2017-05-30 171 瀏覽
跟你走過多少日跟夜的延續,竟然在這天巧合相遇,過去的,追不來,人們還得向前急步走,匆匆又衝衝,揮揮衣袖,仿佛從沒有認識,又重新認識一樣。等,等了多少夜。數又數了幾場,恨又卻恨自己不能。明明是久遠,卻又容易看到,介意,又能怎樣?還不還是那個自己,不問清不心息,真相又教放下心頭大石了。過得不錯的一天,事事順利,工作如意清閒,愛情平淡沒爭吵,就已最好。也有多年沒重温,隨便要了個雪糕,綠茶味欠奉,甜居多,筒幸運未有淋過,而且店員心情好,沒有吃到空心空氣雪糕,入面填得滿滿的,嚐滿足。

$6 (其他)
2017-03-16 84 瀏覽
是日收工去旺角場睇亞冠撑東方,咁場波開八點,撘巴士去到旺角已經七點幾,肚又餓底下一於去食個快靚正既麥記先。今次點左新個狂野火辣雞,以往呢d連鎖快餐店為左就大眾口味,通常話辣既九成都係得個名,完全無料到,但今次老麥真係有突破,呢個狂野火辣雞好多墨西哥辣椒,食落去真係有少少噴火既感覺,食到我呢個自問食得辣既都要飲啖可樂定定神,個飽仲有一大片菠籮、生菜同主角butter milk 脆雞,配合埋意式香軟包泥講呢個飽既配撘亦可以話合格有餘,真係要為麥記呢次突破股一股掌,因為通常呢d大企業都係奉行少做少錯既政策,希望老麥以後都注入到呢種創新啦
2016-12-30 119 瀏覽
下班後太餓了, 剛好經過麥記。麥記的好處是, 總有一間在左近。點了一個豬柳蛋漢堡, $11, 有點貴, 記得不久前只是$10。以它加價的節奏, 我很快連麥記也吃不起了。但無論如何, 仍是比外面的餐廳便宜, 所以我還是會繼續光顧。豬柳蛋漢堡跟往常一樣, 有蛋﹑豬柳和芝士。所有材料吃下去都覺得很fresh, 我最喜歡是芝士, 很香很夠味。再向店員拿了一杯水, 幸好水還是免費。就這樣, 我吃完了這頓下午茶。我覺得麥記的店員不錯, 感覺他們不會歧視窮人, 就算只是問他們拿一杯水, 他們只會照做, 不會給人白眼。
下班後太餓了, 剛好經過麥記。

麥記的好處是, 總有一間在左近。

以它加價的節奏, 我很快連麥記也吃不起了。

豬柳蛋漢堡跟往常一樣, 有蛋﹑豬柳和芝士。

再向店員拿了一杯水, 幸好水還是免費。

就這樣, 我吃完了這頓下午茶。

2016-12-29
10 分鐘 (堂食)
2016-12-13 110 瀏覽
等了一段日子, 麥當勞終於出返阿華田味雪糕, 行經有甜品站的麥當勞點都會買黎試下.我買了新地溫尼拿味加阿華田味扭紋新地, 新地仲要有少量阿華田味碎碎威化在上面,口感豐富,脆卜卜,而阿華田都好出, 奶味明顯較重, 沒有濃厚的朱古力味.我覺得阿華田味碎碎威化可以再多一點, 而可以加了溫尼拿味, 混合阿華田味雪糕變得味道有點兒減淡, 而且可能太多人購買, 剛落奶去制作, 比較易溶化.不過還是值得推介, 因為平時麥當勞只有溫尼拿口味, 而今次出了阿華田口味, 比較多人喜歡, 還要只有甜品站才買得到, 如果間間分店都有得買就比較好一點.

