近日小弟去咗呢間喺大圍屹立9年嘅粉麵餐廳。依家唔少茶餐廳陸續新鮮轉型,務求吸引年輕一代,而呢間仍保留住典型港式茶記風格,白色卡位加上雲石圓枱嘅多人座位,伙計身上個件傳統白色戰衣,舊港風味十足,今次小編揀左好多人都鍾意食嘅常餐,跟餐個碟大大份火腿奄列,諗起都想食!沙嗲牛肉麵 (常餐A) $43牛肉片,厚身,纖維肉質未有被鬆肉粉醃過火,食落仍有咬口。沙嗲醬,唔咸偏少少甜微微辣,沙嗲味淡,偏花生醬味,表面有少量花生碎!🥜麵條,淥得啱啱好,口感爽彈,唔會過腍,嗦埋湯汁!好食!牛油方包+火腿奄列 (跟餐)火腿奄列,好大份、厚身!有驚喜!👍🏻 應該用咗2-3隻雞蛋,size大過半隻碟,有雞蛋香,而且煎至燶邊少少脆,唔太油,絕對值得一試。凍檸茶唔太甜,茶味淡,勝在夠大杯👨🏻‍💻 總括嚟講,水準中規中矩,但份量、用料充足! CP值高! 鍾意食粉麵又支持港式人情味嘅話唔好錯過!😁👍🏻_______________鹿苑粉麵餐廳 (大圍)大圍金禧花園7號地下_______________

沙嗲牛肉麵 (常餐A) $43
牛肉片,厚身,纖維肉質未有被鬆肉粉醃過火,食落仍有咬口。
麵條,淥得啱啱好,口感爽彈,唔會過腍,嗦埋湯汁!好食!

牛油方包+火腿奄列 (跟餐)
火腿奄列,好大份、厚身!有驚喜!👍🏻

凍檸茶
唔太甜,茶味淡,勝在夠大杯

_______________

鹿苑粉麵餐廳 (大圍)
大圍金禧花園7號地下

_______________
2021-11-21 861 瀏覽
己幫襯十多年,今天終於被搵笨。以前也聽過很多投訴,不過因為貪就腳,從來不在意。今天心情本來很好,想吃崩沙牛腩,本來想去另外一家,因為本來就感覺這一家只能做最低要求的東西。但因為要買魚皮打邊爐,順便問了一個熟悉的女侍應,問得好淸楚,加錢可以提供崩沙牛腩。結果,切頭切尾一堆垃圾。因為女侍應行開咗,同另一個不認識的男侍應講,佢問我是否未幫襯過。最後,付了錢,垃圾沒有拿走。以後,永遠不再幫襯。
己幫襯十多年,今天終於被搵笨。
以前也聽過很多投訴,不過因為貪就腳,從來不在意。

結果,切頭切尾一堆垃圾。

最後,付了錢,垃圾沒有拿走。

以後,永遠不再幫襯。
2021-07-30 925 瀏覽
想不到這間在大圍歷史較久的餐廳,這麼多負評,但是我們再走到外邊的美食廣場,看見那個「搵食市集」已經倒閉了於是就隨便行到來這邊看看有什麼餐廳,結果就立馬進入這間舊式餐廳。和妻子每人點了一碗麵,她的牛雜,我的是牛腩,牛腩肥瘦均勻,不會太乾太瘦吃到痴牙,而且賣相功架十足,肥瘦均勻,雖然麵條吃起來比較碎濕濕,不過30多元都不算太差。妻子的牛雜,好像腸的部份,夠肥夠香,都油份十足。另外由於餓了太久,下一餐在友人家作客,不知什麼時間才能夠吃,於是一起吃多一份下午茶就是西多士雞翼,雞翼就只有兩隻中翼,生炸雞翼,因此外皮夠脆夠香,中間的醃料都吃得出那種特別的香茅味道。半份西多士難免感覺比較少,中間的醬不算太多,不過包都算是弄得夠脆,加點糖膠,當然不會太差。鴛鴦的味道也算是不錯,奶茶咖啡味道調配得宜,不會有一款喧賓奪主,這間餐廳的茶味好像都算挺為香濃。大圍係現在很多舊式餐廳都好像已經倒閉了,在最外邊的那間雞粥小菜店亦都關門大吉,就連搵食市集這裏平價的美食廣場都關閉,好像轉了那些中式辣店舖,隨着沙中線、屯馬開通興奮的發展,樓價飆高,會不會大圍這邊遲些也全數轉為連鎖店😕或是大商家旗下的店舖,又或是大集團旗下
「搵食市集」已經倒閉了

