2016-06-10 654 瀏覽
襯著國際博物館日和月巴到科學館參觀,很自然又要找午餐著陸點,有時候在尖沙嘴要找「平靚正」的餐廳真不容易,剛好在文化中心地下就有一家西餐廳,而且評語也好像不錯。由於是星期日加上國際博物館日,有不少人一家大細及附近工作的零售業員工,以致餐廳近乎水洩不通雖說已是將近下午茶時間,但餐廳依然全場滿座,好不容易才等到有位置。而且天氣十分悶熱,以致胃口也不大,所以只是一人點了一個意粉。 這裡是採用先購買然後會由員工送餐到枱的方式出品,個人認為這較為不便,因為大多數人都是搭枱,而且員工要在云云客人手持的牌號中找到正確號碼真的是不容易!扒鮮雜菌扁意粉($49) - 材料絕不欺場,有蘑菇、雞脾菇,冬菇,而且蒜味濃郁,在尖沙咀來說這簡直就是褔音阿!番茄忌廉汁蝦扁意粉($68) - 本來還以為忌廉汁會很杰,可是事實是完全不會,反而有點開胃的微酸味道,還有6隻大蝦,只是吃到最後有點鹹。這裡的環境其實還頗舒服,加上食物的價錢中等,質素亦成正比,閒日來扮偽文青也不錯呢
扒鮮雜菌扁意粉
番茄忌廉汁蝦扁意粉
3 分鐘 (堂食)
扒鮮雜菌扁意粉
番茄忌廉汁蝦扁意粉
依間小妹都黎左好多次每次諗唔到食咩就黎依度好似小妹其中一個飯堂咁因為依度野食好味又唔貴不過lunch就會多人左少少都唔緊要既小妹依日點左Spaghetti Bolognaise $47 即係肉醬意粉同埋Latte $13因為最近食野太熱氣好彩佢個意粉唔係焗咁樣清清地都幾好而且肉醬又好多好岩小妹,小妹超鍾意食肉醬而佢杯Latte都唔錯,$13仲要有拉花真係好抵
依間小妹都黎左好多次
因為最近食野太熱氣
好彩佢個意粉唔係焗
咁樣清清地都幾好
而且肉醬又好多
好岩小妹,小妹超鍾意食肉醬
而佢杯Latte都唔錯,$13仲要有拉花
真係好抵

Spaghetti  Bolognaise
Latte
Latte
2016-05-28 828 瀏覽
喺尖沙咀想換一處地方坐下傾野真係唔容易,咁啱今次見到衣間餐廳冇乜人,拿拿臨入去霸位。叫野食既方法係去cashier order,坽牌仔返位,之後就有人拎野食比你。叫左脆炸魚柳漢堡配辣薯條+焦糖咖啡唔好睇佢細細個包,塊魚柳好大下,裏面有他他汁,好脆,好滑,重有好熱,小心辣親咀。估唔到係粗薯條,又係超熱,點茄汁,一流!杯咖啡好有咖啡味,溫度控制得好好,外賣杯都有拉花,讚

叫左脆炸魚柳漢堡配辣薯條+焦糖咖啡
脆炸魚柳配辣暑條
焦糖咖啡
杯咖啡好有咖啡味,溫度控制得好好,外賣杯都有拉花,讚
2016-05-19
脆炸魚柳配辣暑條
焦糖咖啡
2016-05-20 818 瀏覽
見到呢度咁多食評都話好食,所以同男朋友去試吓,可能今曰落雨竟然晤使等位。我哋揀咗個喇沙湯麵,常餐和炸薯條。最好食係炸薯條,熱辣辣又粗又大條,外脆內軟仲有少少辣味,正 常餐- 火腿抄蛋厚多士+义燒湯意粉,抄蛋夠滑,义燒偏瘦味道算ok,最後喇沙湯麵,入囗好有椰香味,辣辣的味道很惹味呢,配料有豆卜和四季豆,同喇沙湯底係绝配,份量算ok。整體: 環境舒適,食物有質素,值得再嚟!
我哋揀咗個喇沙湯麵,常餐和炸薯條。
最好食係炸薯條,熱辣辣又粗又大條,外脆內軟仲有少少辣味,正

