8月 13日去了置地廣場中庭的Café Landmark。今次是冒死而來,因之前有確診人士曾到過,一笑!Café Landmark也是城中名人,明星等常聚腳之地。如果遲一天來,有機會見到石修呢!                前幾次我們都是叫high tea,唔講唔知,Café Landmark的high tea真是超值,而且兩年都沒加價,這個可留給下回介紹。今次我點了一個牛仔柳,七成熟,份量不算多,但對我來說已經夠了,肉嫩可口,配菜有蘆荀,西蘭花,車厘茄,薯仔,最特別有一些像乾草般的植物,吃上去乾乾的,但非常好味,我猜測是炸乾的洋蔥,但也不 100%確實,侍應招呼很好,特意望一望她的名牌,叫JOEY,值得一讚!

2020-08-13
外賣午餐回到公司發現給錯食物,由於是俾錯的食物較平,不想又要行返去換,但Café Landmark又不願退款,對話沒有為對人客的不便道歉或表示抱歉,要人客白行一趟,又不肯退差價負責任
2020-07-21 1638 瀏覽
因為download左佢地餐廳既apps 所以有買二送一嘅優惠本身已經想試好耐 因為次次經過置地廣場都覺得佢哋餐廳嘅環境好好今次就趁住有呢個優惠同屋企人去咗試啦 今次我哋係三個人去食晚市買二送一嘅優惠冇限定一定要食邊個餐都係以買貴送平咁來計 .而我哋今次就叫咗龍蝦餐價錢係around $45O一個人 (原價) 有一道前菜 個主菜 同埋一個甜品仲有麵包同埋咖啡或茶.先講前菜 係一個芝士焗蟹蓋 望落好似好細咁 但其實入邊淡淡都係肉而且蟹肉係已經起好晒!唔使自己剝殼既感覺超正😍平時要去啲咪知蓮餐廳先會有🤪🤪蟹肉調味啱啱好 唔會太鹹同埋太漏 而且感覺都幾新鮮😍想前菜嘅時候都有附送埋麵包俾我哋麵包還好 有幾隻唔同嘅款可以揀 不過都有少少乾身.到咗主菜係龍蝦意粉 個龍蝦意粉係有半隻龍蝦!而且可以揀廚師幫你起肉 定係自己起肉🥰🥰我呢啲懶人梗係叫廚師幫我起埋肉🤣個意粉好好食有勁多龍蝦肉🤤而且超大碟 女仔既話應該未必食得曬🙈最咪我同媽媽都食唔晒自己嗰碟 所以打包左😂意粉嘅調味啱啱好 有時食龍蝦食到最尾會覺得好漏 但佢呢個完全無!. 到咗甜品係一個好簡單嘅提拉米蘇同埋一球雪糕呢個就真係冇咩特別味道都好普通
今次就趁住有呢個優惠同屋企人去咗試啦
今次我哋係三個人去食晚市
買二送一嘅優惠冇限定一定要食邊個餐
都係以買貴送平咁來計
而我哋今次就叫咗龍蝦餐
價錢係around $45O一個人 (原價)
有一道前菜 個主菜 同埋一個甜品
仲有麵包同埋咖啡或茶
先講前菜
係一個芝士焗蟹蓋
望落好似好細咁 但其實入邊淡淡都係肉
而且蟹肉係已經起好晒!
唔使自己剝殼既感覺超正😍平時要去啲咪知蓮餐廳先會有🤪🤪
蟹肉調味啱啱好 唔會太鹹同埋太漏 而且感覺都幾新鮮😍
想前菜嘅時候都有附送埋麵包俾我哋
麵包還好 有幾隻唔同嘅款可以揀 不過都有少少乾身

到咗主菜
係龍蝦意粉
個龍蝦意粉係有半隻龍蝦!
而且可以揀廚師幫你起肉 定係自己起肉🥰🥰
我呢啲懶人梗係叫廚師幫我起埋肉🤣
個意粉好好食
有勁多龍蝦肉🤤
而且超大碟
女仔既話應該未必食得曬🙈
最咪我同媽媽都食唔晒自己嗰碟 所以打包左😂
意粉嘅調味啱啱好 有時食龍蝦食到最尾
會覺得好漏 但佢呢個完全無!

