2022-02-28 411 瀏覽
近期突然間好興食曲奇😅而身邊有好多人都推介呢間曲奇俾我 ⭐️ COOKIES DPT其實我經過海港城呢間分店好多次不過佢個display唔係好吸引到我😅但由於身邊太多人叫我去試吓,所以今日就買咗兩塊🍪 Chocolate Chip 因為呢塊係佢嘅signature曲奇冇理由唔試啫😅推介嘅食法:放入氣炸鍋以180度預熱,然後氣炸4-5分鐘因為佢實在太大塊,而且相對厚身為咗令到佢裏裏外外可以受熱,應該至少都要4分鐘其實佢都好真材實料因為成塊曲奇都係實的的氣炸完之後,啲朱古力粒粒melt melt 哋熱辣辣咁,好有新鮮出爐嘅曲奇感覺🍪不過我個人覺得,一塊曲奇嘅份量,應該係二人份!🍪 special favour - Crunch Bar Cookies 佢係覆蓋住朱古力嘅脆米,而裏面個餡都係充滿着朱古力絕對係chocolate lover 嘅best pick 同樣用以上提供嘅氣炸方法翻熱入邊嘅ganaches 有少少流心嘅感覺不過呢塊曲奇嘅份量,應該係要三人分享!😅

近期突然間好興食曲奇😅

其實我經過海港城呢間分店好多次
不過佢個display唔係好吸引到我😅
但由於身邊太多人叫我去試吓,所以今日就買咗兩塊

🍪 Chocolate Chip
因為呢塊係佢嘅signature曲奇
冇理由唔試啫😅

推介嘅食法:放入氣炸鍋以180度預熱,然後氣炸4-5分鐘
因為佢實在太大塊,而且相對厚身
為咗令到佢裏裏外外可以受熱,應該至少都要4分鐘

其實佢都好真材實料
因為成塊曲奇都係實的的
氣炸完之後,啲朱古力粒粒melt melt 哋
熱辣辣咁,好有新鮮出爐嘅曲奇感覺🍪
不過我個人覺得,一塊曲奇嘅份量,應該係二人份!

佢係覆蓋住朱古力嘅脆米,而裏面個餡都係充滿着朱古力
絕對係chocolate lover 嘅best pick

同樣用以上提供嘅氣炸方法翻熱
入邊嘅ganaches 有少少流心嘅感覺
不過呢塊曲奇嘅份量,應該係要三人分享!😅
好耐之前第一次食雪糕三文治喺係加拿大嘅冬天,所以天氣一轉涼就覺得要食返個𝗶𝗰𝗲 𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺 𝘀𝗮𝗻𝗱𝘄𝗶𝗰𝗵🤪@cookie.dpt 而家喺 @k11musea 對出嘅海旁有個雪糕亭,有唔同特色口味嘅雪糕配搭佢哋嘅招牌曲奇🍪ღ 𝗕𝗿𝗼𝘄𝗻𝗶𝗲 𝗙𝗶𝗹𝗹𝗱 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗖𝗵𝗶𝗽𝘀 𝗖𝗼𝗼𝗸𝗶𝗲 • 𝗦𝗲𝘀𝗮𝗺𝗲 𝗜𝗰𝗲𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺 $𝟳𝟱曲奇同平時一樣好𝘁𝗵𝗶𝗰𝗸,好食,但都係覺得佢哋嘅曲奇要加熱暖暖地食先最正!雪糕反而有驚喜,食落芝麻味都幾突出!另外𝘁𝗼𝗽𝗽𝗶𝗻𝗴𝘀加咗𝗼𝗿𝗲𝗼碎,增添香脆口感🤪不過食到尾所有嘢碎晒,會食到好論盡😹╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟳/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟲.𝟴/𝟭𝟬𝗖𝗼𝗼𝗸𝗶𝗲 𝗗𝗣𝗧 @cookie.dpt✵ 𝒍𝒐𝒄𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏 • 𝒆𝒏𝒗𝒊𝒓𝒐𝒏𝒎𝒆𝒏𝒕 𝟲.𝟴/𝟭𝟬╰┈➤ 📍#BELLYwongs_TST✵ 𝒄𝒖𝒊𝒔𝒊𝒏𝒆 • 𝒇𝒐𝒐𝒅 𝟳/𝟭𝟬╰┈➤ #BELLYwongs_sweets #BELLYwongs_chocolates #BELLYwongs_icecream✵ 𝒑𝒓𝒊𝒄𝒆 𝒓𝒂𝒏𝒈𝒆 • 𝒂𝒇𝒇𝒐𝒓𝒅𝒂𝒃𝒊𝒍𝒊𝒕𝒚 𝟳.𝟮/𝟭𝟬

