2023-01-28 66 瀏覽
🔹將軍澳// A Tavola Bar & Grill 🔹人均約$384🔹Special Set Dinner $698▫️Soup of the day個湯好似櫻花🌸原來係啲肉粒🫶🏻飲湯之後有啲咬口冇咁dry😆▪️Chicken wings 有4舊!雞翼好熱辣辣🔥點埋泰式辣醬絕配🤣🤣必食小食~▫️Rack of Lamb羊架好食😋冇得揀生熟程度,但廚師煮得岩岩好🫶🏻唔點汁更加有羊味☺️▪️Tiramisu 份量岩岩好😆夠creamy😋😋酒味咖啡都幾重🫶🏻🔹好飽評語:地點位置好正好近海😋係海濱位置🤓住附近必試🫶🏻仲可以坐outdoor吹下風同朋友談心!呢個價錢包兩杯啤酒或者餐酒超級值🍻值得一試🤓🧠回頭指數:7️⃣🧏🏻‍♀️打卡港女:7️⃣🌬冷氣溫度:7️⃣🚽廁所評價:⏹🧾性價比呢:7️⃣

Special Set Dinner $698

▫️Soup of the day
個湯好似櫻花🌸原來係啲肉粒🫶🏻飲湯之後有啲咬口冇咁dry😆

▪️Chicken wings
有4舊!雞翼好熱辣辣🔥點埋泰式辣醬絕配🤣🤣必食小食~

▫️Rack of Lamb

🌬冷氣溫度:7️⃣
🚽廁所評價:⏹
🧾性價比呢:7️⃣
2023-01-22 68 瀏覽
難得放幾日新年假, 我哋揀左位於將軍澳南海濱附近既餐廳覓食, 呢間有室內同室外座位夠哂chill, 裝修都充滿異國風情, 氣氛同環境搭夠, 好似去咗外國餐廳咁♥️▫️Weekend Brunch ($248)🍳Egg Benedicts前菜有得揀班尼迪蛋好驚喜!! 篤一篤半熟蛋黃差d流晒出嚟🤭配有兩塊煙肉🥓加底層的英式鬆餅, 係滿足既🥰🐟 Fish & Chips 兩大塊差不多兩倍長既炸魚, 大份到嚇一跳🫣外面炸到卜卜脆唔會好油膩, 魚肉滑又juicy, 一切開仲出煙架🤤而薯條份量都好夠, 配有茄汁同他他醬, 2個人食極都食唔完咁🤣🍰 Cheesecake跟餐附送埋既芝士蛋糕, 賣相平凡但原來食落口感好軟綿, 好重奶油味,正😄▫️Wild Mushroom Risotto ($168)用一大碟裝住, 睇落好澎湃🤤醬汁非常濃郁, 配有野生牛肝菌同新鮮香草, 口感豐富好creamy, 意大利飯煮得剛剛好, 唔會好淋身又索哂d汁🥘

▫️Weekend Brunch ($248)
🍳Egg Benedicts

Wild Mushroom Risotto
Cheesecake
1K
2023-01-20 32 瀏覽
近年將軍澳越來越多特色餐廳,所以間中都會約下朋友去呢區食野,估唔到呢間BAR有crossover菜式添!餐廳格調幾好,唔會太暗/太光,坐得舒服。✨三文魚長通粉配伏特加$188- 真係第一次見三文魚X vodka配搭,三文魚本身味道幾濃,配上香口番茄醬,而vodka真係可以令三文魚香味更突出,令成件事昇華!🍔安格斯牛肉漢堡$228-牛肉餅好厚,食落去超滿足,再配埋大大塊chedder cheese、番茄、洋葱、生菜等,幾滋味。呢到仲有好多款漢堡、pasta同risotto,偶然去下海傍chill下,同朋友傾計,飲下野,的確係幾寫意。

