餐廳: Bacaba
資訊:

2024-08-12 368 瀏覽
大響里而家先去遊覽下將藍大橋~順道喺呢邊搵間靚靚嘅海景餐廳嘆吓間餐廳超闊落 我由天光坐到天黑 慢慢傾計hea一下✔️ 墨西哥鐵板烤牛肉 跟flour tortillas配sour cream, salsa & guacamole 睇下啲煙就知起菜嘅時候有幾香 鋪咗啲洋蔥同埋青椒喺底下 吸晒啲牛肉嘅肉汁 牛肉份量好多 用塊餅皮點埋啲牛油果蓉、酸忌廉食,簡直一流 Salsa帶少少辣 食落好開胃✔️Chicken Tikka Pizza🍕 即叫即做 仲可以簡厚底或者薄底點咗厚底 但其實唔會話超級厚 食落嗰邊都好脆口芝士份量好慷慨 雞肉醃得好入味配埋啲墨西哥辣椒食一流不過兩個人 點一個細嘅就好了唔好學我眼闊肚窄 叫咗個大最後又打包✔️coffee milkshake 驚喜嘅位係 師傅落咗焦糖嚟帶出個甜味飲落好Rich好滑~
大響里而家先去遊覽下將藍大橋~
順道喺呢邊搵間靚靚嘅海景餐廳嘆吓

間餐廳超闊落 我由天光坐到天黑 慢慢傾計hea一下

✔️ 墨西哥鐵板烤牛肉
睇下啲煙就知起菜嘅時候有幾香
鋪咗啲洋蔥同埋青椒喺底下
吸晒啲牛肉嘅肉汁 牛肉份量好多
用塊餅皮點埋啲牛油果蓉、酸忌廉食,簡直一流
Salsa帶少少辣 食落好開胃

不過兩個人 點一個細嘅就好了
唔好學我眼闊肚窄 叫咗個大最後又打包

✔️coffee milkshake
驚喜嘅位係 師傅落咗焦糖嚟帶出個甜味
飲落好Rich好滑~
2024-08-05 172 瀏覽
📍 Bacaba (將軍澳)將軍澳唐賢街29號藍塘傲地下9號舖Bacaba是位於將軍澳的一家融合巴西及地中海風味的餐廳。環境典雅舒適,菜品種類豐富,包括特色薄皮披薩、海鮮意大利飯及多道經典美式料理,深受食客喜愛。👉 Bacaba house special pizza (Large) (Thin Crust)💰160😋😋😋😋.9/5 這家的薄皮披薩料理得非常出色。底皮薄而酥脆,搭配豐富的餡料,包括新鮮的蔬菜和精選的肉類食材。源自巴西的Bacaba風味,增添了獨特的風味,令人回味無窮。這道特色披薩絕對是這家餐廳的招牌菜,值得一試。👉 Mixed Seafood Risotto💰160😋😋😋😋.9/5 這道海鮮意大利飯質地細膩,飯粒煮得恰到好處,不會過軟或過硬。海鮮包括新鮮的蝦、魚柳和貝類,搭配適量的香料,營造出豐富的海洋風味。飯料中加入了奶油和起司,增添了濃郁的乳香,口感非常滑順。作為一道意大利經典主菜,這道混合海鮮意大利飯絕對能滿足愛好海鮮的饕客。👉 US baby back ribs💰220😋😋😋😋.8/5 這道美式燒烤小排骨烤得恰到好處,肉質鮮嫩多汁,肉從骨頭上輕易就能撕下來。醬料
📍 Bacaba (將軍澳)
將軍澳唐賢街29號藍塘傲地下9號舖

😋😋😋😋.9/5

👉 US baby back ribs
💰220
😋😋😋😋.8/5
這道美式燒烤小排骨烤得恰到好處,肉質鮮嫩多汁,肉從骨頭上輕易就能撕下來。醬料的配比也很到位,既不會過於甜膩,又不會過於酸澀,恰到好處地調和了各種風味。搭配脆爽的萵苣和薯條,是一道非常經典且讓人垂涎三尺的美式barbecue大餐。

👉 Chicken Tikka Kebab
💰115
😋😋😋😋.6/5
這道印度風格的雞肉串燒非常美味。雞肉塊入味十足,透著香料的芬芳,表面烤至微焦,鮮嫩多汁。配料中的各種香料,如孜然、芝麻和香菜等,完美融合,帶來豐富的印度風味。搭配柔軟的扁平麵包和酸奶醬,是一道極佳的開胃菜或小吃。

