2022-10-15 256 瀏覽
這小店不不但提供正宗嘅越南菜, 也是現在香港最需要嘅窩心小店。今日同老公嚟到這小店點了雞柳串燒同豬扒法包,突然之間有個哥哥仔俾咗一包濕紙巾我哋。我哋以為係餐前俾我哋抹手,但一直遲遲沒有取回,細問一下,原來係給我們食完串燒同法包抹手嘅。實在太令人感動🥹同窩心!
📍土瓜灣街坊越南菜‼️· 蟹膏湯飯有驚喜🦀-- 1986地道越南餐廳🍚🇻🇳•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_土瓜灣#pigfoodiexhk_越南菜========================Bookmark咗呢間小店嘅蟹湯飯好耐🤩前排去開土瓜灣終於去咗試下😻‼️又真係幾有驚喜呢~------------------------------⭐️海防蟹膏濃湯飯 $78 (4.5/5)份量十足嘅湯飯!材料有肉碎、蟹膏、豆腐、墨魚、肉丸、豆腐,蟹膏湯飲落非常濃郁同鮮甜,原來係店家用咗30斤蟹煲咗4個鐘而成,絕對係真材實料😋肉丸又好juicy!!食完成個飯感覺好comforting💖·⭐️青檸乳酪沙冰 $32 (4.5/5)呢杯好好飲!😻好似飲品版嘅lemon cheesecake💖👍質感濃厚,酸酸甜甜好清新------------------------------整體嚟講食物同飲品都有驚喜!😆中意食越南嘢/蟹湯嘅朋友仔值得trytry💕------------------------------賣相:3.5/5味道:4.5/

#pigfoodiexhk_土瓜灣
#pigfoodiexhk_越南菜
========================
⭐️海防蟹膏濃湯飯 $78 (4.5/5)

⭐️青檸乳酪沙冰 $32 (4.5/5)

賣相:3.5/5
名稱:1986地道越南餐廳
地址:土瓜灣北帝街60號東寶大樓地下A號舖
前往方法:宋王臺站D出口
2022-10-04 300 瀏覽
.Btw 好似話因應食物成本上漲所以 所有菜式都跟菜單 #再加兩蚊.#越式家鄉撈粉絲 👅 8/10 $58 (+$2)=$60成碟野就係越南風味!!好多唔同嘅配菜😄例如紅蘿蔔絲、扎肉絲、雞蛋絲、冬菇絲、蝦等等個感覺俾人非常之fresh hahahaha佢仲配左個湯 雖然👦🏻平時唔鍾意食蔥同芫荽但係佢都話個湯ok喎!小編我直頭覺得好OK🤪.味道👅:8/10賣相👀:8/10扺食💰:7/10.#越式雜錦飯 👅 8.5/10 $58 (+$2)=$60食呢一啲飯覺得自己好似去咗食串燒咁樣🤣成碟飯其實都真係幾大份燒豬頸肉同埋雞翼非常之香唔講以為去咗食串燒平時👦🏻唔太鍾意食雞蛋仲要係流心雞蛋但係佢都覺得呢隻雞蛋煎得好香好好食好surprise 😳😂😂扎肉正正常常咁樣 幾好食🤪啲 酸菜?! 我地平時唔多食所以淨係食咗幾啖 (純粹因為我哋本身就唔食).味道👅:8.5/10賣相👀:8.5/扺食💰:7/10.#下龍灣手工墨魚餅👅 8/10 $58 (+$2)=$60大家都知道墨魚餅一向都係好好食🤣呢碟都唔例外不過小編認為佢嗰張唔太啱我食🥹啲青瓜都係得我一個人硬食因為👦🏻好憎青瓜(揀飲擇食🙂🙂)不過如果可以

