2022-10-02 97 瀏覽
Small/hideaway place but pleasantly cozy with quality food - we went with the popular Angus sirloin sandwich set and it was very good, even the black coffee that came with the set was quite nice (for someone who always goes for milk coffee). Good service too. Surely coming back again.
2022-10-01 237 瀏覽
北角有好多美食小店,其中錦屏街有好幾間,其中有間已美式裝修嘅餐廳Dear Grey!依間Dear Grey 主打美國🇺🇸菜式,今次叫左3款野食:「美國頂級封門柳10oz配香烤牛骨髓&多士」、「手撕油封鴨脾三文堡」、「八爪魚配蟹肉多士」再加2杯啤酒🍻!先講「美國頂級封門柳10oz配香烤牛骨髓&多士」,其實出便好少餐廳會再做烤牛骨髓依個菜,1黎係手功菜,2黎係唔係咁易買到,加上出有做嘅餐廳都會好貴,但Dear Grey價錢比較親民,同埋佢配有多士,2者配搭食落口係油而不膩,個個油香真係好正🤤!再加上揀左5成熟去煎封門柳依舊嫩肉,食落口真心好juice!之後揀左個海鮮「八爪魚配蟹肉多士」,條八爪魚🐙 鬚烤出黎都好大條,食落唔會太難咬!好多時啲餐廳煮嘅時候會煮老左,切個到頂難!但依到煮得岩岩好,個蟹肉多士就無咩驚喜!再到「手撕油封鴨脾三文堡」先講鴨肉,食落口係油香加肉嫩,個加埋個醬汁係溝左柚子蜜同生菜🥬蕃茄,中和返油膩咁,口感一流!🤤Sidedish係配洋蔥圈、薯條、番薯條依3種同埋係無限refill!🤩總計分數5分滿分有4分,真心覺得CP值係高!

總計分數5分滿分有4分,真心覺得CP值係高!
手撕油封鴨脾三文堡
美國頂級封門柳10oz配香烤牛骨髓&多士
八爪魚配蟹肉多士
手撕油封鴨脾三文堡
美國頂級封門柳10oz配香烤牛骨髓&多士
《Dear Grey》食肉獸注意‼️‼️上次👦🏻生日staycation 完系北角,我哋就搵下附近有咩食🤩發現一間食超足料牛扒三文治嘅小店❤️‍🔥一於入去試吓佢‼️---🐮安格斯西冷牛堡($148)賣相已經極吸引🤩一大排嫩嘅牛扒🤩麵包烘到外脆肉軟,牛扒肉質嫩滑juicy,好香牛味 入面夾咗蕃茄火箭菜,旁邊仲有牛汁可以點嚟食🤪整體配搭幾好食🤣❤️‍🔥但真係太多牛 有啲漏🤣 🦆手撕油封鴨髀三文堡($78)鴨髀肉都唔輸蝕🤣肉量一樣咁多經油封過嘅鴨肉好嫩,但我覺得佢醬汁冚過咗鴨肉味,醬汁好重炭燒味🤪底下夾有蕃茄同沙律菜 仲有個柚子汁酸酸甜甜(但成個包我覺得有啲太濕🫣) 🥔炸芝士薯蝦波($88)蝦滑包住芝士炸嘅波波🤣?咬落係空心唔係會拉絲嘅芝士,蝦肉爽口彈牙,味道唔重(個人覺得一般🫣)---(5🧸為滿分)賣相:🧸🧸🧸🧸味道:🧸🧸🧸環境:🧸🧸🧸價錢:🧸🧸🧸服務:🧸🧸🧸---Dear Grey地址: 北角錦屏街26號東發大廈B座地舖35A號舖電話: 66166575
《Dear Grey》
---
🐮安格斯西冷牛堡($148)
賣相已經極吸引🤩一大排嫩嘅牛扒🤩
麵包烘到外脆肉軟,牛扒肉質嫩滑juicy,好香牛味
入面夾咗蕃茄火箭菜,旁邊仲有牛汁可以點嚟食🤪
整體配搭幾好食🤣❤️‍🔥但真係太多牛 有啲漏🤣

