2009-10-05 15 瀏覽
10月1號國慶假期,相約朋友去佐敦睇煙花因為佐敦有好多特色食店,睇完煙花就順便搵嘢食,阿成提議不如去燒烤,阿森即刻話:"你記唔記得上次我哋去重慶燒食到1肚起兼火都嚟埋!d伙計又無禮貌,環境又差,嘢食又唔平wor!"跟住我就話:"頭先我早到咗周圍行,睇到0係重慶燒前幾間舖開咗間新既燒烤店,叫做龍蝦燒,見到38蚊1隻龍蝦,我覺得可以1試."於是我哋4個就去咗龍蝦燒試試.去到見到好多人,可能都係啱啱睇完煙花,本來想走,但係店員好熱情咁招呼住我哋話好快有位.大約過咗10分鐘就有位喇~1入去雖然舖仔細細,但係好乾淨冷氣好夠,d侍應又好禮貌,由其係老闆娘笑容可躬.最初我哋就點咗4隻龍蝦,2隻芝士2隻蒜茸.跟住琪琪就點咗佢既摯愛,燒羊架,芝士鋦蠔同埋燒大蝦阿森就點左雞腎,同燒茄子阿成就叫咗燒泰式魚,燒粟米,燒元貝,同埋雞軟骨係度等緊嗰陣,見到店舖運作有d唔暢順,可能新開.不過睇住師傅係魚缸撈d龍蝦上嚟劏,感覺嘢食唔會差得去邊!大約過十多分鐘,主菜就到喇~我先試芝士龍蝦,入口芝士味好濃好香,龍蝦好鮮味,正!跟住試埋個蒜茸龍蝦,蒜茸炒得好香,配埋龍蝦鮮味,唔錯唔錯.嘩!38蚊真係超晒值!燒羊架1份有4件
10月1號國慶假期,相約朋友去佐敦睇煙花

因為佐敦有好多特色食店,睇完煙花就順便搵嘢食,

d伙計又無禮貌,環境又差,嘢食又唔平wor!"
叫做龍蝦燒,見到38蚊1隻龍蝦,我覺得可以1試."
於是我哋4個就去咗龍蝦燒試試.
去到見到好多人,可能都係啱啱睇完煙花,
本來想走,但係店員好熱情咁招呼住我哋話好快有位.
大約過咗10分鐘就有位喇~
1入去雖然舖仔細細,但係好乾淨冷氣好夠,d侍應又好禮貌,
由其係老闆娘笑容可躬.

最初我哋就點咗4隻龍蝦,2隻芝士2隻蒜茸.
跟住琪琪就點咗佢既摯愛,燒羊架,芝士鋦蠔同埋燒大蝦
阿森就點左雞腎,同燒茄子
阿成就叫咗燒泰式魚,燒粟米,燒元貝,同埋雞軟骨
係度等緊嗰陣,見到店舖運作有d唔暢順,可能新開.
不過睇住師傅係魚缸撈d龍蝦上嚟劏,感覺嘢食唔會差得去邊!

大約過十多分鐘,主菜就到喇~
我先試芝士龍蝦,入口芝士味好濃好香,龍蝦好鮮味,正!

跟住試埋個蒜茸龍蝦,蒜茸炒得好香,配埋龍蝦鮮味,唔錯唔錯.
嘩!38蚊真係超晒值!

燒羊架1份有4件,入口甘香,配上獨特既孜然粉,真係好有水準!
燒泰式魚,魚肉好嫩又好鮮味,咁啱老闆話有隻泰式醬汁,酸酸辣辣,啱晒鍾意食辣既我!
再試吓燒元貝,燒得啱啱鮮嫩可口,好食!

