餐廳: 龍如酒家
資訊:

2017-02-16 561 瀏覽
2個人食左差不多2千都唔收咭. 收咭要加多50元,嚇死左. 龍蝦走油太乾,冇晒鮮味, 三刀魚蒸過頭,肉質變硬,砵油𧐢都可收. 總括不知所謂. 絕對冇下次,不如去其他冇咁嬲.
2016-12-26 595 瀏覽
話說,一同兩人,去食海鮮!選擇了5道菜!我們由6點已經坐下!但到8時20分!還有兩道未到!服務態度十分一般!如果得閒冇野做可以黎食下!但好貴,係好貴!好耐!祝大家好運!
2016-11-08 833 瀏覽
呢間野係正條街中間,見佢門口光光猛猛,入面環境都乾淨丫,咁咪入去試下揀海鮮時,都有問店員d海鮮幾錢斤,價錢都正路,點知一揀好左,佢就叫我上返去坐好快有得食,一野就閃走左,呢個時候我做左2件好錯既事😫😫😫😫😫1. 無堅持要當住我面過磅,只係揀緊時我口頭話要半斤,問佢2隻大概幾錢咁2. 佢臨閃前,我問係唔係包加工錢,佢話另計,我無係門口捉住佢問我上返2樓再問人,佢地只係叫我自己睇餐牌,一睇,加工費$60/斤😱😱😱咩伊麵底呀,避風塘另外再計喎,我即問咁半斤$30?佢地話最少$50😵😵😵咁無計啦,都揀好哂喇😩2個人叫左5個餸1. 蒜蓉粉絲蒸扇貝 2隻 普通size,連殼手掌心咁大左右,價錢真心唔記得2. 白灼花螺 半斤$11x -120/斤,佢聲稱平過街市3. 薑蔥蠔用前臂咁長咁大既膠袋裝住,1條$100,要左半條,8隻蠔左右,細size,熟左再細d😑4. 炒聖子 4隻一隻同普通原子筆差唔多大,價錢又唔記得😝5. 鹹魚蓉菜粒炒飯 分大/小,要左$80/小,有鹹魚,無菜粒,得蔥粒到戲肉了,埋單~~~~盛惠$618~~~~張單只寫$400(無菜名無斤兩),加工$200,酸菜$18即係2隻扇貝連加工

咁無計啦,都揀好哂喇😩

2個人叫左5個餸

1. 蒜蓉粉絲蒸扇貝 2隻
普通size,連殼手掌心咁大左右,價錢真心唔記得
2. 白灼花螺 半斤
$11x -120/斤,佢聲稱平過街市
3. 薑蔥蠔
4. 炒聖子 4隻
一隻同普通原子筆差唔多大,價錢又唔記得😝
5. 鹹魚蓉菜粒炒飯
分大/小,要左$80/小,有鹹魚,無菜粒,得蔥粒

到戲肉了,埋單~~~~盛惠$618~~~~
張單只寫$400(無菜名無斤兩),加工$200,酸菜$18

即係2隻扇貝連加工要$150, 4條聖子要$160😡😡😡,咩蝦蟹瀨尿蝦貴價海鮮全部已經無食,再唔知價都唔會覺得$150/2隻扇貝仔係正常掛?!淨睇價錢,我以為自己食左聖子王呀😰

公平d講,味道就ok咁囉,服務非常一般,除左入門口到揀海鮮呢段時間,價錢係離哂地呀!

即係大家唔睇錢食飯,但求一餐,咪黎囉!

