2023-06-08 273 瀏覽
中午去吃飯真是考起一眾打工仔,是日跟同事一起到遠少少搵食去。有送餐服務卻沒有加一😍以下食物先後到達:熱錫蘭奶茶比想像中的好,茶味適中,奶味不少,甜度剛好,最重要還是挺絲滑。凍牛奶咖啡要了少甜啱啱好,冰量不多,很大一杯,咖啡味不重,牛奶味突出,冰凍解渴。法式芝士焗薯批跟餐配的較相宜,焗得金黃的表層,入面薯仔軟身,芝士多挺入味,奶油滑。鴛鴦三文治白汁吞拿魚配白汁三文魚三文治餡料不少,醬汁加了蕃茄片沙律菜,剛好令包沒那麼乾,濕潤得恰度好處,麵包烘過底寧舍飽肚。三文魚肉和吞拿魚肉撈起的白汁真是魅力沒法擋,啖啖肉,白汁香,兩者同樣滋味。全日早餐賣相不錯,應有盡有,煙三文魚,脆焗牛角包充滿牛油香,雞扒煎得靚,肉嫩。珍寶香腸咸香美味,令人滿足。另有,粟米沙律香甜🥗,還有水煮旦蕃茄杏鮑菇等亦多汁,整份豐富的早午餐,夠飽一整日了。食後感:食物上菜快,質素中上,地方幾大,坐得十分舒適。樓底高,裝修不錯,吃完還可逛逛樓上的中央圖書館呢!

有送餐服務卻沒有加一😍以下食物先後到達:

熱錫蘭奶茶

凍牛奶咖啡

法式芝士焗薯批

鴛鴦三文治
白汁吞拿魚配白汁三文魚三文治

全日早餐

2023-06-07 94 瀏覽
Délifrance🌟整體: 圖書館外輕食chill coffee shop 🏠環境: 透光大玻璃 坐室外享受下圖書館氣息🧑🏻‍🍳服務: ✅☆║.............║☆‼️芝士醬白汁碎蛋 法式熱狗配雜菜沙律 $56✅ 熱狗包賣哂 轉左牛角包 效果都唔錯 同半流心芝士醬 幾夾 ✅ 熱狗腸 正正常常 有少許脆皮感覺‼️ 烘芝士白汁碎蛋小班里尼包配迷你香甜粟米有機鮮蘑菇湯螺絲粉 $48✅ 烘之後嘅小班里尼包有外脆內軟嘅感覺✅ 少少甜嘅湯底 蘑菇味湯底 ‼️ 法式焦糖爆谷朱古力 $+12✅ 重甜 焦糖味朱古力 係令人好開心 冇乜朱古力嘅苦味‼️ 抹茶牛奶 $+12✅ 抹茶味唔算好重 冇回甘味 不過奶嘅比例幾好 甜味為主 幾討好📍 銅鑼灣高士威道66號中央圖書館1樓101號舖Shop 101, 1/F, The Central Library, Causeway Bay⏰ 星期一至二08:30 - 21:00星期三12:00 - 21:00星期四至五08:30 - 21:00星期六至日09:00 - 21:00☎️ 電話號碼 25040115📷 Fujifilm XE4 + 23mm F
Délifrance

星期六至日
09:00 - 21:00

☎️ 電話號碼 25040115

📷 Fujifilm XE4 + 23mm F2

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
1K
邊個話去圖書館一定要睇書㗎,去圖書館就梗係食嘢啦!位於香港中央圖書館嘅Délifrance,主打法式經典食物。如果你都想過一個悠閑嘅中午,請在圖書館飲食啦!頭盤我哋叫咗二人套餐,頭盤有精選餐湯、田園沙律配蜜糖芥末汁。特別喜歡田園沙律,蔬菜非常新鮮爽脆,但最正當然係個蜜糖芥末汁,非常惹味開胃。蕃茄鮮菠菜粟米螺絲粉 紅色嘅蕃茄、綠色嘅鮮菠菜加上黃色嘅粟米,味道方面由蕃茄做主導,酸酸甜甜嘅醬汁分佈喺螺絲粉上,好快就清碟。焗忌廉芝士汁雞肉鮮菠菜合桃螺絲粉即叫即焗,上枱一陣濃郁嘅芝士味,真係好吸引。雞肉用上雞脾肉,又滑又大嚿,同忌廉芝士汁真係好夾。驚喜加入咗合桃,令螺絲粉加多咗份口感。甜品甜品當然唔少得代表法國嘅馬卡龍,唔會太甜,啱我口味。凍錫蘭奶茶、凍芒果熱情果梳打二人套餐有多款飲品選擇,凍芒果熱情果梳打就夠晒解渴,啱晒呢啲天氣時候飲啦!

