2008-03-19 13 瀏覽
星期一啱啱就約咗班舊同學食飯個個同學都指意我book 枱食咩又唔講, 又唔俾preference 我...剩係話要成班同學可以坐得耐傾得耐啲喎我收工都成六點半約咗七點半咁我就係旺角逛逛日本嘢, 多人到爆(雖然我都鐘意食啫, 唔駛咁多人呀)老麥?快餐唔得啦~成班餓鬼...費時諗啦經過呢度, 又耐無嚟食...就幫襯吓佢啦同個部長講話我哋六個人七點半, 幫我留張枱...個部長見都七點零, 就答我無問題...Gather 齊人之後咪一齊入去食嘢 lu...大家都好似未嚟過呢間嘢, 都好surprise 呢度有扒食set-dinner 都好經濟, 又有湯又有包, 我個主菜係雜扒...係, 我係一個貪心o既人白湯較稀, 不過呢度有牛角飽食都幾特別, 味道都ok <-- 跟餐算係咁雜扒都幾好, 有牛﹑豬﹑雞同埋咩呢...好似係煙肉呀...牛最好味...跟住係煙肉喎, 豬較肥身...雞都有啲鞋啲同學就都係雞扒呀西冷呀咁不過麻麻地...最好係個薯菜...同個汁跟住我哋由七點半食呀傾呀到十點幾其間個部長過嚟收嘢呀又問駛唔駛order 多杯嘢飲都幾annoying扣分lor講真閒日有張大枱應該還神啦
星期一啱啱就約咗班舊同學食飯
個個同學都指意我book 枱
食咩又唔講, 又唔俾preference 我...
剩係話要成班同學可以坐得耐傾得耐啲喎

我收工都成六點半
約咗七點半
咁我就係旺角逛逛
日本嘢, 多人到爆
(雖然我都鐘意食啫, 唔駛咁多人呀)
老麥?快餐唔得啦~
成班餓鬼...

費時諗啦
經過呢度, 又耐無嚟食...
就幫襯吓佢啦
同個部長講話
我哋六個人七點半, 幫我留張枱...
部長見都七點零, 就答我無問題...

Gather 齊人之後咪一齊入去食嘢 lu...
大家都好似未嚟過呢間嘢, 都好surprise 呢度有扒食
set-dinner 都好經濟, 又有湯又有包,
我個主菜係雜扒...
係, 我係一個貪心o既人
白湯較稀, 不過呢度有牛角飽食
都幾特別, 味道都ok <-- 跟餐算係咁
雜扒都幾好, 有牛﹑豬﹑雞同埋咩呢...
好似係煙肉呀...
牛最好味...跟住係煙肉喎, 豬較肥身...雞都有啲鞋
啲同學就都係雞扒呀西冷呀咁
不過麻麻地...
最好係個薯菜...同個汁

跟住我哋由七點半食呀傾呀到十點幾
其間個部長過嚟收嘢呀又問駛唔駛order 多杯嘢飲
都幾annoying
扣分lor
講真閒日有張大枱應該還神啦
又冇人係出面等緊...
何苦要俾我哋扣你分呢?
2008-02-20 19 瀏覽
我今晚9:00係旺角行,發現某新興壽司店又排長龍...經呢間就入左去試,因為呢排成日食日本菜,食得多都想食返其他野!相對旺角其他地段來說,個無國界晚餐都算抵食!66$有餐包,餐湯,前菜,主菜&餐飲~前菜我選了炸龍蝦丸,龍蝦丸中間有忌簾,表面炸得鬆脆,還不錯~主菜我點了加拿大龍利柳,有白汁相配,味道不算濃,口感不錯!!唯我個人感覺龍利柳本身肉質不算好!!整體來說,可以下次再去試其他口味!!因為有他的米線還未試~
我今晚9:00係旺角行,發現某新興壽司店又排長龍...
相對旺角其他地段來說,個無國界晚餐都算抵食!
66$有餐包,餐湯,前菜,主菜&餐飲~
唯我個人感覺龍利柳本身肉質不算好!!

整體來說,可以下次再去試其他口味!!
因為有他的米線還未試~
2008-02-03 5 瀏覽
入到去流晒汗﹐叫左個下午茶多士食點知等左半個鐘都未黎﹐激到爆
入到去流晒汗﹐叫左個下午茶多士食
點知等左半個鐘都未黎﹐激到爆
2008-01-14
前幾天幫襯了一次,見到這間賣米線的專門店,竟然有西餐、牛扒賣?心感很是奇怪...結果,叫了一個牛扒餐,很難吃肉質差,而且著條十分粗糙,難以嚥下一間賣米線的,竟然走去賣牛扒,予人不倫不類的感覺結果兩頭不到岸,既不專,又不好吃
結果,叫了一個牛扒餐,很難吃
肉質差,而且著條十分粗糙,難以嚥下

