2016-10-15 1797 瀏覽
跟朋友每月飯聚也就是要傷腦筋要吃什麼的時候香港餐廳這~麼多,到底要怎麼選?!而我通常是會問一下身邊的朋友最近有沒有吃過什麼好吃的餐廳噫?朋友堆都說這間Amour garden不錯喔!既然有口碑的,那今個月就決定是它吧!!店內環境走一個浪漫的氛圍這裡可以選室內或室外的坐位本來我們也想坐室外,因為應該也蠻舒服的,可是怕突然會下雨,所以我們就選了室內,下次等天氣再涼一點的時候就坐到室外去吧~怎麼連餐墊上的句子也這麼浪漫?好想把朋友一腳踹開,然後call男朋友來浪漫一下,哈哈哈哈!開玩笑的啦!跟朋友也可以有朋友仔的浪漫啦~Set dinner的選擇也蠻多的貪吃的我跟朋友選了很久耶~是日餐湯: 玉米湯甜是甜,但略嫌不夠濃郁英式炸魚薯條上菜的時候我還誤以為這是雞腿炸魚超大一塊的!!外脆內嫩!粗薯條也炸的很香脆,友人轉眼間就吃掉一大半了,哈哈!香烤爐魚意大利飯也是上菜的時候才發現我們吃了兩個魚耶,有夠白痴的不過還好是兩種風味這個用烤的比較香,當然肉質也很鮮嫩喜歡芝士的朋友一定會喜歡這個意大利飯因為芝士比較重,但也比較膩啦,跟朋友share比較好一點喔~黑松露芝士汁雜菌釀春雞因為是現烤的,所以要等大概
跟朋友每月飯聚也就是要傷腦筋要吃什麼的時候

香港餐廳這~麼多,到底要怎麼選?!

而我通常是會問一下身邊的朋友最近有沒有吃過什麼好吃的餐廳

噫?朋友堆都說這間Amour garden不錯喔!

既然有口碑的,那今個月就決定是它吧!!
店內環境走一個浪漫的氛圍

這裡可以選室內或室外的坐位

本來我們也想坐室外,因為應該也蠻舒服的,

可是怕突然會下雨,所以我們就選了室內,

下次等天氣再涼一點的時候就坐到室外去吧~
怎麼連餐墊上的句子也這麼浪漫?

開玩笑的啦!跟朋友也可以有朋友仔的浪漫啦~
Set dinner的選擇也蠻多的

貪吃的我跟朋友選了很久耶~
是日餐湯: 玉米湯

甜是甜,但略嫌不夠濃郁
英式炸魚薯條

上菜的時候我還誤以為這是雞腿

炸魚超大一塊的!!外脆內嫩!

粗薯條也炸的很香脆,友人轉眼間就吃掉一大半了,哈哈!
香烤爐魚意大利飯

也是上菜的時候才發現我們吃了兩個魚耶,有夠白痴的

不過還好是兩種風味

這個用烤的比較香,當然肉質也很鮮嫩

喜歡芝士的朋友一定會喜歡這個意大利飯

黑松露芝士汁雜菌釀春雞

因為是現烤的,所以要等大概十五分鐘,

這個等待我覺得很值得

一整隻的烤雞,首先在份量上已經贏了!

然後皮很香脆,重點是肉還是juicy!!

肉汁都沒有被烤乾!!不像平常吃的都被烤得乾巴巴的!!