三文魚長通粉配伏特加
✨三文魚長通粉配伏特加$188

🍔安格斯牛肉漢堡$228

三文魚長通粉配伏特加
2023-01-17 40 瀏覽
呢間Bar & Restaurant 鄰近將軍澳南海濱長廊,旁邊有個狗公園,設有室內室外座位🪑室內燈光昏暗而有格調,裏面有個大型屏幕,男士們可以約埋三五知己一齊睇波;室外吹著涼風一邊飲酒一邊食飯幾chill,仲可以睇住出邊啲狗仔係到玩,幾寫意👍🏼個晚坐室外,留意到室外全用紙杯紙碟,飲紅酒都係,呢樣幾意想不到🤗幾有野餐feel😂特製晚飯套餐Special Set Dinner (for 2 person)🥣野菌湯 (前菜)凍凍地飲著熱湯好暖胃,味道香濃,好想再encore🦑炸魷魚(第二道菜)魷魚圈外脆內煙靭有咬口,配上泰式辣醬更惹味,係伴酒嘅好小食🍝意式焗雞扒意粉份量適中,雞扒幾厚實,上面灑有芝士碎,蕃茄汁比例剛好,唔會食到個意粉好乾身,而且仲係飽肚之選🥓烤小排骨食牛肋骨排骨就最驚骨太大嚿,幸好無呢個問題👍🏼BBQ味醬汁淋灑在小排骨上,入味而且肉質鬆軟,無須大力就輕易起骨,小朋友老友記牙齒無咁發達都方便容易入口甜品🍮意大利芝士蛋糕甜度適中,正常水準🍫布朗尼配有藍莓士多啤梨,並噴上朱古力醬,好吸晴,女仔們打卡able🍷 紅酒容易入口,吹着海風一邊飲紅酒,感覺好chill📍A Tavola

🥣野菌湯 (前菜)
凍凍地飲著熱湯好暖胃,味道香濃,好想再encore

🦑炸魷魚(第二道菜)
魷魚圈外脆內煙靭有咬口,配上泰式辣醬更惹味,係伴酒嘅好小食

🍝意式焗雞扒意粉

🥓烤小排骨

甜品
🍮意大利芝士蛋糕
甜度適中,正常水準

🍫布朗尼

🍷 紅酒
容易入口,吹着海風一邊飲紅酒,感覺好chill

📍A Tavola Bar & Grill (將軍澳)
平時比較少機會去將軍澳,原來將軍澳海旁沿途都有好多有特色嘅餐廳🍴 A Tavola Bar & Grill 係一間有情調氣氛嘅酒吧餐廳🍻🍷🍽️分左室外食煙區、室內禁煙區。中午時間去,唔會太多人坐得好舒服😌🥗是日精選沙律好豐富嘅海鮮沙律😹有蜆肉、魷魚、車厘茄、沙律菜配橄欖油非常開胃🍕 夏威夷薄餅新鮮出爐熱辣辣,加埋芝士味道好濃郁食到停唔到口😋2個人居然可以食晒一個12吋、可以分到6大件嘅Pizza🥩 新西蘭肉眼扒配薯條🍟5成熟煎得岩岩好,外焦裏嫩 !冇血水、夠嫩又唔會太多筋!回味無窮😋最滿意嘅一道菜🍮意式奶凍賣相唔錯👍奶凍質地Q彈,奶香味好濃,入口好creamy 配埋士多啤梨酸酸甜甜好開胃

🥗是日精選沙律

🍕 夏威夷薄餅

🥩 新西蘭肉眼扒配薯條🍟

🍮意式奶凍
2023-01-16 42 瀏覽
最近黎到將軍澳呢間高格調酒吧嘅西餐廳——🌟A Tavola Bar & Grill🌟佢裏面裝修好有酒吧氣氛,仲有大大個電視可以睇波,除咗室內仲有戶外露天餐座可以坐,夠曬feel🥰._./ Special Set Lunch /🍲海鮮雜燴湯——一星期五日都有唔同款,足料又好濃味😋🦪小食:青口六隻(+$58)🍰甜品:布朗尼蛋糕(+38)🦐|椒鹽大蝦|🦐燒到好香,外殼都係脆脆地,蝦都算大隻,殼有開邊,易剝,方便食👍🏻·🦑|海鮮魷魚墨汁燴飯|🦑成個飯都係滿滿好結身嘅墨魚汁,仲有落咗鹹香嘅芝士,好濃味海鮮有魷魚圈、蝦同青口,整體好濃味🖤只係食完個咀會變成黑色🤭·🍸|GUNNER|🍸唔會好甜,甜度適中啱我口味💕._.
._.
/ Special Set Lunch /
🍲海鮮雜燴湯——一星期五日都有唔同款,足料又好濃味😋
🦪小食:青口六隻(+$58)
🍰甜品:布朗尼蛋糕(+38)
🦐|椒鹽大蝦|🦐
🦑|海鮮魷魚墨汁燴飯|🦑
🍸|GUNNER|🍸
唔會好甜,甜度適中啱我口味💕
._.
下午茶
2023-01-15 29 瀏覽
同狗仔行將軍澳海濱順便遠望下新嘅將軍澳跨灣大橋行過見到呢間A Tavola Bar & Grill幾靚又幾chill咁就入去問下可唔可以俾狗仔入嚟職員好nice咁say yes餐廳環境唔錯 門口亦係半開放式坐喺餐廳入邊都望到出邊嘅夜景由於本人非常鍾意食千層麵見到menu有 即刻叫咗嚟試呢度嘅千層麵都令我幾驚喜無論賣相同味道都幾出色牛肉千層麵配上奶油白醬仲有芝士碎條鋪面熱辣辣 層次分明 唔會一切就爛晒好味之餘仲有唔同口感另外仲想試吓呢度嘅Risotto今次就揀咗海鮮魷魚墨汁燴飯濃濃嘅黑色墨汁配上海鮮魷魚非常鮮味 佢仲同一般嘅墨魚汁Risotto唔同加咗杜松子酒吊味最後有芝士碎條舖面成個配搭好夾 食落仲唔會好’漏’食完主菜 最後仲嗌咗個甜品有幾款都好想試 而我哋就揀咗Apple Crumble即叫即整 出晒煙㗎皮層好鬆脆好香而入邊嘅蘋果就好甜熱辣辣 加埋雲呢拿雪糕 一齊放入口 溫度啱啱好
同狗仔行將軍澳海濱

