2023-01-06 42 瀏覽
平日午市嚟到依間位於上環和西營盤中間嘅小店餐廳位置唔多 亦都好多上班族食lunch值得一讚 入坐之前店員有提醒上菜時間可能會比較耐嗌咗兩個午市套餐有兩款前菜可以選擇分別係沙律同埋蜆湯沙律非常足料有兩隻蝦同埋魷魚個蜆湯都幾特別有肉碎同粟米😂主菜首先嗌咗一個素食金邊粉 $78味道偏酸但係好好食分量合理另外一個主菜就係黃咖喱炸雞髀 $88個鑊咖喱少少辣送飯一流炸雞髀都好大隻同埋好Juicy另外亦都有嗌signature嘅泰式奶茶最特別係佢有有嚿茶底做嘅熊仔造型冰熱茶係分開上嘅淋落去睇住bearbear溶化 好過癮 冰下低係煉奶 攪勻之後略甜 總括而言依間小店算係性價比高雖然餐廳入面嘅坐位比較侷促同埋燈光較暗回頭嘅話坐出邊少少嘅位或者吧枱 就perfect喇👍🏻
平日午市嚟到依間位於上環和西營盤中間嘅小店

回頭嘅話坐出邊少少嘅位或者吧枱 就perfect喇👍🏻
2023-01-06
  • 泰式金邊粉
2022-12-26 45 瀏覽
上環呢條內街隱藏左一間泰菜小店,環境情調都唔錯,今晚都坐滿人。店內係可以QR code落單,我地今晚兩個人叫左: 🔶️大蝦冬蔭公湯($98, 9/10) 都幾大碗,平均每日飲到兩碗。顏色好鮮艷,味道好濃,湯有少少杰度,好香香茅同車厘茄味,夠酸,有正宗冬蔭公感覺。最要讚係有成3隻大蝦,大大隻,仲要好味多肉。抵讚! 🔶️泰式柚子沙律 ($88,8.5/10)中意佢好多柚子,好醒胃。 🔶️串燒沙嗲($108, 9.5/10) 呢個喺餐牌上話係招牌菜,果然有驚喜,超級超級好食!豬牛雞各兩串,大大串,肉質keep到好juicy,味道都十分惹味,同埋佢點嗰個沙嗲醬超級夾。尤其是串燒雞juicy到有驚為天人既效果! 🔶️ 泰式青咖哩(雞)配飯($98, 8.8/10) 青咖哩汁都幾香,都幾大碟,送飯一流。 ✏️總括而言,高質既一間泰菜小店,性價比又高,拍拖可以過黎食下飯,幾有情調。👍🏻😊

🔶️大蝦冬蔭公湯($98, 9/10)

🔶️泰式柚子沙律 ($88,8.5/10)
中意佢好多柚子,好醒胃。

🔶️串燒沙嗲($108, 9.5/10)

🔶️ 泰式青咖哩(雞)配飯($98, 8.8/10)
青咖哩汁都幾香,都幾大碟,送飯一流。

今次𝐰𝐞𝐞𝐤𝐝𝐚𝐲 𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡特登去到上環呢頭覓食,之前係中環就有聽過呢間𝐜𝐡𝐞𝐜𝐤 𝐢𝐧 𝐭𝐚𝐢𝐩𝐞𝐢,今次一於幫襯呢間𝐜𝐡𝐞𝐜𝐤 𝐢𝐧 𝐭𝐡𝐚𝐢 𝐯𝐢𝐞𝐭,感受一下泰國同埋越南嘅風情食物👍🏻𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐬𝐞𝐭仲包前菜沙律以及湯。 —— ✤ 沙嗲串燒(雞、牛、豬各𝟐串)|$𝟏𝟎𝟖 等咗好耐,應該都係新鮮即刻燒製👍🏻趕時間嘅你記得早啲叫啦😆醬汁睇落以為係沙嗲醬,點知原來係獨家秘製醬料、味道偏酸!沙嗲串燒外層焦香,食落嫩滑🔥 ✤ 泰式金邊粉|$𝟕𝟖 呢度嘅金邊粉真係炒得非常有鑊氣🔥味道以鹹味魚露為主;同一般平時出邊食到嘅酸辣風味,比較不一樣。 ✤ 香葉炒燒雞配白飯|$𝟖𝟖 味道比較偏鹹少少,走油炸過嘅雞件食落嫩滑多汁,外層很是香口👍🏻整體非常適合撈飯🤣 ✤ 龍眼冰|+$𝟐𝟓 龍眼味道濃郁👍🏻✤ 泰式椰子雪糕紅豆冰|+$𝟐𝟓 椰子味道濃郁,紅豆非常足料🫘 ✤ 芒果糯米飯|$𝟗𝟖 原本以為佢個椰汁會係比較濃稠嘅醬汁,點知超級稀🤣不過好彩勝在芒果夠香甜同𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲,同熱辣辣嘅糯米飯成鮮明嘅對比👍🏻

