2023-11-14 34 瀏覽
間cafe有好多公仔🤣可以打卡,叫左個炸蝦卡邦尼意粉,完全唔會膩,味道岩岩好😋然後呢到有出面無既格仔餅pizza,叫左千島海鮮窩夫pizza,好足料,好特別😋下次會再來食😋
2023-11-13 35 瀏覽
📍5%cafe#5🫶🏻係最高環境:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻食物:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻回頭率:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻服務態度:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻-松露牛肉漢堡 -$158有滿滿嘅黑松露醬 牛肉好juicy 唔會好乾 加埋蕃茄同生菜 食落唔會有油膩感 薯條份量都好多 可以同frd share卡邦尼意粉 -$108咸度岩岩好 天婦羅蝦脆卜卜 意粉有彈性 芝士味唔算重環境幾舒服 適合同朋友聚會 而且有card game挽
📍5%cafe

咸度岩岩好 天婦羅蝦脆卜卜 意粉有彈性 芝士味唔算重

環境幾舒服 適合同朋友聚會 而且有card game挽
  • 5%黑松露手打牛肉芝士漢堡配薯條
2023-11-12 22 瀏覽
同成班朋友一齊去咗旺角5%Cafe!呢間Cafe係一間好啱同朋友gathering去玩桌遊嘅地方。佢有好多款桌遊可以揀,可以同朋友一齊玩成晚!除咗可以自己同一班朋友上去玩之外,仲可以包場做party,場地好寬闊同舒適,環境非常好。可以喺度舉辦生日派對或者其他聚會,一定好開心!而且,佢嘅景致都好美麗,望到晒成個旺角!可以一邊玩桌遊,一邊欣賞到靚靚嘅景色!至於食物方面,有一個超特別既菜式夏威夷窩夫薄餅!同埋好好味既紅酒燴牛利,可以配薯菜或者意粉!夏威夷窩夫薄餅味道鬆軟多汁,由於係餐廳自製嘅窩夫!所以特別鬆軟香口!非常美味!紅酒燴牛利係新鮮香濃美味,食落口好有家的感覺完全冇味精!誠意推薦!飲品我哋叫咗玫瑰洛神花茶同Hot baby toddy。玫瑰洛神花茶味道芬芳,而且粉紅色嘅花茶非常靚!洛神花比例同玫瑰好吻合!完全唔會有太酸嘅洛神花既感覺!而Hot baby toddy係黑麥茶加上十肉桂、蜂蜜同檸檬,暖身又開胃,好適合秋冬天飲返杯!

2023-11-09 21 瀏覽
响旺角鬧市交介之中 非常熱閙 想静少少傾下計,去樓上cafe係其中一個好選擇今回位於高氏大厦嘅5%cafe 星期六晚上都有set menu 而且都係一百多元連$38以下飲品一杯(想要特飲都係補差價)Cp值高 叫咗香脆龍脷魚木柳配牛肝菌汁長通粉set龍脷魚大大條肉厚外脆內軟 牛肝菌汁十分Creamy同惹味長通粉軟硬適中 更有少少蔬菜伴箸呢度嘅特色美食千島醬海鮮窩夫薄餅🧇平日都鍾意食窩夫 通常食甜品嘅時候呢度用嚟整主菜咸的 就crossover 咗新菜式 即叫即焗 嚟到非常熱芝士🧀️重可拉𢇁 非常吸引🤩芒果熱情果綠茶(熱)跟餐有埋熱情果蓉非常足料 也有茶香同芒果香Cappuccino 焦糖味跟餐+$4果然係cafe 咖啡也很香而且焦糖味適中,唔會過甜而且杯啡都大杯仲叫咗綠茶蛋糕🍰啱晒做飯後甜品重有好多board game 玩同主題偶像應援佈置都覺得十分精美好多fans幫偶像做應援嘅主題餐廳佢哋服務態度亦好好去開旺角都想睇下有冇心儀偶像🤩響度做應援5% Cafe (旺角)旺角彌敦道577號高氏大樓2樓BC號舖旺角美食 #香港美食 #香港必食 #香港探店 #香港打卡 #香港旅遊 #香港必喝 #
今回位於高氏大厦嘅5%cafe

