2013-04-15 46 瀏覽
唔係睇食評我真係唔知原來有咁多好評。一來佐敦就會搵起呢間,因為都算幾抵食,又有湯又甜品。呢間CAFE雖然好UP DUP,但之前我都去過5-6次架啦,每次味道都好唔同。店內座位唔多同埋好多時都無位坐,有雜誌睇,上菜係好慢。我發覺佢係夠數先一鑊煮。餐前有個湯﹐次次都係白湯但今次係第一次飲呢個湯,唔熱又似水咁,開得勁淡我點左呢個,唔記得人名﹐係魚柳意粉,呢碟野係勁乾,好難食。係塊魚柳大塊。另外點左呢個,同係蕃茄汁,但呢碟多汁D好好食飲品我地都點左凍咖啡,都OK,至少唔似個湯咁最後來左甜品,芝士餅食過幾次,呢次好似好食左,TIRAMISU第一次食,加$8先有,味道唔太甜幾好食。食物其實係唔差,因為我講左係食過好幾次,但係管理上真係要諗下點改善,例如效率方面。
唔係睇食評我真係唔知原來有咁多好評。

另外點左呢個,同係蕃茄汁,但呢碟多汁D好好食
飲品我地都點左凍咖啡,都OK,至少唔似個湯咁
最後來左甜品,芝士餅食過幾次,呢次好似好食左
,TIRAMISU第一次食,加$8先有,味道唔太甜幾好食

2013-03-22
2013-04-01 41 瀏覽
一個獨自在佐敦覓食的中午,本想去吃印尼菜,但路經這間小店,想起它的風評不錯,便臨時改變了主意,入內試試它的午餐。店子不大,而且陳設裝修也有點兒陳舊,看來應該好一段日子沒有修葺過了,不過沒所謂啦,只要食物好吃不就得了嗎!餐牌上的午餐有四款選擇,全是意粉,不問而知,這小店主打的是意粉。反正四款午餐的價錢相差不遠,最貴的一款也不過是$57罷了,那便吃最貴的一款吧!先上餐湯,是「薯仔忌廉湯」,不過就沒有餐包附上。這「薯仔忌廉湯」以熱飲杯子奉客,奶白色的薯仔湯口感偏稠,細味下可以讓人清楚感覺到薯仔粉粒的存在,暖暖的喝進口裡,味道尚可。我吃的意粉是「米蘭豬扒伴奶油蘑菇長通粉」。這兒主打的都是意粉,果然水準不差,奶油汁調得甚佳,味道香甜可口,煙韌的長通粉和隱藏在豬扒下的蘑菇片泮勻美味的奶油汁後頗為美味。以香料醃過的豬扒味道雖然稍鹹了點,但煎得外面香脆,內裡軟熟,仍算好吃。主菜後還有甜品,顧客可選芝士餅或吉士蛋,還可加 $4把甜品改成「芒果芝士餅」。自己素來喜吃芒果,便叫來一試。這「芒果芝士餅」中雖然夾有不少細碎清甜的芒果肉,但餅身不夠軟滑,餅底也欠鬆脆,加上芝士味偏淡,水準只是一般而已。這天店子因為

先上餐湯,是「薯仔忌廉湯」,不過就沒有餐包附上。

這天店子因為咖啡機壞了,所以未能試到店子的另一個主角 ---- 各款咖啡
,只是叫來侍應推介的「凍朱古力」作飲品。以這杯味道頗為濃郁甜美的凍飲為這天的午餐作結,都不錯
雖然這兒的環境不是那麼好,但整體食物水準是令人滿意的,下次再來的話,希望試到這兒咖啡好不好喝吧

2013-03-04 27 瀏覽
之前試過walk-in, 但好多人等位無試到, 今次打定電話book枱, 一去到就有位店舖面積雖然細一點, 只得6-8位枱左右, 但店員招呼週到, 又會推介食物今次我們點選了兩個套餐, 1) 煎雞扒意粉製作需時約20mins, 雖然較其他食物製作時間較長一點, 但當食到上到枱時, 聞到好香, 食落鬆軟, 唔似其他的用油炸, 全塊都係煎製而成, 所以唔會覺得太油膩, 絕對值得等的, 真係好好味呀2) 蕃茄煙肉長通粉這款很快有得食, 好多新鮮蕃茄, 同埋煙肉煮得剛剛好, 軟軟的, 唔會好似我去其他食店咁, 煙肉多數都係炸到太韌和太乾, 分量適中, 還可以食埋個甜品甜品是芒果芝士餅(需另加$10), 和吉士蛋我們都覺得芒果之士餅好品一點, 很多芒果肉, 吉士蛋賣相OK, 但味道就一般, 相對芒果芝士餅就無咁好味另加了一隻炸雞全翼, OK總結: 主菜和甜品都好味, 但飲品就差少少會再次光顧