2016-11-07
賴生知道屈小姐係海鮮怪黎,佢又一路好想食次海鮮宴,所以賴生趁今個月託左同事幫手係流浮山龍如訂左一枱6個人,順手約埋其他朋友一齊去食。6點幾係元朗等齊人,就一齊坐K65入去食海鮮啦,一入到去沿住公廁側面條路,即係正大街一路行,途中就會見到龍如嫁啦!一路上仲見到好多海味檔同小食添,D金蠔同龍蝦片望落好吸引呀!行到一半,見到紅色招牌寫住龍如2個字,心情即刻興奮啦,同時個肚都響起作戰既戰鼓聲!賴生埋去櫃臺同佢講[book左嫁!姓賴6個,7點30],職員就即時叫我地自己上去搵位坐,岩就坐低就得,不過晚飯真係勁多人呢,我地要上到3樓先有位,亦因爲咁,我地6個人自己霸左一層咁,一坐低我地自己較低番個冷氣,仲自己轉埋電視,超搞笑,而佢地亦都專登搵1個人上3樓招呼我地。今晚有咩食呢?就有~~~1) 白灼赤米蝦 (4星)- 蝦肉微甜,爽口,用黎白灼一流,食晒赤米蝦既鮮甜味- 份量好多,好正!- 有人餵食好開心2)薑蔥堀蠔 (4星)- 好肥美既蠔呀!薑蔥煮淋晒,好好味!熱辣辣好香嫁!- 係d 蠔細隻左小小!3)龍躉兩味之炒球 (5星)- 舊舊魚都好大塊,每塊成2cm 厚同手心咁大塊,連埋d超厚既魚皮食,好多

6點幾係元朗等齊人,就一齊坐K65入去食海鮮啦

,一坐低我地自己較低番個冷氣,仲自己轉埋電視,超搞笑
,而佢地亦都專登搵1個人上3樓招呼我地。

今晚有咩食呢?就有~~~

1) 白灼赤米蝦 (4星)

- 蝦肉微甜,爽口,用黎白灼一流,食晒赤米蝦既鮮甜味

- 份量好多,好正!

- 有人餵食好開心

2)薑蔥堀蠔 (4星)

- 好肥美既蠔呀!薑蔥煮淋晒,好好味!熱辣辣好香嫁!

- 係d 蠔細隻左小小!

3)龍躉兩味之炒球 (5星)

- 舊舊魚都好大塊,每塊成2cm 厚同手心咁大塊,連埋d超厚既魚皮食,好多骨膠原,超好味

- 每人食2舊都仲有淨!平均每人食到2,3舊!

- 魚肉好實淨同彈牙!一流

4)龍躉兩味之炸骨腩 (5星)

- 好香!外層炸得勁脆!

- D魚皮就炸到勁煙靭!又香又脆又煙靭,好特別呀

- 仲有勁惹味,簡直食唔停口

- 凍左就會淋左同油D,雖然都仲係好食,但總炸野係襯熱食正D

5)白灼花螺 (4星)

- 好新鮮,粒粒都好厚肉大隻,勁彈牙

- 因爲新鮮,所以白灼完點辣椒豉油勁正!唔駛用辣酒煮

6)鹽焗奄仔蟹 (5星)

- 隻蟹個殻面隻有一粒粒鹽溶面,拆蟹既時候用口咬好好味

- 奄仔勁多膏勁香,有蟹味⋯不得了

- 最好係連鹽味都滲晒入蟹肉度!正

7)豉椒炒蟶子 (4星)

- 蟶子肉都大隻厚肉鮮甜,而且冇沙

- 豉椒炒得甜甜地,好夾個蟶子

8)上湯菜心 (5星)

- 好清甜,好大碟!中和番食海鮮既油膩感

9)蟹膏炒飯 (5星)

- 好好味!成個炒飯充滿蟹膏香味

- 份量好多,每人可以食到2碗咁濟

- 勁足料!蝦,叉燒,蛋花

最後仲送左

10) 魚湯 (3星)

- 淡味左少少

11) 椰汁糕 (4星)

- 幾得意,似椰汁大菜糕,個口感係大菜糕咁

- 都濃椰汁味,但偏甜

12) 橙 (4.5星)

