2022-09-06 1257 瀏覽
其實係佢哋未喺土瓜灣開店嘅時候,我已經一直喺九龍城幫襯開佢哋嘅法包同鴨舌🤭🤭🤭知道佢哋喺土瓜灣開店真係超級開心,因為近我之餘仲可以成日買到佢哋最好食嘅鴨舌同雞腎💕除咗我最鍾意食嘅鴨舌同雞腎其實都仲有好多款小食兩個人食叫左兩個泡飯同小食😆平時食開鴨舌,今日試吓其他不過雞腎都係我哋主打好似一定會叫嘅,因為佢呢度係雞腎做得勁爽脆,麻辣味超夜味,其實佢哋個辣都係小辣,如果想更加香嘅不妨叫佢哋加辣🤭會更正!麻香海蜇,呢款係唔辣既,不過佢哋都海蜇都係勁爽口😍👏🏻口感佳!堂食果時同老闆娘講加辣汁,食落真係惹味好多😆😆😆🧡估唔到土瓜灣仲有堂食,今日就嚟試吓佢哋嘅泡飯豬朋腸友 $48聽個名都知道係內臟控既首選💕 豬膶軟滑唔係好林果款,食落都唔錯,豬腸食落都ok 👌🏻 因為👦🏻中意食得好重味,加埋佢地個辣菜圃落泡飯食落更香更好食😘蠔門不碎其實即係蠔仔肉碎泡飯,味道其實唔會好重味,但蠔仔真係好多好足料,蠔仔仲要係大大隻果啲,其實都幾多🤭🤭🤭最後食唔晒當中仲有冬瓜粒係入面,自己本身試完覺得唔係好夠濃,加左佢地個菜圃之後又辣得滯😂 要叫枝白桃烏龍飲正常既白桃烏龍,飲到有淡淡桃味但唔算好濃,正常👏🏻每次經開都會叫

除咗我最鍾意食嘅鴨舌同雞腎其實都仲有好多款小食

兩個人食叫左兩個泡飯同小食😆平時食開鴨舌,今日試吓其他

估唔到土瓜灣仲有堂食,今日就嚟試吓佢哋嘅泡飯
豬朋腸友 $48

正常既白桃烏龍,飲到有淡淡桃味但唔算好濃,正常👏🏻

每次經開都會叫佢地既小吃,下次試埋佢地個聖子先,岩岩見到好多人買😯😯😯
2022-09-06
  • 麻辣鴨舌
  • 麻辣雞腎
2022-09-03 103 瀏覽
午餐時間到店,店內只有我地一台客人。,見到有好多外賣訂單。冷櫃內有好多風味小食,今次選佐「沙薑豬手」「麻辣鴨舌」「還原妹豬飯」湯飯口感幾好,但個人唔太喜歡珍珠米,如果用絲苗米就更好!麻辣鴨舌超級正,簡直想吃完再打包兩盒翻屋企慢慢吮😋
午餐時間到店,店內只有我地一台客人。,見到有好多外賣訂單。
冷櫃內有好多風味小食,
今次選佐「沙薑豬手」「麻辣鴨舌」「還原妹豬飯」
湯飯口感幾好,但個人唔太喜歡珍珠米,如果用絲苗米就更好!
麻辣鴨舌超級正,簡直想吃完再打包兩盒翻屋企慢慢吮😋
沙薑豬手
麻辣鴨舌
還原妹豬飯
沙薑豬手
麻辣鴨舌
還原妹豬飯
2022-09-01 180 瀏覽
由細到大都好鐘意湯撈飯⋯明明大把餸淨都硬係要撈🤪前排係土瓜灣見到呢間《襟撈》,要試!舖頭細細,大約得10個坐位架咋!但期間見到好多人黎外賣😲另一個好吸睛既係,勁多涼拌小食賣!成個雪櫃排哂出嚟慢慢揀😍我又係勁鐘意食(我諗好多香港人都鐘意😇)![鹹濕仔]$58「出面有3個鹹濕仔呀!」聽到老闆娘講呢句真係幾好笑😂鹽水鴨、冬瓜冬菇為材料,鹽水鴨好夠味。湯底好清甜,無味精架!係用豬骨、上等老雞同瑤柱熬煮。飯係夾雜住紅糙米,更加有口感。[金玉滿船]$88海蔘、鮑魚、魚翅、姬松茸、冬瓜為材料。好·大·條海蔘😳鮑魚都有3隻⋯真心足料!好鐘意食個姬松茸,好香!鐘意既仲可以加啲辣菜譜(我加左),我成碗清哂🥹[麻辣滷水爆膏魷魚]$58大閘蟹爆膏就見得多,爆膏魷魚🦑?!老闆娘話香港唔多地方有架!平時食魷魚中間空心架嘛,爆膏魷魚口感好充實!有少少似魚籽既感覺。加埋個秘製辣汁,正![醉鴨舌]$38唔係啖啖肉既食物,但「妹下妹下」硬係就好過癮😂酒味係好香!讚![桂圓紅棗冷泡茶 · 菊花杞子決明子冷泡茶]$15@全部冷泡茶都係自製架。用茶葉袋仔裝起材料再冷泡。味道好出,好清新,又健康🥰要encoreeeeee!

