2018-09-07
同老友宵夜去左呢間,貪佢附近泊車好方便。潮汕式牛肉鍋,係食牛的專門店。配料細細碟,碟碟都係幾十蚊,好抵。牛骨清湯 $38堅有牛骨,仲有好多蘿蔔同粟米,濃濃的牛骨味,有蘿蔔炆牛腩的感覺。如果佢加幾粒胡椒,咁就滿分了。匙柄$48夠淋夠軟,脂肪分佈平均,雖然係薄薄地,亦好有牛味。淥一淥就食得架啦!呢個價錢,唔貴噃!滑尾龍 $48鑊仔上,仲加隻蛋。初初以為係用鑊直接炒添。同老友硏究之後,其實應該係「法」開隻蛋食架。每件牛肉都沾滿滑蛋,再烚一烚,十足係中式滑蛋牛肉呢!呢碟牛比較大片,仍然都是淋滑有牛味,唔錯!牛上肋 $68根據幅庖丁解牛圖睇來呢,牛上肋應該是牛胸腩的位置,少少韌而且牛味唔算濃。個人覺得係四款牛當中比較不突出的。脖仁 $68牛頸的稀有部份,所以價錢會貴D。相比以上三款牛佢最有口感,亦最有牛味。同一般外面打邊爐的火鍋牛好唔同,感覺真係本地新鮮牛切出來的。紫菜卷 $38係紫菜同響鈴的混合體,之前響其他火鍋店都有食過。呢間的味道不能說最好,但尚算是水準之上。六大條收呢個價,抵食吖!紫菜好香,亦算酥脆。不過論索湯能力,個人還是比較喜愛傳統的響鈴。娃娃菜 $28都新鮮乾淨,份量唔多但價錢略嫌
同老友宵夜去左呢間,貪佢附近泊車好方便。
潮汕式牛肉鍋,係食牛的專門店。
配料細細碟,碟碟都係幾十蚊,好抵。
牛骨清湯 $38
匙柄$48
滑尾龍 $48
牛上肋 $68
脖仁 $68
紫菜卷 $38
娃娃菜 $28
都新鮮乾淨,份量唔多但價錢略嫌貴左少少。
西瓜是免費送的,清甜解膩。
菊花桂圓露 $12 & 洛神玫瑰花 $12
鐘意佢唔太甜,而且味道感覺幾天然。真心不錯,亦唔貴。一枝仔飮足全餐都唔覺口渴,證明湯底冇乜味精。
菊花冰粉$9
餐後甜點,好香菊花味的 Jelly,幾得意幾好味,仲好抵食。
餐廳佈置是老香港 style 。
侍應都是快手快腳,有求必應的。
最鐘意佢每碟火鍋配料都係細細碟又收得平,食完唔夠先再叫,唔使做大嘥鬼。
唯獨D檯比較窄,其實都不能同時叫太多碟,跟本放唔到。
埋單每人唔使二百,「好抵」呢兩個字,一餐飯我地真係講左十次。