2018-03-11
前排經過女人街看見這間有文青feel嘅coffee break, 一直都想來這間cafe, 今日終於有機會來嘗試了。由於這間cafe位於喧鬧旺角的女人街, 當我和老公一進入這間cafe的時候,就有一種置身於世外桃源既感覺,這裏裝修簡潔,有歐陸feel , 大部分客人都是斯斯文文的,細細聲說話,甚至有一兩張枱既顧客係外國人。cafe提供各類紙牌遊戲、圖版遊戲、多個國家嘅最新版本嘅旅遊書籍,甚至有免費wi-fi及充電服務,務求令客人有一個輕鬆時刻。看看餐牌,無論係食品同飲品,選擇多之餘,價格也不貴。我和老公各要一個dinner set , 另加$18可配精選沙律或餐湯及價值$30飲品一杯(如選擇其他價錢飲品,只需補回差額便可)。1.凍抹茶拿鐵(原價$42, 套餐補回差額$12) 第一眼看這杯飲品不是深綠色,還以為不夠抹茶粉,帶着失望既心情去飲,才發覺事情真的不要看表面,這杯拿鐵不但充滿抹茶既香氣,還有奶既幼滑,最重要係不是坊間死實實的甜。2.雜菜湯(套餐加$18) 喝下時,不會飲到有味精,完全係新鮮蔬菜淆製出來,酸甜味洽到適中,而且超多蔬菜粒粒,口感豐富。3. 櫻花蝦明太子忌廉汁
看看餐牌,無論係食品同飲品,選擇多之餘,價格也不貴。
1.凍抹茶拿鐵(原價$42, 套餐補回差額$12)
2.雜菜湯(套餐加$18)
3. 櫻花蝦明太子忌廉汁意粉($78)
這是一道充滿日式風情既料理,忌廉混合明太子製成醬汁,滋味滿分之餘,忌廉令醬汁更幼滑 ; 每條軟硬適中既意粉沾上明太子忌廉醬汁,配合甘香酥脆既樱花蝦,實在係妙不可言。
4.蒜香辣帶子意粉($98)
大大隻帶子煎得金黄色,肉質鮮甜,配合濃厚既番茄醬汁及微辣,非常惹味,完全陶醉其中。
值得一提,cafe員工都好年青,非常有活力,服務態度良好 。