舖頭細細,大約得10個坐位架咋!但期間見到好多人黎外賣😲

[鹹濕仔]$58
「出面有3個鹹濕仔呀!」聽到老闆娘講呢句真係幾好笑😂

[金玉滿船]$88
鐘意既仲可以加啲辣菜譜(我加左),我成碗清哂🥹

[麻辣滷水爆膏魷魚]$58

[醉鴨舌]$38

[桂圓紅棗冷泡茶 · 菊花杞子決明子冷泡茶]$15@

要encoreeeeee!
2022-08-31
2022-08-29 72 瀏覽
今晚在土瓜灣收工,本來打算買外賣回家,途經[襟撈湯飯],被呢個得意既店名吸引,就行去睇下有咩好食~店內有小量坐位,有位就坐低食埋先走~天氣仍然炎熱,食湯飯就岩晒啦!Menu有六款湯飯,我揀了「還原妹珠湯」,再加小食---沙薑豬手,飲品就揀了桂圓紅棗茶.還原妹珠湯---有滑雞、姬松茸和花膠作餸,配白飯+紅米,湯底則由老雞排骨瑤柱熬製而成~先嚐湯底,十分鮮甜,加埋菜莆,更惹味~滑雞 又滑又有雞味,姬松茸就帶有濃香菇味,花膠都唔細件,食完之後覺得好滿足~湯底仲加左冬瓜,消暑解喝~食完又唔會口渴,確實係真材實料!沙薑豬手 ---凍食又不錯啊!一盒都有足夠一人既份量.豬手 切到一口一件既size,食完 覺得骨膠原滿滿~桂圓紅棗茶---冷泡茶,唔太甜,有紅棗香味,$15 抵飲小食冰櫃有很多款小食,整齊又衛生,下次再來外賣試試~本來想試鮮奶桃膠糖水,但實在太飽了,唯有下次吧!店名:襟撈湯飯地址:土瓜灣馬頭角道53號

天氣仍然炎熱,食湯飯就岩晒啦!

桂圓紅棗茶---冷泡茶,唔太甜,有紅棗香味,$15 抵飲

店名:襟撈湯飯
地址:土瓜灣馬頭角道53號

2022-08-29 74 瀏覽
今日攞嘢去土瓜灣傲雲峰比個Friend, 原來土瓜灣多左好多嘢食! 我周圍貢睇下有咩嘢正嘢食,行到馬頭角道見到間食湯飯(襟撈,Come Lo), 見咁熱,食湯飯都好喎……😋入到去真係好驚喜,我見到有好多凍盤,有麻辣燙、有醉酒、有白滷水……個樣好吸引!即刻叫返啲試下!👍👍湯飯: 我同朋友各自叫左唔同的湯飯。我叫左個豬雜湯飯,朋友就叫左個花膠鷄! 啲豬雜洗得好乾淨, 豬心豬腰好爽脆,豬潤都好粉,湯底冇味精,用原本食材煮成湯,鮮甜! 花膠鷄湯飯,鷄湯味濃,鷄件滑!👍👍值得一讚係店舖心思,啲飯加左紅米,又健康又好食!還有一個小小貼士,記得落佢哋自家制的辣菜脯,好香,加入湯內提升味道!😋😋小食: 我真係好貪心,見到好多小食都好想試,最後叫左幾款, 醉蝦、醉鴨舌、蔴辣牛舌、 麻辣雞軟骨、 白鹵水鵝肝! 醉蝦和鴨舌夠入味,用料新鮮,啲蝦又夾又鮮!鴨舌好新鮮爽口! 麻辣牛舌好焾好入味,麻辣味剛剛好,不會太辣。 最諗唔到係個麻辣鷄軟骨,脆口到不得了,這些麻辣小食,送啤酒就最正! 至於個鵝肝,真係痴綫架…… 一啲都冇鵝騷味,仲好嫩滑,好好味呀!😍😍😍食飽飽飲番個糖水作最後總結! 店舖內有很多種

