2019-07-06 74 瀏覽
今日飲泰國人氣爆燈既ChaTraMue 星期六唔算人多叫左烏龍檸檬蜜糖檸檬太多所以略覺太酸蜜糖係泰國蜜糖所以好香蜜糖係我最激讚既部份可能我貪心選咁多口味既野變左烏龍既味出唔到因為我係泰國飲既好香茶味架下次都係蜂蜜烏龍好啦簡單就是美丫麻大約等左15 分鐘左右啦職員好笑容又好禮貌即使大家追野飲佢地都好落力29 蚊唔算貴而且都算好大杯但落少番少少檸檬就好酸到我飲唔到要等冰融一融沖淡少少杯野就變得好正常啦都仍然值得推薦
今日飲泰國人氣爆燈既ChaTraMue
酸到我飲唔到要等冰融一融
沖淡少少杯野就變得好正常啦
都仍然值得推薦

2019-07-06 368 瀏覽
泰國青檸荔枝蜜玫瑰花茶加斑蘭碧綠珍珠嗰個人賣俾我嘅時候問我驚唔驚肚瀉,因為飲咗會有輕瀉作用。我心諗,你都係嚇下人嘅啫,應該都冇咁堅。三個半鐘頭之後,我就係喺度肚瀉中🙈希望我真係喺度排緊毒
泰國青檸荔枝蜜玫瑰花茶加斑蘭碧綠珍珠
三個半鐘頭之後,我就係喺度肚瀉中🙈
希望我真係喺度排緊毒
2019-07-06
泰國青檸荔枝蜜玫瑰花茶加斑蘭碧綠珍珠
位於銅鑼灣渣甸街嘅ChaTraMue啱啱開張嘅時候大排長龍,搞到我都好想試。於是去馬來西亞旅行嘅時候見到就率先試咗杯泰茶,果真不錯。呢日經過銅鑼灣店,見到冇乜人,就試下佢同馬來西亞嘅有冇分別~本身以為同普通飲品店差唔多,做外賣,估唔到仲有座位,幾舒服,可以喺入面等嗌飛,又可以坐低慢慢食慢慢飲。叫咗杯泰式奶茶同一杯新推出嘅Sala Lemon。因為泰式飲品會比我哋平時飲嘅飲品甜少少,所以唔鍾意太甜嘅朋友可以叫少糖呀🌟Thai Tea 正宗泰國奶茶 ($29)味道同我喺馬來西亞飲嘅一樣!!😍泰式奶茶同台式或者港式嘅好唔同,顏色會呈橙色,甜味會重好多,但同時都不乏好濃嘅茶味!👍Sala Lemon 泰國沙拉檸檬茶 ($29)外觀上好不錯👍 冇諗過檸檬飲品會係紅色架喎!原來佢係加入咗泰國嘅蛇皮果,具有美容嘅效果架🤪檸檬味相當清熱消暑!如果檸檬味再濃啲就更加好喇,而家有啲太甜😚店內亦有茶包/茶粉供客人選購,有興趣都可以買返屋企自己沖茶飲😛Menu:
於是去馬來西亞旅行嘅時候見到就率先試咗杯泰茶,果真不錯。

Thai Tea; Sala Lemon
叫咗杯泰式奶茶同一杯新推出嘅Sala Lemon。

Thai Tea
Thai Tea 正宗泰國奶茶 ($29)
味道同我喺馬來西亞飲嘅一樣!!😍
Sala Lemon
Sala Lemon 泰國沙拉檸檬茶 ($29)
外觀上好不錯👍 冇諗過檸檬飲品會係紅色架喎!
原來佢係加入咗泰國嘅蛇皮果,具有美容嘅效果架🤪

Menu:
Thai Tea
2019-07-03 37 瀏覽
It’s Ice-cream again🍦 今次係泰國過江龍ChaTraMue🇹🇭 幾個月前嚟到香港,專賣泰式奶茶☕ 試下佢個奶茶雪糕先😋呢個雪糕相當唔錯,口感幾rich幾creamy😀 奶茶味濃厚 唔算太甜😙 價錢合理,仲要份量好多😍😍 店舖入面幾寬敞,可以坐低慢慢食😌 下次經過銅鑼灣都會再食呀🤤

