2009-12-27 29 瀏覽
昨日我地兩個入左東涌, 搭360個時見到呢間野,所以先去食下~7:00pm 入去, 得一枱人坐出面, 其余冇人, 咁見$138 有2人葡式bbq, 咁咪try 下咁bbq一定要坐出面, 咁又勁大風wo, 但坐落又ok, 咪是但lor。呢個set有有豬骨煲連埋既, 跟住有一大堆肉燒, 其實個堆野食晒真係好飽, 所以唔好話任食個d。佢有好多個set揀, 有諗過任食, 但諗住食唔晒,唔好浪費, 任食都係88/person.但成晚唔見有人任食lor~若果食肉獸,就十分中意呢度了, 全部大多數牛、豬、雞肉, 唉....但味道以廣東人口味,就有d怪lor, 可能食開其他菜既人會接受到, 不過不失la尤其豬頸肉,good呀, 個雞肶肉都ok招乎ok ga, 食完後有個外國人問好唔好食,同我地傾下計咁。不過豬骨煲係勁燥, 唔好飲咁多,否則失聲; (其實係胡椒湯)咁既價錢,環境,ok ga~
但成晚唔見有人任食lor~
尤其豬頸肉,good呀, 個雞肶肉都ok

咁既價錢,環境,ok ga~
Souce
豬骨煲(勁燥)
bbq
一大堆野食
2009-12-26
豬骨煲(勁燥)
bbq
一大堆野食
公司選擇了在這間燒烤餐廳舉行聖誕節員工自助餐派對, 我們人數很多, 大約百幾人. 好, 我們興高彩烈地到達餐廳先發現原來他們根本不夠餐桌. 有很多人(包括我)到達後發現沒位坐, 他們才幾經辛苦地找來幾張殘舊摺枱來拼成張枱來容納我們. 搞了一大輪當全部人也有坐位後, 才發現不夠餐具. 我們那張枱坐下後十五分鐘才找到幾隻碟和匙羹(我們要自己尋找, 服務員都已經忙得不能理我們了). 好, 只有匙羹, 沒有刀和叉, 怎樣吃燒烤牛排呢? 正當我煩惱之際, 才發現原來我白擔心了, 因為都無野食, 何來要擔心點樣用匙羹食牛排? 出面的自助食物枱已經個個盤都空晒, 看到同事們餓著肚子, 深深不忿地用匙羹在盤底刮出肉碎, 有種 "為什麼我會在這里!" 的感覺湧上心頭. 熟食一直空著, 沒人來 re-fill , 好在有個很勤力的叔叔不停燒東西給我們才不致於餓死. 雖然叔叔已很努力地燒, 但是一個小爐子又可以有幾快呢? 我地百幾人呢! 同事們見熟食無望了, 便唯有寄望甜品. 點知甜品仲絕, 原來餐廳只準備了4 個蛋糕o甘大把. 好!等我計計數, 170 人有4個蛋糕. 每個蛋糕有八件, Total 32件! UM...........32件for 170 人, 你估聖經故事5餅2魚咩???? 當然奇蹟沒有出現, 餐廳為免我們起哄, 立刻拿些疑似美心卷蛋蛋糕再放些cream敷衍我們! 哈哈! 沒有刀和叉, 只有匙羹, 我望著大叔燒給我們的牛排呆了幾秒, 好!算了, 為了生存就粗獷一晚吧, 我便豁出去用手吃, 感覺好似回歸原始人類為了求生, 吃什麼, 怎樣吃都已經不介意了, 只為不要再肚餓! 燒烤大叔成為我們唯一希望, 那條隊排到很長很長. 其間不時怨聲四起, 有同事說: "o羊自助餐黎架?" 大約45分鐘後, 熟食終於re-fill 了, 可惜有大半人已經走了, 現在才re-fill有用嗎?

