2022-06-04 554 瀏覽
舒適嘆多國菜特式早餐:環境寧靜舒適、早餐一樣咁享受!All day breakfast任何時間都可以享受到一個全日都能夠自點食物的——————————-All Day Breakfast Set:1⃣️自選四款食物:配多士/飯/沙律配飲品泰式牛肉:牛肉炒得滑溜,味道香口,配上磨菇,洋蔥、青椒的配搭美味,實在吃得精神爽利😂😂太陽蛋:健康的蛋洋蔥🧅煙肉:加上黑椒炒得更加香氣撲鼻,煙肉又是惹味的配合👍番茄🍅:當然又是健康之選⋯⋯配沙律🥗:吃多些菜,腸胃更健康⋯配凍咖啡🧋:好濃郁味道的咖啡😋———————————2⃣️ 自選四款食物:太陽蛋:食多士配蛋黃汁的首選番茄🍅:加上香草🌿的番茄🍅吃得更香甜蜜糖火腿:軟熟又滑的火腿煙三文魚:喜歡吃煙熏味的食物,熏香味的迷人美食😋配多士➕花生醬:麥做的多士,又是有益健康,配上花生醬更是惹味配熱咖啡☕️:濃香濃郁撲鼻的咖啡,醒神🥳——————————-全日早餐任配菜…環境美食都有齊😇其實開心🥳簡…單就在你身邊..·食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶—————————-
舒適嘆多國菜特式早餐:
環境寧靜舒適、早餐一樣咁享受!
All day breakfast
任何時間都可以享受到一個全日都能夠自點食物的

——————————-
All Day Breakfast Set:
1⃣️自選四款食物:
配多士/飯/沙律
配飲品
太陽蛋:健康的蛋
洋蔥🧅煙肉:加上黑椒炒得更加香氣撲鼻,煙肉又是惹味的配合👍
番茄🍅:當然又是健康之選⋯⋯
配沙律🥗:吃多些菜,腸胃更健康⋯
配凍咖啡🧋:好濃郁味道的咖啡😋

———————————
2⃣️ 自選四款食物:
太陽蛋:食多士配蛋黃汁的首選
番茄🍅:加上香草🌿的番茄🍅吃得更香甜
蜜糖火腿:軟熟又滑的火腿
煙三文魚:喜歡吃煙熏味的食物,熏香味的迷人美食😋
配熱咖啡☕️:濃香濃郁撲鼻的咖啡,醒神🥳

——————————-
全日早餐任配菜…環境美食都有齊😇
其實開心🥳簡…單就在你身邊..·
食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶
—————————-
2022-05-11 196 瀏覽
💖網上見呢間主打健康嘅cafe食物幾精緻咁,今日黎試下。Lunch menu $90起,包主食、餐湯同拉花咖啡/茶,唔收加一,價錢都唔錯!1️⃣燒雞牛油果煙三文魚沙律🥗 $98💖有沙律菜、車厘茄🍅、青瓜🥒、牛油果🥑同熟蛋🥚,肉類有燒雞🐔同煙三文魚🍣,搭配酸香嘅醬汁,清新輕盈又健康!燒雞肉質唔柴,表皮微香口。煙三文魚有2大塊,煙燻味香。牛油果入口軟爛🤤。份量都算大,健康又夠食!2️⃣餐湯🥣 $0🆓💖南瓜🎃奶油湯,口感細膩,味道偏香甜。3️⃣Cappuccino☕️ $0🆓💖套餐免費配拉花咖啡,抵飲🥰!入口順滑,奶味香濃,帶堅果🌰香。💖呢度啱晒健身、減肥或者想食健康餐嘅人,而且上菜都快手。佢地自選搭配嘅all day breakfast🍳都幾出名,下次試下先🥰。