牛肉千層麵
海鮮墨魚汁燴飯
Apple Crumble
2023-01-15 169 瀏覽
已經吾係第一次幫襯Atavola今日同朋友一行三人行完山又嚟到Atavola食午餐呢度午餐set好抵食有湯或沙律,主菜+飲品加上餐廳近海旁整個View都好舒服裝修雅致,坐位闊落整體好舒服今次我們仲坐左三小時,完全吾趕客,啱晒三五知己,密密傾 -夏威夷芝士Pizza + 南瓜湯+hot coffee $10812吋薄pizza,新鮮出爐,一上枱香噴噴,批皮好脆口,芝士拉絲,配有菠蘿肉腸,酸酸甜甜好味-香煎盲鰽魚柳配芒果沙律+ 南瓜湯+ Hot coffee $128魚外層煎得好香脆,魚質夠滑,配芒果沙律,配搭味道好夾-香烤新西蘭肉眼扒配薯條+ 南瓜湯 + Hot coffee $128肉眼扒七成熟,厚度適中,好有牛味😋 配有薯條+ 沙律,沙律菜酸酸甜甜好開胃整體來講,好滿足,下次會再幫襯💗環境指數🌕🌕🌕🌕🌕服務指數🌕🌕🌕🌕🌑抵食指數🌕🌕🌕🌕🌕味道指數🌕🌕🌕🌕🌗推介指數🌕🌕🌕🌕🌕
已經吾係第一次幫襯Atavola

今日同朋友一行三人行完山
又嚟到Atavola食午餐
呢度午餐set好抵食

有湯或沙律,主菜+飲品

加上餐廳近海旁

整個View都好舒服
裝修雅致,坐位闊落
整體好舒服
今次我們仲坐左三小時,完全吾趕客,啱晒三五知己,密密傾

魚外層煎得好香脆,魚質夠滑,配芒果沙律,配搭味道好夾

整體來講,好滿足,下次會再幫襯💗

環境指數🌕🌕🌕🌕🌕
服務指數🌕🌕🌕🌕🌑
抵食指數🌕🌕🌕🌕🌕
味道指數🌕🌕🌕🌕🌗
推介指數🌕🌕🌕🌕🌕

2023-01-10
  • 香烤新西蘭肉眼扒配薯條
2023-01-14 24 瀏覽
耐不耐都會去將軍澳海旁食飯、因為喜歡嗰邊的環境,望住過海食嘢都幾chill 吓、因為我想食pizza所以就揀咗呢間!喜歡這間pizza, 今次叫了辣肉腸pizza($178):成12寸大、好大個呀、而且啱啱焗起,熱辣辣、又起晒絲,而且皮薄再加上批底有小小脆,所以我都幾鍾意食💕之後再楝咗安格斯牛肉Burger配薯條 ($228):我哋揀咗五成熟, 這個都好好味,因為好juicy, 而且牛味好濃郁👍🏻再叫了beer ($38), 同朋友吹吹水、真的心情放鬆曬❤️食完仲可以行吓海旁、再行donki 、好寫意呢!

