2023-09-14 65 瀏覽
之前已經留意到呢間銅鑼灣嘅打卡餐廳,想嚟呢度好耐,今日終於有機會喇!餐廳喺金朝陽中心2期嘅30樓全層,空間感十足!喺門口已經見到好多好有心思嘅佈置,型格得嚟又有玩味。令我驚喜嘅係,呢度啲嘢食都超級好食有質素!我哋先叫咗一客「新鮮藍青口」,我哋揀咗白酒汁,藍青口有好多隻,而且超級新鮮,入口好甜!而白酒汁又唔會太濃味,有淡淡嘅酒香,更能吊出鮮甜味道。主食我哋先叫咗一客「澳洲M7和牛伴鵝肝醬」($498),和牛我哋叫咗五成熟,一嚟到已經聞到陣濃香牛扒味!和牛已經好細心地切好咗,每一塊和牛嘅外皮都煎得香脆,油脂感好豐富,肥瘦適中,啱啱做到入口即溶!而鵝肝醬味道都好香濃,同牛扒分開食一齊食都咁正。旁邊嘅係炒洋蔥、蘑菇,都用牛扒汁調咗味,撈埋嚟食都好好食!另一客叫咗「西班牙八爪魚伴加拿大波士頓龍蝦配法國紫薯墨汁豆蓉」($498),名就夠曬長喇,菜式嚟到都一樣省鏡!首先係有一大條八爪魚,切開有好多塊,外皮吸盤部分焦香味濃;而肉質就較軟稔,一齊食個配搭好好。而龍蝦就真係超大隻,又有極多蝦膏,仲有蝦鉗可以慢慢嘆!豆蓉亦唔失色,食紫薯有飽肚感,加上應該用咗啲忌廉嚟調味,就更香甜!一道菜可以有咁多唔同嘅組合
之前已經留意到呢間銅鑼灣嘅打卡餐廳,想嚟呢度好耐,

喺門口已經見到好多好有心思嘅佈置,型格得嚟又有玩味。

令我驚喜嘅係,呢度啲嘢食都超級好食有質素!

我哋先叫咗一客「新鮮藍青口」,我哋揀咗白酒汁,
藍青口有好多隻,而且超級新鮮,入口好甜!
而白酒汁又唔會太濃味,有淡淡嘅酒香,更能吊出鮮甜味道。

主食我哋先叫咗一客「澳洲M7和牛伴鵝肝醬」($498),

和牛我哋叫咗五成熟,一嚟到已經聞到陣濃香牛扒味!
和牛已經好細心地切好咗,每一塊和牛嘅外皮都煎得香脆,
油脂感好豐富,肥瘦適中,啱啱做到入口即溶!
而鵝肝醬味道都好香濃,同牛扒分開食一齊食都咁正。
旁邊嘅係炒洋蔥、蘑菇,都用牛扒汁調咗味,撈埋嚟食都好好食!

名就夠曬長喇,菜式嚟到都一樣省鏡!
首先係有一大條八爪魚,切開有好多塊,

外皮吸盤部分焦香味濃;而肉質就較軟稔,一齊食個配搭好好。
而龍蝦就真係超大隻,又有極多蝦膏,仲有蝦鉗可以慢慢嘆!

