2023-07-07 81 瀏覽
#chuchu食在旺角📍點心到 MIX·大排檔同🐷媽經過見都幾多人排隊,就去試吓!都幾大間,幾光猛!係正旺角市中心,價錢都幾平民,唔會話好搶錢!💡 記得訂位先,因為見到有人book左繁忙時間都要排陣隊—————————————————————❣️ 冰川話梅聖女果 $48其實就係話梅蕃茄,其實🐷媽自己都整得好好食,不過又話要嗌嚟試吓,開下胃!幾好酸酸甜甜咁,佢仲用左烏梅.❣️ 秋葵野菌扒豆腐(自家製)$82好有驚喜🤩呢個餸好考心機,因為個豆腐係分咗兩層,有白色同綠色!外面炸過但入面又好嫩滑,🐷媽話口感似臭豆腐,夾起仲唔會散開!上面鋪滿雜菌同秋葵,加上濃汁,送飯好啱!.❣️ 冰鎮咕嚕肉 $88見到好多枱都嗌,所以🐷又嗌(就係咁隨波逐流)炸完再直接放上冰到,醬汁酸酸甜甜好開胃!食落出面凍凍地好脆口,入面暖暖地,唔難咬!好欣賞佢切到個size唔會太大,一啖啱啱好!仲要係用新鮮嘅菠蘿!.❣️白飯 $18—————————————————————不專業評分👅好味指數: 8/10 💰性價比: 8/10👍🏻推薦: 8/10 —————————————————————🏡地址: 點心到 MIX·大排檔 (旺角)旺
#chuchu食在旺角
📍點心到 MIX·大排檔

💡 記得訂位先,因為見到有人book左繁忙時間都要排陣隊

❣️ 冰川話梅聖女果 $48

👅好味指數: 8/10
💰性價比: 8/10
👍🏻推薦: 8/10
—————————————————————
🏡地址: 點心到 MIX·大排檔 (旺角)
🕑營業時間:07:00 - 00:00
#chuchu食港式 #chuchu食中菜
Follow🐷 @chuchu_hkfoodie
tag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架

#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodie #hkblogger #hkfoodiestagram #週末好去處 #食好西 #美食推薦 #好食 #食食食 #tasty #美食 #飲品 #甜品#follow #like #like4like #人氣食店 #eatwithfoodiez

2023-07-05
  • 秋葵野菌扒豆腐
2023-07-07 87 瀏覽
行過見到這間點心到MIX大排檔,裝修光猛,又有冷氣,望落坐位都幾舒服,有別於一般大排檔坐圓凳😆由於未見人龍,嗱嗱聲入坐,原來晚市無點心😅不過都有好多選擇,最特別有水吧,即係有奶茶、咖啡嗰啲,同埋啤酒汽水等等。入坐無耐已經見到排長龍,好彩行快一步😆🥢游水龍躉仔(約一斤),可選擇/清蒸/果皮蒸/雙冬蒸)每條$138 ,選了清蒸,火候控制得很好,魚肉嫩滑👍🥢金銀蛋浸時蔬$76,蔬菜可選(西蘭花、菜心、白菜仔、通菜、豆苗等等)🥢咖啡紅豆冰$24心大心細飲紅豆冰好,還是咖啡紅豆冰好,咁先點了一杯咖啡紅豆冰,咖啡味道幾好,不過偏甜,詢問下原來係用煉奶,所以偏甜,店員話可以走煉奶,轉花奶,咁就再點多一位,真係無咁甜😊

🥢咖啡紅豆冰$24

2023-07-05 195 瀏覽
今日初嘗點心到mix. 大排檔,點咗:(1) 麻辣雞煲 $88熱辣辣好野味,雞煮得夠入味,濃烈嘅咸味混合辣味,變成重厚雞煲醬,可以撈飯食。(2) 黑松露炒魷魚 $98淡淡松露味,細細咀嚼才可以分辨出來,魷魚有鮮味,未有被松露味掩蓋。(3) 黃金桂花蝦球 $108淡淡桂花味,咸旦黃的野味,爽口彈牙的蝦球,絕對係最好味嘅餸菜。(4) 白飯x 2 @$12下次要去試吓冰鎭咕嚕肉同乳鴿先得,因為見到隔離枱叫咗,望落去好似幾唔錯!
今日初嘗點心到mix. 大排檔,點咗:
(1) 麻辣雞煲 $88