——
✤ 沙嗲串燒(雞、牛、豬各𝟐串)|$𝟏𝟎𝟖

✤ 泰式金邊粉|$𝟕𝟖

✤ 香葉炒燒雞配白飯|$𝟖𝟖

✤ 龍眼冰|+$𝟐𝟓
龍眼味道濃郁👍🏻

✤ 泰式椰子雪糕紅豆冰|+$𝟐𝟓
椰子味道濃郁,紅豆非常足料🫘

✤ 芒果糯米飯|$𝟗𝟖
2022-12-11 34 瀏覽
🪅餐廳嘅門面充滿民族特色,內牆壁畫色彩豐富,一入到去就感受到輕鬆悠閒嘅氛圍。半開放式門面設計開揚,有陽光同新鮮空氣滲入好有放假嘅感覺。🪅泰式奶茶$38同朋友一人叫一杯飲品,兩杯飲品質素都有驚喜,泰式奶茶賣相可愛,茶葉香、甜度適中~🪅泰式椰子雪糕紅豆冰$48椰子雪糕每啖都食到椰子肉,同樣甜度適中,椰味、奶味、紅豆味平衡得剛好,適合香港人嘅口味~🪅越式蟹肉炸春卷(4件)$88蟹肉炸春卷大大份有睇頭,外皮酥脆得嚟帶韌性,餡料豐富沽上酸甜醬汁,非常惹味~🪅泰式炸蝦餅(4件)$98蝦餅一樣大大件有睇頭,炸得金黃酥脆,啖啖真材實料,質感係較厚實果種~🪅泰式乾炒牛河 $98呢度嘅炒河較寬,醬油同香料配搭得剛好,有穫氣味道又有層次,牛肉肉質細姒,比平時食乾炒牛河用嘅較高~就喺度過咗一個悠閒嘅下午,感覺好似唔喺香港咁,令人覺得非常寫意嘅一間餐廳~

🪅泰式奶茶$38

🪅泰式椰子雪糕紅豆冰$48

🪅越式蟹肉炸春卷(4件)$88

🪅泰式炸蝦餅(4件)$98

🪅泰式乾炒牛河 $98

• 泰式椰子雪糕紅豆冰
  • 泰式乾炒河
2022-12-03 32 瀏覽
今次介紹依間係上環隱世多國菜《Check In ThaiViet》,睇名就知主打泰國同埋越南菜。餐廳位於小巷當中,門口係半開放式bar枱,可惜去到已經比人預約哂。沙嗲串燒 (雞、牛、豬各2串)$108新鮮燒製,送到上嚟嘅時候仲見到有油光。外層有微微嘅焦香,內裡肉質鮮嫩又多汁,點埋佢地秘製嘅醬汁,好惹味呀。泰式炸蝦餅 $98蝦餅炸到金黃色,內裡又唔會太乾。肉質爽口彈牙,蝦肉味重,值得一試。菠蘿海鮮炒飯 $98用新鮮菠蘿去盛載住炒飯,視覺效果一流。海鮮有鮮蝦仁同埋魷魚,配料仲有提子乾、腰果、肉鬆。記得撈埋一齊先食,金黃色嘅炒飯配埋酸酸甜甜嘅菠蘿,味精同埋口感都好有層次。泰式香辣肉碎生菜包 $108新鮮生菜大大塊,咁就唔洗驚包戈時滿哂出黎。肉碎用左洋蔥、豆角同埋辣椒,夾埋生菜食真係好滋味。✨人均100左右如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!

