放左工,男朋友帶我去一間叫《Downtown Bistro》的餐廳食晚飯。餐廳係西營盤西源里地下,好易搵,餐廳有塊大落地玻璃,望入去好有格調。Dinner🥘 叫左兩個前菜沙律:🥙Octopus salad 章魚沙律 $168章魚🐙超吸引,煙韌彈牙好多咬口,咬落去章魚的鮮甜味出曬嚟!沙律醬汁用牛油果、神石榴和菠蘿莎莎醬混合成,酸酸甜甜,仲食到的果粒肉,好有口感,好好咪!🥗Mixed Tomato Burrata 布拉塔芝士蕃茄沙律 $128呢份沙律有唔同色的蕃茄,有唔同的味道,好有心思。加埋黑醋沙律油,味道更豐富。布拉塔芝士又滑又香,成道菜好開胃!再黎兩道主菜🥘🍝Beef Cheek Pagu Pappardelle $168呢道牛面肉醬寬帶麵 用左新鮮的櫻桃蕃茄,番茜和牛肉碎造成個醬汁,醬汁濃郁,酸酸甜甜,每一啖都食到肉碎和蕃茄,非常滋味。寛帶麵好有咬口,卷起嚟,醬汁掛曬係麵度。寬帶麵面頭有一層焗到焦香的巴馬臣芝士,全部一齊食,口感非常豐富。🐷Slow-cooked Suckling Pig $298成隻乳豬脾,份量足夠,外皮香脆,肉質非常嫩滑,油脂香味係口散香。青蘋果茴香沙拉,清爽帶

Dinner🥘

叫左兩個前菜沙律:
🥙Octopus salad 章魚沙律 $168

再黎兩道主菜🥘

成隻乳豬脾,份量足夠,外皮香脆,肉質非常嫩滑,油脂香味係口散香。青蘋果茴香沙拉,清爽帶微微酸味,可以中和乳豬油膩感,大蒜🧄原烤隻到軟淋淋,蒜味出曬嚟,辣辣地,好刺激,配乳豬一樣咁好食😋
返咗半日工,同同事傾係度食乜,話見到附近開咗間餐廳,咁就同同事一齊食,順便試試質素啦 呢度感覺都幾好,員工好有禮貌帶我地坐好,再送上一杯水,員工聲線溫柔又有禮,好快就送到枱前{Tandoori Chicken with grilled potatoes $138Herbs, Cilantro, Mint Yogurt}好有水準,烤雞真係好嫩滑,佢既調味同配料都好有心思,好特別又好味,份量好多,食到好飽 {New Zealand Sirloin with French Fries $158Seasonal Vegetables, Gravy}再介紹下呢個西冷牛扒加薯條,配時令蔬菜 肉汁黎既,西冷牛扒做得好好,肉汁好食而又嫩口,慢煮時間剛剛好,配上薯條係我至愛,份量好豐富,好飽肚🎖️一齊都話呢間好好食,聽日再來試其他