一間賣米線的,竟然走去賣牛扒,予人不倫不類的感覺
結果兩頭不到岸,既不專,又不好吃
2007-12-04 3 瀏覽
另一個星期三晚返學的日子, 又係旺角晚飯. 揀了這家店.剛好有個卡位, 都算寬敞的. 比茶記的環境較佳.招牌自選米線$23: 6分, 見這裡的店名以米線為名, 當然要點招牌, 就要這個招牌自選米線. 兩款材料揀了榖飼牛肉同蜂巢豆腐, 但麵底都係要了米粉, 反正米線米粉我都無乜所為的. 本來係而度應該叫甚麼麻辣或者酸辣湯底, 但始終小弟不太能夠吃辣, 都係運吉地要了個清雞湯. 碗米粉係真的相當之清, 湯係淡淡的, 其實無乜味, 兩款材料係以蜂巢豆腐為主, 碗野係好多舊豆腐, 牛肉只有小許. 不過牛肉也有化學痕跡, 吃小點也沒大不了. 而豆腐加上米粉再加上清湯, 個配搭係太清了, 太淡了, 無甚味道. 當然, 這個係小弟的選擇, 跟店方無關. 遷就了自己的辣度, 這碗米粉就不太對味了.鐵板美式雜扒$52: 6分, 不知為何, 米線店有得食扒, 又叫了客雜扒. 先來的係法式牛角酥同忌廉湯, 牛角酥熱辣辣, 幾討好的, 忌廉湯就好淡. 個雜扒份量不少, 但放在一個比較細的鐵板, 吃的時候有一定難度. 幾件肉都係大路野, 牛扒也是化學的, 肉味當然麻麻, 也不應該有太高要求, 點上黑椒汁後其實都
另一個星期三晚返學的日子, 又係旺角晚飯. 揀了這家店.

剛好有個卡位, 都算寬敞的. 比茶記的環境較佳.

鐵板美式雜扒$52: 6分, 不知為何, 米線店有得食扒, 又叫了客雜扒. 先來的係法式牛角酥同忌廉湯, 牛角酥熱辣辣, 幾討好的, 忌廉湯就好淡. 個雜扒份量不少, 但放在一個比較細的鐵板, 吃的時候有一定難度. 幾件肉都係大路野, 牛扒也是化學的, 肉味當然麻麻, 也不應該有太高要求, 點上黑椒汁後其實都幾惹味的, 而伴碟的薯條更加係出奇的美味, 兩三下就清了.

食物水準普通, 或許吃酸辣才試到這店的真功夫, 但是晚的惠顧就沒有太大的亮點, 也不算特別抵食, 整體平平無奇.
(非會員)
2007-11-20 7 瀏覽
無去好耐今天食米線很差湯無味墨魚丸不新鮮有味牛扎肉间以前不同很不好食我和朋友食了少少就走有人話現左依度喲食物差好多我不信因以前成日會來現左信到十足不會再去差差差!
2007-11-12
此分店好似同奧海城果間唔同,呢度個名多左少少野,叫麻酸樂百味,可能係咁,竟然有西餐食!$66一個餐,可揀蒜茸包或牛角酥,因為前者比較普通,所以揀左後者,上桌時熱辣辣,少少脆,幾好味;頭盤四選一,本來想要多春魚,但竟然話賣晒,改為燒雞串,咁只好選擇凱撒沙律春卷,估唔到係用杯裝,而春卷又竟然係一條長長的(好似pocky...),好得意;湯揀白湯,普通,no comment,但係可愛在顧客竟然可以揀中湯(!?);主菜要個西冷扒配薯菜,塊扒又幾大塊,而且唔靭唔多筋,比想像中好,薯菜只係炸薯條,一般而已,個汁揀左什菌汁,都幾夠味,配西冷幾好!加$3連飲品,都食到好飽好飽!比起花園餐廳果d,係遜色少少,但係見佢做開米線有呢個質素,算係咁啦!而且個經理鬼咁有禮貌又好口(無多春魚都唔好意思左兩次,落完order同走時又係咁講多謝),所以,鬆手少少俾個笑啦!
(非會員)
2007-09-22 17 瀏覽
之前食過好多次,覺得無國界晚餐好抵食,但昨天去過就大失所望,第一,晚餐加價了,由$50多元加到$66第二,選擇少了,原先套餐可選十式米線,但現在沒有了,第三,份量少了,叫了頭盤芝士焗青口,個隻所謂既青口,只得手指尾頭兩節咁大,真係食再都唔知,终結以上結論,應該不會再幫襯
第一,晚餐加價了,由$50多元加到$66
第二,選擇少了,原先套餐可選十式米線,但現在沒有了,