1️⃣燒雞牛油果煙三文魚沙律🥗 $98

2️⃣餐湯🥣 $0🆓
💖南瓜🎃奶油湯,口感細膩,味道偏香甜。

3️⃣Cappuccino☕️ $0🆓

2022-04-25 134 瀏覽
呢間餐廳食左都好幾年,但第五波開始後就冇出去食,依家放寬返再去試,簡直失望,我地1250-1255坐低,我到1325催佢上個湯….五分鐘後南瓜湯到…凍嘅,但來做緊個凍湯…唔怪之得要咁耐啦,飲左啖..好似水咁淡就無再飲…..過多5分鐘杯熱咖啡到啦,不得不佩服個咖啡師…將一杯熱嘅咖啡沖到微涼,一定好多年功力,等左50分鐘左右忍唔住叫佢幫我cancel個意粉..因為等左50分鐘,我lunch time差不多完,佢又拖左我幾分鐘話依家上得,我就焗住要用5-8分鐘食埋個意粉走,好奇怪,意粉反而係最熱但細碟左同難食左,依間野…係就轉左兩個靚女侍應,但我諗咖會再黎食。

港島上班族早餐午餐有著落了🥹事關🐻發現左呢間中環樓上cafe~Menu行健康路線🥙好岩健身一族/Keep fit人士/想食清淡d嘅OL💁🏻‍♀️———✨All Day Breakfast所有配料都可以自由配搭!重點係唔會有煙肉 腸仔嗰d加工肉比你揀😌大部分都係食物原型嘅配料 所以相對健康💪🏼🐻就自由配搭左個看似輕盈 但十分飽肚嘅ADB配料有👇🏼▶️沙律菜🥗 + 西蘭花🥦▶️炒滑蛋🍳(佢有唔同煮法嘅蛋揀 最特別係有炒蛋白 岩哂增肌一族🏋🏻‍♀️)▶️泰式炒雞🍖(泰式醬好惹味好香😙少少辣 又唔會太重口味😛肉質夠嫩~仲有菇&三色椒呢d易入味嘅配菜)▶️藜麥(撈左d粟米粒&紅腰豆🫘絕對飽肚)———🌮️火腿+瑞士芝士墨西哥捲呢度嘅wrap唔係一般常見嘅Burrito🌯咁圓轆轆而係較薄&扁身 所以餅皮會脆d 唔會好似食緊麵團咁飽滯一開始諗住火腿夾芝士都會係預期中嘅味道點知都有d比佢surprise到🤭瑞士芝士片比一般芝士片深色 食落更香更重芝士味🧀芝士&火腿片份量好足 有好多塊🤣加返d蕃茄青瓜生菜平衡返 即刻清新返😇———cafe環境簡約舒服~唔係行打卡路線 但食物真材實料 簡單健康😚見佢仲有意粉 沙律 飯類~
港島上班族早餐午餐有著落了🥹
事關🐻發現左呢間中環樓上cafe~
✨All Day Breakfast
All  day  breakfast

所有配料都可以自由配搭!
重點係唔會有煙肉 腸仔嗰d加工肉比你揀😌
大部分都係食物原型嘅配料 所以相對健康💪🏼
🐻就自由配搭左個看似輕盈 但十分飽肚嘅ADB
配料有👇🏼
▶️沙律菜🥗 + 西蘭花🥦
▶️炒滑蛋🍳
▶️泰式炒雞🍖
▶️藜麥(撈左d粟米粒&紅腰豆🫘絕對飽肚)
🌮️火腿+瑞士芝士墨西哥捲

