2018-03-24 114 瀏覽
位於中環的DOSE,是一間休閒西餐廳。餐廳提供的食物種類不算多,勝在什麼都有,主菜前菜小食甜品勻備。未點呈上前菜,先呈上我最愛的餐包。是晩餐包是法國麵包,麵包有濃郁麥香,烤得外皮香脆,內層軟熟,不論沾黑醋和抹牛油也好吃。Seared Crab Cake$148很喜愛吃蟹餅,蟹餅沾上包糠炸至微焦,內裡絲絲蟹肉,調味得宜,非常適合懶人食用。Mushroom Risotto $168每次到意大利餐廳,必定會看到蘑菇意大利飯,正正是我最愛。Dose只提供這種口味飯,不合口味者要選其他款啦。飯粒煮得飽滿,口感微硬,醬汁過黏,把米飯黏成塊狀,但味道也屬不錯。
位於中環的DOSE,是一間休閒西餐廳。

Seared Crab Cake$148

Mushroom Risotto $168

2018-03-22
2018-03-23 108 瀏覽
係ig見到有人介紹依間餐廳,食物賣相好得,味道又唔錯,所以一直好想試下。餐廳近soho,座位唔多,記得要book位。中環黎講一啲都唔貴,見到有後生情侶慶祝紀念日。Crab cake $118好大份有成三件,外面好香口,而裏面啖啖蟹肉,好鮮味!Onion soup $68洋蔥湯好香甜,面頭有芝士同麵包,口感好豐富,夠正宗。等候時間較耐,不過都好值得。Vongole Linguine $178比較普通,不過意粉彈牙,但無其他咁出色。Poached Halibut $198本身想叫羊架,可惜賣哂,估唔到依個魚令我好surprise!比起香煎更喜歡依種煮法,無咁油膩,仲帶出比目魚嘅鮮甜,魚肉嫩滑,一啲魚腥味都無。Latte $38隻杯同拉花都好靚,仲比埋個蓋影相,咖啡帶焦香。除左意粉一般之外,其他食物都令我有驚喜,而且店員服務唔錯,會幫我地換碟,女店員仲笑容親切
餐廳近soho,座位唔多,記得要book位。
中環黎講一啲都唔貴,見到有後生情侶慶祝紀念日。

Crab cake $118
好大份有成三件,外面好香口,而裏面啖啖蟹肉,好鮮味!

Onion soup $68

Vongole Linguine $178
比較普通,不過意粉彈牙,但無其他咁出色。

Poached Halibut $198

Latte $38
隻杯同拉花都好靚,仲比埋個蓋影相,咖啡帶焦香。

2018-03-23 107 瀏覽
好姊妹心情欠佳,為搏紅顏一笑,專程走到中環接收工,想揾間有情調餐廳食飯靜靜地訴說心事,走著走著見到呢間Dose環境唔錯,一於呢度啦~menu裡食物選擇不多,本身想點羊架但沒有了,致在飲下野傾下計,都可以~點好菜後,侍應送上餐包~法包外脆內軟,暖暖的,配鮮牛油及黑醋吃~我地都揀左無酒精飲品~strawberry punch $78我就揀左杯比較解喝既strawberry punch, 7-up做底,帶有士多啤梨同蘋果既香甜,同青檸既酸,味道好清新~latte $38姊妹揀既latte,原來用中國茶杯上,有驚喜~上面既天鵝拉花好精緻~白酒煮青口 $148青口鮮味無沙,白酒忌廉汁香濃creamy,配薯條都唔錯,但如果配蒜泥多士會更美味吧意大利海鮮意粉 $198有青口,魷魚,蝦,麵條軟硬適中,醬汁酸酸甜甜好白蕃茄同香草味~

