It's all about having a chill and seamless dining experience, especially when you're catching up your bestie over some gourmet grub. So I say, this spot in North Point is just rad. I call this our super Nova dinner.The crew, Sophie and Alex, were totally stellar, taking care of all our needs and making sure our glasses of white were always full. Well, it was good timing that we arrived before Happy Hour ended and were able to order a bottle of wine for half the price! Plus, Alex's full sleeve in

The crew, Sophie and Alex, were totally stellar, taking care of all our needs and making sure our glasses of white were always full. Well, it was good timing that we arrived before Happy Hour ended and were able to order a bottle of wine for half the price! Plus, Alex's full sleeve ink was a total showstopper!

Now onto the food... The "Feed Me" menu was off the hook! It started with this epic combo of sashimi and scallop salad. The mains were tender and packed with flavor, form the grilled Iberico pork belly to the roasted free-range chicken to the braised sher wagyu beef cheek! The morning glory added a nice crunch while the jasmine rice was like a fluffy cloud. The roti could've been a bit more moist, but it's all good. The cacao and coconut dessert was the perfect level of sweet. All in all, it was a killer dining experience! This was not our first time at Hyatt Centric and this would definitely be not the last!
hiramasa king fish sashimi
grilled Iberico pork belly
scallop salad
roasted free-range chicken, braised sher wagyu beef cheek, morning glory, roti, jasmine rice
cacao and coconut dessert
grilled Iberico pork belly
scallop salad
cacao and coconut dessert
  • roasted free-range chicken
  • braised sher wagyu beef cheek
  • morning glory
  • roti
  • jasmine rice
  • roasted free-range chicken
  • morning glory
  • roti
  • jasmine rice
2024-03-03 526 瀏覽
之前想去呢間rooftop bar,但每一次都full booking! 今次終於有機會了🥹🥹🥹一入到去有waitress 好熱情咁問我地想indoor or outdoor, 難得黎到,緊係outdoor, 雖然果晚好凍🥶,但其實外面有哂暖爐,又okay!! 環境好靚好靜,望返黃埔,啟徳果邊都幾舒服!講返啲cocktails, 係出乎意料嘅好味! 自己揀左 Sotally Tober, 以Tequila base 個味好清新❤️朋友揀左 Practice makes Perfect, 以Rum做base,甜甜地又得意。Waiter 又好熱情同我地傾下計,介紹下啲野飲,整體黎講今次都飲得好開心❤️

環境好靚好靜,望返黃埔,啟徳果邊都幾舒服!

Sotally  Tober

Sotally  Tober
2024-02-19 645 瀏覽
hyatt centric位於23樓的維港海景Rooftop吧最近推出了新雞尾酒Menu 【𝐒𝐢𝐩 𝐓𝐫𝐢𝐩 𝐍𝐨𝐫𝐭𝐡 𝐏𝐨𝐢𝐧𝐭 𝐬𝐞𝐫𝐢𝐞𝐬 𝐜𝐨𝐜𝐤𝐭𝐚𝐢𝐥𝐬】立即約酒鬼朋友去嚐鮮!由首席調酒師Mackenzie Ross和團隊的新酒單以北角地標作為設計靈感,有以北角雞蛋仔Infused的whisky製作Old Fashion;新光戲院的帝女花作為靈感的創意雞尾酒等,酒吧更在Menu上花了小巧思!將餐牌反轉,背面原來是以北角地標為主題的遊戲地圖,有雞蛋仔、真體字、新光戲院的帝女花等illustration,上面的公仔都非常可愛!輪流擲骰仔後,鬥快到達終點,途中會遇到不少任務和阻礙,非常適合約齊朋友一起玩!𓈒𓏸𓐍𐀑 𓈒𓏸 𝐏𝐫𝐚𝐜𝐭𝐢𝐜𝐞 𝐌𝐚𝐤𝐞𝐬 𝐏𝐞𝐫𝐟𝐞𝐜𝐭 $𝟏𝟑𝟖現正修葺當中的皇都戲院,以前是發明了真體字的文字師——歐陽昌師傅的店舖所在地!調酒師這一杯雞尾酒向師傅對文字藝術的熱情致敬!用了cruise的冧酒blend,配上香料的味道非常有層次,加上熱情果和青檸的果香,入口在明亮的酸甜味後有恰到好處的香料味道!𐀑 𓈒𓏸 𝟕 𝐒𝐢𝐬𝐭𝐞𝐫𝐬 𝐑𝐨𝐚𝐝 $𝟏𝟐𝟖Tiki(提
立即約酒鬼朋友去嚐鮮!