𝗖𝗼𝗼𝗸𝗶𝗲 𝗗𝗣𝗧 @cookie.dpt
╰┈➤ 📍#BELLYwongs_TST
✵ 𝒄𝒖𝒊𝒔𝒊𝒏𝒆 • 𝒇𝒐𝒐𝒅 𝟳/𝟭𝟬
✵ 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒆 𝟳.𝟴/𝟭𝟬
✵ 𝒓𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕 ᴍᴀʏʙᴇ
2022-01-24 535 瀏覽
作為一個曲奇控🍪,呢間曲奇泡一直都係我個 whilst入面,今日終於有機會試吓佢,超級大,有成隻手掌咁大,一個人食真係有啲吃力,最好可以同人一齊share食🥰Brownie filled chocolate chip cookie 🍪 ($40)呢款係最好食嘅,而係比較特別市面上比較有同款嘅產品,係入面包住個brownie🍫,可以做到出面嘅曲奇餅鬆脆,而入面覺反而仲可以好濕潤💦,保留到蛋糕嘅質感,而且有好香濃嘅朱古力味,餅乾加蛋糕,一次過滿足晒兩個願望🤩Double Chocolate 🍫 ($40)呢款一咬開就有濃烈嘅黑朱古力味,而且入面有滿滿嘅朱古力叮,朱古力迷必試之選👍🏻,而且呢款係比較唔甜嘅曲奇,怕甜嘅朋友可以試呢一款White chocolate macadamia nut 🍪 ($40)呢款曲奇🍪都係有滿滿嘅白朱古力同夏威夷果仁,食落會比較甜少少,但係佢會令到佢個曲奇牛油香味更加香🧈,配埋咖啡就啱啱好😆

Double Chocolate 🍫 ($40)

💜Tiramisu💜💵$45今日試下Cookie Dpt嘅期間限定新口味 - Tiramisu🥰曲奇表面舖咗滿滿一層可可粉,好香朱古力味,甘苦味嘅無糖可可粉又可以平衡咗啲曲奇嘅甜膩感☺️依款曲奇嘅入面有流心餡😍食落去甜甜地,仲有一陣好香嘅咖啡味😋雖然唔係幾食得出啲芝士味,但係我覺得算係近期食過最特別又好食嘅口味🥰有興趣就快啲試啦~
💜Tiramisu💜
💵$45
Tiramisu
外賣自取
Tiramisu
2021-12-21 1005 瀏覽
想食呢間曲奇好耐喇見到屋企附近有得叫外賣平台服務就叫左黎試下🍫 Brownie filled cookie入面有moist moist既brownie 充滿朱古力香 加埋溶左既朱古力粒好邪惡🤤🍰 red velvet cookie 呢個我個人最中意 翻熱左之後竟然係真red velvet cake既香味溶左既白朱古力粒增添左少少軟滑既口感每一啖都有蛋糕香🧁🤪🥜 Peanut butter cookie 花生醬呢個有少少失望🥲花生醬唔夠濃厚 香味都係一般曲奇翻熱後質地都唔係gooey都唔似軟曲奇 比較硬身 唔係好中意🙁
想食呢間曲奇好耐喇

曲奇翻熱後質地都唔係gooey
都唔似軟曲奇 比較硬身 唔係好中意🙁
外賣送餐
2021-12-11 840 瀏覽
諗唔到買咩散水餅所以最後買咗鍾意食嘅曲奇一路都鍾意呢間既曲奇同埋都想試晒佢所有味😂所以今次就買咗佢差唔多所有嘅味可能真係太多啦覺得好甜有啲Heavy但係一塊大家share下就冇咁覺好耐之前食過佢一隻Special 好似係Oreo喺出邊入邊係焦糖流心 之後就冇再出過 而呢一個味都係我對佢印象最好既味 🤣我本身都好鍾意食甜但係呢而家慢慢開始覺得呢間嘅曲奇真係太甜😂😂同埋亦都買咗佢博嗰隻以質地來講我自己都係鍾意食subway嗰款 佢呢個冇咁軟 有咬口 不過subway 都係好甜 又多左😂😂 最好食係Red Velvet🤣或者Double Chocolate會冇咁甜 對比其他都係啦少食多滋味🤣有機會會想試係咪佢個曲奇蛋糕🤣🤣
諗唔到買咩散水餅所以最後買咗鍾意食嘅曲奇

