2023-05-22 3228 瀏覽
今日到咗2+2食自助晚餐慶祝生日🎁,亦係裝修完之後第一次到2+2,睇吓有冇改善!先講價錢,成人508、長者413(如經open rice 訂,成人488,但沒有長者價)所以我選擇了前者,因我有一位長者,計起來會低啲!(以上是全時段及全包價)講咗好👍🏻的地方:~飲品區有進步~煙三文魚好味~鮑魚全場有五種煮法~甜品🍧Ok但其他都係失望的!!!龍蝦🦞:好「鞋」,唔好👎🏻食熱食:甜酸雞及鴨胸肉,係完全咬唔到,唔明白廚師的烹調方法?把食材煮到咁樣,真的很浪費食物!炸物:只有蔬菜類,炸秋葵又係咬唔到,係炸芝士好味啲!可能會話「4」字頭的自助晚餐已經有龍蝦同生𧐢,唔可以再有咩要求,但龍蝦唔好食😞,加上最基本的芝士🧀️區、粥、點心、簡單燒味(以前都有海南雞飯)都沒有😞咁不如收貴啲,食物質素高返啲…補充:員工服務態度可以,收碟情況良好😊

講咗好👍🏻的地方:
~飲品區有進步
~煙三文魚好味
~鮑魚全場有五種煮法
甜品🍧Ok

但其他都係失望的!!!

龍蝦🦞:好「鞋」,唔好👎🏻食
炸物:只有蔬菜類,炸秋葵又係咬唔到,係炸芝士好味啲!

咁不如收貴啲,食物質素高返啲…

補充:員工服務態度可以,收碟情況良好😊
2023-05-03 2694 瀏覽
如果來食,記得打電話訂座/openrice 上book 位~夜晚食,見大人$488+(正價加一$68.8)$556.8另外佢都有長者優惠$418+(正價加一$68.8)$486.8而且佢款式都多。。鍾意食生蠔的人,現場即開生蠔~有龍蝦,鮑魚,壽司,刺身,熟食,甜品~而甜品都做得唔錯,唔會太甜~😀👍🏻飲品方面都ok~ 整體來講都算唔錯~ .避風塘鮑魚+菠菜白汁焗生蠔🦪.大蝦+鮑魚仔(每人每次拎兩sets)..咩都拎少少試😂😂.拎左d 沙律菜食😀😀😋.即開生蠔🦪🦪🦪🦪(每人每次最多兩隻).每款甜品拎一件試下~甜品整得唔錯😋👍🏻🍰🍰.呢款即場有個廚房,現場呢個彩虹蛋糕,出面本身有棉花糖包住,用火槍現場即燒即切比客人。。不過味道一般😂😂 純粹表演睇都得意🤣🤣.最後都拎返d 水果食😀🍉🍉
夜晚食,見大人$488+(正價加一$68.8)$556.8
而且佢款式都多。。
鍾意食生蠔的人,現場即開生蠔~
有龍蝦,鮑魚,壽司刺身,熟食,甜品~而甜品都做得唔錯,唔會太甜~😀👍🏻
飲品方面都ok~ 整體來講都算唔錯~
避風塘鮑魚+菠菜白汁焗生蠔🦪

大蝦+鮑魚仔(每人每次拎兩sets)

咩都拎少少試😂😂

拎左d 沙律菜食😀😀😋

即開生蠔🦪🦪🦪🦪(每人每次最多兩隻)

