2009-02-23 21 瀏覽
綠茶麻糬包:唔係間間有,超好味,綠茶味重,夠晒濃,麻糬又夠un,岩晒我這類嗜un之人,ha,正!德國吞拿魚包:圓狀的包身外佈滿粒粒像芝麻的粒子,味道好香,吞拿魚份量尚可,味道不錯,不會過淡過咸,gd!
2008-03-20 20 瀏覽
2008/3/17早餐昨天中午到此SOGO,第一次逛這間超市,見到有很多美食啊!無奈下午要去吃TEA BUFFET...唯有在麵包店買個麵包,做明天早餐 :bbbb藍莓圈圈包,麵包名牌中註明是紐約受歡迎的包。很重的藍莓香,包身帶點紫藍色外亦帶有點點的藍莓肉粒;咬一啖,內裡也是紫藍色,很特別啊;吃落口竟然一些藍莓味道也沒有﹖﹗奇怪~是普通的麵包味而已;口感就煙煙UNUN。幸好只是$7,就當試新0野吧。這間店子不論麵包款式和員工制服也很有A-1的影子,我也要望了兩次店名才肯定不是去了A-1買包 :bbbb
2008/3/17早餐

藍莓圈圈包,麵包名牌中註明是紐約受歡迎的包。

2007-12-06 28 瀏覽
較早試過little mermiad n simplylife ge strawberry/ 藍莓酥,前者的較軟熟可口。今次試吓Das Gute ge 藍莓酥先...size 唔算細,$8唔算貴。上面都有ok大pat 藍莓醬,下面有一層custard, 味道口感皆不錯,夠甜,雖不能說是得鬆軟,但個酥口感煙韌煙韌,唔錯。另買了一個custard bread...真係齋得custard, 味道較單調。還買了一個雞肉磨菇腸仔飽。係腸好好食,同普通廚司腸爭好遠,唔肥又唔太感。更要一讚係面包質地,好煙韌,唔會好似cheap cheap ge 面包咁實得得。

今次試吓Das Gute ge 藍莓酥先...
size 唔算細,$8唔算貴。
上面都有ok大pat 藍莓醬,下面有一層custard,

另買了一個custard bread...
真係齋得custard, 味道較單調。

還買了一個雞肉磨菇腸仔飽。
係腸好好食,同普通廚司腸爭好遠,唔肥又唔太感。
2007-12-02 3 瀏覽
閒逛sogo時被這間麵包店吸引,在肚子餓的情況下,每款麵包/蛋糕也像笑著向自己招手,忽然發覺收銀機前竟有著數盒減價蛋糕($17),在貪小便宜心理下,選了這款有齊朱古力/合桃蛋糕+咖啡小包的組合。咖啡小包質感頗實,有點像隔夜麵包,咖啡味道也不明顯,甜味也不高,個人認為山崎同類型咖啡包比較柔軟好吃,就算隔一天也沒有這款那麼實的的。朱古力蛋糕一如以往的濃濃朱古力味道,裡面也有朱古力粒增強味道和口感,不俗。盒底的食用日期只有一天,不知道這些減價品是否買剩的蛋糕了,下次還是用正價買新鮮的比較好。店員沒有之前所寫的雲遊,不過沒什笑容罷了。

店員沒有之前所寫的雲遊,不過沒什笑容罷了。
2007-12-01 7 瀏覽
一連試左2個人氣包-合桃芝士包($9)-大過一隻手,外形好似好硬,但係一咬落去,好香合桃味,大家都知脆口食物如果無加味精係唔會有氣味,但係呢次呢個包真係做得好好,d 芝士有少少溶.口感好好...怪不得能成為咁多人的最愛!!-木頭包($8)-成日見,但係今次係第一次食,一咬落去,一望,同想像中好唔同,佢似一個包型的西多士,不過無佢咁甜,但係外圍近3cm的圓周真的好似,有少少甜(因為有糖霜)入面有少少因為滲左蛋汁同練奶,少少濕少少林.
一連試左2個人氣包
2007-09-30 9 瀏覽
朱古力鬆餅味道超正!勁濃朱古力味,I like it!!!!!但服務嘛嘛!當時得我一個人排隊,sales係度發夢,我叫佢幾聲先有人理我,唔掂!Remark:T.S.T sogo (9.9.07 - 7.10.07)興祝2週年生日,所以有9折。
朱古力鬆餅

味道超正!勁濃朱古力味,I like it!!!!!

