2021-06-16 873 瀏覽
其實佢唔算出名,但如果想搵個地方靜靜地坐底嘆下咖啡,呢間都幾好嫁😊•👅 Nutelalalalatte 作為一個Nutella嘅死忠,只要見到餐牌有Nutella嘅野食,都會俾佢吸引左😂杯Latte有Nutella嘅榛子醬味,但如果面頭再加多層cream,淋多劈Nutella係面就好啦🤤(其實佢有拉花嫁!但我太心急,飲左一啖先,就整花左杯野啦😛)•👅 Banana Nutella Toast繼續黎Nutella,唔好俾佢停😛呢個多士唔係一段嘅「好多事」,係薄薄一片勁脆嘅麵包,然後上面鋪滿同Nutella好夾嘅香蕉🍌係幾特別嘅!————————————————

👅 Nutelalalalatte

👅 Banana Nutella Toast
————————————————
2021-06-12 569 瀏覽
話說6月9號星期三下午開完會,想飲杯咖啡提提神,在鴨脷洲一帶咖啡店不多,想OpenRice app睇鴨脷洲大街有間新開冇幾耐嘅咖啡店,就想去試試。為緊鴨脷洲大街一帶方便泊車所以我停在門口。一落車入到去沒有其他客人,可能是因為下午三四點緣故⋯⋯只有一位女職員,抬頭一望餐牌全部咖啡都$40左右,我好快就決定了一杯熱的cappuccino。點知做好了出嚟原來是細杯,沒什麼然後就上車飲。一飲之下咖啡是少少暖的,一點也不夠熱。真心失望,跟住都唔想飲落去。仲要賣咁貴價錢得咁細杯。不了不了,大家小心中伏

不了不了,大家小心中伏
2021-06-09
外賣自取
2021-05-17 458 瀏覽
回帶post當時天氣仲未好似宜家咁炎熱就去左鴨脷洲staycation同行下玉桂山襯住岩岩check in完有個空檔,就行下位於港島南方嘅呢個小島,順便發掘下有冇美食見到呢間文青風格咁重嘅cafe就好不期然咁入左去,舖頭其實唔算大,座位其實唔多,仲要有限聚令所以差不多全店滿座,好彩係店員嘅安排下都順利入座今次就叫左杯Dirty同Mocha先講Dirty,視覺享受認真一流,飲落亦有驚喜,涼鮮奶同espresso 比例岩岩好,有啡味都有奶味Mocha就試飲左幾啖都幾好飲,由於只係淺嚐,所以都中肯返啲唔寫評語啦餐後感:好少有一間餐廳可以令我連續幫襯兩日仲要係兩日都飲返同一款飲品!呢間仲要係良心商店,所以我都真心推薦呢間cafe果度亦有咖啡豆賣,如果再有機會黎多次一定會買幾包返屋企
回帶post

當時天氣仲未好似宜家咁炎熱
就去左鴨脷洲staycation同行下玉桂山

今次就叫左杯Dirty同Mocha

餐後感:
好少有一間餐廳可以令我連續幫襯兩日
仲要係兩日都飲返同一款飲品!
呢間仲要係良心商店,所以我都真心推薦呢間cafe

果度亦有咖啡豆賣,如果再有機會黎多次一定會買幾包返屋企
5 分鐘 (堂食)
  • Dirty
2021-05-06 330 瀏覽
I stopped by today late in the morning. There weren’t any other customers, but other times i have visited on weekends it has been fairly busy. The decor is simple but comfortable. I got my usual flat white and decided to add a lemon tart. The flat white had beautifully steamed milk and great coffee flavor. This place’s coffee is consistently good.The lemon tart was fine, but I prefer them to be a bit more sour. But then again, I like really sour stuff, so not everyone may like it more sour. It w

The lemon tart was fine, but I prefer them to be a bit more sour. But then again, I like really sour stuff, so not everyone may like it more sour. It was nice enough as a treat.

