2022-04-16
放假終於有時間入元朗呢日公眾假期,大約3:45去到,前面有兩枱客等緊,好彩唔洗等好耐,等咗15分鐘左右就有位雖然鋪頭細細,但都幾乾淨,而且冷氣充足,每張枱仲有紙嘅口罩套比食客用,設備幾齊全😂✌嗌咗一份汁燒牛肉蛋治,一份蟹膏蛋治,一樽泰奶少甜,一樽桂花烏龍少甜首先黎咗蟹膏蛋治,睇賣相已經好吸引~雖然我ff too much, 其實原來切開唔會流心😂但無阻我嘅期待~蛋好滑好嫩,蛋下面真係見到一梳梳嘅蟹肉!蟹膏就搽咗喺方包上面,份量都唔辜寒架!食落蟹膏味幾出,但又唔會覺得膩~撈埋灑喺碟邊嘅飯素,增添少少鹹香,又唔會話搶咗蟹味👍之前見到有留言話塊包冇烘過,比塊蛋蓋住淋哂唔好食…但我覺得蛋+包+蟹肉都一樣咁柔軟,咁先好食,而且因為口感一致,所以先易入口👍當然如果鋪頭可以提供加錢烘底服務,相信唔少人都會試下~男友叫嘅汁燒牛肉蛋治~呢款醬汁味同肉味再濃啲,食落都幾惹味,牛肉唔鞋,大小都切到剛好,女士食都唔怕食到狼狽🤘泰式奶茶同桂花烏龍奶茶,兩樽都叫少甜,但感覺上桂花嗰樽再甜啲泰奶用泰國出名嘅手標牌茶葉沖,好香👍而且比起喺泰國/香港賣嘅泰奶真係少甜,易入口好多👍係我飲過甜度最適中嘅泰奶👍桂花烏龍都唔錯
當然如果鋪頭可以提供加錢烘底服務,相信唔少人都會試下~
桂花烏龍都唔錯👍本身擔心桂花味會好淡,尤其奶茶呢樣野咁濃味,唔知會唔會蓋過哂桂花味,點知有驚喜~入口首先taste到烏龍茶味同平時奶茶澀澀地嘅口感,吞咗之後即刻有淡淡桂花香飄出黎👍
食緊嘅期間,好多人黎買外賣,其中唔少人係齋買奶茶。呢到嘅奶茶都真係幾好飲,茶底仲好特別同多選擇,呢到嘅街坊真幸福呀~