沙嗲串燒 (雞、牛、豬各2串)$108

泰式炸蝦餅 $98

菠蘿海鮮炒飯 $98

泰式香辣肉碎生菜包 $108

✨人均100左右

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!
之前喺IG見到有人分享Check In ThaiViet嘅熊仔冰泰茶,感覺幾吸引,今次去開上環就過去打卡!泰式香辣肉碎生菜包($108)擺盤好靚,生菜新鮮爽脆,肉碎用咗洋蔥、豆角、辣椒等炒香,非常惹味!越式米紙素卷($78)米紙卷入面除咗有新鮮沙律菜,仲有熟度完美嘅牛油果,健康之選!串燒沙嗲($108)有齊雞、牛、豬,每條肉串都先經醃製再烤,非常入味,自家製沙嗲醬口味獨特,微酸微甜加上花生香。泰式奶茶($38)我就係為咗佢而黎😍杯入面有已調味嘅奶底同得意熊仔茶冰,然後客人自己倒入茶,飲落茶味香濃又唔會過甜!泰式椰子雪糕紅豆冰($48)幾有驚喜!個人超鍾意呢度嘅椰子雪糕,椰味香濃之餘,椰肉又有咬口,紅豆冰整體較甜!

泰式香辣肉碎生菜包

越式米紙素卷

串燒沙嗲

泰式香辣肉碎生菜包
越式米紙素卷
串燒沙嗲
2022-11-17 39 瀏覽
在皇后大道中後一條小街找到這間小店店內有特色裝修,除了湖水綠畫上招牌名的牆還有一幅畫滿兒童畫風的牆✨馬沙文咖喱配牛肉馬沙文咖喱是甚麼?其實是加上椰汁的咖喱,但整體椰香味不會蓋過整碟,味道帶甜,食落不覺得好膩。牛腩整得好淋身,超易咬開,不會帶根。✨泰式炒金邊粉特色泰國菜般帶濕潤的感覺,金邊粉炒到不會太淋帶煙韌,留低少少口感,附帶有花生碎、辣椒粉、青檸、蔥和豆卜,蝦好大隻和超爽口,好食!✨軟殼蟹米紙卷(4件)像一般的米紙卷配搭,內有沙律菜、甘筍、牛油果及軟殼蟹,口感爽脆清新。✨泰式椰子雪糕紅豆冰最底層是紅豆,第二層是椰奶、淡奶和冰粒,最上面加了一球椰子雪糕,比一般港式紅豆冰多了椰子香味,飲到最後椰子雪糕滆入奶中使椰奶味更濃。
在皇后大道中後一條小街找到這間小店
店內有特色裝修,除了湖水綠畫上招牌名的牆
還有一幅畫滿兒童畫風的牆

✨馬沙文咖喱配牛肉

✨泰式炒金邊粉

✨軟殼蟹米紙卷(4件)

✨泰式椰子雪糕紅豆冰
2022-11-07 65 瀏覽
隱世上環泰越菜發現!小店主打泰越美食,吸引到我嚟嘅居然係飲品。泰式奶茶🐻🧋Menu 冇清楚圖片話乜嘢樣,自己做咗功課就識得叫呢一杯熊仔茶冰泰式奶茶。打卡一流。🦐大蝦冬陰公超抵食冬陰公湯,$98有一隻半大頭蝦,湯材料十分足,材料充斥著成個湯,味道偏甜一點。泰式香辣肉碎生菜包🥬生菜新鮮,怕辣記得夾起啲辣椒粒。唔會好鹹。泰式甜豬肉蝦膏炒飯甜豬肉似豬肉乾,加埋腰果、肉鬆、辣椒粒、青檸汁、煎蛋一齊食。啲肉碎仲可以撈埋飯一齊食。越式杏片炸香蕉🍌麵包包住香蕉一齊炸,外層黐上杏仁片再酥炸,可以點蜜糖一齊食。味道似西多士。
隱世上環泰越菜發現!
小店主打泰越美食,吸引到我嚟嘅居然係飲品。

泰式奶茶🐻🧋

🦐大蝦冬陰公

泰式香辣肉碎生菜包🥬
生菜新鮮,怕辣記得夾起啲辣椒粒。唔會好鹹。

泰式甜豬肉蝦膏炒飯

越式杏片炸香蕉🍌
2022-11-06 41 瀏覽
今次黎左位於上環小巷嘅呢間小店食泰越菜,餐廳內嘅牆有彩色嘅壁畫,座位都唔多🔸沙嗲串燒(HK$108)本身係雞、牛、豬各2串,但係店員話只有一串牛,所以就換多串做雞。豬肉同雞肉嘅肉質正常,牛肉就略硬,沙嗲醬嘅花生味都算明顯🍢🔸泰式金邊粉(HK$98)配有3隻蝦仁同炸豆腐粒,金邊粉炒得偏濕,旁邊有辣粉同花生粒可以拌勻~🔸軟殼蟹米紙卷(HK$98)米紙卷入面有蔬菜,軟殼蟹就略細,食落去嘅都係蔬菜同牛肉果嘅味道🔸杏片炸香蕉(HK$78)甜品本身想試窩夫,但店員話未有得供應。所以轉做呢款,出面嘅炸皮有杏仁片,包住暖暖嘅香蕉,食落好重香蕉味🍌