由首席調酒師Mackenzie Ross和團隊的
新酒單以北角地標作為設計靈感,
新光戲院的帝女花作為靈感的創意雞尾酒等,
酒吧更在Menu上花了小巧思!
將餐牌反轉,背面原來是以北角地標為主題的遊戲地圖,
輪流擲骰仔後,鬥快到達終點,
途中會遇到不少任務和阻礙,非常適合約齊朋友一起玩!

𓈒𓏸𓐍

𐀑 𓈒𓏸 𝟕 𝐒𝐢𝐬𝐭𝐞𝐫𝐬 𝐑𝐨𝐚𝐝 $𝟏𝟐𝟖
Tiki(提基)是南太平洋玻里尼西亞人對於石頭人形神像的稱呼;
相傳七姊妹投海之後,在海中化為石頭,調酒師就用了Tiki Cocktail - Zombie作為藍本,在頂端放上酸梅,製作了這杯七姊妹道!

𐀑 𓈒𓏸 𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐒𝐡𝐨𝐫𝐭 𝐑𝐢𝐛 "𝐓𝐚𝐜𝐨" (𝟑𝐩𝐜) $𝟏𝟖𝟖
用了和牛肋肉絲,加上青瓜和chutney醬非常香口,辣度適中!

𐀑 𓈒𓏸 𝐂𝐡𝐚𝐧𝐠𝐬 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐁𝐞𝐥𝐥𝐲 𝐒𝐬𝐚𝐦 $𝟏𝟔𝟖
煮得軟嫩的豬腩肉,放在羅馬生菜和紫蘇葉上感覺更加清新,加上芥末醬超惹味!

2024-01-20
宵夜
2024-02-17 455 瀏覽
見到Cruise推出左全新晚市menu係逢星期二先有既「火鍋之夜」可以一邊飽覽維港靚夜景 一邊打邊爐🍲仲要有多款新鮮海鮮,和牛等人均都係$400左右呢個體驗夠哂有特色 性價比好高絕對值得一試🙌🏻🌟湯底有三款不同口味既湯底可以揀冬陰功湯/四川麻辣湯/冬菇壽喜燒湯試左壽喜燒湯 湯底味道濃厚香醇 鹹甜調味適中👍🏻🌟配料 1️⃣肉類🥩M5 和牛無骨牛扒,M5 和牛肩眼肉卷,西班牙杜洛克梅頭肉 有兩款不同部位同口感既和牛🐮同油脂分布均勻兼肉質鮮嫩既梅頭肉🐖2️⃣ 海鮮🦐🐟南非鮑魚,蘇格蘭蟶子 ,沙巴龍躉肉,虎蝦 全部海鮮都好新鮮 鮮味十足💯3️⃣蔬菜及蘑菇🍄🥬茼蒿,上海椰菜,唐生菜金針菇,冬菇,炸響鈴卷,軟豆腐搭配多款蔬菜同菇類 夠哂豐富4️⃣麵食日式芋絲,烏冬最後再食個烏冬就岩岩好👍🏻
見到Cruise推出左全新晚市menu
係逢星期二先有既「火鍋之夜」
可以一邊飽覽維港靚夜景 一邊打邊爐🍲
仲要有多款新鮮海鮮,和牛等
人均都係$400左右