頭盤

蕃茄鮮菠菜粟米螺絲粉

焗忌廉芝士汁雞肉鮮菠菜合桃螺絲粉

甜品
甜品當然唔少得代表法國嘅馬卡龍,唔會太甜,啱我口味。
凍錫蘭奶茶、凍芒果熱情果梳打
2023-06-05
2023-06-02 119 瀏覽
今日同女女去中央圖書館玩具圖書館玩,比佢睇下圖書,玩左幾個中,佢話肚餓我地就係樓下食野。呢到有室外室內,環境清靜。全日早餐原來有四款麵包可以自己揀,我揀左牛角包,鬆軟香酥;煙三文魚入口甘香帶點煙燻味,温泉蛋蛋味濃郁,珍寶腸外皮脆,雞扒肉嫩多汁一點都唔乾身,沙律新鮮爽口,粟米香甜。蕃茄鮮菠菜粟米螺絲粉蕃茄醬味道酸酸甜甜,幾開胃,菠菜幼嫩多汁,螺絲粉煮得軟硬適中。意大利牛奶咖啡咖啡聞落香濃,唔太苦澀,入口順滑。

全日早餐

蕃茄鮮菠菜粟米螺絲粉

意大利牛奶咖啡
咖啡聞落香濃,唔太苦澀,入口順滑。
𖧷星期一的下午,趁着妹妹今天家長日放假,來到中央圖書館借圖書,順便來到全新形象的Délifrance咖啡店享受一個法式午餐。𖧷這間分店設有室內和室外座位,環境幽雅,這店裝修後率先推出多款新菜品,午市套餐多款選擇,而下午茶餐也只由$42 起,包飲品一杯。𖧷我兩點選了$188 二人餐頭盤可以選擇沙律或餐湯,是香濃意大利雜菜湯,材料十足。而沙律加入了提子乾,更有嚼口。𖧷焗忌廉芝士汁鮮菠菜雞肉合桃螺絲粉忌廉芝士菠菜不覺得太濃,而雞肉香滑,配上幼身螺絲粉,入口容易適合小朋友吃。𖧷卡邦尼煙肉意粉 傳統卡邦尼意粉做法,creamy 的卡邦尼配上煙肉,令到意粉味蕾增加。這個意粉creamy 程度不像別的太濃和膩。𖧷即磨咖啡香濃即磨咖啡,有一個設計簡單的拉花,而且大大杯,絕對是下午休閒的良伴。還有是日迷你精選甜點,法式烘焙產品,兩件小甜酥,正好作為一頓午餐的美好終結。

𖧷我兩點選了$188 二人餐

𖧷焗忌廉芝士汁鮮菠菜雞肉合桃螺絲粉

𖧷卡邦尼煙肉意粉

𖧷即磨咖啡

2023-05-29
2023-05-24 99 瀏覽
今日去了銅鑼灣中央圖書館查資料,時間過得好快,不經不覺己兩點鐘,有點肚餓了。記得中央圖書館內有一間cafe ,走去食啲嘢再查過。呢間cafe店跟以前大致一樣,環境都幾寧靜,坐得好舒服。白汁吞拿魚焗薯芝士醬滿滿嘅吞拿魚蓉,又有芝士醬,又有煙肉乾,多重味道。套餐配了什菜湯,質感濃稠,有好多材料,十分豐富。黃梅酥喜歡食呢度嘅麵包類,買了一件黃梅酥作為甜品,酸酸哋,好味。鮮果伯爵茶香氣撲鼻,酸酸甜甜,開胃。
記得中央圖書館內有一間cafe ,走去食啲嘢再查過。
呢間cafe店跟以前大致一樣,環境都幾寧靜,坐得好舒服。