加返d蕃茄青瓜生菜平衡返 即刻清新返😇
見佢仲有意粉 沙律 飯類~食物種類好wide
有潛質成為上班一族飯堂😌
火腿芝士墨西哥捲
難得平日放半日假,LUNCH TIME約埋媽媽一齊撐枱腳~去咗呢間由同事介紹既中環小店 - Cecilia Café,位於中環聯盛大廈4樓,環境整潔舒適,裝潢簡約清新。提供全日早餐、意粉、三文治等,LUNCH包餐湯同餐飲,價錢相宜,都幾抵食!全日早餐All day breakfast 可以任選四款toppings,亦可加錢再選配更多~好彈性呢!揀咗炒滑蛋、牛油果、阿拉巴馬雞肉、泰式炒牛肉同泰式炒雞,可選配多士/飯/沙律,今日唔太肚餓就揀咗沙律。擺碟好靚!一上枱賣相相當吸引呢~炒滑蛋香甜鬆軟,夠哂滑溜;牛油果質地細膩味道鮮美;阿拉巴馬雞肉加入乳酪,味道清香,凍食非常FRESH~泰式炒牛肉帶點微辣,好開胃;泰式炒雞加入彩椒及野菌同炒,好惹味~蕃茄馬蘇里拉水牛芝士沙律Mozzarella口感濕潤柔軟,充滿乳香,蕃茄片新鮮爽甜,絕對係清新之選!是日餐湯係南瓜湯,口感綿密清爽,香濃又飽足。Earl Grey Tea伯爵茶帶點柑橘香,好清香。Café Latte拉花好靚,富心思!咖啡香醇,層次細膩。
難得平日放半日假,
LUNCH TIME約埋媽媽一齊撐枱腳~

位於中環聯盛大廈4樓,
環境整潔舒適,裝潢簡約清新。

提供全日早餐、意粉、三文治等,
LUNCH包餐湯同餐飲,價錢相宜,都幾抵食!

全日早餐All day breakfast
可以任選四款toppings,
亦可加錢再選配更多~好彈性呢!
揀咗炒滑蛋、牛油果、阿拉巴馬雞肉、泰式炒牛肉同泰式炒雞,
可選配多士/飯/沙律,今日唔太肚餓就揀咗沙律。

擺碟好靚!一上枱賣相相當吸引呢~

炒滑蛋香甜鬆軟,夠哂滑溜;
牛油果質地細膩味道鮮美;
阿拉巴馬雞肉加入乳酪,
味道清香,凍食非常FRESH~
泰式炒牛肉帶點微辣,好開胃;
泰式炒雞加入彩椒及野菌同炒,好惹味~

蕃茄馬蘇里拉水牛芝士沙律
Mozzarella口感濕潤柔軟,充滿乳香,
蕃茄片新鮮爽甜,絕對係清新之選!

是日餐湯係南瓜湯,口感綿密清爽,香濃又飽足。

Earl Grey Tea
伯爵茶帶點柑橘香,好清香。

Café Latte
拉花好靚,富心思!咖啡香醇,層次細膩。

2022-04-08
午餐
2022-03-31 71 瀏覽
繁忙既中環區內,🌿有一間清新寧靜既cafe。呢間Cecilia Cafe提供健康既菜式, 今日就喺度慢慢歎咗個brunch。🍴All day breakfast $98包一杯茶或咖啡(凍飲+ $3)可以揀沙律/多士/飯,再加4款配料。❤️👍我揀咗泰式牛肉,牛油果🥑,炒蛋同埋菠菜。牛肉同洋蔥,三色椒一齊炒,幾香。呢一碟高蛋白質高纖低碳💯👏🍅🍝香濃茄汁煙肉大蘑菇扁意粉 $98包一個餐湯同一杯飲品。今日係南瓜湯,濃郁香甜好好飲呀。意粉都幾大碟,入面有好多煙肉同蘑菇,醬汁既開胃。❤️

🍴All day breakfast $98

包一杯茶或咖啡(凍飲+ $3)

