2024-10-02 407 瀏覽
中環炸雞店😋 中環碼頭上層入口有一間韓式炸雞。今晚收工,約咗幾個朋友傾偈開餐呀!買完仲可以堂食,亦可以帶走去中環海濱,睇海景、一邊食炸雞!韓國柑橘味炸雞這款韓國柑橘味炸雞將清新的柑橘香氣融入香脆的炸雞之中,外皮金黃酥脆,每一口都帶有微酸的柑橘味。不過,最好外賣後即刻食,否則會焗到變軟雞呀😅烤牛肉糖心蛋飯嫩滑的烤牛肉,薄切得好均勻,肉汁算豐富,搭配的糖心蛋,輕輕戳破,蛋黃流出,與牛肉和米飯簡直是完美融合!炸薯條炸薯條比起麥記好味好多,外脆內軟,帶有自然的薯香。份量不算多。炸雞店仲有生可樂選擇,好夠氣!飲完透心涼啦😆#香港好去處 #香港玩樂 #中環美食 #親子活動 #hkfoodies #讓生活多一點歡樂 #iplayhk

韓國柑橘味炸雞

烤牛肉糖心蛋飯

炸薯條

炸雞店仲有生可樂選擇,好夠氣!飲完透心涼啦😆

2024-09-17 519 瀏覽
💡抵食韓式炸雞上次食完炸雞後念念不忘,今次經過,當然要把握機會,而且CHIMAC有幾家分店,好方便,今次係中環碼頭就見到有,可以外賣到海旁吃的。🍽韓式炸雞腿肉配韓國柑橘味🍗🍊炸雞腿肉金黃酥脆,外皮酥脆,內部肉質鮮嫩多汁,仲要係啖啖肉,清新的柑橘香氣,結合微甜和酸味,能夠提升炸雞的風味,大人小朋友都岩食。🍽炸紫菜卷外層金黃酥脆,內部的餡料隱藏在紫菜中,食個陣煙煙韌韌,口感豐富,好有韓式風味。🍽醬油五花腩肉飯五花腩肉質鮮嫩多汁,油脂帶來滑順的口感,米飯吸收了肉汁和醬油的味道,每一口都充滿濃郁的風味,好滿足。
💡抵食韓式炸雞

🍽韓式炸雞腿肉配韓國柑橘味🍗🍊

🍽炸紫菜卷

🍽醬油五花腩肉飯

2024-09-09 397 瀏覽
今日天氣好好,忽然間有心情同朋友由中環7號碼頭搭船過尖沙咀,途中喺碼頭見到一間韓式炸雞店。覺得好得意,可以一路欣賞住中環海境,一路食韓國嘢,都係一個幾唔錯嘅選擇。首先叫咗醬油五花腩肉飯,腩肉好香,吾算太肥,米飯好有口感,幾好食!小食就配咗炸紫菜卷2串韓式炸雞腿肉(6件)套餐都唔錯,叫左韓國柑橘醬汁,就算酸甜甜好好味,而且炸雞唔乾身, 炸得好Juicy,再配2罐汽水,真係一流,估唔到中環碼頭都有間甘有水準嘅炸雞店!👍

小食就配咗炸紫菜卷2串
2024-09-05
2024-09-08 287 瀏覽
韓式炸雞店-Chimac🍗將經典甜辣、洋蔥芝士、蜂蜜焦糖及蔥蒜醬油等口味呈現給食客🤩炸雞與啤酒嘅搭配亦深受食客喜愛🍗🍺Chimac就將呢個韓國文化完整帶嚟香港🫶🏻分店偏佈九龍灣、觀塘、灣仔、中環、港島南區、沙田及科學園📍中環店仲可以望到海傍景色添🌅Chimac炸雞有多款不同口味,包括韓國柑橘味、港式避風塘、地獄麻辣、韓國原味、經典甜辣、閃亮芝士、蔥蒜醬油、招牌辣味、蜂蜜焦糖😍每款都好吸引🤩可以揀炸雞腿肉或者有骨炸雞🍗我試咗季節限定嘅港式避風塘口味,香口惹味😛炸雞脆皮外酥內嫩,每一口都鮮嫩多汁💧香脆多肉,滋味無窮😚韓式炸雞套餐仲會配埋酸蘿蔔、炸薯條同飲品🍟🥤薯條香脆可口😋另外仲可以加配韓式飯、粉絲、年糕等等🤩我加配咗韓式泡菜炒飯🍚每粒飯都沾滿泡菜味道,上面放滿紫菜增加口感😚我仲試埋佢嘅魚糕串添🐟