2019-07-02
  • 泰式奶茶雪糕
2019-06-30 135 瀏覽
依排真係好熱,同個朋友食完飯行左陣已經出晒汗,咁岩記得係泰國好出名嘅ChaTraMue開左係銅鑼灣,即刻走去試下先!!🤩🤩一去到已經認得佢個logo同佢隻紅色,無諗過除左takeaway之外,裡面仲有檯俾人坐住飲野或者食佢啲雪糕,見咁熱我地都入左去坐😍 😍 😍🍀正宗泰式奶茶 ($29)咁難得有得飲泰國手標奶茶我梗係叫最出名嘅Thai milk tea! 果然同係泰國飲嘅一樣,茶香奶滑! 而且有泰國手標茶先會有嘅香料味,好飲! 😋🍀正宗泰國沙冰檸檬茶 ($29)朋友想試啲特別啲嘅就叫左Sala Lemon,飲落有啲似檸檬味波子汽水,好特別,又夠解渴!好開心ChaTraMue終於係香港開左分店,依家唔洗去泰國都有正宗泰式奶茶飲喇!!!😍😍😍

🍀正宗泰式奶茶 ($29)

🍀正宗泰國沙冰檸檬茶 ($29)

2019-06-28
15 分鐘 (堂食)
$29 (宵夜)
2019-06-30 122 瀏覽
After my Thailand trip, I am so missing the Thai tea. Thus, I go to ChaTraMue shop in causeway bay to have a drink today.Some people said the drinks contain so much ice.Thai tea is very concentrated and traditionally served sweet.Ice is the major ingredient of Thai tea. Ice can dilute the sweetness and balance the flavour.They use large amount of ice in order to introduce the original style of Thai drinks to use.The tea of ChaTraMue let me give back the feel in Thailand. It is sweet and smooth.

Adding emerald tapiocas can enhance the texture and flavour.
2019-06-30 103 瀏覽
泰國返嚟一個月了,好掛住當地嘅泰茶,咁啱同女友在銅鑼灣逛,於是去下香港嘅ChaTraMue 潮聖門口裝修好grand同泰國分店一樣有佢自己自家品牌茶葉同茶包賣女友話想試下嚟個sala lemon,因為有蛇皮果仲有泰茶雪糕,留返下次試其實飲品類形都幾多Sala lemon-酸甜度剛剛好,個人覺得好味過食蛇皮果,因為蛇皮果酸度較高,而且另加了斑蘭珍珠,整杯紅紅綠綠,顔色好搶眼Thai tea - 同泰國飲嘅一模一樣,係泰國嘅味道,茶香奶滑,一啖飲落又涼又甜,口腔中迴圈在香港沒有的茶香

門口裝修好grand

同泰國分店一樣有佢自己自家品牌茶葉同茶包賣

女友話想試下嚟個sala lemon,因為有蛇皮果

仲有泰茶雪糕,留返下次試

其實飲品類形都幾多

Sala  lemon

Thai  tea
$34 (其他)
Sala  lemon
2019-06-29 66 瀏覽
早兩日係銅鑼灣約左朋友行街,大熱天時口渴想買杯凍飲過下癮,本身打算係渣甸街飲台式飲品,但經過見到有新野!就係泰國過江龍「ChaTraMue」泰式奶茶!當然要試一試咁岩排隊既人數又唔係好多,當然試一試!朋友要左杯「正宗泰國奶茶」,我就要左「正宗泰國綠奶茶」,我地都加左斑蘭珍珠。呢度員工會主動問你要唔要少甜同少冰,都幾貼心!但我個人覺得比起泰國飲有稍稍遜色,泰國會好飲啲,但想過下口癮,都值得黎一試!

