2025-05-07 62 瀏覽
今日同朋友搵咗間太子嘅文青Cafe食晚餐餐廳嘅裝修好有格調,要嚟打卡唔錯食物嘅選擇都幾多,而且價錢亦好親民伊比利亞火腿忌廉薯餅外皮炸得好香脆,咬開裏面嘅忌廉薯餅好滑身,熱辣辣,作為餐前小食唔錯煙三文魚凱撒沙律沙律菜,新鮮爽脆,配上滿滿嘅芝士,同埋煙三文魚,清新得嚟帶少少鹹香牛油清酒煮蜆份量好大,冇估到咁大一盤,每粒蜆肉都好飽滿,脹卜卜,調味做得好好,配上少少嘅煙肉香味,味道更勝一籌焦糖慢煮豬腩配汁燒煮大根及燒京蔥呢個菜式係我同朋友嘅最愛,豬腩煮得好腍,外層有微微嘅焦糖焦香,豬腩肉好入味而豬腩嘅底部有醬汁燒飯團,燒過嘅飯團比較煙靭,口感好好明太子忌廉煙肉大蝦意粉意粉嘅賣相好好,擺盤做得好精美,食落口味道亦一流,意粉醬汁好creamy, 而且亦都好多配菜我同朋友都覺得好抵食,下次可以試埋佢嘅甜品
今日同朋友搵咗間太子嘅文青Cafe食晚餐
餐廳嘅裝修好有格調,要嚟打卡唔錯

食物嘅選擇都幾多,而且價錢亦好親民

伊比利亞火腿忌廉薯餅

煙三文魚凱撒沙律

牛油清酒煮蜆

焦糖慢煮豬腩配汁燒煮大根及燒京蔥
而豬腩嘅底部有醬汁燒飯團,燒過嘅飯團比較煙靭,口感好好

明太子忌廉煙肉大蝦意粉

我同朋友都覺得好抵食,下次可以試埋佢嘅甜品
2025-05-07 56 瀏覽
今日6點黎到2 Soon Cafe, 好彩有bk定枱, Walk-in都冇位丫~~咁旺場唔係冇原因架, 事關每次係道食完都真心滿足!!餐廳每道菜都睇得出廚師嘅心思, 將日式同西式元素融合得好好, 環境有格調得嚟又唔拘束食物選擇唔算多, 但簡而精~~Refreshing passion $68熱情果/芒果/橙汁/梳打水口感好清爽, 果香味濃~ 巴馬火腿配哈蜜瓜 $98火腿鹹香十足, 油脂分佈均勻, 配埋清甜多汁嘅哈蜜瓜, 鹹甜對比岩岩好~火腿切到透薄, 哈蜜瓜切到一口size, 仲要灑咗少少黑醋同橄欖油, 簡單又好食明太子蟹肉三文魚籽玉子燒 $108玉子燒煎到金黃色, 係個面已經見到爆多餡料!!明太子嘅微辣、蟹肉嘅鮮甜同三文魚籽嘅爆珠口感完美融合!! 蛋香濃郁得嚟唔會太膩蒜片欖油大蝦配酸種麵包 $98橄欖油浸住啲蝦, 又香又入味, 大蝦爽口彈牙~酸種麵包烘到外脆內軟, 點埋個蒜油食牛肉壽喜燒炒烏冬 $138肥牛片嫩滑, 仲有大量洋蔥同雜菇增加口感~最正係烏冬吸晒壽喜燒汁嘅甜香, 撈勻之後每條烏冬都掛滿蛋汁, 邪惡但好滿足!抹茶法式西多士配紅豆蓉抹茶蕨餅及抹茶雪糕 $88西多士外脆內軟,
咁旺場唔係冇原因架, 事關每次係道食完都真心滿足!!

食物選擇唔算多, 但簡而精~~

Refreshing passion $68
熱情果/芒果/橙汁/梳打水
口感好清爽, 果香味濃~

巴馬火腿配哈蜜瓜 $98

明太子蟹肉三文魚籽玉子燒 $108
玉子燒煎到金黃色, 係個面已經見到爆多餡料!!