每款甜品拎一件試下~甜品整得唔錯😋👍🏻🍰🍰

不過味道一般😂😂 純粹表演睇都得意🤣🤣

最後都拎返d 水果食😀🍉🍉
2023-04-28 1828 瀏覽
今日去沙田食呢間喺帝京酒店裏面嘅2+2cafe交通超級方便,就喺沙田港鐵站A3出口,跟住指示大概行3分鐘就到,記得千祈唔好落電梯,沿着玻璃側邊直行就會見到一條天橋通去酒店,見到酒店嘅時候亦會同時見到餐廳🍴~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~雖然餐廳唔大,枱同枱之間有少少迫,但係佢嘅生蠔確實會令人有一去再去嘅吸引力。−—————————————————————點解?—————————-因為我食過咁多自助餐,好少見到午市300零蚊一位會有仼食生蠔🦪,其次佢嘅生蠔🦪雖然每次只可以攞兩隻,但係師傅真係好快手,而且好細心,每一隻蠔都沖洗得好乾淨,而且啲蠔雖然唔係大隻,但係肉質肥美鮮甜————————————————————重點黎啦,今日目測所有交到我手上嘅生蠔嘅裙邊都仲係識郁動嘅,簡直係超級驚喜😍😍————————————————————————其他凍海鮮類,有面包蟹,螺,蝦🦐面包蟹有膏,但唔多螺就比較細隻,但係都好新鮮而蝦就夠鮮甜刺身有四款,不過質素就一般餐廳仲有啲自家製卷物,但係飯太多,所以我放棄咗🫣今日見到所有食物補充得好快,絕對唔使擔心過唔足口癮🤣———————-——————————
今日去沙田食呢間喺帝京酒店裏面嘅2+2cafe
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