到咗甜品

加上餐廳嘅環境真係好唔錯
感覺上好高級
所以如果有呢個優惠嘅話
不妨可以去試吓😚😚
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🍽 𝓑𝓲𝓻𝓽𝓱𝓭𝓪𝔂 𝓛𝓾𝓷𝓬𝓱 @ 🌟 CAFÉ LANDMARK 《👽食神大媽生日食唔停系列》.⠀💁‍♀️ 圖片展示美食為:🦞 𝓛𝓸𝓫𝓼𝓽𝓮𝓻 𝓑𝓲𝓼𝓺𝓾𝓮𝓢𝓾𝓻𝓯 𝓷’ 𝓣𝓾𝓻𝓯 🐮𝓖𝓻𝓲𝓵𝓵𝓮𝓭 𝓑𝓸𝓼𝓽𝓸𝓷 𝓛𝓸𝓫𝓼𝓽𝓮𝓻 🦞⠀𝓑𝓮𝓮𝓯 𝓣𝓮𝓷𝓭𝓮𝓻𝓵𝓸𝓲𝓷 🐂🍧 𝓣𝓾𝓻𝓴𝓲𝓼𝓱 𝓓𝓮𝓵𝓲𝓼𝓱.呢間位於商場中庭當眼位置的餐廳,基本上不太需要介紹,每一個有看香港影視作品嘅朋友仔都會認得呢間餐廳。基本上任何時候都門庭若市,還經常在這裡會碰到各個年代的明星藝人。😬.但這裡的食物出品,平心而論,只屬於大眾化不過不失的質素,基本上不會有什麼讓你驚艷到的出品。純粹找個地方聊天,食物也算多樣化選擇,這是個不錯的選擇。..好多朋友仔看到粉紅色的這個甜品都說好漂亮,但其實實物上來是一塌糊塗,大媽用盡洪荒之力去把它撐托起來然後用角度補救,否則,真是悲劇。😫 味道也只有三個字:非常甜,甜到讓人煩厭的那種。😒 而其他幾款,就是不過不失那種。.👽 大媽今個月生日大快樂,好開心呀,可以連續成個月不停食食食 😬😋✌️ 多謝❤️大媽嘅每一位 🥳..📍 中環皇后大

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️

☎️ +(852)2526-4200
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂

10 分鐘 (堂食)
Classic  Lobster  Bisque
2020-05-04 6597 瀏覽
假期諗住同老公去食早餐,平時的已沒有新意,今日搵了間特別啲特別啲嘅餐廳,網上睇到在中環置地廣場有一間Cafe Landmark ,位置剛好在中環巴士站附近,合我們餐後活動,很順路,所以決定前往。Cake Landmark 環境開陽,位於商場中庭位置,有商場音樂播放,名店環繞cafe ,去到已有人在排隊,等了約5分鐘,服務員詢問我們坐吧枱是否可以,我們覺得冇所謂,點知來個突然的驚喜,座位面對景觀開揚,遠望噴水池,很滿意。餐牌,選擇很多,價錢中上🍽⋯⋯Eggs Florentine 🥚 🌟🌟🌟🌟🌟Beef Hamburger 🥩 🌟🌟🌟🌟Cappuccino ☕️🌟🌟🌟🌟🌟Croissant🥐🌟🌟🌟🌟🌟Orange 🍊 juice🌟🌟🌟🌟Cafe Landmark包了麵包,餐飲,果汁,很飽足的一個早晨全餐!😋😋😋個人評分食物💙💙💙💙💙環境💙💙💙💙衛生💙💙💙服務💙💙💙💙抵食💙💙💙💙回頭率💙💙💙💙💙