本來身為open rice 食評人的我, 應該要評評食物的質素, 但是好抱歉, 因為我全晚只食了幾塊燒牛肉, 幾條脆皮腸, 和一塊刺身o甘薄的蛋糕, 恕我不能評論, 我只能說"大叔, 辛苦你了!" 我的同事有幸品嚐到"木糠布甸", 她的評價是太軟了, 雪得不夠耐. 整晚唯一可以讚的是餐廳外牆掛了燈泡, 有Live Band, 如果不是成肚氣, 氣氛都算浪漫. 其實我想平日不會o甘恐怖, 只是這次他們沒有足夠人手, 沒有足夠餐桌用具, 沒有足夠食物
(最嬲這個!), 沒有足夠廚師來應付170個客人! 正所謂沒有o甘大個頭, 不要戴o甘大頂帽! 賺錢係重要, 但名聲和良好口碑就更加重要!

總括黎講, 以自助餐而言, 這間是我食過最差的, 亦相信將來好難搵到間差得過這間! 仲有餐廳收我們幾$ 我不方便說, 總之絕對不便宜, 這個價格可以食到3,4 星酒店自助餐! 如果你們去開昂坪360, 夠膽可以試一試, 可能平日人少一點情況會好好多. 如果心血少, o吾夠膽試, 其實東涌地鐵站旁邊東薈城里面也有不少選擇!
2009-12-04
慶祝紀念
聖誕節
  • 脆皮腸?
中秋當晚去呢間餐廳食飯 (reserved)入座後, 原來係唔會有人理你既待應態度勁差, 叫一次推一次, 結果都係冇人理menu得幾本, 都唔夠全場人用menu 到手後, 想order 都冇人理!! (係唔係真係咁忙ar...)終於有人理時, 內地口音姐姐問佢咩都唔識答, 佢仲同我地講, 晚餐鐵板冇得跟飯/意粉,咁...請問我係menu 上看到的是什麼語言寫的文字?原本order了 3 dishes, 跟住有人同我地講冇哂lor !!!! 當時是7:30.......唯有再叫一個angel hair(其實menu 上想食的, 佢地都話冇哂)等了20minutes 後,都湯都冇終於有人送bread比我地, 仲問我地 由頭到尾都冇人問我地飲咩湯!!! 好笑到爆 叫人跟單, 又係冇人理終於有野食到, order 的angel hair 竟然變成扁意粉...嬲到彈起, 問人, 一個用英文的女侍應竟然同我講 "this is angel hair"what the....佢以為我唔識english 定冇食過angel hair? 後尾先知原來廚房冇哂angel hair, 不過冇人問過我地,
中秋當晚去呢間餐廳食飯 (reserved)

入座後, 原來係唔會有人理你既
待應態度勁差, 叫一次推一次, 結果都係冇人理

menu得幾本, 都唔夠全場人用

咁...請問我係menu 上看到的是什麼語言寫的文字?

(其實menu 上想食的, 佢地都話冇哂)

等了20minutes 後,都湯都冇
終於有人送bread比我地, 仲問我地 [飲完湯啦!?]
由頭到尾都冇人問我地飲咩湯!!! 好笑到爆

叫人跟單, 又係冇人理

what the....

佢以為我唔識english 定冇食過angel hair?

後尾先知原來廚房冇哂angel hair, 不過冇人問過我地, 就自把自為換了扁意粉

大嬲了... 即走

以後絕對絕對絕對唔會再去

如果, 你有5小時吃dinner, 又好有EQ , 你可以一試
2009-10-03
  • 沒有
2009-08-30 2 瀏覽
昨晚同一班朋友去呢度食晚飯,如果唔係佢地同我介紹的話,我係完全唔知道昂平360附近有一間餐廳!點o左焗田螺,燒烤拼盤,牛排等~其中最特別係焗田螺,佢用翠玉瓜去墊起個田螺,配搭幾好!個燒烤拼盤同埋牛排就ok啦!最後點埋經理叔叔推介o既焗蠔,佢地係用廣島蠔,味道好鮮好好味!但最係原來佢地有live band,佢地係菲律賓人,唱o既歌以結他懷舊歌為主,其實你都可以點歌家!氣氛好好,而且唔係太多客,又可以同朋友一邊吹水一邊聽歌!感覺舒服!
其中最特別係焗田螺,佢用翠玉瓜去墊起個田螺,配搭幾好!
個燒烤拼盤同埋牛排就ok啦!
但最