🔸沙嗲串燒(HK$108)

🔸泰式金邊粉(HK$98)

🔸軟殼蟹米紙卷(HK$98)

🔸杏片炸香蕉(HK$78)
2022-11-03 1930 瀏覽
🇻🇳Check In ThaiViet🇹🇭📍:上環新街15-17號地舖⏰:12:00pm-3:00pm,5:00-10:00pm(星期一休息)一直好想試吓呢間主打泰國菜同越南菜既小店😍難得最近有事要過西營盤 順便約朋友過去食晚餐🙌🏻座位不多 牆上好多人手畫既畫作 再加上半開放既設計 打卡影相都好靚📷成個感覺好Chill!🍢沙嗲串燒(雞、牛、豬各2串)肉質軟嫩 唔會燒到好乾身 最鐘意佢地既靈魂秘製沙嗲醬汁🥰味道惹味香濃 仲有淡淡既花生香味!🐮馬沙文咖喱配牛肉我唔系好食得辣 所以叫左馬沙文既咖喱💓雖然睇落好稀 但系味道好濃郁 牛肉好嫩滑 一舊舊咁都唔會好韌👍🏻裏面仲有薯仔、洋蔥等配料 特登叫左個薄餅配咖喱 味道一流!🍤越式蟹肉炸春卷上枱個陣好驚喜 無念過每舊春卷都甘巨大 外層炸到好脆口 唔會好油膩 咬落脆卜卜 裏面既餡料滿滿 好出色🥰☕️招牌泰式奶茶呢款真系必叫 小熊既造型🐻系用左泰茶製作既冰 另外配左一壺茶底 淋起小熊上面🤣杯底既奶系用左煉奶 同茶溝勻一齊之後 味道剛剛好 有濃郁既茶香味 味道偏甜左少少 好有泰式風味🙌🏻
🇻🇳Check In ThaiViet🇹🇭

📍:上環新街15-17號地舖

🍢沙嗲串燒(雞、牛、豬各2串)

🐮馬沙文咖喱配牛肉

🍤越式蟹肉炸春卷

☕️招牌泰式奶茶

2022-10-26
  • 泰式奶茶
呢一間西營盤嘅泰國小店隱藏於後街,一入去其實好感受到個種人情味,用壁畫裝嘅牆,用泰式裝飾佈置嘅環境,一切都有自己嚮往嘅小區情懷(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 加埋呢到遠離人煙,就算坐戶外位,吹住秋風都幾舒服🍁食勻咁多碟最推介係串燒沙爹 (6串)($108)🍢已經包咗2串豬、2串牛同2串雞,自己覺得雞肉沙嗲串燒最正,不過每一款嘅沙嗲串燒都烤得好香口,但係牛肉串燒就偏乾少少🤏🏻不過好欣賞佢哋個串燒帶香茅味,點埋沙嗲醬真心好惹味🧡菠蘿海鮮炒飯 ($98) 用成大個菠蘿上枱夠晒震撼,炒飯夠炒得乾身,入邊亦都有好多蝦、蟹柳、提子乾、花生、肉鬆等等嘅配料,自己都幾鍾意呢個🍍泰式香辣肉碎生菜包($108) 份量亦都非常大方,所以將成份生菜包滿肉碎不是夢🤤不過我一開頭太貪心舀太多辣椒粒好辣🥵
龍眼冰($48) 勁足料,差唔多大半杯都係龍眼肉🤎飲落去甜度亦都非常適中,解膩一流😛❃注意❃小店位置有限,如果到訪嘅話建議預早預約~