Herbs, Cilantro, Mint Yogurt}

Seasonal Vegetables, Gravy}

🎖️一齊都話呢間好好食,聽日再來試其他
2023-04-21 41 瀏覽
今次想同大家推介西環呢間新間嘅Downtown Bistro👍🏻☑️Slow-cooked Short Rib 慢煮牛肋扒 💲2️⃣9️⃣8️⃣西餐梗係唔少得鋸扒,今次揀咗呢一個慢煮牛肋扒,用咗慢煮嘅方式烹調令到肉汁可以緊緊鎖住喺入面,仲要係好香嘅牛肉味道,掂🥰☑️mixed beetroot salad 紅菜頭沙律 💲1️⃣0️⃣8️⃣呢個紅菜頭沙律營養價值非常之高,去邊間餐廳我都一定要食沙律,因為食菜真係好緊要🤣養生mode!最鍾意佢仲加咗啲合桃粒粒,口感更加豐富。☑️Octopus salad 章魚沙律 💲1️⃣6️⃣8️⃣平時好鍾意食日本嘢嘅,我就叫咗呢一個章魚沙律 🐙,好少見到餐廳有得食!章魚非常之新鮮,口感煙煙韌韌好彈牙!佢仲加咗個菠蘿莎莎醬,味道酸酸甜甜咁樣好鍾意。
2023-04-08 54 瀏覽
今日係復活節長假期,在西營盤藝里坊的壁畫牆打卡及搵下美食,Downtown Bistro 環境幾好,亦有相當好評!今次初試,果然名不虛傳,食物質素竟然有出人意表的驚喜!這店的經理及待應超級友善,他推介前菜Hamachi Crudo、主菜Slow Cooked Short Rib。 Hamachi Crudo 的油甘魚生新鮮,配上清甜茴香同埋三文魚籽,真係好好味,滿分💯! 另外紅菜頭沙律,佢個presentation 好靚,味道亦都冇得挑剔!主角登埸-慢煑牛肋骨,嘩🥰,賣相已經令人垂涎三尺,入口超腍滑、牛味十足,經理的推介真係冇老點,所以要寫食評推介一下,滿足度係🈵️分!
2023-04-08
  • Slow  Cooked  Short  Rib
  • Hamachi  Crudo
  • Mixed  Beetroot  Salad
2023-03-14 884 瀏覽
𝗷𝘂𝘀𝘁 𝗵𝗮𝗱 𝗮𝗻 𝗶𝗻𝗰𝗿𝗲𝗱𝗶𝗯𝗹𝗲 𝗱𝗶𝗻𝗶𝗻𝗴 𝗲𝘅𝗽𝗲𝗿𝗶𝗲𝗻𝗰𝗲 𝗮𝘁 @downtownbistrohk 𝗶𝗻 𝘀𝗮𝗶 𝘆𝗶𝗻𝗴 𝗽𝘂𝗻😋 𝘁𝗵𝗲 𝗵𝗮𝗺𝗮𝗰𝗵𝗶 𝗰𝗿𝘂𝗱𝗼 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝗶𝘅𝗲𝗱 𝘁𝗼𝗺𝗮𝘁𝗼 𝗯𝘂𝗿𝗿𝗮𝘁𝗮 𝘄𝗲𝗿𝗲 𝗮𝗯𝘀𝗼𝗹𝘂𝘁𝗲𝗹𝘆 𝗮𝗺𝗮𝘇𝗶𝗻𝗴 - 𝗯𝘂𝗿𝘀𝘁𝗶𝗻𝗴 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗳𝗹𝗮𝘃𝗼𝗿 𝗮𝗻𝗱 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁𝗹𝘆 𝗯𝗮𝗹𝗮𝗻𝗰𝗲𝗱. 