想平平哋食到韓式炸雞?仲要望到海景?呢度咁正當然要介紹比大家啦💕呢度咁多嘢夾埋先$120喳~都夠晒兩個人食㗎喇✔️韓國原味無骨雞腿肉 炸雞其實有骨同冇骨嘅選項 我呢啲懶人就梗係要無骨食落啖啖肉啦 雞肉外層脆卜卜唔會好厚粉 裡面就依然保留住肉汁 食落都好嫩滑㗎! 近來重新推出咗避風塘口味 (但我返到屋企先為意到 今次叫了)✔️炸薯條 薯條好粗身 裏面咬落係綿綿嘅薯蓉✔️韓式魚糕串 跟埋枝長竹籤感覺好有儀式感 好似返咗去韓國咁 魚糕咬落彈牙 帶有微微嘅木魚湯味✔️韓式泡菜蛋蓋炒飯 平時最怕韓式嘅炒飯食落好油膩 呢度又有驚喜喎 食落口嘅感覺比較乾爽 有香濃泡菜味之餘唔會成口油 仲落咗啲廚師腸炒添 另外最鍾意就係有埋炒蛋食 炒蛋都炒得好滑㗎鍾意幫襯呢間店係環境舒服得嚟每間分店嘅員工感覺都好親切感覺餐廳嘅培訓做得好好🩷

想平平哋食到韓式炸雞
仲要望到海景?
呢度咁正當然要介紹比大家啦💕

呢度咁多嘢夾埋先$120喳~
都夠晒兩個人食㗎喇

✔️韓國原味無骨雞腿肉
炸雞其實有骨同冇骨嘅選項
我呢啲懶人就梗係要無骨食落啖啖肉啦
雞肉外層脆卜卜唔會好厚粉
裡面就依然保留住肉汁
食落都好嫩滑㗎!
近來重新推出咗避風塘口味
(但我返到屋企先為意到 今次叫了)

✔️炸薯條

鍾意幫襯呢間店係環境舒服得嚟
每間分店嘅員工感覺都好親切
感覺餐廳嘅培訓做得好好🩷
2024-07-08 353 瀏覽
位於中環碼頭嘅韓式小食店,等船最好不過嘅選擇☺️☺️🤍兩個人叫咗一個原味無骨炸雞餐~熱辣辣同埋充滿油香,估唔到嘅係雞肉意外地嫩滑😚😚另外仲有薯條同炒飯 炒飯細細碗,不過配埋炸雞同薯條兩個人下午茶啱啱好~~~韓式魚糕串串就比較特別…完全冇諗過係冇湯的…unmm有湯會更好🤣🤣💸💸韓國原味無骨雞腿肉(6件)餐 $74配炸薯條 泡菜炒飯 無糖可樂韓式魚糕串 $24📍CHIMAC地址:中環7號碼頭上層D及E號舖

💸💸

地址:中環7號碼頭上層D及E號舖
2024-06-25
  • 原味無骨炸雞腿肉
2024-07-01 337 瀏覽
無雞不歡的我,尤其是對炸雞難以抗拒。中環碼頭有一間韓國炸雞深得我心。HK$55 8套餐:蔥蒜醬油無骨雞腿肉~每次我來這間餐廳會必點這個口味的炸雞肉,清新的的蔥味撲鼻,濃郁的蒜醬油配上外脆內軟的炸雞,令我忘記減肥的意義。吃韓式炸雞,三個配角絕不能少就是套餐內包炸薯條、酸蘿蔔及汽水。- HK$47韓式泡菜蛋蓋炒飯~ 色彩鮮艷泡菜蛋蓋炒飯是韓式家庭料理的經典代表。泡菜的酸甜與嫩蛋的配合又是一款停不下來。HK$24韓式魚糕串~Q彈又多汁的魚糕串,配冰可樂不錯。一邊吃着美味炸雞,一邊看着維多利亞港,真的是很寫意。

