2022-10-07 345 瀏覽
成日喺大圍,都冇去過呢一間Cafe,今日終於可以試吓,今次叫咗牛油果蝦沙律,沙律菜好新鮮好大份,蝦就一般般,因為驚唔夠飽所以叫多個Egg Benedict single😬😬呢個唔錯,口感又cream又滑👍🏻👍🏻👍🏻加多$12有杯鮮奶咖啡
2022-10-02 316 瀏覽
本身去大圍係諗住食E For Egg嘅🍳不過排到傻,走先走先👺然後就行左去呢間兩層高嘅cafe📍𝐂𝐨𝐳𝐲 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞好鍾意佢樓下隻窗可以開到好大坐窗邊位應該好舒服(唔熱嘅話)雖然間店其實唔大但佢呢個裝潢令到成間餐廳好有空間感都坐得幾舒服😉👉🏼✅帶子蟹肉意式薯丸 scallop and crab meat gnocchi💰$108第一次食gnocchi呢樣野原來好有咬口好煙韌聽過人講煮得唔好會好硬但呢度係煮到個口感👍🏼✅咖啡三文魚貝果 coffee curled salmon bagel💰$88呢個bagel好食在佢加左好多粒粒紅榴pomegranate呢個係對女性好好嘅super food🌟不過咖啡味就唔係好出,有點失望同埋呢個價錢得半份就唔係好抵食🌚🌝✅血橙冷萃咖啡湯力 blood orange cold brew tonic💰$58用cold brew黎整coffee tonic係dum本嘅加埋呢個血橙味都幾有心思🍹
本身去大圍係諗住食E For Egg嘅🍳
不過排到傻,走先走先👺
然後就行左去呢間兩層高嘅cafe
📍𝐂𝐨𝐳𝐲 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞
好鍾意佢樓下隻窗可以開到好大
坐窗邊位應該好舒服(唔熱嘅話)
雖然間店其實唔大
但佢呢個裝潢令到成間餐廳好有空間感
都坐得幾舒服😉👉🏼

第一次食gnocchi呢樣野
原來好有咬口好煙韌
聽過人講煮得唔好會好硬
但呢度係煮到個口感👍🏼

呢個係對女性好好嘅super food🌟
不過咖啡味就唔係好出,有點失望
同埋呢個價錢得半份就唔係好抵食🌚🌝

加埋呢個血橙味都幾有心思🍹

2022-10-02 235 瀏覽
💰總消費: $289/2人 (含加一)・ 龍蝦包🦞 ($128)三個字,好靚呀🥰我食嘢平時係比較在意外觀,總之靚就會獲得我嘅芳心🙈所以呢一碟龍蝦包真係好吸引我,佢啲薯條都好多🍟多到可以砌座塔🗼,唔好見佢得個包同薯條,其實佢都夠飽👍🏾佢個包係黑色嘅,同出面嘅唔同好特別🥰配上芝麻嘅香味,真係好好食!入邊嘅龍蝦肉都夠🦞好爽口🤤薯條炸得啱啱好,呢碟野令我有一個美好嘅weekend😚😚😚・ 咖啡三文魚貝果🥯($88)佢嘅擺盤真係超級靚💕所以係值呢個價錢💰牛油果嘅清新,加上煙三文魚嘅鹹味,再配上意大利軟芝士醬🧀,形成咗一個特別嘅風味🥰回味無窮! 可惜佢剩係得半個bagel 🥯,食tea嚟講就啱啱好,食lunch就未必夠啦🙈🙈🙈・ 榛子牛奶咖啡($47)睇得出佢嘅拉花好細心,好靚💕打卡都開心過人😚😚😚牛奶同咖啡嘅比例條配得啱啱好,牛奶唔會蓋過咖啡嘅濃味,加上甜甜的榛子🤤成杯嘢昇華晒,榛子醬又係主角又係配角,調配得啱啱好・ 環境🏡環境好靚💯💯💯因為佢好多自然光射入間店入邊☀️特別係如果你坐喺窗口位,下晝嘅時候陽光會對住你,就算冇用filter ,啲嘢食都影得十分之靚😝😝同朋友自拍得好鬼靚🤓🤓因為太陽嘅光
💰總消費: $289/2人 (含加一)