食飽飽飲番個糖水作最後總結! 店舖內有很多種不同嘅特別飲品, 但我情有獨鍾桃膠食品……我叫左個牛奶桃膠飲。唔試唔知,老板娘係用純牛奶做布甸底, 上面加咗很多桃膠雪耳,好滋潤!! 老闆娘話, 有很多客人用這個桃膠當早餐 ,因為低脂低糖,又飽肚!實在是一個好選擇👍👍👍
這天約了一位舊同學相聚去了讀書年代經常出沒的土瓜灣土瓜灣出名多小店多好嘢食我哋在欣榮花園附近選擇了這間湯飯小店住附近嘅朋友話街坊都好鐘意幫襯特別是麻辣滷水小食好好味同夏天食湯飯易入口 😋麻辣滷水小食系列:鴨舌 $38豬耳 $25雞中翼$38餐前小吃點了三款麻辣滷水小食三款都醃得相當入味滷水汁香甜 帶點麻味令人胃口大開然而這個麻味是香而不太辣朋友不會吃辣也說好味店員說如果食得辣可以叫他們加辣 tim!特別是鴨舌 非常爽口豬耳同雞翼都相當出色份量又剛剛好 如果我住附近一定會經常外賣回家邊吃邊喝啤酒 諗起都爽😛湯飯-蠔門不碎 $58湯飯類有不少選擇,這天天氣太熱,就選擇了這個蠔門不碎。一上桌前首先是欣賞這個湯飯的用心設計。飯前用一個梯型模具反cup而成放在中間,圍邊是量多而大隻的蠔肉,單單外觀已經加分。蠔每位都好新鮮,令湯底變得十分鮮甜,加上有他們自家製的菜甫同糊椒粉,令整碗湯飯味道更加昇華。夏天有時真係會熱到唔想食嘢,但吃著這個湯飯,易入口又可以飽肚,真的不錯。小法包 $48法包的用料豐富,有肝醬、腩肉、扎肉、芫荽、青瓜、酸蘿蔔、辣椒。法包明顯烘過,咬落口感非常之香脆而又不會膿,又是夏天
這天約了一位舊同學相聚

滷水汁香甜 帶點麻味
令人胃口大開
然而這個麻味是香而不太辣
朋友不會吃辣也說好味
店員說如果食得辣可以叫他們加辣 tim!
特別是鴨舌 非常爽口
豬耳同雞翼都相當出色
份量又剛剛好 如果我住附近
一定會經常外賣回家
邊吃邊喝啤酒 諗起都爽😛

湯飯-蠔門不碎 $58

小法包 $48
法包的用料豐富,有肝醬、腩肉、扎肉、芫荽、青瓜、酸蘿蔔、辣椒。法包明顯烘過,咬落口感非常之香脆而又不會膿,又是夏天易入口系列,少少肉但有青瓜酸蘿蔔解去腩肉的油膩感,真的不錯!