Btw 好似話因應食物成本上漲
所以 所有菜式都跟菜單 #再加兩蚊
#越式家鄉撈粉絲 👅 8/10 $58 (+$2)=$60
成碟野就係越南風味!!
好多唔同嘅配菜😄
例如紅蘿蔔絲、扎肉絲、雞蛋絲、冬菇絲、蝦等等
個感覺俾人非常之fresh hahahaha
佢仲配左個湯 雖然👦🏻平時唔鍾意食蔥同芫荽
但係佢都話個湯ok喎!
小編我直頭覺得好OK🤪
但係佢都覺得呢隻雞蛋煎得好香好好食
好surprise 😳😂😂
扎肉正正常常咁樣 幾好食🤪
啲 酸菜?! 我地平時唔多食
所以淨係食咗幾啖 (純粹因為我哋本身就唔食)
味道👅:8.5/10
賣相👀:8.5/
#下龍灣手工墨魚餅
👅 8/10 $58 (+$2)=$60
大家都知道墨魚餅一向都係好好食🤣
呢碟都唔例外
不過小編認為佢嗰張唔太啱我食🥹
啲青瓜都係得我一個人硬食
因為👦🏻好憎青瓜(揀飲擇食🙂🙂)
不過如果可以再多一兩塊就抵食啲了🤣
呢杯熱情果特飲我覺得就係正正常常幾好飲
幾fresh咁樣 冇話超特別
扺食💰:7.5/10
2022-09-25 392 瀏覽
越南野,食好味既越南野。聽過好多人講呢間土瓜灣小店,話無論堂食外賣都要排隊,今日黎試一試。1. 招牌生牛肉湯河一上枱見到紅紅既生牛肉,好有誠意。可以影下相之後先再浸熟牛肉再食。剛剛浸熟啲牛肉好軟熟,湯好濃,難怪係招牌食物2. 海防蟹膏濃湯飯呢個係出面較少機會食到。煮嘅時候加咗蟹煲落個蝦湯度,可以伴粉或者飯。兩隻都可以吸盡晒佢嘅精華所在,蝦好爽,鯪魚球食落去就會有質感。3. 烤豬肉伴檬粉豬扒係炸得好好食,個汁亦都好開胃,可能出面都較多機會食到,所以唔會太特別。4. 越式香茅雞翼 +墨魚餅牛油味好香,香茅味好重。新鮮炸起好香脆,推介!墨魚餅都係炸得好好食,墨魚味係香嘅!5. 牛油果沙冰/ 咖啡沙冰呢兩個係一定一定要試。因為佢將凍飲變咗沙冰,所以啲味唔會因為融冰而流失。除左係一杯飲品之外,佢都係一個甜品。想淡味可以試吓牛油果,想濃味可以試咖啡沙冰五人食,埋單每人$100左右,價錢ok. 物有所值味道: 8/10服務: 7/0環境: 8/10性價比: 8/10

1. 招牌生牛肉湯河

2. 海防蟹膏濃湯飯

3. 烤豬肉伴檬粉

4. 越式香茅雞翼 +墨魚餅
牛油味好香,香茅味好重。新鮮炸起好香脆,推介!墨魚餅
都係炸得好好食,墨魚味係香嘅!

5. 牛油果沙冰/ 咖啡沙冰

五人食,埋單每人$100左右,價錢ok. 物有所值

味道: 8/10
服務: 7/0
環境: 8/10
性價比: 8/10
  • 生熟牛肉粉
2022-09-15 282 瀏覽
Made to order Bánh Mì with a crunchy crust and finished with a refreshing sour plum soda.Can use more pate, fresh chilly, coriander and maggi sauce but let’s be honest and accept the fact that we are not in Vietnam and the taste is more geared towards the local clientele. Staffs are friendly and attentive and the place is pretty clean.

2022-09-03
黎土瓜灣本身諗住食湯飯後尾見呢間越南野評價唔錯,就轉食呢間整體黎講好滿意,味道質素都無得輸真係蒼海遺珠黎海防蟹膏湯檬粉 $68個湯一入口就feel到唔係流料好濃好鮮甜,真材實料 唔係味精開出黎嘅蟹湯而且配料好豐富好,有誠意,一啲都唔頹香菜豬肉丸/札肉/蝦/蟹膏/蕃茄/萵筍絲/蔥絲/炸蒜片成碗配搭,質素,再加呢個價錢,真係無得輸一路食真係一路驚嘆佢個性價比個人覺得佢個蟹膏湯檬粉比第一群好食越式烤豬肉拌檬粉 $58烤豬肉份量都好足,食落似香茅豬頸肉個汁應該係平時食撈檬個汁重有兩粒豬肉丸豬肉丸裡面有木耳絲,味道非常好!天氣熱食呢個好開胃越式炸春卷 $42一開始見到圖得兩條以為唔抵但其實係兩大條,份量一啲都唔少春卷啱啱炸起,餡料又多 配埋啲薄荷葉食真係啖啖滿足而且店員話生菜唔夠重可以加北越椰汁冰咖啡 $26椰汁味唔會太搶而咖啡本身都好出色,唔係普通三合一咖啡成件事啱啱好堂食兩個人$202重要無加一餐廳環境都算坐得舒服職員服務都好好人均100就食到咁高汁嘅越式餐廳,真係好滿足絕對係會翻撻而且會同人推介嘅餐廳最癲係見到佢外賣自取有8折真心高質呢個味道質素個人覺得絕對覺得同越發有得比
黎土瓜灣本身諗住食湯飯