𝗵𝗶𝗴𝗵𝗹𝘆 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝘀𝗽𝗼𝘁 𝗳𝗼𝗿 𝗮𝗻𝘆𝗼𝗻𝗲 𝗹𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴 𝗳𝗼𝗿 𝗱𝗲𝗹𝗶𝗰𝗶𝗼𝘂𝘀, 𝗵𝗶𝗴𝗵-𝗾𝘂𝗮𝗹𝗶𝘁𝘆 𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗶𝗻 𝗮 𝗰𝗼𝘇𝘆 & 𝘄𝗲𝗹𝗰𝗼𝗺𝗶𝗻𝗴 𝗮𝘁𝗺𝗼𝘀𝗽𝗵𝗲𝗿𝗲✨.近幾年越嚟越多特式餐廳進駐西營盤,開店無耐嘅 @downtownbistrohk 係正地鐵站出口附近超方便~ 頭盤油甘魚刺身同burrata salad都相當驚艷,芝士超柔軟仲好有奶香味,配埋新鮮蕃茄好好食👅 主菜慢煮牛肋條都超推介,肉質軟嫩一切即開,配咖喱蘿蔔泥甜甜哋又有咖哩嘅香辣味,解膩之餘仲幾上癮,整體嚟講好高質😛
Mixed Tomato Burrata
White Wine Manila Clam Linguine
2023-03-06 291 瀏覽
今日黎到西環呢間Downtown Bristo,鋪頭唔太大,但裝修好好,有格調又好服務,好正!Slow-cooked Suckling Pig$298呢個係慢煮西班牙乳豬,估唔到質素咁好!乳豬肉好嫩,完全無豬騷味,乳豬皮又有少少脆,加上青蘋果茴香沙拉同埋烤大蒜,中和番乳豬既油膩感,好好食🔟Slow-cooked Short Rib$298另外呢個係慢煮牛肋扒,好大份既牛肋扒,啲牛肉一啲都咖會過老,好軟腍好香,啲燒汁同牛肉好夾,提升牛肉鮮味,伴碟既咖喱胡蘿蔔泥好特別,平時好少食到咁既味,唔會太辣但好食到蘿蔔既鮮味,啲咖哩好香,韭菜又有煎香,好爽甜,成份都超好味,中意食牛既真係唔可以錯過🔟🔟
Slow-cooked Suckling Pig$298
Slow-cooked Short Rib$298
同男朋友去咗西環,諗住去啲唔同嘅地方打卡影靚相😘,影咗成日好滿意😍,跟住就去咗呢一間餐廳食晚飯😉✐. 好味評分 : ♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎✐. 回訪指數 : ♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎✐. 抵食指數 : ♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎✐. 推介指數 : ♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎🔴Red King Prawn Tagliolini 🔴西班牙紅蝦意大利細扁面 $358賣相非常精緻,西班牙紅蝦非常搶眼奪目,味道都同樣吸引,紅蝦口感非常彈牙,廚師用咗海鮮高湯去調味,鮮味十足。🔵Slow-cooked Short Rib🔵慢煮牛肋扒 $298另一個不能錯過嘅重量級推介就係牛肋扒,廚師用咗慢煮嘅形式去烹調,超花心思同埋時間,食落肉質、口感、味道三方面都特別出色。

