2015-12-20 806 瀏覽
兩月前未開始忙得發瘋的時候再去了一次Cafe R&C,那是第二訪吧。預定行程之間的少許空檔,沒有再度四處遊走。只是找了個地方,坐下來,給自己一點空閒下來的時間。  希雲街一帶的競爭愈見激烈,記得以前去的時候還是洗衫舖印刷店車房……走進店內,發現環境比之前整齊企理,那些教人眼花繚亂的裝飾擺設不復見。順口提起,好像說之後會再執一執,未知道終於寫文的此時又是何如了。  終於嚐到友人說每次必食的French Toast with Vanilla Icecream。金黃閃亮的片片微焦法式吐司層層疊起,賣相吸引有致。表面焦香甜脆的吐司之間微微互黏,因為熱力溶化糖面而成。未能輕易分開吐司片,不過疊高時就不易掉落,算是在另一方面補足。香綿的吐司中心未有浸得綿軟細嫩,帶麵包纖維的同時又未會鞋口乾身。薄身多士本就不易製作,如果用到厚多士,大概可以再浸透吸盡牛奶奶味及至滑溜。配料方面有的是雲尼拿雪糕,焦糖香蕉及朱古力醬。話時話,雖然焦糖香蕉切至細條疊十字的樣子不錯,但略為太軟身。其實就咁開邊,製成薄脆焦糖面,對我而言會更見理想。  這次的Sweet Potato Latte不是咿唷了,聽說是因為版權問題。比
Sweet Potato Latte
  這次的Sweet Potato Latte不是咿唷了,聽說是因為版權問題。比起人物畫花,本體更為重要,記得上回喝到的太甜口,不知道有沒有改善呢?細緻奶滑,沒有重得過份的牛奶味,當中點點紫薯清香補上。甜度沒有之前的過份,恰到好處,而奶感也未有之前的膩人厚重。喝後感覺比起早前那杯要來得清新怡人,午後一嚐,未會過於滯膩。
2015-11-09 1270 瀏覽
又是跟朋友聚會的日子那期朋友不知為何很鍾情拉花咖啡,所以就拉著我們幾個一起去我們一早預約了,不過還是要稍等一下才能入座店內的空間很細,我們被安排坐在店裡的一角我們坐的是梳化位,所以吃東西時不是很方便我叫了mushroom risotto及立體cappuccino老婆叫了all day breakfast及sweet potato latte朋友分別叫了chicken in spinach sauce及spinach & bacon in cream sauce的意粉飲品就叫了green tea latte我的mushroom risotto份量超細,一個正常男仕一定不夠飽risotto的口感非常之硬,不像平時吃的帶種煙韌cappuccino的味道就是正常咖啡一杯,只是有了可愛的立體貓貓立體拉花是沒有指定公仔的,是咖啡調配師自行決定的老婆的all day breakfast其實真的很hea,自己也能弄到,當然價錢一點也不hea只是老婆說她還很飽,又不想吃其他,所以叫這個這麼簡單的菜式,其實也沒可能出錯吧老婆的sweet potato latte她滿喜歡因為她平時不愛喝咖啡,這個沒咖啡味她
又是跟朋友聚會的日子
那期朋友不知為何很鍾情拉花咖啡,所以就拉著我們幾個一起去

我們一早預約了,不過還是要稍等一下才能入座
店內的空間很細,我們被安排坐在店裡的一角
我們坐的是梳化位,所以吃東西時不是很方便
飲品就叫了green tea latte