−—————————————————————
點解?
—————————-

————————————————————

————————————————————————

其他凍海鮮類,有面包蟹,螺,蝦🦐
面包蟹有膏,但唔多
螺就比較細隻,但係都好新鮮
而蝦就夠鮮甜

刺身有四款,不過質素就一般
餐廳仲有啲自家製卷物,但係飯太多,所以我放棄咗🫣

今日見到所有食物補充得好快,絕對唔使擔心過唔足口癮🤣
———————-————————————————-
另外熟食方面亦都非常出色,今日試咗一個小筍炒蝦仁,原來佢哋嘅小筍係萵筍,不過師傅處理得好好,萵筍完全冇渣

~~~~~~~~~~~~~~~~~
餐廳仲有少量天婦羅同埋串燒,所有食物嘅味道以任食嘅質素黎講都係好出色🥳🥳
————————————————————————

最後,佢哋有自助茶水同埋咖啡,可以仼飲
蛋糕🎂種類唔多,味道一般
不過餐廳有供應即場製作嘅窩夫🧇同埋原味疏乎厘,另外仲有Häagen-Dazs雪糕任食,總算可以為呢一餐畫上一個完美嘅句號

————————————————————
如果有興趣去試嘅朋友,記得先喺OpenRice訂位,因為會有折扣優惠,佢哋有分段嘅午市自助餐同埋全時段嘅午市自助餐,可以跟返自己需求去訂,但其實兩種價錢相差唔遠,我就揀左全時段,因為想慢慢食

——————————
因為餐廳細嘅原因,每張枱雖然唔大,但係佢哋嘅侍應收碟速度非常快,所以完全冇影響擺放食物,員工嘅態度確實值得一讚🤩🤩🤩
2023-04-12 1469 瀏覽
上星期食完同一集團嘅半自助晚餐,收到2+2復活節優惠自助午餐嘅資料,約咗個日本friend 同兩個小朋友,當然帶埋好醒目嘅家姐,今日過嚟食復活節大餐。用膳時間由中午12:00到下午2:30。我哋11:50已經到咗餐廳門口,因為未夠鐘,所以喺外面排隊等。佢哋安排張枱喺好入,心諗要行好遠先攞到嘢食。😢家姐一開始就攞熱食,我哋其他人都由前菜或者麵包開始。我攞咗絕對降低「戰鬥力」嘅沙律。😂然後係海鮮冷盤,我唔敢攞咁多,龍蝦鉗、螺、凍蝦同青口都係攞一、兩隻。最欣賞啲螺,非常新鮮,我用兩枝普通牙簽就輕易咁將成條又爽又甜嘅螺肉拉哂出嚟😋。龍蝦鉗都好新鮮,不過個殼好硬又冇工具開,我攞咗把餐刀去撬開佢。😅青口就真係麻麻哋,粒肉細到粒波子咁「大」,但係又冇波子咁漲卜卜。😢跟住繼續食凍嘢,魚生只有四款:醋鯖魚、三文、吞拿同鯛魚,新鮮加厚切,唔錯。值得一提係:我個日本friend 話佢從未見過咁特別嘅壽司卷,佢話應該係香港local 先有,所以佢都試吓,仲話最有特色喺天婦羅壽司卷。聽完佢咁講,我都攞咗四件,雖然又唔覺唔覺咁食咗好多飯😅,但係又真係好有特色,仲好好味添。😋😋我以前好鍾意食生蠔,今日見到好多人排隊

我以前好鍾意食生蠔,今日見到好多人排隊,因為早一輪,腸胃唔係幾okay所以唔敢食,反而我哋五個入面年紀最細嗰個話要食。😂

其實我都未開始食熱嘢,就已經好飽😂,沙律果然減低咗我嘅戰鬥力。😭不過少少哋都要食啲嘅:紅咖喱雜菜、青咖喱雞、新鮮出爐嘅印度薄脆餅,再加一塊燒牛肉,加多一細碗豬腳薑同兩匙梗荷葉飯。夠哂啦,要留返啲位比甜品。😂

自助餐點少得甜品吖:我等咗超過五分鐘都係為咗塊窩夫,將啲雪糕放喺塊熱辣辣嘅窩夫上面,睇住佢溶咗流入啲格仔度,再切嚟食,簡直係一種享受!其中一個小朋友攞咗一件有隻蝴蝶嘅蛋糕仔,佢話唔係件件都有蝴蝶,我問佢係咪紙嚟嘅,佢話係chocolate,跟住成隻蝴蝶放咗入口(一定係驚我會攞咗佢隻🦋)😂

今次呢個復活節優惠真係好抵,人均唔使$300。唔好睇小啲細路,佢哋隨時食得多過你同我。😂
總括嚟講:食物款式多、食材夠新鮮、價錢又唔貴、係超值之選。😋😋👍🏼👍🏼
2023-04-06 1114 瀏覽