或者Double Chocolate會冇咁甜 對比其他
都係啦少食多滋味🤣
有機會會想試係咪佢個曲奇蛋糕🤣🤣
2021-12-10 658 瀏覽
呢間美式曲奇一直都好有名氣最近拎左d海港城coupon見佢可以喺呢間滿$100減$50就一於試下總共買左三塊$40嘅曲奇用完coupon之後只要$70今次揀左Double chocolate, Brownie, chocolate chip返到屋企一打開個袋已經勁香!佢每一塊都成吋厚 勁足料食完飯之後當飯後甜品食 總共食左半塊已經夠喉😂今次試左兩款味Double chocolate: 經典嘅朱古力曲奇嘅味 好多朱古力粒Brownie: 有成嚿brownie咁喺入面 幾特別整體嚟講 曲奇好漏但食落好滿足😋兩人share一塊就啱啱好雖然佢好漏 但唔會覺得好油 滴d油出嚟咁推介👍🏻
呢間美式曲奇一直都好有名氣
最近拎左d海港城coupon
見佢可以喺呢間滿$100減$50
就一於試下
總共買左三塊$40嘅曲奇
用完coupon之後只要$70

返到屋企一打開個袋已經勁香!
佢每一塊都成吋厚 勁足料

但食落好滿足😋
兩人share一塊就啱啱好
雖然佢好漏 但唔會覺得好油 滴d油出嚟咁
推介👍🏻

🎄之前試過呢間cookie店幾次見今次好似有聖誕特別嘅味道忍唔住又俾佢吸引左所以買左一塊黎試下今次揀左佢嘅Special favor: fudge choco$45/pc係店員介紹嘅🍫🍪佢話呢隻朱古力味好濃好重仲介紹話如果有得叮中間d朱古力仲會溶開咬落去中間會有流心嘅感覺😍😍可惜我係即場食所以流心嘅效果就冇了曲奇大大塊真係好邪惡不過認真講佢真係好甜 甜到我要分開3次食先食得完但如果好中意朱古力嘅你 呢塊就真係必揀我仲好想試佢其他款尤其佢嘅chewy cookies $40有兩塊🍪🍪不過就薄好多下次再試❗️
🎄之前試過呢間cookie店幾次

$40有兩塊🍪🍪
不過就薄好多
下次再試❗️
2021-12-08 417 瀏覽
Chocolate chip cookie w/ White rabbit ice cream & Oreo toppings / 70曲奇有重重嘅牛油味 煙韌有咬口朱古力粒半溶狀態食落口感幾好揀咗味道較少見嘅大白兔糖味雪糕味道係牛奶加煉奶 非常香甜軟滑雖然價錢唔平 淨曲奇都要$40up但佢勝在夠大件厚實 我同朋友share都飽到食唔落飯——————————————————推介度: 7/10——————————————————K11 Musea——————————————————
Chocolate chip cookie w/
但佢勝在夠大件厚實 我同朋友share都飽到食唔落飯

推介度: 7/10

K11 Musea

2021-11-09 727 瀏覽
雖然呢度既cookies太約40-45蚊一件聽落好似好唔抵,其實拎上手都幾重下,仲要大大件,一餐食一件都夠ko 個胃,所以個人覺得性價比ok ga推介呢度既double chocolate, 花心味同原味cookies,朱古力唔係死甜,花心味雖然甜左啲但個人又覺得幾ok,反而有時啲特別款甜到死死下,個人唔推介

• Double  chocolate  cookie
2021-09-08 1302 瀏覽
【人氣超足料重磅130g曲奇🍪】近排多左好多大曲奇店出現,一塊賣$30-50, 尖沙咀海港城呢間Cookie DPT 聲稱自己有130g甘重,甘大件作為下午茶口痕可以一試🤩✨ 花生醬曲奇 $40花生醬味濃🥜,好似食緊一啖花生醬咁咬落脆口,好食頗重好大舊,食3啖已經覺得飽了,都幾抵😂😂但有啲可惜係到手只係微微暖,熱食應該口感更佳,佢話係bake daily但食到一半味道有少少感覺擺太耐可能大家要早啲去買🤣
【人氣超足料重磅130g曲奇🍪】