芒果熱情果綠茶(熱)跟餐
有埋熱情果蓉非常足料 也有茶香同芒果香
Cappuccino 焦糖味跟餐+$4
果然係cafe 咖啡也很香
而且焦糖味適中,唔會過甜
而且杯啡都大杯

好多fans幫偶像做應援嘅主題餐廳
佢哋服務態度亦好好
去開旺角都想睇下有冇心儀偶像🤩
響度做應援

5% Cafe (旺角)
旺角彌敦道577號高氏大樓2樓BC號舖

旺角美食 #香港美食 #香港必食 #香港探店 #香港打卡 #香港旅遊 #香港必喝 #旺角探店 #cafe #香港好去處 #旺角推薦食品#5%cafe#偶像應援
#hkfoodblog#hkfoodie#hkfoodblogget

2023-11-08 380 瀏覽
今日Duck哥🦆約咗Duck嫂🦆去食lunch,大家都知旺角人多食肆多,但放飯時間🕐要搵間坐得舒服嘅餐廳一啲都唔容易🥲,今日係Duck哥🦆引領下帶咗Duck嫂🦆去一間Cafe店☕️ - 5% Cafe。Cafe環境好舒服,座位闊落,有落地大玻🪟。另外有好多board game🎲♟️提供,可以任玩。包場開 party都係一個唔錯嘅選擇🤗。Set Menu📔 冇分lunch或者Dinner,選擇唔多,只有🔟個選擇,但就意粉🍝、長通粉、Pizza🍕、漢堡🍔都有。5%黑松露手打牛肉芝士漢堡配薯條 $158黑松露🍄鋪滿了漢堡面,一上枱已經充斥著黑松露嘅香味😍;麵包塗咗牛油🧈,所以又香又脆😋;100%手打牛肉🐂又厚又juicy🥰。雙重芝士焗肉醬意粉 $108不愧為雙重芝士🧀,份量勁多,由於係即叫即整,所以上枱時仍然熱辣辣🔥,趁熱食,零舍好味😋。凍荔枝綠茶 (跟餐+$2)啖啖荔枝嘅果香配上淡淡綠茶🍵嘅清爽,就係絕配🤗。雲呢拿拿鐵 (跟餐+$4)面頭舖滿了肉桂粉,飲落充滿著肉桂嘅香味🥰。總括而言,環境舒適,又有落地大玻璃望街景,得閒chill下都唔錯。後記:由於已經食滿10次,Duck哥已經係VI

5%黑松露手打牛肉芝士漢堡配薯條 $158

雙重芝士焗肉醬意粉 $108

凍荔枝綠茶 (跟餐+$2)
啖啖荔枝嘅果香配上淡淡綠茶🍵嘅清爽,就係絕配🤗。

雲呢拿拿鐵 (跟餐+$4)
面頭舖滿了肉桂粉,飲落充滿著肉桂嘅香味🥰。

後記:由於已經食滿10次,Duck哥已經係VIP member了😎,全單可以有8️⃣折優惠(包括套餐),好抵👍。

2023-11-01
午餐
2023-11-03 27 瀏覽
好耐都無同一眾朋友meet up, weekend 得閒搵左間cafe 同d friend 一齊玩boardgame chill 下5% Cafe 系油麻地旺區,叫個tea set 食住傾下計,玩下boardgame ,好岩消磨時間香脆龍利柳配牛肝菌汁長通粉$118主食set 平均百零數,包埋$38餐飲,以boardgame cafe 黎講,相當抵玩龍利柳好大塊好厚肉,長通粉都好彈牙炭燒雞扒配薯條$138雞扒超大塊,薯條份量亦都好多,可以同朋友仔一齊shareChocolate Smoothie $18Chocolate Smoothie 好爽甜,飲完都唔會,覺得好肥膩Lychee Tea $2

