2019-09-10 44 瀏覽
blue monday...所以決定食好d!!!於是決定咗揀食coffee art!!!唔記得影佢地個lunch menu...但h印象中都有唔少選擇😊揀咗温泉蛋煙肉白菌忌廉汁意粉個set仲會跟柚子汁沙律另外我加咗錢飲mocha杯mocha真係唔錯 咖啡味濃 但亦都有陣可可味 不過如果可以杯啡可以熱d就好喇呢外個沙律係正常野 d菜都新鮮個意粉好正 隻温泉蛋夾埋個意粉食唔錯 而個意粉又唔會太濃太heavy 👍🏻👍🏻
blue monday...所以決定食好d!!!
於是決定咗揀食coffee art!!!
揀咗温泉蛋煙肉白菌忌廉汁意粉
個set仲會跟柚子汁沙律
另外我加咗錢飲mocha

呢外個沙律係正常野 d菜都新鮮
2019-09-08 86 瀏覽
今日行過見到呢間餐廳,裝修有少少工業風,感覺好舒服 !聽聞呢到啲咖啡好岀名,但由於我地黎食晚餐,怕飲完咖啡訓唔到,所以就試下呢到既熟食先,下次先試咖啡☕️2個人叫左2個主菜同啲小食 主菜分別叫左個辣肉腸蕃茄意粉 同 炸魚柳 小食就有焦糖雞翼、黑松露炸薯條 辣肉腸蕃茄意粉係一個set dinner,跟餐配柚子沙律同伯爵紅茶!個意粉辣辣地幾好食,硬度適中,好彈口 不過我就加左10蚊要左個芒果汁,好濃好味!炸魚柳:一啲都唔厚粉,大大舊,仲有沙律菜伴碟 ,唔會有油膩感炸薯條:係粗薯黎架,配埋黑松露醬,好特別、好creamy最好食係焦糖雞翼,炸雞翼上面有一層蜜糖。上菜個陣熱辣辣,炸到脆卜卜,但保留雞肉的肉汁總括嚟講,呢到感覺好舒服,得閒黎飲杯咖啡坐下都幾chill
今日行過見到呢間餐廳,裝修有少少工業風,感覺好舒服 !

2個人叫左2個主菜同啲小食
主菜分別叫左個辣肉腸蕃茄意粉 同 炸魚柳
小食就有焦糖雞翼、黑松露炸薯條

不過我就加左10蚊要左個芒果汁,好濃好味!

炸薯條:係粗薯黎架,配埋黑松露醬,好特別、好creamy

總括嚟講,呢到感覺好舒服,得閒黎飲杯咖啡坐下都幾chill
2019-09-04 184 瀏覽
環境舒適,坐著梳化嘆茶就最適合不過,但今日我是嘆晚餐!位於將軍澳寶林站最大型商場裡,港鐵站行過來只需2分鐘,方便極!有All day menu (11:30-22:00) 和dinner set (18:00-21:00),個人覺得All day menu比較多選擇和吸引d兩者價格差不多,dinner set差別只是多了餐湯🍵/沙律🥗。餐飲:伯爵茶三重蟹肉意粉 $98蟹籽蟹肉都多,蟹棒有陣似煎過既味道~食落很香!份量如果餓的就建議加小食!基本是足夠的。黑松露藍芝士忌廉汁帶子手工薯仔粉 $118薯仔粉原來口感不是薯仔,而是麵糰!挺特別!黑松露醬粗薯條 $30配餐優惠價$30,大大碟大大兜醬,抵食!沙律醬味有點蓋過了黑松露味!無花果芝士蛋糕 $28配餐優惠價$28,店員推介的確不錯,不會太甜太膩,剛剛好,好味的在店外有甜品櫃可看看!加一後兩人$301,每人$150/晚餐。
環境舒適,坐著梳化嘆茶就最適合不過,但今日我是嘆晚餐!

餐飲:伯爵茶

伯爵紅茶

三重蟹肉意粉 $98

黑松露藍芝士忌廉汁帶子手工薯仔粉 $118

薯仔粉原來口感不是薯仔,而是麵糰!挺特別!
帶子黑松露藍芝士忌廉汁手做薯仔粉

黑松露醬粗薯條 $30

黑松露粗薯條

無花果芝士蛋糕 $28

無花果芝士蛋糕
在店外有甜品櫃可看看!