下次來一定會再點這個!!
這杯長得有點像紅豆冰的其實是藍莓乳酸梳打
酸酸甜甜的很好喝~

總括來說這餐真的吃的很滿足,

餐廳環境好,食物份量多,而且店員服務也很好,跟我們有說有笑的,

下次也一定會帶男朋友來吃囉~
2016-10-12 307 瀏覽
同女朋友出開旺角,順手喺附近食埋飯啦,打開OpenRice睇左陣,見近近地咪試下囉。黎到門口,對餐廳都係無乜期望,諗住求其食飽就算,但估唔到又比我發現間唔錯既鋪頭。2人位$388,成set野除左抵都唔知可以點形容。沙拉都ok既,個汁幾好味。蘑菇湯,蘑味幾足,不過稀左少少。凍蝦冷盤d蝦都幾爽,有蝦味唔錯。蒜香牛油帆立貝,蒜味牛油味香,帆立貝夠香口正。鵝肝多士,鵝肝夠香口,塊包吸曬d鵝肝味,仲有塊青蘋果咬下無咁油膩,正阿!呢個牛扒就平平無奇喇。鵝肝意大利飯,鵝肝味好足!咁既價錢,咁既質素,抵到爛啦!
2人位$388,成set野除左抵都唔知可以點形容。
沙拉都ok既,個汁幾好味。
蘑菇湯,蘑味幾足,不過稀左少少。
凍蝦冷盤d蝦都幾爽,有蝦味唔錯。
蒜香牛油帆立貝,蒜味牛油味香,帆立貝夠香口正。
呢個牛扒就平平無奇喇。
鵝肝意大利飯,鵝肝味好足!

咁既價錢,咁既質素,抵到爛啦!
2016-10-11 261 瀏覽
上星期五同舊朋友一行6人食飯,係遲左book,但仲有檯比我地,但係一個恐怖經歷,同行朋友親眼睇住個女侍應從走左嘅檯上面拿一支用左嘅叉用布抹抹抹,就拿出去出面室外另一檯客上,😱,唔怪得之我地之前問佢拿多隻叉做公筷,要提佢先覆話未有多支叉又洗唔切,比左支膠叉我,但其實我地用黎切牛扒,咁點切呢?🤔」;一陣問佢攞支牙簽又要覆我地唔係即刻拿到比我地架,但又施施然去巡晒幾張檯有無野要收先去拿比我地,扮好忙唔得明閒咁;到最後埋單找數又記錯比錢邊位,要佢行返過去,佢居然藐咀嫌我地嘥佢腳骨力要佢行來行去!呢啲基本服務禮貌完全無,大排檔茶餐廳水準都好過佢!做飲食做到咁唔好做啦!😡真係買難受!
真係買難受!
2016-10-07
2016-10-11 286 瀏覽
10月7日(星期五)約咗一班朋友聚餐,上openrice搵到哩間餐廳,位於旺角,夠哂方便,而且好評都唔少,所以選擇試試。小小的一間餐廳,只有五,六張四至六人枱,環境都唔錯,只有兩位女侍應,服務就⋯⋯黑面,藐咀,乜都齊最令人接受唔到係當我地食飽了,正响到吹水嘅時候,我地見到其中一位待應,响一盤從客人枱收走已經做過的餐具中(即係要拎去洗的餐具),拎起一隻义,然後用一條毛巾抹抹抹抹抺隻义,然後拎去比一張枱的客人用真係好嘔心呀點可以咁做㗎好難想像我成晚所用嘅餐具是否清潔就算食物、環境有多好都無用啦我一定一定一定唔會再去,仲要話比身邊所有朋友知,一定一定唔可以光顧