- 好甜

今餐真係好滿足,好似自己霸間房食海鮮咁!
成班友吹足拆足2個鐘!有下次❤️

• 薑蔥堀蠍
  • 蟹籽炒飯
  • 龍躉兩味
  • 鹽焗奄仔蟹
早前到流浮山吃海鮮餐!在天水圍西鐵站乘K65巴士大約十多分鐘就到了,總站下車,很方便呢! 如果時自己開車的話也很方便,因為很多食肆都有免費泊車服務提供。週未和假日這裡特別人山人海,建議大家可以早些去到閒逛一下,然後在八點前入座,因為大部分鋪頭十點前會關門呀!其實我們一家都很喜歡吃海鮮,特別是刺生類。但可惜今次太遲訂枱,預訂不到靚的龍蝦刺生,唯有下次早些訂吧!不過就算只是吃熟食,這裡一點都沒有令我們失望啊! 爺爺較喜歡這店的煮法和食物質素,所以這裡成了我們的飯堂。肚子餓了,大家起動吧!首先每人來一碗蔬菜海鮮湯吧! 雖然是送的,但絕不失禮。今天的象拔蚌很新鮮,一定要點啊! 來個蒜蓉粉絲蒸象拔蚌吧! 既甜美又爽口彈牙啊!再來個蒜蓉開邊蒸蝦吧! 一樣是很新鮮啊!今天的主角-油鹽水浸奄仔蟹出場了! 鮮味又多膏,肥美得來肉質嫩滑。再來個炒斑球,非常香口!到流浮山吃海鮮又怎能不點這個酥炸生蠔呢? 香脆鮮甜又肥美啊!吃了這麼多肉,來一個椒絲炒通菜吧!最後附送果盤和甜品 (甜品是椰汁大菜糕啊! 味道okay!)賣單大約千七元! 吃過這頓晚餐真是很滿足啊!
早前到流浮山吃海鮮餐!

肚子餓了,大家起動吧!
首先每人來一碗蔬菜海鮮湯吧! 雖然是送的,但絕不失禮。
再來個蒜蓉開邊蒸蝦吧! 一樣是很新鮮啊!
今天的主角-油鹽水浸奄仔蟹出場了!

鮮味又多膏,肥美得來肉質嫩滑。
再來個炒斑球,非常香口!
吃了這麼多肉,來一個椒絲炒通菜吧!

賣單大約千七元! 吃過這頓晚餐真是很滿足啊!

2014-04-12
5 分鐘 (堂食)
  • 油鹽水浸奄仔蟹
  • 酥炸生蠔
2014-03-21 1509 瀏覽
小妹雖則住天水圍,但若果問小妹流浮山邊間海鮮好食?真的不知道耶!?自問去食海鮮次數不多,即使去食都不太記得名字,尤其酒樓由門外行到盡頭皆是。出面的朋友們興致勃勃地說來流浮山食海鮮,頭大了~有邊間好介紹?不知道呢~唯有誤打誤撞算吧。龍如門口外攞放了許多游水海鮮,雖不知時價是多少?但見朋友們被外表吸引住了。他們說就這間吧!我們一連5人便入內坐。上枱便送上 海鮮魚湯,魚湯呈奶白色,只見湯內有節瓜,味道不算特別鮮甜,當然比不上自家煲的味道。其實小妹並不知道點了什麼餸菜,送上來便食,反正小妹對海鮮沒有敏感。先上枱 蒜蓉粉絲蒸聖子,粉絲滿滿的鋪面,清蒸更特顯聖子的鮮味。 芝士焗龍蝦伊面,小mic知道我對於龍蝦/大蝦芝士伊面鍾情,特別同朋友提議點的。明明在門口聽到問價時因為太貴所以不叫,但最後為何都叫了?就是因為我以前說過喜歡吃,所以昂貴都叫吧!後尾我知道價錢後真的嚇呆了!真的很貴,龍蝦啖啖肉真的吃得過癮,爽口彈牙,奶油色的白汁,混合伊面同吃,不放過每一滴精華。 香煎金蠔,生蠔聽說是補品,因為含有豐富蛋白質,小妹其實普通而矣,不知是否沾上砂糖煎呢?帶點甜甜的味道,蠔身亦煎得乾身。 清蒸鮑魚,肉