HK$24韓式魚糕串~Q彈又多汁的魚糕串,配冰可樂不錯。
一邊吃着美味炸雞,一邊看着維多利亞港,真的是很寫意。
2024-06-26
2 分鐘 (堂食)
·擁有多間分店既CHIMAC終於係中環碼頭開左新分店🎉 今次收工黎左買少少外賣返屋企,一路煲「背著善宰跑」一路食韓國菜~ 好幸福呀( *´ސު`*)·🌟A6蔥蒜醬油無骨雞腿肉(6件) 🍗 $59 (包飲品、炸薯條、酸蘿蔔)勁抵食套餐🤩 炸雞一啲都唔乾,每一件都好juicy 大大件又啖啖肉😋 蔥蒜醬油味一啲都唔heavy✌️ 炸薯條係粗薯黎,不過稍嫌有少少鹹😌·🤍韓式魚糕串2串 $24熱辣辣食好正~不過唯一缺點係外賣無湯~得兩支魚糕😌 如果可以有少少熱湯就好啦👍·🌟韓式泡菜蛋蓋炒飯 🍳 $47 (包飲品)泡菜炒飯好好食!好香😋 唔會太油~ 泡菜份量多,裡面仲有其他蔬菜、香腸,口感非常豐富!重點係個煎蛋好creamy👍·人均:$60+·評分🪄 (滿分5🍑)味道:🍑🍑🍑🍑環境:🍑🍑🍑🍑性價比:🍑🍑🍑🍑🍑服務態度:🍑🍑🍑🍑🍑回頭率:🍑🍑🍑🍑

🤍韓式魚糕串2串 $24

🌟韓式泡菜蛋蓋炒飯 🍳 $47 (包飲品)

人均:$60+
評分🪄 (滿分5🍑)
味道:🍑🍑🍑🍑
環境:🍑🍑🍑🍑
性價比:🍑🍑🍑🍑🍑
服務態度:🍑🍑🍑🍑🍑
回頭率:🍑🍑🍑🍑
2024-05-23 279 瀏覽
CHIMAC地址:中環7號碼頭上層D及E號舖停日過了尖沙咀整頭髮,回程坐了船返中環。一出碼頭就聞到陣食物香味,望一望是間炸雞店,決定食oppa ,不是是買炸雞返去同屋企人開餐。韓式炸雞腿肉(6件)套餐 ,原味信徒,因原味最能保持炸雞的爽口外層,魚糕串2串吸了湯汁,長身用竹纖串起。韓式泡菜炒飯惹味,落了kimchi 引出辣酸味道外,仲有午餐肉粒呢附汽水
CHIMAC

地址:中環7號碼頭上層D及E號舖

魚糕串2串吸了湯汁,長身用竹纖串起。

附汽水
星期二係個好日子!因為我差唔多完sem ✌︎( ᐛ )✌︎ 所以請咗媽媽出門食炸雞!唔講唔知,原來中環7號碼頭有間CHIMAC,雖然道阻且長(有啲難搵),但非常值得去! ♡ ⋆⁺₊⋆ ᙏ̤̫ ⋆⁺₊⋆ ♡ ⋆⁺₊⋆ ᙏ̤̫ ⋆⁺₊⋆ ♡ ⟡ 經典甜辣炸雞 炸雞必食甜辣味,不接受反駁!我一直以為呢啲快餐店只會提供預製菜,點知係即叫即炸?!醬汁好味就預咗,炸雞外脆內嫩飆曬煙真係估佢唔到! ⟡ 韓式泡菜炒飯 本身見到呢類位置嘅快餐店,都會先入為主覺得應該質素一般+份量偷工減料,點知份量意外地大+熱辣辣,鋪面嘅滑蛋又大份又靚,味道都好正宗!實屬係我意想不到嘅質素了 ദ്ദി˶ー̀֊ー́ )✧ ⟡ 魚糕串 幾夠味!魚糕幾大塊,唔會煮到軟趴趴,好食![媽之建議:有小小湯浸住,濕潤啲會更好食!] ♡ ⋆⁺₊⋆ ᙏ̤̫ ⋆⁺₊⋆ ♡ ⋆⁺₊⋆ ᙏ̤̫ ⋆⁺₊⋆ ♡

⟡ 經典甜辣炸雞

⟡ 韓式泡菜炒飯

⟡ 魚糕串

幾夠味!魚糕幾大塊,唔會煮到軟趴趴,好食!
[媽之建議:有小小湯浸住,濕潤啲會更好食!]

