2022-01-10 654 瀏覽
見到個奶白色嘅湯底,一睇都覺得好飲,一問之下,原來用個高壓煲將豬骨煲到軟埋,變晒做粉末,同啲湯融為一體,所以極濃豬骨味,平時食拉麵嘅湯,濃得滯會咸,但呢間個湯,濃得嚟依然好清,好順口,唔會飲到乾渴。另外蝦味噌湯都好濃蝦味,湯上面有好多櫻花蝦,但都係建議未試過嘅朋友,試左豬骨湯底先。麵係幼麵,我本身比較喜歡粗身麵多啲,兩塊叉燒有少少燶邊,好香口,套餐跟左個小龍蝦沙律,味道唔錯,芥辣生蝦就一般,好大雪藏味。整體性格比好高,一碗拉麵75蚊,平時其他店唔過百都要90幾,強烈推薦麵匠風龍!

2022-01-08
  • 豚骨湯拉麵
  • 小龍蝦蟹籽沙律
結論先寫在前頭,麵匠風龍係我食過香港最好味的拉麵店。和香港眾多拉麵店不同,佢無得揀麵質軟硬、湯底濃淡,主食只有豚骨湯拉麵和蝦味噌拉麵:總之我做的就是最好,唔駛你揀。這,是一種霸氣。豚骨湯拉麵:麵質湯底都無可挑剔。奇跡在於豬骨湯本應係「濃湯」,但佢居然做到「清」的效果,結果係濃得嚟又順滑,成碗完飲之後,一啲都唔涸喉。如果想要味道再濃啲?請選蝦湯麵。麵質無得揀軟硬,但我的評價就係「啱啱好」。重不得不提叉燒,日式叉燒係分碟上,而且火炙過,比起市面其他拉麵店叉燒連麵上,別有一道焦香味。如果要雞蛋挑骨,我會想要多啲湯,因為實、在、係、太、好、飲。日本生啤。所謂日本,係Asahi。本來,拉麵本身有湯,而且有水又茶是常識吧,可以唔需要啤酒。但係!我見到佢哋啤酒係用冰杯!冰杯!突然明白咩叫匠心同誠意,於是叫我一杯......滋味係,用我飯腳的講法:「平時唔飲啤酒,但嗰刻頓時明白點解野原廣志咁鍾意放工之後嚟一杯」
結論先寫在前頭,麵匠風龍係我食過香港最好味的拉麵店。