加一後兩人$301,每人$150/晚餐。
2019-08-25
伯爵紅茶
帶子黑松露藍芝士忌廉汁手做薯仔粉
黑松露粗薯條
無花果芝士蛋糕
2019-09-03 78 瀏覽
今日約咗朋友喺將軍澳新都城傾嘢,傾完去就搵嘢食。佢過附近有間新嘅餐廳未試過想試下,餐廳喺新都城一期,喺角落位,鋪面以白色做主調,簡約風格好relax!坐低睇下Menu先,佢哋以意粉等等輕食為主,仲有All Day Breakfast!我哋點咗肉醬意粉同沙律,兩款味道都好唔錯,鍾意咖啡嘅朋友可以嚟試下呢度嘅咖啡。喺呢度食嘢鍾意嘅反而喺處身呢個環境嘅一份優閒感覺,可能餐廳位處商場角落位,自然光線充足,加上裝潢,令人感覺好輕鬆。絕對係嘆Tea之選
2019-08-28 136 瀏覽
怎樣也想不到將軍澳會有一間這樣有heart 的Cafe.  環境舒服, 3 五知己可以坐上2 hrs 都無問題。 一個人寫意地上網又得。 食物方面,熱Mocha 上的Unicorn 靚到唔捨得飲! 味道值80 分, Ice Americano 反而普通啲, 都有75 分啦。 Dessert 先係重中之重。 萍果Cheese Tart 好好味, 伯爵紅茶Chocolate Mousse Tart 啲choco mousse 先至係亮點! 啲朱古力真係好好味, 唔會太濃又夠香滑! 呢間Cafe,  我比80 分! 如果有Pancake 或Waffle 提供, 肯定可以比多5-10 分!
2019-08-28
10 分鐘 (堂食)
Mocha
  • Dessert!
2019-08-27 3129 瀏覽
好懷念上次食嘅甜品,今日再嚟食,一般甜品都是女士的最愛,簡簡單單一件就食得出廚師嘅心思對女士嘅口味,有時候真係為咗食甜品就會係一個藉口囉~哈!好啦😁其實今日係約咗朋友嚟講下啲感情上嘅問題,只不過將軍澳新都城我都算好熟嘅。所以就等我約嚟coffee art食個午餐,因為呢度真係傾計幾好的,環境又唔錯,當然由我發板啦! 前菜:就叫左柚子沙律香草和牛油法包 小食:焦糖雞翼3隻,配柚子蜜甜甜蜜蜜,開胃。粗薯條配黑松露醬,本人覺得比較咸不過有沙律醬點點下,味到都幾得意。主餐:溫泉蛋煙肉白菌忌廉汁意粉~~濃濃郁郁嘅忌廉汁配煙肉是最好配搭。蒜香蜆肉(微辣)意粉~~雖然是微辣,不過好醒胃,蜆殼連肉一隻一隻圍住成隻碟,外貌非常吸引,蜆肉也大隻。煙三文魚蟹籽忌廉意粉~~因為有蟹子所以入口有爽口boxbox聲感覺,連埋三文魚食落口好香呀!香煎龍脷柳南瓜忌廉意大利飯~~所有飯黏曬住南瓜的味道,濕濕地就係鍾意意大利飯的味道感,龍脷柳竟然有四件啊!煎到金黃色就每人一件了!啱啱好!精選蛋糕:蘋果芝士蛋糕和無花果芝士蛋糕~~終於到主角啦……蘋果酸酸may may cake還有少少蘋果粒添,酸甜酸甜無花果,係好重無花果

前菜:

就叫左柚子沙律香草和牛油法包

小食:

焦糖雞翼3隻,配柚子蜜甜甜蜜蜜,開胃。

主餐:

溫泉蛋煙肉白菌忌廉汁意粉~~

濃濃郁郁嘅忌廉汁配煙肉是最好配搭。

蒜香蜆肉(微辣)意粉~~

煙三文魚蟹籽忌廉意粉~~

香煎龍脷柳南瓜忌廉意大利飯~~

精選蛋糕:

蘋果芝士蛋糕和無花果芝士蛋糕~~

終於到主角啦……蘋果酸酸may may cake

還有少少蘋果粒添,酸甜酸甜無花果,係好重無花果肉味,香甜仲食到無花果的籽一小粒 入口添,爽口脆感。

朋友都讚口及滿足。👏👏

2019-08-19
午餐
2019-08-18 168 瀏覽
今日去睇戲仲有時間就諗住搵間餐廳做坐低食下嘢。行行吓就見到呢間Coffee Art,就入去坐低試吓啦一入去就入見到啲位好寬敞好舒服,出面仲有塊大玻璃好開陽好舒服。呢度仲有啲高吧枱上邊果盞燈好別緻好靚見到佢哋沖咖啡都好想飲一杯,不過lunch時已經飲咗一杯了,唯有等下次啦!有個home made cake Menu好想揀個蛋糕食,不過最尾都係揀咗兩個All day breakfast (雖然好想食但係怕肥啊😅)我老公揀咗煙三文魚,佢話煙三文魚又幾好食喎我叫咗香腸,我覺得幾好食,啲沙律菜係用柚子汁,個法包都好脆呢個Earl Grey Tea 又幾好飲喎大家記住呢一間啦