今次我們點選了兩個套餐,
1) 煎雞扒意粉

2) 蕃茄煙肉長通粉
, 唔會好似我去其他食店咁, 煙肉多數都係炸到太韌和太乾
, 分量適中
, 還可以食埋個甜品

甜品是芒果芝士餅(需另加$10), 和吉士蛋
我們都覺得芒果之士餅好品一點, 很多芒果肉
吉士蛋賣相OK, 但味道就一般, 相對芒果芝士餅就無咁好味

另加了一隻炸雞全翼, OK

總結: 主菜和甜品都好味, 但飲品就差少少

會再次光顧
2013-02-22
2013-03-03 23 瀏覽
很久以前已經知道這間小店的大名, 但一直也沒有機會去試. 聖誕前的一個下午, 剛好有機會一試. 這間位於佐敦廟街附近的小店, 門面一點也不起眼, 而且外表有點殘舊, 一點也不像吃西餐的地方, 說是快餐店的話更加像樣. 從OR得知這裡也是出名的排隊店, 因為店內座位太少! 今次走過, 門外沒有人龍, 探頭一看, 居然還有空枱! 於是決定入內一試.店內的裝修也一如門面的殘舊, 不過人客也不算少. 一個看似是老闆的女士上前介紹了餐牌上的食物, 午餐和下午茶餐同時供應. 午餐其實比較豐富, 不單有主菜, 還有甜品和餐茶. 但我卻不大肚餓, 也看見鄰座不少人也點了下午茶餐, 於是也有樣學樣地點了蒜香蕃茄豬扒意粉和熱cappuccino.像茶餐廳一樣, 最先送上的通常都是餐飲, 而不是主菜. 這間小店的咖啡聞說相當有名, 而且點Cappuccino也不用額外加錢, 實在喜出望外! Cappuccino看起來很對板, 杯面灑上一層的肉桂粉, 令咖啡更添香味! 咖啡的泡沫豐富, 口感幼滑, 味道濃郁, 水準絕對及得上坊間的咖啡集團店! 等了約十多廿分鐘之後, 主菜才送上. 蒜香蕃茄豬扒意粉, 看起來
等了約十多廿分鐘之後, 主菜才送上. 蒜香蕃茄豬扒意粉, 看起來份量不算多, 但吃起來時卻發現原來是很大碟的, 一個人吃肯定夠飽!

豬扒有兩大塊, 肥肉很少, 而且用的是有骨豬扒. 豬扒厚薄適中, 表面煎得微焦, 部分的肉汁仍然保存在豬扒內, 所以肉質不算嚡, 不過有點偏乾, 而且也沒有丁點的蒜香味. 最得我心的就是豬扒是煎得全熟, 而不是一切開便有血水滲出. 意粉煮得比較腍身, 入口不夠煙靭, 美中不足; 不過, 店家用了鮮蕃茄來做茄汁, 汁雖然比較稀, 但味道酸酸甜甜的, 令人很開胃; 比較坊間很多食店都用茄膏來煮意粉, 它的味道天然得多.

本來, 吃下午茶餐一般也沒甚麼要求, 然而, 這間小店的食物水準與它的門面絕對不成比例. 而侍應的禮貌和服務也算ok. 以$28這個價錢吃到這樣水準的食物, 絕對是物有所值.
2012-12-23
2012-12-22 12 瀏覽
最近興懷舊?! 向來支持小店: 先後兩次路經此地嘅sunflowerting買下兩份晚餐(下午茶唔多啱食囉)黑椒豬扒長通粉配咖啡同芝士餅: 黑椒較多變得重口味豬扒變咗幾條豬柳:太硬; 咖啡太淡口而餅淋身欠芝味 (唔知係咪做法太多水份,浪費咗D麥維他消化餅)很易看見材料放在門口通道四周都入上等貨品(麥維他消化餅等等) 煙鴨胸磨菇意粉配奶茶變咗檸水 ; 吉士蛋超滑富蛋香, 意粉較長通粉幼細, 配料美味; 而兩次都係什菜湯, 水份較多但材料亦多註: 唔只門口小巴排長龍, sunflowerting在場都等到有d 想"訓"總的來說: 價格與食品相符如果係節日大餐您又會唔會有唔同想法?
黑椒豬扒長通粉
配咖啡同芝士餅: 黑椒較多變得重口味
豬扒變咗幾條豬柳:太硬; 咖啡太淡口而餅淋身欠芝味
(唔知係咪做法太多水份,浪費咗D麥維他消化餅)
很易看見材料
放在門口通道四周
都入上等貨品(麥維他消化餅等等)
煙鴨胸磨菇意粉
配奶茶變咗檸水
; 吉士蛋超滑富蛋香,

