2018-08-02 83 瀏覽
我先承認我係麻布茶房粉絲😂食盡住全香港分店了麻布茶房是一間來自日本的甜點老店,有獨家的燒蕃薯霜淇淋等各款甜食,除此之外亦有不同的日式食物可供選擇。這天,小編來到位於九龍灣的麻布茶房分店一試😋先説環境吧~店舖的座位分佈很整齊,擺放有序,壓迫感不大。小編尤其喜愛它們的大掛畫,掛畫散發著濃濃的東洋風哦!🎌現在説説主食,小編叫了一個鹽燒三文魚定食和一客麻布什錦燒烏龍麵。首先,鹽燒三文魚非常到位,魚的肉質十分tender, 而且鹽燒味很香,最重要的是嘗不到任何腥味。再者,定食當中包含的如青瓜等經過醃製的配菜好清新,配以肉食一流。還有值得一提的是定食中的蛋花湯,很清甜,是一個簡而精,實而不華的湯。另外一款是麻布什錦燒烏龍麵,烏龍麵較腍身,但挺滑。這道菜以蛋來包著,類似蛋包飯的款式,蛋內有牛肉、蝦、魷魚等,加上蛋上佈滿日本炒麵的醬汁和鰹魚碎,帶有大板燒的感覺喔~ 而小編認為這款什錦燒烏龍麵的其中一大亮點是作為配菜的酸薑絲,它絕對能減輕烏龍麵的飽膩感。😊主食過後,接下來是甜點,畢竟這家店是做甜點起家的,因此感覺上會更期待哦!☺可惜的是原本想試它們出名的招牌甜點:燒蕃薯霜淇淋,但它們的蕃薯剛好用光了😂😂
我先承認我係麻布茶房粉絲😂食盡住全香港分店了

這天,小編來到位於九龍灣的麻布茶房分店一試😋

小編於是點另一個同樣是人氣之選的白玉芒果冰淇淋甜点,芒果冰淇淋很香甜,原本怕會過甜,幸好丸子把甜味中和過來,丸子本身是無味的,但配以芒果冰淇淋和底下的紅豆後味道變得很適中,既彈牙亦有紅豆和芒果香。

最後,店員的服務態度亦十分值得稱讚,態度相當友善,收拾食物速度也很迅速,而且斟茶的次數也很密,很細心。這是很好的待客之道喔!
2018-07-31 67 瀏覽
雪糕午餐@淘大友人住附近,話麻布茶房 lunch set 好多選擇。估唔到真係咁多嘢揀,三大個 menu 滿哂 🤣 朋友嗰個餐仲有雪糕送𠻹!朋友嘅壽喜牛肉定食,有漬物同麵豉湯,仲有個雪糕甜品~ 壽喜牛肉嘅份量好多,加咗洋蔥好香口。好難得食哂啲飯仲有咁多牛肉剩,好抵食 我想食生嘢,所以貪得意就散叫三文魚牛油果丼,試下三文魚同牛油果嘅配搭,因為啲人成日話牛油果嘅味道有少少似三文魚~ 我就覺得唔多似,不過食落都 OK,而且散叫一樣有漬物同麵豉湯。送嘅沖繩燒紫番薯霜淇淋有好多圈,好高!雪滿充滿奶香同幼滑,黑糖同黃豆粉落得啱啱好,呢度嘅甜品果然好食 我杯朱古力另外點嘅,味道好濃郁,雪糕一樣係咁好食!朋友個餐仲有餐飲㗎,真係好豐富
雪糕午餐@淘大

壽喜牛肉定食

好難得食哂啲飯仲有咁多牛肉剩,好抵食

三文魚牛油果丼
三文魚牛油果丼

沖繩燒紫番薯霜淇淋
沖繩燒紫番薯霜淇淋

霜淇淋巧克力牛奶

我杯朱古力另外點嘅,味道好濃郁,雪糕一樣係咁好食!