2024-04-23
平時好鍾意由中環坐船去尖沙咀 上星期經過見到有間韓國小店 即刻試吓佢先搭船😋雖然係碼頭位置 但都有少量座位 而且係有冷氣㗎!🩷.🍗炸雞都有好多種唔同口味 少少哋叫咗六件配埋薯條同飲品 價錢非常實惠我揀咗蔥蒜醬油炸雞 咬落好脆口 外脆內軟蔥蒜味好夠但又唔會好咸韓式魚糕係由魚漿整成 帶點煙靭 即刻令我諗起之前喺韓國路邊攤食嘅魚糕🥹.韓式泡菜蛋炒飯平時好少食 酸酸辣辣好香口非常惹味開胃 平時食炒飯好驚會好濕 但呢個加咗泡菜都冇呢👍🏻面頭嘅滑蛋炒得好靚仔🌞夏日熱辣辣配返罐粒粒蜜桃汁 裏面有好多果肉 解渴解熱🤭正啊~
雖然係碼頭位置 但都有少量座位 而且係有冷氣㗎!🩷

🍗炸雞都有好多種唔同口味 少少哋叫咗六件
配埋薯條同飲品 價錢非常實惠
我揀咗蔥蒜醬油炸雞 咬落好脆口 外脆內軟
蔥蒜味好夠但又唔會好咸

韓式泡菜蛋炒飯平時好少食 酸酸辣辣好香口

2024-04-17
5 分鐘 (堂食)
2024-04-12 219 瀏覽
今日入長洲,上船前買個午餐上去享受先。搵碼頭附近有咩食,見到有韓國野,立即動身。叫左半半炸雞 (2種味各6件)和牛肉炒粉絲佢的炸雞皮唔厚,肉件大件,咬開炸粉入面仲好有肉汁,可以話係嬴快餐的炸雞成條街。甜辣醬好好味,但原味就有點單調(可以話無味),所以下次我點都會選其他有醬的炸雞。總結來講 2樣食物都很好,而且是立即整的,熱辣辣(等左15分鐘船都仲好熱),份量好足,2個大人1個小朋友都夠食有多,$200左右好抵食,再經過一定再買佢上船食。
叫左半半炸雞 (2種味各6件)和牛肉炒粉絲
牛肉炒粉絲
半半炸雞
題外話/補充資料: 就算唔買外賣,餐廳對面都有10多個座位可以坐低食。 餐廳的位置係下層入口,唔好上左去3樓的觀景台個層
2024-04-07
3 分鐘 (外賣自取)
牛肉炒粉絲
半半炸雞
2024-03-29 203 瀏覽
叫左二人餐 。個炸雞完全無落粉咁 。啲粉係咪咁貴?最正常味道得個炒年糕 (其實都好難衰)🤡 。衰份量兒童餐咁 個牛肉飯應該岩個小朋友食 。大人食唔會飽最後就係 未去過唔洗專登去試伏🤓
叫左二人餐 。個炸雞完全無落粉咁 。啲粉係咪咁貴?
最正常味道得個炒年糕 (其實都好難衰)🤡 。衰份量兒童餐咁
個牛肉飯應該岩個小朋友食 。
大人食唔會飽