蒜片欖油大蝦配酸種麵包 $98
橄欖油浸住啲蝦, 又香又入味, 大蝦爽口彈牙~
酸種麵包烘到外脆內軟, 點埋個蒜油食

牛肉壽喜燒炒烏冬 $138
肥牛片嫩滑, 仲有大量洋蔥同雜菇增加口感~

抹茶法式西多士配紅豆蓉抹茶蕨餅及抹茶雪糕 $88
西多士外脆內軟, 充滿抹茶香~
紅豆蓉甜度啱啱好, 抹茶蕨餅煙韌有咬口!! 抹茶雪糕甘香濃郁~
整個配塔一流丫

• 明太子蟹肉三文魚籽玉子燒
  • 抹茶法式西多士配紅豆蓉抹茶蕨餅及抹茶雪糕
2025-05-06 33 瀏覽
今次同閨蜜黎到呢間位於太子嘅「2 Soon Cafe」🥰呢度嘅食物同環境都係一流,絕對係打卡同食好嘢嘅好地方📸Truffle Fries🍟黑松露薯條炸得香脆,加上濃郁嘅黑松露香味,好食停唔到口😍 Crab Meat & Mentalko Egg🦀🍳 明太子蟹肉三文魚子玉子燒配料,夠晒豐富Sukiyaki Beef Stir-Fried Udon w/ Egg Yolk🥩🔥 壽喜燒牛肉炒得剛剛好,牛肉嫩滑,醬汁香甜,加埋滑溜嘅烏冬同蛋黃,食落去好滿足😋 Smoked Salmon Caesar Salad🥗🐟煙三文魚凱撒沙律,沙律菜爽脆,加埋凱撒醬,真係好開胃!Parma Ham Croquette (2 pcs)🥔 帕爾馬火腿忌廉薯餅,外脆內軟😍Peach Ice Tea🍹 呢杯桃味冰茶真係好清新,桃味香甜得嚟又唔會太甜😋 Lemon Fizz🍋檸檬味嘅氣泡飲品,酸酸甜甜

Truffle Fries🍟
黑松露薯條炸得香脆,加上濃郁嘅黑松露香味,好食停唔到口😍

Crab Meat & Mentalko Egg🦀🍳
明太子蟹肉三文魚子玉子燒配料,夠晒豐富

Smoked Salmon Caesar Salad🥗🐟
煙三文魚凱撒沙律,沙律菜爽脆,加埋凱撒醬,真係好開胃!

Parma Ham Croquette (2 pcs)🥔
帕爾馬火腿忌廉薯餅,外脆內軟😍

Peach Ice Tea🍹
呢杯桃味冰茶真係好清新,桃味香甜得嚟又唔會太甜😋

Lemon Fizz🍋
檸檬味嘅氣泡飲品,酸酸甜甜
2025-05-06 39 瀏覽
今晚閨蜜話帶我去間靚Cafe食飯打卡☺️佢黎過幾次覺得整體都唔錯,轉咗新Menu佢好多嘢都想試🙈最後叫左以下幾款⭐️慢煮雞胸沙律面頭舖滿芝士粉,賣相唔錯雞胸煎得幾香,但嫩滑度爭啲😅另外仲有半隻溏心蛋,柚子等等,個汁係百香果味,偏酸好開胃❤️蒜片欖油大蝦配酸種麵包鐵板上黎到熱辣辣👍 蝦肉幾大粒,爽口,帶啲香草同橄欖油香麵包口感外脆內煙韌😋❤️牛肉壽喜燒炒烏冬撈勻隻半熟蛋之後烏冬口感超滑🤩壽喜燒汁微甜,牛肉份量合理⭐️熱朱古力口感順滑,但可可味唔算濃郁原本想叫多樣甜品,但實在太飽🙈 下次再黎過!#太子美食 #2sooncafe #西餐推介
今晚閨蜜話帶我去間靚Cafe食飯打卡☺️
佢黎過幾次覺得整體都唔錯,轉咗新Menu佢好多嘢都想試🙈
最後叫左以下幾款

⭐️慢煮雞胸沙律

面頭舖滿芝士粉,賣相唔錯
雞胸煎得幾香,但嫩滑度爭啲😅
另外仲有半隻溏心蛋,柚子等等,個汁係百香果味,偏酸好開胃

❤️蒜片欖油大蝦配酸種麵包

鐵板上黎到熱辣辣👍
蝦肉幾大粒,爽口,帶啲香草同橄欖油香
麵包口感外脆內煙韌😋

❤️牛肉壽喜燒炒烏冬

撈勻隻半熟蛋之後烏冬口感超滑🤩
壽喜燒汁微甜,牛肉份量合理

⭐️熱朱古力

口感順滑,但可可味唔算濃郁

原本想叫多樣甜品,但實在太飽🙈 下次再黎過!