👉 Mango Milk Shake
💰68
😋😋😋😋.6/5
這款芒果奶昔十分順口,奶香濃郁而不膩,加上新鮮芒果的自然甜味,口感恰到好處,不會過於甜膩。冰涼的質地提供了清爽的飲用體驗,非常適合炎熱的夏日品嘗。作為一款清新的甜品飲料,這款芒果奶昔堪稱一絕。

回頭: yes yes yes,一菜品風味獨特,製作精湛,能滿足不同饕客的口味偏好。無論是披薩、意大利飯、barbecue還是印度料理,都展現出餐廳卓越的烹飪功力👍🏻🩷🫶🏼😍🥰
.#foodie #hk #hkfoodie#HTB美食推介【將軍澳海邊西餐|🍻買一送一啤酒慢活過一日】🐨意式千層麵 $160推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐睇落雖然好細份,上枱賣相都唔係好吸引,但其實好足料!!切開咁影賣相即刻靚好多,至少有8層~每一層都有千層麵、芝士同埋蔬菜葉,肉醬就滿滿咁樣擺咗喺側邊~肉醬嘅味都調得好好,唔會好酸!成日食千層麵會驚油膩,但係因為佢有蔬菜葉夾喺中間,就成功去咗油膩啦~.🐨招牌薄餅(中) $145推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐今次揀咗佢哋嘅薄批,烤到好脆,就咁食落亦好鬆軟,唔會有一種好重食包皮嘅感覺!pizza有火腿、青椒、菠蘿、洋蔥等不同配料,以火腿同辣肉腸帶出薄餅嘅油香、鹹香味,青椒菠蘿又可以多咗一份爽口清新嘅感覺,整體配合得非常之好~中size嘅Pizza兩個人分,都已經非常之滿足🍕🍕.🐨Corona Beer $65推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐見到Buy one Get one free即刻想買嚟試試,第一次飲呢一款啤酒,佢相對地係清新,麥香味亦都好強~相對地泡沫比較少,冇咁影響進餐嘅飽滯感!但大家留意買一送一只限個人享用,如果兩個人就要各飲兩支啦🥂.⌫另收加一服務費——☼——☼—
.#foodie #hk #hkfoodie
🪸環境:👾👾👾👾👾
🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
📸食物打卡度:💡💡💡💡
🛠️分類:#HTB將軍澳 #HTB西餐
#將軍澳美食 #將軍澳 #多國菜 #西餐 #薄餅 #意粉 #啤酒優惠 #美食推介
  • 意式千層麵
2024-08-04 99 瀏覽
Chef soup of the day $60呢日嘅湯係粟米忌廉湯,佢質地唔太濃稠,但係味道好夠。用嚟點蒜蓉包真係好正!而且好多粟米😄Herb Crusted Rack of Lamb $220羊架份量好大,有4件,仲有香滑嘅薯蓉同沙律伴碟。羊架叫咗五成熟,食落唔會好羶,香料味啱啱好。推薦🥰🥰Banoffee Pie $90呢個Banoffee Pie好大件😋仲加咗啲新鮮士多啤梨同藍莓喺上面而且面頭嘅cream好輕盈👍Mango Soomthie $68 Mango Smoothie好香芒果味! 而且飲落好消暑❤️

