2018-09-21 83 瀏覽
之前係澳門食過crepe好好味,今日係中環揾到一間以crepe命名既餐廳,所以就揀左呢間食tea門面都好特別,好有歐陸式感覺crepe既選擇好多,有甜味,亦有咸味我今日就揀左食咸味既crepePerpignan Chorizo呢個主要有辣肉腸,蝦&白車打芝士塊crepe好軟連埋中間既餡料一齊食,有食pizza既感覺不過中間既餡料相對地有點油膩Tea set: 龍蝦牛角包中間既龍蝦肉係啖啖肉架而且肉質好爽口不過牛角包如果可以整熱埋,鬆脆一點就更perfecttea set 可免費飲1664 BlancNutella Latta

門面都好特別,好有歐陸式感覺

crepe既選擇好多,有甜味,亦有咸味
我今日就揀左食咸味既crepe

Perpignan Chorizo
呢個主要有辣肉腸,蝦&白車打芝士
塊crepe好軟
連埋中間既餡料一齊食,有食pizza既感覺
不過中間既餡料相對地有點油膩

Tea set: 龍蝦牛角包
中間既龍蝦肉係啖啖肉架
而且肉質好爽口
不過牛角包如果可以整熱埋,鬆脆一點就更perfect

tea set 可免費飲1664 Blanc

Nutella Latta
2018-09-20
下午茶
2018-09-19 53 瀏覽
食得肥膩多,今晚想食清啲,就揀間西餐食下啦,中環近近地見到間法國 Cafe Crêpes,今晚食法國餐。打開個餐牌,都唔淨係有 Crêpes,都有其他主食, 見到 Pan Bagnat 幾特別就試吓,幾大個幾豐富,外皮酥脆,裡面的吞拿魚、雞蛋幾好,吞拿魚看來半生熟,一啲都唔嚡,而烚雞蛋亦比較無油,仲有我最喜歡的火箭菜,新鮮啲,組合好,食完夠飽,唔感覺到膩滯。配埋餐幾抵,加$55包括餐湯或咖啡茶。環境都唔錯,唔係好大間,仲有樓下。

配埋餐幾抵,加$55包括餐湯或咖啡茶。

環境都唔錯,唔係好大間,仲有樓下。
2018-09-19
2018-09-11 61 瀏覽
中環蘭桂芳 係飲酒既代表估唔到俾我地係付近呢條威靈頓街揾到間食crepe既鋪頭餐廳名用紅色字 都幾奪目地下同一樓都係客人進餐既地方我地揀左上一樓 貪佢靜的除左crepe 之外 呢到都有好多其他選擇食返個沙律 開一開胃先吞拿魚尼斯沙律呢個法式沙律有別於平時食嘅沙律平時食沙律通常都係加咗沙律醬撈埋呢個吞拿魚利斯沙律將啲配料整齊排列上碟 可以根據個人喜好 加上沙律醬吞拿魚半熟 肉質軟棉棉 蛋是我最喜歡的半熟糖心蛋其他疏菜也很新鮮食完沙律 係時候試吓佢啲crepe 先來嘅係咸味crepe 公司法式薄餅份量都幾大 切開入邊 可以用皮薄餡靚黎形容個餡好豐富 蕃茄煙肉雞肉磨茹 味道好夾餅皮煙韌有咬口 每咬一口 都係入面豐富既餡料 好滿足再黎嘅係 甜嘅 黃桃配藍莓醬及雲呢拿雪糕雪糕軟滑 濃濃雲呢拿味切開入邊 係香甜嘅黃桃肉 微溫嘅黃桃餡 煙韌嘅餅皮 配上冰冷嘅雪糕真係食到停唔到口最後飲埋佢嘅士多啤梨奶昔 大大杯樣子好吸引奶味同士多啤梨味取得平衡又夠杰身
中環蘭桂芳 係飲酒既代表