後尾見呢間越南野評價唔錯,就轉食呢間

整體黎講好滿意,味道質素都無得輸
真係蒼海遺珠黎

海防蟹膏湯檬粉

海防蟹膏湯檬粉 $68
個湯一入口就feel到唔係流料

好濃好鮮甜,真材實料

唔係味精開出黎嘅蟹湯

而且配料好豐富好,有誠意,一啲都唔頹

香菜豬肉丸/札肉/蝦/蟹膏/蕃茄/萵筍絲/蔥絲/炸蒜片

成碗配搭,質素,再加呢個價錢,真係無得輸

一路食真係一路驚嘆佢個性價比

個人覺得佢個蟹膏湯檬粉比第一群好食

越式烤豬肉拌檬粉

越式烤豬肉拌檬粉 $58
烤豬肉份量都好足,食落似香茅豬頸肉

個汁應該係平時食撈檬個汁

重有兩粒豬肉丸

豬肉丸裡面有木耳絲,味道非常好!

天氣熱食呢個好開胃

越式炸春卷

越式炸春卷 $42
一開始見到圖得兩條以為唔抵

但其實係兩大條,份量一啲都唔少

春卷啱啱炸起,餡料又多

配埋啲薄荷葉食真係啖啖滿足

而且店員話生菜唔夠重可以加

北越椰汁冰咖啡

北越椰汁冰咖啡 $26
椰汁味唔會太搶

而咖啡本身都好出色,唔係普通三合一咖啡

成件事啱啱好

越式烤豬肉拌檬粉
越式炸春卷
北越椰汁冰咖啡
2022-08-28 301 瀏覽
Wish list 其中之一 其實嗰日係諗緊食前面間Cafe定係地中海/西班牙野(?),但係我又好鍾意食越南嘢,結果都係食呢間先!去到門口 已經聽到啱啱走出嚟嘅客人講呢間嘢好食 😋性價比高 下次再嚟感覺良好。 好似冇揀錯咁裝修簡單乾淨 佢會用竹碟仔裝住紙巾同埋筷子🥢幾得意有特色生牛肉河個湯吾係太濃郁 但味道ok 肉好新鮮 九層塔(?)撈埋幾香但吾重口味食吾到味精 牛油果沙冰濃郁牛油果香氣,打得好均勻,好滑配合佢個青瓜好香!老闆 侍應姐姐都好nice 冷氣機唔知係咪有少少問題 兩個職員都不停用部機寫住冷氣機check嗰個溫度成個過程其實職員冇做過任何嘢,出餐落餐過程流暢但係你會覺得氣氛好開心,你會想再嚟黃店~
Wish list 其中之一

其實嗰日係諗緊食前面間Cafe定係

去到門口 已經聽到啱啱走出嚟嘅客人講
呢間嘢好食 😋性價比高 下次再嚟
感覺良好。 好似冇揀錯咁

裝修簡單乾淨
佢會用竹碟仔裝住紙巾同埋筷子🥢
幾得意有特色

生牛肉河
個湯吾係太濃郁 但味道ok
肉好新鮮 九層塔(?)撈埋幾香但吾重口味
食吾到味精

牛油果沙冰
濃郁牛油果香氣,打得好均勻,好滑配合佢個青瓜好香!

