2017-07-26 76 瀏覽
講起下午茶,小編就好有要求。除咗嘢食好食之外,餐廳間隔好重要,重點要有陽光!行開上環,搵到一間幾靚仔嘅Cafe, 而且有落地大玻璃,就黎試試啦!1. 花茶朋友同我都好鍾意飲茶,可惜呢到只有花茶,只岩女仔黎啦~蘋果花茶和草莓花茶。果茶香味很濃,好適合慢慢品嘗。2. 吞拿魚醬法包看起來好似好普通,但食起來就真係意料唔到呀! 法包焗得好香脆,配上暖暖的吞拿魚牆,超易入口,超好食呀!3. 鮮果忌廉糖醬班戟將忌廉均勻塗至班戟上,香滑又帶有甜味的忌廉,配上淡味的班戟,整體入口不會太甜呀!另外,這間Cafe有提供免費wifi, 適合下午過來看書﹑或者用電腦工作的自由人呀!

1. 花茶
朋友同我都好鍾意飲茶,可惜呢到只有花茶,只岩女仔黎啦~
蘋果花茶和草莓花茶。
果茶香味很濃,好適合慢慢品嘗。

2. 吞拿魚醬法包

3. 鮮果忌廉糖醬班戟

2017-07-23 123 瀏覽
上環有不少休閒cafe,今次就經過Ask,吸引我的是落地玻璃,內裡一覽無遺,陽光自然透入去好舒服。好喜歡樓底夠高的餐廳,完全沒有壓迫感。餐廳內還掛著不少畫裝飾。蜜桃紅茶 $40用上英國傳統品牌 Fortnum and Mason的茶葉,有果香而不假,紅茶味夠濃不澀。香草白酒汁青口 $98上檯份量也不少~~除了新鮮青口肉(大部份沒有沙)、還有椰菜絲、煙肉等,配料幾特別,而忌廉白酒汁有好白酒味,但忌廉汁方面不會太膩,兩者平衡得好好。Ask burger $98,店員說相機先食後,可以幫我切開,好貼心!有醃青瓜、蕃茄、芝士、牛肉、生菜,用料豐富,牛肉鬆化多汁,好好味,還有配料都新鮮,配搭一流,美中不足是個包質感一般。

好喜歡樓底夠高的餐廳,完全沒有壓迫感。

餐廳內還掛著不少畫裝飾。

香草白酒汁青口 $98
上檯份量也不少~~

2017-07-22 328 瀏覽
在上環皇后大道中最近開了一間精美的cafe店,店子雖小,樓底特別高,加上落地玻璃設計,很有空間感,抬頭一望,佈滿綠色植物,令人感覺很舒服。這樣的環境,很適合相約姊妹來聊天進餐。Pera & banana $35 & Fragola & banana $35因為已晚上時間,為免影響睡眠,我們不喝咖啡或茶,選喝果汁,這款果汁來自意大利,部分生果名稱也換上意大利文,我們選了草莓香蕉和啤梨香蕉,果汁質感濃稠,是純天然無添加的,啤梨香蕉中的啤梨味較突出,頗有飽肚感。All day breakfast $98有茄汁豆、炒蛋、煙肉、香腸、蕃茄、薯餅、翠肉瓜、牛角包,看一看知道這道豐富「早餐」熱量爆燈,部分食材也不是健康之物,但久久吃一次,就不要太計較吧。我最喜歡當中的翠肉瓜,加上黑椒和鹽稍為煎香,口感又爽又多汁,很美味令我也想在家煎煎看。薯餅新鮮炸起很脆身,蕃茄甜又多汁,炒蛋很香滑,香腸是德國腸,我蠻喜歡這一款香腸,茄汁豆就沒什麼特別,牛角包則較軟腍不夠層層鬆化,附加的牛油是不必要了吧,牛角包本身牛油已夠多。白酒汁煙肉青口意粉$108充滿蒜香又有白酒餘韻的意粉,意粉做到al dente剛剛好,有點咬
Pera & banana $35 &
Fragola & banana $35
All day breakfast $98