M5 和牛無骨牛扒,M5 和牛肩眼肉卷,西班牙杜洛克梅頭肉
有兩款不同部位同口感既和牛🐮
同油脂分布均勻兼肉質鮮嫩既梅頭肉🐖

2️⃣ 海鮮🦐🐟
南非鮑魚,蘇格蘭蟶子 ,沙巴龍躉肉,虎蝦
全部海鮮都好新鮮 鮮味十足💯

3️⃣蔬菜及蘑菇🍄🥬
茼蒿,上海椰菜,唐生菜金針菇,冬菇,炸響鈴卷,軟豆腐
搭配多款蔬菜同菇類 夠哂豐富

4️⃣麵食
日式芋絲,烏冬
最後再食個烏冬就岩岩好👍🏻
Cruise 空中餐廳及酒吧位於Hyatt Centric酒店頂層室內室外同樣有俯瞰香港的維多利亞港的位置🌃戶外設有綠洲主題的露天陽台🌴Cruise提供各款美酒同亞洲美食 菜式設計靈感源自東南亞和東北亞洲地區的菜餚環境充滿時尚感又輕鬆休閒 整體感覺chillchill 氣氛滿滿(๑>◡<๑)開展一場關於 探索北角主題雞尾酒的「Sip Trip」奇妙旅程!🥳一試全新cocktail系列 - Sip Trip North Point series cocktails🥂🍸🍹品嚐多款向北角的商店和故事致敬的新穎調酒๑ Practice Makes Perfect๑ Little FujianPractice Makes Perfect 帶有果乾香,慢慢滲出Espresso的香氣☕️加上Passionfruit同Lime,味道非常易入口 推介女生試!Little Fujian用上以煙燻松木火進行烘乾的正山小種茶葉🍂具有獨特的煙熏味和甘甜的回味,配搭Lime的清新酸味😼๑ Chicken Satay🍢๑ Wagyu Short Rib Taco🌮有靚靚特色Cocktails,當然唔少
室內室外同樣有俯瞰香港的維多利亞港的位置🌃
戶外設有綠洲主題的露天陽台🌴

品嚐多款向北角的商店和故事致敬的新穎調酒
๑ Practice Makes Perfect
๑ Little Fujian
具有獨特的煙熏味和甘甜的回味,配搭Lime的清新酸味😼

๑ Chicken Satay🍢
๑ Wagyu Short Rib Taco🌮
有靚靚特色Cocktails,當然唔少得多款誠意snacks🤤
Chicken Satay雞肉嫩滑,啖啖都充滿郁沙嗲香味
Wagyu Short Rib Taco上的手撕牛小排份量十足
配搭牛油果蓉🥑、墨西哥辣椒同埋番茄甜酸醬,開胃又滿足🍅

位於Hyatt Centric頂層的Cruise Restaurant & Bar 推出了九款以北角地標及標誌性icon為主題的特色cocktails,創新同時很好喝呢!.Little Fujian 小福建 $118.North Point Negroni 北角尼格羅尼 $128Little Fujian和North Point Negroni 都用上立山小種這款經松木熏製而成的茶葉,喝起來帶濃烈松煙香🪵💨 Little Fujian同時用上Gin和Aperol,味道比較輕鬆帶微酸✨ 而Negroni 作為重酒感系調酒,先苦後甘甜的味道加上立山小種的smoky,是一款充滿層次和餘韻的cocktail🍊 個人認為女生的話會比較喜歡Little Fujian,但North Point Negroni 那種像極人生的感覺我也很喜歡啦🍸💭.Chicken Satay $148.Wagyu Short Rib “Taco” $188餐廳的snacks menu非常有誠意,有別於平時的fish and chips,他們的小食都充滿特色和風味!Chicken Satay雞肉滑嫩帶濃郁沙嗲香,Wagy