外賣自取
2019-06-28 86 瀏覽
呢排經過渣甸街都見到人人揸住杯ChaTraMue嘅泰式奶茶,身邊嘅朋友都推介ChaTraMue,今日經過見冇咩人排隊,我同朋友就決定一人一杯。一般飲品舖都冇座位,但ChaTraMue至少有六七枱,顧客可以一邊飲一邊同朋友傾計。不過今日趕住同朋友去打波,所以冇坐低,不過呢點抵讚ChaTraMue唔係得飲品,仲有雪糕,甚至有tea powder。我叫咗正宗泰式奶茶。茶味比台式奶茶更香濃,甜度可以接受,另外幾大杯。朋友叫咗正宗泰國沙拉檸檬茶,朋友話飲完即刻涼爽返,消暑一流。

2019-06-27
$30 (其他)
2019-06-28 62 瀏覽
-泰國人氣❣️ChaTraMue登陸香港🤗有泰式奶茶、雪糕 等等⋯⋯⋯⋯🥛泰國奶茶雪糕 ($25)係勁濃勁濃既奶茶味🥰chi sin ga比香港嘅奶茶茶味澀啲🤝但味道好出佢有勁多野我都想試🕵🏻‍♂️👉🏻泰國玫瑰花奶茶 ($32)👉🏻正宗泰國綠奶茶 ($29)同埋佢個泰國綠茶雪糕都想試😫等我再來試呀🥴🔈窩心提示:如果想食雪糕要早小小最好3:00前吧 事關有一次3點去到冇晒🤒______________________________score:9/10店鋪:ChaTraMue❣️地址:銅鑼灣渣甸街49號地鋪
泰國人氣❣️ChaTraMue登陸香港🤗
有泰式奶茶、雪糕 等等⋯⋯⋯⋯

🥛泰國奶茶雪糕 ($25)
係勁濃勁濃既奶茶味🥰chi sin ga
比香港嘅奶茶茶味澀啲🤝但味道好出

佢有勁多野我都想試🕵🏻‍♂️
👉🏻泰國玫瑰花奶茶 ($32)
👉🏻正宗泰國綠奶茶 ($29)
同埋佢個泰國綠茶雪糕都想試😫

等我再來試呀🥴
🔈窩心提示:如果想食雪糕要早小小
最好3:00前吧 事關有一次3點去到冇晒🤒

score:9/10

店鋪:ChaTraMue❣️
地址:銅鑼灣渣甸街49號地鋪

15 分鐘 (堂食)
2019-06-27 1940 瀏覽
咁多年黎一直都未有機會再去泰國,知道公司附近開左呢間黎自泰國既茶飲,所以今晚終於可以抽空黎試下。遠處就黎見到這間飲品店的招牌,因為紅字非常吸睛。這間飲品店還有座位供客人使用,方便行到攰的時候黎飲杯野坐下。泰國奶茶加珍珠($34),這裡的奶茶是不可以少冰的,因為這樣會較原汁原味。奶茶好滑茶味好濃,好有泰國茶的澀味,唔算好甜!他們的珍珠是斑蘭做的,所以咬落有淡淡的斑蘭香味,珍珠都幾彈牙!泰國沙拉檸檬茶($29),這款是新出的茶飲,用上蛇皮果製成,味道好像紅色熊仔糖的味道,有少少的檸檬味,是一個非常特別的茶飲。泰國奶茶味雪糕($25),這款雪糕超軟滑,奶茶味超濃,完全就好似飲緊泰國奶茶咁,而且雪糕唔甜!遲下再行過要試下佢既玫瑰茶飲,因為我見到個杯好靚呢!

泰國奶茶味雪糕

遲下再行過要試下佢既玫瑰茶飲,因為我見到個杯好靚呢!
2019-06-26
2 分鐘 (外賣自取)
泰國奶茶味雪糕
  • 泰國奶茶
2019-06-27 53 瀏覽
倒數👦🏻👧🏻仲有2日就出發去泰國玩啦🇹🇭☀️ 但係經過銅鑼灣 仲係心思思咁行左去ChaTraMue到睇下有咩好飲🤭泰茶我地就諗住去到泰國先飲 去到見到有杯新出品Sala Lemon🍋 咁熱嘅天氣真係聽到都流口水🤤 加左泰國既蛇皮果仲有美容效果🤪 我地叫左少甜 飲落好冰涼解喝 唔似傳統飲開嘅檸檬茶 呢杯飲落竟然令我地有飲緊波子汽水既感覺 好fresh🤩另外我地仲試左杯泰式玫瑰花奶茶🌹 仲加左斑蘭珍珠 同樣叫左少甜 飲落好香玫瑰花香 甜度岩岩好😋 斑蘭珍珠都好夠味好有咬口 仲有個杯真係好靚丫 鐘意既真係可以洗乾淨重用🌟