和妻子每人點了一碗麵,她的牛雜,我的是

妻子的
牛雜,好像腸的部份,夠肥夠香,都油份十足。

香茅味道。

半份
,加點糖膠,當然不會太差。

就連搵食市集這裏平價的美食廣場都關閉,
好像轉了那些中式辣店舖,隨着沙中線、屯馬開通興奮的發展,樓價飆高,會不會大圍這邊遲些也全數轉為連鎖店😕或是大商家旗下的店舖,又或是大集團旗下的店舖呢?稍後自有分曉。😤
下午茶
2020-10-07 969 瀏覽
目的係食佢個炸魚皮 以前細個食好好食 今日食就有啲唔夠鬆化 炸得偏硬 要浸湯浸耐啲先食點左佢個牛筋米送炸魚皮 加凍奶茶個米粉一泥已經朔晒水 比既湯唔夠多食食下 無着制服嘅一位叔叔(應該係老闆我見佢主要收銀)比多左碗湯我點炸魚皮 算係細心粉麵鋪飲奶茶就預左唔會係好飲既 杯奶茶都飲淨一半

點左佢個牛筋米送炸魚皮 加凍奶茶
個米粉一泥已經朔晒水 比既湯唔夠多

粉麵鋪飲奶茶就預左唔會係好飲既 杯奶茶都飲淨一半
炸魚皮
牛筋米粉
牛筋米連凍飲套餐價
2020-10-07
2019-06-22 1106 瀏覽
如果你search鹿苑,你只會找到大圍這一家,別無二號,而事實上這是小家街坊小店,我甚至懷疑這是家族經營的,裏面小至餐單,員工服飾,食物配搭,大至座位環境,門面佈局都無規則可言。在這裏,可以見到正在工作的員工食着哈蜜瓜,又可以見到穿着人字拖上菜的厨師。當一枱客人吃着魚蛋米,牛腩河的時候,另一枱客人卻點了火腿通,沙律薯條,食物配搭靈活,種類迴異多變。而今天,我點了炸雞髀燴意粉,燴意粉這食物,是具有濃烈香港的色彩。一般的意大利意粉,煲完後只混入欖油備用,加上肉醬在面,吃時伴均,甚少回鍋再煮。但燴意粉是切合了香港人的口味,把意粉煮得稔些煮得入味些。如圖所見,意粉是燴煮過,再加多一堆醬,味道濃上加濃,但面條質地又不會軟爛,處理算不錯。炸雞髀是現炸的,燙的熱肉汁仍然保存在髀內,雞皮香脆可好,美味!整道菜式,誠意可嘉,這就是人情味。鹿苑雖然草根,服務亦未必及得上連鎖快餐,但卻是鮮活的,熱血的存在。難道要它殆沒在這冷漠的世界中,我們才驚覺失去的可怕嗎?