豚骨湯拉麵+半熟玉子
麵質無得揀軟硬,但我的評價就係「啱啱好」。
日本生啤
2022-01-03
豚骨湯拉麵+半熟玉子
日本生啤
各拉麵店都有自己獨有湯底,而且只專注製作數款拉麵。相對於花多眼亂的拉麵店,這種更令我有所期待。而剛好我最近去位於灣仔的 麵匠風龍 就只賣兩款拉麵 連小食亦都是只有三款,可以組合成套餐,餐牌實在簡約 (笑)✦ 芥辣蝦沙律-是生蝦來~吃辣的我會略覺得芥辣味不算很重。✦ 小龍蝦蟹籽沙律-一球內有不少爽口彈牙的龍蝦肉,可以用香脆的紫菜包著來吃,這樣更滋味喔!✦ 豚骨湯拉麵套餐 ($105) -湯底濃味得來不會很油膩、順喉而且可以多喝幾口。麵底是幼面,口感雖然不是很硬,但也不是超軟那種。拉麵配料有爽脆木耳、辛辣感不是很濃烈的香蔥、兩片叉燒是分開上,單吃稍微覺得濃味到有少許鹹可能是因為油焦香的味道? 建議浸下湯才吃!而玉子則是點套餐才有,若單點拉麵就要另外加錢囉是一隻完整的半熟玉子,蛋白很滑嫩,十分濃味!✦ 蝦味噌拉麵套餐 ($115) - 湯底比前者更為濃厚一些且依然順喉,再加上櫻花蝦提味更顯濃郁鮮甜,但就會稍為膩一點。還有就是拉麵配料由木耳變成了粟米就是囉這間拉麵店的湯碗是石造有保溫效果,不過就要小心燙手。另外店裝潢和在日本的拉麵店如出一轍,後方也有掛勺給大家掛外套或袋子。我已經將這店放在可以
各拉麵店都有自己獨有湯底,而且只專注製作數款拉麵。
相對於花多眼亂的拉麵店,這種更令我有所期待。
而剛好我最近去位於灣仔的 麵匠風龍 就只賣兩款拉麵
連小食亦都是只有三款,可以組合成套餐,餐牌實在簡約 (笑)
芥辣蝦沙律-
是生蝦來~吃辣的我會略覺得芥辣味不算很重。
芥辣蝦沙律
小龍蝦蟹籽沙律-
一球內有不少爽口彈牙的龍蝦肉,
可以用香脆的紫菜包著來吃,這樣更滋味喔!
豚骨湯拉麵套餐 ($105) -
湯底濃味得來不會很油膩、順喉而且可以多喝幾口。
麵底是幼面,口感雖然不是很硬,但也不是超軟那種。
拉麵配料有爽脆木耳、辛辣感不是很濃烈的香蔥、
兩片叉燒是分開上,單吃稍微覺得濃味到有少許鹹
可能是因為油焦香的味道? 建議浸下湯才吃!
而玉子則是點套餐才有,若單點拉麵就要另外加錢囉
是一隻完整的半熟玉子,蛋白很滑嫩,十分濃味!
豚骨湯拉麵套餐
蝦味噌拉麵套餐 ($115)
湯底比前者更為濃厚一些且依然順喉,
再加上櫻花蝦提味更顯濃郁鮮甜,但就會稍為膩一點。
還有就是拉麵配料由木耳變成了粟米就是囉
蝦味噌拉麵套餐
這間拉麵店的湯碗是石造有保溫效果,不過就要小心燙手。
另外店裝潢和在日本的拉麵店如出一轍,
後方也有掛勺給大家掛外套或袋子。
我已經將這店放在可以再次來吃的名單 😊 推介給大家
2021-12-24
豚骨湯拉麵套餐
蝦味噌拉麵套餐
2021-12-29 317 瀏覽
今次👦🏻就同同事去灣仔食lunch,發掘左一間新既高質拉麵🍜。1點幾去到已經排哂長龍,最後我地等左45分鐘先入到去食,好彩無令我地失望。事不宜遲,依加即將進行介紹。餐廳拉麵選擇得兩款,豚骨湯拉麵同蝦味噌拉麵,今次就試左前者。加上小食就提供三個選擇:小龍蝦蟹子沙律、煎餃子、芥辣蝦沙律,今次就試左小龍蝦蟹子沙律。🌟小龍蝦蟹子沙律🦞🥗誠意推介一定要試,小龍蝦啖啖肉,好足料。包埋紫菜食,外脆內軟,鐘意龍蝦手卷既一定會鐘意食😋。🌟豚骨湯拉麵🍜奶白色湯底,好濃既豬骨湯味,飲完都唔會話好口渴。拉麵硬度適中,唔會話好硬或好軟,建議一定要食麵連湯飲。溏心蛋好滑,亦都好夠味👍。可惜佢個叉燒不如人意,可能燒得太耐,比較乾身,幾令人失望。

🌟小龍蝦蟹子沙律🦞🥗

🌟豚骨湯拉麵🍜
可惜佢個叉燒不如人意,可能燒得太耐,比較乾身,幾令人失望。
2021-12-23 487 瀏覽
呢排天氣凍,就想食拉麵💛我地2個就點咗2款套餐,跟餐要咗餃子同小龍蝦蟹籽沙律餃子小龍蝦蟹籽沙律小龍蝦蟹籽沙律有驚喜,好開胃,配上紫菜又唔覺得好膩我要咗蝦味噌拉麵,超濃嘅蝦味,分量十足仲有佢枱有辣芽菜,但唔記得影相,配起都好夾朋友食豚骨湯拉麵,我試過湯頭,都非常濃郁芳香不過,兩個相比蝦味當然濃厚啲啲朋友表示水準相湯,飲晒d湯都無口渴喜歡濃湯我推薦蝦味噌另外,拉麵有冰烏龍茶提供,又有紙袋放垃圾,衛生又安心仲有坐位後面個牆壁有掛勾可以掛背囊手袋非常貼心
呢排天氣凍,就想食拉麵💛

