2019-07-04 1355 瀏覽
隨著碩門村越來越多街坊,京瑞廣場的食肆也越開越多,終於等到這家有水準的咖啡店了。Coti 坐位不多,就這樣10個座位,客人滿滿的,想吃美食的話,看你有否運氣了。除了all day breakfast、飯、包,主食也有意粉,全都是即點即製的啊~這天中午我就特別肚餓,點了個 Deluxe Breakfast再加杯 玫瑰鮮奶咖啡Rose Latte;同事點了原條鰻魚滑蛋配日本飯及野莓西柚特飲。玫瑰鮮奶咖啡Rose Latte伴小蛋糕 (+$10),奶泡豐厚綿密,濃郁的咖啡加上微甜的玫瑰味,份量控制得剛好,正是我杯茶,勝過連銷店咖啡。非常豐富的Deluxe Breakfast ($88),牛乳炒嫩蛋、香煎雞扒、煙三文魚、煙肉、磨菇、烘牛油多士。香煎雞扒沒有雞皮的啊! 外脆肉香,如果juicy一點會更美味! 這個份量真的讓我吃到捧著肚子啊!同事這個原條鰻魚滑蛋配日本飯 $78,超讚! 原條鰻魚橫跨厚厚的日本飯,好日式的味道,我也看得治癒,份量多得很,我開始懷疑我同事能否把它吃光!飯粒軟熟,超嫩滑蛋,鰻魚軟嫩,加上惹味燒汁,一同放進口中,看到同事吃得津津有味。野莓西柚特飲(+$15),是一杯抗氧美

同事這個原條鰻魚滑蛋配日本飯 $78,超讚!

野莓西柚特飲(+$15),是一杯抗氧美肌消暑特飲,微微酸甜,開胃又清新。

2019-07-03
15 分鐘 (堂食)
2019-07-01 83 瀏覽
今朝一早去左沙田參加了跑步比賽天氣一時落雨一時出太陽跑完已經好攰經過石門呢邊搵個地方抖下先呢間cafe細細的座位唔係好多環境裝修得好文青氣息給人一個好舒服好relax既感覺跑完步太攰胃口唔係太好所以想食少少野飲d解渴既飲品😁我叫左呢杯「野莓西柚特飲 Mixed Berry Tonic」夏天飲一d甜甜酸酸既飲品好醒胃飲品旁邊有一粒咖啡味蛋糕仔,幾好味👍🏻老公就叫左「mocha • 朱古力咖啡」拉花圖案好靚呀😍咖啡香滑濃郁咖啡同張木枱顏色好襯呀「雞扒流心蛋三文治」雞扒煎得好香好脆望住流心蛋黃流出黎好療癒麵包哄得好脆口連刀叉用左黑金色好文青好有藝術氣息既感覺雞扒都幾厚身架,好juicy👍🏻老公比較肚餓叫左一份「Deluxe Breakfast」有多士、煙三文魚、炒滑蛋、雞扒、煙肉、磨菇份量好豐富好精緻,雞扒有坑紋,更加香脆 ; 而蛋好香好嫩滑就咁樣又食又傾休息左一陣精神體力都回復了悠閒既週末黎到呢間餐廳Hea下輕鬆下都是個不錯既選擇而且價錢又唔算太貴下次都要再黎過👍🏻
今朝一早去左沙田參加了跑步比賽