Would definitely recommend this cafe if you want to chill in Ap Lei Chau.
  • Flat  white
2021-05-04 281 瀏覽
一清早,同幾位朋友去行山,在上山之前,我們先去喝杯咖啡,因為我不喝咖啡,所以我點了一杯薑茶。說真的,薑茶的薑味很淡,不是我喜歡的那一種。朋友點了咖啡,她說不過不失。蛋糕鬆軟及不太甜。 而且地方環境可以說是舒適、 乾淨及寧靜!
2021-03-07
2021-03-28 293 瀏覽
隱蔽咖啡小店推介指數 ❤️❤️❤️❣️🤍鴨脷洲大街,位於鴨脷洲嘅一條大街,當地街坊簡稱為「大街」。大街以出售生猛海鮮為街坊提供每日漁獲,小時候甚多海鮮檔,好熱鬧嘅情景!時代發展,大街都改變咗好多,街坊檔舊式小店都向巨輪下消失咗。走遍大街,暫時係第一間coffee shop,門面落地大玻璃盡覽店內裝修同情況,店內簡潔乾淨,大約提供15個座位左右。咖啡選擇不少,亦有茶類、朱古力、梳打、仲有咖啡師推介,總會有一款想試下嘅!Dirty HKD43不多地方提供嘅dirty 當然要一試,咖啡味比奶重一啲,奶亦夠凍。Mocha HKD48朱古力味剛好,欣賞用大波波冰去保凍,避免冰太快溶掉令咖啡太淡。Hojicha Latte HKD48 (Barista Special Offer)培茶口味可以選擇soda 或者latte,培茶味濃啲會更好。總結:-食物 ❤️❤️❤️❣️🤍環境 ❤️❤️❤️❣️🤍服務 ❤️❤️❤️❣️🤍📍 鴨脷洲鴨脷洲大街54號地下
隱蔽咖啡小店

環境 ❤️❤️❤️❣️🤍
服務 ❤️❤️❤️❣️🤍

📍 鴨脷洲鴨脷洲大街54號地下
2021-03-27 228 瀏覽
鴨脷洲嘅咖啡店絕對係少, 而AP Coffee可以講得上係當中的一點綠。咖啡店唔大, 容納到20人左右。牆上仲掛咗幾幅本地藝術家的作品做裝飾。飲品選擇都係有咖啡、茶、無咖啡Latte、Lemonade及朱古力等等,仲未諗到飲咩可以參考埋收銀附近嘅Barista special offer,應該會有頭緒啦。Hojicha Latte $48入口即刻感受到涼浸浸,奶味香中仲滲透少許焙茶味。Dirty $43賣相引到人立即影相先,奶啡的漸層好靚,入口咖啡味好出,奶味層次好厚。Mocha $48朱古力味同咖啡味好夾,好順喉,午後飲一杯提神。

咖啡店唔大, 容納到20人左右。

牆上仲掛咗幾幅本地藝術家的作品做裝飾。

Hojicha Latte

Hojicha Latte $48
入口即刻感受到涼浸浸,奶味香中仲滲透少許焙茶味。
Dirty

Dirty $43
Mocha
Mocha $48
朱古力味同咖啡味好夾,好順喉,午後飲一杯提神。
下午茶
  • dirty
  • hojicha latte
2021-03-14 180 瀏覽
煙肉牛油果醬多 餡很普通,只溝埋材料,不值價錢English breakfast tea nice try 樣靚味道普通態度nice try 有一小時坐位限制環境簡潔冷氣強沒咖啡香
煙肉牛油果醬多 餡很普通,只溝埋材料,不值價錢
態度nice try 有一小時坐位限制
環境簡潔冷氣強沒咖啡香
肚子載著滿滿的美味海鮮,滿足悠閒地踱步回鴨脷洲!回到鴨脷洲便想到咖啡,新舊並存是我喜愛鴨脷洲這佪小漁港的原因之一,慨嘆香港有不少值得保留的東西已被強行現代化,東西隨精神而逝,令這座城市的面貎變得愈來愈混俗、令人透不過氣來!AP 是什麼意思?我攪不清楚,只記起第一次鴨脷洲 Staycation,每次經過這裡均是滿座的場面!沒有問,或許也是店主太好聊的關係。那一個小時巧合地客人不多,我們又選擇坐在吧檯上,三人提到香港、提到咖啡、提到家人、提到這個小社區的狀況,似是跟一個幾年沒見的朋友重遇的溫暖,鴨脷洲每一個角落為何總是令人那麼的紓心!NutellalalaLatte HK$48 Dirty HK$43Dirty 給我的感覺不差,咖啡底順滑亦帶香,雖未算是喝過的最好,但也不至於平平無奇! NutellalalaLatte 可愛的名字配上富心思的冰球,大可以帶著威士忌的心態來品嚐它!嗒落朱古力榛子醬不死濃,散發出可人的淡香和細甜,加上柔滑的口感,有著一 生一世、細水長流的好感,不光是可愛可口可珍,假若錯過便是可憐吧,嘻嘻!細問之下,店主原來是採用比利時的原材料調製 NutellalalaLat
肚子載著滿滿的美味海鮮,滿足悠閒地踱步回鴨脷洲!