上枱便送上
蒜蓉粉絲蒸聖子,粉絲滿滿的鋪面,清蒸更特顯聖子的鮮味。
清蒸鮑魚,肉質鮮嫩夠多汁,口感彈牙,用上叉子叉著食,總要用上手才能將鮑魚分開。
時令生果,送上的甜橙,鮮甜多汁不太酸。
椰汁大菜糕,很淡口,但大菜糕的清甜,帶來一點清新感覺。
漂亮的迷人夜景,對面就是大陸。
龍如送上的蝦膏和蠔油,蝦膏給了小妹,小mic則要了蠔油,因為他們是無飯家庭,蝦膏留給小妹爸子大顯身手吧!雖然小mic 請小妹,但好似每人平均約$500呢!
2013-07-11 875 瀏覽
昨天我是陪客, 朋友話呢間餐廳是佢去開,就入左去試!可能我第一次入流浮山食海鮮!我覺得地方都ok, 算是乾淨!我地去既時候是平日, 所以都幾靜!我果日成日都好期待今晚呢餐, 結果都沒有令我失望!昨晚我地都叫左幾多野, 包括薑蔥蟹、花螺、清蒸鮑魚、蝦醬通菜鮮魷、楊洲炒飯、自帶魚 等等……..薑蔥蟹: 好香, 有煱氣, 蟹肉入咪,但蟹肉唔離殼! 花螺: 都有鮮味,但味道一股!魚: 朋友帶左條魚過去, 加工費hk$660, 2個菜,我唔知道是否貴啦!蒸魚好食, 魚質滑, 肉完全離骨, 好食!呆一個就炸魚, 買相ok, 都香, 但可能油左d!~我覺得麻麻! 清蒸鮑魚: 係佢地到買, 都幾大隻,蒸得唔錯, 完全離殼!海鮮湯(送既) 都有鮮味,又有豆腐, 蟹肉, 蝦作配料, 唔錯!蝦醬通菜鮮魷: 好香, ,但對我來說油左d!不過都有朋友like!~ 楊洲炒飯: 炒得好, 乾身, 有煱氣, 香又爽, 值得一食!估唔到黎食seafood都有甘好食既炒飯! 服務方面,唔差既, 服務員都好主動,而且有同我地換骨碟, 而且做事都快, 又好識做送甜品同生果我地食!可能我有朋友成日去啦!不過真的幾欣賞個甜品-
薑蔥蟹
花螺: 都有鮮味,但味道一股!
蒸魚 花螺
炸魚
清蒸鮑魚: 係佢地到買, 都幾大隻,蒸得唔錯, 完全離殼!
花螺 清蒸鮑魚 蝦醬通菜鮮魷
楊洲炒飯
服務方面,唔差既, 服務員都好主動,而且有同我地換骨碟, 而且做事都快, 又好識做送甜品同生果我地食!可能我有朋友成日去啦!不過真的幾欣賞個甜品- 椰汁大菜糕, 上面椰汁糕, 下面大菜糕,清清地唔太甜, 冷凍可口!
2013-07-10
楊洲炒飯
2013-05-01 432 瀏覽
海鮮湯送嘅, 奶白色唔好飲有味嘅滾水咁勁淡口瑤柱蛋白菜粒炒飯ok啲飯好腍口感唔錯豆豉鯪魚油麥菜OkD菜有少少老酥炸生蠔粉太厚but生蠔幾肥美豉椒炒蟶子Ok 蟶子幾肥美But 個獻杰得滯蒜蓉粉絲蒸扇貝The best dish大大隻扇貝新鮮, 肥美, 用蒸魚豉油口感唔錯XO炒象拔蚌太靭嘞入面有啲炸魚仔墊高碟餸, 扮哂嘢好味都算But 勁咸薑蔥炒蟹新鮮, but 個獻杰得滯啤酒唔凍真係慘地方尚算乾淨
海鮮湯

