2019-10-16 689 瀏覽
好耐冇去食利間 經過睇到去食個Tea價錢同一般大型連鎖店差5多 但味道好食啲仲有坐位既 要快快落單怕等得太耐🙄-·七味雞翼肉燥米粉 HKD$35 ·雞扒肉燥米粉 HKD$35 ·芋香珍珠 HKD$7(跟餐價)·熱珍珠奶茶 HKD$0(跟餐價)-雖然係食開既味道 湯底濃郁5太咸岩岩好但比起以前個味道真係爭甘啲😭😭😭而且用新竹米粉 所以冇太快變淋 挻幾咬感但飲品味道就差了 熱珍珠奶茶冇落糖但我飲到好甜好假味道 5係珍珠甜味😫😫而是奶茶甜味 茶味飲5到太多 有啲奇怪呢🙄
好耐冇去食利間 經過睇到去食個Tea
價錢同一般大型連鎖店差5多 但味道好食啲
仲有坐位既 要快快落單怕等得太耐🙄

·七味雞翼肉燥米粉 HKD$35

·雞扒肉燥米粉 HKD$35

·芋香珍珠 HKD$7(跟餐價)

·熱珍珠奶茶 HKD$0(跟餐價)

雖然係食開既味道 湯底濃郁5太咸岩岩好
但比起以前個味道真係爭甘啲😭😭😭
而且用新竹米粉 所以冇太快變淋 挻幾咬感
但飲品味道就差了 熱珍珠奶茶冇落糖
但我飲到好甜好假味道 5係珍珠甜味😫😫
而是奶茶甜味 茶味飲5到太多 有啲奇怪呢🙄

2019-09-07
15 分鐘 (堂食)
2019-10-06 473 瀏覽
蕃茄湯嚟講,佢算失敗🥴。-101台灣麵開咗咁耐,我都未食過就走咗去食101cafe,可惜評語同其他人一樣,差!又未至於差到食唔落,但作為蕃茄愛好者既我expectation當然高啲😕。個湯底唔夠酸又無蕃茄味,所謂手工麵又淋,啲椰菜係一舊舊又有陣草味。最好食就係塊雞扒🤡又滑又唔肥,啖啖肉。見到隔離枱兜肉燥飯好似幾正,可能會俾多次機會佢既🤥。
蕃茄湯嚟講,佢算失敗🥴。
鮮蕃茄雞扒手工麵

2019-09-21 398 瀏覽
本人在此餐廳落單3個咖哩牛坑腩飯,拿回去後才發現有2杯飲品,3個白飯連配菜,但咖哩牛腩就得1份,明明收了3個餐價錢,怎麼餸菜只得1份?而不是3人份量,之後找店員理論,但店職員好像不理解給少了2人份量的餸菜...最後補回1人份量的餸菜....結果3人餐得2人份量餸菜,感覺很不值.....
咖哩牛坑腩飯
2019-09-19 345 瀏覽
下班後 到青衣城吃飯 跟友人到這台灣店吃晚餐已經不是第一次 每次都吃一人餐 又飽又平 挺好的不是為何 我們的杯比其他桌的大杯 就像啤酒杯🍺一樣大 暗爽了一下 😆 大到喝不完《珍珠奶茶》奶味比較重 珍珠很有口感 很煙韌 雖然沒有專門店那麼好喝 但算不錯《朱古力》超濃朱古力味 《玉子肉燥飯》台式玉子外有一炸粉糰 今次比較失色 又厚又不均衡 脫去外皮後 內裏的玉子保持嫩滑《豬扒肉燥飯》看到米白色的豬扒 便覺得只是淨煎的 會沒有味道 但想不到 吃下發現有香茅的味道 意料之外 所以整體都不錯一人餐除了有主食及飲料後 還可選一小吃《鹽酥花枝丸》3粒圓滾滾的花枝丸 外皮灑滿了香料 咬時更加少少酥脆感的外皮 不錯《台灣腸》油油的台灣小腸 中規中矩最後加一後 人均$80 內 真的十分抵吃 又大大杯飲料 又小吃 很好

《朱古力》超濃朱古力味

玉子肉燥飯
豬扒肉燥飯
鹽酥花枝丸
2019-07-30 850 瀏覽
都好多時嚟青衣城行街食嘢,多數都響一期嗰邊,今次黎二期試吓台式野,啱晒 珍珠奶茶控 嘅我⋯⋯星期六唔算多人,我哋今日嘅午餐係1:30pm先開始!朋友仔叫咗個麻辣雞肉涼伴面 (天氣熱食涼面好正,麻辣味適中,對於唔太食得辣嘅朋友仔,就已經好夠味,起碼唔會食完要係咁飲水,唯一不足係面唔夠彈牙)我自己叫咗香辣牛肉麵(牛肉牛筋配搭適中,都算好多午肉,小辣,對於唔食得辣嘅我,反而覺得啲辣少得濟,我覺得麻辣味好食啲,一樣,面唔夠彈牙)另一個朋友叫咗咖喱牛腩飯(呢個overall 都好食,牛腩份量夠,咖哩亦惹味)最後當然唔少得珍珠奶茶,奶茶味夠濃,唔苦澀又唔會太淡,啲珍珠超彈牙,讚!