NutellalalaLatte HK$48
Dirty HK$43

細問之下,店主原來是採用比利時的原材料調製 NutellalalaLatte,比利時有什麼名物?不用多說,各位朱古力粉一定無異議!
品嚐咖啡與人情味的結合,不志在打咭的可貴!
縱使那黃昏沒空閒一嚐這裡的多士,但深信不久又會重臨鴨脷洲,見見鴨脷洲的好朋友,再談再聊再吃!
2020-11-27
  • NutellalalaLatte
2020-07-13 1146 瀏覽
去鴨脷洲行下hea下,估唔到都有文青系chill cafe~點左個Cold Long Black 同 Avocado Milkshake,味道ok喎!不過今次無叫野食,下次可以試下。舖頭位置唔多,大概5枱。不過嚟得嘅都係同路人,飲完都唔敢坐太耐,留俾下一位~我點嘅係Avocado Milkshake,口感幾rich,牛油果味好濃,不過略嫌唔夠甜,淡左啲。朋友嘅Cold Long Black,佢話味道好好,不過唔夠凍。

不過今次無叫野食,下次可以試下。
舖頭位置唔多,大概5枱。
不過嚟得嘅都係同路人,飲完都唔敢坐太耐,留俾下一位~

Avocado  Milkshake

Cold  Long  Black
2020-07-12
Avocado  Milkshake
Cold  Long  Black
2020-06-02 761 瀏覽
第一次去鴨脷洲,行下行下熱到傻,就咁岩行入呢間細細地,走簡單文青風路線既cafe。我唔飲咖啡,都唔識欣賞,但朋友話呢間cafe既咖啡豆算唔差,沖出黎幾有水準。作為瘋狂既牛油果愛好者,叫左個avocado toast,不得不說,咁輕輕烤下個包, 超多牛油果,真係好好食! 如果佢近市中心啲我應該會想成日黎!而且都幾多唔同咸食既選擇!間鋪頭唔大,成日都滿座,希望以後都會多多人支持啦!

間鋪頭唔大,成日都滿座,希望以後都會多多人支持啦!

2020-05-31
下午茶
2020-04-20 928 瀏覽
服務態度:好似唔想做生意咁,入到去無人招呼,無人介紹,到叫野食同野飲,有個黑口黑面既女人落單,態度好串,話個餐牌上面有。之後有個幾高大男人,見我問多句,就細細聲望住我同同事講。完全唔係服務顧客!!廁所唔開放比人用,但見員工剛剛用完出來!質素:咖啡就其他連鎖店都好飲過佢,無咖啡應有的香味。食物方面,All-day 用啲平貨,賣到成百蚊一碟,啲菜又黃,唔知放左幾耐。價錢:偏貴,咖啡貴過好多連鎖店,食物更加唔值呢個價錢,垃圾當上菜。根本唔係做街坊生意。最後,聽人講店主係偽黃,見做黃店生意多左先繼續做落去,無為過場運動做過D咩,利用黃店來呃錢。可恥!
廁所唔開放比人用,但見員工剛剛用完出來!