🦆手撕油封鴨髀三文堡($78)
鴨髀肉都唔輸蝕🤣肉量一樣咁多
底下夾有蕃茄同沙律菜 仲有個柚子汁
酸酸甜甜(但成個包我覺得有啲太濕🫣)

🥔炸芝士薯蝦波($88)
(5🧸為滿分)
電話: 66166575
2022-09-08
  • 安格斯西冷牛堡
2022-09-14 2132 瀏覽
熟悉北角嘅朋友,一定對錦屏街唔陌生,小店林立,各有特色‼️上網留意到Dear Grey 主打美式三文治,比較少有已經好想試吓,店內裝修行美式復古風幾有feel,仲冇outdoor位置,天氣冇咁熱坐外面應該幾chill,都係唔錯選擇美國頂級封門柳 (10 oz) 配香烤牛骨髓&多士($298)封門柳出哂名肉質嫩滑,而且牛味濃郁,必點呀‼️燒得外脆內裡軟滑好juicy😋牛骨髓比較少喺小店出現,以原條牛骨髓配多士,利用小匙羹喺牛骨中間刮起啫喱狀牛骨髓,滿滿骨膠原,無論單食定夾埋香脆的多士食同樣 👌🏼 惹味,加埋多士食口感更 level up ⬆️手撕油封鴨髀三文堡 ($88)比較少見又見到👍🏻一於試吓手撕鴨髀肉份量好足,啖啖肉配生菜、蕃茄食會減低罪惡感 😈 值得一讚用上柚子醬汁,感覺輕盈啲又減輕油膩感,好夾 💯包烘得香脆夾埋一齊食有齊脆酥軟油滑口感😋Dinner可combo跟埋餐湯、沙律、飲品,最重要📣📣無限供應薯條洋蔥圈同蕃薯條,正呀 🎉
熟悉北角嘅朋友,一定對錦屏街唔陌生,小店林立,各有特色‼️

美國頂級封門柳 (10 oz) 配香烤牛骨髓&多士
($298)
封門柳出哂名肉質嫩滑,而且牛味濃郁,必點呀‼️

手撕油封鴨髀三文堡 ($88)
比較少見又見到👍🏻一於試吓

2022-08-30
小編其實好少去北角🤣太遠啦真係所以今次都係朋友帶路為主😝帶咗小編去食一間主打牛扒三文治嘅小店🐄🥪店內裝修行美式復古風 有outdoor位🌿小編懷疑中午都幾多人食🥲因為夜晚去最出名個款牛扒三文治已sold out🥺📍費城牛排芝士堡 ($88)賣晒安格斯西冷😔唯有食牛排芝士🥩呢個Sandwiches小編就加咗$20跟🍟同🥤法包烘得好香脆 又熱辣辣🔥主要用洋蔥🧅芝士🧀牛🐮為主芝士已經溶哂 同牛排片融為一體~牛肉好滑嫩 洋蔥炒得好香成個味道仲夾雜左蒜蓉牛油味🧈另外呢度粗薯條🍟係曬上cajun味粉超級惹味 好食😋📍手撕油封鴨髀三文堡 ($78)呢個麵包小編就加咗$30跟洋蔥圈同🥤當時係俾佢個good手勢👍🏻吸引小編揀佢呢款嘅份量感覺多過牛排芝士 包種類都唔同呢個包比較薄d軟身d✨入面嘅鴨肉係非常多🤤 偏肥膩啖啖肉連埋蕃茄同生菜一齊食冇咁大罪惡感haha另外洋蔥圈炸粉唔多 好香口🤭食落口又熱又脆 如果有埋茄汁點更正👻—————————————————————味道😋:7/10抵食🥳:7/10環境🥂:7/10
小編其實好少去北角🤣太遠啦真係
所以今次都係朋友帶路為主😝
帶咗小編去食一間主打牛扒三文治嘅小店🐄🥪
店內裝修行美式復古風 有outdoor位🌿
小編懷疑中午都幾多人食🥲
因為夜晚去最出名個款牛扒三文治已sold out🥺