可以揀沙律/多士/飯,再加4款配料。

❤️👍我揀咗泰式牛肉,牛油果🥑,炒蛋同埋菠菜。

牛肉同洋蔥,三色椒一齊炒,幾香。

呢一碟高蛋白質高纖低碳💯👏

🍅🍝香濃茄汁煙肉大蘑菇扁意粉 $98

包一個餐湯同一杯飲品。

今日係南瓜湯,濃郁香甜好好飲呀。

意粉都幾大碟,入面有好多煙肉同蘑菇,醬汁既開胃。❤️

2022-03-31
2022-03-25 96 瀏覽
難得可以返公司做野,趁中午梗係要去附近食個lunch🍴嚟到位於皇后大道中的「Cecilia Cafe」,店舖裝修簡約潔淨,餐牌上嘅食物以三文治、全日早餐及意粉等等西式食物為主,中午時段設有lunch menuAll Day Breakfast全日早餐本身跟多士、飯或沙律,另外可以選擇4款配料~我就揀咗蕃茄、炒蛋、泰式炒雞、煙三文魚。穀麥多士烘至香脆可口,塗抹了花生醬;蕃茄新鮮又juicy!! 炒蛋嫩滑有蛋汁🥚煙三文魚油潤肥美😍泰式炒雞頗特別,加咗雜菌&青椒紅椒一齊炒,幾惹味!Cappuccino隨餐附送的飲品可選泡沫咖啡☕️濃厚醇香,正呀

Cappuccino

隨餐附送的飲品可選泡沫咖啡☕️濃厚醇香,正呀
2022-02-21 98 瀏覽
清新小品上樓 cafe 吃得一口美味的食物 讓整個下午都喜悅連日在家 天氣很寒冷 想去中環行下 肚子餓了 想清清地 又唔洗行太遠 我openrice搵到呢一間A la carte 餐牌點了♥︎ 燒雞肉及牛油果 🥑 Roast chicken & Avocado $76有三款包選擇 我選擇咗燒雞肉一絲絲 加上生菜牛油果蕃茄青瓜等等新鮮嘅蔬菜 🥬食落去好refresh 食咗半份已經full Set lunch 餐牌點了♥︎ 三文魚蘆筍松子人扁意粉配忌廉香草汁 Linguine Salmon, asparagine and pinenut in creamy pasto sauce $98層次非常豐富 有着唔同香草嘅香氣 如新鮮迷迭香 和不同的herbs滿滿嘅忌廉汁掛住每一條意粉份量好足 我一個人 食唔晒 ♡︎包是日餐湯 一杯餐飲 凍飲+3 ♡︎今日嘅餐湯係 ♥︎ 南瓜湯充滿濃郁甜甜嘅南瓜香味creamy而清新細心留意 飲管都係環保物料所做 支持這些用心經營的小店呢
清新小品上樓 cafe

充滿濃郁甜甜嘅南瓜香味creamy而清新

細心留意 飲管都係環保物料所做
支持這些用心經營的小店呢
2022-02-13 518 瀏覽
今日想食得健康啲,所以走咗去中環呢間Cafe,餐廳主打健康食物,少油少糖,啱哂鍾意做運動同埋食得健康嘅人,而我呢啲平時食得油膩嘢多嘅人都好啱 睇完餐牌就發現【All Day Breakfast $98】 真係好吸引,款式選擇多,樣樣都想食,所以我就揀咗 “Toast” 烘到香脆嘅香軟多麥麵包,食得更健康,除咗呢款麵包外,仲有另外四款麵包選擇,可以配埋花生醬,如果唔配花生醬,就可以揀士多啤梨 jam或牛油 早餐配炒得香滑嘅 “Scrambled Egg”,如果想食得更健康可以揀炒蛋白;另外就揀咗 “Avocado” 有半個咁多;仲有嘅就係加入黑椒及鹽一齊炒嘅 “Mushroom” 炒得好好味,份量又多,食落好Juicy;最後就揀咗 “Smoked Salmon”,店員仲會問要唔要煎一煎,不過我食慣唔煎,所以都係揀唔煎,煙三文魚有獨有嘅鮮味,食落口感煙韌,含有蛋白質及omega-3,所以特別鍾意 食早餐當要飲番一杯醒神嘅【Peppermint Tea】飲完個胃更暖粒粒,有助開胃及幫忙消化。佢哋仲有自家制嘅手工琥珀合桃,又香又脆,係我嘅餐後小甜品 繁華鬧市中,走入寧靜舒適嘅環境,放假要嘆番個