最後就係 未去過唔洗專登去試伏🤓
蜂蜜牛油味 炸雞
外賣自取
🛳️🛳️喺尖沙咀搭船嚟中環😍竟然比我喺天星碼頭發現咗呢間超地道韓國餐廳CHIMAC🍗🍗主要係做外賣生意為主😝😝落完單等緊嘅時候仲見到唔少講韓文嘅人落單😋😋我哋今日就叫咗一個韓式炸雞套餐配炸薯條🍟12件炸雞腿肉揀咗半半口味😍包括係水原牛肋骨醬同埋🍯蜂蜜牛油粉😍😍飲品就揀咗可樂同埋忌廉鮮奶,另外仲叫咗個泡菜炒飯😋😋同埋兩串魚糕串,兩個人食加埋$200都唔洗,真係超級抵食🥰🥰🥰❤️半半炸雞腿肉鮮嫩多汁🍗🍗超級香脆❤️❤️水原牛肋骨醬有少少微辣🔥超級惹味🤤蜂蜜牛油粉夠晒香甜🍯🍯一次過可以食到兩種唔同嘅味道嘅炸雞🍗口感非常豐富,配埋熱辣辣嘅炸薯條超正🔥🔥泡菜炒飯超級香口😋😋粒粒分明嘅炒飯😝淡淡香辣泡菜配合埋紫菜腸仔等等嘅配料😊😊份量相當豐富❣️加埋爽口彈牙嘅魚糕串❤️❤️味道相當地道,唔怪得知咁多人韓國人鍾意食啦😋😋

包括係水原牛肋骨醬同埋🍯蜂蜜牛油粉😍😍
兩個人食加埋$200都唔洗,真係超級抵食🥰🥰🥰

❤️半半炸雞腿肉鮮嫩多汁🍗🍗
一次過可以食到兩種唔同嘅味道嘅炸雞🍗口感非常豐富,
配埋熱辣辣嘅炸薯條超正🔥🔥

唔怪得知咁多人韓國人鍾意食啦😋😋

• 魚糕串
2024-02-20 308 瀏覽
🍗韓式炸雞嚟講 Chimac真係性價比最高仲要有套餐真係真心抵食放工經過中環碼頭 忍唔住就買咗返屋企食🤩呢個set $199 絕對夠兩個人食到飽炸雞腿肉可以揀兩個口味~我就要咗原味同埋招牌辣味因為本身自己唔太鍾意食醬如果鍾意食醬嘅其實仲有蔥蒜醬油、經典甜辣、蜂蜜焦糖、牛肋骨醬等絕對有一款啱你口味㗎我嘅車程要30分鐘 返到屋企啲炸雞依然好香脆雞肉仲保留到肉汁其實仲有薯條跟㗎 一路行一路聞到佢嘅香味(不過我唔記得影相)另外仲有泡菜炒飯 炒飯裡面有好多腸仔粒雙層嘅韓式麻油紫菜好惹味 仲跟咗半隻烚蛋炒飯都炒得好乾身唔會話好油膩食落口帶甜唔會話好辣魚糕串有兩大串 好厚身 仲可以任揀汽水兩罐添!呢間店嘅店員仲要服務態度好好😌如果想堂食,仲有座位可以望住碼頭⛵️
🍗韓式炸雞嚟講 Chimac真係性價比最高
仲要有套餐真係真心抵食

放工經過中環碼頭 忍唔住就買咗返屋企食🤩

呢個set $199 絕對夠兩個人食到飽

炸雞腿肉可以揀兩個口味~
我就要咗原味同埋招牌辣味
因為本身自己唔太鍾意食醬
如果鍾意食醬嘅
其實仲有蔥蒜醬油、經典甜辣、蜂蜜焦糖、牛肋骨醬等
絕對有一款啱你口味㗎

我嘅車程要30分鐘 返到屋企啲炸雞依然好香脆
雞肉仲保留到肉汁

其實仲有薯條跟㗎 一路行一路聞到佢嘅香味
(不過我唔記得影相)

另外仲有泡菜炒飯 炒飯裡面有好多腸仔粒
雙層嘅韓式麻油紫菜好惹味 仲跟咗半隻烚蛋
炒飯都炒得好乾身唔會話好油膩
食落口帶甜唔會話好辣

魚糕串有兩大串 好厚身

仲可以任揀汽水兩罐添!
呢間店嘅店員仲要服務態度好好😌

如果想堂食,仲有座位可以望住碼頭⛵️