📍費城牛排芝士堡 ($88)
賣晒安格斯西冷😔唯有食牛排芝士🥩
呢個Sandwiches小編就加咗$20跟🍟同🥤
法包烘得好香脆 又熱辣辣🔥
主要用洋蔥🧅芝士🧀牛🐮為主
芝士已經溶哂 同牛排片融為一體~
牛肉好滑嫩 洋蔥炒得好香
成個味道仲夾雜左蒜蓉牛油味🧈
另外呢度粗薯條🍟係曬上cajun味粉
超級惹味 好食😋

📍手撕油封鴨髀三文堡 ($78)
呢個麵包小編就加咗$30跟洋蔥圈同🥤

抵食🥳:7/10
環境🥂:7/10
  • 手撕油封鴨脾三文堡
2022-09-04 115 瀏覽
早幾日約個朋友食吓飯,,就去佢住嗰邊,原來北角書局街附近有條小巷,裏面有多間特色食店,就在地鐵站1min路程,地點好方便呀🚞今次就去咗@Dear Grey門外有户外座位,室內設計得像火車車廂內,天花上更有復古風扇,配合燈光,加埋牆上帶有幽默感的動物掛畫,小店亦可以好顯格調✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨🍴美國頂級封門柳 (10 oz)配香烤牛骨髓及多士($298)~dinner menu 5:30-9:30~美國頂級封門柳嘅肉質好嫩滑,輕輕力已可切開,😋仲有好香濃嘅煎烤肉味,仲保持到好juicy ,原條牛骨髓再配多士,出面比較少有的食法✨✨推介✨✨用小匙羹將牛骨髓上的香濃Jelly 狀膠質同肉汁,單食或會有點咸,但放上香脆的多士上,口感一流,好惹味,食完想要吃多件🫢Dinner set跟埋餐湯,沙律,飲品,仲無限供應薯條.洋蔥圈 及 蕃薯條🍟份量十足😍✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨🍴 費城牛排芝士堡($88)~all day menu~個包好香軟,加埋超豐富嘅美國 prime steak,肉質軟滑每一啖都好滿足,加埋洋蔥,令味道更香口甜薯條🍟+餐飲/湯(+30)🍐雪梨蜜凍飲,好滋潤,唔會太甜,食得多

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

🍴 費城牛排芝士堡($88)~all day menu~
個包好香軟,加埋超豐富嘅
甜薯條🍟+餐飲/湯(+30)

🍐雪梨蜜凍飲,好滋潤,唔會太甜,食得多薯條潤一潤先

鐘意食肉同薯條可以黎試吓🍴😋
Dear Grey
北角錦屏街26號東發大廈B座地舖 35A號舖

2022-09-02 95 瀏覽
♨️Dear Grey Steak Sandwich 北角錦屏街26號東發大廈B座地舖35A號鋪@deargreyhk 💜北角一出地鐵站唔使1分鐘就到嘅小店,門口有少少outdoor座位冬天應該幾舒服,食物質素幾有誠意,店舖員工有熱誠👍🏻🔷美國頂級封門柳(8oz)一放低已經聞到好香,封門柳牛香撲鼻,夠晒啖啖肉,唔使點sauce都已經非常juicy,生熟度恰到好處,add on加咗我至愛既薯條更惹味🥰🔷手撕油封鴨髀三文堡呢個油封鴨脾三文堡其貌不揚估唔到咁好食,偏向油膩鴨肉落咗啲柚子汁中和返,食落感覺好清新好夾,而且個包都有驚喜,本人推介🥰🔷自家製菊花茶🔷自家製洛神花茶兩杯自家製凍茶都係店主推介果然幾唔錯,飲落好舒服又唔會過甜,唔錯👍🏻食物:8/10抵食:8/10環境:7.8/10。。。#北角美食 #食在北角 #northpointfood #香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推介 #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #foodporn #foodphotography #foodstagram #hkfoodblog
♨️Dear Grey Steak Sandwich
北角錦屏街26號東發大廈B座地舖35A號鋪
@deargreyhk