呢度仲有啲高吧枱

上邊果盞燈好別緻好靚

我老公揀咗煙三文魚,佢話煙三文魚又幾好食喎

我叫咗香腸,我覺得幾好食,啲沙律菜係用柚子汁,個法包都好脆

呢個Earl Grey Tea 又幾好飲喎

大家記住呢一間啦

2019-08-17
下午茶
2019-08-17 138 瀏覽
今天前往將軍澳探訪朋友,相約在一間很優雅的餐廳,這個商場新開業的時候,我在這裏工作過一段時間,那時候商場的佈置不是這樣,10多年後光景完全不一樣。溫泉蛋日本黑豚肉醬意大利粉 溫泉蛋嫩滑,蕃茄芝士配上黑豚肉醬效果出奇地美味,意大利粉煮得恰到好處,吸收醬汁後依然麵條彈牙焦糖雞翼強烈推薦給雞翼控,外層香脆內層保留肉汁粗薯條配黑松露醬遠距離已經聞到黑松露的香味,喜歡至極凱撒沙律蔬菜新鮮配上爽脆的煙肉粒,醬汁不會太多,恰到好處飲品:青蘋果汁,好少地方有青蘋果汁,一試愛上總括而言:一個環境雅致的咖啡室,食物種類多樣化,餐牌上還有很多我想嘗試的菜色,以後我要多多探訪這位朋友。

溫泉蛋日本黑豚肉醬意大利粉

焦糖雞翼
強烈推薦給雞翼控,外層香脆內層保留肉汁

粗薯條配黑松露醬
遠距離已經聞到黑松露的香味,喜歡至極

凱撒沙律
蔬菜新鮮配上爽脆的煙肉粒,醬汁不會太多,恰到好處

飲品:青蘋果汁,好少地方有青蘋果汁,一試愛上

2019-08-17
午餐
2019-08-12 105 瀏覽
將軍澳少見的文青CAFÉ,CAFÉ位於新都城一期,相對於三期,人流較少環境安靜。CAFÉ裝潢偏向北歐風,內有一排靠窗的座位,採光光猛;正中間有開放式吧台可看到店員烹煮咖啡等飲料。星期日只提供All Day Menu,有三大類:早餐、Burger和意粉類共16款選擇。和朋友分別點了Deluxe All Day Breakfast 和溫泉蛋日本黑豚肉醬意大利粉。Deluxe All Day Breakfast有牛奶炒蛋、牛油果、豬肉腸等,煙三文魚他他頗有驚喜,他他醬很是開胃。溫泉蛋日本黑豚肉醬意大利粉,意大利粉份量頗多,肉醬和溫泉蛋汁都很醒胃。在連鎖店林立的將軍澳,Coffee Art 是少見的文青CAFÉ,環境便捷舒適、食物有質素,適合weekend 下午悠閒鬆一鬆。

2019-08-11 84 瀏覽
位於新都城一期的coffee art與觀塘區那間很不同,裝修很有格調,座位也較多,自然光從窗外照射到餐廳內,讓人倍覺精神。今天就和小女生在這炎熱的天氣下在這裡過一個悠閒的下午吧!平日中午有set lunch供應, 價錢由$58起,價錢也算合理,all day menu 選擇則較多,可加snack 或轉咖啡和果汁。set lunch 可選包或沙律,我們各款選一。香草牛油法包焗得金黃,相當香脆。而沙律用了我喜歡的柚子沙律醋,酸酸甜甜,很是開胃。溫泉蛋煙肉白菌忌廉汁意大利粉相當有睇頭,溫泉蛋煮得恰到好處,滑滑溜溜,意大利麵 煙煙靭靭 ,很有口感,是正宗意大利麵的煮法。可把溫泉蛋拌入意大利麵來吃,讓意大利都更香更滑。香煎龍脷柳南瓜汁意大利飯龍脷柳有三片,煎得金黃,魚肉很滑。意大利飯用了南瓜汁來煮,軟硬適中,味道甜甜的,很不錯。加$30就有這個黑松露醬薯條,大大碟的,很抵啊!小女生加$10轉了芒果汁,而我就來一杯ice mocha, 聽說用的是70%無糖可可粉呢!這裡的mocha可可味蓋過了咖啡味,因為是無糖,所以不會只得甜味,挺不錯呢!
在這炎熱的天氣下在這裡過一個悠閒的下午吧!

set lunch 可選包或沙律,我們各款選一。

溫泉蛋煙肉白菌忌廉汁意大利粉

香煎龍脷柳南瓜汁意大利飯

加$30就有這個黑松露醬薯條,大大碟的,很抵啊!