.Little Fujian 小福建 $118

.Chicken Satay $148
.Wagyu Short Rib “Taco” $188

餐廳的snacks menu非常有誠意,有別於平時的fish and chips,他們的小食都充滿特色和風味!Chicken Satay雞肉滑嫩帶濃郁沙嗲香,Wagyu Short Rib “Taco” 份量十足,滿瀉的手撕牛小排上放上牛油果蓉、墨西哥辣椒和酸洋蔥,惹味又開胃🌮✨
2024-01-31 417 瀏覽
今更試了新加波餐廳Neon Pigeon和Cruise Bar聯乘的晚餐,整晚氣氛超好🤩cocktail 賣相很好超打卡! 食物我喜歡豬里脊肉,很淋又入味! 油甘魚刺身很好吃,用上日本miso, 好香好moist! 牛油果卷同出面食嘅有分別,佢係用咗好多炸Miso同炸蝦嚟增強口感,牛油果好香好好食🤭室外外面環境一流,又有DJ打碟🤩過了很開心的一晚🤭
室外外面環境一流,又有DJ打碟🤩過了很開心的一晚🤭
✨推✨位於北角Hyatt Centric性價比極高既Rooftop Bar, 只需普通酒吧既價錢就可以望住維港飲特色Cocktail。”Sip Trip: NORTH POINT” 係以北角為主題既創新Cocktail系列,當中包括復古雞蛋仔、熟能生巧、小福建、北角尼格羅尼、帝女花、香花徑、七姊妹道、致意及無懈可擊。叫埋兩個小食,同朋友一邊飲下野、望下景、傾下計,唔經唔覺都12點🫢開心既時間過得特別快..✦ ⋆ • °‧ ࣪ ☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☆⋆ • ✦ ⋆ • ⋆ ☾ ࣪‧ °• ⋆ ✦✦ 🍴Changs Pork Belly Ssam $168//Grilled Iberico Pork Belly, Little Gem Lettuce, Perilla, Mustard Relish//✦ 🌮Wagyu Short Rib “Taco” (3pc) $188//Cucumber, Pickled Chili, Tomatillo Chutney//✦ 🍹GAI DAAN JAI OLD FASHIONED (復古雞蛋仔) $ 118 //EGG WAFFLE BOURB

//EGG WAFFLE BOURBON, BROWN SUGAR, CACAO BITTERS//
確確實實放左成底雞蛋仔落去infuse既Whiskey😳個味道確實難以形容,想知你應該黎試下

✦ 🍹 7 SISTERS ROAD (七姊妹道)$128
//ISLAY WHISKEY MEZCAL, OVER-PROOF RUM, 7 SISTERS FALERNUM, GRAPEFRUIT, LIME//
雖然個Base既酒精有成5x%? 但飲落真俾唔烈😳酸酸地幾好飲。配合返七姊妹既主題仲用上左話梅作點綴。
北角嘅cruise空中餐廳及酒吧、有270度海景就好多人都知餐廳嘅東南亞菜,或者brunch好抵食,相信大家都知道今次酒店推出咗全新Cocktail系列,以探索北角為主題,由首席mixlogist  Mackenzie ross 設計,一共有9款新cocktails,包括:1️⃣Gai Daan Jai Old Fashioned (復古雞蛋仔)2️⃣Practice Makes Perfect (熟能生巧)3️⃣Little Fujian (小福建)4️⃣North Point Negroni (北角尼格羅尼)5️⃣The Emperor’s Daughter (帝女花)6️⃣Walk this Way (香花徑)7️⃣7 Sisters Road (七姊妹道)8️⃣Thanks & Regards (致意)9️⃣Celeryiously Good (無懈可擊)我個人最推介係雞蛋仔old fashion, 我本身係好鍾意飲old fashion, 呢杯雞蛋仔old fashion 靈感來自於 利強記北角 雞蛋仔, 利用咗波本威士忌做基底, 再加入焦糖糖漿, 燒香咗嘅焦糖加上波本嘅甜香,飲落真係好似炭燒雞蛋仔嘅味道!另外
餐廳嘅東南亞菜,或者brunch好抵食,相信大家都知道
包括:
3️⃣Little Fujian (小福建)
6️⃣Walk this Way (香花徑)
7️⃣7 Sisters Road (七姊妹道)
8️⃣Thanks & Regards (致意)
9️⃣Celeryiously Good (無懈可擊)

