2009-10-05
10月1號國慶假期,相約朋友去佐敦睇煙花因為佐敦有好多特色食店,睇完煙花就順便搵嘢食,阿成提議不如去燒烤,阿森即刻話:"你記唔記得上次我哋去重慶燒食到1肚起兼火都嚟埋!d伙計又無禮貌,環境又差,嘢食又唔平wor!"跟住我就話:"頭先我早到咗周圍行,睇到0係重慶燒前幾間舖開咗間新既燒烤店,叫做龍蝦燒,見到38蚊1隻龍蝦,我覺得可以1試."於是我哋4個就去咗龍蝦燒試試.去到見到好多人,可能都係啱啱睇完煙花,本來想走,但係店員好熱情咁招呼住我哋話好快有位.大約過咗10分鐘就有位喇~1入去雖然舖仔細細,但係好乾淨冷氣好夠,d侍應又好禮貌,由其係老闆娘笑容可躬.最初我哋就點咗4隻龍蝦,2隻芝士2隻蒜茸.跟住琪琪就點咗佢既摯愛,燒羊架,芝士鋦蠔同埋燒大蝦阿森就點左雞腎,同燒茄子阿成就叫咗燒泰式魚,燒粟米,燒元貝,同埋雞軟骨係度等緊嗰陣,見到店舖運作有d唔暢順,可能新開.不過睇住師傅係魚缸撈d龍蝦上嚟劏,感覺嘢食唔會差得去邊!大約過十多分鐘,主菜就到喇~我先試芝士龍蝦,入口芝士味好濃好香,龍蝦好鮮味,正!跟住試埋個蒜茸龍蝦,蒜茸炒得好香,配埋龍蝦鮮味,唔錯唔錯.嘩!38蚊真係超晒值!燒羊架1份有4件
因為佐敦有好多特色食店,睇完煙花就順便搵嘢食,
d伙計又無禮貌,環境又差,嘢食又唔平wor!"
叫做龍蝦燒,見到38蚊1隻龍蝦,我覺得可以1試."
於是我哋4個就去咗龍蝦燒試試.
去到見到好多人,可能都係啱啱睇完煙花,
本來想走,但係店員好熱情咁招呼住我哋話好快有位.
大約過咗10分鐘就有位喇~
1入去雖然舖仔細細,但係好乾淨冷氣好夠,d侍應又好禮貌,
由其係老闆娘笑容可躬.
最初我哋就點咗4隻龍蝦,2隻芝士2隻蒜茸.
跟住琪琪就點咗佢既摯愛,燒羊架,芝士鋦蠔同埋燒大蝦
阿森就點左雞腎,同燒茄子
阿成就叫咗燒泰式魚,燒粟米,燒元貝,同埋雞軟骨
係度等緊嗰陣,見到店舖運作有d唔暢順,可能新開.
不過睇住師傅係魚缸撈d龍蝦上嚟劏,感覺嘢食唔會差得去邊!
大約過十多分鐘,主菜就到喇~
我先試芝士龍蝦,入口芝士味好濃好香,龍蝦好鮮味,正!
跟住試埋個蒜茸龍蝦,蒜茸炒得好香,配埋龍蝦鮮味,唔錯唔錯.
嘩!38蚊真係超晒值!
燒羊架1份有4件,入口甘香,配上獨特既孜然粉,真係好有水準!
燒泰式魚,魚肉好嫩又好鮮味,咁啱老闆話有隻泰式醬汁,酸酸辣辣,啱晒鍾意食辣既我!
再試吓燒元貝,燒得啱啱鮮嫩可口,好食!
總結:有水準!值得1試!