黑松露炒魷魚
麻辣雞煲
黑松露炒魷魚
2023-07-05 55 瀏覽
放工啦,今日屋企冇飯食,唯有係岀面食埋先,食個家常便飯,咁啱見到呢間點心到,仲有人排隊喎,又排下囉。好,坐低睇下有咩好食先。入到黎本來諗住食點心,見到隔離枱個兩個小菜又炒得幾好喎,於是我又試下。麻辣雞煲,上枱個煲仲係支支聲架,有芫荽、洋蔥、辣椒 、西芹好多配菜,用匙羹撈下啲汁免黏底先。雞件厚肉又大大舊,仲有好多件。啲菇菇索左啲汁好惹味,個雞煲入味得黎唔算太辣。洋蔥介乎于腍同爽之間,呢個狀態最好味味。

好,坐低睇下有咩好食先。

雞件厚肉又大大舊,仲有好多件。

啲菇菇索左啲汁好惹味,個雞煲入味得黎唔算太辣。

洋蔥介乎于腍同爽之間,呢個狀態最好味味。
2023-07-04 2322 瀏覽
難得放假瞓到過哂lunch hour,食得太多西餐又想食番啲中式野,心血來潮想去一盅兩件,咁岩出開旺角就去左呢間點心到同朋友飲個下午茶。比起傳統連鎖酒樓,我地都好鍾意呢間餐廳嘅環境,感覺上比較乾淨啲亦都冇一般酒樓咁嘈吵,當日都見到唔少年輕一輩既座上客。另外食物份量又相對上細份啲,岩哂一兩個朋友一齊飲茶又可以試多啲唔同點心,而且餐廳多數都係細枱,兩條友去飲茶就唔怕要同陌生人搭枱咁尷尬啦。🤭炭燒山楂鴨絲包 ($30)特登試吓呢個餐廳獨家製作嘅點心,外表睇上去面頭個層好似菠蘿包鬆脆嘅黑色脆脆,食落口感好似叉燒包,山楂同鴨絲調味得好好,唔講真係以為食緊叉燒包。🥹金沙脆皮銀蘿腸($29)又係另一款餐廳獨有嘅點心,外面係軟滑嘅腸粉,裏面就係鬆脆香口嘅蘿蔔酥,咬落外軟內脆,呢種mix and match好有新鮮感,味道都唔錯👍🏽黑金流沙包 ($26)唔使多介紹,一睇就知呢個流沙包有幾出息,我地放左廿分鐘再食,佢都仲係流心架😍晶瑩鮮蝦餃+原隻蝦燒賣 ($17@)呢兩款點心嘅蝦肉都好彈牙,味道都好新鮮,最特別嘅地方係可以選擇要兩件定係四件,啱晒我哋咩都想食下但係又食唔到太多嘅小鳥胃,下次一個人嚟食都唔怕

炭燒山楂鴨絲包 ($30)

金沙脆皮銀蘿腸($29)

黑金流沙包 ($26)

晶瑩鮮蝦餃+原隻蝦燒賣 ($17@)
呢兩款點心嘅蝦肉都好彈牙,味道都好新鮮,最特別嘅地方係可以選擇要兩件定係四件,啱晒我哋咩都想食下但係又食唔到太多嘅小鳥胃,下次一個人嚟食都唔怕食唔晒。😋

榴槤雪媚娘 ($35)
少有出現係茶樓嘅甜品,班戟皮非常薄,裏面嘅cream都唔厚身唔太甜,中間作為精粹既榴槤肉都幾大嚿,榴槤味道十足,好香甜但唔會膩。😛

凍奶茶凍檸茶 ($18@)
一入去見到5蚊一位嘅茶錢都覺得好出奇,而且冇得揀茶種,原來呢度有別於傳統茶樓,就係佢有一個水吧,可以沖不同嘅茶餐廳飲品,更有啤酒tap可以order5種唔同嘅生啤,我地就叫左一杯奶茶同一杯檸茶,雖然味道就係傳統茶餐廳味,但係同點心呢配搭真係前所未有,幾特別有趣。☺️

▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️
📍 點心到 MIX·大排檔 (旺角)