餐牌,選擇很多,價錢中上

🍽⋯⋯

服務💙💙💙💙
抵食💙💙💙💙
回頭率💙💙💙💙💙

2020-05-02
5 分鐘 (堂食)
$275 (早餐)
2020-03-28 3031 瀏覽
有coupon 咪去cafe landmark 食野,雖然叫landmark, 但實情係美心旗下既。叫左個tea set $300, 唔算貴,但好難食lor. 佢底層個碟簡直係地獄,紅豆糕賣箱差,nuts cake 唔好味,好d既係scone, macaroon 都算放得入口,但味道認真一般。叫左杯latte, 唔洗加錢,有d意外,味道當然都係一般,再叫杯caramel latte, 嘩,係我成世飲過最難飲既caramel latte! 又酸又苦,唔係用caramel 醬加latte jar 咩?點解杯latte 一般但杯caramel latte 會咁難飲。不過呢到係真係有到好,就係同事服務唔錯,主動俾信封我地放口罩,笑容夠曬。如果想坐下既,黎無壞,想食好野既,要認真考慮下
2020-03-20 1944 瀏覽
十二點幾 walk in 竟然有位,set lunch唔多啱食又唔係好肚餓,揀左個雞肉沙律,配左沙律菜、蜜瓜同哈密瓜,上碟個賣相已經好掂,味道清新,水果新鮮;百零蚊食個環境都抵。仲有个 free refill 嘅時候black coffee ☕️👍🏻
2020-01-01 3173 瀏覽
今年的農曆生日是個 Monday,約了 best friend吃午餐,電話預訂了 Cafe Landmark,到店還要等 (店員說是等收拾餐桌)Set lunch,不錯!好友點了:#照燒松阪牛肉沙律#海鮮蕃茄意大利幼麵#熱咖啡定價320元,好吃!不箅貴!生日,可以任性點!尤其是:吃!不吃set lunch,單點了3樣:#龍蝦湯,很濃郁,是我喜歡的味道!#龍蝦意大利粉,龍蝦肉很有彈性,鮮甜!意大利粉很好吃!#熱咖啡開心的一餐!

Set lunch,不錯!好友點了:
#照燒松阪牛肉沙律
#海鮮蕃茄意大利幼麵
#熱咖啡
定價320元,好吃!不箅貴!

生日,可以任性點!尤其是:吃!
不吃set lunch,單點了3樣:
#龍蝦湯,很濃郁,是我喜歡的味道!
#龍蝦意大利粉,龍蝦肉很有彈性,鮮甜!意大利粉很好吃!
#熱咖啡

開心的一餐!
2019-12-30
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2019-12-19 2340 瀏覽
今年社會氣氛影響.. 都幾冇心情😟 聖誕就到 🌲好似一d氣氛都冇 男人就帶我黎呢間餐廳 以前每次路過都大排長龍🤦‍♀️ 我真係唔會等 ..今次黎到完全唔做排😂仲可以望住中庭既靚靚聖誕裝飾 嘆個late lunch 唔錯唔錯
嘆個late lunch 唔錯唔錯
Grilled  Chilean  sea  bass
波士頓龍蝦伴牛柳
心太軟
Grilled  Chilean  sea  bass
波士頓龍蝦伴牛柳
心太軟
2019-12-15 1961 瀏覽
早在八卦雜誌已幫她做marketing的時候,這裏下午茶絕對不陌生,很多shopping名媛,明星姐仔首選,唯獨這地方這麼多年來都沒有變,在這裏下午茶,囂張嘅位置,令全世界眼睛都可以看見你,但卻依然Decent ,是樓上或最底層coffee shop 無可比美。平常在這裏早餐是weekend首選,今日約了朋友在這裏飲咖啡,看上去餐牌更是吸引。竟然具人氣嘅日式梳乎厘班戟,依家夾緊是非常親民,在中環性價比甚高。鬆軟梳乎厘班戟充滿蛋香,半碟有大量野梅水果和cream, 然後呷一口 Cappuccino ,一切都很美好,環顧四周感覺,中環人的自豪。

2019-11-22 2312 瀏覽
已多次幫襯Cafe Landmark,但多數是下午茶或午餐,晚餐都是第一次。每次都會order龍蝦意粉,但今次做得有小小失準,意粉略嫌煮得淰身了一點,變得有點漿口,味道也淡了一點,要加大量胡椒調味。和牛漢堡雖則不是廚師推介,但我們期望也不會太差,怎知漢堡扒除了比較厚身,是完全沒有牛味,不知是否加了其他肉而影響了質素。牛肉漢堡都是九龍香格里拉做得最出色!用餐完畢,我和友人各點了一杯咖啡作結,在紛亂的日子裡,能和友好晚上聚聚,傾談一下近況,已是幸福不過的事。順帶一提,Cafe Landmark的服務真的有待改善,有很多地方都做得不夠細心,亦不夠禮貌,例如晚飯時間在未有滿坐的情況下,無端端在我們的二人檯旁加多一張緊貼的二人檯,令人感到非常有壓迫感,但整晚都無人入座!是為了預備明天早、午餐時段set場嗎?為何不待客人離開後才加呢?又例如我和友人多次舉手,想order咖啡,但超過3位侍應望到我們舉手,他們亦不是正在送餐或下單,但完全沒有反應,也不會通知其他同事幫忙!又又例如8:10PM左右,在我們未叫「埋單」的情況下,無端端拿著賬單來收錢,並說last order了!如到了last order時

又又例如8:10PM左右,在我們未叫「埋單」的情況下,無端端拿著賬單來收錢,並說last order了!如到了last order時間,走來溫提一句:「是否仍有食物要下單?如沒有,幫你們埋單先!」不是更有禮貌嗎?

