2018-01-01
放假冇野做,天氣又咁好,最啱就係踩下車。一來平時食咗咁多可以當減下,二來單車徑沿途風景優美,重點係臨近糧尾冇乜貨剩,當然要慳啲洗啦⋯⋯ 踩單車呢個節目就啱晒啦,入兩支水帶去免費的,沿途風光免費的,踩到去羅太嗰度可以用$12任食豆腐花豆漿放題食到你飽為止 ! 羅太豆腐花,對好多單車友來講都唔會陌生的打卡熱點。位於上水上鄉,沿着雙魚河一直踩到望到羅湖,再跟住D路牌指示就搵到架啦!入面地方很大,有10幾張枱任坐。首先搵阿叔俾低$12,佢就會比一隻八角碗仔你。攞住隻碗仔,你就可以橫行無阻去自斟自飲豆漿,或者任食豆腐花,自己添加黃糖同埋糖水,豆花mix 豆漿都得。豆漿凍冰冰同埋都有豆味係正嘅,但係豆腐花呢就略嫌唔夠滑。但係咁嘅價錢,點講都係平靚正囉!如果覺得齋食豆花同豆漿太 dry, 可以考慮$25食一碗邪惡的餐蛋麵。將踩左幾個鐘頭燃燒左嘅卡路里一下子補返曬,呵呵!如果唔想踩幾個鐘頭單車亦都可以考慮喺上水火車站出閘,租架共享單車或者行去都得,都係10 幾20分鐘咋。果到任坐冇限時,眼見好多人都添飲添食,仲有兩隻貓陪你玩。飲飽食醉回程了,再欣賞埋佢既日落美景,簡直 good la!
入面地方很大,有10幾張枱任坐。
餐蛋麵
果到任坐冇限時,眼見好多人都添飲添食,仲有兩隻貓陪你玩。
豆腐花