黑面,藐咀,乜都齊

最令人接受唔到係
真係好嘔心呀
點可以咁做㗎
好難想像我成晚所用嘅餐具是否清潔

就算食物、環境有多好都無用啦

凱薩沙律
燒春雞
朱古力奶昔
2016-10-07
2016-10-10 1238 瀏覽
旺角太多野食選擇嚕,我同朋友比佢既露天吸引,最近天氣涼返少少,夜晚黎食幾正又坐得自在,有種係鬧市中透下氣既感覺。見到室內仲有得玩飛標阿。味道適中又吾錯喎,吾會過淡或鹹。飯食得出厚身有口感,但個人中意再creamy啲。鱸魚表面微微煎至金黃,聽講有好多蛋白質架,而且特別岩成日都無胃口既人食。(檸檬應該係想感覺中和 令到小清新)件西冷好大塊 食完真係夠飽~口感比較強同肉香會重啲,黑醋想平衡返個油膩感(但吾係個個都接受到)。牛排係咪全部都有紋理跟著切?手工啤酒脆漿烤魚薯條,點果陣都吾為意,一食落口就發現…舊魚夠真材實料(上檯時個樣好似豬手,但個皮點解食親都帶苦(應該就係個手工啤酒既味道)可能食吾慣覺得怪怪地。   有埋醬點吾驚乾身~薯條襯熱食是常識吧(嘿嘿) 脆身!藍莓乳酸梳打,友人讚佢好飲。ps.試左啖 完全忘記左咩味T^T (賣相挺美的)我都係中意自己杯熱柚子蜜,潤喉~整體食物既份量都正常偏多,我地都食得滿意。特別係個服務態度!店員好友善 超級好禮貌。下次會再黎~
見到室內仲有得玩飛標阿。
香烤鱸魚燴意大利飯
味道適中又吾錯喎,吾會過淡或鹹。
飯食得出厚身有口感,但個人中意再creamy啲。
安格斯西冷配黑醋沙律
件西冷好大塊 食完真係夠飽~
牛排係咪全部都有紋理跟著切?
手工啤酒脆漿烤魚薯條
手工啤酒脆漿烤魚薯條,點果陣都吾為意,一食落口就發現…
可能食吾慣覺得怪怪地。   有埋醬點吾驚乾身~
薯條襯熱食是常識吧(嘿嘿) 脆身!
藍莓乳酸梳打
我都係中意自己杯熱柚子蜜,潤喉~
整體食物既份量都正常偏多,我地都食得滿意。
特別係個服務態度!店員好友善 超級好禮貌。下次會再黎~
2016-09-29
2016-10-04 782 瀏覽
🐸小妹是百分百充滿著壓力的香港人,放工後想找一間較舒適的輕鬆的可讓自己透透氣的晚飯地點。但小妹亦十分矛盾,想在交通方便的鬧市中。最終因餐廳介紹的相片中浪漫環境氣氛讓我選了這間位於旺角鼓油街的一間西餐廳"Amour Garden Grill & Bar"。餐廳環境果然跟相片介紹一樣,用著柔和的黃燈,並以浪漫的巴黎鐵塔作裝飾,令整個餐廳的氣氛更充斥著暖意,小妹即時可放下煩惱的情緒好好享用這餐晚餐。小妹事前做足準備,先訂好枱。雖然餐廳座位也算多,但七點半後人流就開始多,𣎴到八點就差不多滿坐。餐廳更設有露天雅座,可給飯煙的食客。餐廳更有阿拉伯的水煙岀售。餐廳還有飛標機讓愛好者可大顯身手。《Set Menu》價錢包餐湯或沙律,包$25餐飲一杯,另加一服務費。若喜愛飲酒的食客可享Happy Hour 優惠Buy 3 Get 1Free。跟餐雜菜沙律,濃濃的胡麻醬,份量大很開胃。跟餐湯蘑菇忌廉濃湯,好幼滑,忌廉味道濃郁。黑松露什菌意大利飯 $108 意大利飯煮至乾身沒有濕泣泣的感覺,更顯米飯的咬感,每粒料飯都沾上濃郁芬香的黑松露醬。每一啖都留下芬香的黑松露味道在口裏,回味無窮。澳洲安格斯西冷伴意大利

標機讓愛好者可大顯身手。
《Set Menu》
跟餐沙律餐湯蘑菇忌廉濃湯
黑松露什菌意大利飯 $108

黑松露什菌意大利飯套餐
澳洲安格斯西冷伴意大利黑醋汁田園沙律 $188

黑醋味相當突岀,沾上意大利黑醋的雜菜,酸酸甜甜味道突顯雜菜的新鮮味,很滋味。
安格斯西冷小妹點了7成熟,西冷多汁肉嫩一點也不韌,西冷牛味甚濃,值回票價。
小食-英式炸魚薯條 $108
大大件熱烘烘的厚厚無骨魚排,魚外層炸到脆口,魚肉炸得剛好,保持魚肉嫩滑。