奶味同士多啤梨味取得平衡
又夠杰身
2018-08-06
2018-09-07 63 瀏覽
早前聽同事講過,中環有間餐廳Café crepe 有咸食及甜食crepe, 種類繁多,美味可口,今天喺中環做完嘢,可以順道一試餐廳位於威靈頓街,地點方便餐廳採用半玻璃窗,從外面可以直接見到廚師功架,好吸引餐廳除左crepe 之外,有all day breakfast,沙律、湯、意粉及burger, 估唔到咁多選擇今天精選餐湯-蘑菇湯上枱時,蘑菇香味四溢,即是呷一口,蘑菇味道濃郁,十分鮮,湯唔稀,囗感豐富素菜法式薄餅一切開,満満餡料爆出來餡料有蕃茄粒粒、火箭菜、牛油果、爽脆蘑菇及芝士,全部材料十分新鮮,原汁原味,加埋羅勒醬,更為惹味
早前聽同事講過,中環有間餐廳Café crepe
餐廳位於威靈頓街,地點方便

餐廳採用半玻璃窗,從外面可以直接見到廚師功架,好吸引
蘑菇湯
今天精選餐湯-蘑菇湯
素菜法式薄餅
一切開,満満餡料爆出來

蘑菇湯
  • 蘑菇忌廉湯
  • 素菜法式crepe
今日朋友話帶我去食甜又得,咸又得嘅薄餅,嚟到原來係法式薄餅,我都係第一次食有早餐,有湯,有沙律,薄餅都好多選擇,仲可以鐘意食邊樣再加”士多啤梨奶昔”大大杯嘅士多啤梨奶昔,士多啤梨味濃,唔會太甜“呑拿魚尼斯沙律”呑拿魚香甜,顏色鮮紅,我建議大家配合埋其它配料一齊食,會更加享受到唔同層次嘅口感,沙律汁可自己調效,想落幾多就幾多”公司法式薄餅”有雞肉,芝士,煙肉,蕃茄,mayonnaise 雞肉香滑,芝工香濃,加上其他配料同薄餅皮一齊食,口感香滑”黃桃配藍莓醬及雲尼拿雪糕”到甜啦⋯⋯脹脹嘅薄餅加上雪糕,望到都已經想食果然用料充足,裏面塗滿藍莓醬,滿滿嘅黃桃,配合雪糕同一粒粒嘅脆脆一齊食,有口感之餘口中亦充滿黃桃同藍莓嘅香味

有早餐,有湯,有沙律,薄餅都好多選擇,仲可以鐘意食邊樣再加
”士多啤梨奶昔”
大大杯嘅士多啤梨奶昔,士多啤梨味濃,唔會太甜

“呑拿魚尼斯沙律”
”公司法式薄餅”
有雞肉,芝士,煙肉,蕃茄,mayonnaise
雞肉香滑,芝工香濃,加上其他配料同薄餅皮一齊食,口感香滑
”黃桃配藍莓醬及雲尼拿雪糕”
到甜啦⋯⋯脹脹嘅薄餅加上雪糕,望到都已經想食

My friend and I went to a Canadian Crepes restaurant called "Café Crêpe" located in G/F, 15B Wellington Street, Central(中環威靈頓街15B號地舖) which specializes in French crêpe having a tea time.The restaurant is decorated in chic minimalist style. Funky, hip, vibrant colours posters are hanging on the white walls pairing with dark coloured leather chairs. Strong Contrast!Arrays of crêpe(sweet or savoury)are cooked to order. Custom crêpe with extra ingredients are added according to customers preferences
Custom crêpe with extra ingredients are added according to customers preferences are also available!
We ordered 2 savoury crêpes
"Original cheese (+ smoked salmon ) " (front)
原味芝士 (煙三文魚) (前)
HKD$55 + HKD$38

A traditional savoury flavour crêpe with your choice of cheese.

I chose the Brie cheese(布里芝士). The crêpe is a bit chewy and al dented. Yummmmm.
"Original cheese (+ smoked meat ) " (back)
原味芝士 (煙燻牛肉) (後)
HKD$55+ HKD$25

I chose the Swiss cheese (瑞士芝士) this time.