胃口唔係太好
所以想食少少野
飲d解渴既飲品😁

我叫左呢杯
「野莓西柚特飲 Mixed Berry Tonic」
夏天飲一d甜甜酸酸既飲品好醒胃

飲品旁邊有一粒咖啡味蛋糕仔,幾好味👍🏻

老公就叫左「mocha • 朱古力咖啡」

拉花圖案好靚呀😍
咖啡香滑濃郁
咖啡同張木枱顏色好襯呀

「雞扒流心蛋三文治」
雞扒煎得好香好脆
望住流心蛋黃流出黎好療癒
麵包哄得好脆口
連刀叉用左黑金色
好文青好有藝術氣息既感覺

雞扒都幾厚身架,好juicy👍🏻

老公比較肚餓
叫左一份「Deluxe Breakfast」

有多士、煙三文魚、炒滑蛋、雞扒、煙肉、磨菇

份量好豐富好精緻,雞扒有坑紋,更加香脆 ; 而蛋好香好嫩滑

就咁樣又食又傾
都是個不錯既選擇
而且價錢又唔算太貴
下次都要再黎過👍🏻

2019-06-14 185 瀏覽
食左已經第3-4次,覺得品質十分穩定先打食評好既coffee shop真係好難搵,竟然係石門搵到更加難得咁岩Coti既咖啡豆係我好喜歡既nutty口味,酸度好低,my fav我就點左佢地既deluxe breakfast朋友一齊Share,再點左煙三文魚炒蛋多士,大家都是飲iced latte因為店內只有一個店員,基本上要佢又沖咖啡又整食係要整好耐起碼都等15-20分鐘先會上齊哂,如果咁岩有其他客就真係要付出耐性終於到啦,賣相俾足80分不枉等左咁耐煙三文魚炒蛋多士 4/5分偷偷地話俾大家知,連個店員整完自己都忍唔住影低貼堂比我想飲中足料好多,煙三文魚俾左3—4塊,炒蛋亦係重份量一個普通女仔食完一定100%飽,整體味道偏淡,好岩早餐食,又健康又好食又打到卡Iced Latte 4.5/5分係我想像中既味,味道適中,不會太淡或太濃,任何人都岩飲,仲配上一舊蛋糕仔Deluxe Breakfast 4/5分好開心呀,平時出面既all day breakfast一定會有我唔食既野,例如大啡姑/番茄呢一味係每一樣野我都岩食,最推介係雞扒煎得非常入味,外皮脆肉身軟,係perfect match同樣煙
食左已經第3-4次,覺得品質十分穩定先打食評

再點左煙三文魚炒蛋多士,大家都是飲iced latte
因為店內只有一個店員,基本上要佢又沖咖啡又整食係要整好耐

終於到啦,賣相俾足80分
不枉等左咁耐
煙三文魚炒蛋多士 4/5分
偷偷地話俾大家知,連個店員整完自己都忍唔住影低貼堂
比我想飲中足料好多,煙三文魚俾左3—4塊,炒蛋亦係重份量

Iced Latte 4.5/5分

salmon & scramble egg toast

Deluxe Breakfast 4/5分
呢一味係每一樣野我都岩食,最推介係雞扒
煎得非常入味,外皮脆肉身軟,係perfect match
同樣煙三文魚有3-4塊,煙肉2條
基本上佢似係default左係俾2個人食,如果唔係真係好難食得哂
呢個份量都係只係$88,cp值非常高
Deluxe Breakfast
2019-06-14
20 分鐘 (堂食)
$70 (早餐)
salmon & scramble egg toast
Deluxe Breakfast
  • 煙三文魚炒蛋多士
2019-06-11 97 瀏覽
是日休息,中午到石門試下新咖啡店,店裡只有我和另外一個客人,叫了杯Flat White,非繁忙時間竟然連拉花也慳下來,大失所望但咖啡是好喝的,只是欠了點誠意,令人失望
是日休息,中午到石門試下新咖啡店,
店裡只有我和另外一個客人,
叫了杯Flat White,
非繁忙時間竟然連拉花也慳下來,
大失所望