我最喜歡當中的翠肉瓜,加上黑椒和鹽稍為煎香,口感又爽又多汁
白酒汁煙肉青口意粉$108
充滿蒜香又有白酒餘韻的意粉,意粉做到al dente剛剛好,有點咬口又不太硬,煙肉份量多,煎香過,青口夠大隻,味道鮮味,煮得軟身不靭。
Blueberry cheese cake$38
店員推介這一款蛋糕,原本在凍櫃冷冰冰的待著,拎出來放在具質感的碟上灑上食用玫瑰花瓣,立即令人眼前一亮。
藍莓層、芝士忌廉、海綿蛋糕層相間,蛋糕口感鬆軟,芝士層幼滑香濃,藍莓甜度恰好,果味自然,數層一起吃,滋味無窮
,結論是來這一定要吃甜品

晚上的上環區比較靜吧,小店在晚上八點就關門,要放工來吃的要留意了。
  • All day breakfast
  • 白酒汁煙肉青口意粉
  • Blueberry cheese cake
2017-07-21 73 瀏覽
又來到覓食啦。這次來到ask cafe。一入到,靚仔侍應見到我熱到滴曬汗,即刻比杯冰水我,真係好體貼。比個like先!本抱住食小小既心態試下,估唔到晚餐都有幾多嘢選,我選白酒汁煙肉青口意粉,濃郁的芝士白酒白汁包裹住爽彈意粉,配料都相當充足,五六粒肥滿青口和煙肉鋪面。捲一口意粉食一粒青口和煙肉,濃郁又鮮甜,面頭撒些香草碎,白汁入面仲夾雜了即墨黑胡椒碎,更添一層味蕾享受。友人就選了煙鴨胸紅酒長通粉,鴨胸切片加紅酒煮到軟身,配上小小肉碎,番茄碎做醬底,長通粉吸曬醬汁,非常入味。食鴨胸好怕肥,可能有紅酒同番茄配搭。好玩味得來又醒胃唔油膩,同樣面頭撒香草還有芝士粉,更添風味。另外我地加左個煙火腿三文治,又一驚喜。十分用心的三文治,豐富口感同餡料。面包用牛油擦過,烘到脆一脆,夾左大大片煙火腿,新鮮番茄同生菜,還有一片鹹芝士。一口咬落去,大滿足。好好食!係ask cafe食嘢梗要試咖啡,我叫左杯熱Mocha,香滑順口,濃郁咖啡香充斥口腔,帶些苦味卻不酸,甜度剛剛好。配上可愛熊仔拉花。好得意!友人則order了杯earl grey tea 茶香帶小許花香,配上藍莓cheese cake絕配。今餐真係好

今餐真係好食好飲好享受,埋單時特登問店長要左本menu,下次要試埋距早午餐先得~
2017-07-20 99 瀏覽
是日放工後,與同事一起吃飯,兩個女生,在附找個可舒舒服服聊天的地方於是,我們穿過遊客擁擠的信德中心和打工仔熙來攘往趕回家的寫字樓集中地,來到這寧靜的一條街(皇后大道中)。街上差不多所有地鋪都已關閉,十分寧靜,與先前的熱鬧大為不同,很舒暢踏入ask,雖然面積不大,但樓底高、又使用落地玻璃,空間感十足充滿大自然氣息的佈置矛人放鬆的感覺這裡供應的食物,除了大多cafe都有的all day breakfast、意粉、三文治外,還有日式鰻魚飯。某些食物可以$5加配咖啡,$22加配甜品我們就選了2款推介菜式加2杯咖啡~Ask漢堡($98):以漢堡分量和味道來計,CP值十分高麵包烘得外微脆內鬆軟,而底部的麵包也有芝麻,所以入口比平時的漢堡更覺芝麻香漢堡的重點當然是那牛肉,看那粉嫩的色澤便知它肉質鬆軟,而且十分juicy另外,店家放pickles不吝嗇,很合我口味黑松露雜菌意粉($128):黑松露+雜菌,對我來說是無敵的組合,它在餐牌上的話,我90%都會點!這次也不例外剛吃過heavy的漢堡,這道清炒的意粉來得正好~那股松露香和爽口的雜菌讓我忍不住吃個不停Flat white (上) & piccol