凍檸茶
朋友個餐仲有餐飲㗎,真係好豐富
2018-07-04 169 瀏覽
晚飯時段,剛好路過看見晚餐和火鍋套餐很抵食,只需$6x 起,並有不同甜品組合選擇,而且不用等位,反正很久沒有食過就試試吧。我選了泡菜湯底🐷肉火鍋配烏冬 + Haagen-Dazs 雪糕。雪糕本來有7-8種味道,但侍應說只剩下雲尼拿同曲奇味,我喜歡曲奇味所以都ok。當我看見我的火鍋時,不禁令人失望⋯食材甚少,只有獅子狗x2,菜幾條,冬菇x1,青口x3,豚肉x4!! 很感動😭有4片肉⋯而我最期待的湯底,一丁點兒的泡菜味也沒有⋯心想幸好還有曲奇雪糕😌 但是!侍應最後告知只有雲尼拿味!天啊!我怎麼有種受騙的感覺⋯⋯再看老頭子的牛肉飯,等了很久才有⋯不是肥牛哦~味道偏甜,肉質頗鮮嫩。但我還是比較喜歡吉X家的味道😆 套餐的甜品是燒蕃薯霜淇淋(紅豆)。我試了一口,雪糕奶味頗濃,配上微暖的蕃薯蓉,口感和味道是挺不錯的。如果有下一次,應該只會試甜品吧⋯⋯
2018-06-09
2018-06-26 149 瀏覽
係 9 龍灣 shopping 完,有係時刻要醫肚,朋友說想食日本野,去了丼丼x ,見到 menu 太少選擇,不太啱食,價錢也不是平 , 於是轉呔去咗麻布茶房 。呢間我都有幫襯過,只是不是經常。剛有 40 周年慶典 ,有半價火鍋優惠 , 咁就要試下 , 有 3 款火鍋選擇 , 跟白飯 , 另轉烏東需加 $10 , 套餐可選擇 5 同之雪糕甜品,價錢會有 5 同 。選了豚肉 及 雞肉火鍋 ,火鍋內配菜有菜,丸,日式魚片,金姑菜,豆腐 , 講真份量都算正常 , 味道都 ok 。 豚肉反而好食過雞肉 , 雞肉有雪味甜品就當然選了……綠茶雪糕啦 , 綠茶都算夠濃味 。雪糕選擇還可以選擇 H 字牌 , 不過,我覺得黎呢間食,當然食番呢間較出色的雪糕甜品啦 。埋單每人 $105 , 價錢都算實惠 , 單叫一個雪糕甜品都要 $40 ~50 啦,所以有機會都可試下,都係果句…… 要求不要太高 。
剛有 40 周年慶典 ,有半價火鍋優惠 , 咁就要試下 , 有 3 款火鍋選擇 , 跟白飯 , 另轉烏東需加 $10 , 套餐可選擇 5 同之雪糕甜品,價錢會有 5 同 。選了豚肉 及 雞肉火鍋火鍋內配菜有菜,丸,日式魚片,金姑菜,豆腐 , 講真份量都算正常 , 味道都 ok 。 豚肉反而好食過雞肉 , 雞肉有雪味

2018-06-24
好耐無食過,見佢火鍋半價幫襯下,點知中伏,個海鮮牛肉火鍋仲衰過吉野家,唔怪之得要半價,竟然有龍蝦丸!青口同蝦又唔新鮮!牛肉肥到爆!另外叫左迷你牛肉飯同喬麥麵,個飯啲油多到滴出黎,放冷面隻碟食到底有啲異物,都算!最後埋單無端收多左錢。海鮮火鍋加$12,我問佢做乜加$18,個中年矮男人侍應答:加一,我話下面咪加左一,同埋$12加一都唔係$18,最後佢黑面行開,由個高佬答話收多左,唔好意思都無,仲要單都唔駛出過,求其到咁,就算就執都唔駛咁啩!幫襯真係貼錢買難受!

幫襯真係貼錢買難受!
2018-04-14 399 瀏覽
自從出左咩咩週年優惠火鍋套餐半價(不過原價加一)加上晚市套餐 主食+甜品 的確為佢挽回一啲人氣作為住附近嘅街坊 唔想太頹食嘅時候呢度的確不失為一個好選擇所以久唔久都會自己/同家人嚟食(參考:會員app$2=1分都儲到大概500分了)不過今晚真係跌曬眼鏡我叫左鰻魚炒飯等耐好多 都能諒解(家人個火鍋都食左一半有多先到)見隔離檯個個上鰻魚炒飯 睇落都合理水準啊上碟仲堆山形 上面仲有d木魚哇 我個個嚟到第一 目測份量少1/4 我走蔥啫 不至於1/4呱第二 翻滾完成個炒飯 只係得三四粒仔鰻魚嘅痕跡有粒仲係得皮 無魚肉第三 過甜鰻魚汁 第四 定食跟前菜同湯之前好似都無咁頹 今晚呢個 廚餘咁個似蛋碎非蛋碎嘅物體 無味 個質感超怪今晚連杯茶都無茶味...個甜品總算合理水準 但短時間內真係唔會再嚟囉...唯一誘因得返「用埋d會員積分」...嬲到一路食雪糕一路打食評啱啱埋單 仲要計多左成百蚊...想點
自從出左咩咩週年優惠火鍋套餐半價(不過原價加一)
加上晚市套餐 主食+甜品
的確為佢挽回一啲人氣

作為住附近嘅街坊 唔想太頹食嘅時候
呢度的確不失為一個好選擇
所以久唔久都會自己/同家人嚟食
(參考:會員app$2=1分都儲到大概500分了)

不過今晚真係跌曬眼鏡
我叫左鰻魚炒飯
等耐好多 都能諒解
(家人個火鍋都食左一半有多先到)

見隔離檯個個上鰻魚炒飯 睇落都合理水準啊

第四 定食跟前菜同湯
之前好似都無咁頹
今晚呢個 廚餘咁
個似蛋碎非蛋碎嘅物體 無味 個質感超怪

今晚連杯茶都無茶味...