但咖啡是好喝的,只是欠了點誠意,令人失望
Flat  White
2019-06-11
2019-05-26 106 瀏覽
呢間野喺石門同觀塘都有分店,對於喺石門美食沙漠番工嘅seefood閨嚟講,簡直係美食沙漠入面嘅清泉😍😍雞扒流心蛋三文治$53流心蛋嘅半生熟度啱啱好,半糖心半流心,蛋味夠香濃👍🏻雞扒同平時出面食嘅好唔同,食落有陣陣花生醬嘅香味,肉質夠嫩滑😋最重要係件三文治大大份同餡料夠足,唔會只係咬到包但冇餡!不過因為係流心蛋,小心食起上嚟會有啲狼狽😂!原條鰻魚滑蛋配日文飯$78原條鰻魚夠嫩滑又唔多骨,滑蛋滑度一般,配埋木魚同燒鰻魚汁,充滿日本風味😋個人覺得堂食份量好似比外賣多🙊午餐跟普通茶或咖啡,飲品都會附一個小甜食,估唔到細細個嘅蛋糕仔竟然都係亮點,送茶或咖啡味道好夾!留意番外賣只有觀塘店有9折優惠,而且石門店面得兩張大枱同一張細長高腳枱。想喺店入面食午餐嘅朋友要早啲嚟攞位啦!

雞扒流心蛋三文治$53

原條鰻魚滑蛋配日文飯$78

雞扒流心蛋三文治
原條鰻魚滑蛋配日文飯
雞扒流心蛋三文治
2019-04-29 238 瀏覽
襯亞女去學興趣班,我緊係又係石門搵下野食。鋪頭係半開放式,有1張高長枱及2張矮長枱,坐位不算多,但午餐時間係勁多人。原條鰻魚滑蛋配日本飯 ($78) 我簡直眼前一亮,雖然鰻魚唔算大條肥味,但煎得好香,炒蛋煎得好靚添,又夠滑,仲要勁多鰻魚汁。78蚊唔貴啦。另外叫左流心蛋雞扒三文治 ($53),麵包烘得好脆,而家完全做到流心效果,但掛住影相流哂落碟到。我老公柸Cappuccino 拉花拉得好靚呀!我就要左柸焦香柑橘冰茶,焦左既柑橘係唔同平時既味道,幾特別。
襯亞女去學興趣班,我緊係又係石門搵下野食。

原條鰻魚滑蛋配日本飯

流心蛋雞扒三文治

我老公柸Cappuccino 拉花拉得好靚呀!
Cappuccino

焦香柑橘冰茶
原條鰻魚滑蛋配日本飯
流心蛋雞扒三文治
Cappuccino
焦香柑橘冰茶
2019-04-28 147 瀏覽
今天來到石門見客,客人見意到附近商場靜靜地慢慢傾,他提議到樓下商場一間小cafe店,我當然不會say no!店舖雖小,但感覺良好。乾乾淨淨,好整潔。叫嘢食先!牛油果🥑吐司牛油果滿滿的,牛油果控見到必失控!最愛係吐司不會窿窿的!食完感覺好健康!All day breakfast 都係健康之選,雞扒兩小塊。 煎得不油,剛剛好。蛋好厚,絕無偷工減料👍🏻整體上,食物係好足料,雞扒不油不膩。味道比較清淡,好適合我淡口味嘅人。Mixed Berry 壓碎了的Berry , 邊飲邊食到berry肉,好清爽!

店舖雖小,但感覺良好。乾乾淨淨,好整潔。

叫嘢食先!

牛油果🥑吐司

牛油果滿滿的,牛油果控見到必失控!
最愛係吐司不會窿窿的!食完感覺好健康!

All day breakfast
都係健康之選,雞扒兩小塊。 煎得不油,剛剛好。

蛋好厚,絕無偷工減料👍🏻

Mixed Berry
壓碎了的Berry , 邊飲邊食到berry肉,好清爽!

2019-04-27
5 分鐘 (堂食)
2019-04-23 121 瀏覽
難得有朋友黎石門搵我食飯梗係要搵間舒服既餐廳所以揀左coti呢間有質感既小店😝午餐款式都唔算少價錢都合理 12:30前埋單仲有9折!朋友叫左原氣鰻魚配蛋包飯佢話鰻魚夠厚身 食落亦算肥美炒蛋夠滑 成件事都好comforting🤣跟餐既飲品佢揀左caramel signature有靚靚拉花其實午餐係跟一杯selected coffee既但朋友冇問邊幾款唔洗加錢就揀左signature結果係要加錢既😂😂之後我問左店員cappucino以上既都唔洗加錢喔🤣由於我係左早餐 未算好肚餓就叫左個流心蛋雞扒三文治麵包烘得香脆雞扒好嫩 蛋麵做到流心既效果加埋杯flatwhite好滿足😆(但我杯flatwhite冇拉花既?😂)食物味道好 小店氣氛好有下次😏
難得有朋友黎石門搵我食飯
梗係要搵間舒服既餐廳
所以揀左coti呢間有質感既小店😝