粗薯條用鮮薯仔製成,炸至乾脆,鮮薯味灑上香草碎及鹽,薯味更突岀,但略鹹了一點。
小食-英式炸魚薯條
藍莓奶昔 (上圖,跟餐另加$25)
濃濃的藍莓乳酪味加上奶昔的幼滑,像吃甜品般。

青檸乳酸梳打 (下圖,跟餐另加$13)
酸甜的青檸配上淡淡的乳酸和梳打的沖擊,味道意外的新鮮感覺,解渴一流。
藍莓奶昔(上圖),青檸乳酸梳打 (下圖)
2人套餐配上優美環境,令人回味的美食還有無限的用餐時間,共$486,算超值吧。
餐廳很細心,在收據上計岀人均消費,好方便大伙兒來吃飯的朋友們。
跟餐沙律餐湯蘑菇忌廉濃湯
黑松露什菌意大利飯套餐
小食-英式炸魚薯條
藍莓奶昔(上圖),青檸乳酸梳打 (下圖)
  • 澳洲安格斯西冷伴意大利黑醋汁田園沙律
  • 黑松露什菌意大利飯
2016-09-17 335 瀏覽
去左amour garden,咁就個環境都不錯,都幾大,有露台,仲可以畀你個呼吸食煙添,我就叫左個茄汁味肉丸意粉,嘅嗰肉丸都幾有肉,q彈,味道都吾錯,意粉就一般般啦還可以啦,100蚊算係咁
2016-09-16 308 瀏覽
環境意想不到地闊落,又有提供玩飛標~見到仲可以包場添wo!! 有outdoor位置可以食水煙玩下咁~旺角搵到呢d場~感覺超正叫左個燒鱸魚燴意大利飯set~簡左份沙津!沙津都幾大份~蔬菜新鮮!mix埋醬汁食勁開胃好味另外叫左份蜜糖蒜香雞翼小食~好入味!清清既蜜糖甜味加上香濃蒜味~入口鮮樕而個主菜燒鱸魚燒到皮層好香脆~加上少少檸檬汁更添鮮味,個意大利飯我就覺得唔夠濕~乾左dd! 但整體上都好味