註: 唔只門口小巴

總的來說: 價格與食品相符
如果係
節日大餐
您又會唔會有唔同想法?
2012-11-30
20 分鐘 (外賣自取)
  • 吉士蛋
2012-11-20 11 瀏覽
hehe.... 又食意粉~ 今次行過廟街, 見到呢間餐廳又係專食意粉, 而且價錢很合理, 一於試下!!! 茶餐廳裝修, 有點殘舊, 得四個晚餐揀, 都係$40-60, 有湯同餐飲! 揀o左蕃茄辣蝦同磨菇煙肉, 個湯無乜特別, 都幾香薯仔味, 但應該都係薯粉開! 意粉反而不錯, 都算彈牙, 唔太林, 但個長通粉就硬o左少少! 個辣蝦蕃茄真係有一舊舊蕃茄, 個sauce不錯, 但都係覺得有些少茄糕酸味! 如果可以加多d新鮮蕃茄, 相信會更好! 個磨菇煙肉幾香, 個忌廉汁幾creamy~ 咁o既價錢, 算係不錯, 難怪都幾多人食!可惜係杯咖啡略為水了一點, 否則整餐都算不錯~

咁o既價錢, 算係不錯, 難怪都幾多人食!

可惜係杯咖啡略為水了一點, 否則整餐都算不錯~

磨菇煙肉意粉
蕃茄辣蝦長通粉
2012-11-02
磨菇煙肉意粉
2012-10-01 45 瀏覽
同久別重逢既朋友黎到Amour cafe 聚聚舊,係兩個小時之前打左黎呢度訂位,有點意想不到既係呢間簡單小cafe原來亦有訂位服務,但原來訂位只限最多訂到7:45pm,但最幾終係 同店員商量後佢都願意俾我訂到8pm,真好。由於訂位只係hold到15分鐘,係差不多八點多一些的時候,店員亦有再三確定訂位。終於到了,店員將一個放係檯面而寫了訂位既牌拿走,幸好有訂位,獲分配到場內罕見既二人座。店內大概有二十多個座位,誠言, 裝潢不能再更簡約實用,略為舊身,明顯係已經有一段歷史, 店主應該是將心思更放於食物上吧!呢度有套餐,亦有零點既,望一望廚房外面便有一塊白版,同整齊秀麗既字體寫住套餐既內容, 套餐係三道菜既,有餐湯,主菜係四揀一既意粉,每個價錢都稍有調整的,再有甜品芝士餅或吉士蛋,最後有餐飲,真的很豐富,每個餐平均$50左右,亦算很抵食。點了兩個套餐,恰巧係套餐中最平同最貴哥個-- 主菜係辣蕃茄蝦球長通粉同蘑菇煙肉意大利粉,可以吃到一個紅汁,一個白汁。知道吉士蛋比較受歡迎既關係,打算預先預留定吉士蛋,以免失望而回,但店員卻話冇得留,要就而家要上;亦話吉士蛋只餘下3個...(怎麼可能不能留呢.

餐牌
點了兩個套餐,恰巧係套餐中最平同最貴哥個-- 主菜係辣蕃茄蝦球長通粉同蘑菇煙肉意大利粉,可以吃到一個紅汁,一個白汁。知道吉士蛋比較受歡迎既關係,打算預先預留定吉士蛋,以免失望而回,但店員卻話冇得留,要就而家要上;亦話吉士蛋只餘下3個...(怎麼可能不能留呢...也只是放冰箱吧....)為了確保可以吃吉士蛋,只好接受係未上主菜先上甜品呢個安排,佢後來又提議上埋另外一個甜品--芝士餅, 覺得店員有種心態係想一次過上晒所有食物呢....