香脆龍利柳配牛肝菌汁長通粉$118
龍利柳好大塊好厚肉,長通粉都好彈牙

炭燒雞扒配薯條$138
雞扒超大塊,薯條份量亦都好多,可以同朋友仔一齊share

Chocolate Smoothie $18

Lychee Tea $2
上到5% cafe,一定要坐「corner位」,即係望住馬路既窗邊位,有霓虹燈招牌同公仔,打卡一流📸。而且估唔到餐廳內提供多款卡games借用,好適合一大班人聚會聯誼一番。餐廳提供晚餐,百多元已經包括了咖啡,連埋卡games任玩任坐性價比很高。❣️千島海鮮窩夫薄餅--餐廳自家製的千島醬味道獨特,酸酸地加上濃烈的香草味,配上厚身軟屬既窩夫同鹹香既海鮮粒,給一個讚👍❣️茄汁雞肉腸仔意粉配海鮮拼盤炸帶子、蟹鉗、天婦羅蝦依個姓合實在太邪惡,剛剛炸起係超好吃!茄汁意粉亦是很開胃的菜式。☕咖啡也是挺好喝的,可以在Latte及Mocha中加入味道例如雲尼拿、士多啤梨,我中意甜甜地既味道; 而且杯上有猫猫的朱古力粉也是非常精美。

❣️茄汁雞肉腸仔意粉配海鮮拼盤

• 千島海鮮窩夫薄餅
2023-10-31 316 瀏覽
「人生政自無閒暇,忙裏偷閒得幾回。」如果忙裏偷閒的地點是在一間有美食、有音樂、有桌遊和有梳化的cafe,那生活就更加豐富和有趣了。*今日隨旺角地膽上了一間樓上cafe,滿足了上述所有要求。*Cafe有單邊大窗,舒服梳化和超過80盒broad game,裝修雖簡約,但闊落光猛,加上每個角落都有的毛公仔,都給人舒適悠閑的感覺。*Cafe與市面其它餐廳一樣有人手不足的問題,但是店員勤快,雖然一腳踢,仍然安排有序且保持笑容,抵讚。*我們點了午市套餐:✴️香煎龍利柳配牛肝菌長通粉魚柳加長通粉,原本是非常普通的菜色,可是卻給了我們很大的驚喜。上枱時,大片魚柳是橫企在碟上的,視覺效果不錯,但原來還有深意的。因為整塊龍利柳煎得超級香脆,現在不是平放,便不會浸濕薄而脆的外皮。外皮包着嫩滑厚肉的魚柳,完全表現出「外脆內軟」四個字。長通粉煮得夠透,牛肝菌忌廉汁香濃惹味,我朋友連最後剩下的汁都想當湯飲,可想而知是非常好味道。✴️5%黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條這個漢堡製作用心,份量十足。手打牛肉充滿黑椒味,醬汁調配出色。太厚了根本無可能一啖咬,由於兩片漢堡麵包烘得香脆,也就不怕包和餡分開享用了。我們加了少少錢轉凍飲
「人生政自無閒暇,忙裏偷閒得幾回。」
今日隨旺角地膽上了一間樓上cafe,滿足了上述所有要求。
我們點了午市套餐:
✴️香煎龍利柳配牛肝菌長通粉
香煎龍脷柳配牛肝菌長通粉

✴️5%黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條
5%黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條

我們加了少少錢轉凍飲和cappuccino。
2023-10-31
香煎龍脷柳配牛肝菌長通粉
5%黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條
👧🏻😋👅🍽✨天倫之樂假日好去處 👨‍👩‍👧-5% Cafe🇭🇰 旺角彌敦道577號高氏大樓2樓BC號舖 🇭🇰-🏠 落地大玻璃weekend食返個brunch玩下board game勁chill, cafe好闊落環境好舒服, 可供應援/party包場活動; Set Menu有10個餐唔算多, 但burger, pasta, pizza都齊晒, 仲有多款飲品同精選蛋糕🏠 時間尚早唔算多客, 老闆娘同我地傾下計先知新接手冇耐, 黎緊會加入兒童餐menu, 未正式開賣之前有幸試到老闆娘請既肉醬薯蓉, 完全冇額外調味岩晒BB食, 大人細路都可以一齊食野啦!-🍔 5%黑松露手打牛肉芝士漢堡配薯條 $158💯手打牛肉超juicy仲好厚身, 本身有落少少黑椒seasoning更突出牛肉鮮味; 黑松露醬勁重手用牛肉好夾💯個包好厚身, 脆得黎好鬆化唔會硬; 薯條份量好多有少少香草吊味-🍝 紅酒燴牛脷配意粉 $128✨牛脷採用舌芯位置好爽滑唔鞋口, 意粉醬比較似番茄汁酸酸地好開胃, 雜菜燴得好腍, 西芹甘筍都好甜!- 🍵 餐飲 套餐包括 凍飲加 $2💯凍荔枝紅茶用冰粒blend過, 味道更均勻, 冰粒都變
👧🏻😋👅🍽✨