甜品總算合理水準
但短時間內真係唔會再嚟囉...
唯一誘因得返「用埋d會員積分」...

嬲到一路食雪糕一路打食評
啱啱埋單 仲要計多左成百蚊...
想點
鰻魚汁炒飯
2018-03-25 373 瀏覽
平日成日都行過九龍灣嗰間麻布茶房, 覺得環境布置都吾錯,但之前無套餐, 睇餐牌如果逐樣逐樣叫都幾昂貴!!但今日經過麻布茶房門口有大大嘅餐牌寫住豪華火鍋大割引50%, 原價要百幾蚊, 減價後只係幾十蚊, 比之前抵好多!!即刻入去試試先茶房風豚肉火鍋~豚骨湯底, 有很多什菜, 有紹菜, 東菇, 豆腐, 金菇, 白菜, 日本魚旦同幾片豚肉, 吾知係咪減左價呢! 肉太少, 配菜太多!!宇治金時~有五個圈嘅軟雪糕, 軟雪糕好滑, 抹茶醬味濃, 底下熱番薯超甜超好味道, 構成左有冰火交融的感覺, 伴碟仲有大大粒嘅日本紅豆!!

2018-03-12 249 瀏覽
上周六叫左以下野:溫泉蛋雞肉漢堡照燒豬肉飯醬油汁煙肉菇意大利麵熱朱古力牛奶熱抹茶牛奶主菜就上得好快,2杯野就催左3次先到。不過唔知係咪千呼萬喚始出來的關係,2杯野都好好飲。
上周六叫左以下野:
溫泉蛋雞肉漢堡
照燒豬肉飯
醬油汁煙肉菇意大利麵
熱朱古力牛奶
熱抹茶牛奶

主菜就上得好快,2杯野就催左3次先到。
不過唔知係咪千呼萬喚始出來的關係,2杯野都好好飲。
熱朱古力牛奶+熱抹茶牛奶
2018-03-10
15 分鐘 (堂食)
熱朱古力牛奶+熱抹茶牛奶
2018-03-08 227 瀏覽
係淘大食lunch ,最方便相信就係唔使等位今日一個人行左個圈都諗唔到食咩天氣又凍凍地,就去食返碗拉麵啦湯底有三款選擇,豬骨,蕃茄,同麻辣叫左碗蟹棒豬骨湯拉麵$48連飲品加一湯底比想像中濃味,都唔錯拉麵就有啲硬身,唔夠彈牙有菠菜做配料,食到最尾發現原來有蟹肉有啲估唔到,雖然無咩味道但都總算有啲啲特別
係淘大食lunch ,最方便相信就係唔使等位
今日一個人行左個圈都諗唔到食咩
天氣又凍凍地,就去食返碗拉麵啦
湯底有三款選擇,豬骨,蕃茄,同麻辣
叫左碗蟹棒豬骨湯拉麵$48連飲品加一
湯底比想像中濃味,都唔錯
拉麵就有啲硬身,唔夠彈牙
有菠菜做配料,食到最尾發現原來有蟹肉
有啲估唔到,雖然無咩味道
但都總算有啲啲特別

2018-02-24 220 瀏覽
拜年日,先到淘大吃個午餐,經過麻布,朋友仔說想試下,沒多想就進去了!點了個開心午餐:有薑汁燒雞肉定食,配上甜品搽茶聖代! A (飯)+ C (甜品)承惠$ 88!看看menu,原來只是一個甜品也要$4x-$78不等,感覺上套餐會比較化算!薑汁燒雞肉定食雞件尚算幼嫩,燒得幾香,皮燒得脆口,而且有濃濃的薑味,味道尚算可以!搽茶聖代看圖片好像很大杯似的,來的時候很小🤔 說到味道,那搽茶味很濃郁,雪榚很滑,還不錯!