2009-08-29
  • 焗蠔
前天係我既生日,我的朋友睇完之前盧覓雪既節目介紹過呢間位於東涌的一間餐廳,所以佢決定帶我去一試, 係我完全冇心理準備既底下, 去到360纜車站下面的一間西餐廳, 入到餐廳已經有一位態度有善的經理安排坐位比我地, 聽住柔和既音樂, 望住餐廳既裝飾,未開始用餐都感覺到自己溶入左去呢個森林入面, 因為經理既熱情招待,我同兩位朋友決定將今晚所有既食物都由這位經理推介前菜係有:燒茄子~出黎係唔會乾身,重有好多水份燒扇貝~估唔到個汁係甜甜地,重要帶出到果個鮮味caesar salad~真係要一讚佢既蝦,入口咸咸地,食落重有好重既蝦味南瓜湯(跟蒜容包)~未飲已經聞到好甜既湯味,入口重要好cream..到主菜:5成熟既安格c牛排~一入口d肉汁必晒出黎,好林重好香牛味,我同d朋友食一口就講一次好味羊架~本人係唔食羊既,因為我好怕d so味,但聽到朋友講到好好味所以我都要一試,嘩~~出奇咁好味呀,一d羊so味都冇,肉質重要好嫩,好味!!!因為食得太飽,冇試到佢出名既香橙班cake,下次我一定要返黎再食
前菜係有:
燒茄子~出黎係唔會乾身,重有好多水份
燒扇貝~估唔到個汁係甜甜地,重要帶出到果個鮮味
到主菜:
5成熟既安格c牛排

羊架
超多肉汁既牛排
好嫩滑既羊排
Caesar salad..
帶有甜味既扇貝
慶祝紀念
生日
超多肉汁既牛排
好嫩滑既羊排
Caesar salad..
帶有甜味既扇貝
好cream既南瓜湯
燒茄子
餐廳內既環境
  • 安格c牛排
  • 羊架..
2009-06-28 8 瀏覽
其實之前去搭昂坪360時都去過呢間餐廳度食lunch,因為佢就係響正360隔離,都算幾就腳.而今日同bf去完東薈城行街,又唔想去商場入面d咁嘈吵既餐廳dinner,於是決定去返呢間餐廳度dinner.首先講吓個環境先,個佈置幾特別,係以森林做主題,overall感覺都幾衛生.本來我地想坐出面既,但係今日有d大風同大雨,所以我地都係坐返入面.而選菜方面,當我同bf唔知叫咩食既時候,有位幾nice既侍應向我地推介咗d食物,所以我地就order左頭盤)bb乳鴿+紅酒+菜沙律(前菜)牛油麵包+湯(主菜)豬手+雜扒(甜品)好似係士多啤梨布丁餐飲記得個雜扒黎既時候好熱&沙沙聲,個侍應都好細心咁攞左張大餐巾幫我擋住,先叫另一位侍應淋汁.另外,亦有個歌手響度唱歌,一邊食野,一邊聽吓柔和音樂咁,氣氛都唔錯,亦唔會太嘈吵.同埋我見到隔離枱都有人點歌呢.當我地食完d野時,都有同我地傾吓對佢地d食物滿唔滿意咁.Overall黎講,我覺得d食物唔錯,可以同bf慢慢食吓野,傾吓計咁,都幾浪漫!同埋我地食左咁多野,埋單都係around $190咋,都算抵食.若果下次有機會同bf去開呢頭,應該會再黎過既,嘻嘻~