・ 龍蝦包🦞 ($128)

・ 咖啡三文魚貝果🥯($88)

・ 榛子牛奶咖啡($47)

・ 環境🏡
環境好靚💯💯💯因為佢好多自然光射入間店入邊☀️特別係如果你坐喺窗口位,下晝嘅時候陽光會對住你,就算冇用filter ,啲嘢食都影得十分之靚😝😝同朋友自拍得好鬼靚🤓🤓因為太陽嘅光形成咗一種自然嘅打燈😌所以喺嗰度打卡真係好靚!不過問題係大圍嗰間店對出會好多單車🚲🚲🚲,呢個係唯一一個唔係幾好嘅地方,不過同食物打卡一流😍😍😍

總體評分:8/10⭐️
港島人平時好少入新界🙈 之前去開沙田staycation就順便check out之後去大圍行吓😛 沿路經過呢間兩層嘅Cozy Coffee,見幾chill就入去坐吓😚 🌃 環境 (3.5/5)Cafe設計以藍白色為主調,配以木色嘅檯,好有歐陸度假風情🤩 雖然餐廳樓高兩層,但其實室內面積唔算大,樓下以靠牆高枱為主,樓上先有大枱~ 見樓下D位有陽光照入黎都幾chill,所以我地就無上樓啦☀️😋 食物 (4/5)~Lunch Set~ 🍝 明太子醬虎蝦飲管粉🍍 菠蘿汁🍺 比利時黑啤由於食完酒店早餐下晝都仲飽緊,所以我地都係求其嗌個set叫杯嘢飲,純粹搵個位坐吓😂Lunch set包一份主食同嘢飲😚 明太子醬虎蝦飲管粉十分唔錯~ 明太子醬甜甜地,好濃郁,均勻咁沾滿每一條意粉🍝 兩隻虎蝦大大隻勁厚肉🦐 飲管粉比普通意粉粗身,亦都較有咬口,我自己都幾鐘意呢種口感😛跟餐嘅菠蘿汁🍍就相對失色,糖水味幾重同太甜,下次都係嗌返咖啡算🙈 至於比利時黑啤麥味香濃,尾端有明顯咖啡味,夏天熱辣辣飲真係超爽!🍻💰 價錢 (3.5/5)Average price $120-150/ppCozy Coffee定價同一般c

🌃 環境 (3.5/5)

😋 食物 (4/5)
~Lunch Set~
🍝 明太子醬虎蝦飲管粉
🍍 菠蘿汁
🍺 比利時黑啤

💰 價錢 (3.5/5)
Average price $120-150/pp
Cozy Coffee定價同一般cafe價錢差唔多,雖然唔算好平但個意粉都對得住個價錢,如果跟餐嘅飲品好飲d就好啦😗

...

Spent a cozy afternoon at Cozy Coffee ☕️ The two-storey high, blue and white cafe is a hidden gem in Tai Wai 💙🤍 Love the prawn pasta with mentiko sause, super flavourful and filling☺️
2022-09-03 290 瀏覽
上菜速度快,所以應該唔係即叫即整炸雞漢堡&薯條:薯條好似整左完放左好耐,D油入嗮面,有陣油益味,炸雞漢堡個炸雞好鞋,雞胸肉?,個炸衣唔均勻,系咁跌,炸太耐,又油又乾又鞋all day breakfast : 個蛋同牛油一起整?牛油味,腸同煙肉望得到好多油,三文魚挨住個菇,好似有陣膠味,三文魚個口感半生熟?berries soda : 好似沐浴露味抹茶鮮奶:正常呢間野得環境係OK總結:$365 唔多值、D野食提早整,放好耐咁!多油!大啖食脂肪
上菜速度快,所以應該唔係即叫即整