#太子美食 #2sooncafe #西餐推介
2025-05-06
2025-05-06 324 瀏覽
呢間2 Soon Cafe裝修以紅磚同埋仙人掌做主題,好有特色!聽講餐廳最近仲轉咗新menu,一於就來呢到食個靚飯打個卡先~✨紅酒燴牛臉頰伴忌廉薯蓉紅酒燴牛臉頰軟嫩多汁!忌廉薯蓉綿密幼滑,帶有淡淡嘅忌廉香味~✨All Day Breakfast 有炒滑蛋、煙肉、蒜油蝦、忌廉薯餅、西班牙青椒仔、布里芝士同埋酸種麵包,非常之豐盛~✨流心焦糖燉蛋法式西多士配合桃碎及焦糖餅乾西多士表層佈滿焦糖燉蛋,一切開仲有流心嘅效果!焦糖同埋合桃碎亦豐富咗西多士嘅整體口感~✨西班牙油炸鬼配玉桂糖、香濃朱古力醬及雲呢拿雪糕第一次食西班牙油炸鬼,食落去外層酥脆,內裡嘅口感保持有韌性!無論係點香濃朱古力醬定係雲呢拿雪糕都一樣咁正呀~✨Hot Hojicha Latte充滿奶香同埋焙茶嘅芳香,極具風味~✨Ice Uji Matcha Dirty 表層有一層厚厚嘅宇治抹茶粉,店員話推薦飲法係唔使撈勻就咁飲,開頭幾啖仲要飲大啖啲添!茶香奶濃,越飲越好飲~

✨紅酒燴牛臉頰伴忌廉薯蓉

✨All Day Breakfast

✨流心焦糖燉蛋法式西多士配合桃碎及焦糖餅乾
流心焦糖燉蛋法式西多士配合桃碎及焦糖餅乾

✨西班牙油炸鬼配玉桂糖、香濃朱古力醬及雲呢拿雪糕
西班牙油炸鬼配玉桂糖、香濃朱古力醬及雲呢拿雪糕

✨Hot Hojicha Latte
充滿奶香同埋焙茶嘅芳香,極具風味~
Hojicha Latte

西班牙油炸鬼配玉桂糖、香濃朱古力醬及雲呢拿雪糕
Hojicha Latte
Uji Matcha Dirty
2025-05-01 21 瀏覽
喺西洋菜北街呢間低調但好有格調嘅餐廳估唔到舖仔細細 做嘅每道菜都好有心思💕⭕️ 紅酒燴牛面頰 $198牛肉嗰陣香氣同味道都重面頰肉燉到幾淋 份量都算多底層仲有薯蓉 滑到似奶油咁 完美襯托牛肉嘅濃味⭕️ 焦糖慢煮豬腩 $178呢碟真係豐富 兩條豬腩肥瘦一層層 肥膏入口即溶 肉質又夠厚實 食落好有滿足感除此之外 on side仲有醬醃蘿蔔同燒京蔥 解解膩竟然係底仲有個飯團🍙😳⭕️ Iced Peach Tea/ Yuzu Sunshine $70兩杯 mocktail賣相靚到似社交平台打卡照飲落又夠fresh 似將夏天嘅清涼裝咗入杯尤其坐餐廳外面座位需要冰爽一下🧊⭕️ 流心焦糖燉蛋法式西多士 $78壓軸係甜品控嘅天堂🤩多士烤到軟熟蓬鬆 輕輕一壓 濃濃嘅吉士醬就爆出嚟面頭嘅焦糖脆冇揸流攤 咬落喀嚓聲甜到漏勁邪惡🤭
喺西洋菜北街呢間低調但好有格調嘅餐廳