首先講吓個環境先,個佈置幾特別,係以森林做主題,overall感覺都幾衛生.本來我地想坐出面既,但係今日有d大風同大雨,所以我地都係坐返入面.而選菜方面,當我同bf唔知叫咩食既時候,有位幾nice既侍應向我地推介咗d食物,所以我地就order左:

(頭盤)bb乳鴿+紅酒+菜沙律
(前菜)牛油麵包+湯
(主菜)豬手+雜扒
(甜品)好似係士多啤梨布丁
餐飲

若果下次有機會同bf去開呢頭,應該會再黎過既,嘻嘻~

2009-06-27
2008-10-13 5 瀏覽
此店初開時試過一次晚餐,覺得不錯,前天再去則大失所望。七時半,一進餐廳看到那semi-buffet 檯頓覺不妙,後發現和上次相比,非燒烤食物近乎零。沙律、豬扒飯、意粉及土匪雞卷都沒有了 想簡簡單單吃餐飯冇望,再得知最低消費每人八十八大元,心情直墮谷底結果點了:燒春雞 半隻 $45 Lasagna $68因最低消費又要了 $26 和辣雞中翼 $38不用三分鐘,燒春雞已到(微波爐叮的?) 春雞只屬微暖而日式燒汁和的春雞味道一點也不協調。燒豬頸肉有點乾,不過不失。辣雞中翼38元得四隻細雞翼,上次有六隻大雞翼的,唉~~催了三次,另一半要的Lasagna 在一小時後終於出現.....絕對冇下次
此店初開時試過一次晚餐,覺得不錯,前天再去則大失所望。

結果點了:燒春雞 半隻 $45
Lasagna $68

因最低消費又要了 $26 和辣雞中翼 $38

絕對冇下次

2008-10-11
今日同女朋友去食佢地set lunch豬軟骨拉麵芝麻炸雞扒+薯菜 (波浪薯條)跟薯仔蕃茄湯, 凍咖啡不過不失啦, 起碼個雞扒, 薯菜都係脆的. 豬軟骨對辦, 唔係好似出面有部份餐廳咁用紅燒豬肉代替.坐係出面露天位, 睇住360, 吹下風, 都幾舒服. 環境ok, 去完360或者係大嶼山一天遊後搵地方醫肚的一個好選擇.
今日同女朋友去食佢地set lunch

豬軟骨拉麵
芝麻炸雞扒+薯菜 (波浪薯條)
跟薯仔蕃茄湯, 凍咖啡

2008-10-02 3 瀏覽
牛排係凍既, Sweet Potato當係 Fries, 全部野食係油炸, 但係扮Grill, 點叫自己'Grill Restaurant '! 任何一間茶餐廳都好過佢.佢地有Min. charge 係HK$88 per person, waiter / waitress未必起得提你, 因為佢地一係冇經驗, 一係就係臨時替工, 不過at least 佢地d 態度ok, 唔係就真係一肚氣!唯一ok 既係啤酒同環境, 去飲杯野就ok, 食野 no away!