繁華鬧市中,走入寧靜舒適嘅環境,放假要嘆番個醒神早餐,下次要帶埋朋友一齊嚟

Cecilia Cafe
中環皇后大道中118-120號聯盛大廈4樓
2022-02-12
$113 (早餐)
2022-02-10 385 瀏覽
出外勤來到中環區,所以,就順道在這裡找些高質素的餐廳享用一頓美味早餐,但現在疫情比較嚴重,故此,用餐環境也是列入考慮重點之列。從網上搜尋一會,最後在IG看到這一家貌似新開不久樓上咖啡店的「Cecilia Cafe」,無論環境、價錢都是在合心水之內。因為都有少少擔心疫情,加上出外勤時間比較自由,所以,到訪餐廳刻意避一避尖峰時間,故此,客人唔多。雖然,餐廳都做了好些防疫措施,加了阻隔膠板,但大家亦十分醒目,自動自覺坐得隔遠多一點,再者,店內的裝修簡約,一邊一大片窗戶,窗邊放了好些小盆栽,一邊又有一大片植物牆,所以,有一份小清新的感覺。基本餐具、紙巾都放在枱上,最欣賞是放在有蓋的盒子裡,如何也是衛生多一點。不過,就算如此,亦還是請店員幫忙送上一杯熱水來洗洗餐具、消消毒,這才安心多些。早餐方面,主要喺以全日早餐為主打,其次就還有一些奄列類。這裡的全日早餐最大特色就算可以自選組合,就是在以下各種食材中選4款,完全可以按自己喜好拼湊而成,如額外多加某一款食材才以右邊價錢計算,而所有餐點都配以意式咖啡或茶品,可從飲品餐牌中任選。在等候期間,店員都順便介紹一下他們的午餐及下午茶,前者選擇非常之多,共有
在等候期間,店員都順便介紹一下他們的午餐及下午茶,前者選擇非常之多,共有16款,定價為$90-$118,包是日餐湯及餐飲;而後者雖然選擇不多,但有些都頗有特色,可額外加錢配餐湯及飲品,變成一份輕怡餐食。
此外,還有一張全日供應的散點餐牌,由於種類繁多,就不作太多描述,貼出來給大家參考一下。
我的全日早餐($98)就選了太陽蛋、牛油果、阿拉巴馬雞肉及泰式炒牛肉,配上麥多士,送到來時份量十足,是一份非常豐富,又有個性的全日早餐
,不再又是煙肉、茄汁豆、豬肉腸之類了。
全日早餐(太陽蛋、牛油果、阿拉巴馬雞肉及泰式炒牛肉),配上麥多士
多士烘得香脆,比一般白麵包多份麥香,而太陽蛋煎得很漂亮,蛋黃味道綿香;牛油果看得出是大呎碼的貨色,最重要是又熟又軟滑。至於阿拉巴馬雞肉是第一次吃的,初看以為是吞拿魚來,其實就是手撕雞肉再以一些酸果醬混合,非常之好吃;泰式炒牛肉亦很惹味,內裡還伴有野菌及彩椒,配多士是很好的配搭
全日早餐
餐飲就要了一杯鮮奶咖啡,雖然,沒有拉花,感覺有少少失望,還好的是所用的咖啡豆亦具質素,喝來咖啡很醇香馥郁。
鮮奶咖啡
近尾,店長送了一小盒琥珀合桃給我試試,原來,是店家早前搞了些賀年產品活動,估不到製作出色,非常好吃。
琥珀合桃
這一頓早餐吃的十分稱心,一來是自己喜愛的選擇,二來可吃出用料夠精,絕無欺場,是一家做菜有誠意的咖啡小店
$98 (早餐)
2022-01-23 162 瀏覽
My friend recommended me to go to this cafe a long time ago. It’s such a hidden gem in Central! As you know, there is keen competition around the area but the cafe never disappoints with high quality of food. The place is small but cosy. The food is reasonably priced, so it’s a good choice for workers around Central for a quick lunch. My go-to choice is always their all-day breakfast. The food may be simple, but they are of high quality! You know what you are eating, especially for those who ar

You know what you are eating, especially for those who are on diet.