✐. 好味評分 : ♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎ ♥︎
西班牙紅蝦意大利細扁面 $358
🔵Slow-cooked Short Rib🔵
慢煮牛肋扒 $298
2023-03-02 167 瀏覽
前幾日特登同朋友去咗西營盤食晚餐,😬估唔到呢度環境幾好又幾靚,食過佢既菜式同飲品都唔錯,好彩去果時都唔算好多人,見到佢Menu餐單都唔錯都啱食,價位又親民,食咗以下呢幾款,分享一下🤠前菜來的,(Mixed Tomato Burrata 布拉塔芝士蕃茄沙律 $128)呢個沙律第一眼望既感覺係好掂,另外好啱打卡之餘,佢個沙律係同出面好唔一樣,平時我鍾意食芝士,今次呢個真係好大舊芝士,重重既芝士味,溝埋黑醋可以係酸酸地,幾開胃,我都幾鍾意食呢個,跟住就到👉🏻(Sautéed Boston Mussel (500g) 白酒煮波士頓青口 $238)第一眼睇,有好多青口,兩件法式麵包都好大件,青口係好新鮮又好食,食到佢有大蒜、羅勒既味道,提升青口既口味指數,又係頂級既菜式,值得去食多次,最後就到👉🏻(Red King Prawn Tagliolini 西班牙紅蝦意大利細扁面 $358)兩條紅蝦又大隻又搶眼,顏色好鮮艷,入面加咗海鮮高湯,大蒜,番茜,成個麵撈埋一齊真係好好食,第一次可以係度食到咁正,下次真係要食多次,我朋友都讚不絕口,所以忍唔住一定要係度Share,比更多人知 👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍
兩條紅蝦又大隻又搶眼,顏色好鮮艷,入面加咗海鮮高湯,大蒜,番茜,成個麵撈埋一齊真係好好食,第一次可以係度食到咁正,下次真係要食多次,我朋友都讚不絕口,所以忍唔住一定要係度Share,比更多人知 👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽
2023-03-01 104 瀏覽
返工真係好辛苦,男朋友好好咁同我食好嘢哄我開心,食完好嘢心情真係好返好多,最期待係一星期得一日嘅假期(ˊᵒ̴̶̷̤ꇴᵒ̴̶̷̤ˋ),今晚呢間西環餐廳都幾好食。(ˊᵒ̴̶̷̤ꇴᵒ̴̶̷̤ˋ) Slow-cooked Suckling Pig ~慢煮西班牙乳豬 $298西班牙乳豬外脆內軟,而且有啲沙拉做配菜,沙拉加左青蘋果酸酸甜甜咁,非常開胃。(ˊᵒ̴̶̷̤ꇴᵒ̴̶̷̤ˋ) Slow-cooked Short Rib~ 慢煮牛肋扒 $298大大塊嘅牛肋扒見到已經流口水,加上牛味香濃,生熟程度岩岩好,口感同味道都非常滿意,令人一試就愛上。(ˊᵒ̴̶̷̤ꇴᵒ̴̶̷̤ˋ) Octopus salad ~ 章魚沙律 $168章魚好彈牙,而且非常新鮮,加上沙律加左牛油果同神石榴,果香味十足,配上菠蘿莎莎醬,非常清新嘅味道。
2023-03-01 73 瀏覽
今日我男朋友帶我食好西之餘仲要幫我揀埋食啲咩,我平時係一個好怕做選擇嘅人,今日佢安排晒呢個餐,食落肚真係好似好味啲😂男人點餐😈西冷牛扒加薯條&刁草汁煎三文魚(首先講吓佢哋嘅賣相,都幾吸引嘅!未到可以話有五粒星嘅評分)西冷牛扒:我哋揀咗五成熟,入邊嘅肉質呈現粉粉嫩嫩嘅顏色,裏面仍然有肉汁,一咬落去就feel到。旁邊仲有薯條做配菜,所以都幾飽肚。叼草汁香煎三文魚:我覺得因為經過香煎,所以如有比較充足。外皮有少少香脆嘅感覺魚油同埋魚汁鎖住於三文魚之中。一啲都唔腥。🤣我已經同男朋友講咗之後生日一定要再嚟🤭
男人點餐😈
西冷牛扒加薯條&刁草汁煎三文魚