夜晚時份放工後又返到來將軍澳,來到寶林新都城去到一間文青的cafe,在這區終於有間賣較好質素的咖啡店,真是非常難得,這時730pm,又是食飯後的時間,我點了個set dinner ,比較經濟一些,set dinner 有頭盤沙律或餐湯,主菜是4選1,包一杯餐飲是伯爵紅茶,餐牌上都列了不少另加收費的食物或飲品item,讓客人增加了不少的選擇。我選擇了餐湯南瓜忌廉湯,湯面灑了幾粒脆口的松子仁,南瓜湯湯稠濃郁,味道帶香甜,主菜大約等了十幾分鐘,都是即叫即煮相當有誠意,我選擇了辣肉腸墨西哥意大利粉,意粉晤會煮得過腍,熱辣辣端上來,份量都足夠,茄汁做base ,每條意粉都好掛汁,味道晤會太酸,辣肉腸帶辣香,腸仔外皮十分脆口,肉味香軟濃郁,加上有新鮮車厘茄,更增添整體意粉蕃茄的香味鮮甜,真心抵讚豎指叫好味。飯後另加$28選擇了精選蛋糕一件,我選擇了日本柚子芝士餅,芝士餅上灑上一些柚子皮,入口的芝士蛋糕散發出陣陣柚子清香,餅身香軟綿滑,充滿啖啖的芝士香餅底以消化餅打做,十分脆口。最後點了杯熱mocha劃上晚餐的句號,餐牌上介紹了店中用的朱古力都是來自比利時純朱古力70%,而且無糖,已經吸引了我選擇它

南瓜忌廉湯

辣肉腸墨西哥汁(辣)意大利粉

日本柚子芝士餅

最後點了杯熱mocha劃上晚餐的句號,餐牌上介紹了店中用的朱古力都是來自比利時純朱古力70%,而且無糖,已經吸引了我選擇它,咖啡師即時磨出新鮮的咖啡豆,坐在等待的我都感到即磨咖啡的香氣,個latte art 是隻天馬,畫得圖案真是細緻,有點晤捨得飲 ,驚喜地朱古力及咖啡味道都很平衡,同時飲出兩種味道,互相輝映,朱古力好香醇沒有甜,也很濃郁,牛奶細滑馥郁,飯後飲杯mocha都晤會太滯,十分滿足。

Mocha

環境方面,以簡約木系枱櫈及沙發作主調,感覺閒悠舒適,空調都好足,雖然是商場內鋪,但地方樓底都晤低,寬敞有空間感,食物飲品水準不錯,得閒來hea下食個飯、飲杯咖啡都是不錯的好地方

2019-08-08
5 分鐘 (堂食)
南瓜忌廉湯
辣肉腸墨西哥汁(辣)意大利粉
日本柚子芝士餅
2019-08-07 65 瀏覽
將軍澳新都城中心食肆林立,各國美食俱備,今次光顧嘅店舖Coffee Art位於新都城一期,地方都幾闊落,主打意大利菜和特色咖啡。和太太點了流心蛋煙肉意粉午餐和蜆肉意粉午餐,因為想品嚐一下精品咖啡,加錢轉了莫加咖啡和海鹽朱古力咖啡。餐前柚子蔬菜沙律细細碟幾開胃,流心蛋煙肉意粉咸香夾蛋香,蜆肉小辣惹味,意粉軟度適中,味道唔錯。莫加咖啡飛馬和海鹽朱古力咖啡心型嘅拉花圖案,各具特色,賣相吸引,莫加較醇味帶甘香,海鹽則突顯朱古力香味,舒閒環境品嚐特色咖啡係唔錯嘅享受。