蟶子幾肥美
But 個獻杰得滯

The best dish
大大隻扇貝
新鮮, 肥美, 用蒸魚豉油
口感唔錯

XO炒象拔蚌
太靭嘞
入面有啲炸魚仔
墊高碟餸, 扮哂嘢
好味都算
But 勁咸

薑蔥炒蟹
新鮮, but 個獻杰得滯

啤酒唔凍
真係慘

地方尚算乾淨
2012-03-28 336 瀏覽
媽咪生日飯,本身想去三聖食,後來醒起同事話去三聖不如去流浮山,會平d,爸爸見反正開車,無所謂,開多10分鐘已經到了開車去到有$20任泊爛地停車場,因為泊車可減免$20,便跟據介紹入去龍如,係門口揀了海鮮後,入去揀煮法,椒鹽大瀨尿蝦2隻(分6件)蒜蓉蒸6隻扇貝油鹽水蜆薑蔥焗12隻蠔蒜蓉蒸12隻海蝦蛋白炒飯蒜蓉炒唐生菜豆腐湯飯後送橙及椰汁旦菜榚,兩支蠔油味道ok,可能我地星期日又差不多8點幾先食,成間野得返我地一家,平均每人$240比想像中貴,因為據聞三聖有燒鵝食,都係呢個價,差別不大咁。
會平d,爸爸見反正開車,無所謂,開多10分鐘已經到了
開車去到有$20任泊爛地停車場,
因為泊車可減免$20,便跟據介紹入去龍如,

係門口揀了海鮮後,入去揀煮法,
椒鹽大瀨尿蝦2隻(分6件)
蒜蓉蒸6隻扇貝
油鹽水蜆
薑蔥焗12隻蠔
蒜蓉蒸12隻海蝦
蛋白炒飯
蒜蓉炒唐生菜
豆腐湯
飯後送橙及椰汁旦菜榚,
兩支蠔油
平均每人$240比想像中貴,
因為據聞三聖有燒鵝食,都係呢個價,差別不大咁。
題外話/補充資料: 因為都好多間海鮮,建議睇下Open Rice先, 返泥先睇到龍如排得咁後,好彩食左無野。 另外此店侍應哥仔幾風趣 建議早d到, 睇人地開蠔及醉人日落深圳後海灣美景
2012-03-25
慶祝紀念
生日
2010-07-25 410 瀏覽
是晚入到流浮山已經6點多, 落車後沿大街直行到尾剛剛趕得切看日落, 很多攝影發燒友正忙於攝影夕陽西沉的景況無敵大海景,對面便是大陸椒鹽瀨尿蝦好入味, 好大隻, 啖啖肉,仲好新鮮 酥炸魷魚鬚我最鐘意食呢個菜,小朋友的時候吃過,至今仍可吃回"以前"的回憶熱辣辣,真係好好味!!! 一定要試呀清蒸鮑魚一上枱, 我地都"嘩"了一聲, 鮑魚的SIZE很大入口鮮甜而且啖啖肉, 也十分喜歡這菜式 豉椒蒸排骨用來送飯一流,和一般茶樓沒有太大分別蒜茸粉絲蒸扇貝估唔到有得食, 因為早1個月新閒話有人食左中毒不過賣相都不錯 清蒸東星斑肉唔鞋, 好爽口,不過都係好似熟左D D 酥炸生蠔滿懷希望, 聽朋友話一定要識, 但我唔認同!雖然炸得很乾身很鬆化, 但食落真係太油膩了!奄仔蟹這些蟹是有膏的!很香 炸豆腐都係一般, 沒有太大分別服務: 不過不失, 會為害人換骨碟 衛生環境: 店內設有洗手間, 全店冷氣開放衛生環境尚算OK , 可加強地板清潔, 減少水
是晚入到流浮山已經6點多, 落車後沿大街直行到尾
剛剛趕得切看日落, 很多攝影發燒友正忙於攝影夕陽西沉的景況
無敵大海景,對面便是大陸