點好菜後,侍應送上餐包~
法包外脆內軟,暖暖的,配鮮牛油及黑醋吃~

我地都揀左無酒精飲品~

strawberry punch $78

latte $38

白酒煮青口 $148

意大利海鮮意粉 $198

2018-03-20 94 瀏覽
dose既門面型格,再睇睇價錢都幾合理!所以和朋友來這裡晚餐,門口屬開放型式格局,所以感覺唔迫夾!又有輕快既歌曲伴唱,感覺幾chill呢!!叫了份肉丸。醬汁係濃濃既蕃茄香味,丸上面有芝士做toping,味道相當濃郁入味。半溶既芝士超正呢。肉丸有豬,牛二款~非常正既小食。磨菇意大利飯香菇片超濃香!完全滲入意大利飯內,意大利飯質感係我喜歡吃的那款濕濕潤潤那種,份量亦相當多~正呀!朋友點了grilled tenderlion, 牛味足夠而且肉汁 juicy在口內持久不散。在蘸上旁邊既特製汁更濃香。薯菜都好有心思製作!mint chocolate chips味道唔會死甜,陣陣薄荷清香,入口綿綿細緻!好飲

mint chocolate chips

味道唔會死甜,陣陣薄荷清香,入口綿綿細緻!好飲

2018-03-20 94 瀏覽
位於上環同中環中間嘅小店,晚上好安靜適合想安靜傾吓計食下晚餐嘅客人。由於朝頭早已經飲咗兩杯所以我哋就冇叫Cocktail見到佢餐牌都幾多特色嘅飲品下次都可以試試。餐牌上選擇都幾多,頭盤主菜都有十幾廿款。旁邊都見到佢哋嘅staff好似喺度研究緊新嘅嘢食幾得意。頭盤我哋叫咗crab cake ,剛剛炸起嘅蟹餅外脆內軟。一絲絲嘅蟹肉係脆脆外皮內。非常之配搭而且口感不錯。後邊仲會有沙律醬可以點嚟食,如果餐廳可以安排多幾隻唔同嘅醬料就好啦。非常欣賞佢嘅洋蔥湯因為入邊真係有一絲絲嘅洋蔥,有口感之餘亦都可以有飽肚感覺。洋蔥的味道亦都唔會太搶。湯表面有一塊浸林左嘅麵包,吸哂洋蔥湯嘅味道非常好食,必點之選。另外我地點一個海鮮意粉,海鮮亦都新鮮而且份量都幾多,小小咸咸嘅味道,配上非常香嘅橄欖油,同埋少少香草嘅味道口感新鮮又唔會太油膩。意粉內有有魷魚,硯,青口鮮蝦等等海鮮,並有番茄仔配菜。點嘅時候想轉唔到佢嘅ribs半分已經咁大件,我哋兩個食唔晒,非常之多肉而且亦都鮮嫩。小小鹹香配合埋燒烤汁,一啖肉放喺口嘅感覺真係非常滿足。如果鍾意食肉類尤其是係ribs呢一個一定滿足到。旁邊仲會有薯條同埋粟米嘅配菜,薯條脆

餐牌上選擇都幾多,頭盤主菜都有十幾廿款。

旁邊都見到佢哋嘅staff好似喺度研究緊新嘅嘢食幾得意。

旁邊仲會有薯條同埋粟米嘅配菜,薯條脆口粟米亦都焗過,唔錯唔錯。

2018-03-19 102 瀏覽
特式cocktail配美食@Dose中環卑利街28號地舖同朋友食找間環境同特別的餐廳,行上中環soho 附近搵到個別緻的小店進去享受晚餐 香脆法包配牛油同油醋$88 葡萄牙豬肉腸沙律,其實腸比較鹹同肥我本人跟味來說是一般,只為salad 中的蔬菜而點,其實此salad 組合非大眾化口味,但用酒點火燒腸時傳來陣陣香好引誘,讓朋友吃掉腸好了。$88 希臘沙律,生菜,有芝士,橄欖配油醋汁,爽口利落的生菜,再利用芝士黑椒油醋添味道,甚是合晚上吃但略鹹不會太飽累積脂肪。雞肉是個唔錯選擇,$198 慢煮春雞,配蔬菜同薑味白汁。慢烤在肉質控製來說是可以做到軟身同水份,雞size 很細隻就更嫩。魚唔錯,個湯清徹而爽利,魚肉好滑帶魚香又大塊。環境幾舒服但食物太鹹了,腎者之石已鍊成。
特式cocktail配美食@Dose