🔷美國頂級封門柳(8oz)
🔷手撕油封鴨髀三文堡
🔷自家製菊花茶
🔷自家製洛神花茶

食物:8/10
抵食:8/10
環境:7.8/10

#北角美食 #食在北角 #northpointfood #香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推介 #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #foodporn #foodphotography #foodstagram #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #steak #sandwich #封門柳 #油封鴨 #好好吃 #自家製花茶 #薯條 #foodielife
同閨密👱🏻‍♀️去左位於北角新開主打美式牛排三文治嘅餐廳食lunch😍😍😍,餐廳比人一種好chill 好Relax 嘅感覺,我仲被門口一盤綠葉🍃植物吸引住,呢度仲有露天座位,好舒服🥰,餐廳為慶祝新開張,餐牌內所有食品8 折🎉🎉🎉✅Dear grey 安格斯西冷牛堡$148Dear grey steak sandwhich 賣相已經好吸引,呢度嘅steak sandwhich即叫即整,香草包包面有簿脆嘅感覺,(包尖可沾點牛骨熬製嘅French dip sauce),嫩紅色嘅安格斯西冷,好足料,啖啖肉,肉汁仲好juicy,口感好淋,牛香撲鼻,係必食之選👍👍,另加$20,可配飲品及田園沙律🥗或粗薯條😍,我就揀左即炸及灑上Cajun 味粉嘅粗薯條,超級惹味👍✅費城牛排芝士堡$88Philly Cheesesteak Sandwhich牛排加芝士巳經係絕配,加埋炒到軟身嘅洋蔥🧅,令到味道更加濃郁,嚟到嘅時候,仲熱辣辣架,一口咬落去,巳經不停點頭,真係好正😋👍,另加$30 可配飲品及洋蔥圈或甜薯條🍠,即炸嘅洋蔥圈同樣無令我地失望,好好食呀😋👍

✅Dear grey 安格斯西冷牛堡$148
Dear grey steak sandwhich

✅費城牛排芝士堡$88
Philly Cheesesteak Sandwhich
圈或甜薯條🍠,即炸嘅洋蔥圈同樣無令我地失望,好好食呀😋👍
依間位於北角既餐廳主打Steak and Steak Sandwich,設有室內同室外座位,有lunch同dinner menu,夜晚仲有無限量供應既薯條,洋蔥圈同番薯條!🍟🥩手撕油封鴨脾三文堡($88)(Garden salad+hot coffee+$30)鴨脾肉份量好多而且好腍啖啖肉,配埋生菜,蕃茄食會無咁大罪惡感,好鍾意佢秘製既䄂子醬可以減輕油膩感好夾!而且個包烘得外脆內軟好有口感🥰美國安格斯西冷扒($168)(薯條+hot coffee+$30)本身想加番薯條好可惜無貨🥲🥲吾加薯條既仲有洋蔥圈可以揀!西冷扒已經預先切好,色澤粉嫩,西冷扒既邊位煎得帶焦香,就咁食都肉味好濃郁軟腍好夠味

2022-08-22
店舖略小但超有𝚏𝚎𝚎𝚕🫶🏻~.先來一份美國安格斯西冷預先切好上枱 非常貼心❤️色水粉嫩、外面微微燒焦食落軟淋淋完全唔韌配埋新鮮即整洋蔥圈 真係又香又惹味忍唔住一圈接一圈咁食🫣.拿 點可以唔試埋三文治呢😝再來一份秘制煙燻豚肉堡好足料啵😳亦中意煙燻味唔算重 配埋蘋果醬酸酸地好開胃解膩🤤.店員仲推介每日即制嘅雪梨蜜/洛神花蜜好清甜 𝚠𝚘𝚑𝚘飲完乜罪惡感都無哂😶‍🌫️
店舖略小但超有𝚏𝚎𝚎𝚕🫶🏻~
先來一份美國安格斯西冷
預先切好上枱 非常貼心❤️
色水粉嫩、外面微微燒焦
食落軟淋淋完全唔韌