今次主題「鮮饌盛會」海鮮自助晚餐,有得任食鮑魚🤤好抵呀!推介燒大蝦配磯煮鮑魚,熱盤都有幾款鮑魚,都唔錯!同埋個炒飯都幾好食仲有凍龍蝦🦞三文魚刺身,好新鮮!芝士噴泉⛲️芝士味勁濃郁喎!可以點麵包,車厘茄甜品都有好多選擇😚必食芒果拿破崙🥭焦糖燉蛋、窩夫🧇疏乎厘 Häagen-Dazs雪糕🍨食幾杯抵返晒😂小朋友都有好多啱食~粉麵飯、甜品、麵包、熱牛奶等~沙律、壽司都有好多選擇!*酒店餐廳有BB椅、兒童餐具提供
今次主題「鮮饌盛會」海鮮自助晚餐,有得任食鮑魚🤤好抵呀!
推介燒大蝦配磯煮鮑魚,

熱盤都有幾款鮑魚,都唔錯!同埋個炒飯都幾好食
仲有凍龍蝦🦞
三文魚刺身,好新鮮!
芝士噴泉⛲️芝士味勁濃郁喎!可以點麵包,車厘茄
甜品都有好多選擇😚
必食芒果拿破崙🥭焦糖燉蛋、窩夫🧇疏乎厘
Häagen-Dazs雪糕🍨食幾杯抵返晒😂
小朋友都有好多啱食~粉麵飯、甜品、麵包、熱牛奶等~

沙律、壽司都有好多選擇!

*酒店餐廳有BB椅、兒童餐具提供
2023-04-06 5274 瀏覽
好少酒店lunch buffet會有生蠔當日生蠔來自美國 每人每次只可拎兩隻 食咗10隻 每隻都幾肥美新鮮 唔會係好瘦無肉 質素唔錯 食完無腸胃不適無痾~ 有個熱食區好正 staff會用細煲仔即時幫你整熱 想講個粉絲蝦煲好好好好食😋佢有個花膠牛筋腩煲都唔錯 另外個中式湯幾好飲其他熱食就一般般 沙律🥗有幾款東南亞口味自選沙律菜同配料都算齊 不過無煙三文魚同芝士 刺身好淡味 試一兩塊夠了海鮮有蟹 青口 蝦 螺 我全部都無食 因為唔鍾意凍嘅熟海鮮 覺得要熱食先好味 甜品都多選擇 味道正常 最好食係可以自己切嘅特濃朱古力香蕉opera 蛋糕另外有豆腐花 雪糕有4隻味 係Häagen-Dazs 有窩夫🧇但唔熱有啲失望 總括平日成人一位$368 朋友有一個club嘅會籍 買一送一 加上有即開生蠔好抵食 咁岩個日又唔多人排 Service都唔錯 後生男staff收碟好快又有禮貌
好少酒店lunch buffet會有生蠔

加上有即開生蠔好抵食 咁岩個日又唔多人排
Service都唔錯 後生男staff收碟好快又有禮貌
  • 即開生蠔
2023-04-04 817 瀏覽
復活節長假期開始,同小朋友展開一連串活動,第一站就去左沙田帝都酒店Staycation,用套票包左嘅HK$300餐飲消費額去食自助晚餐,比起一年前來食,水準高左,有驚喜!同以往一樣,有即開生蠔供應 (不用排好耐)、龍蝦同其他殼類海鮮等......但今次最有睇頭係鮑魚主題,有多款鮑魚嘅熱盤,如避風塘鮑魚、陳皮蒸鮑魚、醉湯鮑魚等等.....每一款都好好味!除左海鮮,仲有魚生壽司、牛柳羊肉、熱盤冷盤、仲有各式各樣甜品、Haagen Dazs雪糕,淨係甜品都over 廿多款,食物選擇真係都好多,飽到上心口,大大滿足!餐廳外面仲有櫻花樹佈置,親朋好友來到可以一齊打個卡!

餐廳外面仲有櫻花樹佈置,親朋好友來到可以一齊打個卡!
2023-03-31
// 𝙎𝙖𝙠𝙪𝙧𝙖-𝙩𝙝𝙚𝙢𝙚𝙙 𝙎𝙚𝙖𝙛𝙤𝙤𝙙 𝘽𝙪𝙛𝙛𝙚𝙩 𝙄𝙣𝙙𝙪𝙡𝙜𝙚𝙣𝙘𝙚 - 𝟐+𝟐 𝘾𝙖𝙛𝙚́ 𝙖𝙩 𝙍𝙤𝙮𝙖𝙡 𝙋𝙖𝙧𝙠 𝙃𝙤𝙩𝙚𝙡 🍽 //-Complemented with a soothing yet modern interior design, 𝟐+𝟐 𝐂𝐚𝐟𝐞́ is an international buffet restaurant located in Royal Park Hotel Hong Kong, serving an extensive selection of Europe and Asian cuisines. Now featuring the time-limited "Sakura Odyssey" Seafood Dinner Buffet to indulge in an exquisite gastronomic journey with the seasonal spread of Sakura-themed delights!-☞ "𝐒𝐚𝐤𝐮𝐫𝐚 𝐎𝐝𝐲𝐬𝐬𝐞𝐲" 𝐒𝐞𝐚𝐟𝐨𝐨𝐝 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐁𝐮𝐟𝐟𝐞𝐭 - 𝐇𝐊$𝟔𝟖
