2014-07-15 1603 瀏覽
路經見到3D立體可愛朱古力,忍不住買了8粒,價錢頗貴,平均HK20/粒,包括朱古力老鼠仔, 內層有果味啫哩、活潑可愛的小貓咪和小狗狗及玫瑰花朱古力,但味道相當甜及奶味重,喜愛食朱古力個種又純又苦味朋友,這些會令你失望!整體這些朱古力只是單靠可愛的造型,味道跟美味的朱古力扯不上關係,只有好甜的感覺,口感不夠軟滑!

2014-07-14
2014-07-14 1754 瀏覽
半夜起身看世界杯的一晚,早有準備在「龍島美食店」買來「藍莓芝士餅」一件,伴以冰凍汽水一罐做宵夜。「龍島」出品的「藍莓芝士餅」味道不怎麼樣,中規中矩,沒有帶來驚喜,也不致令人失望。但始終,芝士餅是自己十分喜愛的甜點,加點甜美的藍莓醬,很難令人覺得不好吃吧!
1 分鐘 (外賣自取)
$20 (宵夜)
2014-01-17 2027 瀏覽
路過龍島朱古力癮起, 便走進去逛逛看到這款勁酸朱古力, 其實推出了都巳有好一段日子之前試過白桃味, 這次來試試荔枝 (HK$39)小小的一盒打開後原來還有一個錫紙袋著朱古力, 內裡其實不是很多粒入口先是有著荔枝的清香, 朱古力外層, 內裡是荔枝的軟糖, 老實說酸味是完全沒有, 只有初初入口的一秒微酸實在很難說是SUPER勁酸呢
路過龍島朱古力癮起, 便走進去逛逛
看到這款勁酸朱古力, 其實推出了都巳有好一段日子
之前試過白桃味, 這次來試試荔枝 (HK$39)
入口先是有著荔枝的清香, 朱古力外層, 內裡是荔枝的軟糖,
老實說酸味是完全沒有, 只有初初入口的一秒微酸
實在很難說是SUPER勁酸呢
外賣自取
$39 (宵夜)
除夕
2013-10-12 1965 瀏覽
朋友生日  知道朗豪坊地鐵站果層有好多CAKE買好靚呢間既朱古力好味道  仲有好多唔同種類既CAKE揀三大蛋糕店既蛋糕個個都會買真係厭哂  所以呢D多款又係好選擇有好多款啊好靚  見到都開心 (心心眼)不過一個CAKE都唔算平嫁比起三大蛋糕店  都要$179一個EPS付款會有DISCOUNT  有既朋友記得帶去喇朋友鍾意食栗子蛋糕所以最後揀左佢~~點埋蠟燭真係靚到DUM一聲  個生日牌都整得好靚味道上黎講  因為本人唔太鍾意栗子蛋糕所以果部份無食到但朋友話好好食  如果鍾意栗子蛋糕既朋友應該好岩你心水另外話哂呢間都係專出朱古力  佢蛋糕上既朱古力就當然好好味好濃既甜朱古力好正!!!!!呢D特式蛋糕真係揀得過  要黎送比朋友做生日蛋糕見到咁靚都開心死  可以買黎過生日呢~~
朋友生日  知道朗豪坊地鐵站果層有好多CAKE買好靚