白桃烏龍冷泡茶 $15
吃完麻辣小食喝一口再吃湯飯,吃完湯飯再飲這個白桃烏龍茶,白桃帶甜再配上烏龍茶的回甘,將蠔的鮮味揮走,完美地完結這個晚餐小聚。
  • 麻辣滷水豬耳
  • 麻辣滷水鴨舌
2022-08-27 61 瀏覽
#醉鴨舌 #土瓜灣美食唔講唔覺,做得土友,呢度真係好多野食,見到呢間新開既湯飯,見到鋪名咁特別成功吸引左我入去撈下🤣見到個湯飯好吸引嗌左 #海底奇兵 滿滿既海鮮湯飯,個湯又幾清甜,食完已經好飽😂#法包 最特別係個肝醬,仲可以加辣椒🌶️好過癮,加埋啲 #醉鴨舌 #蔥油手撕雞 #麻香海蜇 真係好正,差杯酒🤪 全部都係2x-4x蚊唔貴,可以一次過食幾款,係個雞咸左啲,但好香!仲買左個 #醉蝦 翻歸睇口罩小姐食,啲蝦好香酒味,又爽又彈牙,下次再買😋路過既俾個like支持下~
#醉鴨舌 #土瓜灣美食

路過既俾個like支持下~
2022-08-22 560 瀏覽
雖然立咗秋,但感覺仍然係夏天,遇岩無咩胃口,食一碗湯飯都不失為一個幾唔錯嘅主意呢間湯飯店面積細細,得四張枱,好彩仲有位提湯飯選擇有六款,標榜所有湯底不含味精,由豬骨,上等老雞及瑤柱熬而成還原妹豬湯 ($78)係以滑鷄,姫松茸及花膠為主角,鷄與花膠從來都係好拍檔,名字係咪喻意食完都美顏變返妹豬?! 冬瓜湯底,仲有少許香菇片,加入少許蔥花增加香味鷄件夠大件,多肉,有淡淡然嘅鷄味件花膠雖然薄身但都有D睇頭,仲要有三兩塊,充滿骨膠原。豬朋腸友 ($48),以冬瓜粒湯底與豬雜,真係差唔多成份豬雜都有齊。豬雜處理得相當乾淨,完全無異味,食得相當放心。豬腰切成腰花,脆身好味; 豬潤煮得仍然保持嫩滑,唔老身。飯夾雜住少量紅糙米,增加口感; 湯底清甜,偶爾食到冬瓜粒,夏天湯飯仿似要以冬瓜擔當先似樣。店內有個雪櫃,內有多款滷水/麻辣/醉系列小食,價錢全部兩位數字,望過最貴嘅醉蟹都唔超過$80。無論堂食/外賣都方便我哋都叫咗沙薑豬手,切成一口大細,望見唔少沙薑粒食前阿姐幫我哋再落醬油加味,凍凍地有輕微沙薑味; 豬皮爽口,肉量就比較少,作為前菜小食都唔錯嘅。係鴨肝同鷄肝之間,我哋要咗鷄肝。以麻辣手法處理,鷄肝
呢間湯飯店面積細細,得四張枱,好彩仲有位