午餐款式都唔算少
價錢都合理 12:30前埋單仲有9折!
朋友叫左原氣鰻魚配蛋包飯

麵包烘得香脆
雞扒好嫩 蛋麵做到流心既效果

加埋杯flatwhite
好滿足😆
(但我杯flatwhite冇拉花既?😂)
食物味道好 小店氣氛好
有下次😏
2019-04-22 191 瀏覽
已不是第一次來光顧的石門cafe,而這區來說,是一間有質感和水準的moody cafe ! 今次再來,感覺更完善,因為食品有更多選擇更用心 ,例如你沒有想過coffee shop 會有鰻魚珍珠飯自家咖啡豆pack or 咖啡工作坊...其實如果店面積再大些多好,因為他們的branding +interior styling 真的讓人用餐感覺舒服,只可惜隔鄰是酒樓+店鋪,所以周邊有點遜色可以選址石門,價格比位於市區的cafe來得便宜/大份量和抵吃!這香烤的雞扒salad ,差不多滿瀉, 而且比第一次來吃新鮮許多,Latte跟餐也不用加錢多好!
自家咖啡豆pack or 咖啡工作坊...

,Latte跟餐也不用加錢多好!
2019-04-22
下雨天,走到屋企附近食返個all day breakfast🥓🥗🍳嘆返杯咖啡☕ 沙田石門開cafe真係幾正,唔多人,坐低慢慢食幾舒服😚午餐幾抵食$70-$80左右,包飲品🥤🔸原條鰻魚滑蛋飯🍚➡️ 真係好大條鰻魚😍而且整得好靚,炒蛋夠滑,饅魚夠多汁,好好食❤️🔸All Day Breakfast🍅🥪🍳➡️ 多士有牛油烘得好脆🍞➡️ 沙律菜新鮮🥗配埋麻醬非常夾➡️ 雞扒煎得好香脆,仲有滑蛋夠滑🥚🔸Rose Latte🌹☕ 淡淡玫瑰香,呢度啲咖啡好香濃,飲得出係靚嘅咖啡豆😚🔸Mixed Berry Toxic 🍊🍒🍋勁多生果,酸酸地幾好飲, 用玻璃樽裝住好靚🤩Cafe食物真係好食,飲品都好正! 平民價錢💰值得支持的小店👏

沙田石門開cafe真係幾正,唔多人,坐低慢慢食幾舒服😚

午餐幾抵食$70-$80左右,包飲品🥤

🔸原條鰻魚滑蛋飯🍚

🔸All Day Breakfast🍅🥪🍳
➡️ 多士有牛油烘得好脆🍞
➡️ 沙律菜新鮮🥗配埋麻醬非常夾
➡️ 雞扒煎得好香脆,仲有滑蛋夠滑🥚

☕️沙田cafe 🍳原條鰻魚超香滑蛋飯🍚沙田有好多餐廳 今次想靜靜地嘆吓咖啡舖仔細細 唔會太多人太嘈 揀咗呢間cafe🍳原條鰻魚滑蛋配日本飯🍚$78鰻魚好大件同厚身!! 食落都夠淋同入味 最重點係無骨 上次試過食鰻魚有骨真係怕咗炒蛋超滑超香牛奶牛油味 配埋鰻魚汁同木魚碎撈飯食 係我杯茶😂🥪All day breakfast $63比起普通all day breakfast少啲餸嘅種類有2塊雞扒 炒蛋 多士 沙律雞扒好正👍🏻似係比個爐壓過嚟煎有坑紋超級脆 但雞仲好juicy! 炒蛋同鰻魚飯個蛋一樣 好香牛奶牛油味☕️Rose latte微微玫瑰味 咖啡味幾香 加埋拉花 養眼🍋Lime and Mint Coffee齋啡加青檸 偏酸帶點咖啡苦澀味唔落糖減肥提神一流-📍Coti (沙田)沙田石門安群街1號京瑞廣場2期2樓228A號舖
☕️沙田cafe 🍳原條鰻魚超香滑蛋飯🍚

