2016-10-31 321 瀏覽
今天老婆仔因為公事要買文具所以就去了油麻地中南搜尋過後在附近吃午餐就在旁邊就有一間台式餐廳見價錢算是合理就進去了我們分別選了48元的紅燒牛肉麵以及48元的肉燥豆腐飯明明是同樣價錢肉燥豆腐飯卻配有飲品我們加4元要了珍珠香芋奶茶這紅燒牛肉麵算是不過不失不過老婆仔吃了兩口後嫌不夠濃味另外再加辣油麵質就還可以不過老婆仔認為牛肉比較普通以這價錢來說比預期差了點至於肉燥豆腐飯與預期的差不多肉燥味道不算太濃算是可以接受份量也很足夠加上這個飯更配了飲品比較起來很超值珍珠香芋奶茶算是不錯甜度不會太過分總結起來是經濟的午餐
今天老婆仔因為公事要買文具

總結起來是經濟的午餐
2016-10-25
肉燥豆腐飯
2016-10-20 248 瀏覽
Been there a few times and also ordered takeout serval times before. Taiwan style snacks tasty, bbt, yummy..My favourite food is beef noolde soup. it is awesome!!! Milk tea is good there.service was good and faily priced food

beef noodle soup
2016-10-19
beef noodle soup
2016-10-02 302 瀏覽
昨晚一家人去食飯,第二次去。食物一般,中下。老水雞有血,未熟。叫了套餐,包飲品又唔講,唔問就冇。最最最差系service。小朋友想飲水,叫waotress 攞,佢話要自己去攞。 嗰晚人不多,但我最後要離開座位行過去自己倒水。永遠不會再去。
2016-09-25 205 瀏覽
正正大街上食肆,店舖不豪華,但算環境舒適,一坐低睇餐牌,比想像中算平宜,台灣牛肉麵,味濃而好味,麵質幾好而麵條比較粗,差不多好似烏東,肉燥鹽酥雞扒乾撈麵,噢,好好味喎,粗麵條加肉燥加調味料,好好味,可以推薦下,乾撈麵還包杯飲品,金桔檸檬汁都不用加錢。
台灣牛肉麵
肉燥雞扒撈麵
金桔檸檬汁
  • 肉燥雞扒粗麵
2016-09-08 215 瀏覽
今日趕時間,經過101就入去食個快lunch~睇咗個menu好耐,好似無乜嘢特別想食,跟住嗌咗碗三杯雞肉燥湯麵,碗麵一上台就覺得好油淋淋,跟住試舊雞,完全唔係三杯雞嘅味,只係一啲好咸嘅雞肉……麵叫做正常啲,我好少可會用難食嚟形容一間餐廳,但今次真係堅難食,唔會再幫襯。
今日趕時間,經過101就入去食個快lunch~

三杯雞肉燥湯麵
2016-09-08
2016-08-31 195 瀏覽
Bad service, noisy like a fish market, bad food. Serve me Raw foodReally hard to enjoy the food when it feels like a 1000 people having a loudly communication. Cant say the food is delicious its awful. Poor service and poor food .50$ for a fried chicken breast .

Serve me Raw food

2016-08-31
2016-06-16 634 瀏覽
今次諗住試新野,於是同friend来到呢間新餐廳試下味先!去到門口已經有好多人等位, 我地唔等左差唔多十五分鐘先有位。超正紅燒牛肉麵-湯底濃而不咸,感覺清爽。牛肉煮得好腍好入味,又唔黏牙好好味!麵軟硬適中有少少彈牙。 我地都覺得好好味。小食點左鹽酥雞,甘梅薯條同小食拼盤同friends share。 呢間既炸物唔會好油膩,唔會吃起來乾巴巴。鹽酥雞唔會一咬下去啖啖油,雞肉嫰, 多汁。甘梅薯條系紅薯條,撒上甘梅粉,好有台味!小食拼盤好抵食,一次可品嚐幾樣唔同既台式小食。珍珠奶茶幾有茶味,珍珠亦好煙韌好有咬口呢間野系真正既台灣野,會再黎!
牛肉麵
 我地都覺得好好味。
。 呢間既炸物唔會好油膩,唔會吃起來乾巴巴。
鹽酥雞唔會一咬下去啖啖油,雞肉嫰, 多汁。
甘梅薯條系紅薯條,撒上甘梅粉,好有台味!
小食拼盤好抵食,一次可品嚐幾樣唔同既台式小食。

珍珠奶茶幾有茶味,珍珠亦好煙韌好有咬口

呢間野系真正既台灣野,會再黎!
2016-06-10
15 分鐘 (堂食)
牛肉麵
2016-06-11 381 瀏覽
睇完醫生響附近食個午飯, 見有間台式野好似幾好, 唔想食茶記一於試下呢間.睇睇餐牌主要係肉燥, 鹽酥之類既飯或湯麵, 價錢幾十蚊, 算唔貴. 要左個豬軟骨肉燥飯, 肉燥都算多, 一粒粒有口感, 但味道偏淡, 唔夠濃味. 豬軟骨未算太腍, 軟骨好硬食唔到, 肉質食落有點起渣. 而且無鹵水味.跟餐有珍珠奶茶, 珍珠腍身, 但煮到"痴"埋一舊舊, 又唔比匙更, 飲管都吸唔到, 唔知想點. 茶味都係偏淡, 唔夠茶味, 但唔算太甜.
2016-06-02 459 瀏覽
診所對面新開了的「101台灣品味館」,原本以為是「101肉燥飯」 ,名字那麼像,是兄弟姊妹店嗎?上個月看到它的招牌,知道快要開張時很期待啊,因為多一個「飯堂」啦店子新開的第一晚馬上幫襯 xD 下班已經九點,不用等位,但餐廳內也幾乎坐滿。點了鹵水雞翼肉燥飯連飲品($52)免加一其實都算幾抵食! 碗飯好大碗,飯很多,最後我打包了一半雞翼三隻,鹵得入味,中size,不會是很細隻那種~肉燥半肥瘦,肉質不會「鞋口」唯獨椰菜切得太大塊,如果切細一點比較好。想讚一下杯奶茶雖然知道是粉開的,但茶味也算突出,胚芽給得很大方,每一口都吃得到有胚芽,飲到底都仍然有它的踪影! 以這個味道和價錢又免加一來說性價比算高了。

店子新開的第一晚馬上幫襯 xD
下班已經九點,不用等位,但餐廳內也幾乎坐滿。

點了
鹵水雞翼肉燥飯連飲品($52)
免加一
其實都算幾抵食!
胚芽奶茶
碗飯好大碗,飯很多,最後我打包了一半

唯獨椰菜切得太大塊,如果切細一點比較好。

想讚一下杯奶茶

以這個味道和價錢又免加一來說性價比算高了。

2016-05-30
胚芽奶茶