充滿大自然氣息的佈置矛人放鬆的感覺

我們就選了2款推介菜式加2杯咖啡~

Ask漢堡($98):以漢堡分量和味道來計,CP值十分高
另外,店家放pickles不吝嗇,很合我口味

黑松露雜菌意粉

Flat white

Piccolo latte

Flat white (上) & piccolo latte (下):以美美的咖啡結束這次晚餐
我所喝的flat white,咖啡味很香,奶泡十分綿密,與咖啡融合得很好

本來還想點甜品的,因為看到廚櫃的甜品很吸引,但因為太飽便打消念頭...下次來再吃吧
黑松露雜菌意粉
Flat white
2017-07-19 299 瀏覽
依家做飲食認真唔易,為彌補租金開支,往往營業時間都頗長,尤其是晌啲旺區,不過,今晚到訪嘅咖啡店「Ask」,雖位處上環區,卻喺8:00pm就閂門,幾有個性。踏入餐廳,地方唔大,卻全無侷促感,皆因對街一面喺落地大玻璃,視覺開揚,又有高嘅樓底,再加上吊起唔少裝飾性植物,雖然喺假嘅,都令整體予人清新有活力。而且,枱與枱之間排得唔密,牆上掛起唔少畫作,叫人感覺舒適!友人未到,先翻一轉餐牌,有一系列全日散點菜式,如小食、沙律、熱盤、漢堡、全日早餐、意大利麵,選擇唔算多,但以咖啡店以言,足以應付日常需要;況且,晌餅櫃仲見有啲鬆餅、牛角酥、蛋糕之類輕食及甜點。晚上嚟,就梗喺打算叫晚餐,晚餐底面兩頁共6款選擇,有兩款全日早餐、漢堡、意大利麵、鰻魚飯、三文治,賣$88-$108,並配咖啡或茶,加上舒適環境,定價相宜。Meat Lovers $108晚餐選擇中,除咗ASK全日早餐外,依一款Meat Lovers都頗有全日早餐嘅格式,但絕對喺食肉獸嘅頭號選擇,超啱晒我添。食材包括牛肉漢堡扒(可改選雞肉漢堡)、煙肉、香草雞肉腸、芝士、大量粗薯條、牛角包,嘩!上枱時擺到一碟都喺,睇見都興奮呀!最正喺煙肉、雞肉腸打
;況且,晌餅櫃仲見有啲鬆餅、牛角酥、蛋糕之類輕食及甜點。
Meat Lovers $108

!上枱時擺到一碟都喺,睇見都興奮呀!最正喺煙肉、雞肉腸打孖上,牛角包又開咗半,同朋友共享就方便得多。
Meat Lovers
牛肉漢堡扒相信喺手打貨色,質感非常鬆化,雖無提及喺咩牛種,但好夠肉味;煙肉脂肪少,煎得啱啱好,鹹香唔乾;雞肉腸賜衣脆口,入口好有香草味,口感唔會好似平價貨咁一口粉
;薯條亦脆而不油,唯挑剔嘅喺芝士就咁放上漢堡扒有啲嘥,做個芝士汁淋落啲薯條度就仲正,而牛角包明顯放耐咗,酥化感大減。
日式照燒鰻魚飯 $98

