2016-09-19
追月日唔駛返工~ 差足電後起身同家中兩老飲下午茶~ 呢間新開張就試下啦~ 我估都冇下次🙈🙈🙈 (精彩位在文末😡😡)兩點幾黎到⋯等左十幾分鐘先有位~ 攞飛既時候有分搭檯同不搭檯 👍🏻👍🏻裝飾幾雅緻~ 係高格調既酒樓~分左好多個廳~ 唔會太嘈~ 枱與枱之間唔算太逼~ 我地三人仲攞到張八人枱😁😁款式其實唔算多~有張下午茶特價點餐紙⋯呢度除左傳統點心⋯有d創新少少既點心~先講下蒸點~普遍ok~醬皇蒸鳳爪 (特價 $13.8)~ 煮得夠稔夠入味👍🏻👍🏻燒賣 (特價 $18.8)~ 普通貨色~ 香滑流沙包 (特價 $13.8)~ 呢個好好食 👍🏻👍🏻 一摵開個包⋯d流沙湧出黎!充滿蛋黃既鹹香😋😋 堅好食👍🏻👍🏻👍🏻另外嗌左個燒鵝檬粉~我相信佢俾左燒鵝肥膏檬粉我 🤔🤔 D燒鵝肥到一個點⋯肥膏多過肉!想咬走d肥膏啦⋯d肥膏仲要入口就化開😵😵 恕我唔識欣賞🙁🙁🙁檬粉湯底⋯應該充滿味精🙈🙈🙈仲有煎釀青椒 (特價 $18.8) ~ 我冇食到⋯評價唔到~見個鬆化脆網銀蘿腸粉 (特點 $30) 幾特別就叫黎食~好似炸両咁~腸粉包住條suppose脆脆的橙色物體~ 腸粉尚算滑溜~ 食到入面有白蘿蔔絲~ 橙色物體係
另外嗌左個燒鵝檬粉~
檬粉湯底⋯應該充滿味精🙈🙈🙈
見個鬆化脆網銀蘿腸粉 (特點 $30) 幾特別就叫黎食~
大伏黎喇!! what is this!!!!😱😱😱
上左枱之後⋯我地三個攞住張原圖對比⋯
由實物上而下~
芝士蝦金網批⋯ 鮮蝦腐皮卷都identify到~
下面呢2個咩黎🤔🤔🤔
宮廷千絲餅?煎左未?😳😳😳
說好的煙鴨胸鮮蝦春卷呢?😰😰😰
我地mix and match左一陣都理解不能⋯好艱辛地叫左另一個部長黎⋯⋯
部長望左實物後⋯第一句係「係咪想唔要?可以退左佢~」
其實我地唔係想唔要⋯想知道係咩黎姐⋯部長攞住實物圖⋯佢自己都拼唔掂⋯我地一齊拼完又係剩返消失的春卷🤔🤔 佢指住白色呢pat話係春卷⋯⋯
原來春卷係咁既⋯我本住懷疑既心食佢所謂既"春卷"~ 說好的煙鴨胸同鮮蝦呢?呢舊係未炸既咸水角⋯入面只係肉碎⋯
拼盤既其他野呢⋯油到張相都反晒光 😎😎
我相信唔會再黎⋯除非淨係食蒸點😂😂😂 d炸物真係嚇死人😲😲😲
P.S. 黃埔VIP卡茶錢有半價