星期六唔算多人,我哋今日嘅午餐係1:30pm先開始!

2019-07-20 474 瀏覽
兩個人吃晚餐,一人一鍋,叫了一個麻辣豬頸肉,一個麻辣三杯雞,另外小食是花枝丸。一人鍋的份量也不少,鍋內的食物有鴨血,豆卜,包心菜,花枝丸,玉子豆腐,雞肉/豬肉,另外肉類也可以加錢叫,再有一個飯或者台灣麵,飲品。對於晚餐來說一人吃已經非常足夠。
2019-07-06 757 瀏覽
大家好😊👋🏻又係晴寶介紹下午茶美食時間。今次去了青衣城看電影,看完後正值三點三下午茶時間,當然要係商場食返個下午茶tea 一tea☕️青衣城普遍中高價餐廳較多,要食個平靚正的下午茶的確不易,排除某某連鎖式快餐店外,俾我發現在青衣城二期地下有一間平民化台式餐廳,價錢吸引,而款式亦多,毫不猶豫,就入去一試。今次因爲有點肚餓,就叫左玉子豆腐肉躁飯🍛,價錢$29包特色餐飲。玉子豆腐肉躁飯🍛$29評分:⭐️⭐️平絕青衣城👍🏻當然,一分錢 一分貨,咁平的價錢,配菜份量略少,也沒有台灣肉燥飯常有嘅滷水蛋,味道普通,如沒有太高要求,但求飽肚者,可以一試。😐
大家好😊👋🏻又係晴寶介紹下午茶美食時間。

玉子豆腐肉燥飯

玉子豆腐肉躁飯🍛$29
評分:⭐️⭐️

以前約閨蜜不外乎係行街,睇戲,食飯。而家約閨蜜係拖埋個仔睇卡通戲,食飯。食邊間都要搵好耐,驚會影響人盡量都要搵有卡位,今日又一行7人,度度都要等好耐,行過呢間台式野,又多卡位,仲要唔洗等!唔係話仲諗吖!😂原味牛肉面牛肉稔得黎有小小筋👍面身偏硬,岩哂我!蕃茄牛肉面餐係原味牛肉麵,加兩嚿蕃茄,所以無咩味特盛玉子豆腐肉燥飯玉子裹粉先炸,口感唔錯,肉燥唔會死咸,推介比帶小朋友嘅你!三杯雞肉燥飯唔係好三杯雞😂炭燒豬頸肉肉燥飯, 超級失望,唔炭燒,仲好重豬so味買個set都各跟一個小食同飲品兩杯珍珠奶茶同芋香珍珠(都係奶茶有啲淡,珍珠稔左小小)涼拌青瓜(雖然得幾嚿)不過都幾好食,岩哂夏天開開胃! 鹽酥雞(同普通炸雞冇咩分別)台式香腸( 反而呢個有驚喜, 切片再炸👍)
以前約閨蜜不外乎係行街,睇戲,食飯。
而家約閨蜜係拖埋個仔睇卡通戲,食飯。

原味牛肉面
牛肉稔得黎有小小筋👍面身偏硬,岩哂我!

蕃茄牛肉面餐
係原味牛肉麵,加兩嚿蕃茄,所以無咩味

特盛玉子豆腐肉燥飯
玉子裹粉先炸,口感唔錯,肉燥唔會死咸,推介比帶小朋友嘅你!
三杯雞肉燥飯
唔係好三杯雞😂

炭燒豬頸肉肉燥飯, 超級失望,唔炭燒,仲好重豬so味
買個set都各跟一個小食同飲品

兩杯珍珠奶茶同芋香珍珠(都係奶茶有啲淡,珍珠稔左小小)

涼拌青瓜(雖然得幾嚿)不過都幾好食,岩哂夏天開開胃!