另外我亦都試咗香花徑呢杯比較清新嘅雞尾酒,飲落口散發好香嘅茉莉花味, 用來做第一杯利口酒好適合。
小食方面,我叫咗三個包括係和牛taco,沙嗲雞串,同埋燒豬腩肉,
 我本身唔係好食豬,但係燒豬腩肉肥瘦分明比例剛剛好,食落口超級鬆化, 用嚟襯一啲比較濃烈嘅雞尾酒就適合
和牛taco,雖然係一個小食,但係份量都好大份, 香酥嘅和牛配上軟taco餅, 一個幾有創意嘅fusion菜
而沙嗲雞串, 就係好似平時嘅東南亞沙嗲雞味道,用嚟送酒一流!
2024-01-07
  • 雞蛋仔old fashion
2024-01-05 428 瀏覽
一向都好鍾意去Hyatt Centric頂樓嘅Cruise飲返兩杯,室外露天座位超有feel!可以俯瞰無敵維港景,燈光昏暗有情調,冬天到訪仲有暖爐(唔怕凍又岩打卡)之前Cruise仲聯乘位於韓國仁川君悅酒店 推岀全新【Korean Feed Me】套餐,等大家身處香港都可以品嘗到韓國酒店大廚嘅創新菜式🇰🇷Korean Feed Me! $580pp1️⃣吞拿魚海苔香脆嘅海苔 盛載韓式吞拿魚他他,入口好香麻油味~2️⃣韓式年糕排骨韓式醃牛肉軟淋多汁,甜甜地牛味濃郁,中間包住軟彈杏鮑菇,旁邊仲有泡菜、芽菜、芝麻葉可以包埋一齊食~3️⃣韓式烤牛排和牛小排經24小時醃製,香甜不失肉味,肉質偏實帶咬口,略嫌無乜醬汁配料撈飯有啲寡。4️⃣大醬燒汁燴鵪鶉鵪鶉肉質滑身唔嚡,採用韓國大醬醃漬,鍾唔鍾意好睇個人口味5️⃣虎蝦翠玉瓜煎餅韓式煎餅邊邊位香脆,粉漿部分較多 唔算好多料,不過偶爾都食到爽彈虎蝦6️⃣韓式炸椰菜花有驚喜喎!初初咬落好有炸雞嘅感覺!外層裹滿甜辣醬汁,但依然保留到少少香脆口感。咬到中間食到爽脆椰菜花 望望menu先發現原來唔係炸雞7️⃣紅豆啫喱黑芝麻雪糕雪糕好濃黑芝麻味!加埋芝麻、香甜蛋白餅碎、富牛油香嘅金寶脆餅,

🇰🇷Korean Feed Me! $580pp

1️⃣吞拿魚海苔

香脆嘅海苔 盛載韓式吞拿魚他他,入口好香麻油味~

2️⃣韓式年糕排骨

3️⃣韓式烤牛排

4️⃣大醬燒汁燴鵪鶉

鵪鶉肉質滑身唔嚡,採用韓國大醬醃漬,鍾唔鍾意好睇個人口味

5️⃣虎蝦翠玉瓜煎餅

6️⃣韓式炸椰菜花

7️⃣紅豆啫喱黑芝麻雪糕

雪糕好濃黑芝麻味!加埋芝麻、香甜蛋白餅碎、富牛油香嘅金寶脆餅,口感豐富,唔錯

8️⃣Digestive shot

— — — — — — — — — — — — — ⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀
🌬️Cocktail

🌈Rainbows & Unicorns
Gin / Coconut / Lime Leaf / Pineapple /
Lime

超有少女心嘅Unicorn!好易入口,有啲泰式風味,又唔會太甜

🧉Thanks & Regards
Dark Rum Blend / Amaro Averna / Magic Coconut / Chocolate Bitters
器皿同樣好fancy!酒味則強烈得多,帶椰香,甜度較高,意外地岩呀妹口味
與三倆知己小聚,最頭痛往往是要找一個適合的地方,價錢要合理、食物質素要高,還要環境夠格調才能令人放鬆愉快。最近朋友要我推薦,我也不時推薦可以試一下位於北角ʜʏᴀᴛᴛ ᴄᴇɴᴛʀɪᴄ 的空中餐廳ᴄʀᴜɪꜱᴇ ʀᴇꜱᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ & ʙᴀʀ..先說地理位置,酒店鄰近北角海旁,近地鐵站方便之餘,還要位處高層座擁無敵維港美景。餐廳裝潢甚有情調,氣氛浪漫。還有室外及室內的酒吧位置,單想過來小酌兩杯也很合適。雖說是酒店餐廳,但價錢滿親民,食物質素也很有水準,所以很值得推廣。.餐廳最近聯手仁川君悅酒店主廚,推出了全新韓式ꜰᴇᴇᴅ ᴍᴇ菜單。以tasting menu式供應,份量依人數數計算,人數多少也不是一個問題。.ᴋᴏʀᴇᴀɴ ꜰᴇᴇᴅ ᴍᴇ! 💲580 ᴘᴇʀ ᴘᴇʀꜱᴏɴ (ꜰᴏʀ ᴀ ᴍɪɴɪᴍᴜᴍ ᴏꜰ 2 ᴘᴇʀꜱᴏɴꜱ).✿ ᴛᴜɴᴀ ʙᴜɢᴀᴋ韓式版本的吞拿魚他他。以香脆的海苔脆米片,加上經調味的吞拿魚刺身以及一點芥末調味,很開胃。.✿ ᴛᴛᴇᴏᴋ ɢᴀʟʙɪ外型像小骨的的一客韓式年糕排骨。其實是韓式醃牛肉餅,再以杏鮑菇扮作小骨、加上洋蔥沙律、松子,喜歡還可以韓式食法配搭生菜、醃製