I also ordered one sweet crêpe.
"Crêpe Grecque"
開心果,核桃及蜂巢配香草雪糕
HKD$105

Lemon sugar walnut crêpe, finished with baklava, pistachio, whole honey comb, vanilla ice cream and icing sugar.
The male manager who wears glasses is very polite and friendly. Great service.
下午茶
  • "Original cheese (+ smoked salmon ) " 原味芝士 (煙三文魚)
2018-09-05 974 瀏覽
由細個到大個都超喜歡食crepe!! 去旅行或者去樂園見到都一定會食😆 上次一見到中環開咗間crepe, 即刻bookmark咗🙈個menu大部份都係食crepe, 連all day breakfast 都係!太幸福了Cafe crepe breakfast ($78) 呢個係一個好簡單既all day breakfast, 有2條腸,份量好多既炒滑蛋加埋crepe, 揀咗士多啤梨醬,酸酸甜甜加埋煙韌口感既crepe實在太令人滿足😻另外都叫咗一咸一甜既crepe, 咸既就揀咗Perpignan Chorize ($115) 入面有辣肉腸,蝦配白車打芝士。就算塊餅有好多我唔食既青椒紅椒,但辣肉腸既味道都蓋到大部份,蝦又大隻又彈牙好好食!最後一個甜品就係自選crepe, ($39/ 一種醬) 另外加咗banana ($18)同whipping cream ($15) 呢個係我一直最愛既配搭。我揀咗sugar butter醬,所以crepe食落係甜甜地同埋好香牛油味。加埋cream 同香蕉係邪惡都一個點😂🔥 好飽都要食因爲真係好正,會再食!

Cafe crepe breakfast ($78)

2018-08-13 100 瀏覽
中環唔多地方有得食crepes難得開左間專食薄烤餅既店一定要黎食下店坐落係中環核心位置好方便好易揾佢地crepes既款式好多有鹹有甜今日選擇了煙三文魚配奶油芝士法式薄餅 加fresh lime soda佢入面有煙三文魚,cream cheese紅洋蔥加上大量既菠菜先講下薄餅既外皮係厚薄岩岩好微煙韌但又keep到脆口入面既煙三文魚分佈好平均最鐘意佢紅洋蔥加上大量既菠菜令到油膩感大大降低而且味道好夾 大家都唔會搶左大家獨有既味道可以話係好高質素
中環唔多地方有得食crepes

佢地crepes既款式好多
有鹹有甜
今日選擇了煙三文魚配奶油芝士
法式薄餅 加fresh lime soda

佢入面有煙三文魚,cream cheese
紅洋蔥加上大量既菠菜
令到油膩感大大降低
而且味道好夾 大家都唔會搶左大家獨有既味道
可以話係好高質素
2018-08-10 1435 瀏覽
同友人玩轉南丫島,本打算吃完晚飯才出來,但點知她突然有事要馬上出島…唔想自己一個留在島裏,只好齊齊離開。回到中環,時間不早,還是吃埋晚飯再回家。一個人食乜好?行下行下,見到該餐廳外的食物模型,仲見到廚師即席製作,好吸引!原來餐廳主打法式薄餅,是我平時較少吃的食品,一於入去吧!餐廳以黑色為主調,裝潢平實,一入門就是一個半開放式的製作區,一邊泊牆有四個單人高座,而另一邊則設有一排泊牆沙發座配五張二人枱,本以為地方小小,但後來發現原來還有上層。安坐後便細閱那塊大餐牌,雖設計簡單,但很清晰,分有早餐、主菜、意粉、漢堡包及法式三文治、餐湯及沙律,當然不會少得主打的法式薄餅,分咸味及精選肉類選擇、甜味及精選朱古力選擇,而我入來的目的就是法式薄餅。******************************咸味法式薄餅有不少選擇,仲可自行加配食材,的確有點難下決定。心大心細之下揀了一份素菜法式薄餅 Le Vegetarian ($85),原有饀料有鮮菠菜Baby spinach、蘑菇 mushroom、鮮蕃茄Fresh tomatoes 和crumbled feta芝士。而我就想再豐富一點,加了羅勒
安坐後便細閱那塊大餐牌,雖設計簡單,但很清晰,分有早餐、主菜、意粉、漢堡包及法式三文治、餐湯及沙律,當然不會少得主打的法式薄餅,分咸味及精選肉類選擇甜味及精選朱古力選擇,而我入來的目的就是法式薄餅。
咸味法式薄餅有不少選擇,仲可自行加配食材,的確有點難下決定。心大心細之下揀了一份素菜法式薄餅 Le Vegetarian ($85),原有饀料有鮮菠菜Baby spinach、蘑菇 mushroom、鮮蕃茄Fresh tomatoescrumbled feta芝士。而我就想再豐富一點,加了羅勒醬 Basil Puree($15)牛油果 avocado ($25) 蛋egg($10)。即叫即製,忍不住走到半開放式的製作區看看大廚整個製作過程。先整薄餅皮,再將各饀料逐一放在皮上,一合時便把它摺疊起來,完成啦!熱辣辣送到我面前。
素菜法式薄餅
嘩!這客法式薄餅又大又脹,滿滿的食材,好豐富!馬上趁熱吃,薄餅皮 煎至稍稍金黃,色澤平均,又薄又柔軟,帶有蛋奶香,好吃!一切開,爆出饀料,有翠綠鮮嫩的菠菜葉、爽口的蘑菇片、鮮活的蕃茄粒 和芝味濃郁crumbled feta芝士,還有我加的牛油果,可惜生硬了一點,不夠香滑。最喜歡伴入自家調製的羅勒醬,好香好美味,配起來很夾。
Cafe Nutella Latte
飲品選擇也不少,有紅白酒、啤酒、咖啡、茶、果汁、奶昔等,我就決定要一杯香甜的Cafe Nutella Latte
($48/standard)
來伴着咸味法式薄餅,最適合不過。雖選用脫脂奶,但多瓣的心花形拉花圖案亦很清晰挺身,還剛好佔了整個咖啡面,而咖啡面亦毫無粗泡,賣相不俗。喝到尾聲,圖案還很清楚,可見咖啡師的手藝了得!
Cafe Nutella Latte
放埋咀邊,聞到陣陣咖啡香令人醒神;呷一口,溫度剛好,入口順滑,咖啡味香濃,滲出少許榛子醬的甜美,兩者味道取得平均,沒有搶出風頭,而且絕沒有甜膩感,不論賣相和味道也很討我歡喜,滿意!
好多人吃法式薄餅都會揀甜味,但我今晚就先嚐咸味,而咸味都好得喎!雖沒有嚐到甜味的薄餅,但配了杯香甜的榛子醬咖啡,也是鹹甜都得。不過,見多位客人吃甜味法式薄餅吃得津津有味,相信餐廳的法式薄餅真好鹹甜都得,下次再來吧!
2018-08-08
$201.3 (晚餐)
2018-08-08 89 瀏覽
偶然路過見到呢一間專賣crepe餐廳就走左入去試吓佢嘅crepe🤣個crepe嘅外皮都煙韌😍加埋新鮮嘅水果同埋雪糕吃甜品嘅好選擇💕Randomly walked passed this crepe restaurant and decided to give it a try😌The crepe itself is quite chewy😋and when it goes together with fresh fruit and ice cream😍 it definitely is a good choice for dessert💕