先上既係餐湯— 薯仔忌廉湯,餐湯係預先已經煮好,溫度方面尚算合格,湯係用一個深綠色咖啡杯裝住的, 分量頗為合適。個人很喜歡呢個湯,呈奶白色,有有點糊狀,喝畢整杯也不會太飽。
蘑菇煙肉意粉: 亦即係carbonara,個人係carbonara既大粉絲,呢個carbonra煮既時間剛好,口感很好,意粉外圍有韌度,入面夠軟,加上分量恰到好處既白汁,相比caffè HABITŪ既, amour既的確有比較好吃, 亦較經濟實惠, 豐富層次既磨菇同煙肉,吃多了也不會感到很膩口,但分量相對較為少。
辣蕃茄蝦球長通粉:呢個蕃茄長通粉係即整即炒既,聽到有個客人話想由另一個意粉轉黎呢個既時候,店員就同佢講要等一陣,要排隊呢!呢個意粉鍋氣很足,呈橙紅色,長通粉同蕃茄塊交融,在中間的部分放上了三隻中型既蝦子,再灑上幼細既香草。幾特別既係醬汁既蕃茄味比茄汁味要特出得多,而且較流質。個人鐘意白汁多於紅汁既原因係唔太鐘意茄醬味過濃,而呢個意粉就無出現呢個情況,而且帶一點辣味,相信係加左tabasco,辣既程度屬於小辣至中辣之間,而一般黎講偏好小辣既我,係食既過程都要飲一飲凍飲調和一下辣度。意粉中無出現到想像中既蝦球,而係一隻隻蝦子,呢一點略為有點取巧,蝦子冇雪藏味,爽口,算為合格。
凍MOCHA: 餐飲既選擇算是很多的,特別是咖啡的種類都很多, MOCHA係少數要再加錢既飲品,想必味道還不錯吧!於是同朋友也點了凍既MOCHA,係咖啡上面還放了一些咖啡粉,咖啡味較朱古力味較為突出,但咖啡味不會太搶,難入口, 是很不錯的。係伴辣既食物一塊跟的情況下,還真的很輕易便喝掉一整杯, 但如果朱古力味較出色,相信會更好喝呢。
吉士蛋:呢個係失望既吉士蛋.....上檯既時候好似見到一個好似中左好多彈既黃色布甸...淺黃色既部分很出凹凸不平既,貌相不太討好, 食落很夠滑身,但略為有點苦,缺乏左布甸應有香甜感覺,不合格,但見多位網友推薦呢個甜品,可能是因為水準不穩既原故吧。
芝士蛋糕:又一失望之作,先係芝士蛋糕既大小已有點小得可憐,是一個正常蛋糕的1/12吧,
雖然餅底是消化餅,但餅底已變稔, 食不到可令芝士蛋糕畫龍點睛既香脆餅底; 芝士蛋糕味道算清,但餅面是一點焦了,吃得出有烘焦既味道,這跟網上食評中既芝士蛋糕大有差距,網友的芝士蛋糕表面都是淡黃色的,而我眼前的是芝士蛋糕表面是咖啡色的, 是次既芝士蛋糕亦跟我兩年前吃的大有差別,唉,請問水準可以穩定一點嗎...?

總括而言,光顧AMOUR CAFE是很經濟實惠之選,五十多塊已經有三道菜, 但甜品既質素不夠穩定,假如不介意服務屬很一般既水平,那AMOUR CAFE算是在佐敦區用餐一個很不錯的選擇。

消費:約$53
題外話/補充資料: 看見牆上的餐牌,除了跟餐的原味芝士蛋糕原來呢度仲有賣各式各樣的蛋糕呢
2012-09-27
餐牌
  • 蘑菇煙肉意粉
  • 辣蕃茄蝦球長通粉
2012-09-17 42 瀏覽
食物唔差, 意粉同芝士餅等都有水準, 野食黎得慢都唔介意, 但係服務態度好嚴重的差!服務業員落錯單, 要我地白等35-40mins, 隔黎遲黎先上岸, 食完我都d 野都仲未到, 問服務員,只係話整錯左再整過, sorry 唔好意思都唔講句,再追佢, 又好唔耐煩咁話整緊, 哇! 仲黑我面其實食過第二次,第一次食都係一樣, order 芝士餅可以半個鐘先有, 都係隔黎遲黎先上岸, 問服務員一係發晦氣, 黎緊啦! 黎緊啦!一係唔應, 總之無下次!(P.S. 枱係完全無抺)