多士烤到軟熟蓬鬆 輕輕一壓 濃濃嘅吉士醬就爆出嚟
面頭嘅焦糖脆冇揸流攤 咬落喀嚓聲
甜到漏勁邪惡🤭
2025-04-28 25 瀏覽
一排冇去2 Soon Cafe,原來佢哋轉咗新餐牌。🔸香焗日本南瓜沙律 $88香甜軟熟嘅南瓜,加埋最冇青味嘅火箭菜。👩🏻唔鐘意食沙律都覺得好易入口。🔸明太子蟹肉三文魚子玉子燒 $108玉子燒濕潤鬆軟,味道鹹鮮惹味。🔸紅酒燴牛臉頰伴忌廉薯蓉 $198牛臉頰口感軟滑,滿滿骨膠原。加埋底下嘅薯蓉,遠遠飽過一份pasta。🔸抹茶法式西多士配紅豆蓉抹茶蕨餅及抹茶雪糕 $88西多士口感軟熟,配雪糕一熱一凍。抹茶紅豆經典配搭冇得輸。
一排冇去2 Soon Cafe,原來佢哋轉咗新餐牌。

🔸香焗日本南瓜沙律 $88

🔸明太子蟹肉三文魚子玉子燒 $108
玉子燒濕潤鬆軟,味道鹹鮮惹味。

🔸紅酒燴牛臉頰伴忌廉薯蓉 $198

🔸抹茶法式西多士配紅豆蓉抹茶蕨餅及抹茶雪糕 $88
西多士口感軟熟,配雪糕一熱一凍。抹茶紅豆經典配搭冇得輸。

2 Soon Cafe真係一個好正嘅地方,無論係環境定食物都好吸引☺️門口紅磚拱門設計非常有特色🥰最近又去咗,食咗幾樣新嘢✌️都好滿意,下次要再去🤤Smoked Salmon Caesar Salad呢個沙律真係好清新!煙三文魚鮮嫩,搭配脆口嘅生菜同凱薩醬,味道層次分明,食落去好開胃🤤Parma Ham Croquette上次朋友食過念念不忘,今次再encore,兩件嘅份量剛好,外脆內軟,火腿嘅鹹香同薯仔嘅綿滑完美結合,食完之後令人意猶未盡🤤Vodka Rigatoni w/ Crab Meat粗管通粉煮得剛好,配上蟹肉同伏特加蕃茄忌廉醬,味道濃郁又唔會過於膩,食落香辣惹味,超級推介👍睇吓滿滿嘅蟹肉Seared Salmon w/ Spanish & Mushroom呢個都唔可以錯過,三文魚煎到岩岩好,外脆內嫩,搭配西班牙香料同蘑菇,味道非常豐富,令人一食難忘😋Matcha Red Bean Brioche French Toast抹茶紅豆法式西多士外脆內軟,搭配紅豆,淋上抹茶醬,配上抹茶雪糕及蕨餅,邪惡得來令人停唔到口🤤Mocha Hot咖啡香濃,配上滑順嘅熱巧克力,味道平衡得剛剛好,飲

Smoked Salmon Caesar Salad

Parma Ham Croquette

Vodka Rigatoni w/ Crab Meat
睇吓滿滿嘅蟹肉

Mocha Hot
咖啡香濃,配上滑順嘅熱巧克力,味道平衡得剛剛好,飲落去暖心又暖胃,仲有靚靚拉花☺️

📍 2 Soon Cafe (太子)
太子西洋菜北街324號地舖
2025-04-15
  • 抹茶法式西多士配紅豆蓉抹茶蕨餅及抹茶雪糕
  • 煙三文魚凱撒沙律
  • 蟹肉伏特加香辣蕃茄忌廉粗管通粉
2025-04-27 13 瀏覽
位於太子嘅《2 Soon Cafe》餐廳有兩層,無論係平日定週末,都係人潮湧湧,好有人氣❗️ღ巴馬火腿配哈密瓜 $98清甜嘅哈密瓜正好與鹹香嘅巴馬火腿中和,口感鮮明ღ明太子蟹肉三文魚子玉子燒 $108玉子燒充滿蛋香,加上鹹香嘅明太子、蟹肉同三文魚子,每一啖都令人有驚喜ღ明太子忌廉煙肉菠菜大蝦意粉 $148意大利粉掛汁好creamy,口感爽彈搭配埋爽彈大蝦、煙肉🥓菠菜,層次感豐富ღ流心焦糖燉蛋法式西多士配合桃碎及焦糖餅乾 $78流心嘅焦糖燉蛋搭配香脆西多士,再淋上合桃碎同焦糖餅乾,睇見都流口水🤤ღ荔枝烏龍茶 $50|百香果梳打 $68清新嘅荔枝香氣同烏龍茶嘅完美融合,清新舒暢而酸甜可口嘅百香果梳打,清爽解渴
位於太子嘅《2 Soon Cafe》