Remark:

T.S.T sogo (9.9.07 - 7.10.07)

興祝2週年生日,所以有9折。
2K
2007-09-08 18 瀏覽
呢度雖然賣麵包, 我反而俾佢個雪糕櫃吸引, 買了個single scoop 朱古力雪糕(見圖) 同朋友兩份食.好濃朱古力味, 又唔會好甜, 食落仲有brownie 的煙韌感覺, 味道係出奇地好!不過service 就真係... counter 有兩個人, 一個忙著招呼買麵包的客人, 另外0個個就企0左0係度唔知做乜, 雪糕櫃就無人理; 到麵包0個邊清晒d 客人, 兩個店員就走埋一齊0係度唔知傾d 乜, 雪糕櫃依然無人理, 到我朋友去到洗手間行埋0黎, 佢0地先attend to 我0地. 頭頭尾尾我企了0係度等0左10 分鐘, 「唔該」極都無人理, wtf!!!笑面純for 雪糕球, service 0 分!

笑面純for 雪糕球, service 0 分!
每次經過都人山人海, 人頭湧湧, 而那裡最吸引我的就是云云包海中綠綠的綠茶紅豆忌廉包!!!我很多時都會買來吃, 而女朋友則最喜歡吃的樹皮包!!那裡的綠茶紅豆忌廉包真的非常不錯, 綠綠的麵包有一股清香的綠茶味, 內裡的紅豆不會很甜, 最要的是忌廉夠多又新鮮, 一股鮮忌廉的香味......, 吃起來每一口都充了忌廉, 很是滿足呢!女朋友的樹皮包則包如其名, 外脆內軟, 外皮很是香口, 內裡綿軟, 感覺非常特別, 若果新鮮的話, 更是香脆味美味!現在每次經過, 還是「心思思」想買來吃呢!!

現在每次經過, 還是「心思思」想買來吃呢!!

2006-07-26 15 瀏覽
買左鮮奶木頭麵包、麻糬波波(綠茶紅豆味、朱古力味和原味)。鮮奶木頭麵包OK。綠茶紅豆麻糬波波$3個,味道不太好,而朱古力味同原味都OK。下次買麻糬波波時都係買番原味或朱古力味好d。
買左鮮奶木頭麵包、麻糬波波(綠茶紅豆味、朱古力味和原味)。
鮮奶木頭麵包OK。
下次買麻糬波波時都係買番原味或朱古力味好d。
星期五晚接林小B放工, 之後到此買了三個包:朱古力包- 個樣四方, 中間夾了兩三層薄薄朱古力, 以為好軟身, 點知咬落好更, 同食普通少甜甜包一樣無味, 望落有朱古力, 食落真係唔覺有。蕃薯包- OK喇, 不過如果中間舊蕃薯少D糖好些。合桃包- 買完後攞起時先知原來個麵好硬, 我都無興趣試, 林小B留番佢第朝做早餐, 第二日問番佢, 小B話個包唔係咁好食,但OK。(其實我想話係個師傅打包過了時間, 以致個包焗出來硬)
星期五晚接林小B放工, 之後到此買了三個包:
蕃薯包- OK喇, 不過如果中間舊蕃薯少D糖好些。
2006-02-05 12 瀏覽
d款色同A-1無咩分別, 所以我估同A-1一個集團.基本上宜家香港好多野都係幾間大集團, 用不同名在香港開舖..唉!我比較喜歡佢地d迷你蛋糕仔, 好香牛油味又鬆軟, 唔錯.$12有4個(有合桃/cranberry)
d款色同A-1無咩分別, 所以我估同A-1一個集團.
2005-12-22 15 瀏覽
買左朱古力酥同桃酥(?),朱古力酥係我每間餅店必試o既款式,喱間都唔例外,但喱件食落唔多掂,酥皮雖然夠酥,但全無彈性,非常硬身,食左一半仍然維持堅挺o既包身,而朱古力亦已變硬,這都可能由於天氣寒冷所致.而桃酥則不俗,函料唔會太甜,並有粒粒果肉,唔錯.各$6.5,有抵有唔抵.
(非會員)
2005-11-23 12 瀏覽
昨日經過tst sogo 間das gute, 買了新鮮出爐的: 提子scone : 唔夠香, 提子太少鮮奶木頭飽: 最好味, 但一定要熱食迷你沙翁豆沙饀 : 完全唔得, 個沙翁皮好像隔夜柑, 已經起白邊另外亦見到有隻綠茶紅豆忌廉飽, 隻綠色好假, 唔知好食否? 柑既價錢, 我會去donq
提子scone : 唔夠香, 提子太少
鮮奶木頭飽: 最好味, 但一定要熱食

另外亦見到有隻綠茶紅豆忌廉飽, 隻綠色好假, 唔知好食否?
柑既價錢, 我會去donq