#moooveat旺角

• 炭燒山楂鴨絲包
  • 原隻蝦燒賣
  • 黑金流沙包
2023-07-03 77 瀏覽
旺角金雞廣場地下,原來開咗呢間點心到Mix大排檔😳平日放工夜晚都要排一陣隊🩷我哋叫咗冰鎮咕嚕肉、魚香茄子煲、紅燒乳鴿、黑蒜螺片燉肉排湯🩷冰鎮咕嚕肉好特別啊😳見到台台都有嗌,所以我哋都嗌咗🤣咕嚕肉肉質爽脆 醬汁開胃👏🏻燒乳鴿都幾大隻,而且厚肉❤️🥰點埋鹽食好好味魚香茄子煲一上枱熱辣辣🥳個煲「咋咋聲」😍😍😍店員仲好體貼咁樣幫我哋用匙羹剷下個底 等啲茄子唔好黐底🥹🥹黑蒜螺片肉排湯味道濃郁好飲💕💕💕我哋叫咗一個白飯share 因為食魚香茄子煲一定要有飯🤣🤣🤣店員都好好比咗好大碗我哋 成座山咁🤣🤣🤣

燒乳鴿都幾大隻,而且厚肉❤️🥰點埋鹽食好好味

黑蒜螺片肉排湯味道濃郁好飲💕💕💕

• 冰鎮咕嚕肉
2023-06-28 86 瀏覽
點心到mix·大排檔地址:旺角洗衣街39-55號金雞廣場地下1A,1B,1C號舖同移民去了外國的朋友說起近況, 他們最懷念的, 往往是香港的美食, 在歐美國家, 本地食物都不太健康, 出街食又貴, 就算找到由中國人開的RESTAURANT, 中菜都是不正宗。這番話, 使的自己自己好幸福, 要珍惜自己的飲食文化, 晚餐就去了食廣東少炒餸同點心, 支持一下香港飲食業。紅燒乳鴿 $55/隻炸到脆卜卜,皮脆香口,而且非常入味,每咬一口都食滲了鹹香的肉。 $88 涼瓜火腩,夏天食瓜,涼瓜清熱,苦中帶甘,加上豬腩肉油香又潤熟口熟面的黑金流沙包$10個, 雖然是工場貨非自家製,但蒸起熱乎乎,鹹蛋黃味超流心呀,小心燙, 當飯後甜品!如果晚市有點心供應就PERFECT, 一次過滿足食少炒同點心的慾望。#香港旅行 #香港探店 #香港美食 #yummy #foodporn #delicious #cuisine # #restaurant #dining #打卡 #網紅餐廳 #香港必食 #dimsum
點心到mix·大排檔

2023-06-28 63 瀏覽
新潮好吃的點心茶樓!今天星期日3pm 去滿座但是不用排隊,地方乾淨。最喜歡的是兩個人去可以叫兩粒燒賣和蝦餃,不用逼着吃一整份 全部點心都熱辣辣,很新鮮,炸雲吞好吃!很抵食,兩個人點了6 個點心都只是$157
全部點心都熱辣辣,很新鮮,炸雲吞好吃!
很抵食,兩個人點了6 個點心都只是$157
Dinner @ 20 Mar 2023 (Monday)近來有很多新式大排檔,提供一個舒適的環境(冷氣是必須的)讓食客吃鑊氣小炒。有些人覺得「貼地」的環境是大排檔的重要元素,但小編認為與家中長輩吃飯的話,新式大排檔就是其中一個很合適的選擇。這次選擇了位於旺角地鐵站附近的點心到MIX大排檔與家母吃晚餐。餐廳午市出售點心,晚市才有鑊氣小炒,就算是平日,晚上經過也常常見到有人龍。幸好今次有預約,比預定時間早到了10分鐘,不用等位便可以坐到卡位。黑蒜螺片燉肉排湯 $45用燉盅上檯這點已經很加分,冒著熱氣,燉湯暖到入心。料很足,有黑蒜、螺片、肉排和雞腳,撈著撈著覺得料比湯多。湯沒有味精,有香濃的肉排味道,好像燉了很久,肉排燉得軟爛,很容易便骨肉分離,很入味。貴妃雞(半隻)$138半隻貴妃雞啖啖都是肉,不用沾薑蓉也吃得到鹹香的白滷水味道。雞皮爽脆,雞肉嫩滑,吃在口裡是滿滿的雞油,很滿足。黑松露西蘭花炒蝦球 $108蝦球很多,起碼有8隻,爽口彈牙,有鮮味。西蘭花炒得爽脆,只是份量略少,略為不滿足。蜜椒牛柳粒 $108這碟是去大排檔必點的名菜,牛柳粒很香黑椒味,有咬口但一點都不柴。三色椒吸滿了黑椒汁
Dinner @ 20 Mar 2023 (Monday)