2016-09-14 351 瀏覽
對上一次吃過Amour Corner後,餐廳環境和菜餚味道均令我滿意,所以特意來到Amour Garden 重温昔日滋味。Amour Garden的空間感十足,枱與枱之間的距離讓食客們有足夠私隱度。餐廳的波浪型吊燈、大玻璃窗外透視的街景、桌上的小洋燭,感覺是浪漫、舒適的。餐紙上的情深字句,令我回想起<愛我。請留言>,情侣們可以到此細味浪漫氣氛。不得不提的是餐廳的空中花園及飛鏢機,也很適合大伙兒的朋友聚會。看看餐牌,Set Dinner的選擇多而吸引,費煞思量後決定點選<黑松露芝士汁什菌釀春雞>及<安格斯西冷伴黑醋田園沙律>來滿足我這個食肉獸吧! 前菜為雜菜沙律及粟米湯任選其一,雜菜沙律的胡麻醬十足,加上我最喜歡的車厘茄,十分滋味;粟米湯的清甜、可口,如果有更濃郁忌廉香味道更佳。過了一刻鐘,黑松露芝士汁什菌釀春雞終於上碟,店員也十分細心的提供膠手套,讓我們盡情享受啖啖肉快感。本以為什菌會釀在春雞內,但跟我想像有些不同,黑松露芝士什菌醬是另外附上的,但春雞跟黑松露芝士醬的化學作用令我異常驚喜。春雞燒得皮脆肉嫰,雞肉保持濕潤、多汁,意想不到的雞
雜菜沙律+粟米湯
黑松露芝士汁什菌釀春雞
過了一刻鐘,黑松露芝士汁什菌釀春雞終於上碟,店員也十分細心的提供膠手套,讓我們盡情享受啖啖肉快感。本以為什菌會釀在春雞內,但跟我想像有些不同,黑松露芝士什菌醬是另外附上的,但春雞跟黑松露芝士醬的化學作用令我異常驚喜。春雞燒得皮脆肉嫰,雞肉保持濕潤、多汁,意想不到的雞肉沾上黑松露芝士醬後,令整體味道昇華至更高層次。黑松露香郁,配上爽口雜菌及惹味洋蔥粒粒,著實「芝」味無窮! 我更要求店員給我額外的黑松露芝士醬,超級「舔舔脷」。
安格斯西冷伴黑醋田園沙律
安格斯西冷伴黑醋田園沙律的西冷扒肥美、厚實,七成熟也做得不錯,外表焦脆,肉質鮮嫰。但美中不足是牛扒只有田園沙律伴碟,没有薯菜總是意猶未盡的。而且田園沙律跟前菜有重疊的感覺,建議餐廳增配薯菜式薯蓉的選擇。
朱古力曲奇奶昔
Set Dinner只可跟配$25元的飲品,但見到其他食客叫的特飲,我也被吸引著點了朱古力曲奇奶昔(跟餐加$21)及草莓乳酸梳打(跟餐加$13)。朱古力曲奇奶昔不單止賣相高貴,味道更令人留下深刻印象,表面的滑滑忌廉,有濃郁的雲喱嗱香氣,及甜甜朱古力香,慢慢拌勻在奶昔內,冰冷杰身的奶昔味道重甜,非常適合我這個甜品控。
草莓乳酸梳打
草莓乳酸梳打甜酸比例均衡,梳打衝擊味蕾,適合炎炎夏日下享用。草莓乳酸中有粒粒草莓籽,十分滋味。總括而言,Amour Garden 格調浪漫,食物水準不俗,但如果主菜可以自由選配沙律或薯菜,感覺會更開心。
2016-09-11
朱古力曲奇奶昔
草莓乳酸梳打
2016-09-10 282 瀏覽
Amour Garden Grill & BarAmour Garden 是樓上café 因為它跟樓下的所有店鋪類型及風格也很不同。店鋪面積廣, 室內是用餐的,還可以用partition間出私人派對的房間,而室外則可BBQ,最驚喜的是食物也有水準,用料非常充足!我跟朋友點了兩個一人餐,先來田園沙律, 粟米、蕃茄、新鮮蔬菜拌日式胡麻醬,冰涼且鮮甜的食材就是一道最好的Starter。胡麻醬的份量下得非常恰當,沒有吃到最後感到太濃的味道。好好味的蜜糖雞翼 由於太好味,每人兩隻實在太少了,雞皮夠脆而肉質嫩滑,還很有肉汁,真的非常美味。煎鳕魚意大利飯,魚皮煎得香脆,魚肉香滑軟綿綿,意大利飯來說我非常喜歡有咬口,唔太淋,而且忌廉汁也很好,夠creamy!煙三文魚墨魚汁意粉,煙三文魚唔會太重味,好鮮味;墨魚汁好香,配上忌廉意粉,非常好味!總結:呢度真係三五知己的好選擇,無限添飲,又唔趕人走, 而且又唔使等位,真好!
Amour Garden Grill & Bar