🍝
紅酒燴牛脷配意粉 $128

🍵
餐飲 套餐包括 凍飲加 $2
💯凍荔枝紅茶用冰粒blend過, 味道更均勻, 冰粒都變得細細粒冷凍效果更佳
💯熱蜂蜜綠茶蜂蜜好重手夠晒甜, 綠茶底完全唔澀好香

🥔
肉醬薯蓉 (兒童)
✨用美國焗薯口感更粉糯同好香薯仔味, 兒童適用既肉醬酸酸甜甜, 充滿食材原味道, 食到lamlam脷

5%黑松露手打牛肉芝士漢堡配薯條
2023-09-07 125 瀏覽
樓上cafe 一向都是聊天玩桌遊的好地方🃏5% Cafe 一進門就看見一堆桌遊~選擇不少💕這次就不玩桌遊試試食物🌸 5%黑松露手打牛肉芝士漢堡配薯條一眼看去黑松露醬沒少放!一層黑松露醬滿滿蓋在上面😋手打牛肉厚厚的一塊,但肉汁較少比較乾身🍔薯條略偏硬實🌸 紅酒燴牛脷配薯條牛脷肉質夠嫩❤️紅酒燴汁甜甜的易入口~但薯條也是偏乾身偏硬實🌸 Strawberry milkshake + 檸檬綠茶 草莓奶昔賣相不錯💕但略略偏甜了一點檸檬綠茶水準正常~

🌸 5%黑松露手打牛肉芝士漢堡配薯條

🌸 紅酒燴牛脷配薯條

🌸 Strawberry milkshake + 檸檬綠茶
草莓奶昔賣相不錯💕但略略偏甜了一點
檸檬綠茶水準正常~

2023-08-20 124 瀏覽
今日同朋友去咗5% cafe gathering 餐廳原來好有意思, 希望黎嘅人可以每日用5%既時間同朋友聚會餐廳座位闊落, 仲有好多公仔同board game🤣我哋就叫咗日式天婦羅蝦卡邦尼煙肉意粉天婦羅蝦好香脆, 卡邦尼意粉醬汁好香cream 味, 掛滿係意粉上, 配埋chocolate smoothies , 朱古力味好香濃, 口感好rich, 仲有d脆脆喺面頭 🍫 另外仲叫咗千島海鮮窩夫薄餅 🍕🧇 窩夫薄餅底外層烤得香脆, 入面口感煙韌上面海鮮都唔少, 面頭灑滿芝士粉, 仲有酸酸甜甜嘅千島醬再配埋蜂蜜綠茶, 清甜解膩再加配當日既精選蛋糕 🍰 我就叫咗奶茶蛋糕(配雲呢拿雪糕), 上面除左有5% 既裝飾, 奶茶味幾香濃, 蛋糕鬆軟😋
今日同朋友去咗5% cafe gathering
餐廳座位闊落, 仲有好多公仔同board game🤣