我地2個就點咗2款套餐,跟餐要咗餃子同小龍蝦蟹籽沙律

餃子

小龍蝦蟹籽沙律

小龍蝦蟹籽沙律有驚喜,好開胃,配上紫菜又唔覺得好膩
蝦味噌拉麵

我要咗蝦味噌拉麵,超濃嘅蝦味,分量十足
仲有佢枱有辣芽菜,但唔記得影相,配起都好夾
豚骨湯拉麵

朋友食豚骨湯拉麵,我試過湯頭,都非常濃郁芳香
不過,兩個相比蝦味當然濃厚啲啲
朋友表示水準相湯,飲晒d湯都無口渴

喜歡濃湯我推薦蝦味噌
另外,拉麵有冰烏龍茶提供,又有紙袋放垃圾,衛生又安心
仲有坐位後面個牆壁有掛勾可以掛背囊手袋
非常貼心
2021-12-22
蝦味噌拉麵
  • 小龍蝦蟹籽沙律
2021-12-03 741 瀏覽
收工時間6:30左右 2個人去到 等咗10分鐘就有位舖頭餐牌簡單直接 就係兩款拉麵可以加多$35追加成套餐配多一隻溏心蛋同四隻餃子不過因為我食唔到生蛋 同埋又想食多隻餃子所以直接單點拉麵同餃子1️⃣豚骨湯拉麵湯底清 唔油膩 但仍然充滿豬骨味叉燒建議放落湯盡快食 我有塊食到一半先放返落湯就已經乾晒麵質偏腍 好彩有爽口木耳絲搭夠2️⃣蝦味增湯拉麵湯底惹味濃郁 超有蝦既咸香味伴菜有甜粟米中和返蝦既濃味 必食推介!3️⃣餃子食拉麵點都要有份餃子先覺得完滿睇住師傅落完單即刻係雪櫃拎包裝餃子去加熱上碟熱辣辣 好岩過口癮
收工時間6:30左右 2個人去到 等咗10分鐘就有位

叉燒建議放落湯盡快食 我有塊食到一半先放返落湯就已經乾晒

麵質偏腍 好彩有爽口木耳絲搭夠

2️⃣蝦味增湯拉麵
湯底惹味濃郁 超有蝦既咸香味
伴菜有甜粟米中和返蝦既濃味 必食推介!
味增蝦湯拉麵

3️⃣餃子
食拉麵點都要有份餃子先覺得完滿
睇住師傅落完單即刻係雪櫃拎包裝餃子去加熱
上碟熱辣辣 好岩過口癮

餃子

10 分鐘 (堂食)
味增蝦湯拉麵
2021-11-30 514 瀏覽
這家拉麵店我來過幾次,上次吃過豚骨湯拉麵,但我個人覺得味道偏淡,這次想試試蝦味噌拉麵 這裡坐的都是吧桌,店員貼心提醒背後牆上可掛個人物品,譬如背包手提包,但我個人還是喜歡放在自己腿上比較有安全感(就是辛苦點) 點餐就直接跟煮拉麵的哥哥們說就好~ 午餐蝦味噌拉麵套餐 HK$115拉麵、溏心蛋、餃子/芥辣蝦沙律/小龍蝦蟹籽沙律 但我當天不想吃小吃,所以只叫了一碗蝦味噌拉麵 (沒有溏心蛋)HK$85溏心蛋 +HK$10蝦湯:喝到濃郁鮮甜的蝦味,作為配料的櫻花蝦和玉米粒也很多叉燒:烤得香,有色澤,就是肉質偏乾,幸好夠薄身不會難咬斷,所以我比較喜歡泡在拉麵裡泡一會再吃溏心蛋:流心,很有蛋味,滿鮮甜好吃幼麵:口感很軟,份量很足幼麵:口感很軟,份量很足🤰(貼心:每個位子都放了一個紙袋讓客人把垃圾紙放在裡面,而盡量避免擺在桌上到處傳播細菌,對現在疫情來說也感覺比較衞生總括吧桌模式的環境蝦味噌拉麵誠心推:服務周到,職員有禮:

點餐就直接跟煮拉麵的哥哥們說就好~

蝦味噌拉麵套餐 HK$115
拉麵、溏心蛋、餃子/芥辣蝦沙律/小龍蝦蟹籽沙律

但我當天不想吃小吃,所以只叫了一碗
蝦味噌拉麵 (沒有溏心蛋)HK$85
溏心蛋 +HK$10

蝦湯:喝到濃郁鮮甜的蝦味
,作為配料的櫻花蝦和玉米粒也很多

溏心蛋:流心,很有蛋味,滿鮮甜好吃
幼麵:口感很軟,份量很足

幼麵:口感很軟,份量很足🤰

總括
吧桌模式的環境
蝦味噌拉麵誠心推
服務周到,職員有禮
2021-11-21 581 瀏覽
聞名已久,嚟開灣仔一定要嚟試一下,在門口等了15分鐘已可入座!坐低先飲一杯凍茶,叫了一個套餐, $115 ,食物包括:蝦味增拉麵丶半熟玉子、小龍蝦蟹子沙律。湯底濃郁,日式叉燒入味,玉子流心,小龍蝦沙律配紫菜美味。店子不大,雖然全部座位都是吧枱,沒有逼夾的感覺,牆上有掛鉤可掛手袋和隨身物品。價錢合理,職員有禮。下次會來試豚骨湯底和餃子🥟

湯底濃郁,日式叉燒入味,玉子流心,小龍蝦沙律配紫菜美味。

價錢合理,職員有禮。下次會來試豚骨湯底和餃子🥟

2021-11-21
  • 小龍蝦沙律
2021-11-16 533 瀏覽
星期六過港島staycation, 未夠鐘住酒店,就周圍逛下搵嘢食等咗大約5分鐘就入座入到去所有位都喺吧枱,對住師傅坐,大約坐20人,牆邊有位掛嘢,所以坐落比一般拉麵店舒服啲,闊落啲坐低斟杯冰茶,一邊飲一邊睇Menu餐牌選擇唔多,計埋期間限定大概有三個選擇咁我同男朋友就二話不說一人一個餐(兩個都係要蝦味增拉麵餐 $115/pax)上菜時間都好快,先黎個前菜小龍蝦蟹子沙律 - 🌕🌕🌕🌕🌖 呢個前菜好有驚喜,個沙律醬好出色,好輕身唔會做得好漏,食完一啖想再接一啖,加埋啲紫菜食仲正,包住佢食,紫菜脆脆地,放入口外脆內冷餃子 - 🌕🌕🌕🌗🌑餃子都好味,不過冇乜特別,同平時嘅日式餃子一樣,都係皮好薄個種,係預期中嘅味道蝦味噌拉面 - 🌕🌕🌕🌕🌑湯底嘅蝦味好突出,唔會死咸,飲落仲好似有少少蝦膏嘅鮮味,由頭食到落尾都覺得好好味,唯一有啲美中不足嘅就係叉燒普通,而且因為分開上嘅關係,感覺無同拉麵湯底融為一體,完全可以分開食差啲唔記得講,個拉麵係幼面整體黎講,依然係非常高質嘅一間拉麵店,聽說平日好多人排隊,如果想試嘅朋友不妨假日呢個時間去
等咗大約5分鐘就入座

入到去所有位都喺吧枱,對住師傅坐,

坐低斟杯冰茶,一邊飲一邊睇Menu
餐牌選擇唔多,計埋期間限定大概有三個選擇
咁我同男朋友就二話不說一人一個餐
(兩個都係要蝦味增拉麵餐 $115/pax)