一道菜可以有咁多唔同嘅組合配搭,真係值回票價。

最後叫咗兩杯Cocktail,

一杯係「Her Majesty The Queen」($118),有好強嘅茶味,又有陣檸檬味道,

上面打咗層厚厚嘅泡沫加增口感,好適合伴菜飲用。
另一杯係「Miruku Hoijicha」($108),呢杯酒就溝咗焙茶,

成個感覺似奶昔,容易入口,亦都唔易停口!
兩杯飲品都好靚,配合埋個環境氣氛,真係一流。

呢排餐廳仲做緊星期一至五1630-1930 free flow,$178任飲,而一至日嘅happy hour,某啲酒精飲品接近5折!啲Staff仲話逢星期一三六天台會有Music Live show,不過我哋嚟嘅果晚咁啱雨就無得上天台喇!
2023-09-12
$764.5 (晚餐)
🧞‍♀️Arcadia 🧞‍♀️銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期30樓「打卡」可以話係香港人鍾意做既活動,呢度影下,嗰度拍下,要將美麗既地方同人儲起成為美好回憶。今日乳豬想介紹一個新餐廳Arcadia🧞‍♀️比大家,大家可以同你心愛既家人朋友同埋情人去打卡留念啦!!當然點少得美食呀!!馬上分享仲你知有咩必點推介!!🔥🔥蕃茄湯🍲呢個蕃茄湯不但濃烈蕃茄味,而且酸味因為忌廉中和返變帶甜口味,喜歡飲既你點可以錯過?🤭🤭乳豬推介指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷意大利Parma火腿沙律🥗火腿夠厚夠大塊,沙律用上黑醋作配答,可以令食完火腿既飽滿消化中和,酸味能夠開胃一下 🤓🤓香煎澳洲M2牛肩胛配野菌燒汁🐄西餐點少得牛肉吖,呢個五成熟牛肩胛少許煙靱,但後面再咬下就會更軟熟,燒汁相當香濃,絕對要推介比大家乳豬推介指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷烤西班牙杜格克豬梅肉🐽🐽原本以為梅肉會好花咬比較難𡁻,但咬落卻比較鬆化,烤得十分之香乳豬推介指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷好既打卡西餐廳點少得又靚又飲既cocktails 乳豬叫左兩杯🍻推介比大家!SUN OF THE BEACH☀️🌞呢杯不但外表美觀顏色鮮艷,味道真唔錯,有香甜蜜桃🍑味道,清新自
🧞‍♀️Arcadia 🧞‍♀️

乳豬推介指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷

烤西班牙杜格克豬梅肉🐽🐽

乳豬推介指數:🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷

好既打卡西餐廳點少得又靚又飲既cocktails
乳豬叫左兩杯🍻推介比大家!

SUN OF THE BEACH☀️🌞

呢杯不但外表美觀顏色鮮艷,味道真唔錯,有香甜蜜桃🍑味道,清新自然而不太過分

ARCADIA AROMATIZED ROSE 🌹
呢一杯可以話係ARCADIA既signature cocktail, 滿滿既鮮紅色浸滿整個高腳杯,雖然外表看似味道濃郁,但飲落覺得味道清啖,女士們不妨試下!!
2023-09-08 79 瀏覽
在銅鑼灣登龍街金朝陽2期30樓和天台既Arcadia充滿著浪漫和情調,裝修非常優雅且獨具特色。大量打卡位必定影過不倒,而且還有個無敵天台,有outdoor可以帶埋狗狗都無問題!3pm-6pm都係happy hour時間,特定cocktail低至30蚊,之後既時間都有唔同優惠,非常抵!岩哂吹下水飲番杯靚靚cocktail既朋友。香煎日本刺身帶子伴三文魚籽的味道鮮味,用上生菜包住帶子經過香煎,外層微焦帶有微妙的焦香,內裡鮮嫩多汁,三文魚籽鹹鮮味帶有層次感。好正既starter, 非常開胃。蘇格蕑蟶子伴虎蝦玫瑰醬意大利飯,當晚蟶子沒貨所以換上帆立貝,虎蝦鮮嫩結實,搭配著玫瑰醬外表已經夠靚粉粉紅紅。意大利飯口感彈牙,味道唔會膩,帆立貝都煎得夠香啖啖肉。加拿大豬扒經過燒香,外層微焦,內部保持著豬肉的嫩滑和多汁。再出色地伯爵茶醬汁,豬肉的口感更加豐富,茶的香氣為菜品增添了一絲獨特的風味。配菜大量青甜椒,豆伴碟,都幾好食。BERRIES充滿水果的香氣,非常清新和涼爽,顏色鮮亮,味道帶莓香微酸幾好飲。整體而言,這間餐廳的裝修、食物和飲品都高雅有品味。無論浪漫的約會還是和朋友共享美食,這裡都岩feel