🥪All day breakfast $63
比起普通all day breakfast少啲餸嘅種類
有2塊雞扒 炒蛋 多士 沙律
雞扒好正👍🏻似係比個爐壓過嚟煎有坑紋
超級脆 但雞仲好juicy!
炒蛋同鰻魚飯個蛋一樣 好香牛奶牛油味

☕️Rose latte
微微玫瑰味 咖啡味幾香 加埋拉花 養眼

🍋Lime and Mint Coffee
齋啡加青檸 偏酸帶點咖啡苦澀味
唔落糖減肥提神一流
📍Coti (沙田)
沙田石門安群街1號京瑞廣場2期2樓228A號舖
2019-04-15 1130 瀏覽
兩天周末假,總是有天會想懶一下,連早午餐也不弄,就隨意找個地方悠閒的用餐,hea上好幾個小時。這天一心想吃All Day Breakfast ,加上有點頭痛不能坐太遠車,近近的找到了馬鐵線石門站的 Coti 。來到發現原來店面很小,約有10個座位,而人也不少,大多是有件蛋糕加杯飲品,看來這裡以輕食為主。原來除了輕食和全日早餐,還有午餐餐牌。All Day Breakfast $63雖然只有煎雞扒、炒滑蛋、沙律和多士,但其實也頗大份。雞扒煎得很香,皮層香口,肉質不會太乾;蛋炒得夠滑,蛋味十足;沙律菜亦算新鮮;多士沒有過燶。野莓西柚特飲 跟全日早餐加$10本來也想喝熱飲,但這陣天天氣又濕又膩的,還是想來點清爽的。野莓西柚都是我喜歡的,味道酸酸甜甜,讓有點頭昏的我略為醒神了點。原條鰻魚滑蛋 配日本飯 $78鰻魚真的算大件,炒蛋也不弱,所以被蛋和鰻魚蓋著的飯其實也不少。可以看得出來鰻魚不夠肥美且有點乾身;而滑蛋則和全日早餐那份蛋一樣香,不過比較起來沒那麼嫩滑,但仍然是好吃的;用上日本米真的有加分,又香又有口感;加上適量的鰻魚醬汁、木魚絲和紫菜絲,整體還是可以的啦。雖然餐廳是開放式,但行過的人不

原來除了輕食和全日早餐,還有午餐餐牌。

All Day Breakfast $63

雖然只有煎雞扒、炒滑蛋、沙律和多士,但其實也頗大份。

野莓西柚特飲 跟全日早餐加$10
本來也想喝熱飲,但這陣天天氣又濕又膩的,還是想來點清爽的。

原條鰻魚滑蛋 配日本飯 $78

雖然餐廳是開放式,但行過的人不算多,所以就這樣悠閒地享受食物及飲品,感覺也不錯。

2019-04-13 108 瀏覽
I was treated supper badly. I was planing to have a cup of coffee and some food during a lazy Saturday, so I went to this cafe. I asked the closing hour politely, and waitress replied, would be closing in an hour. (Was around 4:00pm) Then I asked if I would ordered food? They said yes, but should be quick. Okay then, I was ordered my food first and drinks later, as I hadn’t ready for ordering the drink yet. ( the girls, waitresses, acted super mean! Like they were rolling their eyes at me. Etc.
I was treated supper badly.

I asked the closing hour politely, and waitress replied, would be closing in an hour. (Was around 4:00pm) Then I asked if I would ordered food? They said yes, but should be quick. Okay then, I was ordered my food first and drinks later, as I hadn’t ready for ordering the drink yet. ( the girls, waitresses, acted super mean! Like they were rolling their eyes at me. Etc.) hell? Seriously? If you would like to close ur shop earlier, You could have told it politely and I would definitely understand. But once u promise for ur service, u should have acted professionally tho! Never should behave like this!