(非會員)
一班朋友搭完 360 纜車, 回程係東涌纜車站見到呢間新開餐廳. 裡面氣氛幾有情調, 出面露天座位見到有 live band 演奏, 2種唔同感覺. 坐係裡面, 望到纜車吊係空中, 原來頭先回程時向下望, 就係呢間餐廳, 夜景好靚. 見到一班人慶祝緊生日, 個waitress 捧住個生日 cake 火燄雪糕, 幾得意, 我地都叫左個試下. 外面 d 泡沫好 creamy, 有士多啤梨同奇異果放係堆泡沫上面, 裡面係朱古力 cake + ice-cream. 幾好味, 今晚都食左幾味菜, 有田螺, 扒, 燒羊鞍架, 青蘋果沙律, 雞翼 (小食)
  • 燒羊鞍架
  • 青蘋果沙律
  • 田螺
(非會員)
因為工作關係,時不時都會從香港坐車入東涌.當然,平常的午/晚餐都"是但地"在快餐店中完成後便盡快返回工作崗位.今晚同事提議做完工作後試一試新開的這間餐廳"360森林餐廳"...我當然沒有所謂啦.哈哈,因為有老板請麻....想不到,這間餐飲離東涌站那麼近(在東堤灣畔側,再行到纜車站再轉入去公園內)...入在公園才發覺原來東涌有這麼一個鮮為人知的大廣場(其實不應稱為公園,是廣場才對)...離遠已見到一座很大的餐廳建築物...很得意,屋頂是三角型帳篷來的..很像是在露天有帳篷,內裡卻是開音樂會的感覺...餐廳門口很細,以為入面都一樣, 但原來"真人不露相"... 內裡很寬闊, 還有一個大落地玻璃窗, 可以望著外面的山景...餐廳內有一棟假樹,樹上面有隻獅子(很有樂園的感覺)...但最吸引我的,是天花板吊垂下來的吊燈,有很多花朵垂吊著,很美很美.....檯上面放著的燭台又是用花朵圍著的,很有情調..可惜今晚是跟女同事來, 真的浪費了這一個晚上. 我們3人選在梳化位坐下,靠窗的,可以望到餐廳外的噴水池...原來這間餐廳也有露天坐位,伴著水池一定很relax,下次一定會選在不太悶熱的時候與三五知

我們3人選在梳化位坐下,靠窗的,可以望到餐廳外的噴水池...原來這間餐廳也有露天坐位,伴著水池一定很relax,下次一定會選在不太悶熱的時候與三五知己在外面飲酒談天...
我們3個選了一個大拼盤,3個海鮮湯,沙津,再來個燒烤串(已經飽死)...以3個女仔的食量來說,已超額了..可是同事A卻說看到隔離食客的"雪山火燄雪糕"...已急不及待向侍應ORDER了3個....噢..... 侍應也笑笑我們, 我想他是笑我們3個大食怪...
不過, 這裡的服務相當細心周到, 看到我們眼睛周圍望, 已靜悄悄來的我們旁邊問有什麼需要.

今晚又要做100下 SIT UP了. 同事 A 說,下次一定會再同男朋友再來 SWEET SWEET,因為真的很有情調啊 ! 最大可惜是, 我們忘記了影相呀 ! 下次來 SWEET SWEET 時, 一定要帶相機.
  • 雪山火燄雪糕
2008-06-06 46 瀏覽
上星期日去食,去之前己訂位,7:40去到人唔係太多,好快有位,講咗比佢聽BOOK咗位,佢唔理三七二十一,總之有位就比你坐,我和老公坐係一家四口的隔離。一坐低隔離的老豆已有怨言,話七點三落ORDER,但餐廳的侍應立立亂,每人都唔知做緊乜,他們等到8:15湯都未到,走咗。我同老公比較好彩,等到8:15有第一碟主菜,但未有湯(隔離個老豆見到我的主菜,但佢一家人仲係冇嘢食,勁火滾)。我叫咗套餐,有湯,2款燒烤食品跟反,飲品。湯是正常的羅宋湯,冇特別,主菜叫牛扒加大虾,牛扒只有女仔手板大,好薄,美心早餐嗰種,凍及超硬,大虾是打邊爐嗰種,用條簽吉住,普通早餐的份量比佢多。我最終都頂唔住叫佢叮熱佢。到我食完,催咗三次我老公的金沙⻣+猪扒先到(起碼8:45),猪扒好似手心咁細,金沙⻣有三條,過得去。因為佢跟餐的青O冰巳賣曬,我地叫咗熱O賓及凍O賓各一,餐牌寫要加7元,咁問侍應有什麼唔駛加錢,佢話第一行的飲品唔駛加錢(有可樂、熱O賓及凍O賓等,唔記得曬),問得好清楚。但埋單時加了14元(2杯)。同侍應講數,要叫番落單嗰位先有用,佢話熱O賓唔駛加錢,但凍飲要加2元,好!唔同佢嘈。但改完張單番來加咗4元(每