椒鹽瀨尿蝦
好入味, 好大隻, 啖啖肉,仲好新鮮

酥炸魷魚鬚
熱辣辣,真係好好味!!!
一定要試呀

清蒸鮑魚
一上枱, 我地都"嘩"了一聲, 鮑魚的SIZE很大
入口鮮甜而且啖啖肉, 也十分喜歡這菜式

豉椒蒸排骨
用來送飯一流,和一般茶樓沒有太大分別

估唔到有得食, 因為早1個月新閒話有人食左中毒
不過賣相都不錯

清蒸東星斑
肉唔鞋, 好爽口,不過都係好似熟左D D

酥炸生蠔
滿懷希望, 聽朋友話一定要識, 但我唔認同!
雖然炸得很乾身很鬆化, 但食落真係太油膩了!

這些蟹是有膏的!很香

炸豆腐
都係一般, 沒有太大分別

服務: 不過不失, 會為害人換骨碟

衛生環境: 店內設有洗手間, 全店冷氣開放
衛生環境尚算OK , 可加強地板清潔, 減少水
炸魷魚鬚 + 椒鹽瀨尿蝦
東星斑
差, 炸豆腐
2010-07-10
炸魷魚鬚 + 椒鹽瀨尿蝦
東星斑
  • ]酥炸魷魚鬚
朋友帶我去流浮山食海鮮話好正, 特別揀間新0既餐廳試下, 咁就中招!個姐姐"請"海鮮0既時候, 已奸奸地, 開大下價, 又想逼你食呢樣果樣,都是是但但, 預0左食海鮮比人劏下, 慣例, 我0地要0左兩隻大賴尿蝦, 兩隻已經一斤噃$240,重有聖子一斤, 扇背4隻, 斑一條180蚊, 蠔一包, 其他都係平0野, 任佢計LA, 六百幾蚊, 但什麼加工費要280蚊, 我都唔知點計出0黎!咪60一碟加工? 我係你間舖買海鮮竟然收我60一碟加工費? 最重要係難食! 最過份係海鮮餐廳都唔識蒸魚, 調味唔得重要蒸到好老! 係得個蒜蓉蒸扇背OK D之外, 其他都好多朋友都話流浮山海鮮好正! 點知我難得入去一次, 揀著間最差0既! 真黑仔!山長水遠去食海鮮, 下次真係要睇下OPEN RICE先!
都是是但但, 預0左食海鮮比人劏下, 慣例,
我0地要0左兩隻大賴尿蝦, 兩隻已經一斤噃$240,
重有聖子一斤, 扇背4隻, 斑一條180蚊, 蠔一包,
其他都係平0野, 任佢計LA, 六百幾蚊,
但什麼加工費要280蚊, 我都唔知點計出0黎!
咪60一碟加工? 我係你間舖買海鮮竟然收我60一碟加工費?
最重要係難食! 最過份係海鮮餐廳都唔識蒸魚,
調味唔得重要蒸到好老!
係得個蒜蓉蒸扇背OK D之外,
其他都