终結以上結論,應該不會再幫襯
2007-08-12
尋晚5點幾,我同男友已經係度覓食喇,皆因落住絲絲細雨,早d食都好,之後可以慢慢shopping嘛,隨隨便便咁揀一間黎食.男友要一碗十式泡飯跟一杯果汁賓治:十式有三色蛋白,蟹子墨魚丸,冰豆腐,手打肉丸,鮮腐竹,雞軟骨丸,時菜,香菇牛扎肉,金菇,菜甫肉碎煎蛋,都唔錯哩;杯飲品就酸得滯,麻麻地.我就要個醬燒鰻魚飯拼鎮江小排骨米線拼一口甜品跟蜂蜜柑桔:細細碗,容易食,幾好哩;飲品就苦到我放棄飲唔晒.
2007-08-11 5 瀏覽
1.鮮腐竹+爽脆豬潤酸辣湯底(小辣)米線$25 ~ 腐竹好多,豬潤稍老,下次可以試中辣,因為一點都不辣.2.手打肉丸+手撕雞麻辣肉碎湯底(中辣)米粉$25 ~ 肉丸真的幾新鮮,手撕雞就麻麻了.麻辣湯底野味過酸辣湯底.
2007-08-05 12 瀏覽
昨日下午要上課, 於是到了這間在公司附近的店吃午餐. 坐下來才知道這裡除了西式午餐外. 還有賣米線! 叫了雞軟骨丸+三色蛋白+米線+清雞湯. 雞軟骨丸有雞肉, 軟骨可能磨碎了, 所以吃起來卜卜脆. 三色蛋白我只吃到皮蛋和鹹蛋兩種味, 另外一種蛋卻吃不出來; 味道有點鹹, 跟淡味的米線也很夾! 下次可能試下麻辣米線!
2007-06-17 3 瀏覽
琴晚同朋友仔睇戲前黎食飯好好彩仲未到六點半可以叫下午茶叫左兩個午市開始提供既特色推介美國肉眼扒意粉同地中海立魚柳薯菜跟餐有湯,牛角酥,同餐飲湯要左羅宋湯菜唔算多但勝在辣辣地幾開胃牛角酥預左會油d但翻叮左熱熱地幾鬆軟幾好味意粉同汁份量多雖然意粉只係白烚但唔會過淋幾彈牙肉眼唔韌但唔知點解有d豬潤味朋友仔既魚柳加左蟹籽白汁都幾好味但感覺上有d似龍脷柳薯條新鮮炸起唔會一碟都係油幾好餐飲加8蚊要左雜苺沙冰同鮮果汁賓治但早知都係要番檸茶好d雜苺沙冰有d似藥水味個賓治又無乜特色不過以80蚊埋單食得飽飽真係好抵
琴晚同朋友仔睇戲前黎食飯
好好彩仲未到六點半可以叫下午茶
叫左兩個午市開始提供既特色推介
美國肉眼扒意粉同地中海立魚柳薯菜
跟餐有湯,牛角酥,同餐飲
湯要左羅宋湯
雜苺沙冰有d似藥水味
個賓治又無乜特色
不過以80蚊埋單食得飽飽真係好抵
2007-06-02 5 瀏覽
今日幫襯了下午茶餐,一個是蕃茄酸辣湯底+ 三色蛋+ 冬菇+ 鴛鴦米(米粉拼粉絲), 另一個是麻辣撈野,即是麻辣醬+ 上海面+ 青瓜絲+ 甘荀絲+ 雞翼,後者比較好吃,麻辣很惹味,撈埋青瓜絲,幾清新~而前者的湯底則一般,唔夠酸唔夠辣,偏咸。但三色蛋就幾得意,有雞蛋皮蛋和咸蛋一齊整成一舊野,幾特別的~服務一般,d伙記講野傾偈仲大聲過d客人
今日幫襯了下午茶餐,
後者比較好吃,麻辣很惹味,撈埋青瓜絲,幾清新~
服務一般,d伙記講野傾偈仲大聲過d客人
2007-01-22 4 瀏覽
大蝦拼羊架:大蝦肉'霉'的;羊架用梳打粉'拿'到冇哂咬口冇哂味.羊架:同上面講既羊架quality好少少,起碼唔覺有用梳打粉,不過都只係普通.兩個晚餐最差係個main course;其餘course普普通通.服務方面,有2個客好慘;之前被安排同另一pair坐大台;到果pair走左,由於黎左5個新客,個經理叫仲食緊果pair轉台喎!人地已食到個main course既一半,轉台好'le he'囉...好唔岩呀!
大蝦拼羊架:
大蝦肉'霉'的;
羊架用梳打粉'拿'到冇哂咬口冇哂味.

羊架:

行開街都見到呢間野好多人食,以為味道都應該ok啦, 點知...間舖原來有分吸煙區同非吸煙區,但坐低左見隔離問先知,幸好我坐既附近都冇人食煙!!見有下午茶餐,以為都幾抵啦,落單張食面既紙明明係$25一個面連湯底(我揀左麻辣湯底所以加$3,原本$22)包兩個仲有一杯野飲,點知出左張單之後先見到原來係$27!!! 搵晒食個menu都唔見有寫假期加$2,淨係見到有另一個menu上面係寫面餐係$24 (另加$3特別湯底!)於是乎去左同個待應理論,點知只換來敷衍一句: 假期係加$2喎...加$$唔係問題,但應該寫o係餐牌上面又或者一坐低就應該講啦!!! 點可以咁開天殺價架!!!!味道方面..... 非常一般!!!!!都係雲南米線好食好多!!!