✿ ᴛᴜɴᴀ ʙᴜɢᴀᴋ
餐前小食
海苔吞拿魚他他

✿ ᴛᴛᴇᴏᴋ ɢᴀʟʙɪ
外型像小骨的的一客韓式年糕排骨。其實是韓式醃牛肉餅,再以杏鮑菇扮作小骨、加上洋蔥沙律、松子,喜歡還可以韓式食法配搭生菜、醃製泡菜,滿惹味。
韓式年糕排骨
韓式年糕排骨

✿ ɢᴀʟʙɪ ᴅᴜᴘʙᴀᴘ
主食有傳統的韓式烤牛肉飯。以經過24小時醃製和牛小排加上香蔥及白飯,賣相吸引。
韓式烤牛肉飯
韓式烤牛肉飯

✿ Qᴜᴀɪʟ ɢᴜɪ
肉類有大醬燒汁燴鵪鶉,以經韓國大醬醃漬烤鵪鶉,加上柿子及芝麻葉香草醬,肉質滿嫩滑。
大醬燒汁燴鵪鶉

✿ ᴛɪɢᴇʀ ᴘʀᴀᴡɴ & ɢʀᴇᴇɴ ꜱQᴜᴀꜱʜ ᴊᴇᴏɴ
虎蝦、翠玉瓜版本的韓式煎餅,口感香脆,煎餅。加點明太子醬很有特色。
韓式煎餅

✿ ᴋꜰᴄ
韓式炸椰菜花,經韓國大醬醃製味道甜甜辣辣,加上花生、醃薑,帶點微微辣勁。
韓式炸椰菜花
韓式炸椰菜花

✿ ʙʟᴀᴄᴋ ꜱᴇꜱᴀᴍᴇ & ʀᴇᴅ ʙᴇᴀɴ ᴄʀᴜᴍʙʟᴇ
黑芝麻雪糕,配搭紅豆及金寶脆餅,低層是蛋白餅和煉乳醬,不算甜膩。
黑芝麻雪糕
維港靚景高層餐廳,最適合週末同閨蜜過嚟慢慢傾偈,品嚐美食。今次喱個Crunch set $448/ppl ,包含咗不同馬來印尼風味美食,Chilled Seafood 有龍蝦同蟹腳,刺身有三文魚、帶子同吞拿魚。馬沙文咖喱配硬脆薄餅,食起上嚟好惹味,另外牛面肉質感軟硬適中,兩者互相配合。印尼炒飯配沙嗲雞肉串燒就比較正常發揮,最終就係炒飯配上小炸魚,永遠的絕配。甜品嚟講個人認為喺最出色的,士多啤梨冰沙加奶香奶凍,口感好豐富,一層一層有唔同嘅口感,溝埋一齊食又好融和。
蝦片
咖喱和牛面頰肉
Chilled  seafood
Strawberry  coconut  pot  de  cream
2023-11-11
5 分鐘 (堂食)
蝦片
咖喱和牛面頰肉
Chilled  seafood
  • Chilled  Seafood
  • Strawberry  Coconut  Pot  de  cream
位於Hyatt Centric酒店頂樓既餐廳Cruise餐廳主打東南亞菜式 環境一絕!座位舒適 望到無敵維港大海景 令人賞心悅目🥂..🔸週末Crunch午市套餐 $448/pp🔸𝑺𝒕𝒂𝒓𝒕𝒆𝒓 ▫️Chilled Seafood 頭盤係呢座十分豐富吸晴的冰鎮海鮮拼盤有加拿大龍蝦 雪蟹 北海道帶子 帝王三文魚同吞拿魚同時附上4款特製醬汁可以沾來吃分別係芥末 蒜蓉乳酪 日式醬油 泰式辣汁個人最鍾意泰式辣汁 很有風味 同海鮮一齊食好夾𝑴𝒂𝒊𝒏▫️Poached Seabass, Galangal Coconut Broth, Coriander 海鱸魚用水煮方法保持魚肉嫰滑柔軟的口感汁係用左南薑椰奶同芫荽 重椰奶香味整體十分惹味濃郁 亦帶有泰式風味 醬汁用黎餸飯食一流 ▫️Beef Cheek Masasaman, Potato, Shallot, Roasted Peanut, Homemade Roti (+$100)牛面頰肉好食 充滿膠質😋附上充滿牛油香的自家製烤餅呢個烤餅新鮮整成十分有驚喜🫶🏻咖哩不辣的 所以即使不能吃辣的朋友都可以嘗試!𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕▫️Strawberry Coconut
位於Hyatt Centric酒店頂樓既餐廳Cruise
餐廳主打東南亞菜式 環境一絕!
座位舒適 望到無敵維港大海景 令人賞心悅目🥂