中環卑利街28號地舖

香脆法包配牛油同油醋

魚唔錯,個湯清徹而爽利,魚肉好滑帶魚香又大塊。

環境幾舒服但食物太鹹了,腎者之石已鍊成。
1K
週末睡到自然醒,既然早餐省掉了,就來中環SOHO區的DOSE吃一頓懶洋洋的Brunch。小店面積不大,座位不多,不過氣氛閒適自在,讓人放鬆下來享受美食。Brunch 選擇只有好幾款,不過這天竟然hea 到三時才吃Brunch,實在很肚餓,所以就點多幾款。Roast Chicken Pita Bread $78中空的Pita Bread口感軟中帶有嚼勁,不過稍嫌烘得未夠火候,只是微溫不太夠熱。將燒雞肉和新鮮蔬菜滿滿包進口袋中,清爽的輕食之選,Pita Bread 吃起上來比三文治還要方便,因為餡料都放在袋子中,不會那樣容易掉出來。Egg Benedict $108平時的Egg Benedict多數是配英式Muffin,但這裡就將鬆餅換成薯餅,水波蛋賣相脹卜卜,可以選配風乾火腿、煙三文魚或菠菜,這次我就選配了Parma Ham。班尼迪水波蛋煮得外熟內生,吹彈可破,一切開緩緩流出的蛋黃與滑順的荷蘭醬融為一體。薯餅外層炸得金黃酥脆,內裡薯蓉入口軟綿,雖然是炸物,但入口亦不會過於油膩。Mushroom Risotto $128全素食款式就連素食者也可享用,醬汁煮得較為稠身,天然菌香四溢。riso

Roast Chicken Pita Bread $78
Roast Chicken Pita Bread

Roast Chicken Pita Bread

Mushroom Risotto $128
Mushroom Risotto

risotto 煮至軟硬適中,入口奶滑煙韌,很creamy的。
Mushroom Risotto

Pancake $78
扁平狀的美式Pancake口感鬆軟得來帶有彈性,不過蛋香味就未算太突出。
Pancake

趁熱淋上楓糖漿和塗上融化中的牛油,滿口都是甜蜜幸褔的香氣。
Pancake

Hot Chocolate $38
餐廳以中式茶杯盛載熱飲,中西合璧有創意,熱朱古力的可可味道極之濃郁,微苦夠香醇。
Hot Chocolate
2018-03-17
Hot Chocolate
2018-03-15 98 瀏覽
Friday night! Girls night out! Good food! Good wine! Good mood! Hokkaido scallop Salad ... best food of the day! But it takes me 30mins walk from mtr!Location is not easy to find!
2018-03-15 164 瀏覽
星期日同老公喺中上環區搵間餐廳chill下,行行下行到卑利街,在街頭被一間餐廳吸引了,決定和老公內進一試!DOSE的裝潢非常時尚和充滿外國色彩店員十分有禮地邀請我們內進並奉上menu和檸檬水首先健康的老公點了健康之選西柚汁($42)我就點了Apple Rose Tea($78)Apple Rose Tea感覺清新,而且充滿玫瑰花的清香,甜而不膩強烈推薦!前菜點了Quesadilla($78)諗起以前喺美國讀書去Taco Bell常點Quesadilla所以回港後都常常想念,今次一見到有便不能不試!Quesadilla的餅皮酥脆而鬆軟,配上新鮮牛油果口感香濃,內裡雞肉及芝士鎖住了水份!絕對比美國Taco Bell更好食!Beer Braised Beef Pappardelle($128)Beer Braised Beef Pappardelle一上便充滿酒香!像stew一樣,牛肉,蘿蔔和薯仔淆得格外腍甜配上闊條麵味道一流!Mushroom Risotto($128)廚師用Parmesan 芝士包住risotto, 再用火灼,令芝士味道更升一個層次!再配上燒得惹味的蘑菇更是令人食指大十分

DOSE的裝潢非常時尚和充滿外國色彩

店員十分有禮地邀請我們內進並奉上menu和檸檬水

Grapefruit  Juice
首先健康的老公點了健康之選西柚汁($42)

Apple  Rose  Tea
我就點了Apple Rose Tea($78)

強烈推薦!

Quesadilla

前菜點了Quesadilla($78)

Beer  Braised  Beef  Pappardelle

配上闊條麵味道一流!

Mushroom Risotto($128)

廚師用Parmesan 芝士包住risotto, 再用火灼,令芝士味道更升一個層次!再配上燒得惹味的蘑菇更是令人食指大十分難得而且非常用心!絕對是有史以來最好食的Risotto,必定一試!!!!