2019-06-22
午餐
  • 炸髀燴意粉
2019-02-05 895 瀏覽
好耐無食墨魚丸牛腩河(>﹏<),就揀咗呢間餐廳,入咗去鹿苑粉面餐廳,叫了一碗墨魚丸牛腩河,第一時間試了一口湯,奶白色的湯底係魚湯黎呀!!!河粉幼滑,墨魚丸彈牙同有油墨魚粒,很不錯o(≧v≦)o
2019-01-14 664 瀏覽
我有一日入去食早餐,個餐係寫住白菜配兩個餸的麵,黎到時發現冇左白菜,個侍應冇主動同我交待番,我就同個侍應講,佢話冇白菜,俾番D生菜代替,期間連對唔住都冇講,最谷氣係兩個侍應同埋廚房員工討論起呢件事來,仲要講好耐講左成兩三分钟,一個就話早餐好少人叫菜吃,一個就話晤記得個餐牌的餐D內容,一直都冇客人提返要菜的,(我心林,你個餐牌明明寫住有菜,黎到就冇,唔通係我錯咩) 一個廚房的仲話,下次有人叫呢個餐,直接話冇菜。(總之我就邊食邊聽到佢地講,老闆娘未有察覺他們的行為,未有阻止他們)經過呢次之後,我決定暫時不幫襯他們一段時間。
  • 通菜
2018-08-19 713 瀏覽
呢間鹿苑粉麵,的由細個吃到大個!細細個住大圍,所以成日去吃,而家搬了,但教琴時,都會經過大圍,咪必定回去鹿苑吃 「星期一至星期日」意粉餐!我而家仲記得,星期一,星期四,星期六和星期日都會有炸雞脾 🍗 意粉餐!話說係粉麵鋪,有意粉吃,而家很少出現,仲要 provide 炸雞脾意粉😘😘😘意粉煮得好好吃,特別當日的汁是用黑椒汁👍🏼👍🏼牛扒,都不錯的,是有用心去煎的!我今次選擇了雞排火腿黑椒汁意粉樣子都可以接受,不是求其煮出來的!大家不妨下次去大圍時,試試意粉餐評分:環境:8/10食物:9/10態度:8/10我一定會再次幫襯的地址: 大圍道55-65號(近金禧花園)
呢間鹿苑粉麵,的由細個吃到大個!
意粉煮得好好吃,特別當日的汁是用黑椒汁👍🏼👍🏼
牛扒,都不錯的,是有用心去煎的!

我今次選擇了雞排火腿黑椒汁意粉
雞排火腿意粉

樣子都可以接受,不是求其煮出來的!

大家不妨下次去大圍時,試試意粉餐

評分:

地址: 大圍道55-65號
(近金禧花園)
意粉餐
2018-08-17
2 分鐘 (堂食)
雞排火腿意粉
意粉餐
  • 炸雞脾
  • 黑椒雞排火腿意粉
2018-07-30 468 瀏覽
今日中午行過大圍,又肚餓又唔想食飯,所以搵啲濕濕地嘅嘢入口,就揀咗呢間餐廳,入咗去鹿苑粉面餐廳,叫了一碗墨魚丸河,河粉送到我第一時間試了一口湯,奶白色的湯底是用魚來㷛,河粉幼滑,墨魚丸並非出面食一般彈牙,他是用魚和墨魚打造,食了一啖還有陣陣的胡椒味,都不錯最後我連湯都飲埋
最後我連湯都飲埋
2018-05-03 502 瀏覽
呢間餐廳其實好近大圍火車站,不過唔多起眼,可能佢周圍都係買雜貨,分散了注意力. 佢呢果湯好好味,應該落左唔少腩汁。因為平時食開其他的鋪頭個湯都係淡啲既. 牛腩份量都唔少,一共有七塊,非常合理。不過我嫌佢唔夠腍, 雖然味道都係夠既. 肥瘦都叫適中,少少膏,仲大有好多筋膜,食落會冇咁單調. 河粉的份量正常,感覺有少少難夾起,但仍然是在可以接受的程度。河粉煮得偏軟身,易於入口。每碗麵都有一大湯匙蔥蒜,對於我呢啲蔥蒜愛好者,當然十分喜歡. 不可不提的就是佢個辣椒油,都好夠香和辣. 一定要落一啲送麵呀.到最後就係要講下佢既速度,我叫完只兩三分鐘,河粉就到啦,快到不得了。
收工近近地就嚟咗依度食宵夜啦!我就嗌左碗牛腩河食落單既時候,員工既態度麻麻啦,唔會特別好亦唔會特別差當牛腩河來到時候,一食。。完全唔算係好食囉🤢🤢牛腩係俾幾多既,但係好多筋又好老咁....最重要係!!!陣蘇味真係好重...食落去真係唔係好接受到丫🤢🤮!另外,湯底超重味精又咸又怪,濃味到完全唔覺好食🤮你話重口味但好食我都可以接受,但最重要係重口味都唻都可以唔好食既囉😭😭...😨而河粉都一般吧。總結就係食完碗牛腩河,完全破壞左我不嬲對佢既好食印象😭😭😩可能之後都唔係好敢食了,因為真係諗起返呢個蘇味都唔係好想食..所以呢餐完全真係為食而食既一餐咋🤢份量雖然足夠但真係太重口味了😨連我好中意食重口味既人都頂唔順呢
收工近近地就嚟咗依度食宵夜啦!我就嗌左碗牛腩河食
落單既時候,員工既態度麻麻啦,唔會特別好亦唔會特別差
2017-07-15 500 瀏覽
是日有急事突發要入大圍,搞掂既時間已經係中午十二點幾,全朝未食過野真係超餓。見到路邊有間麵館就衝入去,諗住快快食完就算。內裡一般茶記格局,好污糟,好嘈。算,嗱嗱聲食完就閃。鮮蝦雲呑併豬肉丸麵。先講湯底,怪怪的,只能說好過滾水,小小咸,食唔出乜湯底,更不要期望有乜鮮味可言。麵,還可以,鹼水味不算太重,軟硬度亦適中,不過份量偏小,大約食到5撮。雲呑,好細粒,蝦亦不出色,但起碼正常食到落肚,而且皮薄。豬肉丸,正常冰鮮野,無驚亦無喜。$30一碗,正常質素。不過周圍環境都好污糟,而且啲阿姐態度亦有需要改善
見到路邊有間麵館就衝入去,諗住快快食完就算。
內裡一般茶記格局,好污糟,好嘈。