去過Arcadia 幾次,但都唔好彩,唔係落雨就係有event,今次毫無預期之下竟然有天台位坐 😄 真心靓嘅,就喺個SASA招牌大咗啲,橙住曬😞😛 但啲位又闊落又靓,都好正呀!女仔影相一流😆#但啲青口真係好一般
#但啲青口真係好一般
2023-09-02 79 瀏覽
餐廳逢星期一三六係天台會有Music Live show,我哋就喺樓下食埋啲拿再上去睇live show,過一個happy weekend。海膽三文魚籽配多士這道菜以鮮嫩的三文魚籽和新鮮的海膽為主角,搭配著酥脆金黃的多士,給人一種豪華與口感並存的享受。三文魚籽的鮮美與海膽的濃郁相互輝映,味道鮮美,令人回味無窮。澳洲M7和牛伴鵝肝醬這道菜選用了優質的澳洲M7和牛,肉質細嫩多汁,搭配上濃郁的鵝肝醬,帶來豐富的口感和層次感。牛肉的熟度剛剛好,口感鮮嫩,與鵝肝醬的香氣完美融合。西班牙八爪魚伴加拿大波士頓龍蝦配薯蓉八爪魚肉質鮮嫩,搭配上鮮美的龍蝦肉和香濃的薯蓉,口感豐富多樣。Blossom Whisper結合了多種水果和香料,帶來一種清新的口感和芳香的氣息。Arcadia aromatized rose味道比較Fruity,很容易入口。另外餐廳優惠,星期一至五1630-1930 $178 任飲,星期一至日happy hours 1500-1930酒精飲品接近5折

海膽三文魚籽配多士

西班牙八爪魚伴加拿大波士頓龍蝦配薯蓉

Blossom Whisper
結合了多種水果和香料,帶來一種清新的口感和芳香的氣息。

Arcadia aromatized rose
味道比較Fruity,很容易入口。

酒精飲品接近5折
今次去呢間餐廳,環境舒適,座位闊落,內裏設計咗好多打卡位,有情調有氣氛,窗外可以睇到香港嘅夜景,深夜仲會化身為一間酒吧,真係又睇得又食得又飲得啊!👍🏻👍🏻👍🏻⭐️澳洲M7和牛伴鵝肝醬好好食!真係好好食!首先,塊牛扒嘅油花分布好平均,外圍圍住一圈脂肪,所以外層煎得好香口,食落去入口即溶,肉質鮮嫩彈牙又多汁。再加上鵝肝醬,搽喺塊牛上面,鵝肝醬嘅鮮味同鹹味,再提升左和牛嘅肉味,呢個真係必點!👍🏻👍🏻👍🏻⭐️帶子伴虎蝦玫瑰醬意大利飯本身係跟蟶子,但因為缺貨,就改咗帶子,但都一樣係好鮮味😬,帶子同蝦都大大隻。味道上係一種比較淡味嘅蕃茄醬,清清淡淡咁,意大利飯都煮得軟硬適中,個飯又唔會太濕,剛剛好👍🏻。⭐️酥炸魷魚鬚出色!魷魚鬚比起其他出邊餐廳大隻同肥美,炸粉好薄,我個人認為,做佐酒小食好夾,啱晒happy hour嘅時候,飲番杯傾吓偈,叫嚟送酒!👍🏻❤️⭐️Long island ⭐️Tea or Me ?飯品方面,講得佢夜晚會化身酒吧,就梗係有好多Cocktail俾大家選擇啦😬。唔飲酒嘅朋友都有幾款Mocktail 俾大家揀,總有一款啱!佢哋平日收兩點,weekend收三點添,食完飯想再搵個地方,同班老