食完仲可以行吓海旁、再行donki 、好寫意呢!
2023-01-09 41 瀏覽
去到將軍澳海邊呢啲地方,緊係要坐低chill下,休息下😝望住出面的狗狗,睇下風景,感覺好舒服,好似去左外國咁😎夏威夷薄餅 $178呢個夏威夷薄餅有12寸,大家千祈唔可以睇小佢,勁大份😋佢地啲pizza係薄底的,批邊好脆口,新鮮焗起的pizza即刻上枱,一拎出黎有拉絲的效果,配埋菠蘿🍍甜甜酸酸的口味如果嫌唔夠味的佢地仲會跟左一碗仔cream的,搽左之後個pizza多左個層次咁,食落會香濃有奶味🤓蘑菇燴飯 $168蘑菇飯睇到有好多唔同種類的蘑菇,好香菇菇味而且忌廉味都好重,食落好creamy😍佢地的燴飯擺碟都好特別,會擺平係碟上面,薄薄地一層咁,好岩打卡🤩A Tavola Bar & Grill (將軍澳)將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 地下G08號舖

夏威夷薄餅 $178

蘑菇燴飯 $168

A Tavola Bar & Grill (將軍澳)
男朋友最近租住將軍澳,趁今日放假順便幫佢搬屋重可以踩單車去將軍澳大橋欣賞一下夜景💕💕見喺Donki買完野經過樓下既呢間A Tavola Bar 幾靚就入去Chill吓😍 $38 Stella🍻Spaghetti Allo Scoglio $178 🍝蕃茄控注意⚠️入面除有蕃茄仔,仲有啲油漬番茄🍅有濃濃蕃茄味😚重有好多款海鮮、蝦仁、青口、魷魚、蜆,隻蝦🦐好大隻好彈牙😋意粉硬度岩岩好😋Seafood Pizza $198 🍕Pizza 上面勁多料🥳啲芝士仲要可以拉絲😍,如果係厚底Pizza會仲正啲🤭食完行出餐廳就會望到將軍澳大橋,每晚7點亮燈,係夢幻紫色燈耶😍😍😍😍😍岩晒食飽飽去散步Sweet吓❤️❤️❤️
$38 Stella🍻
Spaghetti Allo Scoglio $178 🍝

Seafood Pizza $198 🍕

2023-01-07
今日帶媽媽去將軍澳大橋一遊,泊好車然後快快搵間食完lunch 就起行。一行5人,入到去,全個樓面得1個男經理,體諒佢得一個人應付全餐廳,又帶位又水吧又上菜又落單,我自己去攞menu. 又等左5分鐘佢未行到過嚟落單,見佢落梗其他單,行過去counter order, 方便佢唔使行過黎。之後分別有兩個女侍應返。食物預左一般因為約$100 set lunch 又湯又主菜又有drink, 所以冇特別expectation, 包括service, 所以自助式都算。水都冇一杯😅甘筍湯得Tabasco 味都算,一上完湯,冇匙羹。好辛苦先叫到個女侍應俾匙羮。到聽set drink, 亦都尋覓左好耐先有人。首先凍檸水,冇糖漿。算,心諗之後上嗰2杯凍檸茶應該有糖漿上,唔好叫佢地喇。黎到嘅熱咖啡,冇糖,我就問 can we have some sugar? 個女侍應竟然指住個糖漿話呢個係糖。然後我話,this is syrup not sugar for hot coffee… 佢先話我攞俾你。再上2杯凍檸茶,跟其他枱唔同,淺色到凍檸蜜咁,一飲我諗住算,放棄杯野飲,個女侍應今次好醒話我換過俾你(因為佢上枱時

首先凍檸水,冇糖漿。算,心諗之後上嗰2杯凍檸茶應該有糖漿上,唔好叫佢地喇。黎到嘅熱咖啡,冇糖,我就問 can we have some sugar? 個女侍應竟然指住個糖漿話呢個係糖。然後我話,this is syrup not sugar for hot coffee… 佢先話我攞俾你。再上2杯凍檸茶,跟其他枱唔同,淺色到凍檸蜜咁,一飲我諗住算,放棄杯野飲,個女侍應今次好醒話我換過俾你(因為佢上枱時個樣都覺得咁嘅)。 等了又等左5分鐘,唔等,埋單算。

又5分鐘,杯新凍檸茶未到時又係冇人叫到,見到阿男經理係機前,唯有行過去俾張信用卡佢,順便同佢講,頭先杯凍檸茶poor quality , 話換俾我又等左10分鐘,阿男經理就話,你飲Coke 我咪即刻俾你囉。一句唔好意思冇之餘,仲語氣差到極點。我就話,no thanks, bill pls, that’s fine, I will no come again is fine.