上菜時間都好快,先黎個前菜
小龍蝦蟹子沙律 - 🌕🌕🌕🌕🌖
小龍蝦沙律

餃子 - 🌕🌕🌕🌗🌑

蝦味噌拉面 - 🌕🌕🌕🌕🌑
差啲唔記得講,個拉麵係幼面

小龍蝦沙律
2021-11-14 401 瀏覽
拉麵真係點都食唔嫌😂位於灣仔區超出名既黃店我終於黎喇🤩拉麵主打兩款,豚骨湯同櫻花蝦味噌🍽 豚骨湯拉麵套餐 (4.5/5) 💰105套餐包一碗拉麵,半熟玉子,加一款小食小食選擇餃子,外皮非常香脆,鎖住入面既肉汁豚骨湯底味道濃郁,配上木耳絲同蔥花可減膩面質偏硬身一啲叉燒係望住廚師即燒,非常惹味半熟玉子原隻上,流心流得岩岩好,蛋黃香而且微甜🍽 櫻花蝦味噌湯拉麵套餐 (4.2/5) 💰138小龍蝦沙律賣相靚靚,幾開胃,蝦肉唔少,可以包住紫菜一齊食添櫻花蝦味噌湯底再濃厚一啲,櫻花蝦味道幾出眾仲仲啲甜甜既栗米一齊食都幾match風龍有落場時間,而且店鋪位置唔多,當日周末約一點去大概都要排30分鐘左右比大家參考一下~
拉麵真係點都食唔嫌😂位於灣仔區超出名既黃店我終於黎喇🤩
拉麵主打兩款,豚骨湯同櫻花蝦味噌
🍽 豚骨湯拉麵套餐 (4.5/5) 💰105
套餐包一碗拉麵,半熟玉子,加一款小食
小食選擇餃子,外皮非常香脆,鎖住入面既肉汁
豚骨湯底味道濃郁,配上木耳絲同蔥花可減膩
面質偏硬身一啲
叉燒係望住廚師即燒,非常惹味
半熟玉子原隻上,流心流得岩岩好,蛋黃香而且微甜

🍽 櫻花蝦味噌湯拉麵套餐 (4.2/5) 💰138
小龍蝦沙律賣相靚靚,幾開胃,蝦肉唔少,可以包住紫菜一齊食添
櫻花蝦味噌湯底再濃厚一啲,櫻花蝦味道幾出眾
仲仲啲甜甜既栗米一齊食都幾match

2021-11-01
30 分鐘 (堂食)
2021-10-31 419 瀏覽
第一次幫趁,因為响附近返學。店鋪算係細小的,好有日本拉麵店的感覺。環境整潔,員工有禮。食物呢我就選咗豚肉拉麵套餐。湯底夠濃, 麵夠爽口。價錢方面就輕微高咗些少(個人認為)。 會Encore的。
第一次幫趁,因為响附近返學。

店鋪算係細小的,好有日本拉麵店的感覺。環境整潔,員工有禮。

會Encore的。
2021-10-19 446 瀏覽
灣仔隱世高質拉麵麵匠風龍 🍜🐲以前經過灣仔成日都勁多人排隊係我心目中係頭三位嘅拉麵而佢地舖頭最近好似靜咗好多咁可能因為大家都少左出街食飯啦🥺拉麵得兩款可以揀1. 豚骨湯 $752. 蝦味噌 $85我個人比較鍾意食濃郁同海鮮湯底所以次次都會揀食蝦味噌😋賣相一流~蔥、粟米、櫻花蝦、叉燒同半熟蛋都會整整齊齊咁放好俾我呢啲強迫症嘅人見到覺得好舒服仲要一試就知真材實料櫻花蝦乾仔好似唔洗錢咁落勁多一食落去蝦味濃郁而啲粟米每粒都好飽滿溏心蛋又香又好食又堅流心而麵嘅粗幼度同硬度剛剛好係可以將個蝦湯底成功掛湯真係一食停不了旁邊仲要擺咗啲調味料可以比你自己「加餸」令到個拉麵嘅味道可以有更加多變化唔經唔覺就會食晒成碗面仲想連啲湯都飲埋添
灣仔隱世高質拉麵