呢間既朱古力好味道  仲有好多唔同種類既CAKE揀
有好多款啊好靚  見到都開心 (心心眼
多款靚靚蛋糕
EPS付款會有DISCOUNT  有既朋友記得帶去喇
朋友鍾意食栗子蛋糕所以最後揀左佢~~
點埋蠟燭真係靚到DUM一聲  個生日牌都整得好靚
味道上黎講  因為本人唔太鍾意栗子蛋糕所以果部份無食到
但朋友話好好食  如果鍾意栗子蛋糕既朋友應該好岩你心水
另外話哂呢間都係專出朱古力  佢蛋糕上既朱古力就當然好好味
好濃既甜朱古力好正
!!!!!
栗子蛋糕
呢D特式蛋糕真係揀得過  要黎送比朋友做生日蛋糕
見到咁靚都開心死  可以買黎過生日呢~~
多款靚靚蛋糕
栗子蛋糕
如果市面上容易買到, 又好食既朱古力蛋糕~!!我會推介你買呢間既"軟心朱古力蛋糕"唔好睇佢半磅好少咁~ (初初我都擔心唔夠食, 因為我FOR4個人食, 而我又比較大食WO )結果, 食完之後要比個GOOD佢呀~因為份量足既關係, 你唔洗食到好大件都已經會好滿足~ XD 完全係朱古力迷之選~每一啖都係濃濃既朱古力味~~! 內層軟心部分, 食起有軟滑感, 我覺得唔算太甜, 岩岩好~ 但會容易覺得食到"漏" (如果你鍾意食朱古力, 而唔係DARK CHOCOLATE先好試呀, 唔係好食都變唔好食, 因為根本唔係你杯茶, 就變左唔會識得欣賞呢個"軟心朱古力蛋糕")$179 (半磅裝) (朱古力迷, 值得一試, 但黑朱古力迷, 唔岩你試架 哈哈)
如果市面上容易買到, 又好食既朱古力蛋糕~!!

我會推介你買呢間既"軟心朱古力蛋糕"

結果, 食完之後要比個GOOD佢呀~

因為份量足既關係, 你唔洗食到好大件都已經會好滿足~ XD

完全係朱古力迷之選~

軟心朱古力蛋糕
2013-04-30
外賣自取
$45 (其他)
軟心朱古力蛋糕
2013-05-26 1490 瀏覽
在此感謝Triangle預早細心計劃,在會面前已預早到了龍島買了一個生日蛋糕,生日的正日,還是要有一個生日蛋糕吧。小四方形的拿破崙賣相精緻細膩,特別喜歡生日牌上寫的字,確是很秀麗好看。這個拿破崙的酥皮是偏硬脆型的,嘴嚼時是要花上一點勁,吉士打的味道是偏甜身,在吃後於喉嚨還是會湧現一陣甜氣,但整體水準還算是可以一試的蛋糕。你們的心意,我都不客氣的收下了,感謝感謝。消費: $0
你們的心意,我都不客氣的收下了,感謝感謝。

消費: $0
2013-05-13 1124 瀏覽
慶祝姊妹的畢業, 大家買了紮花給她, 但她就買了這裡的出品作回禮, 真客氣. 賣相實在是幾精緻的, 加上是獨立包裝, 相當方便.千層酥: 8分, 其實之前還未有機會吃過這裡的千層酥, 想不到水準也是不俗, 幾鬆化, 如果牛油香能夠突出一點的話會更加好.賣相及味道也算幾好, 作為送禮之用, 當然合宜.
賣相及味道也算幾好, 作為送禮之用, 當然合宜.
  • 千層酥
2012-11-25 1196 瀏覽
我老公係我生日果時去訂左個生日cake 俾我^^係Lucullus 訂嫁..品質一定好^^訂左好好味既比利時朱古力蛋糕^^仲有白朱古力做低既name cardsay happy birthday to me again^^1lbs既cake 岩哂2個人食呀~cake既外面有白同黑朱古力包住甜左少少@@而入面真係正~有4層嫁有朱古力..朱古力...唔同既朱古力...同朱古力..口感都有3種呀^^好濃滑既第一層..好有蛋糕質感既第二層有creamy質感既第三層..再重覆第二層冒質感..真係令人食完一啖再想食一啖嫁^^不過真係幾溜嫁@@so~ 空肚食蛋糕係最好嫁你呢度要再多謝我老公I had a perfect birthday
我老公係我生日果時去訂左個生日cake 俾我^^
係Lucullus 訂嫁..