Fresh  strawberry  and  banana  crepe
2018-08-06 91 瀏覽
在威靈頓街有家毫不起眼的Crepe Cafe,原來是來自加拿大的品牌,晚餐將近,經過見到門口的外籍員工在煎crepe 皮,旁邊的餐牌也很吸引。進內點了一份咸食Crepe Cake和Tuna Salad。Crepe cake 有咸有甜,份量可以當一份餐,因為內裡餡料很多,我點了chorizo/Shrimps/Cheese既咸點,配搭有點像Pizza,但配crepe少了一份飽滯咁,而且餅皮煙煙韌韌,不易破。沙律有尼斯Tuna,魚肉外面輕輕烤煎過,入面保留Raw既口感,很喜歡,沙律配料整齊地擺好,自己拌匀,所有配菜都很新鮮,吃上來特別清新。本以為是家簡單的Cafe,但餐牌食物好多元,咸甜pancake種類多,也可以自由加配或配搭。

2018-08-01
2018-08-05 73 瀏覽
今天出中環見客,見完都三點又未吃午餐,剛好經過這間由加拿大開到來香港的café crepes,一於試試如何!店員先帶我入內,樓底好高,還有兩層,周圍佈滿海報,感覺好chill out!薄餅有分甜同咸,三心兩意的我想了十分鐘先下到決定,因為肚子好餓,所以決定試咸薄餅,填滿肚子空空的感覺!叫了一客公司法式薄餅另加一杯Latte。Latte先上,有驚喜!通常大部分餐廳的Latte都是用全自動機,這裡難得用上意大利品牌LAVAZZA 咖啡豆,另有拉得美美的拉花!心思十足,先飲一啖,啡濃奶滑,好滿足呀!等了大約十五分鐘,法式薄餅上場了!樣子平平無奇!但好大件!切了一刀,即見到內容殊不簡單,堆到滿滿包括雞肉,瑞士芝士,煙肉,鮮蕃茄還有蛋黃醬,每一啖入口都充滿著各種材料,薄餅皮輕硬適中。吃了一半發現自己已經半飽,要減漫速度完成。另外當我吃到後期時,望一望門口看到出面下著滂沱大雨,興幸自己一早入內,吃飽飽邊歎啡邊等雨停,不失為生活中的小確幸!