冬瓜湯底,仲有少許香菇片,加入少許蔥花增加香味

鷄件夠大件,多肉,有淡淡然嘅鷄味

件花膠雖然薄身但都有D睇頭,仲要有三兩塊,充滿骨膠原。

我哋都叫咗沙薑豬手,切成一口大細,望見唔少沙薑粒

係鴨肝同鷄肝之間,我哋要咗鷄肝。以麻辣手法處理,鷄肝入口棉滑,麻辣程度適中,平衡咗肝嘅膩度,所以要KO一盒無難度。

呢度仲有自製冷泡茶,分別要咗菊花杞子茶及紅豆薏米茶,下火及去濕,有益過飲汽水啦。

湯飯份量大大碗,價錢街坊價,堂食外賣都方便。
2022-08-21 443 瀏覽
早前喺 fb 睇到有人推介呢間主打湯飯同法包嘅專賣店,見啲湯飯相片幾吸引,趁今日中午有空檔,專登約埋朋友過嚟食個 quick lunch。餐牌有 6 款湯飯、法包,另外仲有一系列麻辣、涼拌及醉酒小食、冷泡茶和甜品等供應,選擇好豐富。揀左 2 款湯飯,還原妹豬湯 ($78)  材料有滑雞、姬松茸同花膠。餐牌標明所有嘅湯底都不含味精,全由豬骨、上等老雞同瑤柱熬煮而成,唔怪得飲落咁清甜滋潤。雞件好嫩滑,啖啖肉有雞味。姬松茸香味濃郁;花膠大大塊,爽滑不腥,加上索晒啲湯底,美味又健康,食完好有幸福感。米飯加入了紅米,高纖又有營。至於呢客金玉滿船 ($88)  嘅材料就有鮑魚、魚翅、海參同姬松茸。鮑魚大隻又厚肉,入口煙韌彈牙。海參骨膠原豐富;魚翅份量十足,拌勻後每一啖都能吃到完整魚翅。另外飯底還有不少冬瓜粒,吃時可配少許餐廳自家炮製嘅菜脯,入口香辣有層次,令食物鮮味提升。另外再揀左 2 款小食:蔥油手撕雞 ($38) 同 沙薑豬手 ($38)。手撕雞勁滑溜,鹹度適中,入口帶蔥油香,夾埋啲乾蔥一齊食,超惹味。豬手都好正,外皮清爽Q彈,食落仲有陣陣沙薑香。聽店員講,佢哋嘅醬汁全部都係自家製,落足心機,
豬手都好正,外皮清爽Q彈,食落仲有陣陣沙薑香。聽店員講,佢哋嘅醬汁全部都係自家製,落足心機,真材實料,絕對有誠意。
意猶未盡,決定再加多份鹽水鴨 ($38),鴨身油潤光亮,肉質細嫩,入口甘腴鹹香,最啱就係用嚟送酒!
2022-08-19 147 瀏覽
土瓜灣新開左間湯飯店,個人都幾鐘意食湯飯,有時夏天太熱無咩胃口,湯飯就最岩食,尤其係落左冬瓜既湯飯,消暑又好味😋🌟蠔門不碎 $58呢款湯飯係我最愛,有蠔仔、肉碎、冬菇,蠔仔份量都幾多,肥美又飽滿,好鮮甜,仲有肉醉同冬瓜粒,至於湯底清甜而不油膩,唔係味精湯,撈飯食真係好正😍🌟海底奇兵 $68睇個名就知係海鮮湯飯,十份足料,有海蝦、蜆、魷魚、青口!海鮮好新鮮,令到湯底都鮮味十足☺️湯飯索晒d精華,超正🥰🌟蔥油手撕雞 $38手撕雞有好香麻油味,雞肉嫰滑,用黎送湯飯都幾正😆🌟鹽水鴨 $38鴨肉脂肪含量低,肉質比較結實,口感都唔錯!🌟聖子 $58我鐘意個麻辣滷水汁,聖子粒粒都肥美,點埋辣汁超惹味🤤🌟菊花杞子決明子茶 $15清肝明目既茶,岩晒我地呢D成日要對電腦同手機既人😆🌟白桃烏龍 $15桃味香濃,夠凍解辣一流

🌟蠔門不碎 $58

🌟海底奇兵 $68

🌟蔥油手撕雞 $38
手撕雞有好香麻油味,雞肉嫰滑,用黎送湯飯都幾正😆

🌟鹽水鴨 $38
鴨肉脂肪含量低,肉質比較結實,口感都唔錯!

🌟聖子 $58
我鐘意個麻辣滷水汁,聖子粒粒都肥美,點埋辣汁超惹味🤤

🌟菊花杞子決明子茶 $15
清肝明目既茶,岩晒我地呢D成日要對電腦同手機既人😆

🌟白桃烏龍 $15
桃味香濃,夠凍解辣一流
2022-08-17 110 瀏覽
行開土瓜環,見到有間好少見既湯飯餐廳,竟然有鮑參翅肚,超吸引!金玉滿堂湯泡飯材料十分豐富,有靚靚鮑魚,而海參勁大條絕對唔慳真材實料,仲有好耐冇試過食咁足両既魚翅!有些近似澳門既魚翅撈飯感覺!湯品好清甜,完全感覺唔到有味精, 加埋些辣菜脯,湯連飯一齊食,好好食又滋補!白桃烏龍麻辣祕製鴨舌秘製麻辣汁十分香,辣度麻香岩岩好,鴨舌十分新鮮,非常爽脆有口感!外賣返屋企嘆啤酒一流!除左鴨舌,仲有好多下酒小食,聖子花螺都勁吸引,下次真係要試下