泰式玫瑰花奶茶
泰式玫瑰花奶茶
2019-06-27 43 瀏覽
終於來到哩間在泰國好出名的飲品店,平日晚上唔太多人, 就同HONEY一齊去試飲下,最貼心是他都有D位置可以俾人買完坐一下,飲杯野,SALA LEMON聽職員說是用蛇果MIX埋檸檬來做的飲品,看顏色以為真的自己點錯左哈哈飲品好清爽,夏天飲佢真的一流,THAI MILK TEA泰式奶茶,見到人人一定會點的飲品,奶味同茶味都好足夠,因為只可以少甜,唔可以少冰,所以飲左幾啖都好快飲完,飲飲下見到,店內有賣玫瑰系列的茶飲,仲有茶葉賣~杯子看起來很有少女心的感覺, 下次來試試~~
終於來到哩間在泰國好出名的飲品店,
平日晚上唔太多人, 就同HONEY一齊去試飲下,
最貼心是他都有D位置可以俾人買完坐一下,飲杯野,
SALA LEMON
聽職員說是用蛇果MIX埋檸檬來做的飲品,
看顏色以為真的自己點錯左哈哈
飲品好清爽,夏天飲佢真的一流,
THAI MILK TEA

泰式奶茶,
見到人人一定會點的飲品,
飲飲下見到,店內有賣玫瑰系列的茶飲,仲有茶葉賣~
杯子看起來很有少女心的感覺, 下次來試試~~
2019-06-26
  • 泰式奶茶
2019-06-26 75 瀏覽
呢排實在太熱啦…快啲去飲返杯凍嘢啦! 今次試咗呢間泰國人氣奶茶。要試當然試佢地皇牌啦!泰式奶茶 📍 冰嘅份量無得選擇,不過甜度就可以調教。因為泰式奶茶不嬲偏甜,所以我地叫咗半糖,覺得甜度岩岩好,茶味同奶味都好濃郁,同泰國一樣 👍

泰式奶茶 📍
泰式奶茶
泰式奶茶
  • 正宗泰國奶茶
泰國人氣茶王ChaTraMue終於登陸香港了。這店小編其實一直想試很久,但又怕開店初期大排長龍,這晚到銅鑼灣吃飯,見人流並不多,終於有機會可以嚐嚐嚕。店內更設有座位讓顧客坐下來,喝杯飲料,休息一下聊聊天。最後點了泰國斑蘭珍珠特濃紅茶鮮奶和新口味Sala Lemon各一杯。泰國斑蘭珍珠特濃紅茶鮮奶(少甜)泰國的飲料一向偏甜,這店提供了少甜的選擇讓客人選購。這杯特濃紅茶鮮奶果然茶味濃,夠澀味,叫少甜後的甜道適中,飲料中的斑蘭珍珠好特別,口感煙韌且帶有淡淡的斑蘭椰香味,很不錯喔(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)Sala Lemon(少甜)這杯具泰式風味的飲料以蛇皮果及檸檬調配而成,同樣點了少甜,整杯味道酸酸甜甜的,晚飯後喝很解膩。炎夏喝也很適合呢(*¯︶¯*)
泰國人氣茶王ChaTraMue終於登陸香港了。

店內更設有座位讓顧客坐下來,喝杯飲料,休息一下聊聊天。

泰國斑蘭珍珠特濃紅茶鮮奶(少甜)
泰國的飲料一向偏甜,這店提供了少甜的選擇讓客人選購。

Sala Lemon(少甜)
2019-06-24
5 分鐘 (堂食)
$35 (宵夜)
  • 班蘭珍珠特濃紅茶鮮奶