好好味的蜜糖雞翼

2016-09-06
2016-08-21 293 瀏覽
旺角多左樓上餐廳, 聽朋友講呢度靜靜地, 唔洗同你逼, 野食都唔錯, 所以就嚟左試下。藍莓奶昔好香滑, 藍莓味天然, 唔會太甜!焦糖朱古力有焦糖香同朱古力味, 亦唔過甜, 都唔錯。磨菇湯好滑, 唔會太杰, 入口唔膩, 菇味亦好濃郁!沙律好大碟, 新鮮爽脆, 連埋芝麻醬, 更香更惹味。雞翼好重蒜蓉味, 蜜糖味就比較淡, 唔會好甜, 不過外層再脆啲就好啦。意大利飯粒粒分明, 好有咬口, 忌廉味香濃, 菌香迷人, 煙三文魚油潤軟滑, 唔錯!雞都幾大隻, 但唔夠滑嫩, 而且冇黑松露同芝士既味, 一般而已。結尾用簡單既木糠布丁作結, 質地實左啲, 軟滑啲會更好。呢度環境唔錯, 有歌聽, 仲有飛鏢玩, 系朋友聚餐既好地方。
藍莓奶昔好香滑, 藍莓味天然, 唔會太甜!
焦糖朱古力有焦糖香同朱古力味, 亦唔過甜, 都唔錯。
磨菇湯好滑, 唔會太杰, 入口唔膩, 菇味亦好濃郁!
沙律好大碟, 新鮮爽脆, 連埋芝麻醬, 更香更惹味。
結尾用簡單既木糠布丁作結, 質地實左啲, 軟滑啲會更好。
2016-08-21 2846 瀏覽
今日約左朋友出黎旺角Shopping, 食飯。由於2個都鐘意都鐘意發掘新餐廳,試新野,所以今日就揀左呢間遠離主要街道既樓上餐廳。餐廳俾我既感覺有少少似cafe,仲有2部飛鏢機放左係餐廳,不過今晚好似就唔見有人玩。餐廳既面積都唔細,出面仲有個露台,需要食煙既朋友就可以出去外面。我地見到有個尊貴2人餐既Menu,只係 $388,就可以揀3款頭盤,2款主菜,仲包餐湯、沙律、甜品同餐飲。不過餐飲就只包 $25既,多過 $25就要補差價LA。頭盤我地揀左青蘋果鵝肝多士 / 煙三文魚胡麻蘆筍卷 / 蒜香牛油帆立貝。先黎既係青蘋果鵝肝多士。鵝肝多士就食得多,配埋青蘋果既都係第一次,又幾特別WOR,青蘋果可以抵消左部份鵝肝既油膩感,但係又唔會破壞左鵝肝本身既香味。大大件厚切鵝肝,兩面微微煎過,下面係脆身多士,吸哂鵝肝多餘既油份,作為頭盤,簡直係最明智既選揀。跟住係煙三文魚胡麻蘆筍卷,用煙三文魚包住爽脆既露筍,配埋日式胡麻沙律醬,好清新。蒜香牛油帆立貝好大隻,2邊都有煎過,不過就無咩牛油白味,但係帶子夠哂彈牙,搭救返。是日餐湯係磨菇湯。磨菇味好濃,亦都食到磨菇茸,算係唔錯。另外,穩陣既拍檔 - 沙律菜配