好多朋友都話流浮山海鮮好正!
點知我難得入去一次, 揀著間最差0既! 真黑仔!
山長水遠去食海鮮, 下次真係要睇下OPEN RICE先!
2010-04-03
2009-10-27 190 瀏覽
兩口子去左天水圍濕身公司睇完小貝貝之後, 一時興起去左流浮山食海鮮我地唔係坐的士去, 而且行去!!! 嘩! 好彩食左個下午tea先行去, 如果唔係真係餓住咁行喇入到流浮山, 剛好是太陽下山的時間, 5點半, 已經有好多龍友幫個咸旦黃影寫真喇~5點9左右, 太陽下山了, 我地又要去覓食喇~由東行去西,再由西行去東,看了一遍, 選了一間多人的, 一定無死!樓上雅座, 有電視睇, 但越睇越古怪, d人變晒綠色既?先上小吃兩個: 椒鹽脆花生米及酸橋頭下樓去看了看海鮮, 叫了一只大蟹, 薑蔥炒, 再黎魚背紅燒, 來多4只大扇貝粉絲蒸嘩~原來都唔平呢!!!上菜都好快手下, 唔洗十分鐘就有得食! 先上蒜蓉粉絲蒸扇貝 (都幾大只喎, 大過五蚊銀, 但有3個五蚊銀咁厚, 不過油左少少, 而且蒜泥不夠多!!) 薑蔥炒蟹 (好多蔥, 好好味, 好新鮮呀d蔥, 而蟹就一般, 而且有點咸) 紅燒魚背 (好好味, 好香脆且爽口, 又唔腥, 讚!!!) 蒜蓉炒菜芯 (大條, 而且都算甜, 不過就油了一點點) 甜品--大菜糕和1個細甜橙 (大菜糕出乎我意料之外好吃)但兩人個食左500蚊, 真係有d貴貴地~最美中不足的

5點9左右, 太陽下山了, 我地又要去覓食喇~

樓上雅座, 有電視睇, 但越睇越古怪, d人變晒綠色既?

先上小吃兩個: 椒鹽脆花生米及酸橋頭
嘩~原來都唔平呢!!!

上菜都好快手下, 唔洗十分鐘就有得食!
紅燒魚背 (好好味, 好香脆且爽口, 又唔腥, 讚!!!)
蒜蓉炒菜芯 (大條, 而且都算甜, 不過就油了一點點)
甜品--大菜糕和1個細甜橙 (大菜糕出乎我意料之外好吃)

但兩人個食左500蚊, 真係有d貴貴地~
最美中不足的是沒有粥叫, 只有飯, 嘩! 咁都有既?
1支汽水(細樽裝)
椒鹽脆花生米及酸橋頭
紅燒魚背
蒜蓉炒菜芯
2009-10-26
椒鹽脆花生米及酸橋頭
紅燒魚背
蒜蓉炒菜芯
2009-08-02 148 瀏覽
今晚我同男友及他媽媽三人行,BOOK左明記食黃油蟹(open rice comment 甘好,咪試下LAW), 點知坐低先知要自己去買,真係大鄉哩--"我同男友咩都唔識,去左對面龍如度買海鮮,個哥哥仔好好好專業,黃油蟹一只10襾重都係$360,我地諗要1只定2好,他同我地講,一只就夠啦!因為好漏嫁,好高膽固醇!最多幫我地選只大D啦!他真係好有心機幫我地選,睇左幾只先选到再帶我們睇其他海鮮,介紹我們食斑馬瀨尿蝦(164/斤),平過平時食既好多(208/斤),如果椒鹽無咩分別!個哥哥仔又好細心甘幫我們找2只大只既瀨尿蝦,等廚房可以每只分到3件喎!再要花螺,大約12襾就夠我們食啦!唔夠先再黎買過喎!買海鮮一共HKD580

再要花螺,大約12襾就夠我們食啦!唔夠先再黎買過喎!