Chef soup of the day $60
呢日嘅湯係粟米忌廉湯,佢質地唔太濃稠,但係味道好夠。
用嚟點蒜蓉包真係好正!而且好多粟米😄

羊架份量好大,有4件,仲有香滑嘅薯蓉同沙律伴碟。
羊架叫咗五成熟,食落唔會好羶,香料味啱啱好。
推薦🥰🥰

Banoffee Pie $90
呢個Banoffee Pie好大件😋
仲加咗啲新鮮士多啤梨同藍莓喺上面
而且面頭嘅cream好輕盈👍

Mango Soomthie $68
Mango Smoothie好香芒果味!
而且飲落好消暑❤️
2024-07-28 112 瀏覽
將軍澳沿著海濱長廊一路都有好多不同的餐廳,這間主打多國菜的Bacaba便是其一,餐廳有室內室外塵位,環境闊落開揚,整體舒服,最正是可以望到將軍澳跨灣大橋。餐牌選擇都頗多,點了一客泰式沙嗲雞串燒作前菜,雞肉不會燒得太乾身,個沙嗲醬是靈魂,微辣惹味,仲會食到粒粒的花生粒。土耳其風味烤肉是推介,羊肉卷餅大大份,剛剛卷起熱度十足,卷餅的皮不會太厚,羊肉鮮嫩多汁,可以配上三款自選醬汁(微辣辣椒醬,大蒜蛋黃醬及鷹咀豆醬),味道配撘很好,微辣惹味。另外點了一客忌廉汁三文魚闊條麵,賣相雖然白雪雪的,但味道卻不錯,每條闊條麵都掛滿醬汁,而忌廉汁亦不會太膩,闊條麵的口感比較爽彈,好有咬口,如果三文魚份量可以多少少便更好。最後點了杯很美的Cinderella mocktails,十分滿足。

2024-07-28
今日星期日當然要去食好野relax下,黎到將軍澳海傍餐廳,望住誇海大橋午餐,真係幾寫意。附近的低密度住宅加上全外籍店員,好有渡假feel🏖️餐廳裝修歐陸風情,仲有部大電視播住奧運節目😍👍🏻餐廳menu超級多元化,好多國家的菜式都可以揾到😆泰式柚子沙律泰國金柚大大粒,好新鮮爽甜😋淋上酸汁,椰絲同花生,口感一流,好開胃。墨西哥鐵板烤牛肉上枱超熱,渣渣聲😆牛肉條份量超級多!下面仲有洋蔥同甜椒。配左四塊薄餅同三款醬: 莎莎醬,牛油果醬同乳酪醬。用薄餅包晒所有配料一齊食,夠風味同惹味👍🏻大蝦pizza可以揀薄批同厚批,揀左薄批同叫左大份,真係好大🤣餅底做得好鬆脆,吾會乾。面頭勁多芝士,大蝦同火箭菜,配上蕃茄醬,每一啖都係juicy 好味道😋🌟美食配美景,好relax 的一日。

泰式柚子沙律

墨西哥鐵板烤牛肉

大蝦pizza

🌟美食配美景,好relax 的一日。

2024-07-28
  • 墨西哥鐵板烤牛肉
  • 大蝦pizza
2024-07-27 94 瀏覽
呢日同朋友一齊嚟咗呢間對住個海嘅「多國菜」餐廳食個 early dinner 🤣,呢度仲可以望到將軍澳大橋😊$150「經典凱撒沙律 🥗」:羅馬生菜🥬新鮮爽脆,再加有脆脆哋嘅麵包粒,又刨咗啲 parmesan 喺面,最特別係有兩條 anchovies 就咁擺咗喺度(一般都會打碎撈勻)👍🤣,勁有鹹香😋$190「慢烤豬腩肉」:豬腩肉外皮烤到脆卜卜,咬落去「索索聲」👍🤣,非常香口;豬腩肉本身油份極充足所以好甘香,仲有打到好滑嘅 薯蓉 同埋 apple caramel sauce 😋$145「經典夏威夷批薩」:要咗薄批,批薩皮脆脆哋,材料有菠蘿、火腿、蕃茄醬等😋

2024-07-24 203 瀏覽
Bacaba😘😘😘歐陸風情將軍澳藍塘傲、餐廳門前、遙望將軍澳跨灣大橋、水天一色、共進午餐、三五知己、聚會好地方、內部裝飾系列、色彩掛畫、充滿活力!大蝦🦐牛油果沙律🥗$180大大鮮蝦球、爽口彈牙、沙律菜、鮮番茄🍅、牛油果拌打成醬、新鮮creamy、開胃菜😊羊肉雞肉雜錦卷餅(千島醬、微辣椒醬)$125土耳其特色美食、將旋轉架上的烤羊肉、削下切片、烤香雞肉、切片、加上配料(蔬菜和自選醬汁)配搭薄薄烤香pita、包裹享用、咬上一口軟糯的餅皮、豐富口感、層次分明、絕妙的滋味😛咖啡奶昔$68先以奶和冰粒攪拌滑順、添加咖啡、增加口感、提升味蕾、陣陣咖啡濃香撲鼻、清凉、雙重感愛受❤️芒果🥭smoothies$68冷凍芒果冰粒、加入冰塊、高速攪拌成為一杯披甲金衣、色彩奪目👀、味道清甜、夠冰凉、夏天最佳飲品🍹🍹Bacaba將軍澳唐賢街29號藍塘傲地下9號舖
😘😘😘

