2021-09-22
行過中環見到有間以白色為主調,入面放滿温室花草的Café,就諗住試一試。餐廳座位不算多,一張bar枱坐3-4人,另外2張2人枱及一張細枱,少一分擠迫感,多一份慢活感。如果駕駛人士建議可以坐窗口bar枱,外面就是停車位,可以看顧車輛,或者可以睇街景。其實呢度食物選擇都頗多,有all day breakfast, 咸食窩夫,意大利麵及飯,仲有甜品,本身見網上既人推薦鴨肉窩夫,但本人不甚喜歡窩夫配肉食的方法,所以主菜方面點左蟹肉帶子墨汁意大利飯,而甜品方面點左Lemon tart 。蟹肉帶子墨汁意大利飯帶子有三粒,每粒size不算大,但尚算彈牙,另外有少量蟹肉於中心,但蟹肉的味道不突出,墨汁多,令飯比較濕潤,而且感覺墨汁用了很多牛油去煮,所以味道非常濃郁,食得滿足,少見意大利飯上會放蝦片,感覺新奇。Lemon tart 檸檬撻有士多啤梨和乾檸檬作為裝飾,賣相精緻,撻皮鬆軟,牛油味濃郁,檸檬cream的味道不會太酸,味道清香,不愛吃酸的人都能接受。總括而言,餐廳食物價錢相宜,食物質素頗高,休閑感十足,適合閨蜜、情侶共聚時光
蟹肉帶子墨汁意大利飯
Lemon tart