2019-06-05 44 瀏覽
今天中午和朋友想不到要吃什麼時,經過麥當勞,不如今天就食麥當勞吧!看來看去還是點了最常吃的泰式雞翼搭玉米杯,蘋果派,可樂!雞翼搭配醬汁實在很美味,玉米杯搭配牛油化開入口也好香,蘋果派烤的香酥,飽足!
2019-05-31 50 瀏覽
好耐無食m 記早餐喇呢日早左起身決定去附近m 記嗌個早餐食m 記既早晨全餐我最愛既就係薯餅同佢既漢堡扒同埋有一定要嗌佢既橙汁飲炒蛋落埋胡椒同埋鹽有m 記既早餐係good morning
好耐無食m 記早餐喇

炒蛋落埋胡椒同埋鹽

有m 記既早餐係good morning
早餐
2019-05-24 46 瀏覽
大家有無幫襯過 McDonald's #McCafe 新出嘅 #芝士奶蓋 🥤 呀?雖然呢杯 #四季春芝士奶蓋 我只係用 #McDonalds #App 裡面嘅 #coupon 免費換返嚟,但係我都要講句呢個系列 #非常失敗😪 如果大家有試過其他牌子,應該大概都會對 #芝士奶蓋 有一定 #期望,尤其係 #奶製品 嘅愛好者。呢杯 #四季春芝士奶蓋 口感似一杯奶水,我飲唔出 #四季春 係咩東東😅 亦感受唔到 #芝士奶蓋 應有嘅濃郁口味... 😏 或者 #小秘書 係唔應該對免費嘅嘢有太多要求,不過花咁多錢搞宣傳,倒不如做好個產品會比較實際囉😉

2019-05-21
其他
2019-05-13 46 瀏覽
試新餐🇺🇸🤩今次質素有驚喜 大家可以一戰.牛仔安格斯🍔一如既往塊牛排都係甘乾🥩但賣相okay不過叫多醬 有bbq同沙拉醬搭夠炸洋蔥圈睇下好唔好彩 可能得洋蔥皮.朱古力批🍫雖然已經係即刻食 但都好杰身味道係平時麥當勞嘅熱朱一樣.雙層芝士孖堡🧀🍟shake shake今次終於唔伏 微帶酸味(應該係酸瓜?之後就會食到芝士同洋蔥味 可以接受
試新餐🇺🇸🤩
朱古力批🍫
雖然已經係即刻食 但都好杰身
味道係平時麥當勞嘅熱朱一樣
雙層芝士孖堡🧀🍟shake shake
今次終於唔伏 微帶酸味(應該係酸瓜?
之後就會食到芝士同洋蔥味 可以接受
2019-05-08 36 瀏覽
呢排 #香港天氣 比較反複,基本上一年四季嘅衣服都仲掛住喺房裡面,隨時因氣溫轉變嚟換季😏 不過點都好,依然唔減 #小秘書 對 #麥當勞「沖繩の海鹽系列」嘅好奇😅 諗緊點解 #雪糕 會用 #海鹽 嚟做?唔通味道係咸嘅?#星期日 天氣都比較涼,可能係咁,呢日唔係太多人排隊,我終於有機會試吓 #柚子海鹽朱古力脆皮雪糕❤️ 第一啖咬落去比層 #朱古力脆皮 遮擋住,雪糕口味唔特別🤨 再試第二啖,感覺係有少少咸咸地,不過當中嘅甜味比較搶,慢慢食落去,會發覺中間有啲 #柚子醬,味道太假亦相對地太濃味,我覺得搶咗主角 #海鹽 嘅特式。不過咁大杯雪糕都只係賣你十元八塊,仲想點wow?!

2019-05-05
其他
2019-05-02 52 瀏覽
今日同朋友行完街見有點肚餓就話不如去麥當勞食午餐,我地去到人吾多不用等位就可以坐下,今次就叫了一個餐再加一個A+B的優惠咭,等了不用十分鐘食物就可以拿了,一開盒,脆香雞翼的確幾香又夠脆不錯,但中薯條很少,而且仲要是凍的就有D失望,朋友叫左熱檸檬茶味道不錯,但我叫的凍檸檬茶,叫了小凍都差不多有半杯冰,要重新再整過而味就本人覺得茶味吾夠,只有色。我地之後一人一個菠蘿批,熱度都夠新鮮,但是入面的醬十分多而且好杰身,朋友食左一半都話吾好食,而我就整走大半先覺好食,有失望到,因之前我在其他地方食都冇咁難食,而這個脆香雞翼餐己經要$41.5,真是越來越貴有點不值。
2019-04-27 48 瀏覽
👭麥當勞👭海鹽新地筒 $5.5今次黎到鑽石山既麥當勞,皆因佢有甜品站,可以比38試到想試好耐既海鹽味新地筒!都知佢出左好一段時間,終於有機會試到呢款海鹽新地筒啦😍第一眼見到佢,覺得隻色勁靚,好夢幻🥰食落去既味道就係咸味既新地筒😂就好似你含住d鹽係口再食普通原味個隻新地筒咁。有時38食原味新地筒後個口會比較口渴同好似有少少痰咁,反而呢款又唔會喎,大家可以一試😁推薦度:7/10各大麥當勞有售
👭麥當勞👭