餐廳有兩層,無論係平日定週末,都係人潮湧湧,好有人氣❗️

ღ巴馬火腿配哈密瓜 $98
清甜嘅哈密瓜正好與鹹香嘅巴馬火腿中和,口感鮮明

ღ明太子蟹肉三文魚子玉子燒 $108

ღ明太子忌廉煙肉菠菜大蝦意粉 $148
意大利粉掛汁好creamy,口感爽彈
搭配埋爽彈大蝦、煙肉🥓菠菜,層次感豐富

ღ流心焦糖燉蛋法式西多士配合桃碎及焦糖餅乾 $78

ღ荔枝烏龍茶 $50|百香果梳打 $68
清新嘅荔枝香氣同烏龍茶嘅完美融合,清新舒暢
而酸甜可口嘅百香果梳打,清爽解渴
2025-04-27 23 瀏覽
朋友介紹這家她家附近的Cafe,好像常常爆滿,她還沒有機會品嚐,我們這天決定過來一試究竟。我們到的時候,客人確實很多,只能安排外面的露天位置,想着穿流車輛,想不到還挺有一番風味。✴️蒜片欖油大蝦配酸種麵包 $98鐵鍋上,溫度保持得很好,大蝦爽脆,酸種麵包焗得脆脆的,沾着欖油配大蝦,好香呀。✴️西班牙辣肉腸番茄藍青口煲 $128除了辣肉腸,還有煙肉,藍青口滑溜,醬汁非常惹味,所以餐廳貼心的提供了兩片麵包,可以沾着醬汁吃。✴️蟹肉伏特加蕃茄忌廉粗管通粉 $148不太覺得有酒味,但是好香,蟹肉很多,粗管通粉真簡很粗,很掛汁,口感煙韌。✴️焙茶提拉米蘇 $68用木盒裝着,份量一點不少,口感順滑,酒香滿滿的,重點不太甜。✴️抹茶法式西多士配紅豆蓉抹茶蕨餅及抹茶雪糕 $88我朋友指定要點,的確好吃,他的法式西多士口感綿密,跟梳乎厘一樣,滿滿的紅豆,及抹茶醬,還有下球冰凍的抹茶雪糕,好香甜。✴️柚子梳打 $65色彩繽紛,還漸變色呢,挺好喝的,柚子微澀,梳打夠氣。總結,我們吃完了,還有人在等位子,真的挺火爆的。食物好吃,服務也很好,主要是一個女生服務生幫我們服務,真的不錯,難怪這麽火。

✴️蒜片欖油大蝦配酸種麵包 $98

✴️西班牙辣肉腸番茄藍青口煲 $128

✴️蟹肉伏特加蕃茄忌廉粗管通粉 $148

✴️焙茶提拉米蘇 $68

✴️抹茶法式西多士配紅豆蓉抹茶蕨餅及抹茶雪糕 $88

✴️柚子梳打 $65

色彩繽紛,還漸變色呢,挺好喝的,柚子微澀,梳打夠氣。

2025-04-27 27 瀏覽
今日嚟到太子嘅2soon cafe,聽講佢哋更新左menu!餐廳裝修幾舒服,亦啱打卡~🥩Sukiyaji Beef Stir-Fried Udon w/ Egg Yolk壽喜燒汁好入味,烏冬+壽喜燒牛,撈埋溫泉蛋,簡直係最佳享受!🍝 Vodka Rigatoni w/ Crab Meat蟹肉好足料,番茄醬酸酸甜甜,帶點vodka味嘅辣辣哋嘅感覺,令層次升級!🥔Parma Ham Croquette呢個薯餅好出色!裡面係忌廉軟綿綿,好足料,趁熱食外脆內軟~重頭菜!🍨 Hojicha Tiramisucafe選擇喺cream加入咗焙茶粉,為本身易膩嘅Tiramisu增加咗一絲苦澀嘅味道,平衡咗各個材料嘅味道,食極唔膩。配合旁邊嘅紅豆同脆餅,增加提拉米蘇嘅層次~🍯 Cream Brûlée Brioche焦糖燉蛋醬淋喺French toast上面真係一流,口感似麵包布甸,軟綿綿超正,食起身更加滿足😋

壽喜燒汁好入味,烏冬+壽喜燒牛,
撈埋溫泉蛋,簡直係最佳享受!