⭐️澳洲M7和牛伴鵝肝醬

⭐️帶子伴虎蝦玫瑰醬意大利飯

⭐️酥炸魷魚鬚

⭐️Long island ⭐️Tea or Me ?
佢哋平日收兩點,weekend收三點添,食完飯想再搵個地方,同班老友傾吓偈,上黎就啱啦!😊
free flow : 星期一至五
1630-1930 ❤️ $178任飲
happy hour : 星期一至日
1500-1930 ❤️ 某啲酒精飲品接近 5 折

今次上去,仲遇著隔籬枱慶祝生日,餐廳好貼心,會影張即影即有相,俾壽星留念。餐廳仲逢星期一三六係天台有Music Live show ,慶祝生日同紀念日,黎呢到都幾好啊👍🏻😬

2023-08-29
  • 澳洲M7和牛伴鵝肝醬
  • 脆炸魷魚鬚
既然Barbie成為大家嘅熱潮,就去bookmark左 一陣既港女打卡餐廳試下,一入門口就已經有Barbie為主題嘅超大型相框,經過酒吧,更有氫氣球及型格打卡位,餐廳整體主要以墨綠色為主調,非常有型,還有頂樓露天,平時更會開放給寵物啱晒各位主子。👉🏻澳洲M7和牛伴鵝肝醬🐮點了medium 的M7和牛,外面焦香嫩,入口肉質嫩滑,牛肉好重味,單食已經夠濃郁,再以鵝肝醬代替芥茉配搭獨特。配菜有菌類及蘆筍, 鮮嫩爽口整體非常高質奢華。👉🏻香煎深海比目魚配檸檬刁草忌廉🐟比目魚處理得一絕,魚味十足,魚皮一邊煎得脆脆,入口非常嫰滑啖啖魚油滲滿口腔,而下面薯蓉是以新鮮薯仔壓出,還有薯仔粒口感,個人好中意,更有不同七彩的焗蔬菜作點綴,一絕。👉🏻脆炸魷魚鬚🦑實而不華的炸魷魚鬚一向係我最愛,呢份炸得恰到好處,炸粉不會多太厚,大家可以問待應哥哥拎個檸檬灑點檸檬汁更加好味。▫️👉🏻Blossom Whisper 🍸濃濃柚子味作cocktail 的base香氣非,後更伴隨淡淡的花香,有點像後花園的感覺,入口非常清新味道酸酸甜甜好易入口,好啱美少女們享用。👉🏻Banananana🍹相信靈感來自鳳仙雪條,十分有層次的

👉🏻澳洲M7和牛伴鵝肝醬🐮

👉🏻香煎深海比目魚配檸檬刁草忌廉🐟

👉🏻脆炸魷魚鬚🦑

▫️👉🏻Blossom Whisper 🍸

👉🏻Banananana🍹
相信靈感來自鳳仙雪條,十分有層次的一個特飲,最下層是菠蘿汁,上面是香蕉奶,入口非常厚滑及半條香蕉作擺設,夠哂霸氣。

🉐🉐🉐整體餐廳無論環境、服務及食物都非常高質,唔好以為打卡位有心思,連食物擺盤及飲品外貌設計都好有心思,成件現成打卡藝術品一樣,相當一絕中意打卡既朋友仔記得唔好錯過。