白汁吞拿魚焗薯芝士醬
滿滿嘅吞拿魚蓉,又有芝士醬,又有煙肉乾,多重味道。

套餐配了什菜湯,質感濃稠,有好多材料,十分豐富。

黃梅酥
喜歡食呢度嘅麵包類,買了一件黃梅酥作為甜品,酸酸哋,好味。

鮮果伯爵茶
香氣撲鼻,酸酸甜甜,開胃。

2023-05-24
1K
2023-05-18 116 瀏覽
去中央圖書館📚,除咗睇書📖之外,我都好鍾意去délifrance 嘆返個tea 🫖這分店環境優美,設室內及戶外座位,園林景色,來的法式🇫🇷寫意🥰下午茶套餐由$42 起,包括飲品烘芝士白汁碎蛋小班里尼包配迷你香甜粟米有機鮮蘑菇湯螺絲粉加熱了的小班里尼包特別香脆,裡面的芝士溶化,加上香滑白汁碎蛋,口感豐富,再配有一碗迷你香濃蘑菇湯螺絲粉,令人非常滿足法國貴族牛角酥配雙球雪糕伴焦糖爆谷這款難以抗拒的甜品,酥脆的牛角包包住曲奇忌康味及朱古力味雪糕,奶滑香甜。鮮士多啤梨🍓法式拿破崙朱古力鬆餅真的不能錯過這兩款pastry, 拿破崙非常酥脆,士多啤梨好香; 朱古力鬆餅上面放滿綿花糖及朱古力醬,店員還幫忙加熱,入口軟滑濕潤

下午茶套餐由$42 起,包括飲品

烘芝士白汁碎蛋小班里尼包配迷你香甜粟米
有機鮮蘑菇湯螺絲粉

2023-05-18 444 瀏覽
去完圖書館想吃東西,在一樓有家咖啡店,就決定去吃點東西吧🤭。店舖環境簡約裝修,是落地大玻璃所以挺光猛的。食物以套餐為主,跟餐有指定飲品,也可升級飲品🙈。-▪︎熱莫卡咖啡 HKD$12|西班牙咖啡▪︎HKD$10我們升級了飲品,分別是凍一熱的咖啡。熱莫卡咖啡味道香甜濃厚,咖啡味道濃郁。西班牙咖啡味道香濃,還有雪糕令到口感更香滑😚。-▪︎焗忌廉芝士汁雞肉鮮菠菜合桃螺絲粉 HKD$77這個賣相雖然平凡,但味道挺香的🤭。忌廉芝士質感軟滑,半溶的芝士配雞肉,口感豐富質感嫰滑。菠菜配合桃感覺特別,吃光這個挺飽肚的。-▪︎蕃茄鮮菠菜粟米螺絲粉 HKD$75賣相較鮮豔的主食,是素食的食物。蕃茄醬味道酸酸的,感覺開胃惹味。裡有菠菜和粟米,所以口感較豐富。-▪︎法式小蛋糕 HKD$38隨套餐加購便宜了$20,一份有六件,是小貝殼的造型。蛋糕口感鬆軟😚,味道香甜濕潤,拌咖啡享用挺享受的。-▪︎鮮士多啤梨法式拿破崙蛋糕 HKD$39這個也是套餐加購的,甜品賣相吸引😍。酥皮口感鬆化,挺香牛油味的。裡面的忌廉味香甜軟滑,配士多啤梨吃口感清新。-