是日埋單500大元有找,在中西區來說價錢也十分難過,必定再次幫襯!

Grapefruit  Juice
Apple  Rose  Tea
Quesadilla
  • Beer  Braised  Beef
  • Mushroom  Risotto
2018-03-14 71 瀏覽
輕輕鬆鬆星期天,經過卑利街見到這間裝修 relax 咖啡店,坐下來嘆一杯咖啡,慢慢嘆 Weekend Brunch 最好不過店外特色牆最適合影相打卡店內白色雲石檯配特色牆,環境舒適帶點型格  Piccolo $40Piccolo 的咖啡比例比Cappuccino 高,但仍然有層細滑奶泡同精緻拉花,可惜美味咖啡份量偏少不能満足我咖啡慾望 Egg Benedict $108Benedict 用了香脆薯餅代替 Muffin,比較特別,加上有我最歡喜溜心蛋和 Parma Ham,十分滿意這BenedictMushrooms Risotto $128意大利飯軟硬適中,用3種磨菇烹調,濃厚忌廉帶磨菇香.Menu

店外特色牆最適合影相打卡

店內白色雲石檯配特色牆,環境舒適帶點型格

Piccolo $40

Mushrooms Risotto $128
意大利飯軟硬適中,用3種磨菇烹調,濃厚忌廉帶磨菇香

Menu

2018-03-14 77 瀏覽
中環打卡地方真係好多,呢間潮格Gose必定是其中之一,裝潢係好型格,特色牆更是打卡熱點,魷魚裡面釀左秘制餡料落去,食落去感覺到魷魚的鮮甜,好爽口彈牙,裡面類似特製肉碎之類,豐富了口感,好特別好正😍呢個必定要試之一👍💕黃金蟹餅般,唔好以為炸的就好多粉之類,距係好薄類似麵包糠般的皮包住真係蟹肉,外脆內嫩滑,蟹肉好新鮮,好有嚼頭,加埋沙拉醬一齊食,好好味,主角係肉排🥩,香嫩多汁,好滑,外脆內軟,好有嚼頭,好彈牙,味道似叉燒嘅感覺,但又超越它,必須要慢慢品嚐😍,最後甜品係朱古力蛋糕,呢個濃度岩岩,甜4成,純朱古力味6成,味道超然,表面看似好細份,但係每一口都係濃濃的朱古力味,入口即溶,好滑,正到不得了😍

2018-03-11
中上環實在好好多咖啡店林立,呢日同朋友左揀右挑,揀咗一間位於卑利街吧cafe:Dose。星期六嘅晏就無咩人,好清閒~同朋友歎美食吹吓水,時間好快過~Egg Benedict $108對於我呢個蛋控嚟講~我一定會揀egg Benedict。有三文魚、菠菜同Parma Ham俾大家選擇!同朋友一人揀咗一款,Parma Ham咸咗少少,不過流心蛋係正嘅!最特別係入面嘅炸薯餅炸得金黃色,食落去脆卜卜~好好味!下次可試下菠菜~菠菜味唔算好重,又健康,岩晒追求健康嘅女士。Slow Roast Spring Chicken $118要等嘅時間雖然耐少少,不過都值得嘅~1/2 隻雞岩晒一個人嘅份量。食落去雞肉都唔算好鞋~而配碟嘅薯仔同菜都好好味~Pancake $78呢個獨家嘅Pancake 要星期六日先食到~ pancake 嘅鬆軟度同質感唔算太厚身, 好鬆軟!一定要加埋糖漿,令到成知Pancake提味更加吸引,值得一讚 !雖然呢度cocktails 好吸引,wine menu 嘅選擇都好多,而coffee亦出名,不過我都係鍾意個mocktail。熱情果mocktail靚到心心眼~雖然有少少酸,不過

CHICKEN

Pancake $78
PANCAKE

雖然呢度cocktails 好吸引,wine menu 嘅選擇都好多,而coffee亦出名,不過我都係鍾意個mocktail。熱情果mocktail靚到心心眼~雖然有少少酸,不過同雞肉、Egg Benedict夾埋一齊食嘅話,即時幫你口腔refresh~行到熱辣辣,有一杯冰冰mocktail加埋悠閒嘅環境,真係好relaxing啊!
MOCKTAIL