配埋蘋果醬酸酸地好開胃解膩🤤
店員仲推介每日即制嘅雪梨蜜/洛神花蜜
好清甜 𝚠𝚘𝚑𝚘飲完乜罪惡感都無哂😶‍🌫️

2022-08-16 83 瀏覽
性價比極低午餐88蚊牛扒只有女仔手掌大小加幾塊沙律菜,牛扒全熟,多筋,咬到牙骹軟都食唔到,2/3都要吐返出黎,佳寶扒都好過佢,同枱4個扒餐都一樣質素我哋係午市第一枱客,點知都要等30分鐘先有餐,唔知佢個廚師係咪瞓着咗,等咗20分鐘追餐話仲燒緊,4塊扒淨係煎咋喎都搞咁耐因為午餐時間就完,要食快啲,加埋橡膠牛扒,我食咗一半就放棄了依間野啲扒咁嘅質素都可以淨係賣扒,冇其他意粉,pizza賣,唔知佢點生存落去怪唔知得北角午市都得兩枱客,食物質素反映一切

怪唔知得北角午市都得兩枱客,食物質素反映一切
30 分鐘 (堂食)
2022-08-08 232 瀏覽
呢間餐廳以美式簡約復古風裝修,主打Steak 同Steak Sandwich🇺🇸💗費城牛排芝士堡 ($88)選用蒜茸牛油法包,烘至外脆內軟🥖夾有以美國Prime牛扒刨成嘅牛肉片🐃混合半融芝士同焦糖洋葱,味道香口惹味🧀💗伊比利亞黑毛豬梅頭扒配風乾黑毛豬蘆筍卷 ($228)黑毛豬梅頭扒脂肪分佈均勻,肉質嫩滑鬆化,肉汁豐富 🥩;風乾黑毛豬捲入露筍,蔬菜嘅爽甜夾集鹹香嘅肉味,味道非常豐富🌯💗無限供應薯條及洋蔥圈香辣薯條以Cajun🍟;洋蔥圈鬆脆香口🧅💗田園沙律及餐湯蘑菇忌廉湯質感未夠Creamy,不過有磨菇片🍄;田園沙律清新爽脆,有助解膩🥗

💗費城牛排芝士堡 ($88)
費城牛排芝士堡

💗伊比利亞黑毛豬梅頭扒配風乾黑毛豬蘆筍卷 ($228)
伊比利亞黑毛豬梅頭扒配風乾黑毛豬蘆筍卷

蘑菇忌廉湯
2022-08-06
費城牛排芝士堡
2022-08-07 74 瀏覽
我嗰位住喺北角嘅朋友... 最鍾意捐窿捐罅搵好嘢食... 今晚佢就帶咗我去一間新開嘅美式Steak Sandwich食店! 🌟Dear Grey📌北角錦屏街26號東發大廈B座地舖35A號舖原來Dear Grey嘅位置好近地鐵站出口... 行兩分鐘就到... 認真方便!👍Dear Grey 店外有露天座位... 雖然今晚落住雨... 但係依然有食客坐出面! 咁又係嘅... 落雨都有落雨嘅情調... 聽吓雨聲... 吹吓風... 其實幾寫意... 幾浪漫... 兼夾無拘無束!🤭店內裝潢有種懷舊、復古嘅感覺... 加上微黃嘅燈光... 都幾有feel㗎! 🐷 伊比利亞黑毛豬梅頭扒 (10安士) 配風乾黑毛豬露筍卷 💰228(跟餐配田園沙律、餐湯、餐飲及無限供應薯條、洋蔥圈、番薯條)非常有驚喜‼️ 伊比利亞嘅黑毛豬脂肪分佈均勻... 即使係有肥膏... 但係肥膏同肉一齊食落口係一種享受... 唔會覺得好油膩... 反而係有增香嘅感覺! 呢度嘅黑毛豬梅頭扒內裏粉嫩... 表面炭香四溢... 肉質非常鬆軟嫩滑... 口感juicy... 完全唔會嚡、唔會韌... 好食到一個點!👍風乾黑毛豬捲住