2016-10-02
5 分鐘 (外賣自取)
2016-10-02 140 瀏覽
這個安格斯系列的"美式蘋果"漢堡剛推出了幾天, 我就去試下了~ 水準以$36一個餐黎講算係認真不錯, 個包幾大個, 入面有大塊蕃茄, 成大條煙肉, 牛肉, 牛肉底下的醬汁, 好多生菜, 沙律醬, 芝士同埋爽口蘋果切粒. 塊包的口感比平時食開的麥記包硬少少, 塊牛肉就有少少乾左啲, 不過overall算幾好味, 食完又好飽,  買呢個餐仲有個焦糖新地的coupon送, 幾抵食!!
2016-09-29
2016-09-26 207 瀏覽
平時McDonald新地筒就食得多,多數是Vanilla味,華田味真的第一次食。價錢唔貴,$5.5就可以食到,就試下華田味軟雪糕吧!外表和平時食到的新地筒沒有太大分別,除了雪糕不是白色,而是淺咖啡色。好濃的阿華田味,好像把平時喝的華田固體化再放入口。好好味,香滑華田軟雪糕,又唔貴! 下午三點三整個黎食都唔錯。
阿華田新地筒
2016-09-24
2 分鐘 (堂食)
$5.5 (下午茶)
阿華田新地筒
2016-06-26 120 瀏覽
話說夜晚睇完波有d餓,就落左去M記食個餐,可怕既經歷就黎喇我一入到去,個場90%既櫈都係有人訓左係度,真正食野既人一隻手數得哂先唔講佢地有D臭,問題係我搵唔到一個位係可以坐係度食...下次都係嗌外賣算今次嗌左個親子蛋飯TASTIC食評:呢個組合都幾MATCH,幾驚喜,個包皮換左做飯底,岩哂我地呢D大食男人,食一個餐做宵夜岩岩好,個蛋係炒蛋,我覺得比起太陽蛋更加MATCH個飯,正!!
話說夜晚睇完波有d餓,就落左去M記食個餐,可怕既經歷就黎喇
今次嗌左個親子蛋飯TASTIC
親子蛋飯tastic
2016-06-25
$38 (宵夜)
親子蛋飯tastic
食完碗麵陪gf食個雪糕先,行經太子McDonalds, 樓梯底個kiosk有好大張綠茶新地嘅易拉架, 有段時間無食M記雪糕喇, 咁啱經過就食綠茶紅豆新地俾Kiosk阿姐隨意style嚇親, 紅豆其實係擰轉li一面先有, 綠茶味並不濃卻有十足甜味, 現成紅豆夠腍可惜都是偏甜, 由於綠茶同紅豆係絕配, 8個半黎講唔計賣相都食得過綠茶oreo麥旋風Oreo真係太小, 旋風左幾下搞到得兩啖雪糕有oreo, 唔知咩原因大家都同一部機出雪糕但li杯好似咩都撈唔匀, brownie粒味道幾濃同質感幾moist, 都係個句10零蚊過下癮ok啦

綠茶紅豆新地
綠茶紅豆新地

綠茶oreo麥旋風
綠茶oreo麥施風
2016-05-14
外賣自取
$10 (其他)
2012-09-14 107 瀏覽
呢排麥當勞廣告成日賣話有玉子重遇將軍但係都一直無提過話有新雪糕推出 , 點知呢日行過o係呢間個甜品部見到呢個好立克系列o既雪糕我呢 d 咁鍾意食雪糕o既 , 就緊係要即刻買黎試下啦叫左個好立克新地 , 其實我都估到佢係用好立克o既粉嫁喇不過估唔到得咁少 , 睇相佢係好滿嫁喎 , 而家呢杯 ........淨係得個面有少少粉 , 就得少少雪糕可以有好立克味 ,下面五分四杯就同食個原味新地無分別 , 有 d 唔值可能我會再試下個麥旋風o既 , 但好立克新地就 .... 免喇 ><"
呢排麥當勞廣告成日賣話有玉子重遇將軍
但係都一直無提過話有新雪糕推出 , 點知呢日行過
o係呢間個甜品部見到呢個好立克系列o既雪糕
我呢 d 咁鍾意食雪糕o既 , 就緊係要即刻買黎試下啦
好立克粉就係得咁多
叫左個好立克新地 , 其實我都估到佢係用好立克o既粉嫁喇
淨係得個面有少少粉 , 就得少少雪糕可以有好立克味 ,
下面五分四杯就同食個原味新地無分別 , 有 d 唔值