2019-07-30 168 瀏覽
平日少黎將軍澳,嚟親都會食大商場裏邊嘅連鎖食肆,今次有個朋友介紹呢間coffee art,聽個名已經有文青嘅感覺,佢嘅裝修以白色簡潔為主,亦都有個open area 煮嘢食同整咖啡,環境舒服,而且食物都做得精緻可口,下次有機會再黎要幫襯!我點咗個all day breakfast deluxe,朋友就點咗個日本黑豚肉醬意大利粉配溫泉蛋...個意粉名聽落好似好fancy,不過其實即係肉醬意粉,雖然望落普通,但係佢嘅味道一啲都唔普通!可能用咗黑豚肉嘅關係,食得出佢嘅肉醬肉質彈牙而且好juicy,溫泉蛋好有蛋味而且好滑!至於佢嘅全日早餐就有平日少見嘅三文魚他他,亦都係整個deluxe breakfast其中一樣最好食嘅,味道好似食緊沙律不過有好香嘅魚油味,而且肉質軟滑,食完感覺清新... 另外佢嘅炒蛋亦都好食,因為落咗牛奶,所以除咗有好重嘅蛋味之外亦都覺得好香滑,熟嘅程度啱啱好,唔會煮得太老,亦都唔會話太生。我朋友話佢嘅咖啡都好出名,不過食完個lunch已經好飽,留返下次嚟食tea嘅時候先再點咖啡試下!

2019-07-28
tea
2019-07-27 105 瀏覽
coffee art下午去到新都城一期,見到有間咖啡為主嘅餐廳 ,坐咗入去,叫咗兩個餐,好特別就係喱次冇飲咖啡嘅!午餐之一溫泉蛋煙肉白菌忌廉汁意粉 ,加咗個柚子沙律午餐之二香煎龍脷柳南瓜汁忌廉汁意大利飯 加香草牛油法包 小食加添焦糖雞翼3隻精選蛋糕就係用蘋果芝士蛋糕結賑 200蚊落樓。溫泉蛋煙肉白菌忌廉汁意粉 白菌忌廉汁煙肉意粉 ,味道不過不失依然係咁好味,溫泉蛋呢隻蛋就好有特色啦!係我喜歡㗎賣相之一。柚子沙律 跟餐沙律係咁喇!味道甜甜地。ok香煎龍脷柳南瓜汁忌廉汁意大利飯 南瓜忌廉汁加龍利柳香煎,鬆軟嫩滑意大利飯,唔多唔少有少少口感,咬落去煙煙韌韌 ,好味一餐,跟香草牛油法包一件,正。焦糖雞翼3隻二個人唔夠分,刀工分二,一人隻半。好味!精選蛋糕就係蘋果芝士蛋糕無擇錯,芝士味濃,有蘋果粒。買相清爽。
coffee art

午餐之一
溫泉蛋煙肉白菌忌廉汁意粉 ,加咗個柚子沙律
午餐之二
香煎龍脷柳南瓜汁忌廉汁意大利飯 加香草牛油法包
小食加添
焦糖雞翼3隻
精選蛋糕
就係用蘋果芝士蛋糕
結賑 200蚊落樓。

溫泉蛋煙肉白菌忌廉汁意粉

柚子沙律
跟餐沙律係咁喇!味道甜甜地。ok

香煎龍脷柳南瓜汁忌廉汁意大利飯

焦糖雞翼3隻
二個人唔夠分,刀工分二,一人隻半。好味!

精選蛋糕就係蘋果芝士蛋糕
無擇錯,芝士味濃,有蘋果粒。買相清爽。
2019-07-23 103 瀏覽
搬左來將軍澳一排呢頭唔多 cafe有朋友都係住將軍澳早幾日約朋友食飯佢話想試下呢間cafe見openrice d相幾ok決定來呢間好可惜朋友最後要OT來唔到最後我一個人來食來到見到有唔少野食食物方面有意粉、salad、小食、甜品同咖啡等我比較期待飲品因為d咖啡都幾出名我叫左鮮生薑蜜糖拿鐵卡邦尼意粉賣相好吸引側邊仲有個脆脆嘅蒜蓉包添撈埋d蛋漿d意粉更滑更香d意粉好彈牙汁夠creamyd料都幾多下好出色鮮生薑蜜糖拿鐵☕️薑味剛剛好飲落順滑飲完好暖胃環境舒適裝修簡潔感覺闊落有空間感整體感覺唔錯職員好有禮貌同細心下次再約朋友來
搬左來將軍澳一排

好可惜朋友最後要OT來唔到

最後我一個人來食

來到見到有唔少野食

食物方面

有意粉、salad、小食、甜品同咖啡等

我比較期待飲品

因為d咖啡都幾出名