佢話我challenge 佢,又鬧我唔understand his situation, 一路碌卡一路話我,兇神惡殺。 你唔夠人手我已經好體諒啦,冇話你地,仲自助去叫你落單俾錢。我諗梗我黎消費做好心體諒換來一肚氣(加好難食嘅意粉及+$58嘅4隻雞翼)
2023-01-02
2023-01-02 44 瀏覽
天氣凍唔知點解就好想食pizza, 今日趁放早就同老公黎呢間餐廳chill住食dinner~個menu好似同之前唔同左少少,我地就叫左個pizza,1個小食同甜品。Calamari Fritti小食一定要叫呢個!炸魷魚份量十足,兩個人絕對夠食,炸得外面酥脆,魷魚唔會好韌,配埋辣椒蛋黃醬同甜辣椒醬,可以點黎有唔同滋味!或者落d檸檬汁,酸酸地食真係非常開胃!Atavola house special pizzaPizza好大個,分成6件大大塊,一拎起果陣d拉絲令人食慾大增!Atavola house special pizza有好多配料,意大利辣香腸,煙肉,洋蔥,蘑菇等等全部惹味既材料係齊度,批底厚薄適中,2個人都ko到成個pizza!Apple Crumble 最後叫埋個Apple Crumble 做甜品!原個煎pan上個賣相好吸引!最鍾意d Crumble 既口感,脆脆地同焗到軟軟既蘋果非常配襯!再加上凍冰冰既雲呢拿雪糕同埋士多啤梨,絕對係100分既飯後甜品!

Calamari Fritti

Atavola house special pizza

Apple Crumble

2023-01-02 38 瀏覽
年尾黎食飯chill下,整體環境真係幾好而且happy hour飲啤酒真心抵!嗌左杯Draught Stella, 在場我見大部份人都飲酒,撞岩happy hour有半價,成個氣氛同環境都值回票價啦。之後就嗌個Calamari, 炸得好香脆而腥魷魚都唔韌,咬落爽口又juicy,加埋佢既甜辣醬,送酒一流,真係強烈推薦。house special pizza問左店員有咩pizza推介,佢話好多人都食佢地既house special, 咩材料都有啲舖滿成個pizza,食落佢係厚批既關係,好煙韌而且每啖都好多味道夾雜,層次好豐富!

house special pizza

從將軍澳行出海旁沿途有好多特色餐廳。路經A Tavola Bar & Grill,一間頗有情調氣氛嘅酒吧餐廳🍴🍷🍻🍺近門口有半戶外座位,chill 住飲chill住食十分寫意❣️和朋友簡單點了一份Pizza 和 pasta 已經好足夠。這裏的Pizza size 有返咁上下而且落足料。😋🍕🍕PEPPERONI PIZZA 意大利辣香腸薄餅餅底厚薄適中,鋪上最少兩款芝士🧀🧀。芝士夠厚可以有拉絲效果,混合另一款夠鹹香嘅芝士,味道超濃郁!最喜歡意大利香腸烤得香脆,口感超正。同時提供酸忌廉醬汁,沾上更添風味!SPAGHETTI ALLO SCOGLI0 雜錦海鮮意大利麵$178 雜錦海鮮有魷魚🦑、蜆、青口肥美肉嫩,整體唔錯!😋意粉彈牙帶少少煙韌,同時沾滿海鮮味道的醬汁~餐廳仲提供節日特備菜式,這個新年假期又可與親朋戚友聚首晚飯飲番杯🍻😍🍴
從將軍澳行出海旁沿途有好多特色餐廳。

和朋友簡單點了一份Pizza 和 pasta 已經好足夠。

這裏的Pizza size 有返咁上下而且落足料。😋🍕🍕
PEPPERONI PIZZA 意大利辣香腸薄餅

同時提供酸忌廉醬汁,沾上更添風味!

雜錦海鮮有魷魚🦑、蜆、青口肥美肉嫩,整體唔錯!😋
意粉彈牙帶少少煙韌,同時沾滿海鮮味道的醬汁~