不得不提嘅係,Dose裝潢好簡單,坐得好舒服。假日同朋友或閨蜜一齊嚟呢度悠游自在吹吓水,都幾唔錯架!
2018-03-03
CHICKEN
  • Egg Benedict
2018-03-12 94 瀏覽
今天路過這間新派西餐廳覺得很吸引,便試試它的晚餐。很喜歡這間餐廳的雲石枱和黑色皮椅子,整體很具設計感,適合年輕情侶和朋友聚會。侍應服務細心和態度親切,會主動加水換碟,下單後會為客人調整適合的餐具,也會和客人聊天和作推介。Onion Soup 暖暖的麵包外脆內軟,洋蔥湯面的麵包像綿花糖般,入口溶化,還有牽絲芝士真的很美味。Hazel Sponge 面層的焦糖香脆,中間是厚實的忌廉,下層酒味頗濃,如蛋糕般香甜,是女生最愛的飲品。Poached Halibut 平日很少餐廳供應此菜式。比目魚煮得不會過熟,鮮味嫩滑,入口即溶,湯清而鮮,是一道簡單又美味的菜式。Lamb Rack 我們要求medium rare,生熟度得宜。羊肉呈粉紅色,羊味濃郁,肉質軟腍又有肉汁。最喜歡是其外層酥脆咸香的香草麵包糠,當中輕得幾乎沒留意到的芥辣味不會嗆喉,增加了層次感。羊肉一脆一腍,濃郁香草味配合羊肉味剛剛好,伴碟的蔬菜有烤過,也有香草的味道。

Poached Halibut
Poached Halibut
2018-03-05
2018-03-11 90 瀏覽
Got to meet the two owners of the restaurant. The staff were very friendly. It's conveniently located in Soho area. The interior is very comfortable and cozy.  I find the honey roasted baby chicken wings and legs the best for the food served at the grand opening. The sweetness and the flavor is just right. Yummy!
honey roasted chicken wings and legs
2018-03-10
用餐優惠
試食活動
  • honey roasted chicken wings
2018-03-08 384 瀏覽
中上環之間, 有一家新開的西餐廳, 裝潢走簡約路線, 情調優雅, 無論和朋友來聊天或情侶來拍拖, 也都很適合, 這裡更有不少cocktail選擇, 可以飲野食野一take過, 不過今日朋友感冒未癒, 就先不喝了。先送來麵包配上黑醋橄欖油和牛油。Classic French Onion Soup $68充滿細碎軟軟香甜的洋蔥蓉, 加上麵包芝士塊, 是傳統的洋蔥湯滋味, 不過喝多了就覺得有點鹹, 跟朋友分享比較好。Scallops Caesar $138非常新鮮爽脆的生菜, 混合了適量的沙律量, 配上脆脆的麵包粒, 帶子稍稍煎過表面, 鮮味得很且柔軟多汁, 然而, 整個沙律最吸引我們的, 是那片捲起來的脆脆, 是香濃的芝士味, 印象中沒有吃過。Blue Mussels with White Wine Cream Sauce$148白酒忌廉青口, 青口比較細小, 猶幸汁料調較得不錯, 薯條似新鮮炸, 雖不太脆但薯味很香濃, 沒有茄汁附送因為可以蘸青口的白汁吃, 也都配合。Grilled Wagyu Rib Eye Steak$298一向不喜歡吃牛扒,啖啖肉會令我覺得膩,可是卻覺得這個肉眼扒很

先送來麵包配上黑醋橄欖油和牛油。
Classic French Onion Soup $68
Scallops Caesar $138

一向不喜歡吃牛扒,啖啖肉會令我覺得膩,可是卻覺得這個肉眼扒很有驚喜,七成熟來到剛剛好,肉質粉嫩,口感有牛香又多肉汁,輕輕的鹽已帶出其鮮味,不得了!再細看一下,原來是和牛,怪不得不同西餐一般的牛扒了。伴碟的烤青瓜、烤薯、串茄精緻又對味,有加分,這價錢都幾抵食!

Apple Parcel$68
即叫即做的甜品,要等候,薄薄的餅皮包著蘋果蓉,蘋果蓉香甜又不人工味,雪糕要加10元的,味道濃郁。
一間低調的中上環半山小店,食物質素不錯,值得記住,有機會再回頭。