❃注意❃
小店位置有限,如果到訪嘅話建議預早預約~
  • 菠蘿海鮮炒飯
  • 泰式香辣肉碎生菜包
  • 串燒沙嗲
2022-10-25 45 瀏覽
Lunch包湯🥣/沙律🥗 + main✨雞酸辣椰子湯/泰式青木瓜沙律💫評分: 8/10📝望落好似得一細碗,雞都幾滑,呢款俾冬陰功更加飲得出椰汁嘅香濃,正宗嘅味,如果大碗啲就好,另一款泰式青木瓜沙律都好就俾平時嘅辣!✨泰式金邊粉💰78💫評分: 7.8/10📝金邊粉炒起熱辣辣唔會好油膩,蝦仁都有3大粒夠爽口,側面有辣粉、花生碎同青檸,用蔥炒好香口!✨青咖喱燒雞配白飯💰78💫評分: 8/10📝就算燒雞浸晒係啲青咖喱都仲帶啲香脆,青咖喱辣度比較輕,入面有青豆、豆角、泰式茄子,送飯一流‼️✨布吉蟹肉咖喱米線💰98💫評分: 7.9/10📝咖喱湯底都幾濃郁,真係有粒粒蟹肉,啲米線吸晒啲湯,仲有好多蔬菜好健康!👍🏻Lunch set加$可以有飲品✨泰式椰子雪糕紅豆冰 (+💰25)💫評分: 7.5/10📝想飲特飲跟餐加$,紅豆🫘吸晒啲汁,椰汁加椰子雪糕,椰味好重,透心涼!ℂ𝕙𝕖𝕔𝕜 𝕀𝕟 𝕋𝕙𝕒𝕚𝕍𝕚𝕖𝕥📍上環新街15-17號地舖(西營盤🚇A1出口行5分鐘就到)💫評分: 7.9/10💬西營盤同上環中間嘅小店,餐廳比較細,2-4人嚟比較好!當日平日中午有人想walk-in都無位,所以如果想一定有得食可以bo
Lunch包湯🥣/沙律🥗 + main

布吉蟹肉咖喱米線

✨布吉蟹肉咖喱米線💰98
💫評分: 7.9/10

👍🏻Lunch set加$可以有飲品
✨泰式椰子雪糕紅豆冰 (+💰25)
💫評分: 7.5/10

ℂ𝕙𝕖𝕔𝕜 𝕀𝕟 𝕋𝕙𝕒𝕚𝕍𝕚𝕖𝕥
📍上環新街15-17號地舖
(西營盤🚇A1出口行5分鐘就到)

💫評分: 7.9/10
💬西營盤同上環中間嘅小店,餐廳比較細,2-4人嚟比較好!當日平日中午有人想walk-in都無位,所以如果想一定有得食可以book定。lunch想再豐富啲可以加埋甜品😋,睇啲相見佢個菠蘿海鮮炒飯都好吸引!泰式奶茶個冰係熊仔好cute cute! Lunch Menu 2個星期會轉一次‼️

❣️再訪?🅈🄴🅂

🙌🏻開Tue至Sun,記住星期一唔開🙌🏻

#CheckInThaiViet #香港美食 #上環 #泰國美食 #吃貨 #上環美食 #相機食先 #金邊粉 #西環 #西營盤 #西環美食 #香港 #西營盤美食#discoverhongkong #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfood #foodinstagram #hkfoodstagram #asokthainoodle #thainoodle #泰國菜 #泰菜推介 #泰菜 #小店 #支持小店 #泰好吃 #正宗
我哋嗰日去咗這間以綠色為主色調的餐廳食午餐,主打泰國菜和越南菜,比較少見的主題,好有特色。店內有一幅泰國風情嘅壁畫,有幾張枱咋,所以座位不多,但半開放式的設計,讓食客可以坐門口吧枱享用美食,感覺環境好chill。泰式奶茶 (HK$38 x 2杯).我哋為咗個小冰熊而點,一人一杯.小冰熊,係用泰茶做㗎,佢坐喺啲冰粒上.另外配有一小壺茶底,淋在小冰熊上,好療癒😙,也感覺小冰熊泡在泰茶裡好梳乎.將茶與杯底嘅煉奶攪勻之後,味道剛剛好,有濃郁茶香又甜甜哋,幾好味😋.怕太甜的話,可以好似我哋咁,電子點餐時要求少甜泰式金邊粉 (午餐價 HK$78).金邊粉,炒得入味而不太油膩,唧些青檸汁和撈埋些少花生沙糖碎,味道變得酸酸甜甜咁,好好味😋.配有3隻鮮炒蝦仁,鮮甜爽彈,和炸豆腐粒,煙煙韌韌的雞酸辣椰汁湯 (跟午餐的).午餐附送的湯一碗,好足料,有雞肉、蔥、甜椒、等等.椰汁香濃,奶滑,一啲都唔辣,啱我呢啲唔食得辣嘅人食😁黑椒燒雞 (HK$128/半隻).即叫即燒,需時20-25分鐘左右.上枱時巳聞到好香嘅黑椒味,雞皮微脆,上面鋪滿特色調味香料,雞肉嫩滑,味道好好.配有2款醬汁 — 泰式辣醬汁和泰式甜辣醬炸

