#揀飲擇食_赤柱🐝 黃屋下午茶|入七十年三級歷史建築 望180度海景食下午茶  . ▪️𝗔𝗳𝘁𝗲𝗿𝗻𝗼𝗼𝗻 𝗧𝗲𝗮 𝗦𝗲𝘁: 11款鹹甜點、2杯特色咖啡或茶_$298 (2人) ▫️𝗔𝘃𝗼𝗰𝗮𝗱𝗼 & 𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹 𝗣𝗿𝗮𝘄𝗻 𝗧𝗼𝗮𝘀𝘁𝗶𝗲𝘀 「整個三層架佢睇落最吸引,多士塗上滿滿嘅牛油果,蝦夠大隻可惜冇咩味。另外,多士只得一件都唔知俾邊個食好。」 識食:🧡🧡🧡🖤🖤🖤 ▫️𝗢𝗹𝗶𝘃𝗲 & 𝗦𝘂𝗻-𝗱𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗧𝗼𝗺𝗮𝘁𝗼𝗲𝘀 𝗙𝗼𝗰𝗮𝗰𝗰𝗶𝗮 「Focaccia係一種義大利麵包,製作時會加入橄欖油,食落有淡淡嘅鹹味同橄欖油香。面頭有日曬番茄乾,喺下午茶中比較少見。」 識飲:🧡🧡🧡🧡🖤🖤  ▫️ 𝗣𝗮𝘀𝘁𝗿𝗶𝗲𝘀  「第二層放咗各式糕點,令人驚訝嘅係店鋪完全冇諗住為佢哋加添任何修飾。Cupcake杯邊仲見到冇搣乾淨嘅食用日期標籤,而味道同外表一樣廉價。」 識飲:🧡🖤🖤🖤🖤🖤 ▫️𝗠𝗶𝘅 𝗕𝗲𝗿𝗿𝗶𝗲𝘀 𝗣𝗮𝗻𝗻𝗮 𝗖𝗼𝘁𝘁𝗮 「意式奶凍口感順滑,奶香濃郁。果醬酸酸甜甜,配搭清新,差在上到枱嘅時候已經有部分溶咗。」 識飲:🧡🧡🧡🧡🖤🖤 ▫️𝗕𝗕 𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂 「冇整色整水嘅Tiramisu,賣相、
#揀飲擇食_赤柱

識食:🧡🧡🧡🖤🖤🖤

識飲:🧡🧡🧡🧡🖤🖤

▫️ 𝗣𝗮𝘀𝘁𝗿𝗶𝗲𝘀
識飲:🧡🖤🖤🖤🖤🖤

▫️𝗠𝗶𝘅 𝗕𝗲𝗿𝗿𝗶𝗲𝘀 𝗣𝗮𝗻𝗻𝗮 𝗖𝗼𝘁𝘁𝗮
識飲:🧡🧡🧡🧡🖤🖤

▫️𝗕𝗕 𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂
「冇整色整水嘅Tiramisu,賣相、味道、口感都係正常水準。咖啡味偏淡,唔難食但亦冇驚喜。」
識飲:🧡🧡🧡🖤🖤🖤

環境:🧡🧡🧡🧡🧡🧡
服務:🧡🧡🧡🧡🧡🧡
抵食:🧡🧡🖤🖤🖤🖤

//下午茶只限平日供應,雖然價錢唔貴但食物質素、款式有待提升。Beesy Bay更大嘅賣點,反而係店舖裝修同黃屋本身。如果想睇相近價位嘅其他下午茶,可以㩒下面hashtag睇番之前嘅介紹。//