2020-02-15
野食➕coffee 一般,但勝在南區少有咖啡店☕️&黃店💛—————“鋪入面有隻連豬同陳炳洋民主黨社區主任poster”———————————————▫️All day breakfast / 98🤎🤎🤎🤍🤍(配多士,唔驚唔夠飽)𓂂▫️Avocado Toast / 58🤎🤎🤍🤍🤍(夠多牛油果🥑 但多士太硬)𓂂▫️Cappuccino / 35(H)🤎🤎🤍🤍🤍𓂂▫️Nutellalalatte / 40(H)🤎🤎🤎🤍🤍—————
野食➕coffee 一般,但勝在南區少有咖啡店☕️&黃店💛
—————
“鋪入面有隻連豬同陳炳洋民主黨社區主任poster”
———————————————
▫️All day breakfast / 98
🤎🤎🤎🤍🤍
(配多士,唔驚唔夠飽)
▫️Avocado Toast / 58
🤎🤎🤍🤍🤍
(夠多牛油果🥑 但多士太硬)

𓂂
▫️Cappuccino / 35(H)
🤎🤎🤍🤍🤍

𓂂
▫️Nutellalalatte / 40(H)
🤎🤎🤎🤍🤍
—————
2020-03-24 511 瀏覽
一直好想試呢度杯chocolate,見人哋將白白一杯奶攪吓攪吓變成朱古力好吸引!...但因為自己唔太鍾意飲奶,所以一直卻步。直至有一日同店員傾開,佢suggest我試oat milk,我一試就愛上咗好好飲!
好吸引!...但因為自己唔太鍾意飲奶,所以一直卻步。
好好飲!

午餐
2020-03-22 1616 瀏覽
行完山就走去鴨脷洲大街逛下,尋找附近有沒有嘆咖啡的地方歇下腳,終於給我們發現到有間「AP Coffee」等了一陣終於找到座位,今日賓在消耗太多能量及體力,令我今日都晤想選擇飲Long Black 而改飲Cafe Laffe($38),飲鮮奶又怕肥,所以我選擇了燕麥奶(另加$5),而妹妹選擇了Nutella la la latte ($43),之後再點了兩份多士。分別有草莓多士及煙肉牛油果多士。店中用的咖啡豆House Blend 的產地是哥倫比亞+巴西,我杯Cafe Latte 份量較細杯,所以燕麥奶的份量都會較少,而講起咖啡,咖啡的苦味真是太突出,而且有點過重,咖啡的Aroma 又晤夠香,整體咖啡味道不太平衡,提提個奶泡份量有點過多,所以杯咖啡我就晤太欣賞。而阿妹杯榛子朱古力咖啡(Nutella la la latte)的味道都有朱古力的香甜,不過同樣問題是咖啡味與朱古力味道不太平均,有點過苦。她也同感到咖啡水準就真是一般。食物方面,先講下煙肉牛油果多士($75),香脆的煙肉是即時烤,離遠都已經聞到香噴噴,再把鮮牛油果醬搽上脆口的多士上面,一咬開已經聽到清脆的聲音,鹹香的煙肉很惹味,

等了一陣終於找到座位,今日賓在消耗太多能量及體力,令我今日都晤想選擇飲Long Black 而改飲Cafe Laffe($38),飲鮮奶又怕肥,所以我選擇了燕麥奶(另加$5),而妹妹選擇了Nutella la la latte ($43),之後再點了兩份多士。分別有草莓多士煙肉牛油果多士

Cafe Latte

Nutella la la latte

食物方面,先講下煙肉牛油果多士($75),香脆的煙肉是即時烤,離遠都已經聞到香噴噴,再把鮮牛油果醬搽上脆口的多士上面,一咬開已經聽到清脆的聲音,鹹香的煙肉很惹味,與香滑的牛油果的配搭真是非常一流。
煙肉牛油果多士

另外草莓多士($30)是草莓醬與多士是分開放置碟上,客人可以自已搽上適量的果醬,因應個人口味,微熱甜美的感覺配搭苦味較重的咖啡,讓整體味道可以平均一些,不過有點嫌果醬份量太小。
草莓多士
草莓多士
2020-03-08
10 分鐘 (堂食)