總結:有水準!值得1試!
2009-10-01
  • 燒大蝦
  • 燒元貝
  • 燒泰式魚
(非會員)
好嬲!!!!!地方細,本來搭枱是無問題。人人都是比咁多錢入來食野,點解明明有空枱,你地竟然要客人搭枱!最嬲係,人人都是比咁多錢入來食野,點解其他人唔駛搭枱,偏偏我張枱要搭枱!事緣:我同朋友點完食物,未開始食,就有其他食客坐來,安排坐係我地隔鄰。四人枱,長板櫈。我同朋友被安排打對面坐。即是,另外的客人同我share同一張板櫈。如果是食米線,可能無問題。但食燒烤有好多隻碟。叫幾樣野已經成枱都係野食。所以,基本上如果是熟人都坐得不太舒服,何況是陌生人。咁好喇,食到咁上下,終於有空枱。同我share同一張板櫈的人兄終於都忍唔住出聲想轉枱。店員竟然說有booking. 但係到我地食完走人之前都未有人坐。最騎呢是,佢竟然貼住呢張係「4﹣6人枱」!! 4個人都迫到咁,點坐6人。食物:主題菜:燒龍蝦($38)﹣細過手掌,有肉地但蒜蓉太多,無左龍蝦味。燒菠蘿,安格斯牛柳粒-ok!好貴,好迫,唔抵食。我寧願食「重慶燒」
好嬲!!!!!

地方細,本來搭枱是無問題。

事緣:
所以,基本上如果是熟人都坐得不太舒服,何況是陌生人。

燒菠蘿,安格斯牛柳粒-ok!

好貴,好迫,唔抵食。我寧願食「重慶燒」
2009-09-29
  • 燒菠蘿,安格斯牛柳粒,一肚氣
2009-09-27 4 瀏覽
本身打算去隔離鋪幫襯既`正打算入去既時候`佢衝去我面前sell我入去佢果間幫襯`入到去`問佢有咩好介紹..又同我地講到d龍蝦大大隻`甘我地兩個人叫左幾隻試下喇`點知好吾掂..整系食完龍蝦就走鬼左`真系夠哂把鬼.搞到我地又番去隔離鋪繼續食`總之以後都吾會去果間食`
本身打算去隔離鋪幫襯既`
正打算入去既時候`
佢衝去我面前sell我入去佢果間幫襯`
入到去`問佢有咩好介紹..
又同我地講到d龍蝦大大隻`
搞到我地又番去隔離鋪繼續食`
總之以後都吾會去果間食`
(非會員)
2009-09-23 6 瀏覽
尋晚去咗佐敦同朋友落街食宵夜,食完宵夜徒步經文英街時,見新開一間燒烤店,個名叫“龍蝦燒”,行過門口見到店入邊好旺,有幾個企喺門口叫外賣,我忍唔住八下,“嘩~”,生猛龍蝦即劏即燒,38蚊一隻喔,我忍唔住想試下,我啲F話啱食完嘢唔好預佢,跟住我就自己要咗隻龍蝦,一隻元貝,一串牛柳粒。企喺鋪頭出邊,同F一路傾計,一路見到玻璃入邊啲大廚燒嘢手勢幾好,見到啲龍蝦好新鮮,俾人劏緊,搞到我好飽但係都好想食。等咗一陣,我啲牛柳粒燒好了,熱辣辣,擺入口十分野味,D肉質嫩滑。跟住試埋燒元貝,大大隻元貝同埋蒜蓉一齊燒,滲曬落去,好夠味,都不失本身鮮味。最後試埋燒龍蝦,都幾大隻,好遠都聞到好香。個F頭先話唔食都忍唔住想試半隻。大大啖龍蝦肉鮮嫩爽口,真係好好食!唔怪得出邊企咗咁多人喺度等。原來仲可以用芝士同XO醬燒,下次叫多啲人一齊來呢邊飲啤酒試埋其它燒嘢就更加正喇。講真,超值又抵食!一定要試下燒龍蝦,正!
生蠔
龍蝦仔
門面
2009-09-19
$60 (宵夜)
慶祝紀念
紀念日
生蠔
龍蝦仔
門面
  • 燒生猛龍蝦仔,燒美國生蠔,燒紐西蘭羊仔架,燒皇牌釀雞中翼