risotto的口感非常之硬,不像平時吃的帶種煙韌
立體拉花是沒有指定公仔的,是咖啡調配師自行決定的
只是老婆說她還很飽,又不想吃其他,所以叫這個
這麼簡單的菜式,其實也沒可能出錯吧
老婆的sweet potato latte她滿喜歡
因為她平時不愛喝咖啡,這個沒咖啡味她喜歡 😕
不過sweet potato味不太突出,latte也偏甜
本來老婆是想要勞蘇圖案的,不過店員說負責畫勞蘇的同事不在,所以改了Eeyore
朋友的意粉也是超少的,不過她們吃量比較少,所以對她們來說還可以
green tea latte跟sweet potato latte差不多
朋友分別叫了大眼仔及三眼仔的圖案
latte其實拉花圖案拉得不錯,可惜食物真的很普通,性價值不高
2015-06-21
2015-11-08 1049 瀏覽
同朋友係銅鑼灣行街行到肚餓,就走左去丹麥食左隻懷舊雞肶!食完炸野之後又口乾,而且又想坐下,搵間cafe坐下已經係不二之選啦!其實果邊cafe都有好幾間,但朋友話佢想試e間既Green tea latte 好耐(原因就係有三眼仔係上面),其實e間cafe我唔係第一次食,但既然出到聲,再食都無所謂既~行過一個街口,都未轉入橫街,已見門口有人龍,,開始排隊既時候係1530,入到去已經1610。其實唔可以話好耐,但入到去又坐得唔係咁舒服,所以其實我真係唔推介想閒下嘆下咖啡既人去。入到去,朋友諗都唔諗緊係要Green tea latte la,仲要confirm下要三眼仔,我就睇下睇下,想飲咖啡,就要左個Rose latte。可能因為要整latte art,所以我地都等左一陣先有野飲,但係有驚喜嫁啵!皆因我杯Rose latte係有kitty係上面嫁!朋友當然大影特影佢杯三眼仔啦!但我估唔到我杯latte都靚靚嫁嘛!令到我對e間cafe加返唔少分!話雖如此,但其實如果對咖啡講究d既話,e到認真麻麻,我杯rose latte完全係勁甜既玫瑰糖漿味,聞落去無玫瑰味都算(飲落去會有陣勁假玫瑰味),仲要