🍽Beesy Bay
🚪@beesybay
📍香港赤柱大街86-88號

喜歡《揀飲擇食》的圖片和文字🤍不妨點一下like和follow
🔹Instagram-揀飲擇食/picky.eaterrr:
2023-01-06 1502 瀏覽
見到不少網頁、雜誌介紹,一直想來赤柱呢間黃屋試吓。今日公眾假期,大女要考試唔出街,帶埋太太、細女同🐶仔,新年遊車🚘河行大運,南區一日遊。先後去咗石澳、淺水灣、黃泥涌水塘划船🚣,尾站就嚟到赤柱食晚飯。記得呢間黃屋仔,前身係一間藍屋仔叫做Boat House,當年都有同朋友嚟過聚會。今日我哋三個人一隻狗🦮天未黑6點入座。選擇了頂樓戶外位置,環境十分舒適,有大梳化🛋️,景觀望住赤拄無敵海景。仲有發熱暖爐,寒冷的天氣裏面十分窩心💕。前菜的生蠔🦪,比較瘦,蠔爽口、味較淡。前菜的炸魷魚圈:魷魚🦑新鮮,炸漿薄身主菜的印度牛油咖喱雞配烤餅:幾有水準,咖喱🍛香口唔太辣,小朋友都啱食。另一主菜巴馬火腿薄餅:火腿好鹹香,鋪滿火箭菜同芝士。好大個,食唔晒要打包走。除咗飲品仲有甜品Tiramisu🍮: 普普通通,一般水準。Beesy Bay 黃屋仔的員工都十分Nice, 喺度用餐感覺十分舒適。呢度食物質素不算太高,但係服務同埋環境真的一流,影相📸️打卡都好靚。
見到不少網頁、雜誌介紹,一直想來赤柱呢間黃屋試吓。

前菜的生蠔🦪,比較瘦,蠔爽口、味較淡。

前菜的炸魷魚圈:魷魚🦑新鮮,炸漿薄身

除咗飲品仲有甜品Tiramisu🍮: 普普通通,一般水準。

2023-01-02
2023-01-02 245 瀏覽
環境唔錯,仲要係三級歷史建築物!👍🏻食物可以,沒期望,所以沒失望,不過,平心而論,$2xx / set 有starter, 有main course, 包飲品仲有dessert 再加埋個景,真心值得推介。而且Main course portion 都不少,二口子,每人一個set, 應該都要打包!😅唯一係,staff ratio 偏少,可能因為坐露台,更難找到waiter or waitress 😅其實可考慮用科技或有系統地分配人手比例,應該可以提升服務質素…☺️
環境唔錯,仲要係三級歷史建築物!👍🏻

2023-01-02
2022-12-21 165 瀏覽
又嚟赤柱做嘢 試一試成日見的黄屋好老實講性價比好一般抵食:🖤🖤🖤🖤🖤食物我食左lunch set的燒春鷄同薯條 d薯條好唔熟咁 隻鷄乾過乾屍 係甜品同個湯ok食物:❤️🖤🖤🖤🖤赤柱必有海景所以有分加 但d座位太逼 窗口位又唔多 雖然係古跡 但有更好打卡選擇環境:❤️❤️❤️🖤🖤個waitress好有耐心努力解釋全店外國人服務:❤️❤️❤️❤️❤️總結:可以試下不過只此一次 有更好選擇 同埋圖片真只供參考 我果杯完全貨不對版
又嚟赤柱做嘢 試一試成日見的黄屋