金玉滿堂湯泡飯

白桃烏龍

麻辣祕製鴨舌

2022-08-15 120 瀏覽
趁着放假約咗好耐冇見嘅friend嚟到土瓜灣呢邊食個lunch,我哋揀咗呢間新開嘅湯飯餐廳試吓~金玉滿船$88一大碗湯飯有好大條海參,仲有鮑魚同魚翅,好足料!海參煙煙韌韌,鮑魚好厚,肉仲魚翅都好好味😋海底奇兵$68同樣好大碗湯飯,有大蝦🍤青口等等嘅海鮮~配埋湯飯幾正花鵰醉雞$38一盒醃製得好香嘅雞肉,有幾香酒味,送飯一流鹽水鴨$38鹹鹹地,鴨肉幾有咬口,我哋食得好滋味麻香海蜇$38有雲耳同埋海蜇,幾鍾意海蜇嘅口感,雲耳都幾健康,呢個配搭幾好紅豆薏米水$15老闆娘推介紅豆薏米,可以去濕去水腫,仲可以美顏添玫瑰花茶$15有淡淡嘅玫瑰花🌹香味,清淡嘅茶香幾適合食飽消滯~

金玉滿船$88

海底奇兵$68
同樣好大碗湯飯,有大蝦🍤青口等等嘅海鮮~配埋湯飯幾正

花鵰醉雞$38
一盒醃製得好香嘅雞肉,有幾香酒味,送飯一流

鹽水鴨$38
鹹鹹地,鴨肉幾有咬口,我哋食得好滋味

麻香海蜇$38

紅豆薏米水$15
老闆娘推介紅豆薏米,可以去濕去水腫,仲可以美顏添

玫瑰花茶$15
有淡淡嘅玫瑰花🌹香味,清淡嘅茶香幾適合食飽消滯~
2022-08-14
2022-08-12 123 瀏覽
那天正下着大雨,路過看見有法包供應,3點3有些肚餓,入去點了一個小法包,面包應該不新鮮!腩肉有骨!面包焗得過火!太多羅白絲。肝醬太少!口感干。餐廳環境雜亂,還好,員工親切,主動給我清水。
2022-08-10 116 瀏覽
🔸蠔門不碎 $58好足料嘅蠔仔肉碎湯飯。蠔仔份量超多,而且粒粒大隻飽滿。湯底好清甜,食完唔口渴,食得出冇味精。仲可以加埋辣菜莆🤤。🔸小法包 $48法包香脆,唔會太硬。酸蘿蔔同青瓜好開胃。腩肉煮得好入味。肝醬味道幾香。🔸白桃烏龍 $15佢哋有唔同款式嘅茶飲。呢款清香消暑,好啱夏天飲。🔸鮮奶桃膠 $25桃膠+奶凍,非常足料。口感滑溜,仲唔會太甜。一路食一路見到唔少人排隊買辣滷小食。下次試下先🤤。📍襟撈湯飯 (土瓜灣)土瓜灣馬頭角道53號地舖

🔸蠔門不碎 $58

🔸小法包 $48

🔸白桃烏龍 $15
佢哋有唔同款式嘅茶飲。呢款清香消暑,好啱夏天飲。

🔸鮮奶桃膠 $25
桃膠+奶凍,非常足料。口感滑溜,仲唔會太甜。

一路食一路見到唔少人排隊買辣滷小食。下次試下先🤤。

📍襟撈湯飯 (土瓜灣)
土瓜灣馬頭角道53號地舖
2022-08-10 80 瀏覽
麻辣滷水鴨舌 $38我覺得呢個好抵食同埋好好味 我食完仲外賣左一盒回家食🤣 鴨舌好新鮮 麻辣汁都調得幾好味😋 唔夠辣可以再叫佢加辣😆 份量黎講都算多 性價比UPUP!!麻辣滷水花螺 $48花螺都好味 但鴨舌太出色了🥹 佢既份量普遍黎講都算多! 下次經過都會再買幾盒回家食🥰蠔門不碎 $58蠔仔份量都好多 而且每粒都好飽滿 我都估唔到自己可以食曬成碗 🤣所以都好值得食 味道係正正常常 但加左佢地既自家製菜甫同胡椒粉 即刻昇華左! 菜甫係甜辣帶少少蒜蓉香味😍😳鮮奶桃膠 $25佢呢個好特別 係鮮奶凍黎既 飲落好清爽 而且唔會好甜 健康既選擇~

麻辣滷水鴨舌 $38

麻辣滷水花螺 $48