黑蒜螺片燉肉排湯 $45

貴妃雞(半隻)$138

黑松露西蘭花炒蝦球 $108

蜜椒牛柳粒 $108
這碟是去大排檔必點的名菜,牛柳粒很香黑椒味,有咬口但一點都不柴。三色椒吸滿了黑椒汁,伴飯一流。內裡還有炒得軟熟的洋蔥和馬鈴薯,吸收了肉汁和黑椒調味的精華,頗重口味需要伴飯吃,不知不覺就把整碗飯吃完。

總括而言作為新式大排檔的點心到食物高質素,燉湯夠火喉,會再來試一下他們家的炒粉麵飯。
2023-03-20
之前就食過油麻地嘅點心到食點心今次嚟到旺角嘅點心到MIX•大排檔呢間分店晚上最主要食嘅係小菜 都有少量嘅點心可以選擇📝我哋七點左右去到 已經見到餐廳坐滿食客😎佢哋嘅小菜賣相精緻 味道都唔錯秋葵野菌扒豆腐小妹推介✨✨ 呢個菜式充滿驚喜✨原來係店舖嘅招牌菜📝 呢款菜式好考心機豆腐係分咗兩層 分別係白色同綠色外層經輕輕炸過 內裏好嫩滑 夾起上嚟又唔散開豆腐嘅上面鋪滿野菌同秋菌 加上濃郁嘅醬汁😌黃金桂花蝦球每一件蝦球都充滿濃濃嘅咸蛋黃醬汁😎一上到枱超香 蝦球炸到金黃色 肉質爽嫩彈牙雖然充滿好濃嘅鹹蛋黃 但食落一啲都油膩可次撈幾碗飯食😌冰鎮咕嚕肉見到好多枱都有嗌嘅咕嚕肉😍佢同普通酒樓整嘅咕嚕肉有啲分別呢度嘅咕嚕肉係經炸完及烹調後再直接放上冰到 令咕嚕肉嘅醬汁凝固 做到有拉絲嘅效果醬汁酸酸甜甜好開胃☺️食落外層冰凍 仲好香脆😌但裏面仍然保持溫度 肉質唔會韌 簡直係外脆內熱仲有新鮮嘅菠蘿同埋三色椒 食落更加清新🍃
之前就食過油麻地嘅點心到食點心

食落外層冰凍 仲好香脆😌
但裏面仍然保持溫度 肉質唔會韌 簡直係外脆內熱
仲有新鮮嘅菠蘿同埋三色椒 食落更加清新🍃
2023-06-19 126 瀏覽
今晚係旺角突然好想食小菜見到依間餐廳佢好大間 吸引左我入去😆店員都好醒目即刻比茶我地👍🏻⭐️紅燒乳鴿 $55乳鴿脆卜卜好好食😋都幾大隻大滿足⭐️黑松露炒魷魚🦑 $98一見到黑松露即叫唔多餐廳有得叫超期望😍一食就覺得好正黑松露同魷魚好夾魷魚又夠彈牙🫰🏻⭐️啫啫豬潤雞煲 $96雞煲熱騰騰好有鑊氣+火候🥳豬潤好入味雞軟硬適中份量又好有誠意😊送飯一流⭐️黑金流沙包 $10見圖好吸引本身好飽 都忍唔住叫左一食 真係流沙🤩超好食奶皇味好夠🫶🏻⭐️卡通芋蓉包 $10外形真係冇得輸超可愛😍勁加分芋蓉甜甜唔錯😋野食好ok地點方便就腳茶芥只係$5/位唔洗加一抵食😆會再encore
今晚係旺角

唔洗加一
抵食😆
會再encore
2023-06-15
10 分鐘 (堂食)
2023-06-14 91 瀏覽
京都骨🍖$82 排骨油炸至外層酥脆,口感外脆內軟😝肉質鮮嫩多汁,肥瘦適中☺️整碟都沾滿惹味嘅特製醬料😋味道酸酸甜甜,特別開胃😙份量十足,值得一試👍乾炒牛河🐮$78都真係幾大碟,即叫即炒,鑊氣十足😇牛肉鮮嫩,同埋河粉、洋蔥、青蔥一齊炒😚口感爽滑彈牙,香濃美味,非常吸引😋紅燒乳鴿🐦$55/隻新鮮即炸,外皮非常香脆🤤入口質感幼嫩,肉汁豐富😉唔使蘸上喼汁同淮鹽都已經好夠味😘確實令人回味無窮😜楊枝甘露😋$25最後食返一碗冰涼嘅楊枝甘露😌用料豐富,香甜美味🤤響炎炎嘅夏日食,就最好不過😎點心到 MIX·大排檔 (旺角)旺角洗衣街39-55號金雞廣場地下1A,1B,1C號舖
京都骨🍖$82