🈹🈹依家happy hour更低至五折及free flow 嘅優惠,仲有Live Band駐場,聽住歌chill下,好抵如果想打卡,除咗可以吹吹水仲可以影影相打卡。
  • 澳洲M7和牛伴鵝肝醬
  • 香煎深海比目魚配檸檬刁草忌廉
餐廳名叫「Arcadia」解作世外桃源,裝潢高質華麗,好多打卡位置,分為兩層,31樓充滿粉紅度假風的天台頂層,30樓的室內用餐,環境佈置優美,巨型熱氣球座位、牆身壁畫,仲有遊戲區域及私人包廂。最近餐廳提供free flow同happy hour,free flow星期一至五1630-1930 $178 任飲,happy hour星期一至日1500-1930,某啲酒精飲品接近5折!餐廳逢星期一三六Arcadia天台會有Music Live show。新鮮藍青口藍青口選擇了忌廉味,鮮嫰美味,仲加左蒜片、洋蔥、羅勒同白酒,令人品嘗到清香,瞬息之間便食了,真心很好味。蘇格蘭蟶子伴虎蝦玫瑰醬意大利飯蟶子同虎蝦肉質爽口彈牙,意大利飯軟硬適中,配搭玫瑰醬甜甜地,十分之夾,讓人回味無窮。西班牙八爪魚伴加拿大波士頓龍蝦配法國紫薯墨汁豆蓉擺盤精緻,原條八爪魚咬落煙韌彈牙,波士頓龍蝦好大隻,肉質鮮嫰,伴碟的紫薯蓉好香甜,整體好吸引,味覺和口感湧現出來。Pinku Pinku賣相好靚適合打卡,Cocktail好大杯,杯邊充滿士多啤梨,仲有馬卡龍,粉紅色Oreo同百力滋,帶出甜味及酒精清香味,充滿優雅不膩的滋味

新鮮藍青口

蘇格蘭蟶子伴虎蝦玫瑰醬意大利飯

Pinku Pinku

賣相好靚適合打卡,Cocktail好大杯,杯邊充滿士多啤梨,仲有馬卡龍,粉紅色Oreo同百力滋,帶出甜味及酒精清香味,充滿優雅不膩的滋味。

Floating Island

另一款是熱飲,吸引我的視線,上層有棉花糖同餅乾,飲落好creamy,酒精芳香,口感細膩的飲品。

Arcadia(銅鑼灣)
地址:銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期30樓
2023-08-25
出菜太慢13:25落咗單14:00都未出菜Lunch hour真係冇咁嘅奢侈去食到兩三點唯有叫同事留低幫我等外賣返公司開會先至於食物味道預咗M2嘅扒會瘦會冇脂肪但冇諗過靭到咬唔開唔係好唔好食係食唔到….😂我以為因為我外賣先咁點知啲堂食嘅同事個個都係似未解凍夠就格硬煎奇怪在 我地book定枱又唔係walk-in 客個場又唔係人多唔通餐廳冇預好食材份量?最後就係其實我地第一次去食時有職員主動同我哋講可以reserve房俾我地我地亦即時問咗有冇minimum charge職員答冇於是今次喺Openrice買咗啲優惠餐券之後想reserve枱但打過去就忽然同我地講有minimum charge🤷🏿‍♀️同人數下限好啦都唔平 lunch都$188/位舊肉un胃un到而家食埋今次算只能講佢地marketing真係做得好好
[不推薦系列]

點知啲堂食嘅同事個個都係
似未解凍夠就格硬煎
奇怪在 我地book定枱又唔係walk-in 客
個場又唔係人多
唔通餐廳冇預好食材份量?
最後就係
我地亦即時問咗有冇minimum charge
職員答冇
好啦都唔平 lunch都$188/位
舊肉un胃un到而家
食埋今次算