End up I cancelled my food, and they do have lose their potential customers!
2019-04-08 673 瀏覽
我諗我真係太耐冇搭過屋企樓下的小巴啦,原來而加有小巴去石門,非常方便。因為之前去石門呢個商場的時候行過見到呢間餐廳有好文青的感覺,所以今朝起身就跟友人說要去這裡食早餐。餐廳在京瑞廣場二期2樓,電梯一上到就見到這間餐廳了!這間餐廳可說是coffee shop,只有兩張大少少的木枱及一張bar枱,所以坐位不多!餐廳有早餐也有lunch set!因為想起早餐的原故,所以選擇了散叫。這裡點餐後需要自行把食物拎到自己枱的,所以不用加一!All Day Breakfast ($63),我有點餓,所以揀選了all day breakfast食下,包括了雞扒、沙律、炒蛋及多士。沙律拌上日式芝麻醬,感覺清新。炒蛋加入了鮮奶一齊炒,所以食起上黎除了有鮮奶的味道,口感也很滑!雞扒外皮煎得有點脆,內裡嫩滑juicy!煙三文魚配炒蛋吐司($56),友人一向喜歡吃煙三文魚,所以點了這份吐司,炒蛋同樣很滑好有蛋味,而且好厚蛋,配上煙三文魚一齊食特別惹味!野莓西柚特飲($40),一早起身想自己精神D,所以叫左一杯令人好fresh既飲品!特飲入面有好多莓肉,酸得黎又有少少甜,真係令人好醒神呀!青檸薄荷咖啡,呢杯咖啡有點
這裡點餐後需要自行把食物拎到自己枱的,所以不用加一!
All  day  breakfast

野莓西柚特飲

青檸薄荷咖啡,呢杯咖啡有點苦澀但又有青檸的酸味,就像經歷了人生。

週末早餐又多一個好選擇!
2019-04-07
All  day  breakfast
  • All Day Breakfast
  • 煙三文魚配炒蛋吐司
2019-04-08 177 瀏覽
相約女友去踏單車,出發前想係石門餐廳醫肚,京瑞廣場是一所定位十分大眾的商場,有幾分葵廣的影子,卻開了一間感覺和環境舒適,與別不同的cafe,當然要一試。當日是假日中午,此鋪人流卻不多,不用等就能入座;餐廳內部不算大,其實就只有三張枱,但裝修有特色,水泥色的牆身,彷木質感的餐枱和地板,形造了舒適的感覺;燈光充足,和旁邊熱鬧的酒樓,形成強烈的對比。All Day Breakfast ($63)份量都幾多,生菜算新鮮,雞蛋都都大份,而且都算滑,不過未算好特別;多士都脆,沒有煙肉,取而代之是煎雞扒,最有驚喜係雞扒,煎得非常香和脆身。加上不算貴的價錢,不錯👍原條鰻魚滑蛋 配 日本飯($78) 一大塊鰻魚就在碟上,還有蛋和一些燒汁,份量算大份,特別係飯既份量,蛋算嫩滑,但沒有太大驚喜,欠缺味道;鰻魚滑,和燒汁非常配合,不過燒汁不算太夠。Iced Lime & Mint Coffee ($15 Lunch Set Price)還以為會落糖,飲落頗有衝擊,味道偏酸,不過作爲飯後飲品,實在非常醒神,精神為之一振!Mixed Berry Tonic ($15 Lunch Set Price)甜甜微酸的味道
All Day Breakfast ($63)

原條鰻魚滑蛋 配 日本飯($78)

甜甜微酸的味道,感覺頗清神,又是另一種飯後飲品,飽肚的濟漲感隨之溫消失!

食物質素實在不錯,而且環境舒適,價錢以咖啡店而言是相對便宜,值得再黎!餐廳附近有不少空鋪,若能租下鄰近鋪位,增加空間,則更好。

• 原條鰻魚滑蛋配日本飯
  • AllDayBreakfast