話雖如此,但其實如果對咖啡講究d既話,e到認真麻麻,我杯rose latte完全係勁甜既玫瑰糖漿味,聞落去無玫瑰味都算(飲落去會有陣勁假玫瑰味),仲要勁甜!朋友既green tea latte 就普普通通囉。如果要影相放fb既話,e到不失為一個好地方,但如果想食杯靚咖啡hea下抖下既話,過返幾條馬路,去返d樓上cafe吧!
靚靚 Kitty Rose latte
2015-11-07
2015-10-22 1233 瀏覽
今日試咗有拉花mocha, 果然有水準,又滑,味道又適中😋,最重要係有我鍾意嘅龍貓同熊仔😌。我哋由7:30傾到10:00,環境舒服,無人打擾。不過個意粉就遜色咗少少。
Mocha
環境舒服
2015-10-22
2015-10-22 1022 瀏覽
聞名已久嘅卡通拉花,我終於試到啦!呢度舖頭細細,裝修有家嘅感覺,一大張長枱最啱一大班朋友去聯誼。怨自己無做足功課,所以飲唔到最近好Hit嘅Minions Banana latte,係今次潮聖敗筆。當日我叫左一個lunch set,係龍蝦汁大蝦意粉(如果我無記錯),配一杯Green tea latte三眼仔拉花。味道方面意粉就比較濃味,龍蝦味重大蝦都尚算新鮮,但意粉稍為硬咗少少。。。好似未熟得透徹。至於飲品方面,拉花公仔當然相當吸引,但至於味道就略嫌綠茶味唔夠重,我本人係少少"綠茶控"所以有啲失望。到我最鍾意嘅甜品,係blueberry cheesecake,細細件,入口即溶,非常好味,不過係蛋糕餅底,如果轉用餅做餅底會更加好食。
聞名已久嘅卡通拉花,我終於試到啦!
2015-07-15
2015-10-07 1317 瀏覽
  Cafe R&C的卡通拉花叫一眾港人為之瘋狂,小小咖啡店經常爆客滿座。在網上已閱過不少的資料,也略知其價位,總覺得有點不值。以那價錢,其實已經可以去品嚐個精品咖啡,而非公仔樣飲品。不清楚咖啡沖調功力如何,亦免得冒險,這一次……Latte應該就最適合我了。  在門外已可看見店家的出品,當然不能忽略畫花的重頭戲。因為供應時間及日子是限定的,所以在店外玻璃位可見今期有的款式。不得不讚的策略,深知這在香港算有市場之外來個期間限定。不只是日期上,還是時間上也有規限,讓有心一嚐的客人更為之緊張,想趁勢快嚐。每期的款式轉變都可以吸引一些新客的目光,或者關注,然後再進一步……  店子內的裝潢富有格調,有點家常,同時帶點懷舊。就是小聚會那種自然平和的感覺,除了單邊枱、大長桌等外,也有梳化位可坐。燈光頗暗淡,不是流行興盛的那種文青小清新路線。非白色淺粉系,相對起來,這兒的物件東西琳瑯滿目,甚至乎有點雜亂感覺……  原來這兒的Lunch Set的定價也不算過份不合理,可惜這次無緣一嚐了。平日中午十二時至下午兩點半,購買意粉或飯,加$20可換$32或以下的飲品及一件蛋糕。週末假日也有Lunch Set供應
  原來這兒的Lunch Set的定價也不算過份不合理,可惜這次無緣一嚐了。平日中午十二時至下午兩點半,購買意粉或飯,加$20可換$32或以下的飲品及一件蛋糕。週末假日也有Lunch Set供應,加錢只換飲品,少了份蛋糕而已。
Sweet Potato Latte $50
  紫薯牛奶現在成行成市,越來越多咖啡店都有供應。要說到在香港首先發圍的始祖,老實說我也不太清楚了。之前嚐過數家的紫薯牛奶,不過也懶得寫文,將回憶味道記於腦海中就可以。
  這次嚐到的紫薯牛奶,面頭畫上了精緻的Eeyore圖樣。一筆一線勾勒清晰,而且非常神似,跟原來的Eeyore沒什麼出入。不像是許多咖啡店那般打著卡通圖案畫花的旗號,成品卻是不堪入目。不過美是美,怎樣都得要一嚐,喝掉它,耗盡其一點一滴的生命。
  紫薯牛奶本身保持溫熱,不會霎時間或是上桌時已經吹凍,好入口的溫度方便嚐清出品的原味。紫薯牛奶細滑潤順,紫薯香清怡自然,沒有過量人工香精那種嗆及濁。只是甜度稍為高了點,整杯喝完則會留下點點奶膩甜膩,甚至蓋過紫薯香。
Red Beans & Bananas Sweet Toastie $35
  下午茶時間想來點甜,但第一次來訪又怕店子水準不定,蛋糕什麼的會是個伏。還是簡單易製的吐司比較保險,不需豐富烹飪經驗或技術,但這價位還算是可接受的。餐牌上甜吐司一欄共有三款口味,紅豆棉花糖、紅豆香蕉及朱古力香蕉。本身喜歡香蕉及其製品,但配朱古力又怕膩,清新一點來個紅豆味似乎較佳。
  等了一會兒,烘得外帶金黃的飛碟斜半疊起上桌,看起來夠安全。輕咬開酥脆的多士,中間是滿滿的紅豆香蕉餡。紅豆粒粒甜綿,未有起沙,但甜度適中且略有嚼感。香蕉烘熱後綿潤清甜,沒有太重的酸味,可是味道跟紅豆不是太相襯。而且水分多,從飛碟邊緣滲漏而出,熱熱燙燙的,吃得滿手都是,有點狼狽。
  只是小吃了一個下午茶,要價已是九十幾一百大洋。為試而試,雖然不是我一貫的作風,但只是剛好來到附近又無所事事的結果。對於那卡通畫花的飲品,我沒有太大興趣,本就不易被這些吸引。甜吐司的話……要吃的話可以有更多選擇,也不一定要來這家。如果作為噱頭招徠的單有一項,獨沽一味的話,再走下去的路就未必能長久啊……
2015-10-04 1035 瀏覽
今日見呢間cafe,有拉花。green tea latte會有特別拉花。叫左煙三文魚蟹肉沙律,佢用嘅沙律醋:食落去酸酸地,可以做醒胃作用。煙三文魚圈蟹肉,不太咸,味道幾清新。值得一試。Green Tea latte味道好淡,可能無咩點淡奶掛。

Green Tea latte味道好淡,可能無咩點淡奶掛。
煙三文魚蟹肉沙律
煙三文魚蟹肉沙律
2015-10-01 887 瀏覽
在銅鑼灣工作了一段日子,想光顧了很久久但一直都找不著機會。今天終於有時間了!飯類選擇不太多,而我不太喜歡吃意粉。兩款飯點當中,選了茶漬飯。可能過了午飯時間,又可能是假期吧!店內人數不多。店內枱數不多,有一張大長枱,一張小小的梳化,還有2組分別靠牆和窗口的。點完餐,咖啡先到,再等多一會兒,飯也都到了,不用等很久。悠然地吃飯,吃罷都只不過30分鐘左右,再享受貓咪造型的cappuccino和甜品。前後都是45分鐘便完成這個悠閒的午餐。