berries soda : 好似沐浴露味
抹茶鮮奶:正常

呢間野得環境係OK

Cozy Coffee (大圍)📇地址:大圍積福街64-66號地下C號舖🕐營業時間:星期一至五 10:00 - 22:00;星期六至日09:00 - 22:00💸人均消費:~$80/人(lunch)👏🏻抵讚位:唔係自助式,但都無加一。白雪雪嘅外觀,同內裡嘅環境都俾人好舒服嘅感覺。無限時坐幾耐,應該帶電腦黎做野hea足一日都唔會被趕!😆🍴Food QC:「T&C $78」牛油果粟米toast 餐飲送一杯americano/ juice/ tea幾舊大嘅牛油果喺面,應該用左有半個,夠足料。Toast上搽左粟米醬,同牛油果一齊食又幾夾。仲有幾舊粟米喺面頭,都有啲𡁻頭。Americano唔算太酸太苦,我呢啲平時唔飲齋啡嘅人都覺得幾好飲😗😯有待改善位:佢唔知係咪我擠左啲青檸汁上面,塊toast食落唔夠脆口😼私心回應區:大圍呢幾年開左好多小店、cafe,今次有機會試到其中一間,都總算無失望🙈 加埋啲野食同環境都ig able,好適合鍾意打卡又想食好野嘅朋友過黎試下😎
Cozy Coffee (大圍)
📇地址:大圍積福街64-66號地下C號舖
💸人均消費:~$80/人(lunch)

👏🏻抵讚位:

🍴Food QC:
「T&C $78」

😯有待改善位:
佢唔知係咪我擠左啲青檸汁上面,塊toast食落唔夠脆口

😼私心回應區:
2022-08-03 321 瀏覽
天氣幾悶熱,食完lunch行完街想搵間cafe hea下,見到呢間半開放式大窗嘅cafe幾靚,於是和友人等位。今日係假期,但係好好彩唔使等好耐就有位樓上最低消費每位一百元,我哋只係想飲杯咖啡抖下,所以揀咗等樓下座位。叫左flat white & latte 咖啡拉花好靚,比例正常,價錢合理,就算安排坐半開放式嘅窗口位,冷氣都足夠,衛生乾淨, 傾下偈都係一個不錯嘅選擇。
今日係假期,但係好好彩唔使等好耐就有位

叫左flat white & latte
2022-08-02 292 瀏覽
話說有一日同朋友食完飯想搵下場,於是就嚟咗呢一間worker-friendly cafe食甜品🤤 聽講呢間嘅龍蝦包好出名,不過當日太夜去到所以已經得返雪糕🥲同朋友一人嗌咗一份雪糕share🍦Matcha 唔算好濃 ($54)蕨餅幾好有質素,口感煙煙韌韌,不過私心想抹茶醬可以更甘香💚朱古力味 ($54)就係跟可可味爆炸糖同可可脆米,個人覺得幾特別,但係冇食多次嘅念頭🍫 雪糕牛奶味唔算超濃,但都有奶香,不過好容易溶,由其係夏天🫠真係食慢少少都唔得整體嚟講,雪糕本身不過不失,但係定價以單食嚟講略為進取,不過要同佢哋抱不平,因為佢哋可能係主打環境,有toilet&wifi,算係幾Worker-friendly,而且有兩層,樓下有可以開窗位,如果以打卡價嚟講就合理啦~