薑汁燒雞肉定食

搽茶聖代

2018-02-21 166 瀏覽
拜年後就行到九龍灣地鐵站搵食, 老公話去淘大商場比較多選擇, 見到呢間既火鍋做梗半價就黎試下喇曾幾何時, 麻布茶房係我中學時期拍拖好去處, 咁多年黎其實見到雪糕新地都仍舊覺得好吸引我同老公同前世小情人一齊叫左兩個鍋牛肉火鍋 豬骨湯底 拼 芒果雪糕- 牛肉唔多但屬於靚肉, 有3條蟹柳, 充足既娃娃菜, 金菇, 冬菇, 粉絲同龍蝦丸豬肉火鍋 蕃茄湯底 拼 香草雪糕- 同牛肉火鍋相比, 配料一模一樣只係豬肉唔同左, 而老公就好鍾意呢個湯底 火鍋係配白飯同鼓抽, 我地都覺得個鼓抽比一般火鍋用既咸好多雪糕因為我地係拜年度已經食左好多野, 所以就叫個最細份既甜品, 個年糕係炸過又脆又軟, 蕃薯就熱熱地既再配個凍雪糕, 層次分明 侍應都係細細聲既靚女, 手腳都算快美中不足既係, 身邊坐左個超燥底媽媽, 不停鬧老公呢樣果樣, 我都要時刻提醒自己唔好咁炆先得

我同老公同前世小情人一齊叫左兩個鍋

牛肉火鍋 豬骨湯底 拼 芒果雪糕

豬肉火鍋 蕃茄湯底 拼 香草雪糕

火鍋係配白飯同鼓抽, 我地都覺得個鼓抽比一般火鍋用既咸好多

雪糕

侍應都係細細聲既靚女, 手腳都算快

美中不足既係, 身邊坐左個超燥底媽媽
, 不停鬧老公呢樣果樣, 我都要時刻提醒自己唔好咁炆先得

2018-02-17
2018-02-08 120 瀏覽
呢間野既服務真係好差好差........尤其個白色衫女侍應,服務態度好惡劣.. .....明明周圍都有吉檯........都要安排張未汁好既檯........又逼又擺滿gas爐 ......個女侍應仲要黑口黑面..管理層真係要好好培訓下d員工............諗住都算...坐左好耐都無人俾餐牌黎..呢間野真係唔去都罷啦⋯⋯未食都一肚氣....以後都唔會光顧......大家要入去之前要諗清楚....
2018-02-05 126 瀏覽
今天九龍灣一日遊,行過見到有間日本定食店,有豪華火鍋大割引,還有精美甜品,所以便試試看。我們選了兩個都是牛肉火鍋,而甜品,一個是抹茶聖代,一個是巧克力香蕉聖代。首先來的是蕃茄鍋湯底,另一個是豚骨湯底。睇落都唔錯,而且配料非常充足。有菜,獅子狗卷,日本魚旦,蟹棒,龍蝦丸,冬菇,粉絲,豆腐,而主打緊係肥牛啦。雖然肥牛不太靚品質,但咁既價錢,算可以接受了。其它配菜也唔錯,不過碗飯就比較細碗了一點😅😅😅,如果大食的男士們,就未必夠飽了。如果唔跟飯加10蚊可以轉跟面。最後就是甜品了,兩個甜品都很唔錯,還有小量水果伴碟,所以很滿足的一餐。重點價錢非常抵食,所以經過也值得試試,服務環境都唔錯的,希望有更多特惠特別套餐推出

• 豪華火鍋
2018-01-29 107 瀏覽
假期行完街又係時候要搵野食醫生下肚,路過麻布茶房,見到大大個set dinner餐牌,望落幾抵食就決定試試除左定食晚餐外仲有打邊爐餐,價錢可以接受,一個主食+甜品,不過就包冇飲品男友就order左個雞肉邊爐配白飯,份量都算可以不過味道就一般我就order左個番茄海鮮意粉,賣相合格但味道就麻麻,番茄唔酸唔甜咁,好淡另外加錢叫既飲品,巨峰提子味可以,但感覺太細杯甜品方面我地都叫左新地,分別係芒果同綠茶,賣相吸引,軟雪糕都算香滑,而且都幾大杯,感覺甜品比起主菜出色
另外加錢叫既飲品,巨峰提子味可以,但感覺太細杯
2018-01-20 112 瀏覽
有時屋企無飯食,懶懶地都會去下附近醫肚既~ 行過淘大見麻布茶房推出左火鍋,包甜品仲要有半價,仲平過普通定食,應該係同樓上吉野家爭下長短~牛肉火鍋~ 2個牛魔王都選左牛肉為主角,鍋內還有其他配料如菜、龍蝦丸、竹輪、冬菇等。。 牛肉尚算不過不失,但龍蝦丸同竹輪一咬落去成啖粉咁。。真係唔掂。。。 😂一分錢 一分貨,食返個雪糕當補數。。黑蜜黃豆粉霜淇淋~ 始終係度都係食甜品好,甜甜黑蜜醬的新地慢慢在微熱的蕃薯上溶化,一起放入口中的口感很好!燒蕃薯冰淇淋~ 微熱燒蕃薯有薄脆糖衣包著,與雪糕一軟一脆配合得好味!
真係唔掂。。。
牛肉火鍋

😂一分錢 一分貨,食返個雪糕當補數。。

2017-12-28
5 分鐘 (堂食)