2. 蝦味噌 $85
我個人比較鍾意食濃郁同海鮮湯底
所以次次都會揀食蝦味噌😋

賣相一流~
蔥、粟米、櫻花蝦、叉燒同半熟蛋都會整整齊齊咁放好
俾我呢啲強迫症嘅人見到覺得好舒服

而麵嘅粗幼度同硬度剛剛好
係可以將個蝦湯底成功掛湯
真係一食停不了
旁邊仲要擺咗啲調味料
可以比你自己「加餸」
令到個拉麵嘅味道可以有更加多變化
唔經唔覺就會食晒成碗面
仲想連啲湯都飲埋添
  • 餃子
2021-10-17 306 瀏覽
香港嘅日式拉麵嘅「叉燒」,暫時我只有兩間覺得好食,一間就係火炙過,一間就煎香嘅 #麵匠風龍,肥瘦適中。 全間得兩款拉麵湯底, 我係極少會飲所有麵嘅湯。但哩間真係想飲哂,兩款都正到想帶個壺偷偷地裝起飲唔曬嘅湯底🤭上次試蝦湯味噌就濃厚啲,今次豚骨就清啲,可以加埋個蒜蓉醬都正到爆!😍餃子都煎得好香,皮薄餡靚 !😋個面嘅份量比較少, 食量唔大加埋餃子就啱啱好, 大食嘅就可能唔夠飽。美中不足係用即棄筷子,希望下次自己記得自備筷子😅

餃子都煎得好香,皮薄餡靚 !😋

美中不足係用即棄筷子,希望下次自己記得自備筷子😅
  • 豚骨湯拉麵套餐
  • 煎餃子
  • 叉燒
2021-10-11 316 瀏覽
蝦味噌叉燒拉麵 $85出色湯底好濃但又唔會太咸太膩麵係幼身爽同有咬口的..岩哂我D蔥切得好幼細..可以同個湯同麵融合一齊..櫻花蝦增加左個層次!另外值得讚既地方係塊叉燒係有煎過同另上👍🏻 太受歡迎 位置不太多..所以2人成行好啦😁
蝦味噌叉燒拉麵 $85
出色
湯底好濃但又唔會太咸太膩
麵係幼身爽同有咬口的..岩哂我
2021-10-02 245 瀏覽
每次都見到有人排隊今次都唔例外 但好在等咗15分鐘左右就有位小店位置唔多 都係bar枱 齊齊望住師傅整豚骨湯拉麵套餐 $105🍜+半熟玉子 + 小龍蝦蟹籽沙律豚骨湯拉麵湯底唔係好夠杰 又唔係好夠濃🤭唔知點解 仲有陣中式湯水嘅味道湯底就唔係好啱我啦叉燒燒得好香不過…….好乾同有啲柴皮🤭同無乜味麵係幼麵 都幾爽口彈牙嘅~半熟玉子 有啲蛋黃位熟咗😮‍💨芽菜少少偏辣你但加埋湯食 又幾惹味小龍蝦蟹籽沙律成餐最好食係依個有好多塊紫菜包住啲沙律嚟食 口感同味道 都幾好幾好係灣仔嚟講 價錢都算可以啦
每次都見到有人排隊
今次都唔例外 但好在等咗15分鐘左右就有位
小店位置唔多 都係bar枱 齊齊望住師傅整
豚骨湯拉麵套餐 $105🍜
+半熟玉子 + 小龍蝦蟹籽沙律

湯底就唔係好啱我啦

叉燒燒得好香
不過…….好乾同有啲柴皮🤭同無乜味
麵係幼麵 都幾爽口彈牙嘅~

半熟玉子 有啲蛋黃位熟咗😮‍💨芽菜少少偏辣你
但加埋湯食 又幾惹味