品質一定好^^
訂左好好味既比利時朱古力蛋糕^^
仲有白朱古力做低既name card

1lbs既cake 岩哂2個人食呀~
cake既外面有白同黑朱古力包住

甜左少少@@

而入面真係正~有4層嫁
有朱古力..朱古力...唔同既朱古力...同朱古力..
口感都有3種呀^^
好濃滑既第一層..
好有蛋糕質感既第二層
有creamy質感既第三層..
再重覆第二層冒質感..
真係令人食完一啖再想食一啖嫁^^
不過真係幾溜嫁@@
so~ 空肚食蛋糕係最好嫁

你呢度要再多謝我老公

I had a perfect birthday
2012-09-22
外賣自取
$75 (其他)
2012-08-25 848 瀏覽
呢排係生日月,所以買個蛋糕賀一賀佢。本身諗住買一個半磅既,由於我想試好多隻味,所以散買左五個。包括:芒果拿破倫,榛子拿破倫,New York cheese cake,原味咖啡 mosse cake, 同朱古力蛋糕。咁多個加埋平過一個半磅既。芒果拿破倫我無試過但見朋友食哂應該唔錯。咖啡慕斯蛋糕我試左一淡,比我想像中好食好多,佢係企身既慕斯,唔係好似忌廉咁,有小小似啫利。淡淡咖啡味好香,口感幾得意。New York chese cake 無想像中咁好味,芝士味唔夠,但口感係ok。唔記得幫佢獨照既榛子拿破倫,食落去完全係金莎味~哈哈。但個人唔係幾中意咁多一粒粒榛果係面,好似花生咁,但個層酥皮好好味,脆卜卜,食完好飽。朱古力蛋糕大家搶住食!最好食係呢個!New York chese cake 都被比下去!龍島果然係朱古力出身,啲朱古力真係無得彈!一層朱古力醬一層蛋糕總共有六層!鬆軟既蛋糕加上濃厚既朱古力醬簡直係perfect match!呢個一定有下次!等我下次再黎寵幸你啦哈哈哈!題外話,蠟燭同膠刀係要俾五蚊買既,但點知係呢隻彩色蠟燭。你睇下插到幾樣衰,又無個托,問人借左火機但係點都唔想點,點
呢排係生日月,所以買個蛋糕賀一賀佢。
本身諗住買一個半磅既,由於我想試好多隻味,所以散買左五個。
cakes!
咁多個加埋平過一個半磅既。
芒果拿破倫&咖啡慕斯cake
芒果拿破倫我無試過但見朋友食哂應該唔錯。
淡淡咖啡味好香,口感幾得意。
New York Cheese Cake
唔記得幫佢獨照既榛子拿破倫,食落去完全係金莎味~哈哈。
朱古力蛋糕
朱古力蛋糕大家搶住食!最好食係呢個!
New York chese cake 都被比下去!
龍島果然係朱古力出身,啲朱古力真係無得彈!
一層朱古力醬一層蛋糕總共有六層!
呢個一定有下次!等我下次再黎寵幸你啦哈哈哈!

題外話,蠟燭同膠刀係要俾五蚊買既,但點知係呢隻彩色蠟燭。
ho ugly
你睇下插到幾樣衰,又無個托,問人借左火機但係點都唔想點,點左咪溶哂落個蛋糕度囉…哂錢。
2012-08-23
cakes!
芒果拿破倫&咖啡慕斯cake
New York Cheese Cake
ho ugly
2012-08-19 655 瀏覽
婆婆生日, 為左氹老人家開心就買左個龍島朱古力蛋糕朱古力蛋糕成個蛋糕太約有三至四層, 朱古力味都分幾層, 食落唔太膩, 唔太滯朱古力牌比起其他既舖頭更加好食 可能龍島始終係老招牌, 下次再訂朱古力蛋糕
婆婆生日, 為左氹老人家開心就買左個龍島朱古力蛋糕
朱古力蛋糕