☞ "𝐒𝐚𝐤𝐮𝐫𝐚 𝐎𝐝𝐲𝐬𝐬𝐞𝐲" 𝐒𝐞𝐚𝐟𝐨𝐨𝐝 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐁𝐮𝐟𝐟𝐞𝐭 - 𝐇𝐊$𝟔𝟖𝟖
Highlighting spring-exclusive sakura-themed delights and sweet treats, the plentiful international dishes were also available, including freshly shucked oysters, chilled Boston lobster, Nyonya curry with lobster claw, sushi, sashimi, Häagen-Dazs ice cream, and more!
// 𝟏𝟎% 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐠𝐞 🔝 //
ʙs-sғsɢ-ǫᴘʟ-ᴏʟ-sᴄɴ
2023-03-12 1302 瀏覽
價錢便宜,時間在二小時內,總體質素一般,明白到一分錢一分貨的道理,食物選擇不多,味道也平平,算是ok. 甜品的選擇也有限,食了兩三轉就去吃甜品了,最後10分鐘見人少才去排攞蠔食,是關條隊很長。
2023-03-12
  • 即開生蠔
  • 雪糕
  • Haagen-Dazs
2023-02-26 1602 瀏覽
第一次到帝都酒店吃自助餐原來款式不少 質量也不錯呢!沙田帝都酒店在二月跟三月推出了全新「春櫻.盛饌」海鮮自助晚餐有多款春日氣息的櫻花主題美饌從壽司到甜點都用上季節限定的櫻花作主角像是櫻花粉紅魚鬆板壓壽司熱葷的惹味櫻花蝦和牛炒飯甜點區以粉嫩櫻花樹作佈置 放滿少女心的甜點例如晶瑩剔透的櫻花水信玄餅跟清新的櫻花柚子芝士蛋糕 女生去一定超喜歡同場還有無限量供應的龍蝦及生蠔特色煲仔飯 多款特色小菜 串燒跟湯品還有最愛的 ʜᴀᴀɢᴇɴ-ᴅᴀᴢs 冰淇淋基本上不用吃到全時段 只吃第一時段已經飽到不行了!
第一次到帝都酒店吃自助餐

原來款式不少 質量也不錯呢!

沙田帝都酒店在二月跟三月
跟清新的櫻花柚子芝士蛋糕 女生去一定超喜歡
同場還有無限量供應的龍蝦及生蠔
特色煲仔飯 多款特色小菜 串燒跟湯品
還有最愛的 ʜᴀᴀɢᴇɴ-ᴅᴀᴢs 冰淇淋
基本上不用吃到全時段 只吃第一時段已經飽到不行了!
2023-02-11
2023-02-03 2620 瀏覽
第一次來這裡吃自助餐,老實說,訂1個人自助餐是很困難,這家肯接我訂單,從心感謝。因我知道,很多自助餐booking最少2位起,因為這次經openrice有優惠,那給我對自己的好點,開吃。這裡選擇種類都算多,該有的都有,除了我相片介紹的龍蝦及甜品外,最特別的是那個小煲仔菜,我第一次在自助餐看到有這個,可惜忘了拍照,他有4個選擇,花膠炆牛腩,花膠炆腩仔,粉絲大頭蝦及南乳粗齋,客人選擇一種放煲仔煮熱,說認真,賣相不錯,但不夠熱,有點扣分。總體來說,448,算不錯囉。我應該會再去的。
第一次來這裡吃自助餐
老實說,訂1個人自助餐是很困難,
這家肯接我訂單,從心感謝。
因我知道,很多自助餐booking最少2位起,
因為這次經openrice有優惠,
那給我對自己的好點,開吃。
這裡選擇種類都算多,
該有的都有,
除了我相片介紹的龍蝦及甜品外,
最特別的是那個小煲仔菜,
我第一次在自助餐看到有這個,
可惜忘了拍照,
他有4個選擇,