咖啡奶昔
芒果smoothies
羊肉雞肉雜錦卷餅
2024-07-20
5 分鐘 (堂食)
咖啡奶昔
芒果smoothies
羊肉雞肉雜錦卷餅
2024-07-21 162 瀏覽
呢日黎到將軍澳南海旁呢間bacaba, 佢仲有出面可以坐, 睇到哂好靚既海景同埋條跨灣大橋, 怕熱仲可以坐入面, 坐入面都可以坐靠窗位置睇景, 真係好靚, 好CHILL😍 我地叫左fish and chips, 食肉獸PIZZA, chicken tikka配墨西哥餅, 佢既野食都好高質, 份量仲好多! Fish and chips d chips勁脆, 好好食! 配埋mayo真係好正, 條魚既炸粉好薄, 夠哂脆口!😋Yummy yummy! 食肉獸PIZZA 入面又有Parma ham又有salami, 超多肉又勁多cheese, 超正! 好好食! 同埋我地都加左$20要個大厚批, 真係好大! 好豐富❤️chicken tikka配墨西哥餅又係好吸引! 鐵板上既chicken tikka 夠哂熱辣辣, 真係好正! 同埋配左唔同既醬,撈埋落個墨西哥餅度食真係好好味, 我地都忍唔住大啖大啖咁食! 飲埋杯野望住個景慢慢嘆, 一流😊

2024-07-18
2024-07-18 105 瀏覽
諗住避開個大熱頭,所以就一早入將軍澳海濱踩單車,踩到攰勀地就係附近搵食兼休息一下,行過見到  BACABA 環境唔錯之餘仲係多國菜餐廳,所以就入去歎返個LUNCH啦!餐廳內佈置整體上都好舒服,而且最大特點就係可以望到將軍澳跨灣大橋,絕對係又Chill又Relex。多國菜餐廳選擇都係多啲,係花多眼亂下我地先叫左兩杯打卡-able又好飲嘅Mocktail,重點係佢真係好解渴,啱晒炎炎夏日,夠晒透心涼。一場嚟到我就當然要食啲唔同嘅嘢,所以就嚟一個土耳其風味嘅羊肉卷餅,佢個羊肉質鮮嫩多汁,再配上三款自選醬汁,有芥末醬嘅微辣、薄荷嘅清新同埋千島醬嘅酸甜,所以夾埋一齊食真係口感同味覺都好好。大少就嚟一份和牛漢堡,單睇佢嘅賣相都已經超吸引,而且佢嘅配料豐富,份量大都絕對係要用刀叉嚟食嘅。和牛肉口感軟嫩有咬口,而且食落完全冇筋,但又唔會太油膩。而薯條都係新鮮即炸熱辣辣,忍唔住要一條接一條嚟食呀!
2024-07-11
  • 羊肉卷餅
2024-07-16 124 瀏覽
星期日將軍澳海濱長廊人很多,踩單車後順便在附近醫肚。見酒吧餐廳【Bacaba】提供多國美食,而且有室外座位可飽覽將軍澳跨灣大橋景色,便來嚐嚐。是日例湯 ($60)質感類似中東扁豆湯,番茄的酸爽中帶西芹的香,豆煮得夠腍身,飽肚滋味。附上的蒜蓉包烘得香脆,蒜味十足。招牌批薩 ($145)Pizza有十多款選擇,可選薄皮或厚皮,也有M 或L size。"招牌批薩"餡料下得慷慨,包括沙樂美腸、辣肉腸、火腿、菠蘿、洋蔥、青椒非常豐富,薄批底香脆得來不會太乾。雜錦烤肉 ($145)土耳其雜錦烤肉大大一盆有羊和雞,拼盤可配薯條或米飯,醬汁可從9款中揀3。烤肉充滿濃濃的香料味,薯條新鮮炸起熱辣辣,吸收了肉香與油脂更美味。Virgin Paloma ($65)點了無酒精Mocktail,飲品以西柚及青檸為基底,加上龍舌蘭糖漿及梳打水,酸味大於甜度,喝下清新解膩。