買海鮮一共HKD580

2009-08-01
  • 大大只黃油蟹
(非會員)
平時我都會上 Openrice 睇下人地 d comment, 不過自己未試過俾comment, 哩一次為左哩間野, 我專登上黎打左一大段~ 復活節時同屋企人去左天水圍, 一時興起去左流浮山食海鮮…今次係第一次去~~ 去到行左幾間…就俾哩間舖既老闆娘拉客, 佢係咁話:“入黎食啦, 我地好均真架”; “我地開左十幾年, 唔會呃人架”<-- 此地無銀? (之前 “oneonewe” 既 comment 係真的…)咁我就問佢有冇 d 套餐 (e.g. 二/三百蚊幾個海鮮之類..) 佢話有~~ 我就話預左每人 $2xx…. 佢話: “無問題呀, $2xx 可以食龍蝦, 聖子, 蟹…..”. 咁我地就信左佢入去….坐低左, 就點餸… 我地叫親乜, 佢都要 Ban…叫蟹 -> “唔好啦, 食蝦好過”;叫炒蜆-> “不如食扇貝好過啦”OK, 最尾叫左 5 海鮮, 1 炒菜, 1 湯 (Total 6 餸1 湯), 佢話哩度 “八百幾蚊”…開始上菜, 佢 d野食都 OK 既, 係條魚唔夠滑, 蒸耐左… 食左5 餸1 湯, 仲有扇貝未黎, 咁我地就問老闆娘 (係佢落單的) 佢 c

“入黎食啦, 我地好均真架”;
“我地開左十幾年, 唔會呃人架”<-- 此地無銀?

坐低左, 就點餸… 我地叫親乜, 佢都要 Ban…
叫蟹 -> “唔好啦, 食蝦好過”;
叫炒蜆-> “不如食扇貝好過啦”
開始上菜, 佢 d野食都 OK 既, 係條魚唔夠滑, 蒸耐左… 食左5 餸1 湯, 仲有扇貝未黎, 咁我地就問老闆娘 (係佢落單的) 佢 check 完單就話: “冇 wo, 5 餸1 湯, 黎齊啦~~” Then 我火都黎埋
, 因為佢一直都係講 $8xx, 無講實價, 我就 double confirm “6 餸1 湯, 八百幾蚊?”, 佢話係…. 而家同我講5 餸…. 佢拎張單俾我睇, 係寫左 4 個海鮮 (Total $500), 手工費 $280 (會唔會貴左 d….) 加埋其他野 (炒菜, 飯, 汽水) 就差不多 $900….
我繼續同佢嘈, 話佢咁樣即係呃人 ja
, 佢話唔係, 係開頭講錯左~~
佢又話 “如果你地想食扇貝, 可以加多少少錢既…”
聽完真係激到想暈低…. 如果 $8xx 唔夠俾 5 個海鮮既話, 出聲 law, 又唔係俾唔起… 其實開頭話每人二百幾, 成餐飯都預左 $1k….最唔順氣係開頭講既同食既唔同…最尾佢只係減左$30 手工費俾我地 (多謝晒!!
最尾俾錢, 我一毫子 tips 都冇俾, 佢亦都冇講 Sorry / 多謝~~ 諗住開開心心食下海鮮, 點知食到一肚火… 食完番黎睇 openrice, 發現有 d 類似事件發生過…就好後悔去之前冇上 Openrice 睇 comment……

PS. 都唔知係o米咁邪, 食完 2 日後, 13-Apr-2009 既 TVB 新聞, 有單野講流浮山既, 訪問左個老闆娘…..
無影食物, 因為平時好少影相 & 好快就食晒收晒, 惟有影牙籤, 証明我有親身光顧
臨走影一影佢個門面
2009-04-10
臨走影一影佢個門面
  • 六餸一湯
2009-04-12 127 瀏覽
I think I was chectedGo with my girlfriend and chose this restaurant becoz we can choose seafood ourself~!!The following seafood are in my menu:蒜容粉絲蒸扇貝 X4蒜容蝦 X6花甲 X12pics掩仔蟹 X1 (small piece)seafood: $312加工費 $160 $40 per dish huh?!!~蒜容粉絲蒸扇貝 X4 need $40 processing fee...??!wtf~2 coke + 2 rice + 椒絲腐乳通菜 = $90Price: $562Service charge: $48Final price: $610 for 2 personThe taste is average and its reli expensive~~~~Will not come again!!!!!
I think I was chected

蒜容粉絲蒸扇貝 X4
蒜容蝦 X6
花甲 X12pics
掩仔蟹 X1 (small piece)
seafood: $312

Price: $562