▪︎熱莫卡咖啡 HKD$12|西班牙咖啡▪︎HKD$10
我們升級了飲品,分別是凍一熱的咖啡。

熱莫卡咖啡味道香甜濃厚,咖啡味道濃郁。

西班牙咖啡味道香濃,還有雪糕令到口感更香滑😚。

▪︎焗忌廉芝士汁雞肉鮮菠菜合桃螺絲粉 HKD$77

菠菜配合桃感覺特別,吃光這個挺飽肚的。

▪︎蕃茄鮮菠菜粟米螺絲粉 HKD$75

▪︎法式小蛋糕 HKD$38

▪︎鮮士多啤梨法式拿破崙蛋糕 HKD$39

2023-05-17
15 分鐘 (堂食)
2023-05-18 68 瀏覽
位於銅鑼灣中央圖書館裡面的法式三文治咖啡廳,就正正在於入館門口的一層,分別有室內及室外座位,供應各款法式甜點、三文治、沙律、意粉等,還有下午茶等輕食選擇。法式酥點:法國朱古力榛子牛角酥、咖啡英式鬆餅玻璃櫃放滿不同甜點、牛角酥、鬆餅等法式的糕點,十分精緻。牛角酥外皮酥脆金黃,上面有粒粒榛子碎,內裡夾雜朱古力醬,甜而不膩。另一款英式鬆餅,剛剛烘熱完的牛油香氣,入口帶陣陣的咖啡香氣,口感厚實。午餐:番茄鮮菠菜粟米炒螺絲粉食材配撘簡單,健康的素食意粉之選,有菠菜、粟米及番茄,上面蓋上了濃厚的鮮番茄醬汁;螺絲粉烹調得剛好,質感不會太腍身。跟餐還可配熱飲,吃完甜點,配上一杯濃香的伯爵熱茶,最適合不過。下午茶:烘芝士白汁碎蛋小班里尼包配迷你香甜粟米有機鮮蘑菇湯螺絲粉細細份的班里尼包,麵包烤得硬脆,裡面保持鬆軟,夾著混合了蛋黃醬的芝士碎蛋。另外,伴碟還有一小份沙律菜及一細碗蘑菇湯螺絲粉。下午茶份量蠻豐富。
供應各款法式甜點、三文治、沙律、意粉等,
還有下午茶等輕食選擇。
法式酥點:法國朱古力榛子牛角酥、咖啡英式鬆餅

玻璃櫃放滿不同甜點、牛角酥、鬆餅等法式的糕點,十分精緻。
午餐:番茄鮮菠菜粟米炒螺絲粉

螺絲粉烹調得剛好,質感不會太腍身。

下午茶份量蠻豐富。
2023-05-10 110 瀏覽
臨近sem尾好多exams😖今日約咗朋友嚟中央圖書館溫書,順便落去食個lunch補充體力😋-all day breakfast超級滿足的一餐💛有雞扒、牛角酥、水波蛋、杏鮑菇、腸仔、煙三文魚、粟米同沙律。份量好大,食材都好新鮮。雞扒鮮嫩,好正!-公司三文治突然好想食🤣佢哋仲有埋沙律比你,公司三文治又好大舊,雞肉同蛋嘅配合好出色!-香橙芒果梳打&鮮果伯爵茶甜度恰到好處,炎炎夏日飲翻杯好解暑- yogurt有三種味道可以揀,今次嗌咗雜莓味- donut甜甜地好好味💰$220

-all day breakfast

-公司三文治

-香橙芒果梳打&鮮果伯爵茶
甜度恰到好處,炎炎夏日飲翻杯好解暑

- yogurt
有三種味道可以揀,今次嗌咗雜莓味

- donut
甜甜地好好味

💰$220
Weekend去左中央圖書館温書,咁辛苦緊係要獎勵自己食餐好啲嘅啦😋所以就係圖書館樓下嘅delifrance食左個lunch啦😆******Combo for 2 $188頭盤 🥣精選餐湯(小)🥗田園沙律配蜜糖芥末汁(小)頭盤可以揀西餐湯或者沙律🥗,我同朋友每人揀左一款,沙律配個蜜糖芥末汁好好味呀😋主菜🥪招牌至尊公司三文治🍝紅酒燴牛尾配意粉至尊三文治好大份!有四大件,仲配左啲沙律菜,主要肉類有雞肉🐥賣相都好靚架💖牛尾意粉🍝嘅牛尾都煮得好夠淋又大大夠,好滿足😋甜品🥧是日迷你精選甜點(2件)飲品☕️熱鮮磨咖啡🍵熱雜莓有機茶

*****

*Combo for 2 $188
頭盤
🥣精選餐湯(小)
🥗田園沙律配蜜糖芥末汁(小)

主菜
🥪招牌至尊公司三文治
🍝紅酒燴牛尾配意粉

甜品
🥧是日迷你精選甜點(2件)