整體: 環境舒適,食物有質素,值得再嚟!
2016-05-20
下午茶
2016-05-14 843 瀏覽
deli and wineused to be the cafe I liked most once upon a time.I think when there was not so crowded,so noisy and crazily busy.corner with winefilled with custumersa view insidesimply lifewalls of small paintingstable with small green plantspack of smoked salmon sandwichtheir food used to be deliciousbut now~~~~I had a breakfast recentlythe luncheon pork午餐肉they use had been changed to a new brand , which is a bit dry .It tastes bad and rough!!!I think they have very good and inexpensive coffee.
deli and wine
corner with wine
filled with custumers
a view inside
simply life
walls of small paintings
table with small green plants
but now~~~~
I had a breakfast recently
and rough
!!!
also their prices are normally fair.
However
price of materials go up a lot
so the quality of the breakfast can not be that good as before.
alas
  • fried fish and chips
  • 熱咖啡
  • 海鮮喇沙玻璃麵
2016-05-12 776 瀏覽
差不多每個weekend都來吃早餐以尖沙咀地段計,有雞排、炒蛋/sunny side up, 炒菇,加多士,都係3x$, CP值超高,加$4可以有Starbucks質素既咖啡,無得輸其實同百幾銀既all day差冇幾, 我情願早d起身,食返個合乎本身價值既real breakfast 加分位係呢間分店既staff超醒,雖然吾預有咩熱情面孔,但至少係堅做野既一群待應。
差不多每個weekend都來吃早餐

早餐
早餐
2016-05-11 645 瀏覽
這間Deli and Wine,位於文化中心,之前去開尖沙咀又諗唔住想食咩都會黎依度因為又可以坐得耐環境野食又唔錯雖說這個是叉蛋飯 $49叉燒不太韌,蛋都煎得岩岩好價錢都算正常既望真啲,依間原來都屬於美心集團但味道比美心快餐好好多去開文化中心果頭可以留意下
這間Deli and Wine,位於文化中心,
之前去開尖沙咀又諗唔住想食咩都會黎依度
因為又可以坐得耐
環境野食又唔錯
雖說這個是叉蛋飯 $49
叉燒不太韌,蛋都煎得岩岩好
價錢都算正常既
望真啲,依間原來都屬於美心集團
但味道比美心快餐好好多
去開文化中心果頭可以留意下
2016-02-15
2016-05-10 487 瀏覽
已經是Deli and Wine 的老顧客了。今天又趁路經文化中心,乘便來個下午茶。這裡的食物選擇從來不多,但食物質素很穩定,從不讓我失望。除了食物外,喜愛餐廳的環境亦是我愛來這裡的另一主要因素。餐廳的座位總帶給人舒適的感覺,特別喜愛沙發的座位,最喜歡佔這位置吃個懶洋洋的下午茶。吉列豬扒配辣薯條吉到豬扒炸得香脆,豬扒蠻鬆軟,如能厚點食感更佳。粗粗的薯條是我逢到必點,少少辣味道不錯。最後來一杯冷凍的凍檸茶,為我在炎熱的下午降降溫。在熱得讓人熔掉的下午,懶洋洋的吃個輕鬆下午茶,疏乎疏乎!

吉列豬扒配辣薯條

吉列豬扒辣薯條
2016-05-07
吉列豬扒辣薯條
  • 吉列豬扒配辣薯條
2016-04-19 815 瀏覽
係尖沙咀文化中心睇完展覽, 就係附近搵野食先!點了一份焗飯, 忌廉汁唔會好淡, 而且芝士好濃, 不過塊石斑就差左少少, 可能過熟, 有少少硬! 但整體個焗飯都好夠熱同夠味另外點了一杯latte, 香滑的奶真係好重要, 同美心普通沖水咖啡真係差好遠! 而且仲會有少少拉花美感
係尖沙咀文化中心睇完展覽, 就係附近搵野食先!

焗忌廉石斑飯
2016-04-18
2016-04-09 802 瀏覽
Deli and Wine真係幾時都咁好,每次食都忍唔住要叫佢個喇沙。今次叫左海鮮喇沙,有蝦,帶子,魷魚,魚柳,青口。喇沙用嘅面係玻璃琉球面,質地帶點爽,晶盈通透,同濃味的喇沙配合的剛好。喇沙不是很辣的一種,奶味很香,如果份量多些會更好!
喇沙不是很辣的一種,奶味很香,如果份量多些會更好!
2016-04-06 862 瀏覽
尖沙咀,旅客區,物價高,所以想找一間坐得舒適,價錢又便宜的餐廳,難。暫時我心目中的唯一一間餐廳就是位於文化中心的deli and wine光顧這餐廳已經接近十次,但很多時候我都會點漢堡飽,因為我很愛它家的粗薯條!一個漢堡包加一堆薯條,保證很飽!而且薯條都是新鮮炸的,熱辣辣,加少許鹽就會令你吃個不停。芝士牛肉漢堡包,牛肉很厚,很多肉汁,但上菜時芝士多數未溶化,需要等待一會兒,讓牛肉的熱力使之溶化。中間夾着蕃茄和生菜,增添少許爽口感覺。另一款是炸魚柳漢堡包,魚柳份量並不少,而且是新鮮炸起,魚肉超級滑!外脆內軟!這個比牛肉漢堡更好吃。餐廳還有港式常餐,西式焗飯,意粉等,下次再談忘了說,兩款漢堡包只是五十大元有找,物超所值