🌟Dear Grey
📌北角錦屏街26號東發大廈B座地舖35A號舖

非常有驚喜‼️
風乾黑毛豬捲住幼身嘅蘆筍... 鹹香而爽脆!
加咗沙律醋嘅田園沙律... 口感清新又有營!
餐湯加咗蘑菇同洋蔥去煮... 非常香濃!
而dinner set嘅薯條、洋蔥圈同番薯條... 係可以無限encore... 真係要讚吓啦! 😍

🐮 費城牛排芝士堡 💰88
(Combo 加💰20... 就可以配埋薯條、飲品!)
非常抵食‼️
潛艇堡外脆內軟... 薄切嘅牛肉份量唔少... 肉質嫩滑多汁... 加埋炒到軟腍香甜嘅洋蔥絲... 同埋融化芝士... 呢個組合非常吸引! 每咬一啖都有爆汁嘅感覺... 而家諗起都幾回味! 😋

整體上... 對呢間Dear Grey 各方面感覺都幾好... 揾機會再幫襯先!😊
2022-08-07 53 瀏覽
同朋友食個happy friday lunch,揀咗呢間小店試下,本身以為冇乜人幫襯,點知過咗陣就爆咗場!舖頭唔算大,但都坐得舒服,仲設有室外座位。同朋友喺All Day Menu叫咗兩樣嘢share,同每人都加咗$20跟薯條同嘢飲。牛排芝士堡 $88呢個牛排芝士堡都比較多人買,所以叫嚟試下。佢個法包好脆,牛肉似係肥牛咁,一片片,唔係平時食嘅漢堡扒咁,朋友話加咗芝士都唔會好滯,配埋洋蔥剛剛好!薯條係即炸嘅,配上惹味嘅辣粉,食到停唔到!手撕油封鴨脾三文堡 $78見到有鴨脾已經覺得好驚喜,因為唔係好多地方有鴨脾食,所以真係要試下。果然冇失望,鴨脾好多汁,好嫩滑,改變咗我對鴨肉嘅印象,因為平時食鴨肉都有啲鞋。佢配咗甜甜酸酸嘅柚子醬汁,完美中和咗油鴨脾嘅油膩感。真係值得一試!

牛排芝士堡 $88

薯條係即炸嘅,配上惹味嘅辣粉,食到停唔到!

手撕油封鴨脾三文堡 $78
2022-08-05 1772 瀏覽
唔行過嚟真係唔知原來北角錦屏街呢度有咁多餐廳,仲要有戶外位,真係夠晒chill🤟🏻而呢間小店,無論戶外定戶內位都好舒服,可以慢慢坐,同朋友慢慢傾😉🐽伊比利亞黑毛豬梅頭扒 配風乾黑毛豬蘆筍卷 連田園沙律、餐湯、餐飲及無限供應薯條、洋蔥圈、番薯條 $228呢個黑毛豬梅頭扒確係有啲料到,睇落顏色粉嫩,食落有浸炭燒嘅香味,中間有啲肥膏唔會乾爭爭,反而仲好多肉汁😋沙律菜好新鮮;蘑菇湯非常足料,每一啖都有蘑菇/西芹/洋蔥,作為餐湯非常有誠意👍🏻無限供應薯條、洋蔥圈同番薯條又係啱晒啲大胃王,可惜我哋就唔夠大胃,淨係試咗厚到似薯角嘅薯條同埋洋蔥圈,兩者香脆得來唔會太油膩☺️🥪費城牛排芝士堡 $88 + 田園沙律及汽水 $20本身想試佢哋嘅安格斯西冷牛堡,不過賣晒;變陣就試吓呢個費城牛排芝士堡啦!首先要大讚呢度好細心,提供埋手套方便客人食用。其次係個包好香軟,再者係一大堆美國prime steak一啲都唔鞋口,牛味仲好香濃;加埋洋蔥同埋份量適中、唔會搶曬steak風味嘅mozzarella and cheddar cheese,真係令人讚不絕口🤤

🥪費城牛排芝士堡 $88 + 田園沙律及汽水 $20

2022-08-04