泰式奶茶 (HK$38 x 2杯)
.我哋為咗個小冰熊而點,一人一杯
.小冰熊,係用泰茶做㗎,佢坐喺啲冰粒上
.怕太甜的話,可以好似我哋咁,電子點餐時要求少甜

泰式奶茶

泰式金邊粉 (午餐價 HK$78)
.配有3隻鮮炒蝦仁,鮮甜爽彈,和炸豆腐粒,煙煙韌韌的

泰式金邊粉

雞酸辣椰汁湯 (跟午餐的)
.午餐附送的湯一碗,好足料,有雞肉、蔥、甜椒、等等
.椰汁香濃,奶滑,一啲都唔辣,啱我呢啲唔食得辣嘅人食😁

雞酸辣椰汁湯

黑椒燒雞 (HK$128/半隻)
.即叫即燒,需時20-25分鐘左右
.配有2款醬汁 — 泰式辣醬汁和泰式甜辣醬

黑椒燒雞

炸香蕉配椰子雪糕 (跟午餐 +HK$48)
.以上叫的全部都係泰式食物,唯獨呢款甜品就係越南菜
.一份2件,1/4條蕉被薄可麗餅似的餅包住和杏仁片一齊炸,甜蜜而不膩
.配有自家製椰子雪糕,滿滿清甜椰子味道,反而比較少奶香味,口感就好似冰沙咁,會好快溶,要快啲食咗佢

炸香蕉配椰子雪糕
2022-10-11
$181.5 (午餐)
炸香蕉配椰子雪糕
2022-10-17 38 瀏覽
放假同朋友去行左陣西營盤,周圍打下卡咁,無意中發現左e間泰國餐廳。餐廳裡裡外外都有唔少原創嘅壁畫😆入面幾有情調😊餐牌上有唔少泰國嘅特色餐點😋🌸泰式炸蝦餅炸蝦餅超大塊又厚切☺️食落外脆入面係滿滿嘅蝦肉🤤口感彈牙🥰同埋入面有大蝦😋🌸泰式炒金邊粉金邊粉好香唔太膩,大蝦有鮮甜,彈牙,味道酸酸甜甜都幾開胃😎🌸芒果糯米飯芒果🥭份量好多😆唔止色澤靚,味道香甜,糯米飯上面又有松仁,口感更有層次🤤糯米飯係3色糯米飯。🌸新鮮椰青椰青香甜夠消暑,仲可以食埋椰肉夠清熱🥰

🌸泰式炸蝦餅

🌸泰式炒金邊粉

金邊粉好香唔太膩,大蝦有鮮甜,彈牙,味道酸酸甜甜都幾開胃😎

🌸芒果糯米飯

🌸新鮮椰青

椰青香甜夠消暑,仲可以食埋椰肉夠清熱🥰
2022-10-17 28 瀏覽
「生活有如一盅綠咖哩濃郁熱辣也有如宜人梔子花,淡淡飄香」-整間店偏神秘昏暗 但處處都能見到店家對於裝潢和餐點的用心.ᐟ🍛綠咖哩椰汁棒棒雞飯棒棒腿入口即化 超級嫩的!綠咖哩超下飯 搭配椰汁有種清爽的感覺.ᐟ店家附的蝦餅可以沾綠咖哩一起吃喔🤤🐷打拋葉炒的打拋豬飯剛上桌就撲鼻香的打拋豬 鹹度剛好 但我覺得可以再辣一點🤣🤣也是道可以一直扒飯的料理🍗黃咖哩香料炸雞乍看之下以為就是份普通的炸雞 但沾了店家附的沾醬(我忘了是什麼🤣)和洋蔥超級解膩的 附餐的小菜也是配沾醬一起服用的🙂🧁梔香太極馬卡龍拼盤椰奶和伯爵茶口味的馬卡龍大家吃過嗎? 不是平常吃台式馬卡龍 內餡甜度剛好 還灑上金箔跟當季水果 極致享受🤭🧋招牌泰泰奶茶不像平常喝的那種超爆甜泰奶 多了茶葉香 溫潤的口感 再飽都要把它喝完💛💛💛-
「生活有如一盅綠咖哩濃郁熱辣
也有如宜人梔子花,淡淡飄香」

🍛綠咖哩椰汁棒棒雞飯
店家附的蝦餅可以沾綠咖哩一起吃喔🤤