🍝 Vodka Rigatoni w/ Crab Meat
蟹肉好足料,番茄醬酸酸甜甜,
帶點vodka味嘅辣辣哋嘅感覺,令層次升級!

🥔Parma Ham Croquette
呢個薯餅好出色!
裡面係忌廉軟綿綿,好足料,
趁熱食外脆內軟~

重頭菜!
🍨 Hojicha Tiramisu

🍯 Cream Brûlée Brioche
焦糖燉蛋醬淋喺French toast上面真係一流,
口感似麵包布甸,軟綿綿超正,
食起身更加滿足😋
2025-04-25 25 瀏覽
假日想同朋友去下cafe輕鬆一下, 飲下咖啡食下野傾計, 揀選左位於太子好有外國feel的咖啡店, 一黎到門口, 即刻俾佢既紅磚拱門所吸引, 好想打卡, 哈哈!, 我都喜歡坐室外chill下, 可惜當日已經有客了, 便坐室內, 室內裝潢有紅磚牆身, 配襯雅致燈光, 一樣令人感覺舒服~呢間主打西班牙fusion菜,店員話已經轉新菜單, , 我地叫左:*伊比利亞火腿忌廉薯餅(2Pcs)見網上多人推介, 上枱已經香噴噴, 外層炸到好香脆,內裡薯蓉綿密, 配搭伊比利亞火腿加沙律醬, 食落有小小鹹香和脆口*豬頸肉拼無激素蛋 豬頸肉燒得剛好, 有煎香口感, 加京蔥絲, 點埋柚子胡椒醬和醬油漬蛋黃, 成個味道和口感好有層次, 蛋黃汁令豬頸肉更滑,  幾特別*蟹肉伏特加蕃茄忌廉粗管通粉 呢款粗管通粉有驚喜,通粉厚身好有咬口又掛汁,配埋小小辣辣地既醬汁, 好開胃, 加埋我至愛蟹肉, 十分夾, 好味道*流心焦糖燉蛋法式西多士配合桃碎及焦糖餅乾呢款甜品不得了, 我都係第一次食, 食完很喜歡,西多士厚身得黎好鬆軟,上面有層香甜流心焦糖燉蛋醬,加埋則邊的合桃碎和焦糖餅乾一齊食,非常有口感, 推介!*Mocha
*伊比利亞火腿忌廉薯餅(2Pcs)
*豬頸肉拼無激素蛋
*蟹肉伏特加蕃茄忌廉粗管通粉
*流心焦糖燉蛋法式西多士配合桃碎及焦糖餅乾
*Mocha  ~ 咖啡拉花好美, 我喜歡, 飲落香濃, 咖啡味偏重
*Summer Splash (pineapple /cold brew/ lemon/passion fruit) ~ 最近都幾熱下, 來一杯Summer drink解熱, 飲落小小酸, 好Refresh!
賣單時候已經問定店員可否訂枱坐室外, 我會再黎, 嘻嘻~
2025-04-13
2025-04-24 23 瀏覽
₊˚✧【2 Soon Cafe】✧˚₊‧🍝 Vodka Rigatoni w/ Crab Meat – $148 呢碟真心推介💯!粗管通粉夠彈牙,醬汁係微辣又帶點酸甜,好惹味~蟹肉仲好鮮甜,口感層次感滿分 (๑⃙⃘´༥`๑⃙⃘)✨🦐 Ajillo Garlic Prawns – $98 蝦控必試⚡️!蝦肉超彈牙,蒜香味十足♡ 不過 sourdough 我有啲唔知點食😂 點油食有啲奇怪,但夾埋蝦又唔係咁 match,最後同朋友分開食佢哋黎食~但 overall 都係滿意!(๑>؂•̀๑) 🍡 Warabi Mochi (Kinako & Matcha) – $42 啱哂啲煙靱控!啲蕨餅超滑~黃豆粉同抹茶味都好好食,加埋黑糖醬點住食,超正૮₍ ˃ ⤙ ˂ ₎ა💕🍫 Churros w/ Chocolate Dip & Vanilla Ice Cream (Bday Ver.) – $88 呢個真係畫得靚到唔捨得食🥹✨朱古力醬+雲呢拿雪糕真係完美 combo,Churros 外脆內軟,仲有金箔點綴,超有儀式感~🎉唯一遺憾係生日蠟燭插咗入雪糕,搞到雪糕溶咗快咗啲,但成嗰體驗都好滿足💞⚠️ 小貼士:想