飲品
☕️熱鮮磨咖啡
🍵熱雜莓有機茶

2023-05-05
5 分鐘 (堂食)
  • 招牌至尊公司三文治
喺維園打完波,隊友帶我嚟對面中央圖書館仲以為佢嚟借書,原來係嚟 Delifrance 醫肚仲有室內 同 outdoor嘅座位靜靜地幾舒服✨卡邦尼煙肉芝士意粉卡邦尼意粉一定趁熱食最好味,加入蘑菇.煙肉.芝士好足料口感好Creamy✨鮮士多啤梨法式拿破崙蛋糕呢款新推出嘅拿破崙超好味非常香口酥脆,每層都夾著新鮮士多啤梨酸中帶甜,再灑上糖霜,賣相好靚✨法國朱古力蛋糕配雪糕底層暖笠笠嘅蛋糕,質感厚實好足料配上大大個雲呢嗱雪糕球,好幼滑,亦可中和一下甜度✨蜜桃撻外層堆滿香甜多汁嘅蜜桃香口嘅撻皮,加上幼滑嘅吉士,超好味✨朱古力鬆餅朱古力好香濃,口感夠鬆軟面層佈滿粒粒棉花糖,入口即溶✨香橙芒果梳打加上新鮮香橙,冰凍又解渴又唔會太甜✨特級曲奇小禮包店內仲有包裝曲奇同蛋糕忍唔住買包曲奇,放喺公司口痕可以食

喺維園打完波,隊友帶我嚟對面中央圖書館
仲以為佢嚟借書,
原來係嚟 Delifrance 醫肚
仲有室內 同 outdoor嘅座位
靜靜地幾舒服

✨卡邦尼煙肉芝士意粉
卡邦尼意粉一定趁熱食最好味,
加入蘑菇.煙肉.芝士好足料
口感好Creamy

✨鮮士多啤梨法式拿破崙蛋糕
呢款新推出嘅拿破崙超好味
非常香口酥脆,每層都夾著新鮮士多啤梨
酸中帶甜,再灑上糖霜,賣相好靚

✨法國朱古力蛋糕配雪糕
底層暖笠笠嘅蛋糕,質感厚實好足料
配上大大個雲呢嗱雪糕球,
好幼滑,亦可中和一下甜度

✨蜜桃撻
外層堆滿香甜多汁嘅蜜桃

香口嘅撻皮,加上幼滑嘅吉士,超好味

✨朱古力鬆餅
朱古力好香濃,口感夠鬆軟
面層佈滿粒粒棉花糖,入口即溶

✨香橙芒果梳打
加上新鮮香橙,冰凍又解渴
又唔會太甜

✨特級曲奇小禮包
店內仲有包裝曲奇同蛋糕
忍唔住買包曲奇,放喺公司口痕可以食

2023-05-08
下午茶
2022-10-31 711 瀏覽
估唔到中央圖書館內都有餐廳,餐廳有室內同戶外座位,我就揀左戶外座位🤗而家秋涼,氣溫啱啱好😙卡邦尼煙肉芝士炒扁意粉配檸檬綠茶😊意粉香濃芝士香味😋熱辣辣好好味👍

2022-10-24 502 瀏覽
白汁碎蛋三文治$58呢個餐本身可以選配焗薯,但店員話下個月先番貨。三文治都好多款包可以揀,今次就揀咗法國百吉包。法包唔算好脆但硬度適中,容易咬開。白汁碎蛋好足料,底下有蕃茄同青瓜,都幾新鮮。整體嚟講幾好食,不過份量唔大,大食嘅朋友仔可能唔夠食😂餐飲方面,叫咗即磨咖啡,店員會主動問要唔要奶,味道係正常水準。呢間店有室內室外座位可以坐,室外環境幾開揚。而隔離就係圖書館,環境清靜,幾chill👍🏼

白汁碎蛋三文治$58

2022-09-27 431 瀏覽
Badboy好多好多年前食過Délifrance覺得d包好硬之後無再食過,事隔多年再食番,覺得佢d包又整得幾好食喎👍🏼-🥯招牌火雞煙火腿雙芝士班里尼包$64個包預先幫你切開一半方便你食幾細心。賣相有d普通,包偏軟身,蕃茄好新鮮,一咬標汁😂芝士份量岩岩好唔會太漏,幾好食😋-Badboy今次揀咗室內坐,枱與枱距離比較近,略嫌有d擠逼感。想chill chill地食個包嘆杯咖啡嘅朋友仔建議坐出面,空間感好好多會坐得舒服d,個景都幾靚。-店員無主動招呼客人,你唔叫佢應該會繼續傾偈,企係收銀前都無留意你係咪需要落單🤨另外收據寫有兩張coupons,不過無俾我😗
🥯招牌火雞煙火腿雙芝士班里尼包$64