✨ 花生醬曲奇 $40
花生醬味濃🥜,好似食緊一啖花生醬咁
咬落脆口,好食
頗重好大舊,食3啖已經覺得飽了,都幾抵😂😂
花生醬曲奇
花生醬曲奇
2021-08-09 1245 瀏覽
#kopo尖沙咀#kopo💸💸超邪惡既Cookies😈曾經睇過一個Youtuber講 呢間係佢人生食過最好味既Cookies 聽完就決定一定要試試究竟🤠曲奇有大約十多種口味每個價錢 $40-50KOPO排名如下Chocolate Chips 🔖4.2/5分🥇Red Velvet White Chocolate🔖4.1/5分🥈White Chocolate Macadamia Nut 🔖3.9/5分🥉- 個個曲奇都大大舊🍪- 味道比較甜 牛油味突出- 口感有點像brownie 食起來粉粉的 - 食完一個有點飽肚 邪惡又好味既甜品😈🐻‍❄️ 黃昏去到個時好多款味道已賣完 想食多幾種的話要早啲去買📍 Cookie DPT (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城海洋中心3樓Kiosk 9#kopo荃灣線#kopo西鐵線#kopoharbourcity#kopo甜品#kopo112#hkfoodie#foodiecouple#hkfoodblogger#hkfood#foodiegram#hkfoodiecouple#foodlover
#kopo尖沙咀#kopo💸💸

- 個個曲奇都大大舊🍪
- 味道比較甜 牛油味突出
- 口感有點像brownie 食起來粉粉的
- 食完一個有點飽肚 邪惡又好味既甜品😈

📍 Cookie DPT (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海洋中心3樓Kiosk 9

#hkfoodie#foodiecouple#hkfoodblogger#hkfood#foodiegram#hkfoodiecouple#foodlover .
2021-07-12 1400 瀏覽
呢間係會令到我想心思思既cookie🍪!加上除左恆常味之外,成日都會有特別味,而且係有節日甚至一啲大活動,好似之前既NBA Final咁就出過Red velvet 🔴 with chocolate🍫 ganache 同 taro 🍠 ganache with egg custard,尤其係我好鍾意試特別既新口味,令到人更加心郁郁😍 亦都感受到節日同大型活動既氣氛!Cookie DPT 既cookie係美式🇺🇸soft cookie,質地比平時既厚一倍,口感比較似muffin同蛋糕🍰,但唔會一咬開一mit開就碎成一塊塊,又唔會過於厚實同濕潤👍🏻 放入微波爐叮一叮,會更加外脆內軟,令到香味更加出,尤其係牛油🧈、焦糖同朱古力🍫既香味🤤 雖然美式 cookie偏甜,但係食落飽係因為份量多,而唔係甜到濟~ 有人覺得40蚊一塊偏貴,但係佢比平時既厚同大塊,好足料,經常出特別口味都好有心,加上用料唔hea,邪惡😈又滿足,值得一試 👍🏻CNY Nian Gao🧧 - $45 (好味指數:😍😍😍🤩)以往大家諗起煙韌諗到既係mochi,但就黎農曆新年,將年糕做餡代替mochi,好特別!加上我鐘意食年糕所以

以往大家諗起煙韌諗到既係mochi,但就黎農曆新年,將年糕做餡代替mochi,好特別!加上我鐘意食年糕所以買左🤩 cookie係原味,食到牛油同焦糖味交替既層次感,年糕無平時咁sticky,依然煙韌,有淡淡既蔗糖香,不過如果蔗糖味再出啲就可以解膩,另外年糕可以喺中間同再大舊啲就好~ 上面仲有啲金箔,感覺好似名貴左😂
CNY Nian Gao

Red Velvet White Chocolate🔴⚪️🍫 - $40 (好味指數:😍😍😍😍)
呢個我係喺托賣鋪頭買,size 同價錢都唔同,質地偏硬,可能因為間鋪擺左隔夜... 所以最好翻Cookie DPT門市買係最好最新鮮既!雖然白朱古力比人感覺好甜,但cookie有減糖去平衡翻,而且無咁單調~ 可惜係無配到cream cheese🧀,如果有埋cream cheese做餡,叮完之後流心就perfect
Red Velvet White Chocolate