晌咖啡店賣意大利麵一啲都唔出奇,但有日式鰻魚飯就估佢唔到,更估唔到友人喺鰻魚飯粉絲,真喺一拍即合啦。碗日式照燒饅魚飯賣相一啲都唔失禮,由盛器、鰻魚、配菜都做得一絲不苟,啲醃蘿蔔好爽脆,牛蒡苦中帶甘,果然有東洋蔘之名。
日式照燒鰻魚飯
鰻魚燒得油香,醬油味香濃,質感好嫩滑,唯改善位喺啲飯粒,較濕而有些微爛嘅感覺
,失去咗珍珠米嗰份黏糯感。
日式照燒鰻魚飯
貴為咖啡店,咖啡嘅選擇自然成為焦點,飲品一欄,咖啡嘅種類確實唔少,但成功興否都仲要取決於質素嘅高低。
但可以肯定嘅一點,就喺唔飲咖啡嘅朋友,嚟到都唔使擔心無選擇,因為,見佢哋仲提供有多款配搭有新意嘅特色梳打,唔同味道嘅朱古力,以及百分百嘅有機果汁。
此外,咖啡唔啱,凍飲、朱古力又唔啱,花茶、紅茶會喺你心水嗎?見吧位一排Fortnum & Mason茶罐,雖然小弟唔認識依個英國品牌,但見啲茶罐精美古雅,再上網查查就知咩來頭啦。
此外,仲有啲轉飲或加配優惠,轉其他飲品+$5 / 凍飲+$8 / 特飲+$20,配是日精選蛋糕+$22。不過,再睇睇飲品餐牌嘅分類,發覺轉飲優惠唔喺太清晰,最好落單前問問店員轉飲依款嗰款要補幾多,避免誤會。
法式燉蛋味拿鐵 +$5

單品價$38,但晚餐關係,補$5就可以享受到杯咁正嘅拿鐵。睇外觀,咖啡表面平滑,唔會有汽泡嘅出現,再者拉花嘅花紋細緻,可見咖啡師嘅手勢真喺有一手。再飲一口,醇香度十足,而且口感均勻,再足證撞奶泡沖調嘅技巧高。不過,法式燉蛋口味唔喺太識分,下次都喺飲焦糖或榛子口味啱啲。
法式燉蛋味拿鐵
阿法奇朵 +$8

友人就較喜歡配上雪糕嘅阿法奇朵,同樣單品價為$38,但又唔知何解喺補$8,但總之都好抵。以雞尾酒杯盛載住雲呢拿雪糕球及意大利濃縮咖啡,友人就喜歡雪糕連咖啡一羹過食,話咁先嚐到兩者自身味道,之後待佢溶溶哋先飲,感覺香滑細膩,有啲似咖啡奶昔。
阿法奇朵
額外加配甜品都喺補$22,極之划算,從餅櫃所見,只剩番5款蛋糕:熱情果慕絲蛋糕、意大利芝士餅、藍莓芝士餅、松露朱古力蛋糕及綠茶慕絲蛋糕。
松露朱古力蛋糕、熱情果慕絲蛋糕
松露朱古力蛋糕 +$22

沉實嘅松露朱古力蛋糕可以講喺實力派,底下嘅朱古力松露軟心蛋糕好香濃(松露喺指佢嘅質感,咪以為有松露嗰種幽香味),加入脆脆底更添脆口感,而上層朱古力慕絲十分香滑,放晌石黑板再加啲玫瑰乾花,真喺賣相都執到正。
熱情果慕絲蛋糕 +$22