成個蛋糕太約有三至四層,

朱古力味都分幾層, 食落唔太膩, 唔太滯

朱古力牌比起其他既舖頭更加好食

可能龍島始終係老招牌, 下次再訂朱古力蛋糕
2011-09-27 513 瀏覽
上個月o係龍島換杏仁粟米朱古力同一罐勁酸朱古力時,店員畀返4張限期至9月30日,$30.00o既coupon我,我留起一張,其他都畀晒人用,到13-9-2011(Tue),同男友走o黎呢o度換購,我決定要原價$98.00o既薄脆朱古力片,呢款有原味,香橙同南瓜籽揀,男友為o左我爸爸,就揀南瓜籽.買到返屋企,我一直都未開,至24-9-2011(Sat)至多手開o黎試,南瓜籽只’黐’o係一面,食落,好脆,唔係普通脆米o既脆,原來佢係果仁糖碎,而黑朱古力甜度適中且滑溜,但細細粒o既南瓜籽係冇乜味o既.不過整體o黎講,成個朱古力都幾好食.杏仁粟米朱古力同一罐勁酸朱古力食評: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2191843
南瓜籽薄脆朱古力片包裝
南瓜籽薄脆朱古力片

不過整體o黎講,成個朱古力都幾好食.

2011-09-24
1 分鐘 (外賣自取)
$68.00 (其他)
南瓜籽薄脆朱古力片
2011-08-24 438 瀏覽
是從department dinner 那裡抽來的獎品, 好像已經由兩三年前的$78 賣到依家o既$98, 真誇張很簡單的果仁朱古力, 內裡分為兩小包, 總共廿多粒左右外層的朱古力香滑, 是牛奶的效果果仁好香好重味不過呢個價錢自己就真係唔會買了

很簡單的果仁朱古力, 內裡分為兩小包, 總共廿多粒左右

外層的朱古力香滑, 是牛奶的效果

果仁好香好重味

不過呢個價錢自己就真係唔會買了
2011-01-28
2011-05-12 316 瀏覽
天氣晴朗 忽然好想食住我最鍾愛的朱古力蛋糕所以放工後特登由灣仔搭車去朗豪坊找尋我的幸福朱古力蛋糕最初還選擇朗豪坊的那一間好當回想常食的比利時朱古力蛋糕 就二話不說跟店員order 口感依然好好 不過本人最不喜歡插在上方的白朱古力
2011-05-09
紀念日
2011-02-25 401 瀏覽
玫瑰花中,我最喜歡的是黃色. 記得男朋友第一次送玫瑰花給我是紅色的, 當然我也很開心啦! 今年情人節,他送了一朵很大的黃色玫瑰花給我, 真是很驚喜啊! 因為這朵花的外形實在很美麗和高貴.回到家裡, 急不及待地看看這個玫瑰花蛋糕是什麼東西. 它的花瓣原來是糖片,可以一片一片的取出來吃,但感覺很甜. 當拿走所有花瓣後,就是一個 TRUFFLE CAKE. 朱古力味很香濃,蛋糕很好吃. 可惜這美麗的玫瑰花不能放得太久, 而糖片為有放在雪櫃裡慢慢吃.聽聞LUCULLUS還有生產蝴蝶餅, 而且很美味, 最適合小朋友和老人家的.

回到家裡, 急不及待地看看這個玫瑰花蛋糕是什麼東西

2011-02-14
7 分鐘 (外賣自取)
情人節
2011-02-20 398 瀏覽
上次食過龍島的朱古力都不錯,今次老友生日,試下佢既CAKE先!今次去左旺角分店,貪佢係MTR附近,地方夠方便!睇下佢地既蛋糕櫃,原來除了朱古力多選擇,蛋糕款式都很多^^最後,我選擇了Brownie cake,佢係用甜酒做既蛋糕,應該不會太濃味,我諗都會唔錯!而且佢十分超值!$320 有 3磅!果然,呢個蛋糕真的好好味,甜酒味道適中,沒有令我失望!壽星仔仲一口氣食了兩件,都話不膩,利害!

今次去左旺角分店,貪佢係MTR附近,地方夠方便!

睇下佢地既蛋糕櫃
,原來除了朱古力多選擇,蛋糕款式都很多^^
好靚哦~
而且佢十分超值!$320 有 3磅!

果然,呢個蛋糕真的好好味,甜酒味道適中,沒有令我失望!
壽星仔仲一口氣食了兩件
,都話不膩,利害!
Brownie Cake
2011-02-19
5 分鐘 (外賣自取)
$320 (其他)
好靚哦~
Brownie Cake