花膠炆牛腩,花膠炆腩仔,粉絲大頭蝦及南乳粗齋,
客人選擇一種放煲仔煮熱,
說認真,賣相不錯,但不夠熱,有點扣分。
總體來說,448,算不錯囉。
我應該會再去的。

龍蝦
即烤窩夫,雪糕
  • 自製窩夫
  • 甜品區
2023-02-03 1609 瀏覽
已經食過好幾次,因為覺得佢個價錢同各方面都唔差。今次美中不足就係無咗鵝肝多士,有點失望。有個花膠牛筋腩煲,細緻到個煲都要燒熱,值得一讚👍🏻欣賞佢地每位員工有禮,令我感到舒服。
2023-02-02
生日
2023-02-02 1247 瀏覽
任飲$38 汽水 係可以只加1位之後職員就會全晚監示你咁啱加汽水職員比錯左飲管唔係任飲既屋企人 另一名態度差的高廋帶眼鏡男職員即刻問老人家係未加$38 我覺得佢睇準老人家落手 你加完全程就比人監示你 全晚個名男職員監示我地張檯 屋企人3年冇返香港 後悔帶他們黎你地到食晚飯 你地的職員咁既態度對客 未夠鐘我都即走
2023-02-02
紀念日
用餐優惠
優惠券
2023-01-29 1589 瀏覽
2+2 CAFÉ位於沙田帝都酒店內,緊連新城市廣場三期 (港鐵沙田站 A3 出口)餐廳有全時段(12-14:30)及半時段(11:30-13 / 13-14:30)選擇👍我選了閒日半時段收費(HK$228+10%)=$250.8 熱食區在餐廳内則,甜品區就近正門的一端,座位設於中間,方便大家分流拎食物。無限量時令即開生蠔、冰鎮海鮮與刺身壽司,以及特級燒牛肉等多款滋味菜式和Mövenpick雪糕,回本話甘易食物款式有:冷盤,沙律及不同配菜:生菜、火箭菜等,回本區任食新鮮生蠔,日式及冰鎮海鮮區:壽司,三款刺身包括(三文魚、吞拿魚)海鮮區: 蝦、蟹殼、長腳蟹等主食熱盤:麵包、兩款是日餐湯各中西式小炒: 豬腳薑蛋 、沙薑雲耳炒、薑葱三文魚腩、菠蘿海鮮肉鬆炒飯、流心黃金肉排、菠蘿荔枝咕嚕魚柳、 紅酒燴和牛臉頰肉、 香煎龍脷魚柳拌芒果莎莎醬 、 砵酒西梅燴鴨腿、蟹肉芝士焗西蘭花、 豬仔骨等小印度區有:紅咖哩荔枝和牛肋條、 雜菜薯仔咖哩、 白飯或印度薄餅燒味區有: 叉燒、 鹵水豆腐、 鹵水雞蛋、 貴妃切雞、 鹵水鴨腎燒烤及炸物區: 燒火雞燒澳洲牛肉眼 炸薯格 炸天婦羅什菜即煮即食區: 有多款油麵、米

燒烤及炸物區: 燒火雞燒澳洲牛肉眼 炸薯格 炸天婦羅什菜

即煮即食區: 有多款油麵、米粉、粗幼麵及各式丸仔、配菜及配料選擇

串燒區: 泰式豬沙嗲串及鹽焗和牛舌串

飲品區只有咖啡、茶、水及檸檬供選擇,比較失色。

熱食區完了,即去另一端嘅甜品

甜品區相當精彩 雪櫃內有多款選擇: 藍莓芝士/朱古力/紅豆綠茶慕絲、 燕窩芒果牛奶布甸、 忌廉泡芙及啫喱等。

水果:西瓜、哈密瓜和火龍果

蛋糕: 日式芝士餅、藍莓芝士餅、檸檬朱古力撻、 香蕉蛋糕、朱古力布朗尼、 雜果忌廉蛋糕、栗子蛋糕、cupcake、 Tiramisu、 班蘭海綿蛋糕、葡式蛋撻

中式雪耳紅棗糖水及豆腐花
和多款口味的 Movenpick雪糕。

餐廳燈光柔和,設計簡潔。
午餐食物選擇都算充足,Refill速度都有效率,甜品區多種不同款式,味道喜出望外。 相反熱盤款式較為普通和飲品選擇實在太少。整體半時段90分鍾時間亦充足,師傅即製食物(eg刺身、烤肉、麵檔)都快手,唔洗排長龍。

Insta: princessbarbiexxo
YouTube: BarbieYau芭比夢遊仙境
2023-01-29 880 瀏覽
298 ,麻麻 ok normal, 唔好要求太多就ok. 海鮮 普通野 有青口(苦) 蝦(麻麻地)螺 (無食), 刺身 ok, 蠔。。。等到傻,一時1個人開蠔同洗蠔,講真,唔太想因為個兩隻蠔排隊。換碟快,熟食,全部麻麻 唔熱 同 味道唔好,雪糕Häagen-Dazs ok. 甜品一般,生果無乜味。講真,您想好一點,加少少錢去其他酒店食會好些
  • 雪糕