2018-08-02 1031 瀏覽
法式Crêpe千變萬化,做䶢點甜點皆宜近排迷上了Crêpe經過中環威靈頓街有間Café Crêpe二話不說就想試試Crêpe!好期待時尚的感覺Today’s specialSavoury vs Sweet還有不同地區的主題Crêpe, 例如法國、希臘、中國、墨西哥,各有特色。除了Crêpe以外還有其他選擇先來個Savoury Crêpe龍蝦配紐堡醬法式薄餅一整隻龍蝦鉗肉,好吸引內裡滿滿新鮮彈牙龍蝦肉!配上Newberg sauce和Gremolata好合拍薄餅皮煙煙韌韌,正來個Sweet Crêpe希臘風味的甜檸檬核桃配雲呢拿雪糕開心果及蜂巢法式薄餅。喜歡甜甜蜜蜜的蜂巢整個甜Crêpe也很合拍Wines, beer, beveragesMighty Leaf的茶包挺不錯的有幾款口味,清香的感覺喝杯茶Relax一下Savoury和Sweet的Crêpe也吃過了好滿足的晚上
法式Crêpe千變萬化,做䶢點甜點皆宜
近排迷上了Crêpe

除了Crêpe以外還有其他選擇

Lobster  Newberg

先來個Savoury Crêpe
龍蝦配紐堡醬法式薄餅
一整隻龍蝦鉗肉,好吸引

好合拍
薄餅皮煙煙韌韌,正

Crêpe  Grecque

來個Sweet Crêpe
整個甜Crêpe也很合拍

Wines, beer, beverages

Mighty Leaf的茶包挺不錯的
有幾款口味,清香的感覺
喝杯茶Relax一下

Savoury和Sweet的Crêpe也吃過了
好滿足的晚上

2018-06-19
  • Lobster  Newberg
  • Crêpe  Grecque
2018-07-28 88 瀏覽
舊同學聚會,雞啄唔斷的對話還未完,找間甜品店繼續吧!😄每款大約$70至$100不等甜點/咸點都有!榛子奶油配繽紛樂朱古力及雲呢拿威化$68有點失望的是繽紛樂只有一粒,可憐的兩位小朋友不能同享,內裏全是威化餅和一D雲呢拿的甜味,整體吃起來,小朋友都覺得太甜!士多啤梨加香蕉鮮果,沒有任何醬汁,清新口感!要留意既係,逢星期五,每人最低消費要有一杯飲品或是約$100的消費額!
舊同學聚會,雞啄唔斷的對話還未完,找間甜品店繼續吧!😄
每款大約$70至$100不等
甜點/咸點都有!
榛子奶油配繽紛樂朱古力及雲呢拿威化$68
士多啤梨加香蕉鮮果,沒有任何醬汁,清新口感!
2018-07-27 98 瀏覽
在中環做完嘢,想找一間餐廳靜靜地食個午餐,但是四周圍人來人往,我又毫無頭緒,行下行下見到有一間餐廳食法式夾餅,唔知似唔似我上次去法國巴黎食嗰啲咁傳統呢!餐廳原來有兩層,但係我冇落到去唔知下面係點嘅呢?我叫咗一個法式鹹薄餅Le club, 一杯榛子咖啡咖啡香濃幼滑,充滿榛子醬香味,夏天梗係飲凍咖啡啦主角上場,呢款公司薄餅,果然皮薄餡靚,餅皮香脆,裏面充滿雞肉粒,煙肉和番茄粒,每一啖都食到好滿足,鹹鹹香香,個皮有少少甜味,入口時覺得滋味無窮,跟我在法國傳統餐廳食的有得一拼!我下次要試吓士多啤梨香蕉薄餅
餐廳原來有兩層,但係我冇落到去唔知下面係點嘅呢?
我叫咗一個法式鹹薄餅Le club, 一杯榛子咖啡
咖啡香濃幼滑,充滿榛子醬香味,夏天梗係飲凍咖啡啦
我下次要試吓士多啤梨香蕉薄餅