Brownie Filled Chocolate Chip🍫 - $40 (好味指數:😍😍😍😍)
有brownie所以偏厚實,裡面有啲朱古力碎,配埋鬆軟cookie口感幾豐富~ 而且brownie同朱古力碎雙重配合真係超濃味,唔會係單一既朱古力味,朱古力迷唔好錯過!叮熱完之後朱古力碎會溶溶地,自製到流心🤩 不過兩者既朱古力偏甜,加上本身美式cookie較甜,令到整體甜左啲
Brownie Filled Chocolate Chip

Chewy Chocolate Chip (x2)🍫 - $40 (好味指數:😍😍😍)
質地比較濕,比起其他薄身好多,呢個應該係有兩塊既原因~ 雖然無煙韌既配料,但食落都煙煙韌韌,咬落幾得意😎 原本配chocolate chip係經典配搭,只係甜左啲,同埋cookie乾身啲先可以外脆內軟,另外因為佢薄,層次無咁分明,雖然煙韌,但無左表面既鬆脆~
Chewy Chocolate Chip

之前食過其他既Special Edition比大家參考下😜:
Pandan Coconut Cream 🌱🥥 (好味指數:😍😍😍😍🤩): 叮完之後,裡面既椰子餡好香濃兼流心,又唔會太甜,餅皮有淡淡既班蘭清香,兩者幾夾所以食落唔會因為甜而漏,真心幾正!
Thai Milk Tea 🇹🇭🍶☕️ (好味指數:😍😍😍😍): 望落似蟹黃既顏色好靚~ 用料講究,用左ChaTruMue茶葉,奶茶味濃,餡既質地好似杰既咖喱咁,感覺幾得意~
Thai Milk Tea

Taro with Taro Ganache with Egg Custard 🍠🍶 (好味指數:😍😍😍🤩): 紫色加埋少少金箔真係幾吸睛~ 芋泥加奶皇幾特別,芋頭味道濃又唔會漏,如果奶皇再多啲,層次會更加分明!
Red velvet with chocolate ganache & hard torched meringue 🔴🍫🧁 (好味指數:😍😍😍😍🤩): 比起平時既red velvet,創意咁加左meringue,多左一層軟滑既口感,彌補左無cream cheese既缺憾,亦香啲,唔會漏~

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍
5 分鐘 (外賣自取)
Red Velvet White Chocolate
Thai Milk Tea
2021-07-09 970 瀏覽
.Finally get to try their cookies如果唔係有現金劵都未必會咁捨得買😬.今次試左三款味道:Rich chocolate cookie 特濃朱古力曲奇 ⭐️ ⭐️White chocolate macadamia cookie 白朱古力夏威夷果仁曲奇 ⭐️ ⭐️Brownie chocolate 布朗尼夾心曲奇 ⭐️ ⭐️ ⭐️.曲奇好重手,偏厚身但可以因為咁,質應會有少少似蛋糕佢唔會過於油膩,但亦冇話好特別好wow😂但係都推布朗尼夾心曲奇既!The cookies are quite heavy, thick hence a little bit cakey. All tasted pretty nice and we would recommend the brownie one 😚
如果唔係有現金劵都未必會咁捨得買😬
今次試左三款味道:
曲奇好重手,偏厚身
但可以因為咁,質應會有少少似蛋糕
佢唔會過於油膩,但亦冇話好特別好wow😂
但係都推布朗尼夾心曲奇既!
2021-07-09 777 瀏覽
邪惡指數: 🐽🐽🐽🐽好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️海港城有做coupon而又可以用喺呢間COOKIE DEPT,難得晏晝佢都仲有stock,梗係買幾件唔同嘅味試吓啦:⭕️ red velvet - 呢個我覺得係三個味入面我最鍾意嘅😍雖然講唔出exactly係啲咩味,總之就曲奇嘅甜同牛油香味加埋白朱古力咁,佢嘅顏色額外幫佢又加啲分😆⭕️ blueberry & cream - 呢個係special味所以就諗住試吓。幾特別喎,食到幾多嘅藍莓粒粒,加埋啲燕麥,口感同味道層次都豐富左💁🏻‍♀️⭕️ chocolate brownie - 呢個比較正常,就係朱古力曲奇入面加咗brownie,味道口感都同expect嘅差唔多。佢全部啲曲奇都好厚身,食落好實在好滿足🙌🏻用咗coupon買之後算幾抵食,又可以買唔同嘅味道黎試🤤
邪惡指數: 🐽🐽🐽🐽
好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️