不過餐飲就只包 $25既,多過 $25就要補差價LA。

是日餐湯係磨菇湯。磨菇味好濃,亦都食到磨菇茸,算係唔錯。另外,穩陣既拍檔 - 沙律菜配日式芝麻醬,味道唔差。
終於到主菜之一 - 安格斯肉眼扒。大大塊牛扒,加配2球著蓉。點左5成熟,不過切開略厭牛扒有D過熟,所以中間D肉既口感有D "鞋"口。不過牛扒既2邊肉質其實係好嫩,好好味。如果連間都KEEP到嫩口就好 ><
反而個著蓉好好味,一啖不漏地食哂,哈哈。
另外點左鵝肝意大利飯,為左鵝肝而叫。唔知個飯係唔係用左鵝肝油去炒,定係鵝肝d油滲左落d意大利飯到,所以d飯都有陣陣既鵝肝味,正 XD
跟餐甜品係木糠布甸,就算幾飽都好,甜品一定會開動我第2個胃,整得唔錯,真係一層一層分開,味道亦夠香濃。
另外,即場成為會員仲可以享受會員優惠,可以有套餐9折,正價餐牌會有85折,仲有其他優惠,而且參加既方法好簡單,即場join都可以有呢個優惠,有筍野點可以放過,即join
2016-07-27
2016-08-18 300 瀏覽
旺角有很多樓上cafe,各有各特色,今晚在朗豪坊睇戲,就 search 了附近食店,見這間有天台BBQ,覺得可以先去視察一下,下次再約一班朋友去試試BBQ。這裏可供選擇的菜式有好幾款。與朋人一人點了一份set dinner。Appetizer 是田園沙律,有新鮮爽口的蕃茄仔、粟米和疏菜,味道清新,配上份量剛好的日式芝麻醬,很開胃。主菜分別點了香烤鱸魚意大利飯和黑松露春雞。香烤鱸魚意大利飯的味道很好,忌廉味不會很重,配上芝士,醬汁很creamy 。飯粒煮得軟稔,還帶點煙韌,口感很好。鱸魚的魚皮煎得有少少脆,魚肉是一梳梳的,味道醃製得很咸香。黑松露春雞的賣相很吸引,size剛好。春雞煮得約有7成熟左右,中間近骨位的雞肉僅僅熟,肉質很滑,配上沙律菜和黑醋汁,大大減低油膩感。點上黑松露芝士醬,令雞肉的味道更豐富。餐飲的花茶叫天堂博士,看名字真的猜不透是什麼味道。品評花茶我就不太懂,但友人說很香,花香味濃,很特別。後記:如果能為春雞多加一點香草,芳香之餘又不會覆過其他味道,令整體味道更添清新,香氣層次更豐富。

這裏可供選擇的菜式有好幾款。
與朋人一人點了一份set dinner。

主菜分別點了香烤鱸魚意大利飯和黑松露春雞。

2016-08-17
2016-08-16 2026 瀏覽
旺角嘅Café開到成行成市,但今次想搵一間食物質素好啲嘅café,慢慢坐低傾計,細嘗晚餐。呢間Café雖然冇棋玩,但係有飛鏢仲有卡拉OK唱,卡拉OK我地就冇唱,反而我哋玩咗飛鏢機。而餐廳外面有個室外空間花園,客人可以選擇坐出邊或者入邊,但係夏天天氣太熱,所以都係坐翻入邊好d😂睇完餐牌之後我哋揀咗個二人餐再另加左一個生蠔拼盤,二人餐好豐富,有頭盆、餐湯、沙律、甜品同飲品!🤓二人餐比起平時嘅café每人都係貴多$20至$50左右,但係食物嘅質素就高好多, 而且款式亦都多好多!生蠔拼盤: 雖然生蠔唔算十分肥美,但係勝在夠晒新鮮,配埋佢哋嘅特製辣汁,唔錯👍🏻煙三文魚胡麻蘆筍卷: 煙三文魚配蘆筍就見得多,加埋胡蘆醬又幾夾同更加開胃。凍蝦杯: 每隻蝦嘅size大隻個手指公,而且十分之爽口👍🏻👍🏻最細心嘅係凍蝦已經剝咗殼,唔使驚整污糟隻手!牛油帶子: 帶子除咗有香濃嘅牛油味之外,仲有少少香草味👍🏻沙律及餐湯: 沙律份量好多,最好嘅係超級多醬汁,每一啖沙律都有醬汁,唔會覺得dry。但係餐湯稍為有d淡同稀,而且南瓜味唔夠🙊肉眼扒: 主菜之一,非常大塊,大過我兩隻手板,相當抵食😂但係牛扒稍為熟左少少,有啲
牛油帶子: 帶子除咗有香濃嘅牛油味之外,仲有少少香草味👍🏻
肉眼扒: 主菜之一,非常大塊,大過我兩隻手板,相當抵食😂但係牛扒稍為熟左少少,有啲邊位過咗火。
羊架: 主菜之一,我最愛既羊肉😙落單時講咗5成熟,所以羊架肉質十分鬆軟唔會韌口。而且羊架冇蘇味,配埋薄荷醬更加清新😋
I usually have drinks in SOHO & LKF,central.Occasionally in TST but seldom in Mong Kok/Prince Edward.My friend said there is a restaurant & bar which called ''Amour garden grill & bar''locating in MK which has a spacious terrace with nice vibe.It provides liquors,food,snacks but also shisha.I decided to go with my friend and give it a try.The restaurant & bar located on the 4th floor of a commerical buliding in Portland street,MK.Its like a oasis hidden in the bustling and hustling Mong kok dest