燒春鷄
2022-12-20
  • 流心朱古力布甸
2022-12-09 164 瀏覽
生日正日,陽光普照,想兩公婆拍拖出走一下,一定要去拍拖聖地「赤柱」👩🏻‍❤️‍💋‍👨🏻,其實赤柱除咗美利樓都仲有好多其他餐廳。次次經過呢間餐廳都想試,梗係搵個特別日子嚟食今日黎食lunch,我老公最鍾意食炸魚薯條,我就鍾意食brunch,不過呢間餐廳All day 有牛,漢堡都係牛,所以唔食牛嘅我,唯有叫煙三文魚Egg Benedict。
次次經過呢間餐廳都想試,梗係搵個特別日子嚟食
煙三文魚牛油果Egg Benedict
炸魚薯條
2022-12-07
生日
煙三文魚牛油果Egg Benedict
2022-11-21 119 瀏覽
📍 Beesy Bay (赤柱大街)赤柱赤柱大街86-88號地舖趁Weekend出走赤柱,遠離一下都市煩囂,減一減壓。要減壓當然要揾間舒適又好氛圍嘅餐廳食吓嘢😆想食pizza🍕,又想配上其他食物。一間顏色鮮豔嘅黃屋仔出現眼前,而店員有推薦,好吧那就試一試😁 🟠首先要讚揚一下店員欣勤嘅接代🤵🏻‍♀️,有耐性地推薦客人選擇那個位置最合自己心意。最後我們選擇了二樓一張坐近玻璃隔離的餐枱,一邊享受美食,一邊欣賞窗外嘅景緻。☀️🍕我們揀選了意式辣肉腸薄餅,當然啦,好少有熱辣辣出爐嘅薄餅係唔好食的!所以薄餅係穩陣嘅選擇,唯一要選擇的就是揀自己嘅心水薄餅🍕 💰$178-HKD🐔烤雞胸肉,佢嘅擺碟已經夠顏色吸引。唔好以為得個睇字,佢個汁料真的很惹味,有🥭🥑在其中,酸酸甜甜好清新開胃嘅感覺。而雞肉份量都大件,再加上有薯蓉,所以兩人食非常足夠。🤤 💰$198-HKD🍺有美食當前,加上一杯Asahi啤酒,特別有放假嘅感覺💰 $88-HKD🟠總括來說食物唔錯,價錢的確貴了些少,但地處遊客區,餐廳又夠舒適闊落,所以貴少少都合理嘅😆
📍 Beesy Bay (赤柱大街)
赤柱赤柱大街86-88號地舖

2022-11-11 179 瀏覽
黎赤柱食西餐先有feel,呢間outdoor望住個海,天氣又唔熱,可以放空一下。叫咗2個set,飲品轉咗啤酒同cocktail,可惜無得揀,係指定。啤酒係青島,cocktail就唔知道了,飲落有少少海鹽同薑味,甜甜地,都ok~前菜唔係平時食開既芝士波,比較特別,配紅莓醬,唔係香港人口味,不過都幾好食。另一個就尤魚圈,正常發揮,好食。主菜係蜆肉意粉🍝,同baby back ribs,2個都好好味,細食都唔知食唔食得晒。最後,上埋個芒果味甜品,有點酸,又有點甜,有啲椰汁味,加加埋埋都幾重味。整體氣氛幾好,平日無乜人,唔嘈
另一個就尤魚圈,正常發揮,好食。
整體氣氛幾好,平日無乜人,唔嘈

2022-10-31 214 瀏覽
星期六和女友來赤柱午餐,每人各点一杯mango and banana smoothie..歺牌上打$58+10%...怎知來到完全沒有芒果成分,只是一杯有香蕉味的好甜的凍飲,失望。賬單來了,变成每杯$78+10%..侍應辯解$58是跟brunch menu ..我們点了a la carte...所以所有嘢都水漲船高~連本身叫的吞拿魚沙律,番茄意粉,印尼炒飯(好多鑊撈,沙嗲成條燒燶曬佈滿黑色嘅炭),共收$800/2位,覺得不值...希望各位小心此店
2022-10-23 151 瀏覽
The service lapse as one of the waiter ( little young guy) order food for us without any pen and paper write it down for 4 persons, finally we wait at least 45mins , and one dish was missing order. This is very unprofessional. We won’t come back again.