可能過了午飯時間,又可能是假期吧!店內人數不多。

點完餐,咖啡先到,再等多一會兒,飯也都到了,不用等很久。

雞肉茶漬飯
午餐甜品 - 泡夫
Cappuccino - 可愛的貓咪咖啡
2015-09-30
雞肉茶漬飯
午餐甜品 - 泡夫
Cappuccino - 可愛的貓咪咖啡
2015-09-02 1433 瀏覽
今日去左銅鑼灣搵食,去左想去好耐又次次都總係去唔成既cafe R&C,可能我2點幾先食,所以都唔使點等就已經有位,入到去叫左紫薯Latte同煙肉意粉,黎到見到就好豐富同幾吸引,先講講杯Latte,口感好滑喉又有好香紫薯味,一d都唔膩,加上拉花又得意,飲得好開心,而意粉汁份量夠多之餘,濃度適中,唔會糊口,仲好香滑,煙肉又唔會好肥,同埋肉質都好有咬口,食落都覺幾有肉香,加上麵質又煮得唔會太過火,食落好有質感,總括成餐黎講都算幾滿意~~
紫薯Latte+煙肉意粉
2015-09-01
午餐
紫薯Latte+煙肉意粉
之前黎過飲 "三眼仔", 所以上星期一睇雜誌就知杯 minions 係响呢度飲 o既~黎開銅鑼灣, 所以 plan 好會過黎~ ;)店面雖小 位置唔多, 不過, 坐一陣 ok o丫都~店員們都好 nice 的~ ;)一心諗住叫 minions 香蕉奶 同 minions 蛋糕...當店員同我講, 限供應到 5點, "依 家 無" 呢 3個字真係令我即時放空呢...我腦一片空白... 完全無主意叫咩好... XD老友就叫 o左 立體 Cappuccino~選咗貓貓花~味道正常, 但個貓貓就真係唔係好立體, 同挺唔到一陣...飲一啖就見到平 o左, 續繼飲落去就得番 d d 耳仔...無主意下, 我叫番上次 3眼仔 o既 Green Tea Chocolate~聽到有我小時最愛 - Keropi, 感覺好番 d ...Um...唔知係米畫花 o既同事收 5點...個花就... 真係唔細緻 稍欠 balance...唔緊要啦, 見到 keropi 都開心吖~ ;)味道嘛...同 PCC 相近~唔緊要, 我係旨在睇個花姐而黎...由於見唔到 minions, 又無特別味道...所以... 我地
黎開銅鑼灣, 所以 plan 好會過黎~ ;)
店面雖小 位置唔多, 不過, 坐一陣 ok o丫都~
店員們都好 nice 的~ ;)
我腦一片空白... 完全無主意叫咩好... XD
老友就叫 o左 立體 Cappuccino~
選咗貓貓花~
味道正常, 但個貓貓就真係唔係好立體, 同挺唔到一陣...
[同我之前 Mikiki 飲個間, 真係爭好遠下... 個間飲到底都係零變形的!!!]
聽到有我小時最愛 - Keropi, 感覺好番 d ...
Um...
唔知係米畫花 o既同事收 5點...
個花就... 真係唔細緻 稍欠 balance...
唔緊要啦, 見到 keropi 都開心吖~ ;)
味道嘛...
同 PCC 相近~
唔緊要, 我係旨在睇個花姐而黎...

