2023-09-14
之前已經留意到呢間銅鑼灣嘅打卡餐廳,想嚟呢度好耐,今日終於有機會喇!餐廳喺金朝陽中心2期嘅30樓全層,空間感十足!喺門口已經見到好多好有心思嘅佈置,型格得嚟又有玩味。令我驚喜嘅係,呢度啲嘢食都超級好食有質素!我哋先叫咗一客「新鮮藍青口」,我哋揀咗白酒汁,藍青口有好多隻,而且超級新鮮,入口好甜!而白酒汁又唔會太濃味,有淡淡嘅酒香,更能吊出鮮甜味道。主食我哋先叫咗一客「澳洲M7和牛伴鵝肝醬」($498),和牛我哋叫咗五成熟,一嚟到已經聞到陣濃香牛扒味!和牛已經好細心地切好咗,每一塊和牛嘅外皮都煎得香脆,油脂感好豐富,肥瘦適中,啱啱做到入口即溶!而鵝肝醬味道都好香濃,同牛扒分開食一齊食都咁正。旁邊嘅係炒洋蔥、蘑菇,都用牛扒汁調咗味,撈埋嚟食都好好食!另一客叫咗「西班牙八爪魚伴加拿大波士頓龍蝦配法國紫薯墨汁豆蓉」($498),名就夠曬長喇,菜式嚟到都一樣省鏡!首先係有一大條八爪魚,切開有好多塊,外皮吸盤部分焦香味濃;而肉質就較軟稔,一齊食個配搭好好。而龍蝦就真係超大隻,又有極多蝦膏,仲有蝦鉗可以慢慢嘆!豆蓉亦唔失色,食紫薯有飽肚感,加上應該用咗啲忌廉嚟調味,就更香甜!一道菜可以有咁多唔同嘅組合
喺門口已經見到好多好有心思嘅佈置,型格得嚟又有玩味。
令我驚喜嘅係,呢度啲嘢食都超級好食有質素!
我哋先叫咗一客「新鮮藍青口」,我哋揀咗白酒汁,
藍青口有好多隻,而且超級新鮮,入口好甜!
而白酒汁又唔會太濃味,有淡淡嘅酒香,更能吊出鮮甜味道。
主食我哋先叫咗一客「澳洲M7和牛伴鵝肝醬」($498),
和牛我哋叫咗五成熟,一嚟到已經聞到陣濃香牛扒味!
和牛已經好細心地切好咗,每一塊和牛嘅外皮都煎得香脆,
油脂感好豐富,肥瘦適中,啱啱做到入口即溶!
而鵝肝醬味道都好香濃,同牛扒分開食一齊食都咁正。
旁邊嘅係炒洋蔥、蘑菇,都用牛扒汁調咗味,撈埋嚟食都好好食!
名就夠曬長喇,菜式嚟到都一樣省鏡!
首先係有一大條八爪魚,切開有好多塊,
外皮吸盤部分焦香味濃;而肉質就較軟稔,一齊食個配搭好好。
而龍蝦就真係超大隻,又有極多蝦膏,仲有蝦鉗可以慢慢嘆!
一道菜可以有咁多唔同嘅組合配搭,真係值回票價。
最後叫咗兩杯Cocktail,
一杯係「Her Majesty The Queen」($118),有好強嘅茶味,又有陣檸檬味道,
上面打咗層厚厚嘅泡沫加增口感,好適合伴菜飲用。
另一杯係「Miruku Hoijicha」($108),呢杯酒就溝咗焙茶,
成個感覺似奶昔,容易入口,亦都唔易停口!
兩杯飲品都好靚,配合埋個環境氣氛,真係一流。
呢排餐廳仲做緊星期一至五1630-1930 free flow,$178任飲,而一至日嘅happy hour,某啲酒精飲品接近5折!啲Staff仲話逢星期一三六天台會有Music Live show,不過我哋嚟嘅果晚咁啱雨就無得上天台喇!