餐廳還有港式常餐,西式焗飯,意粉等,下次再談

忘了說,兩款漢堡包只是五十大元有找,物超所值
10 分鐘 (堂食)
  • 炸魚柳漢堡
2016-04-05 709 瀏覽
喺左呢間幾次都係食西餐,今次本身都係諗住食burger餐,點知啲包仲未返貨 把心一橫試下中餐啦為左分散風險,最後我地叫左雲吞貴妃雞撈麵同海鮮炒意粉平時呢度都好難搵位,果陣11點幾就好多位,我地買完野搵位坐底好快就有得食海鮮炒意粉都幾多海鮮,不過鮮味就無乜啦。由於係炒意粉,所以都係好少汁,味道都係略淡。雲吞貴妃雞撈麵就少左杯茶,達唔到一乾三濕嘅標準啲貴妃雞唔夠滑不過都算有雞味。個撈麵溝左疑似雞油,食落有陣臭味咁雲吞反而有鮮味食緊野果陣見到啲包送到黎,早知係咁就晏啲先黎
把心一橫試下中餐啦

為左分散風險,最後我地叫左雲吞貴妃雞撈麵同海鮮炒意粉

雲吞貴妃雞撈麵就少左杯茶,達唔到一乾三濕嘅標準
啲貴妃雞唔夠滑
不過都算有雞味。個撈麵溝左疑似雞油,食落有陣臭味咁
雲吞反而有鮮味

食緊野果陣見到啲包送到黎,早知係咁就晏啲先黎
2016-03-12
2016-04-05 655 瀏覽
一直都好多人既deli & wine 絕對係價廉物美既西餐必選。餐廳位置非常特別,位於尖沙咀文化中心裏面,而且佢算係simplylife既支綫,價錢比simplylife平,但食物質素的性價比都算頗高。我叫左個芝士牛肉漢堡 ($44),首先burger 裏面既牛肉漢堡非常厚,而且肉汁都算多,上面既麵包烤之微脆加埋甜甜既蜜糖芥末醬真係好好味  另外我最中意就係厚切薯條啦!條條都新鮮熱辣辣炸起,外脆内軟,好正!同埋唔好睇個burger感覺好似好少,其實食埋d分量非常多既薯條就非常飽 大家睇下個burger橫切面,其實以佢個價錢餡料算多,而且分量恰當。我仲試左個扒鮮菌油醋汁扁意粉 ($64),我覺得呢個配搭非常特別,我平時食開既餐廳都好少有油醋汁配意粉,我覺得味道唔會太酸,而且意粉都算彈牙,不過美中不足的就係醬汁有d稀,令到意粉唔可以充分拌匀醬汁。我最中意就係呢款番茄忌廉汁蝦扁意粉 ($66)。醬汁同見到既鮮艷既橙色一樣有濃濃既番茄味,而且呢款比之前醋汁既做的更加出色,每條意粉都沾滿醬汁,酸度適中,非常開胃,唯一有待改善的就係蝦,雖然分量都算多,不過質地好淋,口感普通。整體評價我覺得性價
整體評價我覺得性價比算高,係旺區地段好難揾到平得黎食物同環境都相宜既餐廳,大家想食平平地既西餐不妨試下~
2016-03-20
2016-03-02 1011 瀏覽
晚飯要出街吃,通常都要一百蚊左右。最近要節儉,所以朋友帶我來到deli and wine 。雖然只是六七點左右,但已經滿坐,等了差不多十五分鐘才有位。一看餐牌,已經鎖定了目標-牛肉漢堡!漢堡包特別在上面的並不是芝麻,而是穀物,整個感覺很健康。漢堡包夾了番茄、芝士和漢堡,是最基本的配料。番茄有一點生,漢堡有點乾,這個漢堡是頗令人失望的。反而薯條好多了,像是用了焗的方法,有少少脆,粗薯條更有口感,鹽不會落得太多,比起平常食的淡味,個人幾喜愛這個薯條。

雖然只是六七點左右,但已經滿坐,等了差不多十五分鐘才有位。

一看餐牌,已經鎖定了目標-牛肉漢堡!

2016-02-21 1110 瀏覽
每個星期都會0黎呢度練歌, 練歌前飯局9成都係呢度食。 我新年後食滯左, 所以胃口麻麻地, 叫左呢個無肉的雜菇意粉, 意粉夠爽口, 雜菇夠多款又足料, 有幾款不同的菇, 油醋汁酸酸的好醒胃ok 都
ok
雜菇扁意粉