由於見唔到 minions, 又無特別味道...
所以... 我地就一飲而盡, 飲品到手 5分鐘內 我地就離開了~
MinionsBB, 我會番黎揾你架~
因為我覺得畫你 o既同事真係好有心機~
題外話/補充資料: T^T 唔知做乜 d 相 upload 完唔識打直 o既!? [SorrySorry... 原諒我...]
2015-08-25
2015-08-25 1200 瀏覽
跟朋友晚餐完找下場繼續聊天決定來到這間因拉花而聞名的咖啡屋也許是時間很夜的關係 (十點多才到 哈哈)餐廳裏沒有其他客人有一張大的木長枱 一張小沙發 窗邊還有幾個位子加上裝潢音樂的配合下 令人很舒服我們一人點了一杯.首先來到的是紫薯latte ($50)朋友選了小熊為圖案很可愛很吸晴 頓時放鬆了嘗了一口 紫薯跟鮮奶配得剛剛好.然後來到的是 cuppachinno (應該是$40 哈哈)只有這個是有立體拉花小熊躺在咖啡上 很治癒呢因為我喝完咖啡會胃痛的關係 沒有親身嘗試味道不過朋友喝得很享受.最後來到的是兩杯green tea latte ($42)朋友選了小熊 不過小熊表情會跟師傅的安排但小熊笑得那些開心 自己也會跟著笑.我自己那杯選擇了由師傅決定圖案未來到都不知道會是什麼樣子終於來到了 是snoopy 啊!圖案畫得很仔細 而且還有塗了顏色的Woodstock 跟心心 真是有驚喜!味道很重綠茶味道拍完照 喝了幾口 把拉花拌勻奶的份量就會剛剛好 很好喝.整體來說咖啡屋環境很好 飲品更是有外表又有內涵的推薦大家嘗試由師傅決定圖案會帶來另一份驚喜!很推薦這家咖啡屋
跟朋友晚餐完找下場繼續聊天
決定來到這間因拉花而聞名的咖啡屋
也許是時間很夜的關係 (十點多才到 哈哈)
餐廳裏沒有其他客人
有一張大的木長枱 一張小沙發 窗邊還有幾個位子
加上裝潢音樂的配合下 令人很舒服

我們一人點了一杯

sweet potato latte
首先來到的是紫薯latte ($50)
朋友選了小熊為圖案

小熊躺在咖啡上 很治癒呢

因為我喝完咖啡會胃痛的關係 沒有親身嘗試味道
不過朋友喝得很享受

green tea latte
最後來到的是兩杯green tea latte ($42)
朋友選了小熊 不過小熊表情會跟師傅的安排
但小熊笑得那些開心 自己也會跟著笑

green tea latte
我自己那杯選擇了由師傅決定圖案
未來到都不知道會是什麼樣子
終於來到了 是snoopy 啊!

味道很重綠茶味道
拍完照 喝了幾口 把拉花拌勻
奶的份量就會剛剛好 很好喝

整體來說
咖啡屋環境很好 飲品更是有外表又有內涵的
推薦大家嘗試由師傅決定圖案
會帶來另一份驚喜!
很推薦這家咖啡屋

2015-08-21
$45 (宵夜)
  • green tea latte
  • sweet potato latte
2015-08-19 1185 瀏覽
上堂之後, 試下呢間cafe: 叫了 Green tea latte 和 Cheese, mushroom & crambled egg with truffle sauce 的 All day breakfast.杯咖啡除了有得意小熊拉花, 咖啡的綠茶味夠濃, 讚!  至於All day breakfast, 原先望幅相, 以為係味道普通的多士, 但食落真係覺得好味, 蛋炒得滑, truffle 又好香, 多士又暖又脆, 非常驚喜~我一個人去, 坐的位置, 剛好是較靜的高枱corner位, 都幾舒服~  有機會, 會再去!