老闆 侍應姐姐都好nice

成個過程其實職員冇做過任何嘢,出餐落餐過程流暢
但係你會覺得氣氛好開心,你會想再嚟

黃店~
生牛肉河
  • 生牛肉河
2022-08-12 2111 瀏覽
一個平日夜晚 係靜靜地既土瓜灣零舍有一間越南餐廳門口有一班人等位等外賣就係呢間1986地道越南餐廳ᶘ ᵒᴥᵒᶅ有幾地道?老闆娘本身係越南人 北越既海防出世細細個開始跟做廚師既爸爸學廚大個左黎到香港係唔同東南亞餐廳學過師而家就開左自己餐廳賣地道北越菜式我地第一次幫襯叫左最招牌既兩款ˎ₍•ʚ•₎ˏ生牛肉湯河粉同海防蟹膏濃湯飯佢地既生牛肉河會配埋一隻半熟蛋浸住係高湯第一啖緊係試左個牛湯底先好清甜 飲得出唔係果陣味精味.ᐟ‪‪最後飲下飲下飲到見底牛肉大大片 望落無乜肥咁但食落好嫩滑有肉味浸埋蛋汁仲滑~河粉都好滑~我最期待既蟹膏濃湯飯都無失望ჱ̒ ー̀֊ー́ )報道話用左30斤多膏母蟹煲4個鐘煲出黎飲落都真係幾濃厚 真材實料用黎送飯真係好正( ˶˙ᵕ˙˶ )佢仲有唔同配料 份量多味道就正常啦另外我地加左份牛丸同海蜇扎肉沙律牛丸油脂好重 似坊間既和牛牛丸應該唔係自家製 但好食既沙律既海蜇略嫌有啲硬同無味底下就係清爽既青木瓜沙律黎✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿Follow @lastbitematters for more
一個平日夜晚 係靜靜地既土瓜灣

好清甜 飲得出唔係果陣味精味.ᐟ‪‪
最後飲下飲下飲到見底
牛肉大大片 望落無乜肥咁
但食落好嫩滑有肉味
浸埋蛋汁仲滑~河粉都好滑~
我最期待既蟹膏濃湯飯都無失望ჱ̒ ー̀֊ー́ )
報道話用左30斤多膏母蟹煲4個鐘煲出黎
飲落都真係幾濃厚 真材實料
用黎送飯真係好正( ˶˙ᵕ˙˶ )
佢仲有唔同配料 份量多

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 生牛肉河
  • 海防蟹膏濃湯飯
2022-08-10 418 瀏覽
1986搬左新舖之後都未試過堂食,因緣際會下,今個星期六六點倒兩個人去左食。雖然係大約六點,但餐廳都唔算少人,環境都可以,唔算坐得好逼。兩個人叫左一個生牛肉湯河,蟹膏粉絲,小法包,雞蛋咖啡同埋牛油果沙冰。牛油果沙冰基本上次次都會叫,牛油果味濃之餘又唔會有草青味,叫小甜已經夠甜。生牛肉湯河同蟹膏粉絲都不錯,如果想食越南野都可以頂一頂引。雞蛋咖啡都好香,之前未飲過其他雞蛋咖啡,唔知佢算唔算好飲。小法包反而係亮點,叫咁多樣入便最好食既。

2022-08-06
2022-08-07 397 瀏覽
丫OUTUbe忛哥及忛嫂對此店嘅越南食品有極高評價,尤其個碗越南生牛肉河更是,近乎無懈可擊,揾食肥華係帆哥頻導粉絲亦係牛魔王一族,嘅然有高人指引,在8月7日肥華即同靚媽一試呢碗超正越南生牛肉河,為避開呢間爆場名店嘅人潮,肥華兩人在早上11:30此店開門營業時間之前便到達此店門前,順利進入店内用饍,肥華一早巳擬定要食甚麽食物,生牛肉河係必點之物而越式春卷及墨魚餅亦在柯打之内,正如忛哥忛嫂評語此店之生牛肉河真係好食到冇朋友,牛肉質素奇高,並非坊間一般越南食店所用嘅佳寶凍肉店個類肥牛片,而湯底及配料都有上佳質素呢碗名物值A十十而個越式春卷亦是一個A級評分美食,墨魚餅味道卻衹值B級,反而後加嗰碗越南三拼牛肉河粉除咗牛肉正之外,個兩粒牛丸質素有直逼七八十年代德發牛丸水準,又係一碗A十十出品,此店除咗食品出色,各侍應員工辦事勤快,對客體貼細心值得揾食肥華給予此店高度評價👍👏👍👏👍👏