海鹽新地筒 $5.5

都知佢出左好一段時間,終於有機會試到呢款海鹽新地筒啦😍

推薦度:7/10

各大麥當勞有售
2019-04-23 280 瀏覽
由於我個人在「開飯喇」裡面,積聚太多已經光顧試食過的食店,偏偏又未正式寫食評和提交給「開飯喇」,所以我直到今日才正式有機會,評論今年「麥當勞」農曆新年的「招財福堡」漢堡包套餐味道。但是我在鑽石山分店「麥當勞」裡面,購買試食「黃金脆薯魚堡」超值套餐加「小龍蝦湯」的時候,尚在一月十九日,距離農曆新年年初一(二月初),尚有兩個星期左右的時間,驟眼看感覺光顧時間太早。今年「麥當勞」「招財福堡」跟上年有個最大的分別,就是多一款名稱叫做「黃金脆薯魚堡」,即是長方形的鱈魚魚柳配長方形的漢堡麵包,加上一塊新鮮炸薯餅,上面再鋪上洋蔥粒黑椒醬醬汁的食法。至於「麥當勞」其他推出的餐湯,以飲品小食,大致上都跟上年的「招財福堡」套餐沒有太大分別,一樣有新年例牌限定的「小龍蝦湯」。至於「麥當勞」新出的甜品「紅豆吉士批」,我今次就沒有購買了。另一方面,我加錢為套餐裡面的飲品,轉變變成了「黃金爆珠」飲品,飲品裡面有很多橙色的爆珠。說回「麥當勞」的「黃金脆薯魚堡」,「黃金脆薯魚堡」裡面的「阿拉斯加」鱈魚魚柳,魚柳口感會比一般的「魚柳包」厚一點。「阿拉斯加」鱈魚柳肉起碼還有細緻有紋理,比一般「魚柳包」好食得夠了。至於「小

至於「小龍蝦湯」的味道,雖然勉強還有濃郁的龍蝦鮮甜味道感覺,但是「小龍蝦湯」實際上所謂的龍蝦肉,其實只有很小的體形。細小的蝦肉實際上的口感,也是渺小得難以用牙齒舌頭感應到。

至於「黃金爆珠」飲品的實際味道,黃色的「黃金燒珠」味道其實即是類似芒果,又有點像「熱情果」那樣的甜味。每次「黃金爆珠」在我口腔內爆發,我能直接感受到爆珠裡面的芒果甜味。

至於「黃金爆珠」飲品裡面的整體味道,都是全靠那些黃色的「黃金爆珠」,飲品才能彌補到「黃金爆珠」飲品,本來就應該有的芒果加熱情果的甜味。

至於「鑽石山」「麥當勞」廚房製作的「扭扭薯條」,我就稍嫌「麥當勞」負責製造「扭扭薯條」過程有點馬虎,居然把原本扭成一圈圈的「扭扭薯條」,實際製成品變成支離破碎,面目糢糊。

即使「扭扭薯條」實際製成品變得比較支離破碎,但是薯條的實際口感,其實也都不算很差勁,還有香腍的口感感覺。我再從捲曲的「扭扭薯條」扭出少許薯條,慢慢感受「扭扭薯條」的香脆滋味。

最後說回主角「黃金脆薯魚堡」,由於「阿拉斯加」深海鱈魚柳跟炸薯餅都一樣,外表實淨而內裡口感鬆軟,所以我大大口咬下「黃金脆薯魚堡」,反而能夠吃到鱈魚柳加薯餅,飽滿加柔軟的終極口感。

本來口感柔軟的「阿拉斯加」鱈魚魚柳,再配合有少許辣味的黑椒醬汁,「麥當勞」的「黃金脆薯魚堡」整體味道變得,在辣味之中夾雜了「阿拉斯加」鱈魚魚柳軟嫩口感和甜味。

之後我在其他「麥當勞」裡面,就很少再嘗試過其他的「招財福堡」食品,因為另外兩款口味的「招財福堡」,這幾年內我已經試過很多次,驚喜已經沒有以前那麼多了。
2019-01-19
2019-04-22 35 瀏覽
食物質素 5/10平時我都好少食生冷野,所以麥當勞出新口味雪糕既話我一般都唔會試,但係今次見佢出海鹽雪糕咁特別,仲要係藍色,我就即管試下佢究竟好唔好味啦!海鹽雪糕平時好少會見到藍色既雪糕,所以就咁望賣相,佢的確係好吸引,呃like一流!好可惜既係,佢係得個樣。又咸又甜既雪糕,無疑會為味覺帶黎一種新既衝擊,但係我就唔太接受到尼個味,覺得好怪,試過一次就夠了,下次都係食番最原本隻雲尼拿味,哈!環境衛生 7/10舖頭舖面好大,但平時都好多人,環境衛生正正常常,不過不失啦!服務質素 7/10有甜品站,買雪糕唔洗等好耐,好快就有得食
食物質素 5/10

海鹽雪糕

好可惜既係,佢係得個樣。
試過一次就夠了,下次都係食番最原本隻雲尼拿味,哈!