鮮黃色嘅熱情果慕絲蛋糕,外觀就非常搶眼,以消化餅作為餅底,加入熱情果慕絲,中間再夾多屠熱情果果蓉,故此,熱情果果味十足,但出乎意料之外又唔喺好酸,配咖啡真喺一流,喺小弟嘅超推薦。
熱情果慕絲蛋糕
順帶一提,佢哋都有午餐供應,不過,就只有3款菜式,有鳥冬、意大利麵,定價為$98-$138,比晚餐還要貴,但食材就用上鮑魚、黑松露、鮮帶子。
果然8:00pm準時閂門,但只限於收起門口啲餐牌,我哋原來坐到過鐘都唔知,不過,店員亦無趕我哋走,加上整體服務幾好,好似追加甜品時,又自動換上新餐具,仲唔收加一添,所以,我哋都稱心滿足地離開!
法式燉蛋味拿鐵
阿法奇朵
2017-07-16 129 瀏覽
這天過海工作,做完肚子打鼓,見到附近有一間小Cafe,名叫「Ask」,我ask都不用ask,就走了進去。 餐廳樓底很高,配以落地玻璃,感覺開揚;裡面還放置了很多綠色植物和圖畫,好舒服。 留意到餐廳採用的茶葉,竟是英國名牌F&M,真的很落本,可惜我們已經點了其他飲品,就等下次再來品茶吧! 藍橘子菠蘿梳打($35)、蝶豆花柚子芒果梳打($35) 兩款的造型都一流,酸酸甜甜的,果味清新又不會過甜,為夏日帶來陣陣清涼。 白酒蜆肉意粉($108) 這是今晚的廚師精選意粉,味道果然不錯,蜆肉鮮甜,配以火腿絲,加上白酒的酒香,配合得天衣無縫。 日式照燒鰻魚飯($98) 既有西式意粉,也有日式饅魚飯,餐牌雖不算有很多選擇,但卻有足夠的diversity。鰻魚燒得香,日式蘿蔔和淮山也爽口美味,唯一美中不足是飯身較濕,可以再加改善。

藍橘子菠蘿梳打($35)、蝶豆花柚子芒果梳打($35)

白酒蜆肉意粉($108)

日式照燒鰻魚飯($98)

2017-07-14
Loved this place because it was really relaxing with high ceilings and plants hanging down.It is on a sunny spot so the entrance metal door handles can be quite hot.Once you get inside, it is lovely.My friend had the mussels which were in a strong creamy cheesy sauce loaded with bacon.The drink was visually stunning but you have to mix it before you drink it because most the sweetness is at the bottom.I had the abalone udon which was impressive because they served Inaniwa udon, a thin white udon

I had the abalone udon which was impressive because they served Inaniwa udon, a thin white udon, and the broth was light packed with enoki mushrooms and cabbage.
2017-07-11 74 瀏覽
餐廳樓底高,落地大玻璃透光度十足,坐得好舒適,店員態度親切☺️Tea set 1500-1700和風沙律西柚汁 $48 完全估吾到係咁大碟😳 好多蟹柳絲!沙律菜好新鮮, 加埋蕃茄仔同粟米, 健康之選👍🏼香草雞翼 $40 ,四隻,炸得金黃色、脹卜卜,吾油膩,好香口,吾錯呀! 飲品方面,揀左hot latte $36 , 我問咖啡師可吾可以整圖中既小象拉花,最後係整左比我,實物同圖片一樣咁可愛!開心相機食先😁 味道就比較濃。碟豆花柚子芒果梳打 $35 顏色上配搭得好靚!😍層次分明,吾會太甜,好飲呀,而且大大杯,幾抵飲👍🏼是日蛋糕 $38 揀左熱情果同tiramisu, 賣相精緻、吸引,特別係熱情果那個。熱情果味微酸,作為蛋糕食多兩啖都吾怕膩。 tiramisu 上面果朵小花好甜美,味道幾濃郁,配咖啡食特別夾。
Tea set 1500-1700

和風沙律西柚汁 $48

碟豆花柚子芒果梳打 $35

是日蛋糕 $38

2017-07-10 102 瀏覽
香草白酒汁青口分量十足,個煲大過個頭,本來以為只有青囗但底部原來有很多耶菜,汁不會太heavy 浠身的,青囗夠大隻而且新鮮,面頭鋪上切條煙肉,on diet 的女士們首選。All day breakfast 有軟棉棉的抄蛋,煙肉,烤蕃茄,甜甜茄汁焗豆,香草雞肉腸,烤翠玉瓜果肉爽口,大牛角包切成兩份很細心香口軟熟牛油味濃可以不用再加牛油。榛子鮮奶咖啡拉花圖案是熊仔,很可愛不捨得喝掉。榛子味濃郁不會太甜而且不會蓋過咖啡豆的味。中午享受一杯有質素的咖啡很寫意暫時忘記手頭上的工作。碟豆花柚子芒果梳打賣相很美,黃藍紫漸變的顏色很有夏日的色彩。