2022-08-05 296 瀏覽
出出入入北帝街,成日看見1986排隊人龍,都想試下好唔好食,適逢今日去Nike Store 買sports wear,走時天文台發出黃雨驚告,看見1986唔駛排隊就行入去食個 afternoon tea la, 顺便避下兩。店內裝修簡单,但非常乾淨光猛,每張枱很清潔,木枱木凳给人有warm的感覺,非常親切,侍應妹妹服務好,快快手手,醒目👍Menu simple and straight forward, 看圖識食乜,就叫咗個個人客都叫的檬粉。🎇海防蟹膏湯檬粉$70湯底超濃,夠熱鮮甜,沒有半点MSG的存在,蟹膏味道濃烈,有肉丸,鮮蝦,扎肉,香草,蕃茄等,超多料,雖然下午茶唔想食咁多,蟹湯都差不多喝晒。雖然同是蟹膏湯檬,比較ssp的第一郡,第一郡湯底比較酸一些,令人開胃,1986勝在湯超甜,很有海鲜味,各有各好,環境和服務就1986好些。
🎇海防蟹膏湯檬粉$70

2022-08-05
2022-07-26 445 瀏覽
本身諗住揸車嚟食燒味飯,點知摸門釘,兜下兜下見到間越南餐廳,差唔多10 點冇堂食,泊低架車即刻衝入去睇吓先,今次叫咗我最愛嘅蟹膏湯濛,生牛肉河加個小食墨魚餅,同埋叫咗兩杯特飲,見到佢個Menu真係好想試咖啡,可惜因為係晚餐驚瞓唔着!下次一定要晏晝過嚟!整體來講餐廳感覺乾淨,而且待應嘅服務真係超出預期,首先唔係每間舖頭都主動提供飲用水,而且都唔知幾多年喺呢類小店度食嘢,冇人走過埋嚟問我要唔要加水!但今次有個侍應小姐問我同先生需唔需要加水,呢一個體驗令我好深刻,店舖嘅係青檸檬水!咁熱嘅天氣簡直清泉一樣其實我哋叫嘅都係招牌菜所以味道非常正宗亦都似預期,呢個唔使多講,重點係個墨魚餅!煎香都感受到非常之彈牙!如果去呢度食嘢都建議一試🫢埋單見到原來外賣有八折!如果所有主菜都可以配飲品成套餐!咁樣就會親民同經濟啲,始終地點喺土瓜灣舊區!價錢吸引仲可以吸引到唔同階層嘅人嚟試了!
2022-07-20 324 瀏覽
放工聽住首越難越愛,就突然想食越南嘢。細細個成日聽話82年紅酒好好飲,酒我唔啱,唯有食1986嘅越南嘢。生牛河湯頭夠熱,牛味濃,我估係牛骨加豬骨淆出嚟。飲落唔覺頸渴,味精應冇落或落好少,係出色嘅。佢個牛pho重有樣very inspiring 嘅特點,就係佢會配個牛湯生雞蛋俾你。我食咁多年牛pho都係特一次有咁嘅配撘,好特別。我友人就叫咗個蟹膏湯飯,我偷食咗啖,好濃味。我朋友冇話好冇食,淨係見佢飲唒啲湯。

2022-07-11 309 瀏覽
濛粉感覺太像米粉,可能我孤陋寡聞。蟹粉和湯底都relatively 失望,肉丸亦非常普通。生牛河的牛肉卻surprisingly 出色,配得上HKD 70的 additional premium price.招牌coffee 沙冰感覺有濃濃的朱古力糖槳,椰槳,蓋過了咖啡味道。可能年輕人口味就是這樣,各花入各眼。

生牛河
2022-07-11
生牛河
一走入 1986 地道越南餐廳,好感度逐漸遞增:地方乾淨企理,年青店員有活力有禮貌,就算係侍客嘅清水,都加咗橙片同青瓜片,零舍好飲。叫咗我最鍾意嘅海防蟹膏湯檬粉,上枱時未除口罩都已經聞到蟹湯嘅香氣,好期待😍。先呷一啖湯,果然入口鮮甜,好正。配料方面,雖然蟹膏唔算多,但係其他例如香菜肉丸,蝦,扎肉,蕃茄,萵筍絲,洋蔥,蔥花,炸蒜片等等總類好多,令到成碗檬粉無論味道還是口感都非常豐富。食下食下,好快就連湯都飲到一滴不剩。我最鍾意試新嘢,所以飲品就叫咗葛根青檸特飲,我對葛根係點樣完全冇概念,估計類似粉葛咁清清甜甜,不過原來比我想像中更甜,唔係我鍾意嘅味道,下次應該要叫返薄荷青檸梳打。