Green Tea Latte
2015-08-19
2015-08-09 1418 瀏覽
Green Tea Latte($42)Lam脷: 3/5抵食: 3/5相機: 5/5假期梗係要慢慢歎番杯令令green tea latte la好可愛既大眼仔,三眼仔同熊仔拉花呀未飲已經心情令哂,green tea latte水準不錯,綠茶味濃,又令又好飲Egg, cheese, sausage n baked beans toast($78)Lam脷:2/5抵食: 1/5相機: 2/5呢度既拉花夠哂令,但食物就比較普通,呢份toast有蛋,芝士,腸同茄汁豆,好豐富但$78太唔抵了而且味道普通,當早餐or tea都可以既
Green Tea Latte($42)
Lam脷: 3/5
抵食: 3/5
相機: 5/5
好可愛既大眼仔,三眼仔同熊仔拉花呀
Lam脷:2/5
抵食: 1/5
相機: 2/5
而且味道普通,當早餐or tea都可以既
2015-07-25
2015-07-19 2357 瀏覽
等到洗版熱潮稍過,今日來到Cafe R&C,店名不禁令人猜想,店主會否是英文名字分別以「R」及「C」字開頭的兩個人。皓熱的下午,門外已排了一條小人龍,餐廳定了每人用膳90分鐘的規限,我們等了10分鐘左右便可以入內,最令人開心是被安排坐在水吧前方只有兩個人的小角落。 喜歡蕃薯,所以點了一杯咿唷。這杯sweet potato latte像真度不錯,尤其是雙眼有着咿唷的愁緒,淡淡的紫色令這種憂愁又加深了幾分。雖然紫色大概只是食用色素調出來的顏色,入口亦嚐不到薯粉的顆粒感,但蕃薯味挺自然,飲到底咿唷還是沒怎麼走樣。男友想試Minions的香蕉風味,不過因為這款latte要平日15:00-17:00才有供應,所以便改點龍貓mocha,不過龍貓一點也不像樣,雖然還是有點可愛,但那種弧度,似乎比較像蝠鼠喇。甜品選了Chocolate ice-cream magnum,雪糕的口款可自選朱古力、咖啡或焦糖。如果不告訴我這是比利時的Magnum雪糕,我還以為自己在吃Movenpick,兩者幼滑的口感很像,可可味香濃而且雪糕溶得比較慢。頂層除了焦糖脆脆,還放了粟米片和淋上朱古力醬,底部墊有方塊狀的朱古力海綿
龍貓
甜品選了Chocolate ice-cream magnum,雪糕的口款可自選朱古力、咖啡或焦糖。如果不告訴我這是比利時的Magnum雪糕,我還以為自己在吃Movenpick,兩者幼滑的口感很像,可可味香濃而且雪糕溶得比較慢。頂層除了焦糖脆脆,還放了粟米片和淋上朱古力醬,底部墊有方塊狀的朱古力海綿蛋糕。個人覺得其實不用太花巧,簡簡單單兩球雪糕反而更純粹。
Chocolate ice-cream magnum
也許,這兒是一所治癒系咖啡店,透過拉花令人更愛上咖啡本身。女孩子、相機族,包括我自己,看見不同造型的卡通人物相信都會嘩嘩大叫,愛不釋手,不過可愛過後,又似乎又再沒有其他感受。
題外話/補充資料: ~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~ 四月出走.個人Blog | www.fourmonth-away.com Facebook | 四月出走 Fourmonth away Instagram | ig_four_month ~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~
2015-07-11
10 分鐘 (堂食)
2015-07-15 1825 瀏覽
終於,都開始左我的悠長假期,都要約下平時永遠就不到時間的朋友聚一聚!同朋友食完飯,本來打算去食雪條,點知去到喜歡的味道原來是旺角限定,好失望的情況下,我們決定轉場去....行行下,發現手機食先的三眼仔CoffeeShop在我們面前~老實講,我是視覺系的女生,當然有留意過這間店的卡通拉花咖啡,不過沒有時間去找店子在那兒就是,這天偶然遇上,當然要試試....!!!門外放了大堆的拉花照片,很吸引呢!! 有最近大熱的 Mission喔!推門入內,會見到 Barista 沖咖啡的地方,外圍都有少量的高身坐位,如果坐這個位置是可以望到是如何泡製畫花咖啡.....不過我腳短都是去坐梳化啦,會比較舒服一點的,笑!本來Kawai 是想點拉花Mission 的,不過問清楚是香蕉口味的,可以揀有或沒有咖啡底,我不太受得咖啡因,又不喜歡奶味,所以決定放棄,選了沒有咖啡成份的紫薯拿鐵(Purple Yam Latte),公仔在eyo, bear 中揀了 Care Bear, 因為看到她的相片就想打它一身~哈!等了大概5-10分鐘,就見到我的紫薯Latte, 感覺一如之前,可愛到想打它.....店員教路如果想保留
好失望的情況下,我們決定轉場去....

如果坐這個位置是可以望到是如何泡製畫花咖啡.....
不過我腳短都是去坐梳化啦,會比較舒服一點的,笑!
我不太受得咖啡因,又不喜歡奶味,所以決定放棄,

Purple Yam Latte 紫薯拿鐵
店員教路如果想保留畫花,就要在公仔底的位置飲用,
就會見到公仔慢慢不見又不會有太大的變形,
果然,成功了,看著瘦身後的Care Bear ,覺得好有趣呢!!
玩夠,都要講下味道啦,紫薯味還算不錯,不屬於很濃重那種,整體打得算滑身,
不過甜味得宜,不會過份的甜,取價55蚊一杯(店子設加一),就真係貴左少少,
偶然一次也未嘗不可啦....
Purple Yam Latte 紫薯拿鐵
Cafe 有其他輕食,亦有wifi, 感覺都舒適,
只是人流多及快,看來比較適合食完就走,坐太久例如看書就有點感覺格格不入....
2015-07-13
5 分鐘 (堂食)