因為佢跟餐的青O冰巳賣曬,我地叫咗熱O賓及凍O賓各一,餐牌寫要加7元,咁問侍應有什麼唔駛加錢,佢話第一行的飲品唔駛加錢(有可樂、熱O賓及凍O賓等,唔記得曬),問得好清楚。但埋單時加了14元(2杯)。同侍應講數,要叫番落單嗰位先有用,佢話熱O賓唔駛加錢,但凍飲要加2元,好!唔同佢嘈。但改完張單番來加咗4元(每杯加2元),又要揾番落單嗰位,後來先攪掂。

在食的時間,有剛入來的客人,話BOOK咗枱,叫人等陣先,但佢哋係冇訂坐RECORD的,只係叫人等,過了15分鐘後,客人再問有位未,佢話只留枱5分鐘,仲話客人已遲了15分鐘,問你死未!

總括來講,食物難食,侍應唔清楚價錢,收費混亂,等得耐,全部都係死症,冇得醫,唔會再去。
2008-06-05 3 瀏覽
一行4人諗住去試新o野.........點知1) 4碗唔洗煮只係水吧附近"不"嘅羅宋湯要等成15分鐘, 個侍應每次只可以攞2碗, 碗嘢擺明鹽+水2) 主菜就嚟得快, 仲快過湯, 不過塊牛扒D蘇打粉勁到好似直接洒係上面3) 個甜品仲正, 牛扒刀狂插都唔入, 硬過擦膠4) 連餐茶都唔掂, D檸檬苦, 茶有糉葉味總知一個字............爛
一行4人諗住去試新o野.........點知

3) 個甜品仲正, 牛扒刀狂插都唔入, 硬過擦膠

4) 連餐茶都唔掂, D檸檬苦, 茶有糉葉味

總知一個字............爛
上星期五同成班同事開開心心諗住13:00去試新餐廳,點知有以下的"驚"喜: ~ (1) 佢好好咁 FAX 個 MENU 嚟俾我地 ORDER 定,點知係12:30先打電話嚟話個MENU 係錯,咁我地成班人嗱嗱聲改啦.... 點先去到都係唔係樣樣有... (2) 去到要等一陣係好正常,點知上菜就有排等啦... 由第一個餐等到第十五個餐,足足用咗40分鐘先齊 (期間見到人地枱有我地冇,人地枱冇就變咗我地有) (3) 上菜時非常亂,A餐要飯就變薯菜,B餐要薯菜就變咗意粉,上菜又重複,一係就唔到,同啲WAITER講,佢又好似唔明你咁,叫人加水又冇人理.... (4) 啲甜品係啫喱糖,BUT啲糖入面有小動物附送囉 (5) 最差的就係原來有啲餐冇咗又唔同客講,叫佢地跟又話就到,等到好餓就變胃痛...再等到唔想食都未到.... (6) 平心而論,我唔覺得佢啲嘢食好食到值$48一個餐,係機場都唔使咁貴囉.... 好彩有COUPON所以先平$11.....總括嚟講,環境係靚 (因為係個公園入面),WAITER真係有排改善,食物OK,價錢以LUNCH嚟講係貴.... 都係個句,我唔會再俾機會佢令我再胃痛
(4) 啲甜品係啫喱糖,BUT啲糖入面有小動物附送囉
總括嚟講,環境係靚 (因為係個公園入面),WAITER真係有排改善,食物OK,價錢以LUNCH嚟講係貴.... 都係個句,我唔會再俾機會佢令我再胃痛囉....