🤣我已經同男朋友講咗之後生日一定要再嚟🤭
2023-03-01 57 瀏覽
😙今日同男友食呢間西式餐廳,餐廳環豐比較有浪漫氣氛,燈光都比較柔和,西餐來講都唔係好貴,最重要係可以食到五星級大廚既酒店質素「Octopus salad 」牛油果,神石榴,菠蘿莎莎醬以及豐富既章魚,呢個配搭真係好出色又有創意,係一個充滿營養價值既沙律,加上微微酸既口感,食得好開胃,真係好岩我食🥰「Beef Cheek Pagu Pappardelle Cherry tomatoes, Parsley, Parmesan cheese 」😙好香既牛肉,同埋好濃既芝士,真材實料落足晒材料,絕對唔馬虎,寛帶麵做得好食,質感好好,微微蕃茄酸一樣咁開胃😏「Slow-cooked Short Rib Curry Carrot Purée, Leek 」😉欣賞慢煮牛,牛肋扒肉質鮮嫩,口感豐富而且慢煮時間捕捉得好好,好入味,不停追著食,醬汁口味好特別,同牛係非常夾😏Cp值高,可以幫食物打卡🤭餐廳服務細心,照顧到每位客人既需要 😬

「Octopus salad 」

「Beef Cheek Pagu Pappardelle

「Slow-cooked Short Rib
Curry Carrot Purée, Leek 」😉

Cp值高,可以幫食物打卡🤭
餐廳服務細心,照顧到每位客人既需要 😬
2023-03-01 48 瀏覽
Slow-cooked Suckling Pig 慢煮西班牙乳豬 $298大蒜原隻上🧄烤到蒜味出曬嚟,鍾意食蒜的人應該好鍾意。蒜入口即溶,配乳豬食有D辛辣味,好惹味😋青蘋果茴香沙拉,清爽微酸,和乳豬非常爽,乳豬肉質非常嫩滑,切開果陣,油脂就跟住流出黎,沙律中和左乳豬的油膩感,有效增加食慾。Red King Prawn Tagliolini 西班牙紅蝦意大利細扁面 $358意粉🍝用海鮮高湯,大蒜,番茜煮的,味道濃郁,意粉爽口彈牙,口裏面充滿著蝦的鮮味,和大蒜的香料味!大隻紅蝦🦐大大隻超吸引。食落口啖啖肉。前菜:Hamachi Crudo 油甘魚刺身$108油甘魚味道鮮甜濃郁,柑橘醬酸酸甜甜好開胃,好特出油甘魚刺身的鮮味,裏面仲有茴香牙和鮭魚子,又香又有口感。
前菜:Hamachi Crudo 油甘魚刺身$108
2023-02-27 59 瀏覽
Slow-cooked Short Rib 慢煮牛肋扒 $298💜真係要讚,真係好好食絕無花假,佢啲肉實在太嫩,絕對唔係鞋口既口感,加埋佢個咖喱胡蘿蔔泥唔太辣真係好好食,我地都好快食晒,男友都讚好食😂😌👅有唔同款既紅酒飲,仲有唔同年代既紅酒🍷可以選擇👍🏻👍🏻餐廳有格調,餐碟擺設都好整齊,menu都好多選擇😎我好鍾意❤️ 入面的人好好禮貌及態度,職員都有簡單介紹一下,脾氣好好。服務態度👍👍👍👍👍餐廳環境😎😎😎😎😎食物質素👅👅👅👅👅最後好浪漫,一邊傾計一邊飲紅酒,💖真係一個好浪漫又難忘既晚餐,如果時間可以停留有多好🥹下次都想再來😎openrice book位仲有得賞訂座積分,記得來之前book左位先啦。同埋餐廳咁受歡迎,呢排仲要係假期,一定好多人來食!

有唔同款既紅酒飲,仲有唔同年代既紅酒🍷可以選擇👍🏻👍🏻

服務態度👍👍👍👍👍
餐廳環境😎😎😎😎😎
食物質素👅👅👅👅👅

2023-02-27 57 瀏覽
今日想推介俾大家嘅呢間餐廳有三樣菜式係我自己覺得幾值得推介嘅😌如果有興趣嘅話就繼續睇落去啦♥️①Hamachi Crudo 油甘魚刺身1️⃣0️⃣8️⃣我最鍾意就係佢用咗柑橘醬汁去調味,食落去酸酸甜甜而且有能夠為刺身提鮮,味道幾特別。油甘魚刺身係我最鍾意嘅刺身嚟㗎,所以見到餐牌嘅時候就知道係必點。真係果然冇叫錯,因為鮮味十足②Sautéed Boston Mussel (500g) 白酒煮波士頓青口 3️⃣2️⃣8️⃣嘩嘩嘩!呢一個又係好值得叫㗎 !因為平時出去食嘅青口都係普通嘅藍青口。呢度係用咗波士頓青口,真係特別鮮甜。③Slow-cooked Suckling Pig 慢煮西班牙乳豬 2️⃣9️⃣8️⃣乳豬件好好食,又係必點! 啲肉質幾好,乳豬味好重。
①Hamachi Crudo 油甘魚刺身1️⃣0️⃣8️⃣
乳豬件好好食,又係必點! 啲肉質幾好,乳豬味好重。
2023-02-24 86 瀏覽
假期的午餐時間,去了西營盤去的 Downtown Bistro。 之前沒有去過這餐廳,只想嚐嚐新餐廳。 竟意外地發現,這餐廳質素一點不低。從 Daily bite, soup & bread 開始, 已體會到廚師是用心烹調每一樣的食物,daily bite 雖是一口小吃,但絕對可以媲美大酒店的製作。我們要了三款的主食,大家share來吃,分別有:Pan fried salmon with dill sauceMeatballs Italian style risottoNew Zealand Sirlion with French fries因為三文魚及西冷牛扒,做得實在太出色美味了,一比較之下,意大利飯雖然也很好吃, 但也被比下去了,不過水準仍比很多都餐廳高。最後我們也叫了甜品 Homemade Panna Cotta 及 Gelato雪糕、咖啡, 吃後令人回味無窮。總的來說,這是一間非常值得推介的餐廳。
Daily bite, soup & bread
我們要了三款的主食,大家share來吃,分別有:

New Zealand sirlion with French fries

Homemade Panna Cotta & Gelato

Coffee

總的來說,這是一間非常值得推介的餐廳。
2023-01-25
Daily bite, soup & bread
Homemade Panna Cotta & Gelato
Coffee
  • Daily bite
  • soup & bread
  • NewZealandsirlionwithFrenchfries
  • MeatballsItalianstylerisotto
  • Panfriedsalmonwithdillsauce
  • soup&bread