₊˚✧【2 Soon Cafe】✧˚₊‧

🦐 Ajillo Garlic Prawns – $98

⚠️ 小貼士:想去記得要 book 位+注意食飯有時限呀 > <!
2025-04-17 34 瀏覽
又係蕩失路白撞咗一間門面好啱打卡嘅Cafe,即管試吓佢好唔好食。見到菜式有一款豬頸肉酸種包,兩樣都係我鍾意嘅食物,仲要係慢煮豬頸肉,加埋佢特製嘅醬料,其實一件都已經好飽, $100都唔使嘅菜式,比起港島區係幾抵食!餐飲仲附送埋沙律或湯,可選飲品有Americano或earl grey,真係大滿足!另外都叫咗蟹肉伏特加蕃茄忌廉粗通粉,本身驚包會唔夠飽😆加咗酒嘅意粉,特別帶出醬汁嘅香味,而且佢嘅蟹肉我都分唔到係咪罐頭,但係有少蟹殼,食落去好有蟹嗰份海水味,我對呢個配菜都非常滿足!另外一讚,通粉嘅口感都幾得意😊+$38嘅Parma Ham and Melon好好食,個melon好Juicy厚切超大件!上網見好多人食佢嘅多士同Tiramisu,我就食咗佢個cream brûlée 多士,唔太甜,而且加咗我最鍾意嘅Lotus餅乾,我比90分!😍呢間Cafe真心會再嚟食,講真呢個價錢包埋前菜同嘢飲係好抵,下次換Menu又可以試其他新菜式!

• 蟹肉伏特加香辣蕃茄忌廉粗管通粉
  • 流心焦糖燉蛋法式西多士配合桃碎及焦糖餅乾
2025-04-15 78 瀏覽
今日探店太子的一家西班牙餐廳.✨ 明太子忌廉菠菜大蝦意粉🍝🦐 $148意粉裹滿濃郁的明太子忌廉醬 菠菜的清新融入其中 大蝦鮮嫩Q彈 每一口都層次豐富.✨ 油封鴨腿拌西班牙焗飯(限量供應)🦆 $208油封鴨腿外皮酥脆 鴨肉鮮嫩脫骨飯粒軟硬適中 有輕微的咀嚼感鍋底形成一層焦糖化的鬆脆飯焦 係西班牙海鮮飯中特色 被稱為socarrat 西班牙語意思係「烤焦」 同街外食嘅有唔同 並無採用蕃茄及藏紅花調味 焗飯利用油封鴨髀滲入飯粒提香 (因為前者會喧賓奪主) 入口淡淡嘅油鴨香味.✨ 伊比利亞火腿忌廉薯餅2pcs🥔 $48薯餅外酥里嫩 伊比利亞火腿的咸香與忌廉的醇厚完美結合 一口下去超滿足.✨ Red Sangria🍷 $88經典的西班牙水果酒 果香與酒香交融 酸甜適中 略淡味.✨ 髒抹茶(山政小山園) Matcha Dirty🍵 $60濃郁的抹茶香氣 口感醇厚獨特的分層顏值高 給味蕾帶來別樣清新一入門就被高挑的樓底 同兩層別具一格既裝修設計吸引 好值得細細欣賞2樓有電梯上一層 2層適合多人聚會
今日探店太子的一家西班牙餐廳
✨ 明太子忌廉菠菜大蝦意粉🍝🦐 $148