整體十分惹味濃郁 亦帶有泰式風味 醬汁用黎餸飯食一流

牛面頰肉好食 充滿膠質😋
附上充滿牛油香的自家製烤餅
呢個烤餅新鮮整成十分有驚喜🫶🏻
咖哩不辣的 所以即使不能吃辣的朋友都可以嘗試!

𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕
上面係沙冰 混入了少少香茅 仲有新鮮草莓肉
下邊布甸狀的Creme口感綿密軟滑
甜度適中仲有香濃的椰奶香

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔
▫️Champagne
✨北角酒店望海景 適合慶祝高質午餐✨.星期六跟朋友去到位於北角維港凱悅尚萃酒店23樓的Cruise吃週末午市套餐,餐廳主打東南亞菜式,食物都很有水準,環境更是一絕,不止座位舒適寛躺,客人都能望到無敵維港大海景,邊吃美食邊望靚景實在很賞心悅目,整個vibes都很適合打卡慶祝呢❤️.🔻𝗖𝗿𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗠𝗲𝗻𝘂 $𝟰𝟰𝟴/𝗽𝗽𝗹.✦𝑺𝒕𝒂𝒓𝒕𝒆𝒓 ✦▫️Chilled Seafood (8/10)[Canadian Lobster, Snow Crab, Hokkaido Scallop, Ora King Salmon, Tuna, Selection of Dipping Sauces]頭盤就是這座豐富吸晴的海鮮拼盤,海鮮都以冰粒座住確保鮮甜味美,個人最愛加拿大龍蝦,啖啖肉亦新鮮彈牙😋同時附上4款醬汁可以沽來吃‪ෆ ̖́-‬.▫️Snack (7.5/10)除了有份量不少且脆卜卜的蝦片,還提供3款醬汁配來一起吃,很有心思的細節位🫰🏻.✦𝑴𝒂𝒊𝒏✦共六款可選擇,跟友人選擇了這兩款♡.▫️Nasi Goreng, Wok Fried Egg, Chicken Satay, Indo Condiments
✨北角酒店望海景 適合慶祝高質午餐✨
🔻𝗖𝗿𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗠𝗲𝗻𝘂 $𝟰𝟰𝟴/𝗽𝗽𝗹
✦𝑺𝒕𝒂𝒓𝒕𝒆𝒓 ✦
▫️Chilled Seafood (8/10)

同時附上4款醬汁可以沽來吃‪ෆ ̖́-‬

▫️Snack (7.5/10)

✦𝑴𝒂𝒊𝒏✦
共六款可選擇,跟友人選擇了這兩款♡
▫️Nasi Goreng, Wok Fried Egg, Chicken Satay, Indo Condiments(9/10)