AE白金咭,食物有75折。
2019-11-22
用餐優惠
信用卡優惠
2019-11-07 1863 瀏覽
今日我生日呀😍 表妹相約我一起吃午餐慶祝!我真的很久很久沒有到cafe landmark了!平時最愛叫Lobster Linguini,今天生日要試試其他🥰 表妹一早便訂了位,否則walk in就一定要排隊等位了😎午餐的時候,這裏是有lunch set可以點的,但是當中的主菜我並不太喜歡。所以,我通常也是選擇在主餐牌點菜。今天我點了的是鮑魚炒天使麵,鮑魚片厚薄剛好😌鮑魚汁與天使麵簡直是完美配合,令人一試難忘!
鮑魚炒天使麵

2019-10-31
慶祝紀念
生日
鮑魚炒天使麵
2019-10-26 1655 瀏覽
係一個好休閒嘅環境之下食早餐,令人心曠神怡,一切煩惱拋開💪🏻💪🏻⋯⋯地點係喺置地廣場的一樓中庭,完全係開放式,一路食早餐,一路Windowsshopping!而且佢個下午茶個價錢一D都唔貴,係咁高質素嘅商場入面來講。絕對物有所值,而且幸運的話,可能碰到明星,比狗仔隊攝入鏡頭添☺️☺️早餐種類超多,中西合璧,安排坐在梳化位置,舒服又開揚。待應服務一流,第一時間問客人是否需要來杯咖啡先,當飲到一半的時候,就會問是否要加添👍👍⋯今早朋友叫了個海鮮奄列(用蛋白製作)奄列入面包括有帶子,蝦等等👍⋯⋯而我就叫了個Benedict,蛋流汁,加上鋪上蛋上面那層滑滑的醬,😋⋯⋯而且還有新鮮果汁任選(蘋果,橙,西柚等等)而面包有(白面包,提子包,麥包,牛角包🥐⋯⋯)仲有枱上有三小樽果醬(橙,提子和蜜糖)任君選擇!用完之後,亦可帶走!
早餐種類超多,中西合璧,安排坐在梳化位置,舒服又開揚。
今早朋友叫了個海鮮奄列(用蛋白製作)奄列入面包括有帶子,
2019-10-18 1478 瀏覽
好開心今次再食 landmark cafe. 之前其實試過幾次感覺一般,但今次再同朋友嚟慶祝生日, 感覺啲嘢食樣樣都好好味完完全全改觀,再加上AE信用卡有折頭,叫咗咁多嘢埋單都係840真係好抵. 先來個麵包,佢有三款,提子、香草及白麵包。三個都真係味,不過我最鍾意係香草真係好香好軟熟呀。頭盤我哋叫咗蟹籽牛油果沙律🥗又係好好味,都蟹肉碎甜甜地😄正。好開胃。Parma ham with melon 😆火腿非常有鹹香,唔知要風乾幾多個月呢?A5和牛清湯,個湯係上枱嘅時候先加落去所以啲牛非常之嫩滑,剛剛好。個湯雖然清單好有牛肉味,只可以講,好正。Blueberry lychee Smoothie & Papaya peach smoothie兩個都係即叫即炸汁雖然等左一陣但係非常值得因為好滑,好香,好好飲。安格斯牛扒,好有牛味,不用點芥末。

安格斯牛扒,好有牛味,不用點芥末。
2019-10-18
用餐優惠
信用卡優惠
2019-10-06 1361 瀏覽
以前每次嚟呢度係因為行完街想搵個地方坐下唔想諗嘅時候都會嚟呢度,飲番杯茶食返件餅唞一唞。呢度好開陽好光猛坐得係舒服嘅,啲雀仔仲成日飛入嚟添。以前嚟親都會見到明星,依家次次黎都係同啲客傾野就冇乜點留意。食物就不過不失啦,美心集團嘅嘢都係咁㗎啦。依家嚟呢度基本上係同啲客coffee meeting,貪呢度方便,行返公司1分鐘,不過晏晝Tea Time係冇得訂位嘅。好耐冇食過佢哋嘅lobster linguine,得閒過嚟食吓lunch先。
2019-08-05
下午茶