外賣自取
$7.5 (下午茶)
2012-07-06 44 瀏覽
可愛嘅小孩子同小動物,一向都係最惹人注目嘅元素之一 , 所以麥當勞新攪作嘅廣告,用上兩個趣緻小男生,已經成功左第一步其次係呢個 " 仲夏童話 " 系列 , 童話故事人物配 hello kitty , 無疑係幾有諗頭首推醜小鴨餐 , 睇落好靚 , 雖然對 hello kitty 呢隻野係無好感 而所謂醜小鴨 , 其實係用上黃色做綽頭 , 蜜糖芥末醬同焦糖跟本就唔係咩新食品 , 早排都出過焦糖拖肥 X OREO 麥旋風而蜜糖芥末醬就係翻用 " 點 jack " o個 d 麥樂雞醬味道係唔錯o既 , 但唔叫做好食 ... 個醬唔夠蜜味 , 似芥末沙律醬多 d至於焦糖布丁, 真係食唔到布丁o係邊度 , 跟本就係之前o個個焦糖拖肥醬好杰身好漿 , 越食越甜 , 好在 oreo 唔多 , 如果唔係甜到食唔到添喎## 因為買餐加 $ 7 就有杯焦糖布丁麥旋風 , 咁當然會用加錢黎買而唔會食完先比 $ 13.5 買啦之但係我又唔想擺杯雪糕o係度等我食完個餐先食 , 咁我就問個收錢妹妹仔可唔可以 keep 單一陣先拎雪糕佢諗左一陣話應該可以 , 但打完單後 , 執餐o既同事好快又整左杯雪糕喇咁我又同
可愛嘅小孩子同小動物,一向都係最惹人注目嘅元素之一 ,

## 因為買餐加 $ 7 就有杯焦糖布丁麥旋風 ,
咁當然會用加錢黎買而唔會食完先比 $ 13.5 買啦
之但係我又唔想擺杯雪糕o係度等我食完個餐先食 ,
咁我就問個收錢妹妹仔可唔可以 keep 單一陣先拎雪糕
咁我又同佢講 , 我頭先講低左因為唔想杯雪糕溶所以一陣食完先拎
咁呢位執餐妹妹就幫我o係單度寫低個雪糕未取 ...
然後將雪糕放返去麥旋風機o個邊 ~
如是者我食完就拎返單埋去搵收銀妹妹拎雪糕喇 ,
點知 ...... 佢醒目到呢 .... 就咁拎返頭先放埋一邊o個杯比我 @@"
我當然要求佢整過杯新嫁啦 , 唔算過份丫可 ??
90 後妹妹仔 , 確實係要再教育 ...