只能講佢地marketing真係做得好好
開左幾個月😍之前見大家同熱氣球打卡已經好想去🎈😚餐廳分兩層 天台以粉紅色花園為主調💕好Barbie feel🍒有沙灘椅 太陽傘⛱️30樓室內行宮廷奢華風🛋️最受歡迎打卡位當然係熱氣球! 唔少人黎慶生😆野食方面 每款都有特別搭配🥹比預期中好食🤤我地食完野再上天台慢慢影⭐️🐮澳洲M7和牛伴鵝肝醬 ($498)叫左medium~和牛望落好粉嫩🤤入口即融 食到陣焦香味 內keep到柔軟 牛味都幾濃下😍成個cream咁樣嘅鵝肝醬 打到非常軟滑 好濃郁鵝肝味 帶點鹹香🤩拌碟仲有洋蔥炒菇 同蘆筍💖Pinku pinku ($158)🦄超少女心嘅粉紅色cocktail~ 用左vodka做base 面頭有馬卡龍 cream 飲落士多啤梨味為主 似🍓pocky百力支😆酒味唔太濃 好易入口☺️賣相味道都好岩女仔😆⭐️香煎日本刺身帶子伴三文魚籽 ($148)必叫🥰帶子好鮮甜juicy🥹外面金黃色脆脆地 煎得岩岩好! 三文魚籽脆身多汁 鹹香味十足🤤配埋生菜做底🥬我地一致認同最好食🦑🦞西班牙八爪魚伴加拿大波士頓龍蝦配法國紫薯墨汁豆蓉 ($498)超大盤! 用左原條八爪魚🦑肥身得黎 咬落軟腍 焗龍蝦有蝦膏同籽食 貼心地開左d
澳洲M7和牛伴鵝肝醬
⭐️🐮澳洲M7和牛伴鵝肝醬 ($498)
Pinku pinku
💖Pinku pinku ($158)
香煎日本刺身帶子伴三文魚籽
⭐️香煎日本刺身帶子伴三文魚籽 ($148)
西班牙八爪魚伴加拿大波士頓龍蝦配法國紫薯墨汁豆蓉
超大盤! 用左原條八爪魚🦑肥身得黎 咬落軟腍 焗龍蝦有蝦膏同籽食 貼心地開左d蟹鉗 落埋檸檬汁食嘅話海鮮味更出😆底下嘅紫薯蓉唔錯 清甜幾raw
Arcadia Aromatized Rose
🍹Arcadia Aromatized Rose ($158)
好似sangria水果酒~整體飲落似平日嘅水果茶 一樣唔會好濃酒精
⭐️飲野tips:
happy hour - daily 15:00-19:30 部分飲品有五折幾抵😳
free flow - Mon to Fri 16:30-19:30 $178 任飲
去到先知原來Mon, Wed, Fri天台會有music live show 下次要揀呢幾日去😆
2023-08-26
Pinku pinku
香煎日本刺身帶子伴三文魚籽
Arcadia Aromatized Rose
店名: Arcadia地址: 銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期30樓銅鑼灣站B出口,行3分鐘環境: 5/5價錢: 4.5/5味道: 4.5/5一入去餐廳已經覺得好有 feel,係好靚嘅一間餐廳😚門口有打卡位之餘,入面都充滿打卡位,對住出面嘅落地玻璃窗,不論日頭定夜晚打卡都咁有feel~ 😍佢地空間夠哂大,唔焗促,仲可以包房,夜晚上天台吹住風就更chill😉依家佢哋仲有以下優惠添🙈free flow: 星期一至五16:30-19:30只需$178 就可以任飲happy hour: 星期一至日15:00-19:30 酒精飲品仲有優惠添香煎澳洲M2和牛肩胛配野菌燒汁配餐湯及飲品❤️❤️❤️❤️❤️$168今日餐湯係椰菜花湯,飲落有椰菜花粒同薯仔粒🥔,味道唔算太濃,幾好飲😌和牛肩胛叫左medium,食落牛味十分香,果然係和牛,保持到肉質鮮嫩,咬落去肉汁好豐富,仲有啲薯仔🥔、翠玉瓜、雜菜等,點上醬汁十分惹味😬烤西班牙杜洛克豬梅肉配餐湯及飲品❤️❤️❤️❤️❤️$148餐湯同樣係椰菜花湯👏🏻豬梅肉有成3大舊,份量一啲都唔手軟,肉質食落軟腍,加上有少少肥肉,肥瘦適中,令食落去口感更佳,唔會過韌,隔離同樣配有雜菜,食
店名: Arcadia