2022-07-25 232 瀏覽
跟朋友下午hea 1 hea,叫了一杯ice mocha及一杯dirty coffee,味道唔值$50幾一杯,dirty coffee偏酸,而且兩杯coffee又細,唯一好處無吹人
2022-07-09 315 瀏覽
之前去過西貢的分店,印象不錯,一時大意無check吓大圍店的食評。估唔到可以咁差。一如其他食評所言食物質素差,👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻係非常難食🤮🤮成間店到處貼上的「警告語」,如:厠所不外借,收費$20;在貨架上又貼上「私人物品,損毀要賠$500;水杯架旁又貼上「不要浪費食水」,「1樓人均消費$100,時限90分鐘」。想坐樓下,店員的回覆係:「我哋樓下係兩位兩位咁安排喎,你哋三個人,我哋安排唔到架」😳(咁都得)…..店內外都貼滿「警告語」,可能從店主角度是「溫馨提示」,但作為食客,店鋪花上心思裝飾想讓食客有溫暖舒服的感覺,但店內外一張張警告語,實在給客人冷冷的感覺。如果係間茶餐廳,$40份早餐,一張張貼上,我理解,但係……無奈其他食店都要等位,又趕時間,快快食完就走。一定無下次。😠😠
2022-06-27 295 瀏覽
呢間cafe假期一定full house,今日見有位緊係即刻試試佢🤪嚟到個樣都幾靚仔,但切開有啲失望,蛋唔夠流心😞血橙cold brew特別得黎有啲澀,但血橙唔係甜㗎咩👻但環境係幾靚嘅,特別係樓下窗口位食物💛💛💜💜💜 環境💛💛💛💛💜 服務💛💛💛💛💜 打咭指數💛💛💛💜💜回頭指數💛💛💜💜💜

食物💛💛💜💜💜
環境💛💛💛💛💜
服務💛💛💛💛💜
打咭指數💛💛💛💜💜
回頭指數💛💛💜💜💜
2022-06-27 176 瀏覽
星期日天朗氣晴,同朋友嚟到Cozy嘆咖啡,好好彩係星期日居然唔駛排隊,仲要可以坐足三個半鐘。環境舒適,光線充足,大圍店有兩層高,由於佢啲大窗開哂,初時仲擔心會唔夠冷氣,點知入到去好舒服冷氣充足,同朋友傾計一流。朋友叫左個熱情果特飲我叫左個Cappuccino, 咖啡味好濃郁,泡沫豐盈。單骨雞翼正正常常之後再叫左個綠茶新地,好好食,綠茶粉好正,又夠多,紅豆又甜又稔。再叫多杯咖啡雪糕,因為咖啡好香醇,所以好滿意。

朋友叫左個熱情果特飲

我叫左個Cappuccino, 咖啡味好濃郁,泡沫豐盈。

單骨雞翼正正常常

再叫多杯咖啡雪糕,因為咖啡好香醇,所以好滿意。
  • Affogato
  • Cappuccino
星期6既下午,未到食晚飯既時間,同朋友係度飲杯野傾下計,我地無坐樓上,選擇左面對住街既窗口位,望住街上來來回回既單車同人,反而好放鬆🌱​​Golden Dreamland $56​漸變色好靚,其實係檸檬蜜糖梳打,好清新,酸酸甜甜,雖然無乳酸成份,唔知點解仲有小小乳酸既味道😂,好好飲👍​​焙茶鮮奶 $50​一d都唔苦,奶味濃,非常香滑​

Golden Dreamland $56​

焙茶鮮奶 $50​
一d都唔苦,奶味濃,非常香滑​
2022-06-04
2022-05-25 416 瀏覽
假期黎大圍踩單車真係好多人,唯有黎呢間睇落有位唔洗等嘅Cafe,真係日常試伏系列😇🍝Carbonara Bucatini入咗黎先見到原來openrice好多負皮,為免中伏揀咗最正路嘅carbonara🤭 味道普通但唔知點解覺得好似整完放咗喺度好耐咁,同份量比較少,性價比低🫢煙三文魚班尼迪蛋🍳朋友一食就覺得嗰包底似m記包,又係好似整完放咗好耐咁🤫呢度嘅食物質素真係一言難盡,大家睇路啦🫢🫢

🍝Carbonara Bucatini

煙三文魚班尼迪蛋🍳
朋友一食就覺得嗰包底似m記包,又係好似整完放咗好耐咁🤫

呢度嘅食物質素真係一言難盡,大家睇路啦🫢🫢
2022-05-17 302 瀏覽
🍳煙三文魚班尼迪蛋包底猶似麥記早晨全餐😂凍冰冰煙三文魚加上半流心蛋,整體微暖不夠熱🙈再配以味道不相襯之蛋黃醬😮‍💨質素配不上價錢…朋友的carbonara 就是普通之作😔
🍳煙三文魚班尼迪蛋

朋友的carbonara 就是普通之作😔