算,嗱嗱聲食完就閃。

雲呑併豬肉丸麵

鮮蝦雲呑併豬肉丸麵。

雲呑,好細粒,蝦亦不出色,但起碼正常食到落肚,而且皮薄。

豬肉丸,正常冰鮮野,無驚亦無喜。

$30一碗,正常質素。

不過周圍環境都好污糟,而且啲阿姐態度亦有需要改善
2017-07-12
落錯單 員工仲第一時間卸膊 話我落單時我地講錯明明下午茶D餐係 雞全翼拼西多士或薯條$28我:一個下午茶D餐 要拼西多士員工:好(張單都寫左28蚊)西多士嚟左食完 我催雞翼未到員工:你地頭先落西多炸嘛我:下午茶D餐要拼西多 張單都寫住28蚊佢一句都唔講就去叫廚房整雞翼嚟到 一句道歉都無 而且態度差劣
落錯單 員工仲第一時間卸膊 話我落單時我地講錯
明明下午茶D餐係 雞全翼拼西多士或薯條$28
我:一個下午茶D餐 要拼西多士
員工:好
(張單都寫左28蚊)
西多士嚟左食完 我催雞翼未到
員工:你地頭先落西多炸嘛
我:下午茶D餐要拼西多 張單都寫住28蚊
佢一句都唔講就去叫廚房整

雞翼嚟到 一句道歉都無 而且態度差劣
在家工作到凌晨~係大圍凌晨時分一個人又餓餓地,食乜好…其實選擇唔多,去呢間食個餛飩麵吧。一入去坐低,成陣漂白水味…算啦,一個人快快食完就算啦…餛飩都幾大粒,麵質好硬…湯個鹼水味好重…根本求其…唔休做。叫罐可樂,竟然可以唔夠凍…完全不知所謂,與其趕客,不如早d收工,以免食客受罪!
在家工作到凌晨~係大圍凌晨時分一個人又餓餓地,食乜好…
其實選擇唔多,去呢間食個餛飩麵吧。
一入去坐低,成陣漂白水味…
算啦,一個人快快食完就算啦…
餛飩都幾大粒,麵質好硬…湯個鹼水味好重…根本求其…唔休做。
叫罐可樂,竟然可以唔夠凍…
完全不知所謂,與其趕客,不如早d收工,以免食客受罪!
2015-04-05 611 瀏覽
十二點幾飲完酒回家途中突然肚餓想吃碗魚蛋粉,順路就叫碗外賣魚蛋河,十分鐘後回家即急不及待打開快快食,魚蛋非常彈口,河粉亦十分幼細順滑,但越吃就越口渴 ,要一邊吃一邊飲水先得,其實魚蛋粉的湯底真係唔洗咁重手 。
,要一邊吃一邊飲水先得,其實魚蛋粉的湯底真係唔洗咁重手
2015-04-02
外賣自取