2022-10-16 170 瀏覽
由於餐廳裝修很錯,仲有提供一點點素食(切記要走葱蒜如不吃),所以就去左呢度慶祝生日🥰,很多謝Tom請我們飲fresh coconut又安排同事唱生日歌比我地聽,難忘!而且感恩當天竟然人不多又可以免費包了場,環境很有feel又可以望海吹吹風,交通又方便,不用30mins就可到達Ocean Park MTR station轉車,食物很不錯,如果再多d素食就更好,期待!
📍𝘽𝙚𝙚𝙨𝙮 𝘽𝙖𝙮 🏠 一幢三級歷史建築 去食lunch當日係平日 所以唔算多人 唔使等位🕒 入到去有位唔知係經理定老闆超級熱情 好友善😍 本身睇到幾多食評話食物好一般 都有諗過食第二間 但係見佢個環境好靚 咁就抱住一試嘅心態我叫春雞😝 因為我覺得春雞係一樣幾普遍但唔容易整得好食嘅菜色 出面要夠脆 入面又要鎖住啲肉汁 仲要醃得夠味真係唔簡單 好彩佢冇令我失望🤣✌️ 佢焗得唔乾 食物夠熱 但係我略嫌佢醃嘅調味唔夠均勻 佢啲肉有一達達橙色 有色既位特別有味 冇色嘅位置會比較淡 但係我ok因為唔鍾意食太多味精 牛扒好食 肉質好嫩滑 帶有濃烈炭烤味🥩 唯獨係份量比較細 男士可能要再加side dish先夠飽🍕🍔🍟跟餐嘅幼薯條分量勁多 但有啲偏油 🥗沙律菜幾新鲜🍮甜品係panna cotta 幾好食 唔係好甜 (叫set包餐湯 or salad 一個main 飲品同甜品) 留意返3pm 會轉Afternoon tea set menu▪️服務質素我會俾100分 服務員好好人 叫我哋去埋樓上末開放嘅位置參觀 ▪️環境都唔錯 有露台 outdoor 如果天氣涼啲望住個海景食真係好chill▪️價錢中規中矩
📍𝘽𝙚𝙚𝙨𝙮 𝘽𝙖𝙮

🥗沙律菜幾新鲜
🍮甜品係panna cotta 幾好食 唔係好甜

▪️價錢中規中矩 對得起食物質素
等秋冬天嘅時候再去過🥳

餐廳有個烤肉拼盤好出名 不過應該要四個人先食得哂 如果幾個朋友去大家可以去order試下🤤
2022-10-13 143 瀏覽
行過門口,有位靚女介紹,又話專人煮咖喱羊,我姐最愛,咁咪上去試吓囉!點知真係…….蘑菇湯冇味,羊腩好鹹又唔林加隔夜飯,烤燒肉又硬🫣侍應招呼都OK,食物質素真係好求其!!!揀錯餐廳,終於都係要去對面餐廳再食過!
侍應招呼都OK,食物質素真係好求其!!!
揀錯餐廳,終於都係要去對面餐廳再食過!

外賣自取
2022-10-05 198 瀏覽
難得假期去行下,夜晚選擇左呢間餐廳,係好後悔。除左等等等 同埋等之外,一個 Set Dinner,一個海鮮拼盤,我諗唔到咩原因係要入座後等一粒鐘九個字先有得食。侍應的解釋係因為多客,但三層連樓下,廿枱客都無。-晚餐如下:-Set Dinner: 1. 炸魷魚,凍凍哋,入得口既2. 牛油咖哩雞連薄餅,係好食既3. 甜品,芒果黎麥,甜到食左少少就無食4. 包一杯飲品 Coffee or Tea-海鮮拼盤 (自己睇圖)1. 蝦係霉2. 所謂龍蝦得半隻3. 帶子煮到超過十成熟,鞋到極點4. 三文魚煎到乾晒,脆口,肉質鞋5. 炸魷魚圈係熱既,正常質素-門口職員話個拼盤夠四人食,半隻龍蝦分四個人食?一個食箝,一條尾兩個人分,淨返既殼就留俾第四個人食?-無聊無野做,唔介意等,唔介意食品質素既,去個度當 Cafe 坐都得,閒閒地以小時起計,出餐咁慢真係成本小說都睇完。-我唔介意我點既餐廚師唔識整而轉叫其他野,但等咁耐求其整完重要唔好食既,就真係行過隔離食 KFC 好過。
難得假期去行下,夜晚選擇左呢間餐廳,係好後悔。