星期日將軍澳海濱長廊人很多,踩單車後順便在附近醫肚。

是日例湯 ($60)
招牌批薩 ($145)
雜錦烤肉 ($145)
Virgin Paloma ($65)
將軍澳海濱有幾家餐廳 我未曾吃過! 今天試一下 BACABA是一家多國菜餐廳 內在環境空閑很大很舒服重點是可以把將軍澳跨灣大橋盡入眼簾很Chill⋆_ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ__ ⋆🌯印式香料雞肉卷餅 即叫即整的卷餅 可選3款醬汁雞肉肉質嫩滑 配料亦非常豐富卷餅不會太乾。🍝和牛肉醬意粉看見別人吃 才下單 果真不錯! 和牛肉粒味香濃每條麵都沾有肉醬 不錯超推薦的一款 。飲品Blueberry & Banana沙冰🍧解膩一流 好喝好喝! ❤️
將軍澳海濱有幾家餐廳

飲品
Blueberry & Banana沙冰🍧
解膩一流 好喝好喝! ❤️
2024-06-06 146 瀏覽
呢日黎到將軍澳海邊呢間Bacaba! 入面有電視可以睇波, 又可以飲啤酒好chill! 仲有成個跨灣大橋景睇好正! 原來呢度平日星期1-4有2人套餐, 都幾抵食, 我地就叫左~ 我地揀左要一個湯一個沙律,可以share食~主菜就要左12OZ牛排配薯條同埋叫左個墨西哥烤雞肉配玉米餅~ 佢個沙律係caesar salad, 有好多cheese, 麵包粒夠脆, 生菜夠哂新鮮,食落都幾fresh~ 另外就係湯,個湯係蘑菇湯,好香濃好creamy夠哂好味道! 牛排配薯條夠哂大大份, 牛排好香牛味, 肉質好正! 薯條又夠脆同香口! 墨西哥烤雞肉配玉米餅估佢唔到咁正, 有鐵板熱住D 雞, 成個送都係熱辣辣超正! 仲有好多唔同既醬可以查落個餅度一齊食! Perfect!!!!

2024-05-28 166 瀏覽
連續落咗幾日雨,趁今日好天少少決定入去將軍澳行吓,搵吓好嘢食。沿着將軍澳海濱都有好幾間餐廳,見到一間叫BACABA嘅酒吧餐廳,裝修充滿異國風情,感覺置身外地,外望景色優美,將軍澳跨灣大橋盡入眼簾,夠晒chill,所以決定試吓,果然冇令我哋失望,食物同樣一流。大蝦牛油果沙律有着多種不同種類嘅沙律菜,可能能夠新鮮嘅關係,唔使太多沙律醬,已經食到蔬菜本身嘅清甜。牛油果熟成度剛剛好,大蝦肉質爽口彈牙,值得一讚。香草脆烤羊排居然有四支大大件嘅羊架,份量十足,外皮烤得微脆,內裏粉嫩,夠晒Juicy,外層嘅香草令羊架不會羶。羊架下面還有香滑嘅薯蓉,混上了肉汁,味道濃郁。咖啡味奶昔奶昔質感幼滑,帶着焦糖咖啡嘅味道,飲品跟食物一樣出色。

香草脆烤羊排

咖啡味奶昔
奶昔質感幼滑,帶着焦糖咖啡嘅味道,飲品跟食物一樣出色。

2024-05-15 124 瀏覽
踏進將軍澳的BACABA,就像走進了一個充滿異國情調的小天地。餐廳門前的海景與遠處的跨灣大橋相映成趣,即使身處繁忙的都市,也能感受到一份寧靜與悠閒。這裡的羊肉卷餅,肉質鮮嫩多汁,配上芥末醬的微辣、大蒜蛋黃醬的濃郁和千島醬的酸甜,每一口都是味蕾的盛宴。炸魷魚圈外皮酥脆,伴隨著他他醬的清爽,讓人忍不住一再夾起。飲品方面,Mochacino的奶泡如雲朵般綿密,每一口都是享受;而Cafe Latte則是經典的選擇,香醇的咖啡與滑順的奶泡完美融合,是午後時光的最佳伴侶。店內的裝修簡約而不失格調,處處流露出日本風情的細節。店員的服務體貼入微,從迎賓到送客,每一個細節都顯示出他們對顧客的關懷。在BACABA,每一次用餐都不僅是填飽肚子那麼簡單,更是一場視覺與味覺的雙重旅行,讓人留連忘返。#BACABA美食日記 #將軍澳海景餐廳 #羊肉卷餅新體驗 #炸魷魚圈 #Mochacino時光 #CafeLatte愛好者 #香港美食探索