(P.S. 枱係完全無抺)
2012-09-15
  • 芝士餅
2012-08-06 28 瀏覽
行街路過,老婆話Openrice見過comment,又未食嘢,於是一試。地方比較陳舊,但幾多人,有8、9成滿。剛好有兩人起身攝到位。叫咗兩個茶餐,蕃茄豬扒意粉,白汁雞翼意粉、檬茶和咖啡。不過樓面得一個妹妹睇檔,又要落單,又要執枱,又要遞餐。我地碟意粉到咗,張枱都未執同擺位,於是不斷的等、、、食味都OK,但我地發覺遲過我地落單既人,叫同樣嘅嘢,份量至少比我地多三份一。飲品一般,冇乜特別。有其他選擇,都應該唔會再嚟。

,於是不斷的等、、、

。飲品一般,冇乜特別。

有其他選擇,都應該唔會再嚟。
2012-08-04
2012-07-15 24 瀏覽
見到食訐唔錯,就去試吓。中午接近一點,坐滿一半人,仲以為冇死啦,應該好食。點知.......叫咗兩個餐,意大利飯太硬,唔夠入味。忌廉龍脷意粉又一般,咖啡係港式茶餐廳質素。最重要係侍應服務太差,又冇禮貌,對食客唔啾唔啋,開口就粗聲粗氣。要我受氣食啲唔係特別好食的東西,勢係假! 不知所謂!!總之,冇下次!
要我受氣食啲唔係特別好食的東西,勢係假! 不知所謂!!
總之,冇下次!
2012-07-15
2012-05-01 59 瀏覽
白汁龍利柳意粉good ar..魚夠咸又煎得香..個汁亦都好好味試左少少牛肉唔硬亦夠味無晒吉士蛋..只好點這個芝士餅好味唔漏..好中意個餅底柚子茶..本來睇好似水咁點知又夠味喎
白汁龍利柳意粉
白汁龍利柳意粉good ar..魚夠咸又煎得香..
個汁亦都好好味
白汁龍利柳意粉
白汁芝士牛柳
芝士餅
2012-04-01 20 瀏覽
於"阿摩咖啡"食咗好多年啦, 但一直都唔記得寫佢嘅食評, 可能因為佢一直都 keep 住又好食, 又抵食, 覺得好理所當然. 因為都有一段時間冇去佐敦行街, 所以都冇去"阿摩咖啡"好耐啦. 最近去佐敦行街, 第一時間就諗到去"阿摩咖啡". 但今次再食, 覺得除咗蛋糕仲 keep 住咁好食之外, 意粉好以比之前食嘅差咗少少 … v_v不過因為佢過記錄良好 ( 即一直都好好味 ), 我唔會因為佢一次差咗而唔再嘗試的. 希望下次再食時味道可以回復已前水準啦. 服務 家庭式小店服務 環境 店舖比較細, 枱與坐位不多, 但掛了很多得意掛畫/仿油畫, 書架的雜誌亦任睇味道 薯仔忌廉湯 : 不是很 creamy. 湯內有幾粒煙肉, 所以飲落除了有淡淡的薯仔味, 還有少少咸咸的煙肉味 香草忌廉龍利柳意粉 : 龍利柳煎得外脆內嫩, 而且有 2 大塊, 好抵食, 但白汁味道略淡, 意粉亦較軟, 唔夠煙靭 香煎豬扒伴香辣煙肉意粉 : 豬扒煎得很香, 表面還有微焦, 很脆. 但豬扒肉質較'鞋'. 蕃茄味意粉酸酸甜甜, 很開胃, 味道亦很鮮, 應該冇用茄膏, 我比較喜歡這種自然的蕃茄味. 但意

家庭式小店服務

薯仔忌廉湯 :

香草忌廉龍利柳意粉 :