地址: 銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期30樓
銅鑼灣站B出口,行3分鐘

環境: 5/5
價錢: 4.5/5
味道: 4.5/5

烤西班牙杜洛克豬梅肉配餐湯及飲品❤️❤️❤️❤️❤️
餐湯同樣係椰菜花湯👏🏻
豬梅肉有成3大舊,份量一啲都唔手軟,肉質食落軟腍,加上有少少肥肉,肥瘦適中,令食落去口感更佳,唔會過韌,隔離同樣配有雜菜,食完好滿足😗
2023-08-25 70 瀏覽
之前試過呢度嘅free flow,weekdays 1630-1930 任飲,$178幾抵玩,見到佢menu 都幾吸引,今次諗起不如喺度食生日飯☺️終於有機會試吓佢嘅野食🤤今次叫左份白酒新鮮藍青口,一向比較喜歡藍青口,質感比較好,唔似普通青口咁硬咁實,配白酒汁濃而不膩,有人好欣賞👍🏻烤焗紐西蘭羊架配燒汁薄荷啫喱,七成熟肉質幾嫩,好稔,又唔會血淋淋,羊架油脂豐富,咬落好香西班牙八爪魚配加拿大波士頓龍蝦🦞,好大條八爪魚腳😳龍蝦肉幾結實👍🏻鮮味👍🏻連配菜紫薯墨汁豆蓉都好好味🤤叫左兩杯cocktail ,埋單見到平左🤔原來1500-1930 係happy hour,我哋今日早入座,所以係happy hour🥳我叫嘅cocktail 差唔多半價😯Staff 話星期一三六天台會有live music,咁啱星期一,可以上去,不過食完趕住返去OT,唯有下次先🥲

2023-08-21
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 新鮮藍青口
2023-08-24 62 瀏覽
今晚終於去左網紅打卡餐廳Arcadia, 之前見餐廳環境影相好靚, 已經想嚟😁🍹Arcadia aromatic rose清新果香。🍸My majesty the queen入口柔滑,茶味香濃。🍞海膽三文魚子配多士海膽同三文魚子都非常新鮮。🐟香煎深海比目魚配 檸檬刁草忌廉魚皮煎得香脆魚肉多汁。🐙西班牙八爪魚伴🦞加拿大波士頓龍蝦配法國紫薯墨汁豆蓉八爪魚嫩滑, 龍蝦肉新鮮彈牙,紫薯蓉非常香甜。餐廳平日happy hour $178 任飲,仲有d酒精飲品做優惠接近半價幾抵。逢星期一三六Arcadia 天台會有Music Live show🥰😊今日星期四甘岩無,下次再來👏

🍹Arcadia aromatic rose

清新果香。

🍸My majesty the queen

入口柔滑,茶味香濃。

🍞海膽三文魚子配多士

海膽同三文魚子都非常新鮮。

🐟香煎深海比目魚配 檸檬刁草忌廉

魚皮煎得香脆魚肉多汁。

🐙西班牙八爪魚伴🦞加拿大波士頓龍蝦配法國紫薯墨汁豆蓉

八爪魚嫩滑, 龍蝦肉新鮮彈牙,紫薯蓉非常香甜。

2023-08-24
又是一間期待已久的打卡餐廳,餐廳〔Arcadia Restaurant & Bar〕位於登龍街金朝陽中心高層及頂樓天台,一進入餐廳,已經看到店中打卡靚位巨型熱氣球卡座,餐廳以高貴藍白色為設計,用了不少乾花裝飾及特色吊燈,環境華麗優雅。而頂樓天台花園亦以粉紅色度假風為主題,露天坐位配粉紅色太陽傘,打卡靚位亦有粉紅色鞦韆吊椅,餐廳亦很貼心準備了腳架,真的可以瘋狂地打卡影相,天台亦有開揚的景觀,除了遠眺維港海景及亦看到明亮的月色,入夜後頗有氣氛,很適合三五知己朋友飲酒消遣放鬆好地方。🌟餐廳更有不同優惠及活動:📌Free Flow:星期一至五1630-1930 $178 任飲📌Happy Hour:星期一至日1500-1930 部份酒精飲品接近半價📌Music Live show:星期一、三、六Arcadia 天台📌而餐廳營業時間:平日至零晨2:00,假日至零晨3:00【生牛肉他他伴黑松露配10年陳醋】(HK$498)生牛肉他他上有生鵪鶉蛋黃,更插上刨了片的黑松露,配上10年陳醋,入口啖啖肉很足料又香滑。【澳洲M7和牛伴鵝肝醬】(HK$498)澳洲M7和牛點了五成熟,半成的熟成度控制得很好,中