晚餐如下:
Set Dinner:
1. 炸魷魚,凍凍哋,入得口既
2. 牛油咖哩雞連薄餅,係好食既
3. 甜品,芒果黎麥,甜到食左少少就無食
4. 包一杯飲品 Coffee or Tea
海鮮拼盤 (自己睇圖)
1. 蝦係霉
2. 所謂龍蝦得半隻
3. 帶子煮到超過十成熟,鞋到極點
4. 三文魚煎到乾晒,脆口,肉質鞋
5. 炸魷魚圈係熱既,正常質素
2022-10-04
2022-10-04 140 瀏覽
呢間係網上都係一間幾多人推薦既餐廳,睇埋佢既價錢,自然會expect係一間質素唔差既餐廳廳,但係用餐體驗實是不吐不快🥲我地係大概12:30落單,叫左2個big breakfast同1個 steak and eggs同埋3杯咖啡。咁啲咖啡其實都ok,但係啲野食竟然足足等左1小時先到🥲Big Breakfast $158其實入面啲野食都係平時All day breakfast會有既材料。啲炒蛋係0調味,煙肉又冷又硬,Mini steak亦mini得跟手指差唔多大小,以$158既價錢黎睇絕對不值。Steak and Eggs $168Steak and Eggs的質素亦同樣失望。牛扒所要求既medium rare熟度就變左medium well,而太陽蛋則過生,十分水汪汪,配菜份量亦太少。而係用餐完畢後,侍應已急不及待收起所有餐盤,並表示樓下好多人等緊,想儘快交枱🥲其實已呢個價錢黎講大可食啲更好食既餐廳,亦應有唔差既服務質素,但換來既卻係貼錢買難受。總結:唔太推薦大家試伏食物:🌕🌗🌑🌑🌑服務:🌕🌑🌑🌑🌑環境:🌕🌕🌕🌑🌑性價比:🌕🌑🌑🌑🌑
呢間係網上都係一間幾多人推薦既餐廳,睇埋
佢既價錢,自然會expect係一間質素唔差既餐
廳廳,但係用餐體驗實是不吐不快🥲

同1個 steak and eggs同埋3杯咖啡。咁啲咖啡

食物:🌕🌗🌑🌑🌑
服務:🌕🌑🌑🌑🌑
環境:🌕🌕🌕🌑🌑
性價比:🌕🌑🌑🌑🌑
lunch set包湯/沙律、甜品同飲品,價錢合理。跟餐甜品會定期轉,個日去係迷你法式焦糖燉蛋,夠滑,但偏甜。餐廳冷氣唔夠凍,建議天氣涼少少先去,最後簡左3樓天台,有少少海風,仲涼過坐室內。英式炸魚薯條 ‼️推薦‼️份量大,岩晒同朋友share! 薯條係幼身既,都脆,而且份量多,炸魚皮薄,入面都滑,冇啲雪藏冰鮮味。南瓜菠菜意大利飯 面頭鋪左南瓜同芝士粒,醬汁夠多,每一啖都食到南瓜汁,意大利飯口感偏軟。和牛漢堡 香煎盲曹柳冇魚腥味,中意下面既薯蓉夠滑。但餐廳飲品有待改善🫠整體過甜,人工香精味重,mocktail味道有啲唔match。Banana Mango Smoothie Pineapple Sage Collin

英式炸魚薯條 ‼️推薦‼️

南瓜菠菜意大利飯

和牛漢堡

香煎盲曹柳
冇魚腥味,中意下面既薯蓉夠滑。

但餐廳飲品有待改善🫠
Banana Mango Smoothie