香煎豬扒伴香辣煙肉意粉 :
但意粉都係比較軟, 唔夠煙靭

香蒜芝士牛柳絲長通粉 :
好明顯係牛柳粒而唔係牛柳絲, 不過幾'淋', 但汁比較稀, 掛唔到上意粉, 變咗汁還汁, 意粉還意粉. 意粉都係比較軟, 唔夠煙靭

芝士餅 :
真的非常好食. 餅底係麥維他餅底, 芝士味香濃幼滑, 又唔太甜, 很好食
意大利咖啡 :
咖啡味不算很香但入口亦算濃滑

其實喜歡這間小店的原因是他們的意粉軟硬適中又夠煙靱, 雖然今次意粉的質感與味道略遜, 但都唔係好差, 而且Around $50-$60 就有湯, 意粉, 蛋糕 & 咖啡, 真的十分抵呀 !
2012-02-27
2012-03-28 10 瀏覽
今日到九公游水,之後梗係到勁多野食既佐敦搵食啦!一向都有去開Amour Café食但都好耐無去過所以今日去食下一個餐有湯有意粉有芝士餅/吉士蛋同一杯野飲,飲品仲可以選擇double expresso添今日食左香醋炒豬扒意粉,炒得好香但係豬扒比較老身湯係忌廉湯,大大杯仲好香添芝士餅不過不失Expresso都係唔錯,唔會太酸,仲會有crema添,算係好飲味道都無咩點變,其實唔會話係好好食但係勝在夠抵,食哂咁多野都係$46元!
今日到九公游水,之後梗係到勁多野食既佐敦搵食啦!

今日食左香醋炒豬扒意粉,炒得好香但係豬扒比較老身
湯係忌廉湯,大大杯仲好香添
芝士餅不過不失
香醋炒豬扒意粉
2012-03-27
  • 意粉
等位期間已選好了食物, 所以坐低後, 即時下單, 要了一份午餐和一份白汁忌廉蘑菇意粉先來茄汁豬扒意粉, 豬扒煎得微燋而入口不乾, 肉身帶點骨又沒點肥肉, 每條意粉沾了茄汁, 意粉上還放有少許的蕃茄茸, 入口酸甜醒胃跟餐還有薯仔忌廉湯, 可惜過咸, 入口不夠CREAMY細細件的芝士餅用了牛油加消化餅做餅底, 芝士餅結實之餘, 但芝士味不太強烈最後以CUPPICINO作為餐後終結, 忌廉打成泡沫, 入口幼滑兼有咖啡濃香 我叫的不是午餐 ~ 來個簡單的白汁忌廉蘑菇意粉反而更加欣賞, 意粉煙韌, 白汁香濃, 加上抄過煙肉, 薄而瘦又香口, 蘑菇更增添咬口 我在這裡最喜愛的餐飲為熱MOCHA, 香甜之餘, 咖啡與朱古力兩者互相結合, 一香一甜, 加上忌廉幼滑, 非常好喝
跟餐還有薯仔忌廉湯, 可惜過咸, 入口不夠CREAMY
2012-03-17
好久好久之前藍藍在網絡上認識這家店一直把它放在must try list上但卻常常因為要試其他不同的店也因為很少到佐敦所以就慢慢地把它忘了...有一天貓約藍藍去食飯想來想去都想不到旺角附近除了連鎖餐廳外有甚麼好食想到了多年前食過的橫綱卻因為太多人排隊而要放棄最後想了又想 才想到有一家店的意大利麵聽說很好食那時候 連名字都想不起幸好有openrice店的外表有點殘舊 不起眼我差點走過了也不知道不用等位真好首先送上的忌廉薯仔湯蠻好喝不過一向重口味的我也覺得有點咸...藍藍的是煙鴨胸磨菇意粉意粉煮得偏硬身 我覺得不錯汁跟意粉的比例剛剛好 好食鴨胸也有很多塊 不吝嗇呢這是貓的蝦球墨魚汁意粉有點奇怪為什麼不是乾身的而是浸在比餐湯稀的湯浸著不過也很好食蝦球很多很大粒墨魚汁意粉不會把牙齒弄得變黑色 讚!那天晚上吉士蛋賣完 就只好食芝士餅正正常常的沒特別最後還有餐飲我們坐很久在聊天都沒有人趕我們走真的很抵食!這裡將會成為藍藍的飯堂~
好久好久之前
藍藍在網絡上認識這家店
一直把它放在must try list上
但卻常常因為要試其他不同的店
也因為很少到佐敦
所以就慢慢地把它忘了...

有一天

店的外表有點殘舊 不起眼
我差點走過了也不知道
不用等位真好
首先送上的忌廉薯仔湯蠻好喝
不過一向重口味的我也覺得有點咸...
藍藍的是煙鴨胸磨菇意粉
有點奇怪為什麼不是乾身的
而是浸在比餐湯稀的湯浸著
不過也很好食
蝦球很多很大粒
墨魚汁意粉不會把牙齒弄得變黑色 讚!
那天晚上吉士蛋賣完 就只好食芝士餅
正正常常的沒特別
最後還有餐飲
我們坐很久在聊天都沒有人趕我們走
真的很抵食!
這裡將會成為藍藍的飯堂~