我哋就叫咗
日式天婦羅蝦卡邦尼煙肉意粉

另外仲叫咗千島海鮮窩夫薄餅 🍕🧇
窩夫薄餅底外層烤得香脆, 入面口感煙韌
上面海鮮都唔少, 面頭灑滿芝士粉, 仲有酸酸甜甜嘅千島醬
再配埋蜂蜜綠茶, 清甜解膩

再加配當日既精選蛋糕 🍰
見到好多人推介呢間餐廳話好好食 又有board game玩下 所以就揀左呢間同朋友聚餐環境其實都可以接受 算乾淨企理 但就未去裝修好靚甘!餐牌選擇量都中等既 但唔算多花款 比較偏普通食物黎到既時候 個賣相我都已經唔想影相 因為真係普通到無得再普通 完全唔值100以上一份 意粉偏淋身 整體質素仲衰過大x樂,大x活🤔齋睇野食 我覺得值6,70蚊比盡 尤其系雞扒司華力腸set,肉醬意粉,蜆肉意粉 賣相十分不吸引!百幾蚊一set司華力腸得半條wtf?雞扒似系求其穩啲燒汁醃下 蜆肉意粉既蜆肉剩系擺左系意粉上面 意粉完全無蜆肉味道😑比較ok小小既系黑松露雜菌意粉 都算味道唔錯 有款炸蝦意粉賣相都幾好 味道唔清楚拉😂另外小食 薯條好求其!薯條食落好大陣油益味 賣相又一般 其他小食魚餅春捲味道更加唔得🙄飲品方面 所謂碟豆花果杯其實就係加左顏色既雀巢檸檬茶,士多啤梨沙冰就係M記奶昔味相信餐廳野食既價錢都係加左board game先貴左 但board game入面啲野好多唔齊 感覺一般而且比人玩board game但係甘早關門 其實呢個概念都怪怪地

今次已經係我第二次嚟呢間Cafe,琴日同朋友一齊聚會想傾耐啲,就直接揀咗呢間,佢性價比都高, OpenRice訂咗之後可以有正價餐牌七折嘅優惠,變咗食完之後都覺得好抵。先講講佢啲食物:我哋叫咗個黑松露長通粉,黑椒牛肉芝士漢堡,棉花糖雪糕窩夫:先講黑松露意粉,我覺得佢嘅味道就好一般,同埋有少少鹹,我對上一次同朋友食過蜆肉意粉就相對上好食啲,至於漢堡,都係keep住咁好食,而且啲薯條都好正,唔係好似出邊快餐店嗰啲,得個咸字。到最後棉花糖雪糕窩夫,對於鍾意食窩夫嘅我,發現而家香港少咗好多Cafe有得食窩夫,所以每次見到就一定會叫埋,佢哋啲服務都幾好,因為我哋唔想要cream,就刻意同佢講要走cream,佢哋都會記得,上嘅時候就冇比cream俾我哋,而且佢配埋雪糕,當飯後甜品一流。至於服務態度方面,我簡直要大讚,我同朋友兩個人食,一開頭張枱好細,叫埋飲品之後根本上冇位擺食物,於是我哋就叫店員幫手問吓有冇方案可以俾我哋食得舒服啲,最後店員拎多張枱俾我哋,等我地食得舒服,最值得讚賞嘅係,我兩次嚟呢間Cafe,佢哋啲店員都好有笑容,雖然佢哋人手唔多,但係唔會因為你嘅要求,而板起塊面,呢樣係我覺得佢哋
今次已經係我第二次嚟呢間Cafe,
琴日同朋友一齊聚會想傾耐啲,
就直接揀咗呢間,佢性價比都高,
OpenRice訂咗之後可以有正價餐牌七折嘅優惠,
變咗食完之後都覺得好抵。
先講講佢啲食物:
我哋叫咗個黑松露長通粉,黑椒牛肉芝士漢堡,棉花糖雪糕窩夫:

先講黑松露意粉,我覺得佢嘅味道就好一般,
同埋有少少鹹,我對上一次同朋友食過蜆肉意粉就相對上好食啲,

於是我哋就叫店員幫手問吓有冇方案可以俾我哋食得舒服啲,
最後店員拎多張枱俾我哋,等我地食得舒服,

最值得讚賞嘅係,我兩次嚟呢間Cafe,佢哋啲店員都好有笑容,雖然佢哋人手唔多,但係唔會因為你嘅要求,而板起塊面,呢樣係我覺得佢哋值得讚嘅地方。

附上食物照片🤤
2023-07-21
  • 5%黑椒手打牛肉芝士漢堡配薯條
  • 棉花糖雪糕窩夫
2023-07-09 71 瀏覽
旺角有好多樓上cafe,而呢間都唔例外,特別之處在於有各式各樣嘅board game提供,超級適合同三五知己過嚟chill住食嘢~ 另外間唔中都有應緩活動,感覺唔錯😊 順帶一提:小店嘅服務態度簡直係五星級,店員超級nice而且好可愛🤣夏威夷窩夫薄餅賣相超級打卡able,份量十足,有成8吋,餡料方面呢個配搭都海係第一次見,上面有滿滿嘅夏威夷pizza經典配料,鹹香味突出,窩夫比出面甜,味道特別難以形容😂 香脆龍利柳配牛肝菌汁長通粉反而幾有驚喜,魚柳外皮炸至脆身,炸皮厚度適中,如無意外應該係雪藏魚但食落唔會假得厲害,呢個價錢算係咁,長通粉軟硬度適中,醬汁香濃,超級掛汁,好滿足🙈蛋糕有四款口味,奶茶、mocha、柚子,但最終要咗朱古力cheesecake,甜度適中,散發著淡淡嘅芝士香氣,旁邊更有雲呢拿雪糕搭配,唔錯👍🏻 最後有嘢飲,超級推介hot baby,係黑麥茶加入薑、肉桂、蜂蜜同檸檬,好飲又健康!朋友就鍾意hazelnet朱古力,兩款各有千秋~

開頭仲諗緊5%係咩意思,原來係指希望黎既人可以每日用5%既時間⏰同朋友見面,甚至識新朋友,喺宜家呢個壓力咁大既環境之下,能夠有一段時間⌚️比自己鬆一鬆,先可以維持心理健康,呢個概念幾好👍🏻 呢到有舒服既梳化🛋️😌、得意既卡通公仔🧸同埋超多boardgames,配埋質素唔錯既野食,係個令人既放鬆既地方😎(5 😍 係滿分,🤩係半分)千島海鮮窩夫薄餅 🧇🍕 - $118 (好味指數:😍😍😍😍🤩)第一次見窩夫薄餅🧇🍕,口感幾得意,有烘烤同牛油🧈既香味,入口香脆,入面濕潤軟熟,用黎做薄餅🍕幾有新鮮感~ 上面既海鮮幾足料,包括有爽口既蝦肉🦐、彈牙既蜆肉🦪同鮮甜既蟹柳🦀️,配埋酸酸地既千島醬同有鹹香既芝士🧀️,開胃得黎層次幾豐富🤤紅酒燴牛脷配意粉 🍷🐮👅🍝 - $128 (好味指數:😍😍😍😍)牛脷🐮👅係厚切既,煮到好軟腍,牛味🐮濃郁又唔會有膻味,配埋甜甜地既紅酒汁🍷就更加惹味,而意粉🍝估唔到一啲都唔hea,唔係就咁得少少鹹味就算,而係用左番茄🍅同洋蔥🧅炒過,感覺更加酸甜惹味士多啤梨奶昔🍓 - $18 (好味指數:😍😍😍😍)因為叫左套餐,所以加多18蚊就可以要特飲,呢杯奶昔奶味🥛香濃,口感rich又順滑,仲有

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
千島海鮮窩夫薄餅

紅酒燴牛脷配意粉

士多啤梨奶昔🍓 - $18 (好味指數:😍😍😍😍)
因為叫左套餐,所以加多18蚊就可以要特飲,呢杯奶昔奶味🥛香濃,口感rich又順滑,仲有幾芳香馥郁既士多啤梨🍓香味,味道天然唔會有藥水味🧪

芒果百香果梳打 🥭🍹 - $4 (好味指數:😍😍😍😍)
因為叫左套餐,所以加多4蚊就可以要梳打🍹,芒果🥭同熱情果一向都果香馥郁,所以味道更加香甜幾refreshing,配埋有汽既梳打🍹更加有刺激感~

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