🌟餐廳更有不同優惠及活動:
📌而餐廳營業時間:平日至零晨2:00,假日至零晨3:00

【生牛肉他他伴黑松露配10年陳醋】(HK$498)
生牛肉他他伴黑松露配10年陳醋
【澳洲M7和牛伴鵝肝醬】(HK$498)
澳洲M7和牛點了五成熟,半成的熟成度控制得很好,中間還呈現鮮嫩紅色,賣相吸引,脂肪不多入口肉質鬆軟,邊位煎得焦香,配有順滑的鵝肝醬及新鮮翠綠的蘆荀,蘆荀入口軟嫩無渣,伴碟有洋蔥及本菇。
澳洲M7和牛伴鵝肝醬
【烤焗紐西蘭羊架配燒汁薄荷啫喱】(HK$398)
烤焗紐西蘭羊架大大件很肥美,點了七成熟,入口不會太乾太硬,蘸上我最喜歡的薄荷啫喱醬,清新美味。
烤焗紐西蘭羊架配燒汁薄荷啫喱
【Pinku Pinku】(HK$158)
一上檯已經心心眼,賣相很美很適合打卡,杯內除了圍滿一片片士多啤梨外,更有粉紅色馬卡龍、粉紅色士多啤梨百力支及士多啤梨味Oreo,微酒味及Creamy感重,是一杯令人心心眼的粉紅色飲品。

【Sun of the Peach】(HK$98)
清新的蜜桃果味茶,清清甜甜,喝著順口又解渴。
〔Arcadia〕@arcadia_restaurant_bar
香港銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期30樓
30/F, Soundwill Plaza 2, 1-29 Tang Lung Street,, Causeway Bay, Hong Kong
2023-08-20
1K
一共有兩層的餐廳,佔地面積非常大,天台有滿滿的打卡元素,但第二層的裝修也挺有風格,整個歐陸風情的!而且亦提供了超特價的Happy Hour時段,有72%優惠,或其他半價優惠,對於喜歡喝酒的真的挺不錯!英式炸魚薯條(158元)整個份量挺不錯,有三大件的炸魚和大量的薯條,而且都是新鮮炸起的,吃起來非常香脆,魚柳又非常多汁!配上他他醬又清爽解膩!香烤加拿大(保濕技術)豬鞍(368元)雖然名單有保濕技術真的挺嚇人的,但只要吃起來好吃就好了!豬鞍真的挺大的一隻,肉又非常厚,煎得表面焦香,但還保留到不少的肉汁,而且熟度約九成,所以吃起來會比較嫩,而且帶點油脂的部位更香!澳洲M7和牛伴鵝肝醬(496元)和牛的切得整整齊齊的,熟度是剛好的五成,肉質非常粉嫩,吃起來肉質柔軟多汁,帶點油香,牛肉味亦挺濃郁!不用沾調味料都很好吃了,重口味的可再配上鵝肝醬就會更濃香!Blossom Whisper (108元)主要的味道是柚子檸味,味道比較清新!Miruku Hoijicha(108元)沒加茶之前是奶香味,加了後就像奶茶的口感,帶點澀,酒精濃度比較低!

英式炸魚薯條(158元)

香烤加拿大(保濕技術)豬鞍(368元)

澳洲M7和牛伴鵝肝醬(496元)

Blossom Whisper (108元)

主要的味道是柚子檸味,味道比較清新!

Miruku Hoijicha(108元)

2023-08-22