2017-06-20 220 瀏覽
如果閣下可以在白天放工,真是一群幸福的上班族!市道不景氣,難搵工!要好好珍惜這份工作! 所以,我會替要 OT 工作的朋友辛苦!而佩服他們工作上的幹勁!慶幸!我打這第五份工,夏天可以白天放工,有機會嚐到平價的下午茶! 趁爸爸媽咪去大陸旅行,準時 5:30 放工後,在公司附近找一找哪間餐廳的下午茶供應至下午 6:00! 身為慢人迷的我,不趕著回家!一於慢慢嘆番個下午茶!上年12月尾,經過上環蘇杭街,見到咖啡店 Veygo Coffee 結業,一個月後,開了另一間咖啡店 Ask Coffee! 怎料,當我在今年 4月頭,經過上環蘇杭街,見到 Ask 結業,即將4月初旬搬往精品酒店 Apartment The Putman 地下 (即是 Caffeine 舊址)!位於精品酒店 Apartment The Putman 地下,新店樓底高,放置不少植物裝飾,綠草如茵!裝潢雅緻舒適!下午茶由 $38~$68 不等!款式寥寥可數,各有特色!下午茶由 $38~$68 不等!款式寥寥可數,各有特色!鮑魚沙律 $68鮑魚與沙律菜,鮮見的配搭!令我很好奇想試!鮑魚以醬汁醃製過,酸酸鹹鹹,口感有嚼勁又夠惹味!沙
如果閣下可以在白天放工,真是一群幸福的上班族!
市道不景氣,難搵工!要好好珍惜這份工作!

身為慢人迷的我,不趕著回家!一於慢慢嘆番個下午茶!

裝潢雅緻舒適!
下午茶由 $38~$68 不等!款式寥寥可數,各有特色!
下午茶由 $38~$68 不等!款式寥寥可數,各有特色!

鮑魚沙律 $68
鮑魚與沙律菜,鮮見的配搭!
令我很好奇想試!
鮑魚以醬汁醃製過,酸酸鹹鹹,口感有嚼勁又夠惹味!沙律菜翠綠卻不算新鮮爽脆,配上粟米粒及車厘茄,其實整體跟鮑魚格格不入!
 純粹滿足味蕾而已!
鮑魚沙律

+$5 Creme Brulee Coffee
表面的奶泡加上糖份,輕輕烤至焦香,表面的焦糖與甘香的咖啡口味層次分明!

Creme Brulee Coffee

Chocolate Bailey cake $40
賣相已見層次感!
 蛋糕質感挺身,芝士味道濃郁,夾雜朱古力片,口感豐富又滿足味蕾!

Chocolate Bailey cake
2017-04-21
Creme Brulee Coffee
Chocolate Bailey cake
2017-05-17 432 瀏覽
一行入鋪就見到有個好靚既甜品櫃放滿左好多甜品,除蛋糕外、仲有布甸、鬆餅…所以我決定暫時放棄減肥,食左先算。宜家出面已經好少見Opera 蛋糕了,記得以前東大街有一間整歌劇院蛋糕好好食,可惜結業了...。喺d細微位見到呢間餐廳既用心,通常蛋糕上面既裝飾都係由唔好食既糖粒做既,但呢度嘅蛋糕裝飾好好食,係好香濃牛奶味既朱古力!另外咖啡味同朱古力味亦平衡得好好,蛋糕質地亦夠結實、唔會一叉就爛。另外呢個士多啤梨mousse cake外型好精緻呀完全唔捨得食。酸酸甜甜幾開胃,勁快食哂一個!建議如蛋糕面可擺堆士多啤梟應該仲美觀同好食。蛋糕要配杯咖啡先夠完滿嘛!杯咖啡拉花超可愛!見到其他客人既拉花都唔同,好好奇會唔會係唔同口味拉花都會唔同呢?定還是睇靚身咖啡師哥哥既心情呢而有唔同圖案呢?好滿意環境又夠哂舍意,會再黎呀!唔知下一次咖啡會係咩圖案呢?
所以我決定暫時放棄減肥,食左先算。