The restaurant & bar located on the 4th floor of a commerical buliding in Portland street,MK.Its like a oasis hidden in the bustling and hustling Mong kok destrict which gives you a relaxing ambience differ from the surrounding enviroments.
As we arrived here around 7:30 p.m.,both of us ordered the dinner set plus a snack platter to share with each other.
All dinner sets include a salad,a soup,main course and a drink(those cost HK$25).
We ordered black truffle cheese mushrooms stuffed spring chicken and bass risotto.Both of us added few dollars to upgrade to stawberry milkshake and latte.

Black truffle cheese mushrooms stuffed spring chicken
黑松露芝士汁雜菌釀春雞
(HKD$178)
The spring chicken is quite tender as you can see the chef carefully controlled the cooking time to ensure the spring chicken just cooked rather than overdone.There is gravy split out the chicken so it is quite moist and juicy.The mushrooms stuffed inside absorb all the essences of chicken,cheese and truffle which makes the mushrooms very flavourful.

However,I prefer the classic herb ones(seasoned by Rosemary,thyme) over the black truffle cheese sauce ones.

Bass risotto
香烤鱸魚燴意大利飯
(HKD$128)
The bass is perfectly seared with crispy skin and moist flesh.Large portion for the risotto which can be shared by two people.However,the risotto is flat and bland.I suggest add some black pepper to give a kick to it.

Snack platter
小食拼盤
(HKD$168)
There are deep fried chicken wings,onion rings,tortillas,mozzarella sticks and sweet potato chips.All the deep fried goodies are superrrrrrr crunchy,crisp and not oily at all.

The wings are juicy and tender.

There are gooey cheese and spring onion inside the tortillas which veryyyy tasty.

The melty,stringy cheese elongated from the little devil stick as you pull it apart with two hands.Yummmmm!

The sweet potato chips is soooooooo sweet but a bit soggy and not very crispy.

Strawberry milkshake
草莓奶昔
(HKD$46)
The milkshake is not too sweet with a bit of tartness.The seeds of the strawberry give some bites to the milkshake.

Sesame sauce Salad
芝麻醬沙拉
The salad is delectable as the sesame dressing gives the richness and the distinctive aroma to it .The cabbages are crunchy and fresh.

Black truffle cream soup
黑松露忌廉湯
Although the soup has strong unique scent of black truffle,its quite salty which discount the overall tastiness.

There are shisha costing only HK$150 which much cheaper than the bars in central costing HKD$3XX~$4XX.The shisha stands here are quite special which are in Eiffel tower appearances that differ from the tradintional ones.
The terrace is very spacious and the enviroment is quite nice which not very common in many MK bars.There are palm trees and Thai style outdoor furnitures.Its enjoyable and relaxing to have drinks and chatting out here.
I definitely will come to here to have drinks or smoking shisha in this nice terrace.The food here are acceptable.However,this restaurant served tables very slowly.I have to wait about 30 mins before the first dish is served!
Nevertheless,both waiters and waitress have good attitudes,but many of them are quite clumsy.One of the waitress even unintenionally drops my mobile on the table to the floor!!
I thought the kitchen should speed up to shorten the cooking time.The restaurant can provide more F&B trainings to their staffs to improve the services.

3 分鐘 (堂食)
  • latte
  • snack  platter
  • salad
  • nice  vibe  spacious  terrace
  • Eiffle  tower  shisha