環境衛生 7/10

服務質素 7/10

甜品站,買雪糕唔洗等好耐,好快就有得食
2019-04-21 18 瀏覽
幾好服務 見我左右手都拎住好多野 本身諗住揾過近近地既位放低再攞餐既 點知突然有個員工主動幫我拎 第一次響麥當勞會有員工主動幫我 好開心呢次既食野經驗 令我對麥當勞既印象變得更好
呢次既食野經驗 令我對麥當勞既印象變得更好
2019-04-14 50 瀏覽
唔好以為食麥記一定肥,我減肥係食麥記!叫一個沙律再加一塊雞扒,已經有豐富纖維同蛋白質!如果忍到最好唔好加沙律醬,可惜我忍唔到😂 再加杯凍檸茶唔加糖漿,差唔多飽左八成,番到公司再白恰兩隻雞蛋,身為OL飽曬啦😊😆👍🏻滿足又減到肥
2019-04-06 38 瀏覽
前年丶去年和今年我也買了麥當勞的士多啤梨味雪糕,因為這個士多啤梨味雪糕比朱古力味雪糕更好吃。 前年是士多啤梨味雪糕,去年是日本士多啤梨味雪糕,今年是脆皮士多啤梨味雪糕。 不同之處是前年的那個士多啤梨味很濃,而去年的那個士多啤梨味淡了很多。本身想着這個雪糕的質素下降了,不會再買了,但今年的這個脆皮雪糕配淡的士多啤梨味更夾,比起脆皮朱古力雪糕,這個反而不太甜,適合不喜歡吃太甜的人吃。如果你喜歡吃軟雪糕而價格又要超值的話,我推薦你買這個。

8 分鐘 (外賣自取)
2019-04-05 34 瀏覽
I saw the adv of a new McCafe coffee, so I came for breakfast and gave it a try. The staff picked the order as caramel latte, and then another staff reminded her about that, so I had to pay $2 by cash afterwards. I like this cute girly stamp collection card. Only 3 stamps for a free small coffee. This sight brought me joy. This crayfish egg mayonnaise panini is as good as usual. It fills my stomach but not too heavy. The design of paper cup and the popcorn did remind me the feeling of watching

This sight brought me joy.

Crayfish Egg Mayonnaise Panini

The design of paper cup and the popcorn did remind me the feeling of watching a circus show.
At the beginning, the sweetness of cream and caramel is a surprise.
Somehow this Caramel Popcorn Latte (with soybean milk) is too sweet for me. I think a small one is still acceptable but a medium one is too much.

Coffee crossovers popcorn is a creative idea while another fast food branch provides chicken crossovers popcorn is new too. Hope that there will be more new ideas by McCafe.
2019-03-28
$48 (早餐)
2019-03-21 36 瀏覽
呢個新出嘅shake shake粉出左咁耐我今日係第一次試,其實我本身對佢都冇乜太大嘅期望,心目中嘅味道係接受到嘅,聞落去嘅感覺 都有少少麻油味,只可惜食落去真係好鹹!...我係買大薯條走鹽,啲粉都冇落晒,但係真係太鹹,食唔到咩味道,似味精多d,鹽分太高,食少少就已經好口乾,唔會再食la...其實依個味道一啲出前一丁嘅感覺都冇,感覺就好似用出前一丁嘅招牌嚟整咁,太失望了╮(╯▽╰)╭希望下次唔會咁伏la...
2019-03-13 59 瀏覽
-今晚兩條友唔知食乜好🤔,見到麥當勞出咗個新包好耐都未試。 一於外賣返屋企慢慢食。宮崎南蠻炸雞🐔漢堡套餐:只可以講個除咗包裝紙 + 包盒包裝好靚,望落好日本🇯🇵化之外。嗰包食落有啲奇怪😫,雞肉🐔好似好甜咁。 食食下.......又好似係啲醬汁好甜。對呢個包有啲失望😖😖😖。蘑菇🍄安格斯🐂套餐:好在呢一個係一直食開嘅蘑菇安格斯, 比起新出嘅宮崎南蠻炸雞漢堡好好多。 好味程度維持水準👍。 =====================麥當勞地址: 鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場2樓216號舖

宮崎南蠻炸雞🐔漢堡套餐:

對呢個包有啲失望😖😖😖。

蘑菇🍄安格斯🐂套餐:

=====================