排骨油炸至外層酥脆,口感外脆內軟😝
肉質鮮嫩多汁,肥瘦適中☺️
整碟都沾滿惹味嘅特製醬料😋

味道酸酸甜甜,特別開胃😙
份量十足,值得一試👍

乾炒牛河🐮$78
都真係幾大碟,即叫即炒,鑊氣十足😇

牛肉鮮嫩,同埋河粉、洋蔥、青蔥一齊炒😚
口感爽滑彈牙,香濃美味,非常吸引😋

紅燒乳鴿🐦$55/隻
新鮮即炸,外皮非常香脆🤤
入口質感幼嫩,肉汁豐富😉

唔使蘸上喼汁同淮鹽都已經好夠味😘
確實令人回味無窮😜

楊枝甘露😋$25
最後食返一碗冰涼嘅楊枝甘露😌

用料豐富,香甜美味🤤
響炎炎嘅夏日食,就最好不過😎

點心到 MIX·大排檔 (旺角)
旺角洗衣街39-55號金雞廣場地下1A,1B,1C號舖
之前嚟過呢度飲茶都幾好食,於是今次就係試吓~估唔到佢嘅價錢都幾平,又可以舒舒服服咁!冰鎮咕嚕肉咕嚕肉放喺冰上面,保持到個皮好脆,好食咗好多!醬汁甜甜酸酸,平衡得好好,唔會搶過另一個味!豉椒炒蟶子兩隻聖子都好大隻,啖啖肉,而且炒出黎爽口,一啲都唔會過老!加上豉椒同鑊氣就變得好惹味!椒鹽鮮魷椒鹽鮮魷好香口,炸出黎好大碟。雖然揸過,但係都唔會話好油膩,不過如果椒鹽味再重啲就更好!流沙包最後食咗流沙包做甜品,雖然唔係好大個,但係佢嘅餡係完全流心,奶香味好重,好好食!

冰鎮咕嚕肉

豉椒炒蟶子

椒鹽鮮魷

流沙包
2023-06-14 91 瀏覽
今日朋友帶我去咗旺角呢間店食大排檔風味小炒。店舖環境裝修不錯,座位舒適,環境光猛。咸魚雞粒炒飯$72炒飯金黃色,米飯炒到粒粒分明,有鑊氣,咸魚粒咸香恰到好處,加埋足料雞粒,好好味。紅燒豆腐$70都幾大碟,豆腐嫩滑,加埋d雜菌,仲有幾條菜,味道適中,健康之選。京都骨$82好惹味,外脆內軟,肉質鬆化,d醬汁好好味,專登叫個白飯來送,好滋味。總括而言,小菜味道不錯,下次多啲人一齊來食可以叫多幾款菜式試試。

咸魚雞粒炒飯$72

紅燒豆腐$70

京都骨$82

2023-06-14 94 瀏覽
香港菜|點心到 MIX·大排檔 |旺角環境唔錯嘅大排檔———————————🫶🏼 紅燒乳鴿鹽同醋提供乳鴿算大隻 啖啖肉 同埋唔油膩🫶🏼 薑蔥魚雲煲極多嘅薑蔥蒜一齊爆開 好香魚雲炸到好脆 就連骨都脆🫶🏼 啫啫芥蘭煲一打開蓋香氣飛晒出黎!豬肉碎炒 帶有蝦醬味 食落惹味 芥蘭口感爽脆🫶🏼 白飯所有小菜必定要叫白飯一齊食先開心————————————————————————📍 旺角洗衣街39-55號金雞廣場地下1A,1B,1C號舖————————————————————————Overall 💗💗💗💗💗
香港菜|點心到 MIX·大排檔 |旺角

🫶🏼 薑蔥魚雲煲
極多嘅薑蔥蒜一齊爆開 好香
魚雲炸到好脆 就連骨都脆

🫶🏼 啫啫芥蘭煲
一打開蓋香氣飛晒出黎!
豬肉碎炒 帶有蝦醬味 食落惹味
芥蘭口感爽脆