太陽蛋黃晶凝剔透,再與微濕潤的印尼炒飯拌勻是完美組合,跟旁邊的花生、小魚乾等配料一起吃,真的十分惹味😋
另有2串很美味的雞串,在不少餐廳吃到的串燒都會偏乾柴,但這2串卻挺嫩滑令我感到有點驚喜💕再配上印尼醬很入味,整碟我都十分喜歡( •̀֊•́ ) ̖́-
▫️Slow Roasted Pork Chop, Green Papaya Salad, Nam Jim(8/10)

青木瓜沙律酸中帶點微辣很開胃,重點是十分入味,友人更多次大讚ദ്ദി ˃ ᵕ ˂ )
慢煮豬扒切成一片片很方便食用,味道也不錯
✦𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕✦
▫️Strawberry Coconut Pot De Creme, Poached Strawberry, Basil, Strawberry Granita (8.5/10)

下邊布甸狀的Creme十分美味,口感綿密軟滑,甜度適中且帶很香濃的椰奶香,跟上邊清甜的士多啤梨冰十分搭,吃完為這餐添上完美句號🥰
✦𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔✦
▫️Champagne (7.5/10)

美景下必配上美酒,就能於滿滿儀式感下跟友人開心暢談近況 🥂
如果喜歡我的𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)請收藏並𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我@fibee3b

2023-11-22 374 瀏覽
3 courses ᴍᴇɴᴜ• ‧͙ $448 /ᴘᴘʟ∗ᴀᴘᴘᴇᴛɪᴢᴇʀs 有蝦片做前菜小食∗ ᴄʜɪʟʟᴇᴅ sᴇᴀғᴏᴏᴅ精心炮製的頂級海鮮拼盤上桌時,視覺效果震撼光是見到爆膏加拿大龍蝦,就讓人忍不住口水直流。餐廳挑選的加拿大龍蝦完全不簡單,蝦膏超鮮!甜!這拼盤可以一次過地吃勻龍蝦、雪蟹、帶子等海鮮,嚴選不同上等海鮮、全部新鮮空運到港。每款都鮮嫩肥美,清甜爽口,海鮮下面放滿了冰塊保鮮,蟹肉及龍蝦肉質結實而鮮嫩。配上不同的醬汁,如芥末、蒜蓉和泰式辣椒。是難以抗拒的邪惡海鮮美食∗ ʙᴇᴇғ ᴄʜᴇᴇᴋ ᴍᴀssᴀᴍᴀɴ主菜方面選了東南亞和西方的ғᴜsɪᴏɴ 菜曳曳馬沙文。咖喱燴和牛面頰肉配薯仔、乾蔥和烤花生旁邊附上充滿牛油香的印度烤餅,跟軟腍的和牛面頰味道口感非常夾。咖喱的香料中和了印度煎餅的油膩感。咖喱是不辣的種,不敢吃辣的朋友也可以放心吃∗ ᴄʜᴏᴘ sʟᴏᴡ ʀᴏᴀsᴛᴇᴅ ᴘᴏʀᴋ 有骨豬扒經過處理後慢煮,肉汁被鎖住,肉味香濃。搭配酸甜的青木瓜沙律,清爽又開胃∗ sᴛʀᴀᴡʙᴇʀʀʏ ᴄᴏᴄᴏɴᴜᴛ ᴘᴏᴛ ᴅᴇ ᴄʀᴇᴍᴇ最後以精致的椰子布甸和士多啤梨沙冰作結,冰涼解渴。
3 courses ᴍᴇɴᴜ• ‧͙ $448 /ᴘᴘʟ

∗ᴀᴘᴘᴇᴛɪᴢᴇʀs
有蝦片做前菜小食

∗ ᴄʜɪʟʟᴇᴅ sᴇᴀғᴏᴏᴅ
精心炮製的頂級海鮮拼盤上桌時,視覺效果震撼

∗ ʙᴇᴇғ ᴄʜᴇᴇᴋ ᴍᴀssᴀᴍᴀɴ

∗ ᴄʜᴏᴘ sʟᴏᴡ ʀᴏᴀsᴛᴇᴅ ᴘᴏʀᴋ

最後以精致的椰子布甸和士多啤梨沙冰作結,冰涼解渴。