2012-07-06
2011-11-25 18 瀏覽
和媽媽經過附近,她交然話想飲意大利咖啡,於是便來此處少少食物順便休息一下。我叫了麥樂雞開心樂園套餐,跟細薯條及一盒鮮奶。(本人其實不想吃炸薯條,但因為阿媽想吃及要跟開心樂園餐才可以飲鮮奶、不可以獨叫鮮奶),媽媽叫了一杯意大利泡沬咖啡。麥樂雞不錯,好好味,而且不太肥膩,唯獨炸薯條不夠熱,鮮奶當然好好飲。意大利泡沬啡亦好好飲,不太苦,好味,不錯!唯獨人手不夠,我去洗手間時,發覺地下很濕滑及垃圾桶很多厠紙沒有人收拾。而且餐廳內顧客吃剩了食物沒有人清潔,希望有關當局注意!回家後發覺相機內的記憶卡壞了,所以d相唔見了!
意大利泡沬啡亦好好飲,不太苦,好味,不錯!
而且餐廳內顧客吃剩了食物沒有人清潔,希望有關當局注意!
回家後發覺相機內的記憶卡壞了,所以d相唔見了!
題外話/補充資料: 希望牛後可以單獨買牛奶就好了!
2011-11-23
2011-07-19 26 瀏覽
六時左右開會前先吃點食物,為了快,唯有去麥當勞。點了朱古力雪糕新地和雙牛芝堡。雪糕新地,又是很小,杯子已經較小時候細,而且店員連盛雪糕也十分隨便。看!還有一個指頭長的地方沒有雪糕,即使加了朱古力漿也不是高得很多,差!現在麥當勞大多不能裝出好的雪糕新地,而且價錢也超過通脹的加多了很多,實在難以接受貴了卻少了的事實。吃下去,雪糕中間是空心,都預料得到啦!雙牛芝堡,就像小時候漢堡包的樣子,只是多一塊芝士和牛扒。一拆開看,賣相有點差,醬弄得不太整齊,而且很爛的一個包,還以為有人大大力按過包呢 但味道還可以,只是牛扒太薄,兩塊也沒有分別,不建議吃。
六時左右開會前先吃點食物,為了快,唯有去麥當勞。
點了朱古力雪糕新地和雙牛芝堡。
很少雪糕
OK
但味道還可以,只是牛扒太薄,兩塊也沒有分別,不建議吃。

2011-06-24
5 分鐘 (堂食)
OK
2010-12-30 24 瀏覽
聖誕節當日有事要早出落太子附近,未食早餐想暖下個肚,又驚佳節後D茶餐廳未開門,路過麥記就上去啦。見到有通宵的青年人食早餐,亦有等車返大陸的市民,也有慣常早起的長者們。至於麥記侍應們,看似精神奕奕,但出食物的速度就比平時慢,我估係玩完通宵再上班的緣故。嗰日就食咗個豬柳漢堡餐,飲熱朱。最想提一提係個包,好明顯係強制壓扁個包,外觀變得好醜陋,加上塊芝士大過個包,令D芝士黏咗喺張紙上,少少浪費。塊薯餅都係基本貨色,脆lor!

2010-12-25
2010-10-13 10 瀏覽
今年的GBCHK完結了,當中季殿軍都來自McCAFE.但又不是每間老麥會有半自動咖啡機.忽發奇想想出一個只說特濃咖啡的系列.說一下個人口味上覺得哪一家是vaule of money. 造到第六間了,開始覺得作了個美麗的誤會. 雖則一方面,麥咖啡想培養出一批啡師.但是它們目的只是想分一口星巴克的肥肉. 今天的一杯espresso 還是那個份量的啡脂,還是一很大杯的特濃.因為這才是大眾口味.這才合乎商業原則. 也對啡師kaka要求了做細杯啲,她也算盡量配合. 咖啡還是香的... 但實情可以再壓重少少.味道不帶酸...清清爽的.看來不要再笨到去吹毛求庛好了. 也難怪麥當奴要換哂franke機.
今年的GBCHK完結了,當中季殿軍都來自McCAFE.
說一下個人口味上覺得哪一家是vaule of money.

但是它們目的只是想分一口星巴克的肥肉.
單一選擇,大眾口味;無問題的.

合格了.

看來不要再笨到去吹毛求庛好了.
也難怪麥當奴要換哂franke機.

$12 (其他)
單一選擇,大眾口味;無問題的.
2009-10-18 24 瀏覽
d料多左呀!!今日心思思又黎食新包包發現d生菜同沙律醬都多左好多呀個包即時份量大左唯一不變既......係依然咁美味啦~

d料多左呀!!

今日心思思又黎食新包包
發現d生菜同沙律醬都多左好多呀

個包即時份量大左

唯一不變既......

係依然咁美味啦~
d菜多到哩~
早餐