另外呢個士多啤梨mousse cake外型好精緻呀

好滿意環境又夠哂舍意,會再黎呀!
唔知下一次咖啡會係咩圖案呢?
2017-05-09 436 瀏覽
上環一路都有好多cafe,今次就去左ask cafe 試下啦,一入到去,就覺得非常清新,餐廳入面掛左好多植物,而且非常寬落,同朋友緊系狂影相啦。由於呢間系一件西日式cafe,我就點左鰻魚飯吃同埋法式吞拿魚包,朋友就點左意粉,等左15分鐘左右鰻魚飯就送到你眼前,味道同出面好貴日式餐廳差唔多,非常抵吃啊!意粉就叫左帶子黑松露意粉,因為朋友太肚餓,黎唔切影相,兩樣份量都好多。而法式吞拿魚包真系非常抵吃,之後就點左餐廳特飲碟豆花柚子芒果蘇打,超級好飲,而且好靚。最後當然吃到非常飽啦,順帶一提原來叫甜品系有優惠的。非常recommand 的一間cafe ,一定會再encore

2017-05-05
15 分鐘 (堂食)
  • 鰻魚飯
  • 法式吞拿魚包
2017-05-08 284 瀏覽
一直都好鍾意上環d cafe ,而ask cafe 就係蘇杭街搬去呢個新地址。新舖搬左去酒店樓下。全間舖頭用藍色同綠色做主題!非常清新!ask 意粉同all day 都非常出名。我今次同朋友就叫左幾樣嘢吃。分別係鮑魚稻庭烏冬(聽說鮑魚是老闆親自整的)all day breakfast (牛角包好好味不過我怕肥就要左多士)意粉同埋egg Benedict !出到黎每樣都好好味!本身想叫埋甜品,但係因為太飽吃唔落啦已經約左朋友下星期再去!順帶一提!個到嘢飲都非常好飲,而家每次都有好靚ge 拉花
!本身想叫埋甜品,但係因為太飽吃唔落啦
鮑魚稻庭烏冬
Cabonara
冰搖咖啡
  • pasta
2017-04-24 348 瀏覽
我weekend最鐘意去cafe,因為夠cozy夠chill,啱哂放假mood。住中西區嘅我最近喺上環發現左呢間ask,幾有驚喜。首先一坐落已經好relax,成間鋪頭都佈滿左綠色植物,加上牆上壁畫同擺設都好精緻。抬頭一望,黑板上寫住卡邦尼,我一向都係卡邦尼怪,眼見呢度有,仲係廚師推薦,當然要一試。一入口,好足料,好多煙肉,味道拿捏得宜,唔會太咸,最鐘意係個汁,夠creamy、蛋味重,濃得黎又唔會好口渴,下次可以再戰。再望望佢地個menu,原來都仲有好多意粉選擇,鴨胸紅酒汁長通粉、黑松露帶子意粉,配搭幾吸引,好似幾正,搵日一定要再試。問問職員,原來呢度只係開到8點,仲諗住下次可以約啲frd dinner 黎可以試多幾款,其實真係建議佢地遲少少關門,晚市咁早收,真係舖租都蝕埋🤔臨走我望住個蛋糕櫃都覺得心思思,不過食完個意粉又真係好飽,而且得自己一個冇人share,唯有等下次啦