鹽酥雞(同普通炸雞冇咩分別)

台式香腸( 反而呢個有驚喜, 切片再炸👍)
2019-06-30 371 瀏覽
平時想吃一人一鍋,通常都揀:大家樂、吉野家或一般連鎖式快餐店,一般都係一邊食後面有人係度等位,食得唔暢快,又唔自在。而青衣城呢間台式火鍋,就可以慢慢嘆喇,先講講個蕃茄雞肶肉火鍋+黑毛豬豚肉,湯底香濃,豬肉味鮮,再加少少錢便有大大杯飲品,冷熱同價,十分超值,另外仲叫咗個台式卜卜蜆火鍋+美國榖飼肥牛片,但肥牛片略為遜色,好在份量唔少,食到尾聲,唔敢即刻返屋企,自自然係商場行多幾Round先走人!台式卜卜蜆火鍋

台式卜卜蜆火鍋

🍅🍗火鍋
2019-06-30
5 分鐘 (堂食)
🍅🍗火鍋
2019-06-09 330 瀏覽
成個青衣得青衣城最多野食。多左青衣城一期,的野食店更多。之前都食過呢間野,都係食台式野食。個人無論夏天或冬天都喜歡台式火鍋。不過注意反佢個沙茶鍋係有少少辣既。(個人係唔食得辣 但慣左係台灣食唔辣的)所以都唔小心叫左黎食。唔錯既係:佢有主食比你揀雞,豬,牛,羊乜都得,呢樣我覺得唔錯。慣左係台灣食小火鍋就不要抱太大期望啦
成個青衣得青衣城最多野食。多左青衣城一期,的野食店更多。
之前都食過呢間野,都係食台式野食。
慣左係台灣食小火鍋就不要抱太大期望啦
2019-06-08 288 瀏覽
無骨香辣三杯雞肉燥飯d雞第一眼睇就覺得d雞好柴,果然不出所料真係好柴同埋味道真係唔掂。醬汁雞扒拼玉子豆腐肉燥飯d雞扒柴,醬汁麻麻,肉燥唔掂,成個餐感覺同小學果陣午膳被迫食果d膳食公司一樣質素。最後係門口睇大大塊果d牌時冇睇到話要加一,入到去睇下個餐牌時先頭幾頁都冇話要加一,但再睇多幾頁先留意到要加一。加一冇服務,當佢加一係用黎幫我地食完野之後清番d餐盤同抹台?
無骨香辣三杯雞肉燥飯
2019-06-08
1 分鐘 (堂食)
2019-04-25 591 瀏覽
4天假期的其中一天早上,就想試試從未試過的餐廳。環境唔錯,人又唔多,幾好。叫咗個雪菜肉絲新竹米粉,如圖如見,感覺份量好少,檢討吓是否我太大吃另一個就沙嗲牛肉公仔麵,跟埋奶醬厚多士和炒蛋,多士可以嘅,炒蛋就麻麻啦這是一餐平平淡淡的早餐。

這是一餐平平淡淡的早餐。
2019-04-20 439 瀏覽
其實唔明呢間野點解可以有咁多分店 啲野食又唔好食 完全唔係台灣個回事 仲要好貴 都唔值呢個價錢 真係無下次 又無服務 坐得又唔舒服 如果唔係其他地方無位又趕住睇戲既話真係唔會揀呢度
2019-03-26 441 瀏覽
好啦 下午茶時間食 等左好耐都無人落單有4個樓面 但全部圍住個廚房係背對客人好不容易 等到有1個人上餐 另轉面已經舉定手 但都係睇唔到 一上完就即刻另返去廚房嗰邊 企其實都幾好笑 真係無見過餐廳係咁幾經辛苦 係收銀姐姐黎幫我落單然後野食到了 多士係熱嘅新鮮嘅但底嗰塊係吸左啲凍水咁乜野事呀?然後個炒蛋係凍架😱😱😱😱唔係熱 唔係暖我諗住都算啦 擺落個米粉度咪食埋佢講真 我食野無乜要求該熱嘅熱該凍嘅凍就ok喂呀 你有條毛添呀😱😱😱想點呀?! 永不錄用🔥🔥大家真係唔好去食🔥🔥
好啦 下午茶時間食 等左好耐都無人落單

凍冰冰嘅有毛炒蛋
2019-03-26
  • 凍嘅有毛炒蛋
2019-03-12 567 瀏覽
青衣城呢排開左好多食肆。101係其中一間好想試既,以前讀書果陣食過其他分店,都出左名抵食,同珍珠奶茶大大杯 青衣除左性價比高,經理哥哥仲超好態度,最奇怪既係星期日七點幾都唔使點等位!大家見到晚餐餐牌真係唔貴,加杯野飲變餐都係加$5,加埋一都係$50多啲,仲要食物質素唔係差。肉燥超正!雞扒正常,玉子豆腐口感好搞笑,皮肉分離haha,不過幾好食。如果啲菜唔係凍既話就更好喇。係台式餐廳果陣珍珠奶茶味唔知大家get唔get。我會話真係$5既質素,都係唔差既。呢個一人餐,有一個主食,一個小食加杯野飲,全部任揀,好多選擇
青衣城呢排開左好多食肆。

凍珍珠奶茶少冰

係台式餐廳果陣珍珠奶茶味
唔知大家get唔get。我會話真係$5既質素,都係唔差既。