2022-01-22
2022-01-20 99 瀏覽
新的一年我決定要了keep fit!但lunch一定系出街食,到最後找到了Cecilia Cafe! 佢地既all day breakfast topping可以自選擇款式同埋烹調嘅方法,很健康!而且可以根據自己嘅喜好每日揀唔同嘅toppings! 日日食都唔會悶😁😁😁除咗all day Breakfast之外, Cafe 都有好多其他嘅午餐選擇,都係一啲意粉類嘅嘢!感覺好健康同埋吸引!下次都會想試下🤤🤤而且餐廳嘅環境俾人感覺好企理乾淨,餐具同紙巾都係用有蓋嘅盒子放好。疫情底下外出用餐更加放心👍🏽👍🏽這一點看得出餐廳老闆非常用心!

2022-01-16
2022-01-19 87 瀏覽
呢一兩年疫情關係成日都冇啖好食兩年前食過呢間Cafe一直都心心念掛因為係中環咁樣嘅性價比實在太高難得前幾日出中環就去睇吓呢間Cafe仲係咪度點知呢間Cafe係呢個疫情中仍然立立不到梗係即刻入去食啦入到去睇返個Menu同兩年前個價錢差唔多仲係同一個靚女老闆娘佢仲認得我同我講咗兩句添 為人十分親切今次因為自己一個所以都係叫返all day breakfast! 有得自選四樣! 入面嘅選項仲非常健康又有雞胸又有牛油果 適合一啲減緊肥嘅人但係要迫於無奈喺出面食唔知食乜嘢嘅困擾難得時間早上到去冇乜人有時間仲嘆左杯杯咖啡希望下次再幫襯唔會再係兩年後啦 😍
呢一兩年疫情關係成日都冇啖好食

難得時間早上到去冇乜人
有時間仲嘆左杯杯咖啡
希望下次再幫襯唔會再係兩年後啦 😍

All  day  breakfast
$100 (早餐)
  • All  Day  Breakfast
2022-01-19 56 瀏覽
好味想健康可以食all dayCheat meal嘅意粉都好正,又唔會太肥😬平時 workout完就食all day breakfast 如果平時係附近返工,都會食all day,有時口痕就pasta ~都好多選擇辣度都可以揀,我就垃圾要求唔辣😂
好味
想健康可以食all day
Cheat meal嘅意粉都好正,又唔會太肥
😬
辣度都可以揀,我就垃圾要求唔辣😂
Carbonara
4  all  day  breakfast
Fitness  pasta with sunny side eggy
外賣自取
Carbonara
4  all  day  breakfast
2022-01-19 64 瀏覽
自還全日早餐build your own all day breakfast 啱晒我呢啲少食碳水化合物嘅人 不過今次都係忍唔住食咗塊多士。平時出街大部份食物都會牽涉粥粉麵飯,呢度可以食高蛋点,超正!有20幾個items可以選擇我揀咗炒蛋,雞胸,西蘭花,加煙三文魚煙三文魚就大塊,雞胸 ok塊多士加花生醬好鬼好食會原本論住今日 carbs中環呢個價錢算係平,唔錯唔錯過年仲有琥珀合桃試食👍🏻
我呢啲少食碳水化合物嘅人 不過今次都係忍唔住
食咗塊多士。
平時出街大部份食物都會牽涉粥粉麵飯,呢度可以
食高蛋点,超正!
有20幾個items可以選擇
我揀咗炒蛋,雞胸,西蘭花,加煙三文魚
煙三文魚就大塊,雞胸 ok
塊多士加花生醬好鬼好食會原本論住今日 carbs
中環呢個價錢算係平,唔錯唔錯
過年仲有琥珀合桃試食👍🏻
All  day  breakfast
  • Build  your  own  All  day  breakfast